Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-v-
addikt
válasz PredatorZoli #121816 üzenetére
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Mi a véleményetek az egészségpénztárról és azon belül az önsegélyző részről amit lehet hitetörlesztőre fordítani?
[link] -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tototos #121852 üzenetére
Érdemes, de szigorúan csak olyan pénztárral, ami aránylag alacsonyabb költséggel működik, máskölönben a visszatérítés javát a pénztár elszipkázza és elvész az értelme. 6% körüli és afeletti költséghányadok horror kategória szvsz. Ajánlom figyelmedbe az új pillért és az életutat, kimaxolva az éves keretet, meg lehet úszni ca 3%-os költséggel.
[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz Moleman #121850 üzenetére
Na igen. Ami olyan volt en is siman megcsinaltam ha hozta a cserealkatreszt.
50 ezerbe siman belefer ket csaptelep. Miert kene bérlőként fizetnem? Ha reszegen lerugjak egy hazibuliban akkor arracott a kaució, ha meg elfaradt az idők soran akkor azt fizesse a tulaj.
Mondjuk olyannal is talalkoztam hogy nem volt abszerődesben a kerdes és azt mondja a tulaj hogy nem fizeti. Ok. Akkor megveszem sajat penzen, de akkor kiköltözeskor vissza is szerelem az ő szarjat es viszem magammal a jót.A leírtak alapjan azt latom, hogy tulajkent sok emberrel elszaladt a ló a kinalati piacon és hozzaszoktak, hogybkezdő, naiv berlőkkel hozta öket eddig össze a sors.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
avl
senior tag
válasz Moleman #121850 üzenetére
hogy ne csak mindig egyetértsek Veled :-)
"Saját tapasztalatom alapján a dolgok nem azért mennek tönkre, mert rosszul használták, hanem mert 10-20 éves"
-> szerintem a kombinaciojuk; az óvatos, finom, kulturált, óvó használat segít;
én szinte mindennek gondos gazdaja vagyok, CD jatszom 1991-ben vettem, turacipöm 2008-ban, farmerom 2016-ban, mosógép 25 évet bírt,... -
tototos
őstag
válasz PredatorZoli #121853 üzenetére
AZ új pillért néztem, meg az allianzt. Amit még néztem, hogy mivel lassan majd babát is tervezünk, így a befizetett összeget ki tudjuk venni a születéskor, így ki tudjuk maxolni a teljes 750 ezres befizetést. Amit még meg akaroknézni, hogy bent legyenek azok az eü szolgáltatók ahova járni szoktunk magánba.
-
Moleman
addikt
Én is vigyázok a dolgaimra, de egy keverő csaptelepet nem nagyon lehet rosszul használni, ha gyenge minőség, elfárad. Főleg egy új építésű lakásban, a kivitelezők előszeretettel építik be a legolcsóbb fajtát, aztán 6 év után hirtelen szökőkút lesz a fürdőszobában.
A mostani albérletben plusz hátráltató tényező, hogy bár jó minőségű cuccok vannak beépítve, nagyon használt állapotban vettük át, mert előttünk sajnos igénytelenebb bérlők laktak.
-
veterán
Ez azért van, mert elképesztően megnőtt az ingatlan értéke, ezáltal a kockázat is. Amikor még csak 6 millát ért a kecód, addig nem aggódtad túl a bérbeadás dolgot. Most ugyanaz ér 40-et, ilyenkor azért már nagy a tét, és nagyot is veszíthetsz. A bérleti díjak ezt nem követték le (ahogy a bérek sem).
Ez minden területen így van (nem piacspecifikus).
Rossz példát hozol. Az autóbérlésre (amit te az alatt értesz), arra a hotel/airbnb a jó analógia (az időtáv és a szolgáltatás tartalma miatt). Ott nyilván nem kell semmit cserélgetned, a kopót is fedezi a szolgáltatás díja.
A bérlakás nem ilyen, nem igazán van autós analógiája, talán a nyílt végű lízinggel lehet közelíteni. Na, ott bizony te fizetsz mindent bérlőként, szervizt, kopót, mindent.
Persze minden megállapodás kérdése, nálam a szerziben benne van, hogy kopókat a bérlő fizeti. Nem mintha lenne bármi ilyesmi egy vadiúj lakásban.
Azzal viszont jó tisztában lenni, hogy nálunk ez egy áldott állapot. Nyugaton kapsz egy üres lakást, falból kilógó vezetékekkel, aztán lehet saját pénzen berendezni és szerelvényezni. Kiköltözéskor természetesen eredeti állapot visszaállítása (nyilván festéssel). Előbb-utóbb nálunk is ez lesz.
Suerintem ez a megtérülésre vezethető vissza. Az ingatlan értéke nagyon elszállt, a bérleti díj ehhez képest picsa. Nyilván nem akarsz ezek után ilyen kiégett izzók miatt szaladgálni a kecóhoz, intézze szépen a bérlő.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz FireKeeper #121859 üzenetére
Messze nem. Millió stat volt erről. Drasztikusan romlik a megtérülés.
-
gg07
tag
Ahhoz mit szóltok, hogy amikor a 2 éves USA államkötvény kamata többet fizet mint a 10 és ez az arány fordul és ismét a 10 éves fog többet fizetni, akkor rövid időn belül recesszióba kerül az USA?
Ha hihetünk ennek az "indikátornak" akkor 1-2 éven belül erre sor kerülhet.
[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz Vision #121860 üzenetére
Meg jó hogy nem követik jobban a túlfújt ingatlan arakat, mikor így is elég pengeélen tancol a dolog sokaknal, hogy kitudják-e fizetni a lakbert.
Fiataloknak igy is nagy eselye van hogy önerőből nem tudnak sajat lakasra összegyüjteni, ha még durvabb berleti arak lennének akkor meg nagyobb rétegnek lenne gond annak kitermelese is.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
FireKeeper
nagyúr
szvsz egyértelműen a bérek a gátjai a dolognak. így is nagyon pengeélen táncol sokaknál hogy ki tudja-e perkálni. ugye ez a sokat emlegetett reálbérnövekedés is max Nagy Márton mindenminiszter fejében létezik.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
veterán
válasz FireKeeper #121864 üzenetére
Persze, ezt átbeszéltük itt is. Annyi, hogy ez gátja a kínálat bővülésének is / lakásállomány megújulásának. Az újlakáspiacon pl. alig vannak most befektetők.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Vision #121865 üzenetére
hát nem tudom, én ugye most magamnak keresek, és már nem egyet vittek el az orrom elől napokon belül készpénzes vevők. kétlem hogy azok ne "befektetők" lettek volna.
#121867 akkor mégsincs itt akkora szegénység ha magán vásárlók 50+ misiket le tudnak pakolni az asztalra
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
veterán
válasz FireKeeper #121866 üzenetére
Statisztikák azt mutatják, hogy ők nem befektetők voltak, hanem magánvásárlók.
Szerk: sőt, ennél sokkal többet is. De ez miért releváns a parányi újlakás piacon? Attól, hogy egy országban van 1% pénzes ember, a maradék 90% nem lesz szegény? A kettő közötti a középosztály.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Vision #121867 üzenetére
ezek mind használt lakások voltak btw. amúgy nagyrészt csak a frusztráció beszél belőlem, meg mert válogatós vagyok. valami lelakott retket tuti tudtam volna venni már, de azért valami jót szeretnék nyilván, mivel én magam élnék ott.
#121868 szvsz ennek két oldala van, az egyik a társadalmi beidegződés, hogy az ingatlan a tuti biznisz, így aki befektetősdit akar játszani inkább kiadni vesz valami lakást aztán szív a bérlőkkel, mint hogy vegyen valami ETF-et vagy bef. alapot.
a másik meg pszichológia, amikor az eladói oldalon vagy, akkor azért mindig fáj lejjebb adni az árból, inkább ülnek rajta csak hogy elmenjen annyiért amennyit kitaláltak rá, még ha kellett is várni hónapokat egy vevőre, így amit nyertek nominálba, el is vitte az infláció.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz tototos #121868 üzenetére
Azért nem mennek fej fej mellett, mert a reáleszközök értékeltsége a gazdasági ciklusokban folyamatosan változik. A 2010-es évek második fele és a 20-as évek első 1-2 éve arról szólt, hogy a reáleszközöknél az értékeltség emelkedett, mert olcsó volt a pénz, alacsonyak voltak a kamatok stb. Az ingatlanpiacon az értékeltség növekedése azt jelenti, hogy a bérleti díjak árhoz képesti aránya alacsonyabb lesz, vagyis az ár jobban nő mint a bérleti díj. Ez idővel korrigálhat ha ciklusváltás van, de az ingatlanpiac jellegéből adódóan inkább úgy, hogy a bérek majd jobban nőnek mint az ingatlanárak (nominális értelemben), mintsem úgy hogy az ingatlanárak csökkennének (nominálisan).
-
veterán
válasz PredatorZoli #121871 üzenetére
Pontosan. A realitás az, hogy a bérek növekedésével a bérleti díjak is száguldani fognak, mert ennek ellenkezőjéhez érdemi kínálatnövekedés kéne.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #121872 üzenetére
Ezt én is így látom. A bérleti díjaknak a bérek emelkedésével azonos emelkedésére számítok a kövi pár évben (10-12%), míg ugyanebben az időben az ingatlanárak tekintetében egy ca. átlag évi 5% emelkedésre számítok.
2030-ra ilyen 1 milliós minimálbérről és 2 milliós átlagbérről beszélnek a nagyok. Ha annak csak a 2/3-a valósul meg, az is 15-20%-os tartományban levő éves minimálbér emelés (és a többi bérsávban se sokkal kevesebb). Nagy kérdés hogy ez milyen inflációval és forintárfolyammal fog párosulni.[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Vision #121872 üzenetére
kérdés a bérek hol fognak "száguldani". közszférában tuti nem, már ha nem vagy vezető beosztású, vagy politikus. versenyszféra ugyanez, pláne hogy mekkora kitettségünk van az autóiparnak, ahol szinten elég nagy gondok vannak.
-
Dare2Live
félisten
válasz FireKeeper #121866 üzenetére
Az első nagy újlakás projekt amit megnéztünk 140 lakásos volt értékesítő kijelentette, hogy csak egy helyen lehet hitelt felvenni. Bementünk. Hitelessel beszélgettünk, lakások fele értékesítve, eddig 0 hitelfevétel volt, mi vagyunk a harmadik érdeklődők.
220 lakásos projektbe vettünk családosan lakást értékesítés vége felett. Nem volt hiteles szerződésük nekünk írták azt meg. ~200 lakás árát lerakták KP.
Én ott jöttem rá, hogy egy másik világban élek ahol az emberek hitelből vesznek lakást. Hát nem.Ugyanitt késöbb derült ki, hogy a lakások ~40% két befektető kezében van. Közgyűlésen jöttem rám először gyanus volt aztán a tulajdoni hányad diktálásnál figyelttem és az egyértelművé tette.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
válasz FireKeeper #121874 üzenetére
Elég sok helyen nőni fognak a bérek, EU-s szinten még mindig nagyon le vagyunk maradva. Így is munkaerőhiány van.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz FireKeeper #121874 üzenetére
Ott is fognak emelkedni a választások évében és az azt megelőző évben jelentősen. Ráadásul ilyen jelentős minimálbér és bérminimum emelések esetén becsúsznának a határ alá sok állami alkalmazottak, így kénytelenek lesznek emelni rajta amúgy is.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #121873 üzenetére
"2030-ra ilyen 1 milliós minimálbérről és 2 milliós átlagbérről beszélnek a nagyok."
Az megvan, hogy ehez vagy nagyon durva gazdasági növekedés kellene amit én nem látok vagy durva infláció...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Dare2Live #121875 üzenetére
én nem is akarok új építésűt amúgy, eddig egyet hívtam fel, ott azt mondták hogy a feltüntetett ár kp-sre vonatkozik, ha hitellel akarom venni akkor ez miatt meg az miatt ugyanaz +2 millió, mondom kösz akkor viszontlátásra.
-
veterán
válasz FireKeeper #121879 üzenetére
Amikor én vettem, akkor az volt a leglogikusabb választás. Szerintem most is vannak ilyen scenariok/lokációk.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz FireKeeper #121879 üzenetére
Egyes építtetőnél a feltüntetett ár az a készültség szerinti fizetési ütemezésre vonatkozik, és abból te hitelesként kiesel, mert a bank csak a végén utal.
De számos olyan projekt fut jelenleg is neves beruházóktól (metrodom, cordia stb), ahol a default fizetési ütemezés 10/90, és ott a hitelezés nem probléma. Ha új építésűt szeretnél, érdemes ezeket preferálni.
Azon meg hogy a jó ingatlanokra lecsap a kp-s, ne csodákozz, nem te vagy az egyetlen aki a jót keresi. Ha felújítandót néznél, ott valószínűleg nem lenne ilyen gond. -
FireKeeper
nagyúr
válasz Vision #121880 üzenetére
hát nekem kéne még 5-10M hogy olyan lokáción tudjak venni új építésűt ami nem egy lyuk, és még emberi időn belül meg lehet közelíteni a belvárost, + nem késelnek meg a lidl felé menet.
így marad a használt. bár ott meg ha felújítós, a munka költsége nagyon meg tudja dobni azt is, szóval marad a "pár évig elvagyok a nyomorban" félmegoldás.
vagy maradok a seggemen.
vagy pattanok külföldre, bár ahhoz már kicsit öreg vagyok.#121881 legutóbb pont egy full felújítóst vittek el kp-ra, igaz itt ő is a meghirdetett ár alá ajánlott, de az eladó rögtön elfogadta, így velem már csak közölték hogy elkelt, mivel tudták hogy én hiteles vagyok. igaz, én nem mondtam konkrét ajánlatot, de annyit nem is adtam volna érte amennyiért elvitték végül.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz FireKeeper #121882 üzenetére
Esetleg még azt gondold meg, hogy keresel most egy olyan új építésű projektet, ami mondjuk 26 közepére készül el (van most egy pár ilyen tudtommal és így korai szerződőként még tudsz válogatni, sőt kedvezmény is járhat), most leszerződsz rá 10%-al, és abban a másfél évben még tudsz rá gyűjteni úgy, hogy az árat már most befixálod.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz PredatorZoli #121883 üzenetére
erre nem is gondoltam, utánanézek, köszi.
-
kovaax
őstag
válasz PredatorZoli #121883 üzenetére
az árat már most befixálod
Mindig raknak a szerződésbe olyan kitételt, ami miatt tudnak emelni, ha nagyon elszaladnak az árak közben...
-=- There's no place like /home -=-
-
66zio
aktív tag
Már miért kéne lekövetni a lakáskiadás árának a lakás ár növekedését? Miért KELL? Semmit se KELL. Már megint a kapitalizmus legalapvetőbb működése ellen beszélsz. Ennyit tud kifizetni a piac, neked megfelel ez az ár, ezért adod ki. Ennyit ér, ez a piaci ár. Ha nem felel meg akkor nem adod ki és megéri neked a kiadásból kimaradó veszteség vagy eladod a befektetésed. Ez olyan mintha arra panaszkodnál, hogy az NVIDIA milyen sokat ment, ez részvény, akkor a Y részvénynek is mennie KELL. Nem. Hozzá vagytok szokva a jó világhoz. Nincs kőbe vésve, hogy mennyi megtérülésnek kell lennie. Amikor jobb a megtérülés akkor is panaszkodsz, hogy nem ennyinek KELL lennie? Vagy akkor jófejségből, felebaráti szeretetből olcsóbban adod ki, mert szerinted nem KELL ekkora megtérülés? Ugye hogy nem. Én megértem, hogy rosszul esik, ha romlik a megtérülésed, de neked az nem JÁR. Döntöttél, hogy ebből akarsz bevételt szerezni ha összejön örülsz, ha nem arra megy a világ akkor meg eldöntöd, hogy eladod-e, másba fektetsz-e. Ha valóban igazad lenne, hogy így már nem megérős, akkor hirtelen sokan elkezdenék eladni, ezáltal javítva a lakásár növekedés lassulást, ezzel javítva a megtérülést. De jelenleg nem ez látszik, szóval semmi baj nincs a jelenlegi megtérüléssel. Ez egy ilyen ciklikus dolog. Ezt tényleg magyarázni kell?
-
veterán
válasz FireKeeper #121884 üzenetére
Bizony, ezzel amúgy jól is lehet járni, mert közben a piaci ár bőven nőhet még, te pedig már le vagy szerződve.
Az új építésnél a műszaki tartalom is jobb lehet a kisebb alatperület ellenére, mint egy használtnàl (jobb helykihasználás). -
Tesztelo.hu
senior tag
válasz PredatorZoli #121853 üzenetére
Életútnak nincs kártyája, így patikában, egyéb elfogadóhelyen nem lehet fizetni a pénztár terhére, csak számlabeküldözgetős módon, ami elég nagy macera.
-
veterán
válasz Tesztelo.hu #121892 üzenetére
Hát hja, valamit-valamièrt. Ha a pénztárnak fenn kell tartania a kártya infrát, akkor azt neked kell megfizetned.
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #121891 üzenetére
info honnan?
Alapvetően egy infla + x állampapír akkor is logikus döntés lakosságnak amikor 4-5% az infla. Nincs érdemi kockázat (kivéve ha világvége) de kb tartja értékét a megtakarítás.
Persze aki tudja mikor esik be forint 440re az vegye ki... de aki ilyeneket tud az már ugyis forexezik, vagy napi 2.5%os csodával vesz mégegy karib szigetet.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Segal
veterán
válasz PredatorZoli #121897 üzenetére
Van +1.5%-os pmap is
Ez amúgy akkor lehet igazán jó döntés, ha 26 elején megint helikopterpénzekkel szeretnének nyerni a "narancssárgák".
Addigra MNB "hazai" kézbe kerül, tehát nincs az a veszély, hogy ekkora kamatot emel."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
veterán
válasz PredatorZoli #121897 üzenetére
Biztosan kevés? Ha igen, akkor majd a piac beárazza / mennek más papírra a befektetők.
-
FireKeeper
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- X1 Carbon 7th 14" 4K IPS i7-8665U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Ryzen PC v3 , R5 4500 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 320GB HDD
- AMD Ryzen 5 5600X Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 45.000.-
- MacBook Pro 16 inch M1 Max 10c/32c 64gb RAM 1TB
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Sony Xperia X független, 3/32GB megkímélt
- I3-4360 processzoros hibátlan félgép eladó.
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-7GEN I 8GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LAPTOP FELVÁSÁRLÁS! LAPTOPOT VESZEK! DEBRECENBEN VAGY FUTÁRRAL!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest