Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#95801) zolnagy válasza #64275200 (#95799) üzenetére


zolnagy
őstag

Nálam 18-20 klikk Red Clixel. Most legutóbb Kapucziner Brasil Alta Mogiana 18 klikk volt.

(#95802) #64275200 válasza zolnagy (#95801) üzenetére


#64275200
törölt tag

És milyen kosárral? Nálam most egy 80/20 brazil/indiai robuszta keverék van soron, aminek a pörkölését az első és második reccs között állítottam le.
Amit írtam az a 18-as renekára vonatkozik. Az Ims hálóshoz egy kicsit durvább őrlemény kell nekem. És ez az ECM átfolyásszabályzóval kiegészítve. Így teljesen kinyitva a tűszelepet 8,5 bar-ig megy fel maximum a nyomás és onnan esik 6,5 ig ha nem nyúlok hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#95803) Sic.Transit válasza #64275200 (#95802) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

Igen, a kosárgeometria legalább olyan fontos, mint a kávé. Nekem az 58 Reneka és a Flair között 2 (nem Red Clix) kattintás az eltérés ugyanolyan kávénál fixen.

Ugyanez a Niche-nél fixen 5 pötty.

(#95804) zolnagy válasza #64275200 (#95802) üzenetére


zolnagy
őstag

Sima IMS 12/18: [link]
De ennyire (13 klikk) soha semmilyen kosárnál nem kellett lemennem, ezért volt furcsa. A gyári tengellyel 9-10 klikknél volt az espresso. A red clix kb duplázza ezt nálam.

@Sic.Transit, a Flairnél nekem is durvábbra kell állítani, de az itt a Commandanténál a 18-20 helyett 21-23 lenne,

[ Szerkesztve ]

(#95805) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

kis tuning és egy kérdés

az e61 felsőszűrő picit magasabb, mint ahová kerül, így a rézhenger alja és a szűrő között van pár mm. kitekertük a dugattyút ennyivel, így megnőtt a hasznos víztér és a rugóút. :)

és akkor a kérdés, sajnos képekről ez elég esélytelen, de hátha. ez a kék mini gaggia, nagyon első széria, full réz minden, a fűtőszál is, a fűtőszál korongjai is stb. viszont, vajon mi ez a bevonat rajta? rávágnám, hogy króm, de nem tűnik annyira keménynek, illetve csiszolásnál más színt vesz fel, a króm "sárgássága" eltűnik és inkább ilyen hideg, alumínium színhez hasonlít (ezt próbáltam meg fotózni). másrészt, elég alaposan oxidálódik, sok fekete folt van rajta.

létezik, hogy ezüst? vagy valami ón, amire ment a króm? (remélem, hogy nem) a bevonatok "kivitelezési" minősége gyengébb, mint a későbbi, piros gépnél, ott az élek határozottabbak, a derékszög derékszög, itt látszólag jobban "megfolyt" minden.

továbbra sem tetszik ennek a réz belsősnek a kidolgozása, sajnos.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#95806) Karthmann válasza Parci (#95805) üzenetére


Karthmann
csendes tag

Elég erős a gyanúm, hogy ónozás, vagy cinkelés, mert ezt a két anyagot használják leggyakrabban a hézagok kitöltésére. A régi szép időkben a króm alá, rezet majd nikkelt raktak, rövid következtetés után, ha a réz eltűnt és valami puha fémet találtál az mi lehet.

Happy wife happy life

(#95807) Warloo93 válasza Parci (#95805) üzenetére


Warloo93
tag

Még ha ón is, nincs vele baj ha ólommentes.

(#95808) Parci válasza Karthmann (#95806) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

maga a bojler réz, ez a valami azon van. de igazad van, holnap belecsiszolok a rézbe is finoman.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#95809) #64275200 válasza zolnagy (#95804) üzenetére


#64275200
törölt tag

Nem hagyott nyugodni ez a hozzászólásod, így ma reggel csináltam egy gyors tesztet. Összeszedtem pát kosarat tegnap. Az alap minden szűrőnél azonos volt:

Kávé: 18 gramm 80/20 közepes pörkölésű (saját) 2020.06 19.

Gép: Fiorenzato Fenice (roto)

Víz: 120-ra belőtt házi kevert, desztillált vízből (én párolom itthon)

Eszközök: Comandante /Red Clix tengely 18 klikk, (ahogyan te mondtad), nyitott kar, szűrőmagasító, átkeverés, Keresztapper disztribútor, 58,5-ös tamper
Csapolás: előáztatás 1 bar-ig utána teljesen rányitottam a tűszelepet.

Szűrőkosarak:
Reneka 18 gr, Max 6,5 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett csapolás közben spriccelt, amit a finomabb darálásnál nem szokott.

E&B (IMS) B702Th26S 18 gr,, Max 6 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett. Ezzel az őrlőbeállítással nekem ez a lefolyás tetszett a legjobban

VST 18 gr. Max 5 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett. Rettentő gyors lefolyás vastag sugárban

IMS B702Th 24,5 12/18 gr. Max 8 Bar-ig ment fel a nyomás és onnan lassan esett, spriccelt nagyon gyorsan lejött. Ezt a kosarat említetted te is.

Összességében látszik, hogy a kosár a mit te is használsz hozta egyedül azt, hogy a nyomás a fejben elérte a 8 bárt, de a lefolyás nem volt szép és ízben is laposabb volt az eredményt. Nagyon kiemelte a robuszta jegyeit.
Személyes véleményem, hogy ízben a Reneka volt a nyerő. Harmonikus, bár nem túl testes italt produkált a fenti beállításokkal. Hangsúlyozom, hogy én ettől finomabbra darálok ehhez a kosárhoz.
Korábban is volt már téma, hogy egy kosár mennyit ad hozzá a produktumhoz és megéri-e az árát amit kérnek érte? Erre a kérdésre mindenkinek magának kell megadnia a választ. Én most kizárólag a technikai különbségek összehasonlítására voltam kíváncsi.

(#95810) zolnagy


zolnagy
őstag

Gyerekekkel megyünk ma Budára Halászbástya, Gellért hegy környékére. Tudnátok ajánlani jó kávézót errefelé? A Kelet még mindig jó pl? Kajálni hol lenne érdemes? Köszi!

@Zöldbab, közben írtad a hozzászólást. Nos az látszik, hogy valami nem egyforma nálunk. Nálam az említett kávé szép lassan, csöpögősen indult meg és kb 40s után lett meg az 1:2 arány. Ma nem leszek itthon, de holnap én is csinálok tesztet 13 vagy 15 klikkel, de sztem befullad. Azt hozzáteszem, hogy én nem használom itthon a Commandantét, de most szabin vagyok és kipróbáltam azzal is.

[ Szerkesztve ]

(#95811) koxx válasza zolnagy (#95810) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Keletben jó a kaja is, de ott a környékén elég sok kajálda van. Kávézóból talán az egyetlen normális.
Halászbástya közelében pedig a Batyin lévő steamhouse café [link]

[ Szerkesztve ]

(#95812) #64275200 válasza zolnagy (#95810) üzenetére


#64275200
törölt tag

Szerintem azért a gép is számít.
Nálam a korábbi és a mostani HX között is volt különbség.
Csak ha azt nézem, hogy más nyomást mutat a beépített nyomásmérő, mást a most bent lévő ECM a fejben és mást a karra szerelt nyomásmérő. Mindezt azonos roto pumpa beállítás mellett.
Tudom, mindegyik máshol méri a nyomást a rendszeren belül.

(#95813) zolnagy válasza koxx (#95811) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi! :R

(#95814) RetepNyaraB válasza zolnagy (#95810) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A Vártól még nincs messze a [Csészényi Kávézó],
vele srégen szemben a Mákosguba étterem
Esetleg menő gasztro helyként a Stand25, de oda gyanús, hogy foglalni kell. Meg persze bankot is rabolni.
Olcsó és jó alternatíva a Dang Muoi Pho, vietnami kajálda. A Pho levesük király.

3in1 :DDD

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#95815) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Bóhockodom itt egy világos costaricaival. Szőke :DDD
Előáztatással működni látszik, ami eddig nélküle savanyúcukor volt (de nincs tapasztalatom áztatgatással). FullGaggia. Az rendben van, hogy indítom a pumpát 1-3Bar körül (ahogy sikerül), kb 6-7 mp után kikapcsolom (mielőtt megjelenne a kifolyóban az első csepp), várok még 10-et, utána csapolom feltolva normál állásba a nyomást (ami így előáztatva sose 9, inkább 6-7Bar)?

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#95816) konzumpro válasza #64275200 (#95812) üzenetére


konzumpro
senior tag

Nálam is a második a legjobb mindig :D Magyarán egy mérés nem mérés, egy nagyon inkonzisztens rendszer (akár kávé) is adhat vissza ilyen eredményeket.

#95815 RetepNyaraB Wow, erre eddig nem is gondoltam, hogy előáztatás közben kikapcsolom, csak bosszankodtam hogy a Sage 10 másodpercig enged előáztatást. De hát így, akár drip cafét is lehet csöpögtetni 3 baron, teljesen kiszámíthatatlan hőviszonyokkal :D (ráengedem, megállítom, stb.)

[ Szerkesztve ]

(#95817) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#95815) üzenetére


Bazsee71
őstag

A poti végállásában leáll a pumpa? Mert akkor működhet, de ha a kapcsolóval lövöd le, akkor ugye nyit a háromjáratú.

(#95818) verti1


verti1
tag

Barack bomba... nagyon rendben van ez a kávé!

(#95819) koxx válasza verti1 (#95818) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Jól néz ki :) az egy loveramics csésze?

Amúgy a bagira kolumbia valszeg döglött lehetett, mert ugyan a lefolyás még mindig nem ideális (világos pöri honduras), de legalább a színe rendben van, crema is szép, ízben sincs gond.

(#95820) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#95817) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nyit. Az baj? Lemegy a hőfok, vagy miért (fél órát melegszik előtte, tiszta Végzet Hegye az egész...)? A nyomás meg felépül újra, addig filter üzemmódba vált a rendszer :D

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#95821) verti1 válasza koxx (#95819) üzenetére


verti1
tag

Expolygonos valami, de elfogyott sajnos. Akartam venni még, de lehet hoztak azóta.

(#95822) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#95820) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ahogy nyit a háromjáratú, szétrántja a pogácsát.

(#95823) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#95822) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nem rántja szét, az szerintem egész biztos. Kiderülne, mikor kiütöm, nem? De gyönyörűen egyben pottyan ki a szűrőből. Még a szingli is, bár az mindig vizesebb, valóban. Aeropress óta konzisztensebb az egész pogi; sokat javult a vízterítés, úgy érzem.

Ki fogom próbálni nullára tekert nyomásszabályozóval is, de szerintem akkor átcsöpög még csapolás előtt és úgy meg valóban rossz lesz a végeredmény.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#95824) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#95823) üzenetére


Bazsee71
őstag

(#95825) verti1 válasza RetepNyaraB (#95823) üzenetére


verti1
tag

Azért esik ki szépen, mert a széttúrás után megnyomod 7-8 Bar-ral. Csak a potival szabad játszani.

(#95826) hogyaza válasza RetepNyaraB (#95815) üzenetére


hogyaza
csendes tag

Jól csinálod,jó a folyamat.Azért csak 6-7 bárig megy fel a nyomás,mert ha ilyen hosszú az elöáztatás,sokkal finomabbra kell darálni.
szerk. Mivel kapcsolod ki?A dimmerrel,vagy a kapcsolóval?

Bazsee:a potit kattanásig tekerve leáll a pumpa,de nem nyit a 3 járatú.

[ Szerkesztve ]

(#95827) konzumpro válasza Bazsee71 (#95824) üzenetére


konzumpro
senior tag

Hú ez jó. Nem kísérleteztek még az arányok (átmérő/magasság) változtatásával?

(#95828) Bazsee71 válasza konzumpro (#95827) üzenetére


Bazsee71
őstag

Pont a hétvégén kérdeztem rá egy kávézóban, ahol a tulaj/barista párhuzamosan használ 53-as és 58-as kosarakat is. Mástól már hallottam ilyen véleményt, de neki is az a tapasztalata, hogy az 53-as az arányok miatt sokkal megbocsájtóbb. Ennek ellenére az 58-as nála a favorit. :)

(#95829) verti1


verti1
tag

Van egy újszerű Kalita Wave kannám eladó.

hirdetés link:

[link]

(#95830) qvik27 válasza Bazsee71 (#95824) üzenetére


qvik27
tag

Hol lehet ilyen átlátszót kapni?

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#95831) Flashback


Flashback
addikt

Presszóra mi az a kézi örlö ami ténlyeg hordozható és amiben mindenki kiegyezik hogy jó? Szemcseméret eloszlás összehasonlítást nem igazán láttam.
- Kinu
- Commandante + red clix
- 1Z Presso JE Plus
- Kanso | Hiku

Tudom itt sok embernek vani mindenféle de sikerült már összehasonlítani élöben?

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#95832) Bazsee71 válasza Flashback (#95831) üzenetére


Bazsee71
őstag

Első kettővel van tapasztalatom. Presszóra szerintem a Kinu legjobb, gyors és könnyű tekerni. A Comandantét sem nehéz hajtani, de saccra 1,5-2x annyi idő ugyanazt letolni vele. Leghordozhatóbb a Kinu Traveler, de azt tudtommal most sehol nem kapni. A többit nem ismerem.

(#95833) Bazsee71 válasza qvik27 (#95830) üzenetére


Bazsee71
őstag

Tudtommal sehol, sajnos. :)

(#95834) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#95824) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Hmmm.
De a csávó megküldi rendesen, én meg minimum nyomás táján próbálom áztatni. Nincs bizonyíték, de ha 1 bar körül áztatom, ott nincs sok indok backflush-ra. Mondom, próbálkozni fogok nulla állású potival, de nem rémlik, hogy kikapcsolna a szivattyú...
Mindenesetre azonos feltételek mellett ez a módszer jobb, mint mikor rátolom a gázkart, had' szóljon. Majd referálok, mire jutok :)

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#95835) 72lakiluk válasza Flashback (#95831) üzenetére


72lakiluk
tag

1Z-vel tekerem a reggeli klasszikokat már pár hónapja. Nem hiszem, hogy kifizetném a felárat a név miatt a másik kettőért. Masszív, szép darab, könnyű tekerni, állítani, karbantartani, őrleménye rendben van. A világost inkább a Mazzeren tolom, mert lényegesen nehezebb tekerni valóban, mint egy sötétebb pörit. Persze a kézivel is darálok pár adagot, csak azért, hogy a beállítás meglegyen azon is.

(#95836) verti1 válasza 72lakiluk (#95835) üzenetére


verti1
tag

Én párhuzamosan használok egy 1Z Presso JX Pro-t és egy Kinu Travelert. Nálam a Kinu nyert vastagon. Nem csak a nevet fizeted.

(#95837) zolnagy válasza RetepNyaraB (#95814) üzenetére


zolnagy
őstag

Fú, köszi a tippeket neked is. Legközelebb feltétlen benézek a Csészényibe. Most a Kelet volt meg, ahol ittam egy tökétetesen elkészített CasMo Kolumbia duplát. Kajálni meg a Zing Burgerbe mentünk. De be van tervezve egy következő kirándulás is valamikor, akkor kipróbálom ezeket a helyeket.

(#95838) Parci válasza Bazsee71 (#95832) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

(apropó, csak úgy bedobom: ha valaki akarna kinu m47 classic-ot travellerre cserélni, talán rácsapnék)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#95839) Flashback válasza 72lakiluk (#95835) üzenetére


Flashback
addikt

Ezek többé kevésbé egy árban vannak. JE Plus 90K itthon.

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#95840) 72lakiluk válasza Flashback (#95839) üzenetére


72lakiluk
tag

Jogos. JX Pro-val számoltam.

(#95841) norkov84 válasza Parci (#95838) üzenetére


norkov84
tag

Simplicity-től se zárkózz el szerintem :)
Annál csak a tölcsér és az őrlemény fogadó a különbség (foodsafe ABS az acél helyett), illetve az állító fokozatmentes, nincs “klikk” érzés. De a közepe az classic.

(#95842) norkov84 válasza Flashback (#95831) üzenetére


norkov84
tag

Bár a többit még nem próbáltam, de a Kinut valóban élmény használni, és az őrleménye is elég meggyőző presszóra, még mindenféle előáztatós-nyújtott lefolyáshoz is. :K

(#95843) vicces1 válasza hogyaza (#95826) üzenetére


vicces1
aktív tag

Érdekes, hogy valahogy nem referálnak itt már nem először, mikor érdemben, hozzáértően próbálsz segíteni.... :U

Mondjuk, minimum egy kösz járna neked.
Nem csodom, hogy ritkán szólalsz meg már, ahogy pl. Fragola is.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#95844) konzumpro válasza vicces1 (#95843) üzenetére


konzumpro
senior tag

Nem lehet mindenkinek válaszolni. Az ember összegzi a javaslatokat és jó esetben elindul valamerre. Feltételezem a köszt, ha miattam valaki jó irányba indul, de nem várom el. Nem tudom a többiek hogy vannak ezzel.

(#95845) sz.zs. válasza RetepNyaraB (#95823) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Én kétféleképpen szoktam előáztatni a pumpaszabályzóval.
Mindkét esetben még a kar felhelyezése előtt elengedem a nyomást úgy, hogy dimmer nullára tekerve , kávéfőző gomb bekapcsol.
Utána kávéfőzőgomb kikapcsol, kávéval teli kar felhelyez.
1. verzió: 0-ról kb. 10 mp alatt felviszem 2 barra, ott tartom kb. 10 mp-ig, majd vissza 0-ig és onnan viszem fel szép lassan 7 barig és ott tartom végig.
2. verzió: 0-ról szépen lassan viszem fel 7 barig és ott tartom végig.
Előáztatás, csapolás közben nem kapcsolgatom a kávékészítő gombot!

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#95846) Parci válasza norkov84 (#95841) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

semmi bajom a travellerrel, sőt, szeretem, de azért jellemzően itthon használom. akkor meg a classic-ot még kényelmesebb tekerni és nem gond, hogy nagyobb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#95847) bbuffy válasza Parci (#95846) üzenetére


bbuffy
senior tag

Van olyan őrleménye mint a baratzának?

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#95848) Parci válasza bbuffy (#95847) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nincs

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#95849) Nixon18


Nixon18
senior tag

Sziasztok!

Mennyire bonyolult egy ulka-s, szoleonidos, e61 gépbe egy olyan manométert beépíteni, ami a csapolás nyomását mutatja és nem a fej szervízcsavarához kell beépíteni?
Van már egy manométer a kazánnyomáshoz. Emellé szeretnék egy másikat, ha megoldható.

(#95850) norkov84 válasza Parci (#95846) üzenetére


norkov84
tag

Értem. Én is itthon használom a Simplicity-t. Ugyanaz a méret és kar, mint a classicon. Mondom, csak a tölcsér és a tartó más (anyag), de méretre azok is ugyanakkorák. Persze így az egész kb. 100-150g-mal könnyebb, épp csak 1kg :D
Csak azért mondtam, ha valaki Simplicityvel bombázna, meggondolandó lehet, ha csak a fenti követelmények vannak.

Amiben még más a Classic és Simplicity a Travellerhez képest: kevésbé hajlamos tekerés közben a “popcorning” miatt kipattogásra, mivel hosszabb az őrlő “teste”.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.