Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz venom8888 #124299 üzenetére
Az állampapír miért nem fix extra bevétel? Egzakt le van írva mikor mennyit fizet.
Ha havi fix bevételt szeretnél, azt egymás után lejáró papírokkal meg lehet oldani. Kicsit tervezni kell a megvásárlásukkal, több részletben, de megoldható.Mint írtam, nekem így van DKJ-m minden hónapban ami lejár. Most évi 5% körül fizet, az havi ~96ezer forint lenne nálad hónapra levetítve a 23 millió után, ha az egészet szétosztod 4 egyenlő részre. (csak arra figyelj ez nem mindig ennyi, és a DKJ most épp lefelé tart) Havonta egyszer van vele dolgod, kiutalod bankkártyára magadnak a "jussod", a maradékból megveszed a következő negyedéveset.
De ha tudsz kicsit tervezni vele és nem gond hogy negyed évente fizet, a FixMÁP is ott van, jobb három évre lerögzített tervezhető kamattal, negyedévente visszavezeted bankkártyára amit kapsz és utána beosztod magadnak, mennyi jár belőle egy hónapra. Kell egy kis önkontroll, maximum ennyi a hátránya
Illetve, ha annyira lebetegedsz, ki fogja intézni a lakás kiadással járó dolgokat? Csak mert az Állampapírt akkor is kezelhet a kórházból egy mobilról, hétvégét és ünnepnapokat leszámítva tipikusan 2 órán belül visszavezethetsz róla bankkártyára és már költheted is. A visszautalásnak nincs plusz díja.
Én ilyen szempontból sem a lakás kiadást látom kevésbé macerásnak.[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz DarkByte #124302 üzenetére
De az, van ahol úgy is hívják, hogy fixed income.
-=- There's no place like /home -=-
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
[link] ez a kalkulátor mennyire hozhat valós számokat? Van egy lakáshitelem (16m lett felvéve 2021ben 15 évre, 2,94%thm) amibe betörleszteném a nyp számlán lévő 2m ft-ot, meg a szintén 2m 2033l-es pmapot. Mindegyik előtörlesztéssel kb 18k-val csökkene a havi törlesztő,így nekem azt mutatja a matek, hogy megéri a pmáp-ot is betörlesztenem még a fixmáp 6,5%os kamata ellenére is.
valóban jól számolok, vagy benéztem valamit és megéri továbbra is állampapírban tartani azt az összeget?
(A pmápon kívül van vésztartalék+etf, szóval nem nullázom ki magam az előtörlesztéssel) -
jalos
csendes tag
-
varsam
őstag
sziasztok,
KH webtréderen próbálnék USD-t átvezetni az újonnan nyitott TBSZ számlámra, de csak HUF-t és EUR-t enged. Én csinálok valamit rosszul és nem állítottam be, vagy csak ez a két pénznem játszik? USD alapú ETF-et vennék, ezért váltottam át USD-re a pénzem....
-
kuntics
aktív tag
válasz Paxker315 #124309 üzenetére
Jövőre szeretnék elkezdeni egy egyetemet,ahhoz meg nem ártana a jelenlegi folyamatos 12 órázás helyett sima 8 óra munkára váltani, ami havi 100-150k minusz. Ezért lenne jobb az alacsonyabb törlesztő. Az meg csak előtörlesztéssel, vagy futamidő növeléssel érhető el tudtommal.
a nyp-t mindenképp betörleszteném, van még 30+ évem nyugdíjig -
kuntics
aktív tag
válasz Vision #124314 üzenetére
Még nincs diploma. Mérnöki, mechatronika vagy sima gépész. De ne vedd el a kedvem már most, így is sokat agyalok az elkezdésén
számolásnál a nyp-t nem számoltam a hozzáférhetetlensége miatt. A 2m kamatos kamatát(+1250000) állítottam szembe a törlesztőn spórolt összeggel[120*17000=2040000]
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
Minden esetre ha eladom, csak allampapirba erdemes fektetni, semmi vallalkozas vagy ilyesmibe, fix bukta.
Prémium Magyar Állampapír 7.90% egesz jo, de valtozo kamatozasu, ez mit takar? Le mehet 6.5 r eis mint a fixmap?[ Szerkesztve ]
-
senior tag
erste app másnak is remekel ma?
iPhone 13 Pro 128GB
-
Lisztok
lelkes újonc
Sziasztok!
Egy ideje havonta veszek a nettó fizetésem 10 százalékának értékében Fixmápot. Jövő januárban tervezek nyitni egy TBSZ-t. Ezután erre szeretném havonta feltölteni a fizum 10 százalékát és ETF-et vásárolni belőle, de a kincstári számlámon állampapírt is vennék 5 százalék értékben, egészen addig amíg egy x összegnyi állomány nem jön össze belőle.
Abba kérnék segítséget, hogy melyik szolgáltatót ajánljátok? Kezdő vagyok “tbsz tekintetében.”
[ Szerkesztve ]
-
Lmh
őstag
válasz 360xbox360 #124326 üzenetére
Félek hogy ez komoly. Nem láttam még PH-n hasonlót Kezd recsegni a mentsváram
[ Szerkesztve ]
Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Llew
senior tag
válasz 360xbox360 #124326 üzenetére
Engem érdekelnének a tanácsai is kérdés helyett. Tavaly még csak 2 M-t akart befektetni, idén már 23-at. Én beérném fele ilyen nyereséggel is.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
venom8888
őstag
Sracok a lakast eladnam.abbol.lenne a 23M. A ra forditott felujitas ami 1 hete fejezodott be az volt 2M ,nem nagy sztori nem trolkodok.
-
Dendytv
senior tag
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Azt még mindig nem tudjuk, hogy a TBSZ 3 éven túli, de 5 éven belüli feltörése esetén a szochó mértéke is csökken-e majd, vagy csak az szja lesz 15% helyett 10%?
-
alex devil
senior tag
Sziasztok, melyik állampapírt érdemes venni 4 éves időtartamra?
S23
-
Dare2Live
félisten
válasz alex devil #124337 üzenetére
forint esetén én FIXMAP vagy MAP+t mondanám.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz mgoogyi #124339 üzenetére
Brandynew szerintem ezen bejelentett változtatás kontextusában kérdezi.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Fehérsólyom #124340 üzenetére
Köszi, erről nem tudtam, viszont beleolvasva:
A kormány céljaival összhangban azonban nem kell szocho-t fizetni az ingatlanalap befektetési jegyeiből származó kamatjövedelem után, valamint azon befektetésekből, illetve megtakarításokból származó kamatjövedelmek után sem, amelyek a szja törvény alapján kamatadó mentesek. Ilyenek többek között az állampapírok, a babakötvény valamint a tartós befektetési számlán (TBSZ) tartott eszközök. -
tag
válasz mgoogyi #124341 üzenetére
Igen, csak ez a kerdeses resz a feltoressel kapcsolatban:
"...A folyamatban lévő szabálymódosítással a jogalkotó egyértelművé kívánja tenni, hogy a TBSZ számlákhoz csak akkor kapcsolódik teljes kedvezmény a szocho-fizetési kötelezettségre, ha az eredeti célnak megfelelően, nem pedig idő előtt kerül sor a számla feltörésére. A szabályozásban ezért kikötésre kerül, hogy a tartós befektetésből származó jövedelem csak abban az esetben nem lesz alapja a szocho-fizetési kötelezettségnek, ha azután egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni.
Minden más esetben a TBSZ számláról kivett összegek után is szociális hozzájárulási adó fizetendő." -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Uyuarasy #124343 üzenetére
Akkor passz.
Az utolsó bekezdés sem egyértelmű.
"Eszerint adókedvezmény, illetve adómentesség csak abban az esetben alkalmazható, amennyiben tartós befektetési számláikon a megtakarítók pénzügyi eszközeiket hosszú ideig, azaz legalább 3 illetve 5 évig tartják."
VS
"A szabályozásban ezért kikötésre kerül, hogy a tartós befektetésből származó jövedelem csak abban az esetben nem lesz alapja a szocho-fizetési kötelezettségnek, ha azután egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni."
Jelenleg 3 év után még van szja. A fentebbi idézet nekem arra utal, hogy ott már nem lesz szocho. A lentebbi meg arra, hogy igen. -
ArGab
őstag
válasz mgoogyi #124344 üzenetére
Én már többször végigolvastam és nem tudom kihámozni ez mit fog jelenteni. Ráadásul a végén még arról is ír, hogy a "kivett összeg" után kell szochót fizetni, ami eléggé WTF, mert ez egy idő előtti feltörés esetén azt jelentené, hogy a teljes TBSZ egyenlegre kellene 13%-ot fizetni, nem is csak az elért hozamra?
-
tototos
őstag
BTC-t venne most valaki? Elég durva számokat produkál.
-
shadowsteve
csendes tag
válasz mgoogyi #124344 üzenetére
"A szabályozásban ezért kikötésre kerül, hogy a tartós befektetésből származó jövedelem csak abban az esetben nem lesz alapja a szocho-fizetési kötelezettségnek, ha azután egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni."
Szerintem ez azt jelenti, hogy a szocho-t minden esetben meg kell majd fizetni az idő előtti visszaváltás esetén. Hogy az hány százalék lesz az a kérdés. Ez csak még egy adó, a nemmegszorítások kormányától.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Apple notebookok
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Spórolós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Azonnali játékos kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sorozatok
- További aktív témák...
- AsRock B550M, Ryzen 5 5600X, RX 5700 XT 8GB, 32GB DDR4 3200MHz, 500GB Gen4x4 M.2
- Asus VivoBook Max X541UVK , i5-7200U, 8GB DDR4, 120 GB SSD, Intel + NVIDIA GeForce GPU
- HP 15s-fq2000 laptop 15.6", i5-1165G7/16GB/512GB SSD, WIN11 Pro
- Honor Magic V2
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 Rog Strix / 32GB DDR4 / 480GB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest