-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz nort_on #128425 üzenetére
Én se bírtam, de eleinte az volt a mese, hogy az a lakás majd az enyém lesz, eladhatom, ha venni akarok majd helyette egy nagyobbat. Úgy voltam vele, hogy egy ilyen előnyért megéri elviselni a mérgező környezetet. Aztán ez menet közben elmúlt, és az lett a retorika, hogy önerőből én semmit nem érhetek el, soha nem lesz saját ingatlanom, csak rájuk számíthatok. Nemhogy nem segítettek anyagilag, még a náluk lévő pénzemet sem adták oda, mikor azt gondoltam, hogy szükségem lenne rá (külföldre akartam költözni).
Végül csak évekkel később kaptam meg a pénzt, mikor már nem okozott életminőségbeli változást az a pár millió forint, addigra már leléptem és a saját erőmből is emberhez méltó életet éltem - sajnos azóta sem külföldön, de ezt már kezdem elfogadni.Gyerek nálunk nem lesz, de én se tudnék a szemébe nézni, hogy miért maradtunk itt. A saját szemembe is nehéz, de most egy magyarországi ingatlan tűnik logikus befektetési döntésnek, nagy forinthitellel.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz torma99 #128413 üzenetére
Nem csak 10-18 évesen volt ez rossz, még 25-30 évesen is köteleztek arra, hogy hazaadjam a fizetésem felét, mondván, hogy övék a lakás, ahol lakhatok, ellenvetés nincs. Apám a maga módján jót akart, befektette nekem, de mai szemmel nem túl acélos eszközökbe, pl lehúzós banki alapokba. Mindeközben elvárta volna, hogy érdeklődjek a gazdaságpolitika iránt, dehát mit érdekelt engem, nem maradt felesleges pénzem befektetni.
Ezért volt nagyon rossz a fiatalkorom, ha akartam venni magamnak valamit, csak úgy érhettem el, hogy télen csak 17 fokra fűtöttem a lakást és kefiren-zsömlén éltem hónapokig-évekig.
(De szerencsére kevés hülyeséget vettem a nagy nehezen összekuporgatott pénzből, leginkább olyan hangszereket vettem, amik most sokszorosát érik.)Utólag okos az ember, már 10-15 évvel korábban függetlenítenem kellett volna magam a családomtól, most sokkal előrébb lennék.
-
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz torma99 #128392 üzenetére
+1.
Nekem is volt ilyen gyerekkoromban, ha jól emlékszem, napi 0.1% betéti kamat, 0.2% hitelkamat, emiatt soha egy fillért nem tartottam magamnál készpénzben, valószínűleg emiatt lettem olyan fillérkúró, amilyen vagyok.
Viszont ezt is lehet szarul csinálni, a kényszeres spórolás miatt mindig be akartam rakni a pénzem, de így utólag mégse volt jó élmény, mert nagyon nem volt likvid befektetés, csak akkor vehettem ki, ha kb beadtam egy pályázatot, hogy mi okból és milyen célra akarom felhasználni a saját pénzem, és még így se mindig hagyták jóvá a szüleim...
-
Moleman
addikt
Mindig meglepem magam, mikor kinyitom a fagyasztót, úgy néz ki, mintha tele lenne, de +2 kiló hús mindig befér 5 perc átrendezés után.
Amúgy most még nincs rendes fagyasztóládánk, csak egy nagyobb saját és egy kisebb kölcsön hűtőszekrény fagyasztó része. Mindennapi felhasználásra is annyi alapanyag van itthon, hogy muszáj mennie a 2 hűtőnek, úgyhogy gyakorlatilag nem kerül pluszpénzbe a fagyasztókapacitás, amúgy nem fogyasztanak sokat, egyszer ráakasztottam a fogyasztásmérőt, a 20+ éves kölcsön hűtő is takarékos.
A következő házban napelem lesz szaldós elszámolással, úgyhogy ingyen mehet az 500 literes fagyasztóláda is. Még nem tudom, hogy egy második nagy hűtőt kéne inkább venni, vagy egy fagyasztóládát, de valószínűleg jól jönne a nagy kapacitás, akkor készételt és zöldségeket is tudnánk fagyasztani, most kizárólag nyers hús van a fagyon, mert az drága, azt éri meg jobban akcióban felhalmozni. Ezért szegény asszony se kap soha jégrémet.
-
Moleman
addikt
válasz lemusz #128301 üzenetére
10 év alatt volt időm átgondolni, nincs bennem az extrovertáltság morzsája sem.
Az előző munkahelyemen volt billiárd, munkaidő után, mikor már nem volt bent senki, ott maradtam egyedül játszani órákon keresztül, akkor fogalmazódott meg, hogy szeretnék ilyet itthonra. Általában amúgy az asszony is szívesen billiárdozik velem 1-2 órát, amíg meg nem unja, hogy majdnem mindig én nyerek.
(Amúgy lesz helye, ez is egy szempontom a házvásárlásnál, hogy ha már sok pénzt kiadok érte, férjen el egy 9-es asztal.)#128300 Dendytv
+1, van nekem is egy nagyon kedves emlékem, mikor már nagyon ettem volna egy mekis sajtburgert, de inkább elmentünk a boltba, vettünk (nem akciós ) darált marhát, és csináltunk itthon sokkal finomabbat.#128299 tototos
Ha valami elfogyott és szükség van rá, akkor nyilván megvesszük teljes áron is. De pl ha akciós a darált hús, veszek 8 kilót és lefagyasztom. Ha akciós a jóféle wc papír, veszek belőle 280 tekerccsel, hogy a következő akcióig biztosan kitartson. A sajt amúgy pont sokáig eláll, akciósan mindig 2 gurigával veszünk, még fagyasztani se kell.
De ha mondjuk épp kacsamellett ennénk, nem gond, hogy nem akciós, mert van a fagyon 3-4 tálcával, amit akciósan vettünk.#128304 csemege86
+1, szerintem is jól fog mutatni a nappali egy szép nagy billiárdasztallal.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
Köszi!
Szerintem is attól lesz jó az élet, hogy jók a mindennapok. Itthonról dolgozunk, munkaidőn kívül folyamatosan együtt vagyunk, és ez nagyon jó így. Introvertáltak vagyunk, nem járunk el itthonról, ezért ha veszünk is ingatlant, szép lesz, nagy lesz, csendes környéken lesz, hogy mindig jó legyen otthon lenni.
(Emiatt nem teljesen elhanyagolhatóak a több pénzért elérhető cuccok sem, pl 10 éve szeretnék saját biliárdasztalt, hogy amiatt se kelljen eljárni itthonról, milliós nagyságrend lesz, de egy újabb drága hobbi még belefér. ) -
Moleman
addikt
válasz Brandynew #128289 üzenetére
Amúgy a nem alapszükségletek finanszírozásának képessége bőven megvan, csak szándék nincs rá. Inkább veszünk +50 db VWCE-t minden évben éttermezés és nyaralás helyett.
(Már csak azért is, mert lassan minden környékbeli étteremben rosszabbul főznek, mint én itthon. )[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Brandynew #128289 üzenetére
& #128287 tototos
Abszolút jogos a meglátás. Valószínűleg csak azért vagyok elégedett a jelenlegi életszínvonallal, mert régen sokkal rosszabb volt.
Az akciós dolgok vásárlását biztosan soha nem fogom abbahagyni, túl egyszerű és ésszerű módja a spórolásnak, és nekem még szórakoztató is kitalálni, hogy mit tudok főzni az épp akciós dolgokból.
Nyaralásra viszont mindenképp fogok költeni, csak előtte még több nagyobb dolog van a listámon (házvásárlás, azt átalakítani/berendezni, esetleg autócsere).#128290 Dare2Live
Az albérleti díj nincs benne, csak a rezsi. Saját ingatlanban lenne 350k, albérlettel együtt a valós összkiadás kb 620k.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz szkorhetz #128281 üzenetére
Valószínű az én percepcióm más ezzel kapcsolatban.
Mindig az akciós cuccokat vesszük a boltban, nem járunk étterembe, az elmúlt 4 évben csak belföldön voltunk nyaralni, de emellett fenntartunk 2 autót, és annyit költünk a drága hobbijainkra, amennyi épp jól esik - persze lehet, hogy a felsőközép ettől még fentebb van.
Mindezt 2024-ben kb havi 350 ezerből sikerült megoldanunk.
(Plusz albérleti díj, de azzal nem számolok, mert ha nem lennének sokkal nagyobb igényeim a lakhatást illetően, már rég lehetne egy kisebb lakásunk, ahol mások szerint el kéne férnünk. ) -
Moleman
addikt
Egyénfüggő, hogy kinek mi a jó.
Én 2024-ben 75.6%-os megtakarítási rátát hoztam, de közben boldogan élem az életem, nagyságrendekkel jobb most, mint a "fiatalságom" volt, amikor konkrétan évekig éheznem kellett, hogy tudjak venni egy középkategóriás laptopot, vagy akár később autót.
Az ismerőseim persze nem értik, hogy lehet ennyiből élni, de én nem is nagyon tudnék folytatólagosan többet költeni, ahogy a videóban a srác is mondja, ha megszoktad, hogy spórolsz és nem veszel hülyeségeket, ez akkor is reflex marad, ha ötször annyit keresel.
Cserébe vannak drága hobbijaim, amikre pár éven belül valószínűleg megint fogok költeni, mint pl az autó, ami már korábban szóba került. -
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz Lisztok #127428 üzenetére
+1.
Én 30+ éve ábrándozok hathengeres BMW-ről, most már meg is tudnék venni egyet 4-5 évesen, a költségeit is ki tudnám fizetni, de nem biztos, hogy felhőtlenül boldog lennék utána. (Ennek ellenére be kéne vállalnom, a B58 után már a világon nem lesz még egy ilyen motor. )
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Ádám16 #127420 üzenetére
A kiszámoló szerint 3-6 havi fizetés az ökölszabály, de ez természetesen függ a preferenciádtól és az igényeidtől.
Nekem az autó a hobbim is, ezért én eddig mindig 12 havi fizetésemből vettem autót, a következőre is kb ekkora keretet szánok, aztán legfeljebb mégis olcsóbban veszek majd, ha úgy alakul. -
Moleman
addikt
válasz tototos #127401 üzenetére
Ha van Erste folyószámlád, ingyen ki tudod utalni a pénzt, ha nincs, akkor az utalási költség miatt eddig 6 hónap után érte meg kiutalni (120k), az új díjjegyzékkel még nem számoltam ki.
Szerk.: Megnéztem, nem változott a kiutalás költsége, 111.111 Ft fölött éri meg kiutalni.
#127417 aujjobba
2 év után papíron 6 hónapot pihentetni kell és utána vagy újra jogosult rá. Volt olyan itt, akinek elengedték a 6 hónapot, folytatólagosan újra megkapta a kedvezményt 2 évre, de volt olyan is, akit elhajtottak. Az ügyintéző aznapi hangulatától függ.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Elemental #127313 üzenetére
+1, már én is belefáradtam. A legtöbb embernek hiába magyarázod, hogy az állampapír likvid dolog, bármikor eladhatod és kiutalhatod, ha nekik csak az jelenti az anyagi biztonságot, hogy 30 millió van szabadszámlán...
Az egyetlen igazi sikerélményem az asszony, ő elhitte, hogy valószínűleg jó amit csinálok (vagyis amit csinálunk itt így kollektívan, ezúton is köszi), velem együtt ő is vett OTP-t, ő is vett VWCE-t, és most boldog.
#127321 tototos
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz lemusz #127288 üzenetére
Nem emlékszem a pontos számokra, de nem nagyon túlzás. Ez még a friss 6.6%-os PMÁP idején volt, az említett OTP alap emlékeim szerint akkoriban 3.5-4% körül hozott.
#127290 Hmmz
Amúgy igen, ennyi erővel rábeszélhetnék a saját részvényeikre is a gyanútlan néniket. Arra még valami kedvezmény is van náluk, nincs számlavezetési díj vagy ilyesmi.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Steve_Brown #127285 üzenetére
Ilyen anyukás OTP privátbankáros sztorit én is hallottam ismerősöktől: anyuka besétált, hogy akar venni állampapírt, a 40 éve ismerős Mancika meg rábeszélte, hogy csak a felét rakja közvetlenül állampapírba, a másik feléből legyen inkább OTP állampapír alap. Tehát ugyanúgy állampapírt vett, csak a hozam felét odaadta az OTP-nek.
-
Moleman
addikt
válasz Oppenheimer #127134 üzenetére
Én hiába DCA-zok (már amennyire DCA-nak nevezhető az, hogy ideális esetben havonta betolom a fizetésem), így sincs sikerélmény, 3 éve szinte mindig lokális csúcspontokon sikerül bevásárolni.
-
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz realist #126338 üzenetére
Az Erste is drága, nyiss IB számlát, váltsd ott. Ha az Ersténél most fizetsz számlavezetési díjat, akkor azt a TBSZ-t is érdemes áttranszferálni az IB-hez és bezárni a számlát.
#126339 Mercutio_
A XEON nem állampapír ETF, hanem az ECB overnight kamatát követi. Annyira kell figyelni, hogy ha az negatívba vált, ki kell venni.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz torma99 #126055 üzenetére
Nem találtam adatot a 2027-2028/X-re, de igazad van, nem lehet nagyon sok.
#125918 Moleman
Update az államkincstár nyitáshoz, az egyik meghívottamnak volt egy régi számlája, amiről azt hitte, hogy már megszűnt, de mégsem teljesen, ezért nem tudott újat nyitni. De nagyon kedvesek voltak az értékesítőponton, el tudta intézni, hogy a promókódot rátegyék a visszanyitott régi számlájára. -
Moleman
addikt
válasz vw1.820vt #126053 üzenetére
Szerintem ez nagyon becsülendő dolog, nem kell elveszíteni az árérzékenységed attól még, hogy többet keresel mint az átlag.
Én pl az utóbbi években a kaján próbáltam sokat spórolni, mindent csak akcióban venni, de olyankor jó sokat, hogy kitartson a következő akcióig. Az infláció ellenére még most is kevesebbet költök kajára, mint 5 éve, pedig most 3.5× annyit keresek, mint akkor.
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #126049 üzenetére
A vételi és eladási költség minimális, összesen kb 0.1% (ha ugyanaz a díjszabása mint a VWCE-nél, mélyebben még nem jártam utána). Ezzel szemben az €MÁP esetén 1%, ha lejárat előtt hozzá akarsz nyúlni (likvid vésztartaléknál bármikor megtörténhet).
Tartási költség nincs az IB-nél, feltéve, hogy nem csak emiatt nyitsz TBSZ-t. Szabad számlán valóban kell utána adózni, de ez a kockázatcsökkentés ára.Én kockázatot látok az eurós állampapírban, forint alapon nem tud csődbe menni az állam, mert bármikor tudnak nyomtatni. De eurót nem tudnak nyomtatni, nagyobb valószínűséggel mondhatják azt, hogy bocs, most épp nem veheted ki, mert nekünk sincs elég eurónk.
-
Moleman
addikt
válasz DarkByte #126046 üzenetére
Aktívan már én sem veszek EUR állampapírt, ami van, azt mind 3 éve vettem.
Ha most kéne EUR tartalékot képeznem, valószínűleg inkább XEON-t vennék IB-n, időtávtól függően szabad számlára vagy TBSZ-re. (Már csak azért is, mert IB-n lehet most a legjobb árfolyamon váltani.)A forintos állampapír is időtávtól függ, hosszú távra a FixMÁP lehet, hogy jól fog kijönni, de rövid távra mindig azt szoktam javasolni az ismerősöknek, ami aktuálisan a legjobb kamatot adja, aztán ha majd rosszul fizet, akkor is megéri kiszállni belőle - de természetesen az a kockázat mindig ott van, hogy már nem lesz olyan sorozat, amibe korábban raktad volna helyette.
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #125951 üzenetére
Igaz, nem Wise, de hasznos lehet, én 9-én 13:04-kor utaltam Revolutról IB-re forintot, 10-én 10:57-kor indult el valójában, 11-én 7:55-kor érkezett be.
(Az 1-2. pontokat még csak egyszer csináltam eddig, akkor 20 perc alatt megvolt, az 5. pontot jól gondolod, szinte instant.)
-
Moleman
addikt
válasz D1Rect #125906 üzenetére
Én is ugyanígy jártam, 2 kispajtásom akart utolsó pillanatban regisztrálni, mindkettőt elutasították.
Beszéltek egy ügyfélszolgálatos nénivel, tudnak a hibáról, az űrlapon automatikusan behúzott szürke mezős adatok nem tudnak rendesen átfeedelni egy másik rendszerbe, nincs megoldás. Azt mondta, hogy meg kell próbálni még egyszer, bár nem hiszem, hogy ugyanazokkal az adatokkal egy automatizált rendszer másodjára másképp viselkedne.
Úgyhogy igen, be kell menni.
Ha bemennek, akkor azonnal megnyílik a hozzáférés? Nem kell várni a jóváhagyásra Szegedről, vagy ahonnan küldik az emailt az online regisztrációkor? -
Moleman
addikt
válasz D1Rect #125748 üzenetére
Szerintem nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyi pénzre van szükségük, és hogy mennyire likvid a befektetett pénzük. Pl nagymamám nem vesz semmilyen 5 éves állampapírt, mert "úgysem élek már addig". Az 1%-os büntit nem érti, hiába próbálkozok.
De én is átmentem ezeken a fázisokon, 5 évvel ezelőtt még feltörtem az első sorozatú MÁP+-om az első kamatfordulókor fél év után, mert "talán szükségem lesz rá". Utána készpénzben és postán vett autónyereménybetétben tároltam azt a pár milliót (=az összes pénzem) több mint egy évig, hátha kell... Nem kellett.
(Az autónyeremény is jó sztori, a postás néni megunta, hogy naponta viszem a tízezreseket húszezresre váltani, ezért javasolta, hogy vegyek autónyereményt, és ígéri, hogy húszezresben fizeti ki a végén. Tartotta a szavát.)Ezután rájöttem, hogy mekkora hülye voltam, minek nekem készpénz, ezért lenulláztam mindent - erre egyszer később utalták a fizetést, és komoly fejtörést okozott, hogyan fizessük ki a lakbért időben.
Azóta egy havi lakbért tartunk készpénzben, minden más lekötve. -
Moleman
addikt
válasz kovsol #125736 üzenetére
Én továbbra is fenntartom a 6 havi ajánlásomat, valószínűleg én is arra is fogok visszatérni.
De igen, valószínűleg mindenkinek mást jelent a vésztartalék, más a likvid eszközök összetétele. Nálunk egyedül az állampapír a likvid eszköz, a folyószámlák egyenlege szinte mindig nulla, a mindennapi kiadásokat pedig megoldjuk hitelkártyáról.
Más meg csak akkor nyugodt, ha a szabad számlán is van 10+ millió, amitől én minden lennék, csak nem nyugodt. -
Moleman
addikt
Szerintem is legjobban az egyéni helyzettől függ, az elvárt életszínvonaltól és a megszokott kiadásoktól.
Én azt gondolom, hogy munka mellett legfeljebb 2 évnyi tartalék reális, annál többet csak akkor látnék indokoltnak, ha szándékosan nem dolgozik az illető, vagy aktívan gyűjt valami rövid távon esedékes kiadásra.
Nekünk most kb 4 évre elegendő állampapírunk van, a költségszerkezetünk jelenleg 50% bérleti díj, 50% megélhetés. De ezekből valamikor ingatlan önerő lesz, aztán talán egy autó csere is, elképzelhető, hogy teljesen ki fogjuk nullázni.
Utána még nem tudom, hogyan tovább, de biztosan nem tervezek újra ilyen nagy összeget "vésztartalékolni", szerencsére eddig sosem kellett a tartalékhoz nyúlni, a havi összbevétel 70%-át megtakarítjuk, és ez egy nagyobb hiteltörlesztő mellett sem fog 50% alá esni.
-
Moleman
addikt
válasz A_Papa #125672 üzenetére
Én a forintos állampapírokkal rövid távon szoktam tervezni (folyószámlán való tárolás helyett, vagy vésztartaléknak), ezért mindig az aktuálisan legmagasabb kamatút választom, legyen az épp a BMÁP vagy a PMÁP.
Most épp a 7.9%-os PMÁP-ból vettünk az asszonynak egy nagyobb pakkot, áprilisban fordul, akkor megnézzük, hogyan tovább, legfeljebb átforgatjuk majd valami másba, ha az 1% bünti ellenére is megéri rövid távon. Ideális esetben fél éven belül átforgatjuk az összeset egy ingatlanba.Hosszú távú tartaléknak jó választás lehet a FixMÁP is, ha abban bízol, hogy csökkenni fog az infláció, és legalább tökéletesen tervezhető, hogy mikor mennyit fizet - ha ez fontos Neked.
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #125665 üzenetére
Ja bocs, igen, kiragadott példa volt az OTP.
De nagyon igaz, amit mondasz, a VWCE is csak az utóbbi fél évben hozta be a lemaradását, 2022-2023-ban szinte végig mínuszban voltam vele, jobban jártam volna a HUF állampapírral. De nem lehetett volna egy olyan szcenárió is, hogy a tőzsde végig akkorát megy, mint az elmúlt fél évben? Akkor a 15-20%-os kiszámítható forinthozam már nem tudott volna versenyezni vele.
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #125662 üzenetére
Nekem a hosszú távú stabilitás többet ér, mint hogy ugráljak egyikből a másikba, mikor valami jobb opciónak tűnik - na meg kicsit lusta is vagyok.
Nem lehet biztosan tudni, hogy tényleg jobb lesz-e, pedig rakhattam volna én is mindent forintban OTP-be, és akkor nem csak egy kis játszós pénzem állna +143%-on, miközben a VWCE-m forint oldalról nézve is csak +38%-nál tart.#125660 kovaax
Én amúgy mérsékelten kezdőnek tartom magam, mert megragadt a megértésem a VWCE-nél, és azóta nem fejlesztettem magam tovább. -
Moleman
addikt
válasz kovaax #125646 üzenetére
Igen, figyelni kell rá. Nekem ez nem számít kockázatnak, mert napi szinten rögzítem az árfolyamokat, hamar feltűnik, ha elkezdene negatívba menni.
#125627 A_Papa
Kockázatvállalástól függ, de ha nem is szeretnél 15m alatt részvényt venni, én a helyedben akkor sem csak forintos állampapírt vennék, sőt, legfeljebb 1/3-át hagynám forintban (vagy akár még annyit sem, pár havi vésztartalék, azon felül ha forintban kapod a fizetésed, abból meg lehet oldani az életet). Én kb 3.5 éve nyergeltem át majdnem teljesen euróra, nagyon örülök, hogy megtettem. Sohasem késő, hosszú távon valószínűleg mindig meg fogja érni, ugyanúgy, mint ahogy ATH-n részvényeket venni is.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #125620 üzenetére
Én azért látok benne egy kicsivel nagyobb kockázatot, forint alapon nem tud csődbe menni az állam, de euró alapon igen.
Most még van egy nagyobb falat 2027/X-ünk, talán meg is marad a lejáratig, de utána én lehet, hogy inkább a XEON-t fogom választani, mint likvid EUR tartalék. (Forintot már évek óta nem tartok, csak egy keveset OTP részvényben.)
-
Moleman
addikt
válasz tototos #125478 üzenetére
Igen, ez érdekes kérdés, mindenkinek más a komfortos, más jelenti a vélt/valós/hamis biztonságérzetet, és másban érzi a FOMO-t.
Ezt az ismeretségi körömben is látom, van akinek csak az ingatlan, van akinek csak a FixMÁP, nekem a VWCE lett a fő pillérem (85%).
Aztán lehet, hogy ez is csak hamis biztonságérzet, és lesznek még olyan alternatív, akár alacsonyabb kockázatú befektetések, amikkel jobban jártam volna, mint amilyen a PEMÁP volt 2022-2023-ban.A konkrét kérdésre visszatérve, ha lenne 200 millióm VWCE-ben, én akkor se raknék át 100-at BTC-be. De 10-et talán igen, korábban is emlegetve volt ez az 5%-os kripto részarány, mint "biztonságos" kompromisszum. Nagyon nagyot nem lehet szakítani vele, de legalább nagyot veszteni sem. (Én korábban sem voltam bátor, csak 1-2% játszóspénzt tartottam kriptoban az FTX-csőd előtt is, azóta semmit.)
-
Moleman
addikt
válasz Dare2Live #125448 üzenetére
Vagy extrém módon kell rá vigyázni/takarítani. Pl anyám konyhája 28 éve volt felújítva, a konyhaszekrény ajtajai már kicsit lógnak, de ugyanolyan hófehér, mint újkorában, a járólap hibátlan, a fuga is olyan színű, mint 28 éve. A gáztűzhelye 37 éves, azon is hófehér a zománc.
Az más kérdés, hogy én nem lennék hajlandó ennyit takarítani, de jó indikátor, hogy meddig ki lehet tolni az állagmegóvást.
#125449 nort_on
Ilyenkor kicsit sajnálom, hogy teljesen elvette a kedvem az FTX-csőd, csak egy kis játszóspénzzel is jó érzés lett volna ötszörözni. Pedig igazad van, ETF-ben jóval kisebb kockázat lett volna, erre akkor nem is gondoltam.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz AssAssynn #125395 üzenetére
C: Vegyél házat hitelre, a tartalékaid hozamából fizeted a hitelt (ha az albérletet fedezné, akkor talán a törlesztőt is), és remélhetőleg a végére jobban jössz ki, mintha minden tartalékod bedobtad volna a ház vásárlásakor.
+D: Ideális esetben szerezni kell egy jobb munkát, amiből aktívan tudsz félretenni, akár a törlesztő mellett is.
-
Moleman
addikt
válasz komyka #125205 üzenetére
Nálunk is volt egy nagyon hasonló helyzet nagymamámmal, csak nálunk jóval kisebb összeg lebegett, esélyünk se volt akkor ingatlant venni a saját pénzünkkel együtt sem, azóta sem értem, hogy gondolta.
Én nem fogadtam el a feltételeket, ha tényleg segíteni akar, adja ide a pénzt és azt csinálok vele, amit akarok, vagy ne adjon semmit. Pár évvel később meggondolta magát és ideadta feltételek nélkül, nálam is ment a többi mellé ETF-be.Nem gondolnám bölcs dolognak a saját pénzetekből még sokszorosát beletenni egy olyan lakásba, amit eredetileg nem is akartatok megvenni. Persze ha amúgy is tervben volt egy ilyen magyarországi kiadós-befektetős lépés valamikor a jövőben, akkor természetesen jó a terv.
-
Moleman
addikt
válasz donat_sz #125198 üzenetére
Valóban, köszönöm!
#125190 DarkByte
Én sem tervezem elengedni az IT kezét, de azért amit egy munkahelyen elvárnak, komolyabb szint, mint amit magamnak csinálok hobbiszinten itthon.
Bár épp ma éjjel gondolkodtam, hogy a 6 év alatt kiforrott költség- és portfóliórészletező Excel-táblámat valahogy át kéne ültetni SQL-be, lehet, hogy végül maradnék az Excel mellett, de sokat tudnék vele fejlődni szakmailag is.
(Egyszer már betöltöttem mindent PortfolioPerformance-ba, de az tényleg csak a tőzsdei portfólióra jó, a többi pénzmozgás rögzítésére nekem nem volt praktikus.) -
Moleman
addikt
válasz Csabroncka #125180 üzenetére
"jólmenő vállalkozók"
-
Moleman
addikt
válasz axioma #125163 üzenetére
A díjjegyzék szerint 6 hónap szüneteltetés után újra lehet játszani 2 évig a Future beutalgatással - feltéve, hogy 6 hónap múlva is még elérhető lesz ez a kedvezmény.
Kérdés, hogy megéri-e 6 hónap díjfizetés további 2 év díjmentességért cserébe, vagy érdemesebb már most mindent kimenteni onnan.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz DarkByte #125161 üzenetére
Ebben az egészben leginkább az utolsó fillérig tervezés a nehéz rész. Ha van örökös, akkor nem feltétlenül kell lenullázni, öröklődhet tovább, meg van oldva.
De ha valaki utód nélkül tervezi az önnfenntartó életet, akkor mikor kell elkezdeni felélni? Csak 65 évig fogunk élni vagy esetleg 95-ig? Bár ha nem sikerül lenullázni, akkor egyszer nagyon boldogok lesznek a barátaink és/vagy a környékbeli állatmenhelyek.
-
Moleman
addikt
válasz Dare2Live #125004 üzenetére
Hogy jött ki a 2. kocsira 1.1m/év? Kicsit sokallom. Beleszámítottad az üzemanyagköltséget/parkolást is, vagy ennyire drága a casco? Vagy bérelni kellett neki +1 beállót/garázst?
Én is pont mostanában számolgattam, nekünk a nagyobbik autó éves fixköltsége 80-90k körül van, és évek óta alig használom, akkor is egyedül ülök benne.
Külön bosszúság, hogy ha 2.5 éve eladtam volna a használtautópiac csúcsán, most 2× annyit érne VWCE-ben, mint amennyiért most el tudnám adni.A témára visszatérve, gyerek nékül valóban aránylag könnyű, egy kisebb vidéki panelba költözve akár mi is megléphetnénk már most, 34-36 évesen.
Itt jönnek képbe a személyes igények és elképzelések, az asszonynak sose voltak nagy igényei, de én nagy házat szeretnék szomszédok nélkül, biliárdasztalt, esetleg sok garázst, hobbiautókat... Úgyhogy vár még rám pár évtizednyi munka.#125013 D1Rect
Jelen!
Mondjuk én soha nem voltam nyomorúságos munkanélküli fiatal, mert nem engedhettem meg magamnak, ezért nyomorúságos dolgozó fiatal voltam. Középsuli/egyetem alatt minden nyáron diákmunka, aztán kb 23 éves korom óta folyamatosan van munkaviszonyom, ha munkahelyet is váltottam, egyik nap még itt, másik nap kezdtem ott.De mindenre van példa és ellenpélda is, ismertem olyat, aki már a nyugdíj előtti években elkezdett leépülni, mert ő pont úgy öregedett meg, de ismertem olyat is, aki 90+ évesen is topon volt mentálisan, teljesen képben volt az aktuálpolitikával és a gazdasági helyzettel.
#125010 UberMutant és #125017 Hi!King
+1.
Nekem nem lételemem a munka, sokszor tudok örülni a sikerélményeknek (IT), de tudatosan nem szeretnék már a ranglétrán előrelépni, nem hiányzik a felelősség és a kötelező seggnyalás, amit korábban tapasztaltam.Életem végéig le tudnám kötni magam a szabadidőmben, nagyon sok minden érdekel, sosem unatkozom, sőt, sokszor hónapokig nem jut időm valamelyik hobbimra egy másik hobbi miatt (pl most 5 hónapig nem nyúltam gitárhoz, pedig 22 éve játszom).
Hajlamos vagyok emiatt a munkát is háttérbe szorítani, mikor 3 éve felfedeztem ezt a fórumot, elolvastam az egészet visszamenőleg, hetekig nem dolgoztam, csak minden nap bekapcsoltam a laptopot. De ez senkinek nem tűnt fel, utólag ledolgoztam a lemaradásom.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Csabroncka #124994 üzenetére
Mindenki egyéni igényétől függ.
Ha valakinek a munka hiánya kimeríti a gondtalan élet fogalmát, egy tehermentes saját ingatlanban üldögélve pár tízmillióból önfenntartóvá tud válni.
-
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz vnorbi #124870 üzenetére
Értem, köszi!
Tehát ha 2022-ben keletkezett 700k veszteségem, amit 2023-ban bevallottam, jövőre még szembeállítható vele az esetleges nyereség? Ezek alapján lehet tényleg érdemes lenne valamennyit szabad számlára is tenni, aztán jövőre remélhetőleg nyereséggel realizálni.
-
Moleman
addikt
válasz confuser #124861 üzenetére
Jól értelmezed, általánosságban véve amúgy is a legújabb TBSZ-t éri meg feltörni, mert a többi hamarabb "lejár".
Mínuszos TBSZ a mostani nagy emelkedés közepette nem nagyon lesz, de nézzünk egy rövid távú példát, 1.5 milliónyi idén vásárolt VWCE után kb 50 ezer forint lenne az össz kamatadó+szocho, ha jól számoltam.
További opció, ha van korábbról bevallott veszteséged, azzal szembe lehet állítani a nyereséget. Mondjuk azt nem tudom, hogy az csak a kamatadó alól mentesít, vagy a leendő szocho alól is.
#124865 HussarF
Tehát akkor mégis szabad számlára kéne venni mindent, amihez talán nyúlni kell?
Tudom, ott van erre az EMÁP, de már így is elég sok van PEMÁP-ban, nem szeretnék több eurót adni nekik, azt nem tudnak nyomtatni.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz HussarF #124809 üzenetére
És ez a szocho csak a feltört TBSZ-ekre lesz érvényes, vagy a szabad számlán keletkező árfolyamnyereségre is?
Eddig azzal futottam neki a befektetéseknek, hogy minden TBSZ-en van, max ha kéne pl ingatlanra a pénz, feltöröm, de ez ezek után nyilván nem lesz működőképes.
Tehát ha a jövő évtől - vagy akár mostantól - TBSZ helyett "szabad számlára" veszek akár VWCE-t, akár valami stabilan kamatozó ETF-et (pl LU0290358497), akkor eladáskor arra nem kell szochot fizetni?Az önerőre szánt összeg nagyját állampapírban tartjuk, de biztosan ki kell majd egészíteni 5-15 millióval máshonnan.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz bandus #123933 üzenetére
Mindenhol van néhány jó tárgy/tanár/tanszék, de ezeken kívül minden magyar egyetemről csak panaszt hallottam én is.
Nekem egy életre el is vették a kedvem az intézményesített tanulástól, Udemy-n és munka közben google-özve megtanulom, amit meg kell.Persze összességében szeretem azt a látásmódot, amit a közgáz adott, de nem volt jó élmény.
#123935 Uyuarasy
+1, amíg még marketing területen dolgoztam, akkor sem használtam soha semmilyen tárgyi tudást, amit az egyetemen próbáltak volna belénk verni. -
Moleman
addikt
A nagy kérdés itt az időtáv.
Én még nem tudom, hogy mikor kell, azt sem tudom, hogy egyáltalán mire gyűjtök, csak gyűjtök. A tőzsdén hosszú távon remélhetőleg jobb hozamot lehet elérni, mint a mindenkori tetszőleges állampapír, így nálam 90+% tőzsde, csak minimális PEMÁP-ot tartok mellette, nevezzük vésztartaléknak.
-
Moleman
addikt
válasz Simia #123146 üzenetére
Én spúr vagyok, úgyhogy 133 ezerért vettem az egy évvel korábbi flagshipet (OnePlus 8T) valami nagy akcióban (+ tréfát visszaigényelve).
#123152 Joe123
Az szép, hogy eddig kihúztad vele, nekem P10 volt szintén android7-tel, teljesen elégedett voltam vele, de 3 éve azt is pont a Revolut miatt kellett lecserélnem, mert már apk-ból sem tudtam rá feltelepíteni. -
Moleman
addikt
válasz torma99 #123141 üzenetére
Ez így ebben a formában nem igaz, 4 éves flagshipem van, az elején ment minden szépen, de már évek óta külső apk-ból kell telepíteni/frissíteni pl a Revolutot, mert a playstore szerint nem kompatibilis... Az asszony Motorolája sose látta a Revolutot, első perctől apk-zni kellett.
Persze ettől függetlenül simán jó teló, de pont az ilyen alkalmazások miatt lehet problémás akár egy zsír új telefon is.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz SpdY24 #122896 üzenetére
Kérdés, hogy milyen osztrák számla, ami nekem volt, ott "felhasználható" volt a havidíj a tranzakciós költségek fedezésére. Viszont ha drága lenne az utalás, akkor én Revoluton keresztül utalnám ingyen.
Viszont az ebből eredő problémákat elkerülendően érdemes lenne először az asszonypajtinak saját Revolutot nyitni, mert a tiéden problémázhatnak, hogy honnan van hirtelen az a 10k EUR.Ami a befektetést illeti, ha már úgyis van tartaléknak PMÁP, én tovább bővíteném az ETF lábat IB-n, ha nem lesz szükség rövid távon erre a pénzre.
További kérdés, hogy a saját IB számládra szeretnétek-e átvezetni ezt a pénzt, vagy egy új külön számlára, akkor még egyszer ki kell fizetni a TBSZ havidíját.
Utóbbi esetben opció lehet a Lightyear is, nagyobb összegre nem ajánlják, de ott egyelőre ingyen van minden. Mondjuk ha a későbbiekben megdrágul, nem tudom, lesz-e lehetőség kimenő transzferre, ha át akarnád vinni pl az IB-hez. (Ez nálunk is kérdés lesz, az asszony idei TBSZ-e a Lightyearnél van.)[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Simia #122732 üzenetére
Ó igazad van, akkor majd szól a NAV, hogy hiányzik valami.
Nálam nem működött a link, ami az emailben volt, aztán a formról teljesen el is feledkeztem, csak csatoltam az activity statementeket.Pedig gondoltam is rá, hogy nem ma kéne lejelenteni, ez nem az én napom.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
-
Moleman
addikt
válasz vnorbi #122718 üzenetére
EUR. Ott az IBAN a régi maradt, csak a cégnév változott meg Central Europe-ról Irelandra, már múlt hónapban is úgy utaltam, csak akkor még aktív volt a régi számlaszámom, működött az elmentett közleménnyel.
Meg most jutott eszembe, hogy a webes felületen sem jeleztem most előre, hogy be fogok utalni, elfelejtettem.
-
Moleman
addikt
IB beutalásnál figyeljetek, az IBAN nem változott, de a közleményt át kell írni az új számlaszámra... Én reflexből beutaltam a régi, már migrált számlaszámra.
"Eltűnt" a pénz, most csacsogtam Indiával, ilyenkor 3 napig ülnek rajta, aztán automatikusan átutalják majd az aktív számlára. Addig tuti emelkedik még 4%-ot a mostani ATH.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ukrajnai háború
- Tőzsde és gazdaság
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6/i5-G4/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást