Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [lezso6:] Miért veszünk SUV-okat?
- [Re:] RTX3070 16 GB VRAM-mal?
- [Re:] [Argos:] MuzsikAI
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Adrian Mole:] Friss konfig, Win 11, gyere rám
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Érdemes a gyári felsőszűrőt upgradelni egy IMS E61 200 IM / 200 RNT-re? bár nem tudom, hogy az RNT miért kerül majd 2x annyiba.
Toobee
veterán
Én nem szerettem a 200-as IMS-t E61-en.
https://barbieripnk.hu/
verti1
tag
Ügyelni kell a pontos szintre. Az erő másodlagos. Világos kávék érzékenyebbek, hosszan kell előáztatni, lassan felépíteni a nyomást. Lehet lépcsőt is tenni bele. A 9 baros csúcshoz se kell ragaszkodni.
Egyik szemem sír a másik nevet, avagy mini gaggia első csapolások:
+ a hőstabilitás új értelmet nyer, egyszerűen annyi a fok, amennyi, nem ugrál, nem lő alá-fölé, annyi és kész. beton.
+ a vízterítés látszólag tökéletes.
+ az aeropress papíros módszer látszólag hibátlan, nincs fölötte semmi.
+ a gép halk
+ 17 grammot nyel el a 15-ös vst (ez a gyári felsőszűrővel, az e61-es picit beljebb lóg a kosárban, ami szerintem ilyen paraméterek mellett előny
- 37 grammot csapolok csak
- (92 fokon) a szokásos kávénk atom savanyú lett
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
hcstuning
tag
Őrlemény szintjére gondolsz a portafilterben?
Pressure profile-hoz ebből indultam ki:
-=Joey=-
17 g-ból a 37 g nem annyira gáz sztem, én tegnap ugyan nem mértem a kifolyót, de egy húzásra nem volt több, mint 20-25 g asszem.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
a későbbi modelleknél talán picit nagyobb is a víztér, 3 mm-rel magasabb a "fej" hengere a bojlerben például
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
verti1
tag
Arra gondoltam, hogy vízszintesnek kell lennie. Ha ferde a pogi akkor a víz a könnyebb irányt választja. A mennyiségre is figyelni kell, mert a magas pogi többet dagad és bele tud “nőni” a felső szűrőbe. Én a világos kávékat általában 10mp-ig 1-1.5 bar-on áztatom, utána 3 bar-ra fel ott is tartom 3mp-ig majd fel kíméletesen 8-ra. Lefelé pedig szépen ejtem 3-ig.
hcstuning
tag
Jaja, tiszta sor.
Igen, friss pörkölésnél tapasztaltam már ilyet, simán ki akarta már nyomni a felsőszűrőt a pogácsa.
Nálam a pre-inf 10-20 mp, nyomást az határozza meg, amikor az első cseppek megjelennek és utána ott tartom (van amikor 1 bar alatt már).
Nyomásprofilt illetően 3-4 bar-nál szoktam én is tartani általában néhány mp-t, de van amikor egyenletesen építem fel a nyomást 9 bar-ig, szünet nélkül. Utóbbinál ritkábban tapasztalok csepegést a flow mellett shot közben. Próbálom azt a tökéletes flow-t elérni, amit a videókban látni
-=Joey=-
savanyúság (talán) megfejtve: a rex pid-en 104 fokos beállításnál forr a víz, kapott egy -4 fokos offsetet, és az eddigi 92 fokom ezentúl tényleg annyi lesz.
mindjárt kipróbálom, mert bár elaludt a kisebbik, de darálok a kinuval és aztán csapolok a (mini) gaggiával
ezen felül továbbra is az van, hogy a pogácsák tökéletesek, még sosem láttam ilyen szépnek egyik gépemmel sem, a bő literes kapacitású nyitott bojlerrel meg ugye várakozás, mosogatás, bármi nélkül lehet zsinórban csinálni olyan 25-30 kávét (ha valaki darál és tömörít, akkor percek alatt lezavarható a vendégsereg, vicc nélkül)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
"a valaki darál és tömörít, akkor percek alatt lezavarható a vendégsereg, vicc nélkül" és ha mindenki flat white-ot kér?
Valaki aki felsőszűrő expert árulja el, hogy miben tudna többet a 8000 ft-os IMS felsőszűrő a gyári ascasohoz képest, nekem ránézésre kb 98%-ban ugyanolyannak tűnik.
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
akkor percek alatt elzavarható a vendégsereg.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Cathfaern
nagyúr
"104 fokos beállításnál forr a víz"
Az tengerszint alatt kb. 1000m... akkor azt hiszem találtam egy videót Parciról amikor rájött, hogy az első főzet savanyú a Gaggiával [link]
Grat a géphez amúgy, szép darab
[ Szerkesztve ]
konzumpro
senior tag
Felraksz egy liter tejet 60 fokra aztán kézimixerrel felhabosítod. Vagy akár cappuccinohoz botmixerrel. Vagy böfőttes üveggel felrázod*. Yummy.
https://www.youtube.com/watch?v=u03J6E3jSxU
https://www.youtube.com/watch?v=pUJH1sUfLWM
*tábori körülmények között kipróbáltam, működik
[ Szerkesztve ]
maross
veterán
tabori korulmenyek kozt is kevesebb helyet foglal a tatyoban a jo oreg ikeas tejhabosito . o is szomorodjon meg, soha nem sikerult még nekem ilyet osszehoznom vele .
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
semmivel, nem kell túlgondolni ezeket az ims cumókat. én csak és kizárólag a visszazaccolós ősgép miatt vettem (2800 ft-ért az expolygonnál) a sűrű szövésű ims-t.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
nem, az egy rosszul beállított offset a pid-en. miután jól beállítottam, utána kéne 1000 méterre menni a 104 fokhoz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
konzumpro
senior tag
Nagyon kevés levegővel kell összekeverni, hogy ne legyen habos, nagyon alacsonyan kell kezdeni önteni a formát, hogy megjelenjen a felszínen.
Ebből nagyon sokat lehet tanulni: [link]
[ Szerkesztve ]
maross
veterán
Koszi, mindenkeppen megnezem.. Be is uzemeltem gyorsan az ikeas PRODUKTot, sok honapja nem probalkoztam mar latte arttal. Megtette a video a dolgat, eletemben nem csinaltam ilyen jo kinai harcos halat. Kar, hogy levelet akartam.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
#64275200
törölt tag
Szerintem a zuhanyfejen és annak kialakításán több múlik, mint a felső szűrőn.
Én most akarok kísérletezni, mert nekem meg az a gond, hogy a jobb oldalon indul meg mindig először a kávé és itt már régen kiszőkült mikor a bal oldóról még mindig sötéten folyik le. Ez a folyamat független a kávé fajtájától, az őrlés finomságától, tampereléstől (hagyományos, Fragola-marok és nyeles/rúgós tamperek kipróbálva) illetve attól, hogy van-e rajta aeropress papír vagy nincs.
konzumpro
senior tag
Azt kell mondani, hogy pont ilyet akartál.
konzumpro
senior tag
Állíts vízszintet a kifolyón.
#64275200
törölt tag
Hogyan? Nyitott karral csapolok és a gép vízszintben van.
hordos
újonc
Sziasztok!
Eladóvá vált az Orphan Espresso Lido E-T kézi örlőm. 2017 nyara óta használom, tökéletesen működik. Van rajta egy szemmel nem nagyon észrevehető sérülés, de ez semmiben nem befolyásolja a működését. A darálóhoz a szerszámok és a hordtáska is megvan. Ez a behajtható karos utazós változat. Az ára fix 100 EURO. Akit érdekel írjon. Üdv: L
uffneked
aktív tag
Rég nevettem ilyen jót, köszi!
konzumpro
senior tag
Ja hogy úgy.
Warloo93
tag
Én ha nem kavargatom átt az őrleményt tömörítés előtt, akkor ilyen féloldalas lefolyások jönnek.
Warloo93
tag
Arra jöttem rá, hogy ha leállítom a pumpát mikor az első cseppek megjelennek a szűrő alján, majd két másodperc után újra bekapcsolom, így sokkal később szőkül a lefolyás.
#64275200
törölt tag
Van kavargatás pezsgős dugóba tűzdelt tűkkel, esőtánc meg minden. Ja, van Keresztapper féle egyengető is, de, eddig semmi nem segített . A korábbi HX-es gépem nem volt ilyen hisztis, pedig ugyanaz a zuhany mind a kettőbe. Igaz az rezgő ez meg roto pumpás gép. Ha ez egyáltalán jelent valamit. Kávé nélkül olyan mit egy trópusi felhőszakadás. Sűrű és egyenletes.
Már próbáltam kifejezetten félre tamperolni jobbra, hogy ott vastagabb legyen a pogácsa. Akkor is jelentkezett és ráadásul a vékony oldalon meg rögtön spriccelni kezdett.
[ Szerkesztve ]
Igen én is erre jutottam. Csinálok holnap egy videót ha megjöttek az avx prox kosarak és a 60-as filterpapír, kiváncsi vagyok lesz-e difi.
Nyitott karral mit produkál a géped?
#64275200
törölt tag
Fentebb részleteztem a vesszőfutásomat. Már beszéltem az Expolygonosokkal is. Egy zuhanycserét javasoltak ők is.
Esetleg gondolkozom még egy vízhozam szűkítésben, mert azt még nem csináltam meg. Igaz nem is mértem még le az átfolyást.
[ Szerkesztve ]
na, első gyümölcsbomba finomság a gaggiából
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
a pid hőérzékelője csak be van lógatva a kazánba?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
hordos
újonc
Sziasztok! Az őrlő lefoglalva. Üdv: L
mutyi
őstag
Meg tudná mondani valaki, hogy egy Lelit Bianca gépnél a gőzkart le lehet-e csavarozni könnyen, a ház megbontása nélkül, mert pár napja amikor a gőzölés előtt kiengedem a vizet, iszonyatos büdös áporodott tej szag jön ki a vízből. Ezt azóta érzem hogy pár napja egy újfajta szivacsot vettem és abba szoktam beleengedni a gőz végét, amikor végzek a tejhabosítással, viszont valamiért ez a szivacs mintha vissza fröcskölné a csőbe és gondolom most megáporodott.
A lényeg hogy ennek a gőzcsöve olyan,hogy van benne egy műanyag cső,hogy ne égesse meg az ember kezét viszont anélkül hogy leszednem, nem hiszem hogy van bármi módszer amivel ki tudnám tisztítani, hiszen a forró vizet egy másik karon engedi ki, így esélytelen hogy pl. citromsavas vízzel átmossam.
A másik dolog, hogy pár napja amikor első alkalommal csináltam rajta egy citromsavas átmosást, azóta azt veszem észre hogy sokkal jobban csatornásodik a kiáramló víz, hiába full tiszta a felsőszűrő, ahogy jön ki a víz 3-4 mp után már oldalra húz el egy összefüggő vízsugár formájában, régen pedig aránylag szépen jött,mint egy tusfejből.
Az e61-es fejben levő vízterítőt ki lehet valahogy venni,mert arra gondolok hogy a citromsavazás után valami oda kerülhetett és nem jött ki.
adriankoooo
senior tag
Ez az ecset hozzá jár, vagy valahol megvehető külön is? Kéne valami a Kinuhoz.
gyuri860213
tag
Előáztatás, igen. Sajnos a háromjáratú miatt a GC-n ezt nem tudom csinálni, biztos van rá valami házi tuning hogy ez is működjön... most még elvagyok a szörfözéssel.
Warloo93
tag
Egy dimmert építs be a pumpa elé.
gyuri860213
tag
A how-to ról hol találok bővebben infót? Kerestem de konkrét leírást itt nem találtam.
bbuffy
senior tag
Homeroasterek!
bourboncafe tol, rendelt már vki zöldet? kávét.
milyen az árfekvés?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Warloo93
tag
Pofon egyszerű. Pumpa vezetékeit rákötöd a dimmer bemenetére, a kimenetre pedig rákötöd a pumpát. Aztán a potival valamennyire tudod szabályozni a vizhozamot.
konzumpro
senior tag
Ölég drága. Még nem rendeltem innen.
bbuffy
senior tag
Köszi. Marad a letsroast. Mordit skippeltem vegleg, miutan szetsavazta a szűrővitánkat minap.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Ha abból a zöldből lehet venni amiből ők is pörkölnek akkor felejtős. Én pár éve rendeltem pörkölt kávét és dohos íze volt...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
igen. fúrok majd egy pici lukat a "nivel acqua" lemezkébe és azon átfűzöm, akkor tuti jó helyre kerül, nem kér enni, nem mozdul el stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Kulbi
aktív tag
Szia,
Én egy ascaso gyárit cseréltem le egy AVX-re. Azóta szép a terítés és ez a pogácsán is látszik.
Az ascaso igazából több nagy lyuk és egy fém háló, míg az AVX (amit néztem IMS az ugyanilyen) egy anyagból van és tényleg kis méretű lyukak vannak rajta.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
Na ez hasznos info koszi.
Az ims 200 rnt szuro is olyan, sok nagy furat es femhalo, az olcsobb valtozaton vannak a speci furatkiosztasok.
konzumpro
senior tag
Kéne hetven kilókat venni és szétosztani. Nekem kéne félévente tíz kiló.
Bazsee71
őstag
Kivitelezhető, csak a minőségi tételek még így is húzósak.
bbuffy
senior tag
Jó ötlet.
De nézegettem a kinti oldalakat, es jelenleg annyi vagy több mint itthon. Vagy nem hoz ide. Akitől vettem egyszer már ő sem.
Nem is kell hiend kv, egy Sidamoban vagy hasonlóban kiegyeznék elsőre. Vagy jó illatos Hondurasiban. 10 kg t simán vennék.
Csak jó lenne tudni is, hol nem rugdusták egy évig a napon a kvt.
Pl a Guatemala amit vettem botrány sztem.
Még próbálkozom vele, de eddig értékelhetetlen. Háklis kv lenne?
Letsroast os hondurasiból elsőre patent kvt csináltam.
A Letsroast ami árban talán jó. Kis tételben.
Danettinél van még pár fajta.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- Beszámítás! Asrock H310M i5 8600K 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RTX 3060 12GB ZALMAN S4 FSP 600W
- Beszámítás! MSI B450M R5 2600X 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1070 8GB ZALMAN Z1 Neo Corsair 520W
- Beszámítás! ASUS B450M R7 5700X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN S2 TG Chieftec 750W
- Beszámítás! ASUS B450M R5 5600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN S2 TG Cooler Master 650W
- Beszámítás! GIGABYTE B250M i5 7600 16GB DDR4 128GB SSD GTX 1050Ti 4GB FSP CMT160 fekete Chieftec400W