Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz kuntics #58244 üzenetére
A P€MÁP kapcsán nézz utána a fintech megoldásoknak a devizaváltás végett, nehogy magyar bankot engedj saját hatáskörben forint -> euró váltást végezni mert borzasztó rossz árfolyamon csinálják, sokat lehet ott bukni.
A terv szerintem jó, szuper hogy gondolsz a kamatfordulóra. -
aujjobba
addikt
válasz kuntics #58491 üzenetére
‘több német bank negatív kamatot vezetett be – azaz a betétesnek kell fizetnie a pénze parkoltatásáért. Ennek ellenére az összes német lakossági megtakarítás 36 százaléka (2,6 ezer milliárd euró) jelenleg is bankbetétben van’ - [link]
Náluk is szar lenne az oktatás?
Ez amolyan kulturális dolog is szerintem, tradíció, így szoktuk meg vagy félünk rizikót vállalni. -
vnorbi
aktív tag
válasz kuntics #58986 üzenetére
WebKincstár kézikönyv:
"Az esedékességfizetést megelőző 30. naptól az esedékesség fizetést megelőző 1. munkanapig lehet újrabefektetésként rendelkezni, a megbízások teljesítésére megadott értéknapváltás időpontjáig."
A 2026/I-nél 2022.06.20-tól kezdve lesz egy hónapod az újrabefektetés beállítására.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz kuntics #103613 üzenetére
Vesztartalekkal es lakasra forditando penzzel szerintem nem erdemes ETF-ezni.
A PMAP jo lehet, neha feljon itt-ott a visszavaltasi dij (most 1%) emelesenek temaja, arra nemreg kiszamolta valaki, hogy konkretan valami 20% fole kellene emelni, hogy mar ne erje meg a DKJ-vel szemben.
Masik ellenerv szokott lenni a korai visszavaltas lehetosegenek megszuntetese, ezt legtobbunk nem tartja valoszinunek, de vannak akik el tudjak kepzelni. -
aujjobba
addikt
válasz kuntics #103615 üzenetére
ETF-et TBSZ-re erdemes, ha iden kotsz az 2028 vegen jar le, azaz 2029-ben lesz belole penzed. Masodsorban nem tudjuk, hogy 5-6 ev alatt hova jut a befektetes, lehet minuszos is epp akkor majd.
A PMAP negativba nem mehet, ott az lehet egy minimalis kockazat, ha lejaratig nem fersz hozza (2033 a jelenlegi sorozat eseten).Ezeket merlegeld, hogy Te szemelyesen hogyan ertekeled a kockazatokat, gondolsz a legrosszabb forgatokonyvre is vagy sem, mennyire kobe vesett az idotav amin belul mindenkepp kell a penz.
-
KMT
addikt
válasz kuntics #110590 üzenetére
A 2030-31 körül lejáróknál majd figyelj, hogy 2019 II. féléve utáni kibocsátású legyen, különben kamatadós lesz.
Az adott példában 2030. január első banki munkanapján már hozzáférhető lesz a pénz. Normál számlára kerül a papír, ott el tudod adni (igazából én dec. végén el szoktam adni TBSZ-en és akkor egyből pénz lesz a számlán januárban - és így garantáltan nincs adó, ha viszont tovább dolgozik januárban normál számlán, akkor lehet). A normál számláról tudsz új TBSZ számlára is átvezetni (vagy nyilatkozol előző év /2029/ végéig, hogy hosszabbítsák meg).
Egyébként én még azt gondolnám meg, hogy az új állampapírok helyett milyen arányban vegyek inkább több ETF-et. Ugyanis ha nem kell végtörleszteni, és a fizetés továbbra is elbírja a hitelt, akkor lehetsz bátrabb és hosszabb távon jobban jöhetsz ki.
-
stingy2
senior tag
válasz kuntics #110833 üzenetére
"Lehet venni még korábbi kibocsátású állampapírokat? " -Államkincstárban nem. Bankoknál lehet, amikor valaki eladja. Én írtam pár napja pl., hogy K&H-nál volt valamelyik reggel 4MFt-ért eladó 2033/I. De anno, Raiffeisennél is voltak régebbi kibocsátású állampapírok, még USD és EUR kötvény is.
INTJ
-
KMT
addikt
-
Peetey91
senior tag
válasz kuntics #111372 üzenetére
Szia!
Ha TBSZ-re veszed és tartod végig akkor konkrétan semmi dolgod az adózással.
IB-re szavaznék, mivel a kisebb összeg befektetésénél a minimum díj miatt az Erste drágább (7€/alkalom). IB-nél alapból van 2000 Ft TBSZ díj ami lekereskedhető.
Sima B&H-ra nem bonyolult szerintem, a telefonos alkalmazással vásárolni szerintem pl jóval egyszerűbb, mint az Erste online felületén. -
confuser
senior tag
válasz kuntics #114444 üzenetére
Akartam írni én is. Idén már 40k/hót jelent a 15%, amivel az évi max 750k majdnem 2/3-a megvan, és igazából nem csináltál semmit (se gyógyszer, se doki, se babacuccok).
Szerintem az összes pénztárnál elérhető, eddig hárommal személyesen tapasztaltam is (Generali, MBH, Új Pillér), de hogy havonta mennyi dokumentáció, abban vannak jelentős eltérések. Van ahol havonta EP formanyomtatvány + bankszámlakivonat AVDH hitelesítéssel (ezt csak olvastam valamelyiknél, inkább nem oda léptem be), van ahol csak bankszámlakivonat (Ú Pillér, Generali), van ahol full automata az első hónap után (MBH). -
addikt
válasz kuntics #117770 üzenetére
Maradékos osztás miatt. Ha van mondjuk 350 eurod, akkor a mostani 118 eur-os VWCE árfolyamon tudsz venni 2 db-ot és parlagon marad 114 eur-od.
Ugyanez 5,81€-os FWRA-ból 60 db részvény lesz és 1,4 eur marad szabadon.Előbbi esetben a pénzed 67,4%-át tudtad befektetni, az utóbbiban a 99,6%-át.
Ha most kezdeném, én sem VWCE-t vásárolnék, hanem FWRA-t.
-
Llew
senior tag
válasz kuntics #117770 üzenetére
Írja, hogy mert annak magas a darabára. Gondolom, ha kis összeget tesz csak be akkor olcsóbb darabárúból könnyebb ugy vasarolni hogy kihasznalja az összeget, ne maradjon szabad pénz bent.
Szerk.: meg is előzött
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
torma99
aktív tag
válasz kuntics #117776 üzenetére
Nem kell eladni.
Korabbi kérdésedre, hogy miért egész vagy miért nem, ha majd az adott ETFhez mérce tekintélyes összeget tudsz befektetni, akkor felesleges lesz vesződni a sok tozedessel.
Pl. tegyük fel, hogy ma vett valaki 3739 EURból IWDA-t. Ebből kijött 41 darab és maradt ~neki 10 EUR parlagon, nem fog feszülni, hogy 41.11 legyen neki, mert rendszeresen hasonló nagyságrendben vásárol és van már a zsákban egy nagyobb pakk. Mennyi hozam lehetne azon hogy 1 hónapig 10 EUR is be van fektetve vs. matekozni, hogy, a következő hónapban kerekítse-e fel az ember, vagy se. Meg jobb egyben látni. Anno töltögettem fel cost basiseket ilyen törtekkel transzfer miatt, soha többet. Inkább bukik az ember 1-2-3 Eurt évente. -
Paxker315
addikt
válasz kuntics #117776 üzenetére
Ne tickerrel keresd, hanem ISIN-el IE000716YHJ7 mert több helyen elérhető.
#117771 HussarF
Szerintem egyre kevesebb ellenérv van az FWRA vonatkozásában. Még mindig nincs 1 éves sem az alap, de az állomány növekszik, és marginálisan, de kisebb költségű a VWCE-től.Tényleg jobb "dca-zni" mint a VWCE. Illetve ott van az MSCI ACWI indexet követő iShares alap is, amit "méltatlan" elfelejtünk sokszor IE00B6R52259
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz kuntics #119366 üzenetére
De majd amikor jon az adovisszaterites, az nem kell 180 napot varjon. Azt szamold ki, hogy mely honapok "befizeteset" koltheted el annak a terhere. Foleg ha februar elejen raszanod magad es bekuldod a bevallasodat, akkor marc. elejen jon a visszaterites, onnan szamolj vissza 6 honapot, ott elkoltheted a visszateritesnyi (akar egyben).
-
atee_13
őstag
válasz kuntics #123090 üzenetére
Pontosan így van. Eddig ami lovét ellocsoltak a CSOK-ra ahelyett építhettek volna eladó kedvezményesen kivehető lakásokat. Azokat is a haverok építik, de akkor Juli meg Marika néni nem érezte volna magát ingatlanszakértőnek és a CSOK támogatás összegével automatikusan megtolta az eladó ingatlan értékét. Már nem lettek volna telibeszop@tva azok akik nem vettek fel CSOK-ot.
-
jalos
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest