Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#96551) bbuffy válasza bluesfan (#96550) üzenetére


bbuffy
senior tag

Na de amugy sem tudom :)

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96552) bluesfan válasza bbuffy (#96551) üzenetére


bluesfan
tag

Rohadjon meg az ilyen őrlő! :DDD

(#96553) bbuffy válasza bluesfan (#96552) üzenetére


bbuffy
senior tag

Jó leesett, en vagyok a béna. Van egy pöcök ami benyomja a piros gombot. :DDD :DD

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96554) sz.zs. válasza bbuffy (#96549) üzenetére


sz.zs.
senior tag

SoundON nekem azt mondta anno, hogy azért jó bekalibrálni, mert ha mindenki bekalibrálja, akkor tudunk olyanról beszélgetni, hogy melyik kávé milyen őrlési finomságon jó. Viszont ugyebár bekalibrálni a kések össze érésénél kell, tehát ez is szubjektív, mert ha valaki jobban összeszorítja a késeket akkor már totál más állás lesz.... nem mellesleg nekem bekalibrálás után a presszó joker állás valahol bőven 10 alatt , 5 körül volt, ami köszönő viszonyban sem volt SoundON bekalibrálás utáni joker állásához. Szóval szépen vissza tekertem úgy, hogy 15 a joker...

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#96555) bluesfan válasza sz.zs. (#96554) üzenetére


bluesfan
tag

Az elmélet az, hogy csak addig tekerd könnyedén össze a késeket, amíg érzed, hogy épp összeérnek és így állítsd a bogyót a kalibrációs pontra. De én is úgy gondolom, hogy ez legfeljebb zsír új kések esetében lehet mérvadó, a kopási profil sem biztos, hogy egyforma lesz minden egyes késpárnál, + tényleg nem mindegy, kinek hol van a "könnyedén összeér" állás.

[ Szerkesztve ]

(#96556) verti1 válasza Krajcsi (#96546) üzenetére


verti1
tag

Általában 1-1,5 bar előáztatás kb 10mp-ig, utána lassan emelem a nyomást, 3 bar-nál megállok 2-3 mp-re. Utána fel 7-8 bar-ig kb. Ahogy csökken a pogi ellenállása úgy ejtem én is a nyomást, a vége olyan 3 bar körül szokott lenni. A sötétebbeknél rövidebb az előáztatás, nincs lépcső 3 bar-nál és 8-9 bar a legnagyobb nyomás.

(#96557) SoundON válasza sz.zs. (#96554) üzenetére


SoundON
tag

..sajnos tényleg nehéz ügy ez a kinél mi a 0pont, kinél mi a jó őrlőállás :) arról már nem is beszélve hogy csak akkor lenne értelme ennek, ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is...ha ez mindenhol más, márpedig más ;] akkor az őrlőállás is más lesz

(#96558) Cathfaern válasza SoundON (#96557) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"ha mindenkinél pontosan ugyan az lenne az adott kávé, ugyan az a batch, ugyan úgy tároljuk, ugyan annyi napot várunk vele és mindenkinél megegyezne a filterkosár mérete, típusa, a betöltési súlya, a tömörítés, a víz összetétele, a vízhőfok, a vízhőfok csapolás alatti görbéje, a víznyomás és a vízhozam is"

Tegyük hozzá a szoba (ahol az őrlés - kávé készítés történik) hőmérsékletét és páratartalmát is, ugyanis ezek is befolyásoló tényezők.

(#96559) SoundON válasza Cathfaern (#96558) üzenetére


SoundON
tag

...igaz, ezeket tényleg kihagytam...mert bár fontos és valós tényezők (az extrakciós hőmérsékletet és a pogi tömörítéskori tapadását illetően) de úgy éreztem hogy ez már a woodoo előszobája lenne amibe nem szeretnék belemenni :))

(#96560) Parci válasza SoundON (#96559) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

előszobája?? ;]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96561) Bazsee71 válasza Parci (#96560) üzenetére


Bazsee71
őstag

Most nézem, hogy hardcore café lettünk. :DDD

(#96562) zolnagy válasza Bazsee71 (#96561) üzenetére


zolnagy
őstag

Ja, csak úgy szabad olvasni, ha a háttérben Biohazard, vagy Madball szól :DDD
[link]

(#96563) bbuffy válasza sz.zs. (#96554) üzenetére


bbuffy
senior tag

Van ahol 20 ra irjak, van ahol 17 re. Szóval ahogy állitod. :)
amugy mindegy sztem. Én pl rendesen ôsszehuztam a keseket, lehet az volt a gond. Most már kiismertem, teljes hardcore chill van. :D

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96564) pbalint válasza SoundON (#96559) üzenetére


pbalint
csendes tag

Amikor az emberek egy része vízezi örlés előtt a szemeket, egy másik része fagyasztva darál, akkor ez a páratartalom dolog, mint brutálisan befolyásoló tényező miért van benne az emberek tudatában?
És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít? (A rosszindulat azt mondatja velem, hogy azért, mert azon lehetne változtatni, míg a páratartalomra könnyű fogni, hogy miért inkonzisztens a kávé.)

(#96565) vicces1 válasza Bazsee71 (#96561) üzenetére


vicces1
aktív tag

Ez a rendes evolúció üteme :)

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#96566) Cathfaern válasza pbalint (#96564) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít?"
Őszintén, nagyon meglepődnék ha nem befolyásolná a szemcseméretet :) (lásd: [link] ) De félreértés ne essék, nem állítom hogy van értelme mindezeket a paramétereket kontrollálni. Arról volt szó, hogy miért nincs értelme daráló állításokat összehasonlítani. Nem arról hogy mi kell ahhoz, hogy jó és konzisztens kávét főzz.

[ Szerkesztve ]

(#96567) soldier2 válasza pbalint (#96564) üzenetére


soldier2
őstag

A levegő páratartalma azért számit(hat) mert a kávé szép lassan magába szívja, és más lesz(lehet) a szemcseeloszlás. Az 1-2 csepp víz darálás előtt meg csak a felszínen marad, leginkább a statikus feltöltődést szünteti meg. Hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja a szemcseméretet akkor veszed észre ha ugyanolyan kávét darálva, hűtve és fagyasztva darálod le. Teljesen más a lefolyás sebessége. Cserében az 1-2 csepp víz darálás előtt semmit nem változtat a lefolyáson (érdemes lenne egy mézesüvegbe kimért kávéadagra rácsöppenteni és pár napig úgy hagyni, azzal jól lehetne szimulálni a levegő páratartalom változásának hatását).
A hopperben meg nem tartunk otthon kávét, így az nem számít ;]. Ha viszont tartasz akkor bizonyára észrevetted, hogy mikor már nagyon kevés van a tartályban gyorsul a lefolyás.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#96568) pbalint válasza Cathfaern (#96566) üzenetére


pbalint
csendes tag

Úgy értettem, hogy általában amikor az emberek megemlítik, hogy mitől függ a szemcseméret, azt ritkábban említik, mint a páratartalmat. Mindenesetre kiváncsi lennék, hogy valójában mekkora ezeknek a szerepe (főleg páratartalom), mert nem tudom.

@soldier2: Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem a szép lassan magába szívásra gondoltam. Főként pl arra, amikor azt írják, hogy egy kávézóban napközben rossz lesz a kávé, mert megváltozott reggelhez képest a páratartalom.

[ Szerkesztve ]

(#96569) pbalint válasza pbalint (#96568) üzenetére


pbalint
csendes tag

Illetve hopper töltöttség alatt is a fél hopper vs teljes hopperre gondoltam (nem arra, amikor már pl popcorning is van).
Mindenesetre teljesen jogos amit írtok :R , nem erre a részére irányult a megjegyzésem!

[ Szerkesztve ]

(#96570) neducsinm válasza norkov84 (#96537) üzenetére


neducsinm
csendes tag

Szia! Mi a tapasztalatod az őrlési finomsággal a profilozással készített kávek illetve a "normál" módon elkészitettek között?

(#96571) kzoltann válasza neducsinm (#96570) üzenetére


kzoltann
aktív tag

Bar nem hozzam jott a kérdés (nekem ecm e61 gépem van ecm flow profilerrel) de ha hosszabb eloaztatast (15-20sec) csinalok alacsony flow rate-tel/kb 3-4barig epulo nyomassal és utana engedem rá 6-8bar nyomasig akkor nekem finomabb örlemény kell. (kinun kb 0.6-1 a skálán).
De ha csak igy 8-9bar kezdo nyomas és folyamatosan csökkenö flow-val jatszok akkor ahhoz nem kell nagy változtatás (nálam).

[ Szerkesztve ]

(#96572) 72lakiluk


72lakiluk
tag

Úgy rémlik, néhány fórumozó Szlovák területen él :((( Nem találom a kinti műszaki apróhirdetéses oldalt, amiről egyszer-kétszer volt már szó itt. Néznem kellene egy hadra fogható pod-os gépet, hátha ott nagyobb a használt kínálat.
Kösz a segítséget előre is !

(#96573) norkov84 válasza neducsinm (#96570) üzenetére


norkov84
tag

Szia!

Amit kzoltann is ír, finomabbra kell őrölni. Nálam is olyan fél - 1 egységnyit a Kinun.

(#96574) neducsinm válasza norkov84 (#96573) üzenetére


neducsinm
csendes tag

koszi, nekem is ez a tapasztalatom.... HG-1en 4-5 egységnyit.
korábban (talán néhányan emlékeznek még rá) posztoltam a Magister Stellámról, ami dual boileresítve lett, aztán fejfűtést kapott. Mostanra sikerült a flow profilozást befejezni rajta.
Én egy más utat választottam, nem az e61-fejbe épített tűszeleppel szbályozom, hanem sikerült találnom egy pumpát amit gyakorlatilag teljesen lineárisan lehet szabályozni.

(#96575) MPowerPH válasza kzoltann (#96520) üzenetére


MPowerPH
félisten

Vazz, kint vagyok UK -ban, a gep meg otthon az asszonnyal, vagy forditva. Kavezni meg itt is kell, es azert meg egy olyan gepet nem szivesen veszek meg.
Probalom kihozni a helyzetembol a maximumot. Idom tobb van keles utan, mert nem 4 -kor ebredek es onnan melo, hanem delutan 1 korul.

Don't Tread On Me

(#96576) norkov84 válasza neducsinm (#96574) üzenetére


norkov84
tag

Érdekesen hangzik. Hasonló akkor, mint a GC-n az Ulka szabályozás a potival? Rezgős pumpa?

(#96577) bl4ze válasza 72lakiluk (#96572) üzenetére


bl4ze
veterán

Ezeket nézted már ? Ez például kimondottan jó vétel ennyiért, gőzölésre is jó :
[link]

vagy [link]

.:. bl4ze .:.

(#96578) neducsinm válasza norkov84 (#96576) üzenetére


neducsinm
csendes tag

Hasonlo, annyi hogy az Ulkaval elegge instabil a szabalyozas. ezert hosszu nyomozas utan vettem egy eleg kulonleges fogaskerekes pumpat (dragabb volt maga a pumpa, mint a Bianca, vagy ECM profilozo kit-ek) viszont a fejfutes miatt nekem problemas lett volna ezeket beepitenem. Igy nem kellett ezeket megbontanom es maga a pumpa tudja abszolut linearisan szabalyozni a flowt.

(#96579) Mylord3 válasza 72lakiluk (#96572) üzenetére


Mylord3
csendes újonc

Ez itt a hardcore-ban nagyon off lesz :DDD

Tehát: nem egészen értelek most, mert emlékeim szerint mintha neked is lett volna egy kis, gyári új Lollo podos géped, amit hirdettél, és most újra akarsz venni egy másik podos gépet, ráadásul használtat keresel? :U Azért ezeknél a podos gépeknél nincs akkora különbség, ami esetleg az eltérő ízeket kimutatná a podoknál. Tehát mi bajod volt a Lollinával?

(#96580) Balus


Balus
tag

Van valaki esetleg itt a fórumon, aki tudna segíteni Miskolcon/környékén kimérni egy Creminát?

A felújitás során valami félrement és leveri a fi relét...

(#96581) 72lakiluk válasza bl4ze (#96577) üzenetére


72lakiluk
tag

Bl4ze rajta vagyok, kösz :) nem gőz, csak forró víz. De tetszik.

Mylord3 semmi bajom nem volt vele, nem kellett volna eladnom.

(#96582) zolnagy válasza neducsinm (#96578) üzenetére


zolnagy
őstag

Erről a pumpáról kaphatnék egy linket? Hol vetted?

(#96583) neducsinm válasza zolnagy (#96582) üzenetére


neducsinm
csendes tag

kuldtem egy privat uzenetet

(#96584) Parci válasza neducsinm (#96578) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

publik linket vagy meg sem történt! :)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96585) Rush77


Rush77
aktív tag

Sziasztok!

NZ-re való váltás miatt megválnék szeretett Majoromtól.
Decemberben járt Fragolánál. Fényezve, szabályozva lett, illetve kapott új csapágyakat.
Kést tavaly cseréltem benne. azóta max 30kg ment át rajta.
3 fázisú, frekiváltós.
Ár: 135000Ft.

[ Szerkesztve ]

(#96586) neducsinm válasza Parci (#96584) üzenetére


neducsinm
csendes tag

(#96587) Rush77 válasza Rush77 (#96585) üzenetére


Rush77
aktív tag

Jegelve

(#96588) Parci válasza neducsinm (#96586) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

:R

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96589) sz.zs. válasza Rush77 (#96587) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Gyors volt :)

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#96590) Kávé Kálmán


Kávé Kálmán
tag

Elkótyavetyélek egy ROK eszpresszót kompletten, de konzervdoboza nélkül 37e Ft-ért. A gyártóval cseréltünk eszközöket Smart Espresso Profiler-re, és ezt elengedjük. Eredetileg nyomásmérő kit fejlesztése volt a kérés, de azt időközben valaki meglépte távol keleten gyártói kapcsolat nélkül, így ez érdektelenné vált. Kb 15 eszpresszó készült vele. Elérhetőségeim az oldalunkon megtaláljátok. Hajrá! Gábor

[ Szerkesztve ]

(#96591) farsang


farsang
újonc

Sziasztok!
Ezt ismeri valaki? MEgérhet újonnan ~130 ezer forintot?

[link]

(#96592) bluesfan válasza farsang (#96591) üzenetére


bluesfan
tag

Nemtom. Ezeket pár éve árulta az Expoly 80-ért. Az még nem volt olyan rossz ár, a 130 már húzósnak tűnik. 50-es síktárcsa nem egy nagy truváj.

(#96593) norkov84 válasza neducsinm (#96578) üzenetére


norkov84
tag

Nem semmi cucc, de a géped is :)

Egyébként az R58-nál is 105 PID állás mellett tud 92 fokos fejhőt (Rocket mérései alapján). Nem tudom, mennyire stabil a csapolás során, ezt a tűszelepes szabályzás elméletileg nem befolyásolja.

(#96594) Kávé Kálmán válasza Kávé Kálmán (#96590) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

A ROK elkótyavetyélődött. Kössz!

(#96595) verti1 válasza Kávé Kálmán (#96594) üzenetére


verti1
tag

Jobbra a kézi hajtány nem akar kótyavetyélődni?😎

(#96596) zolnagy válasza farsang (#96591) üzenetére


zolnagy
őstag

Nekem volt valamikor. 130-at semmiképp nem ér, azért már jó mazzer mini electronicot veszel használtan. Nekem most az van. Amúgy nem olyan rossz felépítésű örlő, de túl nagyok a fokozatai (nem fokozatmentes)

(#96597) SoundON válasza neducsinm (#96586) üzenetére


SoundON
tag

Ez tényleg nagyon menő!
És ha jól látom 56mm átmérőjű 80mm hosszú, tehát kb ULKA méret, talán kisebb is :) Kérdés hogy tényleg közel 300eFT mint ami találtam az ebay-en??? [link]
És amúgy mivel tudod szabályozni a fordulatát, tehát az átfolyást?
Ha tudnál feltölteni videót mi történik, hogyan és mennyire hangosan/halkan működés közben az izgalmas lenne.

(#96598) SoundON válasza SoundON (#96597) üzenetére


SoundON
tag

...közben kiszámoltam hogy a legkisebb átfolyása 55ml/10sec, tehát csak kicsivel kevesebb mint nálunk egy leszűkítőzőtt ULKAs GC maxon 60-70ml/10sec, amit mi még vagy dimmerrel vagy tűszeleppel tovább tudunk csökkenteni ha profilozni akarunk.
Tehát továbbra is izgalmas hogy nálad mindez hogy működik.

(#96599) neducsinm válasza SoundON (#96598) üzenetére


neducsinm
csendes tag

hat én ugy szamoltam, hogy 9Bar-on az atfolyasa 83 ml / 10 sec, ami több, mint az ulkae.
( 55lph approx. open flow(30lph approx. @9 bar) based on 2900rpm)
És érzésre is nagyobb a vizhozama, gyorsabban is építi fel a nyomást. Egy sima kis 5000 Ft-os DC motorszabályozóval lehet szabályozni. Viszonylag halk, kicsit visito a hangja 3000-es fordulaton. Holnap csinálok egy videót..... Viszont a méret nem stimmel, sztem az a pumpa csak a motor nélkül.

(#96600) neducsinm válasza norkov84 (#96593) üzenetére


neducsinm
csendes tag

szerintem a tuszelep nem befolyásolja, inkább az, hogy 92 fokos fejhőre megérkezik a 105 fokos viz a kazánból, és ennek van egy kis hőingadozós játéka. Ezért fűtöm fel a fejet is, igy nem kell a kazánt magasabb hőmérsékletre melegitenem, mint amin csapolni akarok.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.