Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
zolnagy
őstag
Nálam 18-20 klikk Red Clixel. Most legutóbb Kapucziner Brasil Alta Mogiana 18 klikk volt.
#64275200
törölt tag
És milyen kosárral? Nálam most egy 80/20 brazil/indiai robuszta keverék van soron, aminek a pörkölését az első és második reccs között állítottam le.
Amit írtam az a 18-as renekára vonatkozik. Az Ims hálóshoz egy kicsit durvább őrlemény kell nekem. És ez az ECM átfolyásszabályzóval kiegészítve. Így teljesen kinyitva a tűszelepet 8,5 bar-ig megy fel maximum a nyomás és onnan esik 6,5 ig ha nem nyúlok hozzá.
[ Szerkesztve ]
Sic.Transit
csendes tag
Igen, a kosárgeometria legalább olyan fontos, mint a kávé. Nekem az 58 Reneka és a Flair között 2 (nem Red Clix) kattintás az eltérés ugyanolyan kávénál fixen.
Ugyanez a Niche-nél fixen 5 pötty.
zolnagy
őstag
Sima IMS 12/18: [link]
De ennyire (13 klikk) soha semmilyen kosárnál nem kellett lemennem, ezért volt furcsa. A gyári tengellyel 9-10 klikknél volt az espresso. A red clix kb duplázza ezt nálam.
@Sic.Transit, a Flairnél nekem is durvábbra kell állítani, de az itt a Commandanténál a 18-20 helyett 21-23 lenne,
[ Szerkesztve ]
kis tuning és egy kérdés
az e61 felsőszűrő picit magasabb, mint ahová kerül, így a rézhenger alja és a szűrő között van pár mm. kitekertük a dugattyút ennyivel, így megnőtt a hasznos víztér és a rugóút.
és akkor a kérdés, sajnos képekről ez elég esélytelen, de hátha. ez a kék mini gaggia, nagyon első széria, full réz minden, a fűtőszál is, a fűtőszál korongjai is stb. viszont, vajon mi ez a bevonat rajta? rávágnám, hogy króm, de nem tűnik annyira keménynek, illetve csiszolásnál más színt vesz fel, a króm "sárgássága" eltűnik és inkább ilyen hideg, alumínium színhez hasonlít (ezt próbáltam meg fotózni). másrészt, elég alaposan oxidálódik, sok fekete folt van rajta.
létezik, hogy ezüst? vagy valami ón, amire ment a króm? (remélem, hogy nem) a bevonatok "kivitelezési" minősége gyengébb, mint a későbbi, piros gépnél, ott az élek határozottabbak, a derékszög derékszög, itt látszólag jobban "megfolyt" minden.
továbbra sem tetszik ennek a réz belsősnek a kidolgozása, sajnos.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Karthmann
csendes tag
Elég erős a gyanúm, hogy ónozás, vagy cinkelés, mert ezt a két anyagot használják leggyakrabban a hézagok kitöltésére. A régi szép időkben a króm alá, rezet majd nikkelt raktak, rövid következtetés után, ha a réz eltűnt és valami puha fémet találtál az mi lehet.
Happy wife happy life
Warloo93
tag
Még ha ón is, nincs vele baj ha ólommentes.
maga a bojler réz, ez a valami azon van. de igazad van, holnap belecsiszolok a rézbe is finoman.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
#64275200
törölt tag
Nem hagyott nyugodni ez a hozzászólásod, így ma reggel csináltam egy gyors tesztet. Összeszedtem pát kosarat tegnap. Az alap minden szűrőnél azonos volt:
Kávé: 18 gramm 80/20 közepes pörkölésű (saját) 2020.06 19.
Gép: Fiorenzato Fenice (roto)
Víz: 120-ra belőtt házi kevert, desztillált vízből (én párolom itthon)
Eszközök: Comandante /Red Clix tengely 18 klikk, (ahogyan te mondtad), nyitott kar, szűrőmagasító, átkeverés, Keresztapper disztribútor, 58,5-ös tamper
Csapolás: előáztatás 1 bar-ig utána teljesen rányitottam a tűszelepet.
Szűrőkosarak:
Reneka 18 gr, Max 6,5 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett csapolás közben spriccelt, amit a finomabb darálásnál nem szokott.
E&B (IMS) B702Th26S 18 gr,, Max 6 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett. Ezzel az őrlőbeállítással nekem ez a lefolyás tetszett a legjobban
VST 18 gr. Max 5 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett. Rettentő gyors lefolyás vastag sugárban
IMS B702Th 24,5 12/18 gr. Max 8 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett, spriccelt nagyon gyorsan lejött. Ezt a kosarat említetted te is.
Összességében látszik, hogy a kosár a mit te is használsz hozta egyedül azt, hogy a nyomás a fejben elérte a 8 bárt, de a lefolyás nem volt szép és ízben is laposabb volt az eredményt. Nagyon kiemelte a robuszta jegyeit.
Személyes véleményem, hogy ízben a Reneka volt a nyerő. Harmonikus, bár nem túl testes italt produkált a fenti beállításokkal. Hangsúlyozom, hogy én ettől finomabbra darálok ehhez a kosárhoz.
Korábban is volt már téma, hogy egy kosár mennyit ad hozzá a produktumhoz és megéri-e az árát amit kérnek érte? Erre a kérdésre mindenkinek magának kell megadnia a választ. Én most kizárólag a technikai különbségek összehasonlítására voltam kíváncsi.
zolnagy
őstag
Gyerekekkel megyünk ma Budára Halászbástya, Gellért hegy környékére. Tudnátok ajánlani jó kávézót errefelé? A Kelet még mindig jó pl? Kajálni hol lenne érdemes? Köszi!
@Zöldbab, közben írtad a hozzászólást. Nos az látszik, hogy valami nem egyforma nálunk. Nálam az említett kávé szép lassan, csöpögősen indult meg és kb 40s után lett meg az 1:2 arány. Ma nem leszek itthon, de holnap én is csinálok tesztet 13 vagy 15 klikkel, de sztem befullad. Azt hozzáteszem, hogy én nem használom itthon a Commandantét, de most szabin vagyok és kipróbáltam azzal is.
[ Szerkesztve ]
Keletben jó a kaja is, de ott a környékén elég sok kajálda van. Kávézóból talán az egyetlen normális.
Halászbástya közelében pedig a Batyin lévő steamhouse café [link]
[ Szerkesztve ]
#64275200
törölt tag
Szerintem azért a gép is számít.
Nálam a korábbi és a mostani HX között is volt különbség.
Csak ha azt nézem, hogy más nyomást mutat a beépített nyomásmérő, mást a most bent lévő ECM a fejben és mást a karra szerelt nyomásmérő. Mindezt azonos roto pumpa beállítás mellett.
Tudom, mindegyik máshol méri a nyomást a rendszeren belül.
zolnagy
őstag
Köszi!
RetepNyaraB
veterán
A Vártól még nincs messze a [Csészényi Kávézó],
vele srégen szemben a Mákosguba étterem
Esetleg menő gasztro helyként a Stand25, de oda gyanús, hogy foglalni kell. Meg persze bankot is rabolni.
Olcsó és jó alternatíva a Dang Muoi Pho, vietnami kajálda. A Pho levesük király.
3in1
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
RetepNyaraB
veterán
Bóhockodom itt egy világos costaricaival. Szőke
Előáztatással működni látszik, ami eddig nélküle savanyúcukor volt (de nincs tapasztalatom áztatgatással). FullGaggia. Az rendben van, hogy indítom a pumpát 1-3Bar körül (ahogy sikerül), kb 6-7 mp után kikapcsolom (mielőtt megjelenne a kifolyóban az első csepp), várok még 10-et, utána csapolom feltolva normál állásba a nyomást (ami így előáztatva sose 9, inkább 6-7Bar)?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
konzumpro
senior tag
Nálam is a második a legjobb mindig Magyarán egy mérés nem mérés, egy nagyon inkonzisztens rendszer (akár kávé) is adhat vissza ilyen eredményeket.
#95815 RetepNyaraB Wow, erre eddig nem is gondoltam, hogy előáztatás közben kikapcsolom, csak bosszankodtam hogy a Sage 10 másodpercig enged előáztatást. De hát így, akár drip cafét is lehet csöpögtetni 3 baron, teljesen kiszámíthatatlan hőviszonyokkal (ráengedem, megállítom, stb.)
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
A poti végállásában leáll a pumpa? Mert akkor működhet, de ha a kapcsolóval lövöd le, akkor ugye nyit a háromjáratú.
verti1
tag
Jól néz ki az egy loveramics csésze?
Amúgy a bagira kolumbia valszeg döglött lehetett, mert ugyan a lefolyás még mindig nem ideális (világos pöri honduras), de legalább a színe rendben van, crema is szép, ízben sincs gond.
RetepNyaraB
veterán
Nyit. Az baj? Lemegy a hőfok, vagy miért (fél órát melegszik előtte, tiszta Végzet Hegye az egész...)? A nyomás meg felépül újra, addig filter üzemmódba vált a rendszer
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
verti1
tag
Expolygonos valami, de elfogyott sajnos. Akartam venni még, de lehet hoztak azóta.
Bazsee71
őstag
Ahogy nyit a háromjáratú, szétrántja a pogácsát.
RetepNyaraB
veterán
Nem rántja szét, az szerintem egész biztos. Kiderülne, mikor kiütöm, nem? De gyönyörűen egyben pottyan ki a szűrőből. Még a szingli is, bár az mindig vizesebb, valóban. Aeropress óta konzisztensebb az egész pogi; sokat javult a vízterítés, úgy érzem.
Ki fogom próbálni nullára tekert nyomásszabályozóval is, de szerintem akkor átcsöpög még csapolás előtt és úgy meg valóban rossz lesz a végeredmény.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Bazsee71
őstag
verti1
tag
Azért esik ki szépen, mert a széttúrás után megnyomod 7-8 Bar-ral. Csak a potival szabad játszani.
hogyaza
csendes tag
Jól csinálod,jó a folyamat.Azért csak 6-7 bárig megy fel a nyomás,mert ha ilyen hosszú az elöáztatás,sokkal finomabbra kell darálni.
szerk. Mivel kapcsolod ki?A dimmerrel,vagy a kapcsolóval?
Bazsee:a potit kattanásig tekerve leáll a pumpa,de nem nyit a 3 járatú.
[ Szerkesztve ]
konzumpro
senior tag
Hú ez jó. Nem kísérleteztek még az arányok (átmérő/magasság) változtatásával?
Bazsee71
őstag
Pont a hétvégén kérdeztem rá egy kávézóban, ahol a tulaj/barista párhuzamosan használ 53-as és 58-as kosarakat is. Mástól már hallottam ilyen véleményt, de neki is az a tapasztalata, hogy az 53-as az arányok miatt sokkal megbocsájtóbb. Ennek ellenére az 58-as nála a favorit.
verti1
tag
Van egy újszerű Kalita Wave kannám eladó.
hirdetés link:
qvik27
tag
Hol lehet ilyen átlátszót kapni?
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Flashback
addikt
Presszóra mi az a kézi örlö ami ténlyeg hordozható és amiben mindenki kiegyezik hogy jó? Szemcseméret eloszlás összehasonlítást nem igazán láttam.
- Kinu
- Commandante + red clix
- 1Z Presso JE Plus
- Kanso | Hiku
Tudom itt sok embernek vani mindenféle de sikerült már összehasonlítani élöben?
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Bazsee71
őstag
Első kettővel van tapasztalatom. Presszóra szerintem a Kinu legjobb, gyors és könnyű tekerni. A Comandantét sem nehéz hajtani, de saccra 1,5-2x annyi idő ugyanazt letolni vele. Leghordozhatóbb a Kinu Traveler, de azt tudtommal most sehol nem kapni. A többit nem ismerem.
Bazsee71
őstag
Tudtommal sehol, sajnos.
RetepNyaraB
veterán
Hmmm.
De a csávó megküldi rendesen, én meg minimum nyomás táján próbálom áztatni. Nincs bizonyíték, de ha 1 bar körül áztatom, ott nincs sok indok backflush-ra. Mondom, próbálkozni fogok nulla állású potival, de nem rémlik, hogy kikapcsolna a szivattyú...
Mindenesetre azonos feltételek mellett ez a módszer jobb, mint mikor rátolom a gázkart, had' szóljon. Majd referálok, mire jutok :)
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
72lakiluk
tag
1Z-vel tekerem a reggeli klasszikokat már pár hónapja. Nem hiszem, hogy kifizetném a felárat a név miatt a másik kettőért. Masszív, szép darab, könnyű tekerni, állítani, karbantartani, őrleménye rendben van. A világost inkább a Mazzeren tolom, mert lényegesen nehezebb tekerni valóban, mint egy sötétebb pörit. Persze a kézivel is darálok pár adagot, csak azért, hogy a beállítás meglegyen azon is.
verti1
tag
Én párhuzamosan használok egy 1Z Presso JX Pro-t és egy Kinu Travelert. Nálam a Kinu nyert vastagon. Nem csak a nevet fizeted.
zolnagy
őstag
Fú, köszi a tippeket neked is. Legközelebb feltétlen benézek a Csészényibe. Most a Kelet volt meg, ahol ittam egy tökétetesen elkészített CasMo Kolumbia duplát. Kajálni meg a Zing Burgerbe mentünk. De be van tervezve egy következő kirándulás is valamikor, akkor kipróbálom ezeket a helyeket.
(apropó, csak úgy bedobom: ha valaki akarna kinu m47 classic-ot travellerre cserélni, talán rácsapnék)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Flashback
addikt
Ezek többé kevésbé egy árban vannak. JE Plus 90K itthon.
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
72lakiluk
tag
Jogos. JX Pro-val számoltam.
norkov84
tag
Simplicity-től se zárkózz el szerintem
Annál csak a tölcsér és az őrlemény fogadó a különbség (foodsafe ABS az acél helyett), illetve az állító fokozatmentes, nincs “klikk” érzés. De a közepe az classic.
norkov84
tag
Bár a többit még nem próbáltam, de a Kinut valóban élmény használni, és az őrleménye is elég meggyőző presszóra, még mindenféle előáztatós-nyújtott lefolyáshoz is.
vicces1
aktív tag
Érdekes, hogy valahogy nem referálnak itt már nem először, mikor érdemben, hozzáértően próbálsz segíteni....
Mondjuk, minimum egy kösz járna neked.
Nem csodom, hogy ritkán szólalsz meg már, ahogy pl. Fragola is.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
konzumpro
senior tag
Nem lehet mindenkinek válaszolni. Az ember összegzi a javaslatokat és jó esetben elindul valamerre. Feltételezem a köszt, ha miattam valaki jó irányba indul, de nem várom el. Nem tudom a többiek hogy vannak ezzel.
Én kétféleképpen szoktam előáztatni a pumpaszabályzóval.
Mindkét esetben még a kar felhelyezése előtt elengedem a nyomást úgy, hogy dimmer nullára tekerve , kávéfőző gomb bekapcsol.
Utána kávéfőzőgomb kikapcsol, kávéval teli kar felhelyez.
1. verzió: 0-ról kb. 10 mp alatt felviszem 2 barra, ott tartom kb. 10 mp-ig, majd vissza 0-ig és onnan viszem fel szép lassan 7 barig és ott tartom végig.
2. verzió: 0-ról szépen lassan viszem fel 7 barig és ott tartom végig.
Előáztatás, csapolás közben nem kapcsolgatom a kávékészítő gombot!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
semmi bajom a travellerrel, sőt, szeretem, de azért jellemzően itthon használom. akkor meg a classic-ot még kényelmesebb tekerni és nem gond, hogy nagyobb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Van olyan őrleménye mint a baratzának?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
nincs
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Mennyire bonyolult egy ulka-s, szoleonidos, e61 gépbe egy olyan manométert beépíteni, ami a csapolás nyomását mutatja és nem a fej szervízcsavarához kell beépíteni?
Van már egy manométer a kazánnyomáshoz. Emellé szeretnék egy másikat, ha megoldható.
norkov84
tag
Értem. Én is itthon használom a Simplicity-t. Ugyanaz a méret és kar, mint a classicon. Mondom, csak a tölcsér és a tartó más (anyag), de méretre azok is ugyanakkorák. Persze így az egész kb. 100-150g-mal könnyebb, épp csak 1kg
Csak azért mondtam, ha valaki Simplicityvel bombázna, meggondolandó lehet, ha csak a fenti követelmények vannak.
Amiben még más a Classic és Simplicity a Travellerhez képest: kevésbé hajlamos tekerés közben a “popcorning” miatt kipattogásra, mivel hosszabb az őrlő “teste”.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.