Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Digitális Állampolgárság Program
- Bambanő háza tája
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Arctic MX-4 vs. Arctic MX-6. Melyik a jobb?
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Nem vettem meg, 274nel vartam 260ra, es itt nyitogatom a longokat 260 alatt (hosszu idosiku pozik).
Nem vagyok bajban a pozival, csak az arfolyam viselkedese nem tetszik.Ha a 262rol 254re csak egy kirázos leszuras lenne (lett volna?), akkor hirtelen elpattanna rola. Helyette inkabb ideragadt. Meglatjuk.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
-
zharkanyi
tag
Ha akkor veszed ki, amikor már 10% az infláció, akkor nem 0,25%-ot buktál, hanem annál jóval többet.
Amúgy igen. Az otthon KP-ban tartot pénznél, vagy a bankban 0-1% kamat mellett forintban tartott megtakarításnál jobb az állampapír.
Én most ráparáztam erre a témára, mert egyre jobban elgondolkodtat miért is jó ez a MÁP+ az állam szemszögéből. Riasztó.
Közben simán hagyják 330-ig elmenni az eurót.
Én most úgy érzem EUR, vagy dollár alapon kell megtakarítani.
-
zharkanyi
tag
Na ja. Követi, de egy évvel lemaradva. (Van PMÁP-om, eddig negatív reálhozammal, mert felfelé araszol az infláció.)
Amúgy az államnak nem kerül semmibe az infláció miatt megugró kamatbázis, hisz minden más állampapírnak is le kell követnie az inflációt. Ez az állam részéről nem kockázat, sőt PMÁP-on is nyer, mert az első évben még az alacsony infáció alapján megállapított kamatbázis alapján fizet, miközben az infláció már rég felette van.
-
Reverting
őstag
de a kerdes nem errol szolt...
Szoval arra valaszolj amit kerdeztek, ne tereljuk a temat, ne beszeljuk meg amit egy forumon lehet, nem errol szol... es ne tereljuk az embereket a kp rol az egyszerubb es kenyelmesebb dolgok fele..Remelem erted h csak szarkasztikus vagyok, es nem megmondo ember.
A kozpontban tuti lehet akkor... ez mar kiderult... reszemrol a tema mar off, de mindjart jon egy kiegeszites...iPhone 16 Pro Max Black Titanium / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black
-
Ixion77
addikt
Akkor maradjon ahol van. A kondíciókat nem fogják változtatni. A Ft árfolyamon és az infláción bukhatsz főleg. Az előbbi már úgyis elszállt, az utóbbit meg még nem tudjuk hogy elszáll-e. Mindazonáltal jobb lehetőséged nincs, maradj nyugton MAP+ban.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
zharkanyi
tag
Nem tudja ezt senki. Én nem a 2% kivét bünti lehetőségétől tartanék, hanem az EUR-HUF árfolyam-változástól. Azon azért többet bukhat az ember. Ma is volt egy majd 2%-os forintgyengülés és napközben állt sokkal durvábban is. Persze az még mindig semmi ahhoz képest, amit a részvénypiac produkál.
Ráadásul egyelőre Európát durvábban érinti a járvány, mint USA-t, meg amúgy is USD a "tuti", szóval lehet az EUR se jó.Semmi sem biztos, semmi sem valószínű csak a bizonytalanság. Ezért csapkod minden piac.
-
zharkanyi
tag
Ne izgulj az 1-2% lehetséges kivét bünti miatt, mert az semmi.
Nem tudom mire van a pénz félretéve, de itt most 10%-os léptékben mérik a bukót. Igen, akár még a Ft alapú befektetés is lehet ennyi, így a MÁP+ is. Bármilyen KP lehet bukta, bármilyen kötvény vagy állampapír és persze bármilyen részvény, ETF és akár az arany is. Van aki épp az ingatlanárak esésére spekulál.
Amíg nem kell a pénz felejtsd el és aludj nyugodtan aztán fél év múlva nézz rá megint. Van kockázat a MÁP+-ban, de senki nem fog tudni neked kockázatmentesebbet mondani most. Nem azért, mert a MÁP+ és a Ft tuti, hanem mert minden más is kockázatossá vált.
-
Dare2Live
félisten
"Persze most lehetne abba rakni"
Amíg rekord nagyságú 3000pontot esik DOW, Nasi minden idők legnagyobbját esi addig azért a most venni sztem merész gondolat. Jelenleg nincs trend. De ha van akor a short.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
RM1
aktív tag
-
Stanlee
őstag
Padlora kerult a kereskedelem is. Energetika is gatya. Autoipar a legtobb beszallitojaval egyutt padlon van.
Hiaba akarsz fogyasztani, mert van penzed, nem tudod elkolteni. Most vettem egy par sportcipot, szallitasi ido 2 het. 3 hete vettem egy masik par cipot, 2 napig ult rajta a kereskedo, majd 1 hetig nem vette at a futarceg, mert nincs kapacitasa kiszallitani a csomagokat.
Itt nalunk engedik meg az ettermeket nyitva tartani ugy, hogy elvitelre rendelsz kajat. Felhivtuk a kedvenc ettermunket, hogy akkor hoznank el kajat, okay, 10 perc mulva at lehet venni
Amugy jo ez a lockdown, en az utolso centig minden szabad penzem, amire nincs szuksegem reszvenyvasarlasra forditom, mert ha nem iden akkor jovore ugyis elkezdunk visszaterni a normalitasba, remelhetoleg a politikusok is eszreveszik, hogy ha nem termelsz es fogyasztasz, akkor bexarik a gazdasag meg az allam is.
Nagyanyam szerint ennyire xar nem volt a helyzet a II. VH alatt sem videken, mint most. Jo, biztos szepit az oreglany, de akkor is
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Kobe
veterán
az a baj, hogy nagyon sok ember nem tud hosszabb távlatokban gondolkozni, és sokan ilyen szituációkban döbbennek rá a nyílvánvalóra.
Pl 2019-ben az autóiparosok is szószerint hetente tüntettek a magasabb bérért a suzuki / audi gyárban, most meg rimánkodnak, hogy akár 50%-ba visszamehessenek dolgozni, és fel vannak háborodva, hogy a munkáltatók költségcsökkentenek ahol tudnak. Lehet én gondolom rosszul, de a békeidőket a "pénzt, pénzt, pénzt" skandálás helyett lehet jobb lett volna érdekképviselet kiépítésére, erősítésére, vagy más iparágakban a bevételi oldal fehérítésére fordítani (lesz még 1-2 generáció aki nem cska a válságban, hanem a nyugdíj megállapításnál is meg fog lepődni)Egyrészt elég sokan úgy futottak neki 2020-nak hogy mit nekem 2008, olyan újra úgy sem jöhet, másrészt az utóbbi időben a friss pályakezdőknek is - nincs jobb szó - de irdatlan nagy lett a pofája, mindezt 0 tapasztalattal.
Pl interjúztattam nem is túl rég olyan frissdiplomást aki szerint multinál netto 400 szószerint 0 tapasztalatra (és nem IT / programozói területre, hanem sima BSC-s "back office" munkára) már "egyefene, elfogadható"....na, eddig a momentumig engedtük a versenyzőt beszélni.....és ez nem 2019-2020 volt hanem még korábban.....valahol a piacnak ezeket az elvásárokat, ha nem is túl polkorrekten, de helyre kellett raknia. -
j0k3r!
senior tag
Habár ez légiközlekedés: https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/passenger-confidence-key-to-the-post-covid-19-recovery-in-air-travel/
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
Bling95
őstag
Érdekesen egyébként, hogy én ennek pont az ellenkezőjét látom. Akit az elbocsájtások, visszaesés nem érintett kb. tűkön ülve várja, hogy fogyaszthasson (köztük velem is). Vélhetően a nyugdíjas csoportok kiesnek a turizmusból, de a fiatalabb generáció ahogy nincs karatén/minden bezárva azonnal meg fog indulni. Persze ez is csak találgatás, én is nagyon kiváncsi leszek a fejleményekre. Én kicsit azt érzem, hogy a fogyasztás jelentős része csak eltolódik, nem megszűnik.
Tapsi: Ennek tükrében nem biztos, hogy úgy kéne kezdeni a kormányzati reklámot, hogy “Egy példátlan világválságban”
[ Szerkesztve ]
-
Bling95
őstag
Elsődlegesen én is arra próbáltam utalni, hogy pont az általad említett parázást nem látom az emberekben. Épp azt, hogy már mennének csak lehessen. De nyilván egy nem reprezentatív.
Visszaesés nélkül szerintem se lehet megúszni, de én én nem érzem lehetetlennek, hogy viszonylag gyorsan újra beindul a gépezet. Aztán persze ez minél később lesz, annál kevesebb erre az esély.
Jövő ilyenkor már okosabbak leszunk
[ Szerkesztve ]
-
peetie1
aktív tag
-
tototos
őstag
-
pictigjis
senior tag
az is fillérbaszás volt vajon, amikor az államkincstár nyáron elrontotta az árfolyamot, és napon belül többször véve-eladva pár gombnyomással lehetett hat számjegyű összeget keresni? van, amikor többet ad a játék, van, amikor kevesebbet
de ja, az játsszon, aki érti, mit csinál, ez igaz
-
Segal
veterán
Akkor megkaptuk a moratórium hosszabítást is...
Valami azt súgja akkor jövőre sem lesz itt kissebb az infláció...
Max majd papíron kozmetikázva"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
KMT
addikt
Ja, megy itt is az agyhányás: [link]
"A háttérben az Európai Unió zsarolási potenciálja húzódik. Brüsszel különböző üzleti körökön keresztül gyengíti a forintot, "
Kicsit lentebb:
"A gyenge devizának egyértelműen inkább előnyei vannak, mint hátrányai. "
#82298 SzGee:
Akkor nézd úgy, hogy megveszed és máris a kétszeres összeg van a "számládon".Ja de hogy ON is legyek:
Vajon mi okozta ma a piaci felpattanást az esés után? Az még ok, hogy a CPI miatt estek, de mi vitte vissza?[ Szerkesztve ]
-
-
tomazin
veterán
En latva,h mi volt a devizahitelekkel vettem fel forint hitelt, vegig fixen. Ez anno meg csak 2banknal volt elerheto, szoval az atlagostol magasabb volt a "biztositasom", ellenben egyaltalan nem hatott volna meg a mostani emelkedes, ha meg lenne hitelem.
Bevallom nem igazan tudom azt sajnalni aki nem volt kepes tanulni a rengeteg bedolt devizahiteles hibajabol.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
"több legyen a hiteled mint amennyit ér az ingatlanod és majd akkor eltörölni a kamatstoppot hogy beledögölj."
Ennek semmi értelme nem lenne, ugyanis akkor az emberek elkezdenék nem fizetni a hiteleket. Rengeteg lakás visszaszállna a bankokra, kikerülnének aukcióra, összeomlana az ingatlanpiac, ezért még többen nem fizetnének, összeomlana a bankrendszer.
Már most ettől rettegnek az USA bankokban, pedig még csak -0.7% változás volt az ingatlanárakban. Az autószektorban már kicsit előrehaladottabb az ügy."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
travix
aktív tag
ETF-eket alapból alig van aki ismeri, részvény pedig rizikós, ami igaz is tehát a könnyebb utat választja, a magyar szuperbefektetést: a lakást. Igaz túlárazott, a magyar népesség évről évre fogy, igaz hogy még ha nem is adózik utána akkor is csak 3-4%-os profitot termel évente de azt kell venni na
ngaba: Nem tudnak semmi ezek az elemzők se, az alapján lesz infláció, hogy a FED mekkorákat emel az alapkamaton meg hogy orbi hány rossz döntést hoz, ilyeneket én már el sem olvasok annyira tipmix az egész.
[ Szerkesztve ]
-
forumpista
aktív tag
Szerintem az egesz hatterben az van hogy a lakossag alapvetoen kockazat kerulo.
nem nyerni akar, hanem nem bukni.es erre az ingatlan egesz jo, a “legendas” 2008as vilagvalsag kapcsan a magyar ingatlanok kb. 30% ertekvesztest szenvedtek el 5 ev alatt es sokak fejeben mar az is “vilagvege” hangulatot teremtett.
ezt a tozsde 2 het alatt hozza neked, egyedi reszveny 2 nap alatt stb -
SFU
tag
Nem akarok viccelni - DE!!!- biztos hogy ormányhivatal a MÁK? Mert akkor nem csak elmagyarázzák Neki, hanem be is szedik esetleg az egészet mondjuk a rezsivédelmi alapba, vagy WARBOND-ba DDDDDDD
Mielőtt a tisztelt közönség megkövezne, csak szórakoztam, odakint süt a nap (szolárosok előnyben ) mindenki heppy
„A játszma végén a Király és a Gyalog ugyanabba a dobozba kerül”
-
vnorbi
aktív tag
Én voltam ma egy bankfiókban (mindegy melyik bank). Simán rávették az arról érdeklődő idősebb ügyfelet, hogy ne váltsa vissza a MÁP+-t, mert az októberi kamatfizetés utáni időszakról már lecsúszott, és most kell két hónap, mire megint nullára dolgozza magát. Semmi ajánlat, hogy azonnal eladjuk, és veszünk belőle jobb kamatozásút bankon belül (pedig ha jobba kamatozásúba teszik, akkor idővel magasabb összegre szedhetnék az állománydíjat is, de nem).
A rendszeres megtakarítási befektetési jegyből sem engedték kiszállni, azzal, hogy a kötvény oldal már elindult a jó irányba, és már a részvényektől is ezt várják nagyon hamarosan. Erre az ügyfél azt mondta, hogy mindig ezt mondták neki, és mindig csak kevesebb lett a pénze...
Eddig hallottam, de úgy sejtem, nem történt semmi. Kipanaszkodta magát, aztán minden maradt ugyanúgy.
-
nagyúr
A legcsodálatosabb, hogy a Kincstár sem konzisztens ebben.
A webes felületen, illetve az árfolyamjegyzékben a vételin veszik vissza (adhat el a júzer) és az eladásin vehet
De a mobilappban meg pont fordítva ott vételinek hívják azt, amin a júzer vehet, és eladásinak azt, amin visszaválthatja... zseniális, ez is.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
stingy2
senior tag
Nem tudom, de nekem furcsa, hogy egyfelől 4,5%-ra emeli a kamatot (5% beígérve) + elmondja, hogy sokáig magasan fogják tartani: tőzsdének nem épp ideális kombó. Ezzel szemben 2 hónapja "rallye" üzemmód van.(pedig akkor még sehol sem volt a decemberi infla adat). Dollár meg rohamosan gyengül az euróhoz képest, pedig jelentős a kamatelőnye + EU gazdaság finoman sincs kirobbanó formában.
Szóval ha jósolnom kellene dollárerőt és tőzsdei esést mondanék. Ezzel szemben SP500 októberi mélypont (okt.12. záró) óta emelkedett 12%-ot, a dollár meg majdnem pont ennyit gyengült a szept. végi mélypontja óta. Ráadásul a mai "szpícs" után sem váltott erősödésbe (még).
Talán arra emelkedhetnek a tőzsdék, hogy az amerikai gazdaság jól fogja viselni a lassulást és soft landing-et árazhatnak? Ahogy elnézem, az invertálódott hozamgörbe
az elmúlt 40+ évben azt jelentette, hogy előbb-utóbb jön a recesszió. A dolog szépséghibája, hogy pl. a 2008-09-es válság előtt még egy szép nagy emelkedés is belefért az inverzó után, majd jött a megsemmisülés. Máskor meg más volt a minta.
Nos én pl. ezért nem teszek egy lyukas garast semelyik elmélet(em)re se, mert ha gyártok egyet az emelkedés mellett, ugyanabban az időpontban simán tudok gyártani az esés mellett is. Az analógiák meg működnek: majd utólag megtudjuk, hogy most a '87-est, 2000-est, vagy a 2008-ast kellett volna alkalmazni. És akkor az is kiderül, hogy az illeszkedés: pontos, majdnem olyan, hasonló, kicsit más, köze nincs
Végére a szokásos idézet:
"Nem dörzsöltebbnek kell lennünk másoknál, hanem fegyelmezettebbnek."#87222Vesa
mindez igaz, és tegyük hozzá, hogy árstoppos tej meg nincs.(de a többi legalább drága )[ Szerkesztve ]
INTJ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN SAMSUNG ZFlip6 világoskék 512GB/12GB, HIVATALOS 3 ÉV GAROS, ÜZLETBŐL,
- Dell Latitude 5289 2in1, 12,5"FHD Érintőkijelző, I5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 10, Számla,
- Apple Watch S10 ESIM 46mm Jet Black ML
- ROG Zephyrus G14 GA401QM 14" QHD IPS Ryzen 9 5900HS RTX 3060 16GB 512GB magyar vbill gar
- SAPPHIRE NITRO+ RX 5700 XT 8G GDDR6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest