Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
Sziasztok!
Befektetési tanácsot szeretnék kérni, leginkább rövid távra (1-5 év).
A helyzet az, hogy Ausztriába akartam költözni, viszont kicsit utamba állt a vírushelyzet, úgyhogy 1 évig még biztosan élvezem hazánk vendégszeretetét. A magyar munkahelyem megszűnt, előreláthatóan hamarosan lesz osztrák munkám, de azt a bért már egy leendő kinti számlára kérem.
Jelenleg az OTP-nél van számlám, a havi költsége kb 1200 ft, de mivel hamarosan nem érkezik rá több munkabér, 2000 ft lesz.
A megtakarításom fele ott, másik fele készpénzben van, próbáltam kimenteni, amennyit ingyen tudtam, hogy könnyebb/olcsóbb legyen euróra váltani költözéskor.A kérdés az, hogy hogyan tovább:
1. opció: rakjam vissza a készpénzt az OTP-be és vegyek az egészből MÁP+-t értékpapírszámlára;
2. opció: nyissak MÁK számlát és ott indítsak MÁP+-t (Korábbi hozzászólásokban láttam valami kártyás vásárlást, hitelkártyával is lehet vásárolni? Jól jönne az 1%. Viszont vidéken nem tudom, van-e irodájuk, vagy csak Pesten lehet ügyintézni és a végén kivenni a pénzt.);
3. opció: ha már lesz osztrák euró számlám, mentsek át oda mindent (pl hitelkártyával Transferwise);
4. opció: ezek kombinációja;
5. opció: valami teljesen más, arany, részvény, befektetési alap?Előre is köszi!
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #53839 üzenetére
Köszönöm!
A Revolut mostanában jól működik? Van számlám, de nem használom. Pár éve volt hiszti belőle, hogy ha passzivitás után hirtelen nagy összeg érkezett rá (már akár 5-10 ezer ft is), letiltották és hetekbe/hónapokba telt, mire igazoltad, hogy a te pénzed. Ami nekem különösen nagy kihívás lehet, mert most változik harmadjára a címem, mióta megnyitottam a számlát, és nem jelentettem feléjük.
A hitelkártyás tippet is köszi, eszembe sem jutott, akkor valószínű nem járna a Transferwise után sem. Sima OTP Bónusz a kártya, erre irányuló részleteket nem találtam a hirdetményben.
-
Moleman
addikt
válasz aujjobba #53842 üzenetére
A Revolutot régen hitelről töltöttem, mikor még használtam, nem volt gond, még 1%-ot is kaptam. Azóta már lehet, hogy felfigyeltek rá, valóban fájdalmas lenne, ha 1 millió forintnál derülne ki, hogy ez most készpénznek számított.
#53841 Beniii06
Köszi!
Egyelőre nem lesz rá szükség, de akkor ha 5 év múlva lejár a MÁP, majd körbenézek újra, hogy nyissak-e egy Wise-t, vagy éppen jó híre lesz a Revolutnak. -
Moleman
addikt
válasz jezsu1998 #53846 üzenetére
Gondolkodtam rajta, idén még biztos nem mondom fel, mert decemberben lesz a hitelkártyajóváírás, az jól tud esni. Főleg, ha sikerül velük állampapírt is venni.
Utána valóban érdemes lehet váltani, vagy meggondolni, hogy van-e egyáltalán szükségem forintszámlára (az asszonynak úgyis marad, neki talán még ingyenes is). Bár a belépő bónusz miatt mindenképp megérheti, Revolutom is csak ezért van.
-
Moleman
addikt
válasz jezsu1998 #53850 üzenetére
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, sikerült MÁK számlát nyitni. Valóban semmi visszatérítést nem kaptam a hitelkártyára, úgyhogy lekötöttem a maradékot sima webkártyával.
Időközben a Revolutot is elkezdtem használni, frissítettem az adataimat, feltöltöttem 52 ezer ft-ot, költöttem is róla, egyelőre semmi probléma. Azon kívül, hogy a 3.5 éves telefonomra nem tudom feltelepíteni, de elkértem az asszony céges telefonját erre a célra.
-
Moleman
addikt
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, hogy több megtakarítás közül melyikből lenne érdemes költeni.
Euróban kapom a fizetésem, de nem nyúlok hozzá, legfeljebb néha beteszek belőle vegyes- és részvényalapokba.
Eddig volt elég forintom szabadon lakbérre és az életben maradáshoz, de pár hónap múlva elfogy. Hogyan legyen a folytatás: az eurót használjam (ingyen átváltanám Revoluton keresztül, ingyen átutalnám a magyar számlámra és ingyen levenném ATM-ből), vagy fordulónapokon törjek fel annyi MÁP+ lekötést, ami fedezi a következő időszak kiadásait?
Semmilyen extra kiadás nem várható a következő pár évben.A MÁP hozama csábító, hogy bent hagyjam, főleg az utolsó években. Viszont a lejáratuk után (2024 és 2026) már valószínűleg nem lesz szükségem forintra, addigra már szeretnék külföldön lakni.
Elképzelhető, hogy jobb hozama lesz a MÁP-nak a leendő átváltás költségeivel együtt, mint az EUR/HUF várható változása a következő 3-5 évben?
Annyi szerencsém lehet, ha időközben valami csoda folytán bevezetnék Magyarországon is az eurót, de nyilván akkor sem tudhatjuk, hogy milyen árfolyamon lenne az átállás.Előre is köszi!
-
Moleman
addikt
válasz mgoogyi #57958 üzenetére
& #57962 D1Rect
Köszi a válaszokat!Végül még nem tudom, hogy mi lesz vele, nem alakult ki a pontos terv. Mindenképpen Ausztria a cél, hosszú távon valószínűleg jó lenne egy saját ház, de nem szívesen adnám fel a mobilitásom, ez a két gondolat verseng most. Szívesen költöznék nagyon vidékre a hegyek közé, de ahhoz évtizedekre garantált teljes home office kellene, hogy ne kelljen több órát ingázni rendszeresen Bécsbe, ahol kb minden számomra releváns (IT) meló összpontosul.
Nem bánnám, ha olyan passzív jövedelmet tudnék generálni a befektetésekből, ami addig is fedez egy jobb albérletet, hosszú távú befektetés lehet akár egy bécsi lakás is, amit ki tudok adni, és az agglomerációban bérelni egy házat belőle, még ha ki is kell pótolni kicsit. A nagyvárosi életet és a társasházakat már nem bírja az idegrendszerem.
-
Moleman
addikt
válasz vnorbi #57997 üzenetére
+1, én is megszoktam, hogy nincs szabadon pénz a folyószámlán, pedig nem is hordom magammal a betéti kártyám, online se fizettem vele soha, csak kp felvétre használom.
Egyszer fizettem valami gagyi kínai oldalon webkártyával, pár nappal később meg akarták terhelni 2000 dollárral (0 ft volt rajta, mint mindig, csak akkor utalok rá, ha épp fizetni akarok vele). Észrevette az OTP, felhívtak, hogy minden rendben, kaptam új kártyaszámot.
-
Moleman
addikt
válasz mgoogyi #58050 üzenetére
Nekem tényleg nem lesz, legalábbis magyar. Kb 8 évnyi valós szolgálati időm volt, hiába dolgoztam mindenfelé 16 éves korom óta, a diákmunkák/megbízási szerződések tudtommal nem számítanak. Lehet le kéne kérdeznem, hogy mi a hivatalos állás.
A résznyugdíjig fennmaradó maradék 7 évet kb 3 millió forintért tudnám megváltani, de minek? Hogy kapjak 65 évesen havi 40 ezret? -
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58138 üzenetére
Revolutnál érdemes az eddigi konstrukcióról bankra váltani? Van bármi előnye vagy hátránya? Funkcionalitásban eddig sem éreztem semmi hiányt.
#58060 aujjobba
Én is köszi a tippet, be is vásároltam belőle, ha minden igaz, töredéke költségei lesznek, mint amiket eddig vettem. -
Moleman
addikt
válasz Drizzt #58331 üzenetére
Nekem Ausztriában adtak/kértek egy papírt, amit ki kellett töltetnem a magyar NAV-nál, aztán visszavinni, így valutakülföldi lettem, nincs osztrák kamatadó, kamatfizetéskor megkapom a bruttót, csak Magyarországon kell adózni utána. Cserébe állambácsi rálát az osztrák számlámra is.
Nem akartam szórakozni adóbevallásokkal, direkt nem osztalékfizető ETF-eket választottam, de vagy benéztek valamit, mikor ajánlották, vagy nagyon átvertek, mert pár hónapon belül kétszer is jött osztalék, vehetek rajta 3 tálca sört. -
Moleman
addikt
válasz cech19960320 #58487 üzenetére
Ez amúgy nagyon szomorú, belegondolni sem merek, milyen lehet úgy élni.
Mikor Pesten dolgoztam multis senior pozícióban, csak rezsit kellett fizetnem, majdnem a teljes fizetésem (300+) félre tudtam tenni, mégis teljességgel kilátástalannak éreztem a helyzetet. Pedig mindenen spóroltam, pl a vacsorám legtöbbször 10 deka sósmogyoró volt.
De tudom, hogy nehéz váltani, még ha lenne is lehetőség, a saját bőrömön tapasztaltam, mennyire tud korlátozni pszichológiailag egy jónak hitt körülmény. Ha nem lett volna az "ingyen" lakhatás, már 5-6 évvel korábban leléptem volna külföldre, és sokkal jobban jártam volna. -
Moleman
addikt
válasz donat6 #58501 üzenetére
Az árfolyamnyereség is adóköteles? Nekem Ausztriában azt mondták, hogy csak az osztalék után kell majd adóznom (magyar adóilletőségű vagyok). Bár nem lepődnék meg, sok más hülyeséget is mondtak.
Ha igen, akkor nekem is érdemes lehet majd lezárni 15% kamatadóval, mielőtt kiköltöznék és 35%-kal sarcolnák, ha jól láttam. -
Moleman
addikt
válasz Stanlee #58511 üzenetére
Van még valami hasonlóan olcsó fenntartású ETF, mint az All World, amibe ajánlott fektetni, vagy felesleges jobban diverzifikálni?
Most 5 féle van, nagyjából egyforma eloszlással, ebből négyet ajánlott a banki tanácsadó, évi 1.31-2.11% fenntartási költséggel, papíron 3.5-5% vételi költséggel - bár online csak 1.75-2.5%-ot számoltak fel (DE000HVB5KE3, AT0000A2GGM5, AT0000801097, AT0000A1NX67).
Mióta itt megláttam, csak All Worldöt vettem, a 0.22% éves költség és 0.6% vásárlás kicsit jobban tetszik, 1-2 nap alatt behozta a költségeit, szemben a többiekkel, amik 4 hónap után is jobbára mínuszban tengődnek.
Azt sem tudom, hogy idővel érdemes lenne-e felszámolni a drágákat, vagy hozhatnak annyival többet, hogy így is megérje hosszú távon (5-10 év).#58515 goccer
És az MSCI 0.22 helyett csak 0.20% éves költségű. De ez is eléggé szőrszálhasogatás.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58520 üzenetére
Köszönöm!
A DE000HVB5KE3 TER-je 0%, csak a bekerülése volt drága (és azóta jól bezuhant, most kapaszkodik vissza). Ő akkor maradjon, ugye?
Ez az eladás is jó biznisz lesz nekik, mert devizakülföldieknek szánt borzalmas számlacsomagom van, mindennemű számlamozgás után 0.03%-ot fizetek.
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58522 üzenetére
Ez szomorú. Amúgy a többi is ilyen bullshitelős volt.
Akkor addig megtartom, amíg még növekszik, ha újra be akar esni, megszabadulok tőle. Nem esne jól most 100k mínuszban kiszállni.
Az asszony szerint tök menő, hogy ilyen klímaváltozós dolgokba fektettem, szerintem meg elég annyi, hogy lekapcsolom a villanyt és nem fékezek indokolatlanul. -
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58524 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek, eladtam minden szemetet, még a végén is beköszönt egy váratlanul nagy eladási költség, de legalább vége. Ha jól számolom, kb 400 euró lesz a tanulópénz, annyit buktam a kp-hoz képest.
És 4000+ euró az elveszett nyereség, ha mindig minden befektetésem All Worldbe tettem volna az elejétől fogva.
Soha többet nem bízom banki "tanácsadóban", nagyon bánom, hogy nem ide jöttem egyből. -
Moleman
addikt
Hogy ellenpélda is legyen a bölcsészekre, a barátnőm abszolút fogalmatlanul szintén bölcsésznek ment, ami után ugyanahhoz a multihoz, ugyanolyan fizetési sávba vették fel, mint engem, a szintén teljesen irreleváns közgáz diplomámmal. Én azóta IT-súlyosabb irányba mentem, ő is programozni tanul.
Igazából ebben az esetben anno én hoztam a rosszabb döntést, mert még fizettem is az MSc-ért, és semmi hasznot nem hozott. -
Moleman
addikt
válasz mandleee #58635 üzenetére
Ha jól működik így, semmi probléma nincs vele. Régen, mikor még csak egy számlám volt, igyekeztem annyi pénzt tartani a számlán, amivel bármikor ki tudom egyenlíteni a hitelkártyám, nehogy büntikamat legyen, de most pl 11 ezer ft van összesen az egyik számlámon, 150 euró a másikon. Forint költésre hitelkártyát használok, eurósra Revolut (azon most több pénz van, még maradt a 347-es váltásból).
A hitelkártyás cashflow javítást nemrég még tovább fejlesztettem, fordulónap után befizetek vele Revolutra, ahonnan aztán elutalom a múlt havi tartozást. Persze ez csak akkor működik, ha nincs kimaxolva a hitelkeret.
-
Moleman
addikt
válasz travix #58701 üzenetére
Nem feltétlen kell megújulóból, fosszilisnál is lehet pozitív hozadéka. Nem értek hozzá, de tök logikusnak tűnik ez a megoldás, minden fél profitálhat belőle.
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58709 üzenetére
Abszolút kezdőként is érdemes ezek felé kacsintgatni, ha a felét sem értem annak, amit leírtál?
A jelenlegi csomag végül kb fele-fele All World és MSCI lett, vonzott, hogy az MSCI többet hozott és kevésbé érintették a beesések - legalábbis az elmúlt fél évben.
Havonta egyszer szoktam egyfélét vásárolni, úgyhogy csak annyi hátránya lenne a további diverzifikációnak, hogy az Excelben eggyel több oszlopba kell a napi árfolyamot beírnom. -
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #58714 üzenetére
Köszönöm, nekiállok.
-
-
Moleman
addikt
válasz Brandynew #58780 üzenetére
Hátrányos tényező, hogy 2010-es Office-om van, lustaságból és megszokásból, azon még nem nagyon működtek ezek a dolgok. De most kipróbáltam a céges gépen a "stocks"-t, tök jól működik, emiatt már megérheti újabbra váltani.
#58779 vnorbi
Az adatbázis is jó ötlet, amúgy is főként SQL-lel dolgozom, szakmai továbbképzésnek se lenne utolsó. Már Excelben is nagyon sokat tanultam, mióta ezekkel szórakozom, pedig előtte se volt idegen. -
Moleman
addikt
válasz aujjobba #58787 üzenetére
Historikusan Excelben maradt a befektetés is, mert minden mást is ott vezetek (tételes kiadások, követelések, tartozások, számlaegyenlegek, stb). Mélyebb analízisre egyelőre nincs is szükségem, csak jó lenne az ETF és deviza árfolyamokat napi szinten automatikusan frissíteni, hogy ne kelljen manuálisan. De köszi, ahogy látom, arra jó lesz ez az alkalmazás, hogy egy helyen meg tudom nézni az összes árfolyamot.
Találtam több látszólag jó exceles megoldást, de pl a YahooFinance belinkelve csak a cookie tájékoztatót illeszti be az árfolyamok helyett, és az Alpha Vantage beépülője sem működik.
-
Moleman
addikt
válasz Stanlee #58892 üzenetére
Valóban érdekes cikk, a tőkefelhalmozás szempontjából logikus is, amit ír, de a mi perspektívánkból értelmezhetetlen önsajnáltatásnak tűnik.
A középosztályt emeli ki, de a legtanulságosabb különbség szerintem az első és tizedik decilis jövedelmi viszonya a magyarokhoz képest. A svájci tizedik kétszer annyit keres, mint a magyar, míg az első tízszer annyit! Drága a lakhatás? Az első decilis ott 3 db kétszobás lakást tud bérelni Zürichben. A magyar egy szobát is alig tudna Pesten.
Ezek után természetesnek venni, hogy még az átlag fölötti munkabérből élő svájciak sem tudnak félretenni, szimplán demagógia és/vagy saját magának próbálja a cikkíró kimagyarázni, hogy miért nem tud bánni a pénzzel.
-
-
Moleman
addikt
válasz Stanlee #58956 üzenetére
Értem, amúgy teljesen igazad van.
A felesleges kemény munkát már gyerekkoromban elítéltem, anyám tanárként minden éjszakát és hétvégét végigdolgozott szinte minimálbérért, már akkor is értelmetlennek láttam. Apám is ugyanott dolgozik 35 éve, 0 előrelépéssel, miközben az igazgatók a saját zsebüket tömik.
Én személy szerint az előrelépésre sem vágyom, ezelőtt senior pozícióm volt, ahol embereket nem kellett irányítani, de seggeket nyalni már igen. Ha normálisan megfizetik, inkább maradnék aránylag belépő szinten, ahol békén hagynak.
Most még ugrándozom örömömben, fél éve váltottam Pestről Bécsre, megjelent az eddig nem látott perspektíva, eddig is aránylag sokat takarítottam meg, ez most még egyszerűbbé vált.
Németországban én is láttam, hogy még rosszabb az ingatlanhelyzet, egy rokonom most vett Berlinben egy 30 éves visszafogott házat, valami 850k. Én is hasonlót vennék, ha vennék, de Ausztriában csak feleannyiba kerülnek.
-
Moleman
addikt
Nálunk ez nem feltétlenül egyértelmű.
Anyósom a nyugati határszélen tanár, ő valóban boldog attól, amit elért a gyerekekkel, de azért már várja a nyugdíjat, mint a messiást.
A szüleim viszont jóval keletebbre élnek, anyám évtizedek óta gyűlöli a munkáját, nem is feltétlenül a gyerekek-szülők, hanem a vezetőség miatt, de mindig is rettegett felmondani, 30+ év után már az egészsége is komolyan ráment.És itt látszik, hogy mennyivel humánusabb az osztrák állami gondoskodás, ott 50+ évesen elmehetne 1 év munkanélkülire, itthon meg kb az éhhalál várna rá 3 hónapon belül, ha nem lenne tartalék.
De valószínű bennem is van hiba, nincs semmi hivatástudatom, nekem a munka csak arra van, hogy megkeressem vele a pénzt arra, amit szeretek. Bár a mostani helyemen érzem a direkt értékteremtést, így már sokkal jobb élmény maga a munka is.
-
Moleman
addikt
válasz PredatorZoli #59157 üzenetére
Ha már lement, maradhatna is ott egy kicsit, hogy a keddi fizuból olcsón be tudjak vásárolni.
-
Moleman
addikt
válasz concret_hp #59337 üzenetére
Nem is baj, ha elmúlik ez az általános vélekedés. 11 évig éltem 37 nm-en, mindenki azzal idegesített, hogy ez milyen jó, még egy gyerekkel is el lehet majd ott férni - aztán ketten lettünk, és nagyon gyorsan kicsi lett.
Most kb 100 nm-en vagyunk (plusz még egyszer annyi tárolási lehetőség), és nem érződik túlzásnak. Home office-ban főleg nem árt, ha mindenki el tud szeparálódni kényelmesen, és nem egymás aurájában kell dolgozni. A teljes csendhez még így is költeni kéne pár százezret hangszigetelésre.
-
Moleman
addikt
válasz PazsitZ #59451 üzenetére
Ott kezdődik a probléma, hogy a családnál nem nézik, hogy milyen családod van. Nyilván van, aki szerencsés, de a lehúzó környezetet nem árt időben otthagyni - magyar megfelelője: mi is boldogultunk vadkeleten, dögölj meg te is itt éhbérért, hogy itt maradhass ápolni az öregeket.
-
Moleman
addikt
válasz Fredo78 #59517 üzenetére
Én csak ajánlani tudom a Revolutot. Nem kell devizaszámla hozzá, fel tudod tölteni forinttal, és Revoluton belül válthatsz jó árfolyamon. Havi 350k ingyenes, afölött talán 0.5%, az se vészes.
#59521 Oppenheimer
Eléggé öngerjesztő folyamatnak tűnik: amíg nincs euró, addig a minőségi humánerőforrás elvándorol innen, viszont mivel leléptek, sose lesz miattuk euró.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
További hitelkártya-zsonglőrködéseken gondolkodva eszembe jutott, hogy a kihasználatlan hitelkeretet nem lenne hülyeség kreatívan használni. Szabad pénzem nincs, de egyik hitelkártyáról a másikat minden hónapban fel tudom tölteni, így biztonsággal fenntartható költségmentesen kb 2000 euró játszóspénz. Ti mibe raknátok?
Amik eszembe jutottak: MÁP+ (vagy PEMÁP?), Revoluton szabad EUR, vagy USD és azzal valami általatok ajánlott részvény az alkalmazáson belül (ha jól láttam, ETF-ek nincsenek). Esetleg Revoluton belül kripto?
Kicsit nyilván fájna, ha buknék rajta, de kezdem megszokni a napi ±3%-os hullámvasutat. A portfólióm eddig 66% VWCE/EUNL és 33% MÁP+.Köszi!
#59538 Dare2Live
Egyetértek. Én szinte semmit nem kaptam az államtól, nem igazán volt dolgom se egészségüggyel, se kedvezményekkel, se állami oktatással, de ha kellene, félnék.A váltásnál engem mondjuk motivált a fizetés is (pedig tudtam, hogy csak nominálisan lesz 2-3× annyi), de azt tudtam, hogy Magyarországon biztosan nem akarok maradni, gyereket ide főleg nem.
Pesti multis senior poziból váltottam bécsi belépő szintre, ennek ellenére sokkal értékteremtőbbnek érzem a munkám, a megbecsülésről, emberekkel való bánásmódról nem is beszélve. Most még anyagi megfontolásból a határ magyar oldalán lakom, de már semmi nem köt ide.
-
Moleman
addikt
Ha onnan nézed, igen, az 1% visszatérítés is aprópénz, de legalább ingyen pénz. De ha befektetem, még MÁP-ban is tudna hozni 14 ezret az első évben, ami főleg ingyen pénz. Valóban fillérkúrás, de havi két online utalás nekem megér ennyit, hajoltam már le kevesebbért is.
#59550 avl
Már gondolkodtam rajta. Ha most bevásároltam volna a beszakadásba, már hozott volna annyit, mint a MÁP fog a következő 8 hónapban.
Eddig azért nem váltottam még át, mert az albérlet miatt szükség lesz forintra, viszont bevétel már csak euróban van per pillanat, az meg érintetlenül megy minden hónapban egyenesen az ETF-ekbe. De kicsit hülyeségnek érzem én is egy 3 év múlva esedékes bérleti díj fedezeteként hagyni a pénzt elértéktelenedni MÁP-ban.Az asszony most akart még MÁP-ot venni, de csak aprópénzt kap érte, fél-egy év múlva ki is vennénk lakbérre. Ahelyett is érdemes lenne mást venni és inkább régebbi MÁP-okat feltörni, ha majd kell a pénz? Fél évre elég kp-t meghagyunk most mindenképp.
Pár hónapja kérdeztem hasonlót, akkor az volt a közös konszenzus, hogy ha elfogy a pénz, inkább euróból váltsak forintot, és a MÁP-okat hagyjam kifutni.
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz cech19960320 #59648 üzenetére
Én 25 évesen lenulláztam magam egy 800 ezres használtautó vásárlásával.
-
Moleman
addikt
válasz Resike #59679 üzenetére
Ha az a szám a számlán fedezi a lakhatásod, minden kiadásod, és esetleg még nem is csökken eközben évről évre, az elég kielégítő lehet. Én legalábbis szívesen kipróbálnám, ezen dolgozom. De ha csökken, az sem tragédia, nem szeretnék gyereket, az sem baj, ha mind elfogy, mire meghalok.
11 évig laktam ingyen "saját" lakásban, összesen kb 200 ezer ft-ot kellett eközben rákölteni, a lakás ilyen szempontból hálás jószág.
De egyre kevésbé vágyom saját ingatlanra, ott is, azóta is volt dolgom elviselhetetlen szomszédokkal, bármikor beállhat egy olyan változás, ami miatt 1-2 hónapon belül szívesen lelépnél. Albérletből megteheted. És mindig ott lakhatsz, ahol éppen szeretnél, nem ragadsz egy zsákfaluban, mert az ingatlanvétel pillanatában pont csak arra volt pénzed. -
Moleman
addikt
Az albiból albiba költözés költsége ideális esetben megáll a költöztetés díjából, legrosszabb esetben ingatlanközvetítői járulék, külföldön is legfelejebb 1 millió ft, ha egy átlagos 3 szobás új lakást veszünk.
Egy ingatlaneladás és vétel költsége ennek a sokszorosa is lehet, főleg ha felfelé lépsz és még plusz illetéket is kell fizetni.#59687 axioma
A családi ház bérlés nálunk nem túl gyakori, mióta figyelem a piacot, csak pár db volt a környéken, azok is drágán, az egyik már évek óta nem kell senkinek. Válogatni nem lehet, én egyszintes különálló házat akartam dupla garázzsal, ehhez képest kétszintes sorházban vagyok, egy garázzsal, és nincs ajtó a konyhán. De ez van, most ezt kell szeretni, legalább a rezsi olcsó, indokolatlan mértékű közösköltség híján kevesebbet fizetek, mint korábban egy 37 nm lakásban.
Ausztriában lenne olyan, ami megfelel, de több mint kétszeresébe kerülne havonta.#59705 pictigjis
Cserébe a rendszerváltáskor a lakásszerzés volt sokkal egyszerűbb, ezért is fektetett mindenki ingatlanba. Rengetegen kaptak később olcsón megvehető szolgálati lakást, aki nem, kapott hitelt pályakezdőként is. Az akkori bérekhez képest olcsóbbak voltak az újépítésű téglalakások, mint most a lepukkant panelek.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz concret_hp #59740 üzenetére
+1.
Az IT is brutálisan fejlődik, ha mondjuk a számítási teljesítményt vesszük alapul, de eljutottunk arra a szintre, hogy még egy 10 éves laptop is használható mind a mai napig (még ha gyengébb is, mint a 4 éves előző telefonom ). Ez 5-10 éve még közelsem volt így.
Az építőiparban is biztosan van egy ilyen csökkenő hozadék a fejlesztésekben. -
Moleman
addikt
Laktam 3 éves újépítésűben, papíron biztos valami jó energetikai besorolású volt, nem is volt vészes a rezsi, de hogy az anyagot mindenből kispórolták, az biztos. A lakóközösség nem volt változatos, kivétel nélkül mindenki hangos volt. Ennyi erővel lakhattam volna panelban is 2/3 áron.
Viszont most a 3× akkora családi házban egy kicsit még kevesebb a rezsi, pedig 10+ éve felújított/szigetelt. Pedig még az alagsort is fűtöm néha, hogy jól érezzék magukat a chilipaprikák.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple notebookok
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Asszociációs játék. :)
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen processzort vegyek?
- OTP Bank topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Gamer PC (I713700KF,RTX4070TI,1TB M.2,32gb D4,RGB) 2ÉV Garancia!Beszámitás OK!
- Laptop Wifi és WWAN (3G 4G) kártyák
- Thrustmaster T300 Ferrari alcantara t-lcm pedálal
- RPI 4 és 5 Service: komplett gépek (2, 4 és 8 GB RAM) összeállítása, alkatrészek
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest