- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icemad
nagyúr
És akkor még ott van az is, hogy az idő sem állandó. Plussz a metrikus tágulás és az infláció, amikor az univerzum exponenciális gyorsasággal tágult. Ezért lehet az, hogy az univerzum 13.8 milliárd éves, az átmérője viszont 93 milliárd fényév.
-
Utánaolvastam. A tengerben is megfigyeltek Cserenkov-sugárzást 5 km mélyen.
Az bizonyára az emberi hülyeség jele, ha ezt a sugárzást az ember megjelenéséhez kötik.
Tőled eltérően én el tudom képzelni, hogy az ember megjelenése előtt is volt Föld, kozmikus sugárzás és tenger, sőt Cserenkov-sugárzás is.
Muon registration under water in the ocean with a Cherenkov detector
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0168900286905176
[link]
Abstract
The results of the measurements of cosmic radiation intensity under water at a depth down to 5 km are presented. The measurements were taken with a detector registering Cherenkov radiation of single muons in sea water surrounding the device.
Még mindig biztos vagy abban, hogy két dolog biztosan megelőzte ezt a jelenséget: az emberi hülyeség és a pletyka?
Szerintem egyik sem előzte meg.
Most csodálkozz! -
Sanya
nagyúr
A vákuumban mért fénysebességnél semmi nem mehet gyorsabban.
De a vízben a fény lassabban halad, mint vákuumban.
A nagyenergiájú részecskék gyorsabban haladnak a vízben, mint a fény a vízben, emiatt jön létre a cserenkov sugárzás.
A nagyenergiájú részecskék nem haladnak gyorsabban bárhol, mint a fény vákuumban.
November 16-án lesz Csillebércen nyílt nap, ahová 18 éven felüliek, előzetes egyeztetés alapján megtekinthetik a KFKI kutatóreaktorát, ami kb 100x akkora teljesítményű, mint a BME reaktora (Bp belvárosában én sem engedélyeznék nagyobb hőteljesítményűt, mint 100KW) -
Ez most is majdnem így van.
A címben fölvetem a kérdést, hogy túl lehet-e lépni a fénysebességet.
Utána bemutatom, hogy vízben lehet, ám ravaszul hallgatok arról, hogy vákuumban nem.
Most 290-et látok az olvasási számnál és ehhez képest volt idáig 9 hozzászólás elviselhető mennyiségű egymásnak eséssel.
Kezdetben sokan nekem estek (például a Kecske blogbejegyzésem alatt), de ez is kezd szelídülni: #5 Az írás készítő imádja, ha marhaságokat hordanak össze a hozzászólók. -
-
HThomas
őstag
Szerintem tartalmasabbak lennének ezek a szösszenetek, ha két oldalasak lennének és az első oldalon lenne valami probléma felvetés, a második oldalon meg a hozzá tartozó magyarázat. Annak lenne valamiféle tanító jellege, így meg csak arra jó, hogy az emberek egymásnak essenek a kommentekben.
-
válasz
Hieronymus #5 üzenetére
A blogbejegyzések írójaként igazából azt szeretem, ha valaki gondolkodik.
Ilyenkor óhatatlanul sok marhaság is termelődik, de mindenki előtt ott a lehetőség, hogy ne fitogtassa a tévhiteit.
Az se baj, ha valakit nem érdekel a Cserenkov-sugárzás, a valószínűségszámítás vagy a Coriolis-erő.
Nem szeretem a dogmákat és azt sem, ha valaki (legalább időnként) nem kételkedik a saját (vélt) igazában.
Senkit nem marháztam le. Attól még nem feltétlenül marha az, aki néha marhaságokat beszél vagy ír. -
buherton
őstag
válasz
ergoGnomik #4 üzenetére
Igen, valóban: km/s és atomok.
És tényleg nem mindegy.
#5 Hieronymus: ez esetleg reflektálás a hszemre? Mit írtam helytelenül a már említett két dolgon kívül? Őszintén kíváncsi vagyok rá és nemcsak trollkodás akar lenni. -
A hozzászólások előtt érdemes az ismeretek frissítésére.
A hozzászólás előtt kéretik utána olvasni a Cserenkov-sugárzás jelenségének. A fény sebességének és közegben haladásának.
...
Ekkor lehet értelmezni a fénysebességet és a kékes fény keletkezésének okát.
Az írás készítő imádja, ha marhaságokat hordanak össze a hozzászólok. -
buherton
őstag
Ühüm...
Hát, ez egész pontosan úgy van, hogy ha a fény alatt a fotonokat értjük, akkor a fotonok fix sebességgel haladnak, azaz 300k km/h-val. Szóval a vízben és egyéb anyagokban, azért halad lassabban a fény, mert az anyag molekulái elnyelik, majd újrakibocsájtják a fotont és ez időbe telik, illetve nem biztos, hogy az elnyelés és kibocsátás egy egyenesre esik.
-
Kicsit későn rácsodálkozó vagy. Két dolog biztosan megelőzte ezt a jelenséget: az emberi hülyeség és a pletyka.
-
futo001
senior tag
Kedvenc színem, vicces, hogy minden filmben zöld amúgy.
(nem csak elektron lehet ez a részecske)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest