Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
bbuffy
senior tag
Na de amugy sem tudom
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bluesfan
tag
Rohadjon meg az ilyen őrlő!
bbuffy
senior tag
Jó leesett, en vagyok a béna. Van egy pöcök ami benyomja a piros gombot.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
SoundON nekem azt mondta anno, hogy azért jó bekalibrálni, mert ha mindenki bekalibrálja, akkor tudunk olyanról beszélgetni, hogy melyik kávé milyen őrlési finomságon jó. Viszont ugyebár bekalibrálni a kések össze érésénél kell, tehát ez is szubjektív, mert ha valaki jobban összeszorítja a késeket akkor már totál más állás lesz.... nem mellesleg nekem bekalibrálás után a presszó joker állás valahol bőven 10 alatt , 5 körül volt, ami köszönő viszonyban sem volt SoundON bekalibrálás utáni joker állásához. Szóval szépen vissza tekertem úgy, hogy 15 a joker...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
bluesfan
tag
Az elmélet az, hogy csak addig tekerd könnyedén össze a késeket, amíg érzed, hogy épp összeérnek és így állítsd a bogyót a kalibrációs pontra. De én is úgy gondolom, hogy ez legfeljebb zsír új kések esetében lehet mérvadó, a kopási profil sem biztos, hogy egyforma lesz minden egyes késpárnál, + tényleg nem mindegy, kinek hol van a "könnyedén összeér" állás.
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Általában 1-1,5 bar előáztatás kb 10mp-ig, utána lassan emelem a nyomást, 3 bar-nál megállok 2-3 mp-re. Utána fel 7-8 bar-ig kb. Ahogy csökken a pogi ellenállása úgy ejtem én is a nyomást, a vége olyan 3 bar körül szokott lenni. A sötétebbeknél rövidebb az előáztatás, nincs lépcső 3 bar-nál és 8-9 bar a legnagyobb nyomás.
SoundON
tag
..sajnos tényleg nehéz ügy ez a kinél mi a 0pont, kinél mi a jó őrlőállás arról már nem is beszélve hogy csak akkor lenne értelme ennek, ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is...ha ez mindenhol más, márpedig más akkor az őrlőállás is más lesz
Cathfaern
nagyúr
"ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is"
Tegyük hozzá a szoba (ahol az őrlés - kávé készítés történik) hőmérsékletét és páratartalmát is, ugyanis ezek is befolyásoló tényezők.
SoundON
tag
...igaz, ezeket tényleg kihagytam...mert bár fontos és valós tényezők (az extrakciós hőmérsékletet és a pogi tömörítéskori tapadását illetően) de úgy éreztem hogy ez már a woodoo előszobája lenne amibe nem szeretnék belemenni
előszobája??
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Most nézem, hogy hardcore café lettünk.
zolnagy
őstag
Ja, csak úgy szabad olvasni, ha a háttérben Biohazard, vagy Madball szól
[link]
bbuffy
senior tag
Van ahol 20 ra irjak, van ahol 17 re. Szóval ahogy állitod.
amugy mindegy sztem. Én pl rendesen ôsszehuztam a keseket, lehet az volt a gond. Most már kiismertem, teljes hardcore chill van.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
pbalint
csendes tag
Amikor az emberek egy része vízezi örlés előtt a szemeket, egy másik része fagyasztva darál, akkor ez a páratartalom dolog, mint brutálisan befolyásoló tényező miért van benne az emberek tudatában?
És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít? (A rosszindulat azt mondatja velem, hogy azért, mert azon lehetne változtatni, míg a páratartalomra könnyű fogni, hogy miért inkonzisztens a kávé.)
vicces1
aktív tag
Ez a rendes evolúció üteme
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Cathfaern
nagyúr
"És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít?"
Őszintén, nagyon meglepődnék ha nem befolyásolná a szemcseméretet (lásd: [link] ) De félreértés ne essék, nem állítom hogy van értelme mindezeket a paramétereket kontrollálni. Arról volt szó, hogy miért nincs értelme daráló állításokat összehasonlítani. Nem arról hogy mi kell ahhoz, hogy jó és konzisztens kávét főzz.
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
A levegő páratartalma azért számit(hat) mert a kávé szép lassan magába szívja, és más lesz(lehet) a szemcseeloszlás. Az 1-2 csepp víz darálás előtt meg csak a felszínen marad, leginkább a statikus feltöltődést szünteti meg. Hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja a szemcseméretet akkor veszed észre ha ugyanolyan kávét darálva, hűtve és fagyasztva darálod le. Teljesen más a lefolyás sebessége. Cserében az 1-2 csepp víz darálás előtt semmit nem változtat a lefolyáson (érdemes lenne egy mézesüvegbe kimért kávéadagra rácsöppenteni és pár napig úgy hagyni, azzal jól lehetne szimulálni a levegő páratartalom változásának hatását).
A hopperben meg nem tartunk otthon kávét, így az nem számít . Ha viszont tartasz akkor bizonyára észrevetted, hogy mikor már nagyon kevés van a tartályban gyorsul a lefolyás.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
pbalint
csendes tag
Úgy értettem, hogy általában amikor az emberek megemlítik, hogy mitől függ a szemcseméret, azt ritkábban említik, mint a páratartalmat. Mindenesetre kiváncsi lennék, hogy valójában mekkora ezeknek a szerepe (főleg páratartalom), mert nem tudom.
@soldier2: Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem a szép lassan magába szívásra gondoltam. Főként pl arra, amikor azt írják, hogy egy kávézóban napközben rossz lesz a kávé, mert megváltozott reggelhez képest a páratartalom.
[ Szerkesztve ]
pbalint
csendes tag
Illetve hopper töltöttség alatt is a fél hopper vs teljes hopperre gondoltam (nem arra, amikor már pl popcorning is van).
Mindenesetre teljesen jogos amit írtok , nem erre a részére irányult a megjegyzésem!
[ Szerkesztve ]
neducsinm
csendes tag
Szia! Mi a tapasztalatod az őrlési finomsággal a profilozással készített kávek illetve a "normál" módon elkészitettek között?
kzoltann
aktív tag
Bar nem hozzam jott a kérdés (nekem ecm e61 gépem van ecm flow profilerrel) de ha hosszabb eloaztatast (15-20sec) csinalok alacsony flow rate-tel/kb 3-4barig epulo nyomassal és utana engedem rá 6-8bar nyomasig akkor nekem finomabb örlemény kell. (kinun kb 0.6-1 a skálán).
De ha csak igy 8-9bar kezdo nyomas és folyamatosan csökkenö flow-val jatszok akkor ahhoz nem kell nagy változtatás (nálam).
[ Szerkesztve ]
72lakiluk
tag
Úgy rémlik, néhány fórumozó Szlovák területen él Nem találom a kinti műszaki apróhirdetéses oldalt, amiről egyszer-kétszer volt már szó itt. Néznem kellene egy hadra fogható pod-os gépet, hátha ott nagyobb a használt kínálat.
Kösz a segítséget előre is !
norkov84
tag
Szia!
Amit kzoltann is ír, finomabbra kell őrölni. Nálam is olyan fél - 1 egységnyit a Kinun.
neducsinm
csendes tag
koszi, nekem is ez a tapasztalatom.... HG-1en 4-5 egységnyit.
korábban (talán néhányan emlékeznek még rá) posztoltam a Magister Stellámról, ami dual boileresítve lett, aztán fejfűtést kapott. Mostanra sikerült a flow profilozást befejezni rajta.
Én egy más utat választottam, nem az e61-fejbe épített tűszeleppel szbályozom, hanem sikerült találnom egy pumpát amit gyakorlatilag teljesen lineárisan lehet szabályozni.
MPowerPH
félisten
Vazz, kint vagyok UK -ban, a gep meg otthon az asszonnyal, vagy forditva. Kavezni meg itt is kell, es azert meg egy olyan gepet nem szivesen veszek meg.
Probalom kihozni a helyzetembol a maximumot. Idom tobb van keles utan, mert nem 4 -kor ebredek es onnan melo, hanem delutan 1 korul.
Don't Tread On Me
norkov84
tag
Érdekesen hangzik. Hasonló akkor, mint a GC-n az Ulka szabályozás a potival? Rezgős pumpa?
bl4ze
veterán
neducsinm
csendes tag
Hasonlo, annyi hogy az Ulkaval elegge instabil a szabalyozas. ezert hosszu nyomozas utan vettem egy eleg kulonleges fogaskerekes pumpat (dragabb volt maga a pumpa, mint a Bianca, vagy ECM profilozo kit-ek) viszont a fejfutes miatt nekem problemas lett volna ezeket beepitenem. Igy nem kellett ezeket megbontanom es maga a pumpa tudja abszolut linearisan szabalyozni a flowt.
Mylord3
csendes újonc
Ez itt a hardcore-ban nagyon off lesz
Tehát: nem egészen értelek most, mert emlékeim szerint mintha neked is lett volna egy kis, gyári új Lollo podos géped, amit hirdettél, és most újra akarsz venni egy másik podos gépet, ráadásul használtat keresel? Azért ezeknél a podos gépeknél nincs akkora különbség, ami esetleg az eltérő ízeket kimutatná a podoknál. Tehát mi bajod volt a Lollinával?
Balus
tag
Van valaki esetleg itt a fórumon, aki tudna segíteni Miskolcon/környékén kimérni egy Creminát?
A felújitás során valami félrement és leveri a fi relét...
72lakiluk
tag
Bl4ze rajta vagyok, kösz nem gőz, csak forró víz. De tetszik.
Mylord3 semmi bajom nem volt vele, nem kellett volna eladnom.
zolnagy
őstag
Erről a pumpáról kaphatnék egy linket? Hol vetted?
neducsinm
csendes tag
kuldtem egy privat uzenetet
publik linket vagy meg sem történt!
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
NZ-re való váltás miatt megválnék szeretett Majoromtól.
Decemberben járt Fragolánál. Fényezve, szabályozva lett, illetve kapott új csapágyakat.
Kést tavaly cseréltem benne. azóta max 30kg ment át rajta.
3 fázisú, frekiváltós.
Ár: 135000Ft.
[ Szerkesztve ]
neducsinm
csendes tag
Rush77
aktív tag
Jegelve
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Gyors volt
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Kávé Kálmán
tag
Elkótyavetyélek egy ROK eszpresszót kompletten, de konzervdoboza nélkül 37e Ft-ért. A gyártóval cseréltünk eszközöket Smart Espresso Profiler-re, és ezt elengedjük. Eredetileg nyomásmérő kit fejlesztése volt a kérés, de azt időközben valaki meglépte távol keleten gyártói kapcsolat nélkül, így ez érdektelenné vált. Kb 15 eszpresszó készült vele. Elérhetőségeim az oldalunkon megtaláljátok. Hajrá! Gábor
[ Szerkesztve ]
farsang
újonc
Sziasztok!
Ezt ismeri valaki? MEgérhet újonnan ~130 ezer forintot?
bluesfan
tag
Nemtom. Ezeket pár éve árulta az Expoly 80-ért. Az még nem volt olyan rossz ár, a 130 már húzósnak tűnik. 50-es síktárcsa nem egy nagy truváj.
norkov84
tag
Nem semmi cucc, de a géped is
Egyébként az R58-nál is 105 PID állás mellett tud 92 fokos fejhőt (Rocket mérései alapján). Nem tudom, mennyire stabil a csapolás során, ezt a tűszelepes szabályzás elméletileg nem befolyásolja.
(#96594) Kávé Kálmán válasza Kávé Kálmán (#96590) üzenetére
Kávé Kálmán
tag
A ROK elkótyavetyélődött. Kössz!
verti1
tag
Jobbra a kézi hajtány nem akar kótyavetyélődni?😎
zolnagy
őstag
Nekem volt valamikor. 130-at semmiképp nem ér, azért már jó mazzer mini electronicot veszel használtan. Nekem most az van. Amúgy nem olyan rossz felépítésű örlő, de túl nagyok a fokozatai (nem fokozatmentes)
SoundON
tag
Ez tényleg nagyon menő!
És ha jól látom 56mm átmérőjű 80mm hosszú, tehát kb ULKA méret, talán kisebb is Kérdés hogy tényleg közel 300eFT mint ami találtam az ebay-en??? [link]
És amúgy mivel tudod szabályozni a fordulatát, tehát az átfolyást?
Ha tudnál feltölteni videót mi történik, hogyan és mennyire hangosan/halkan működés közben az izgalmas lenne.
SoundON
tag
...közben kiszámoltam hogy a legkisebb átfolyása 55ml/10sec, tehát csak kicsivel kevesebb mint nálunk egy leszűkítőzőtt ULKAs GC maxon 60-70ml/10sec, amit mi még vagy dimmerrel vagy tűszeleppel tovább tudunk csökkenteni ha profilozni akarunk.
Tehát továbbra is izgalmas hogy nálad mindez hogy működik.
neducsinm
csendes tag
hat én ugy szamoltam, hogy 9Bar-on az atfolyasa 83 ml / 10 sec, ami több, mint az ulkae.
( 55lph approx. open flow(30lph approx. @9 bar) based on 2900rpm)
És érzésre is nagyobb a vizhozama, gyorsabban is építi fel a nyomást. Egy sima kis 5000 Ft-os DC motorszabályozóval lehet szabályozni. Viszonylag halk, kicsit visito a hangja 3000-es fordulaton. Holnap csinálok egy videót..... Viszont a méret nem stimmel, sztem az a pumpa csak a motor nélkül.
neducsinm
csendes tag
szerintem a tuszelep nem befolyásolja, inkább az, hogy 92 fokos fejhőre megérkezik a 105 fokos viz a kazánból, és ennek van egy kis hőingadozós játéka. Ezért fűtöm fel a fejet is, igy nem kell a kazánt magasabb hőmérsékletre melegitenem, mint amin csapolni akarok.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.