Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
reset
senior tag
Van pár szűrőtartó karom használatban. Amelyiknek kisebb átmérőjű a kávéelvezető furata, azzal szokott ilyen "féloldalasan" viselkedni a lefolyás - legalábbis nálam...Próbáld ki nagyobb lyukú karral / a többi opció maradjon ugyanolyan!
Bazsee71
őstag
Úgy tudod csökkenteni a rizikót, hogy csak friss szüretből veszel. A Sidamo sem garancia sajnos semmire, ugyanabból a régióból lehet egy teljesen unalmas és egy izgalmas kávét is venni.
radi8tor
MODERÁTOR
Kaptam kb 1 hónapja 250g decaf kávét valakitől (mikropörkölő).
Azért puffadt fel, mert már melegebb az időjárás vagy más miatt?
⭐ Stella
Bazsee71
őstag
A tasakra gondolsz? Mindegyik kávéval felpuffad, ahogy lassan ereszti ki a CO2-t.
radi8tor
MODERÁTOR
Igen arra. Akkor ez normális.
Bolti kávénál nem láttam ilyet, azért mert azt pörkölés után sokkal később csomagolják?
⭐ Stella
Bazsee71
őstag
Lehet szállítás közben összepréselik, vagy a polcon lévőből már mindenki kinyomkodta. Egy idő után meg már nincs minek távoznia a szemekből.
#64275200
törölt tag
Köszi, de sajnos a nyitott kar mellett csinálja ezt.
Mivel a gép vízszintben van, ha a kifolyós karok valamelyike van fent akkor ugye nem látom ezt a féloldalas kioldódást, mert a karban keveredik némileg a kávé. Igaz, kifolyós karral nem zavar a látvány, de a tudat, hogy nem egyenletes a kivonatolás akkor is piszkálja a szépérzékemet.
Most már ott tartok, hogy elő kell ásnom egy refraktométert én méricskélni fogok.
#64275200
törölt tag
Ördögi dolog ez az otthoni pörkölés. Tavaly télen vette 5-5 kiló nicaraguai és brazil babot. Akkor a brazilt félretettem 2-3 pörkölés után mert nem tettszett. Most nyáron elővettem és a magasabb külső hőmérséklet mellett egész jó lett a végtermék.
a sidamo kb. olyan, mint a "villányi bor". egy régió, ami népszerű a témában, de nyilván lehet jót és rosszat is csinálni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
gyuri860213
tag
Anno mikor még pörköltem, a Csészényi kávézótól vettem a zöldet. Ennek már kb 6 éve. Ami kapható pörkölve rendszerint nyersen is elérhető. Nagy tételben nem tudom hogy segít-e. Én fajtánként 1kg-kat vettem csak. 3 havonta.
napi mini gaggia: egy közepes pörkölésű, klasszikabb malabar kávéval már sikerült az aeropress papír dacára is fölézaccolni vele, úgyhogy kelleni fog az a 35 mikronos ims szűrő.
másrészt, nyitott bojlerben ugye bármennyi víz lehet, itt különösen nagy a mozgástér. feltűnt, hogy ha sokkal kevesebbet teszek bele, mint amennyivel a pid autotune lefutott, "idegesebben" viselkedik.
amúgy még mindig tetszik, kár, hogy nem nagyobb a víztér
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
konzumpro
senior tag
Hát akkor Isten óvja a beszállítókat és rendeljünk tőlük.
bbuffy
senior tag
Ez marad. Annyira különleges ugysem kell, valahol a meg ihatóan savas, nem kényes kávékat kedvelem. Illetve biztos kell jobb is, ha lesz mögöttem kellő rutin.
Home userként sajnos nehezebb megoldani a friss szüretet sztem. Nyilván ha nagyüzemben megy akkor lehet már.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
SlayerSub
tag
Esetleg tudna valaki a következőben segiteni?
Ebay-ről rendeltem az alábbi mazzer super jollyt, persze szeretném szépen kicsinosítani.
Első kérdésem, hogy ehhez is jó ez a set? Vagy az, hogy korosabb az örlő nem teszi kompatibilissé? [Átalakító]
Illetve, hogy azt találtam, hogy ennek a régebbi jollynak 64mm-es a kése, megegyezik az astoria örlőkben használatossal. Tudnátok adni linket milyet rendeljek pontosan?
Köszönet.
bbuffy
senior tag
Kést expolygontol rendelj. Ha felhivod oket, pontosan hozzávalót adnak.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
SlayerSub
tag
Köszönöm.
reset
senior tag
Bakker, nem voltam figyelmes
verti1
tag
Próbáltál fellinizni? Csak előáztatásnál.
72lakiluk
tag
Az újabb is 64-es késsel megy, gondolom. Az F64EVO kés az ajánlott, legalábbis korábban itt azt favorizálták többen is. A Danettinél majdnem 2k-val olcsóbb, mint az expolygonban. De ezt persze elviszi a postaköltség
igen, hallom is, hogy bugyog még pici víz a második körnél, de mégsem jön ki több
nem tragédia amúgy, de szűkös dupla, 37 ml helyett 50 ml lenne az ideális a 17 grammhoz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
verti1
tag
Ne akkor emeld fel amikor az első végig ért, mert akkor megszívja nagyon a pogit. Úgy próbáld, hogy előáztatod a pogit apró “ pumpálásokkal. Amikor csöpög akkor elengeded végig. Így nem lövöd el a víz felét a pogi nedvesítésére.
[link]
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Ha egy zsákkal vesztek, akkor nem lehetetlen dolog a friss szüret. Ég és föld egy friss és egy past crop, jó zöldből még egy közepes minőségű pörköléssel is jobb a végeredmény.
nem akkor emelem fel (pavoniztam évekig, képben vagyok ), előáztatásnál emelem fel újra. de szerintem ha egyszerűen csak felemelem és várok egy csomót, az is működhet, majd kipróbálom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
konzumpro
senior tag
Már csak az a kérdés, honnan. Amiket találok mind csak amerikába, angliába, ausztráliába szállít, az európaiak (belgák, németek) nem is válaszolnak ha nem vagyok befutott pörkölő és nem rendelek egyből két tonnával havonta.
verti1
tag
Akkora statikus nyomása nincsen a víznek felette, hogy elég legyen. Túl tömör a kávé. Kell az a kevés nyomás, hogy áthatoljon a víz a pogin.
oké, mindjárt kipróbálom, mert kevés volt a reggeli kávé
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Ha gondoljátok, ebben tudok segíteni, csak legyen meg a csapat egy teljes zsákra (59-70 kg). A következő rendelésünk előtt tudok küldeni a jobb mintákból, vagy akár közösen is kiválaszthatjuk egy cupping keretében.
Most éppen úton van egy nagyobb készlet, de 2-3 hónapon belül biztosan lesz még.
Balus
tag
Engem érdekelne a dolog.
Én innen szoktam rendelni: [link]
https://www.roestart.de
Eddig többségében mindig rendben volt.
konzumpro
senior tag
Árakat tudnál mondani? A cél számomra, hogy a jelenlegi 4-5000-es kilónkénti árnál kedvezőbben juthassak babhoz. Ez sem rossz persze, alig drágább az Omniánál mégis sokkal jobb még a legrosszabb nyerskávéval is a végeredmény. Vevő lennék kevésbé szofisztikált, olcsóbb árfekvésű kilókra, 10-20 kilót vennék fél évente, évente.
Toobee
veterán
konzumpro
senior tag
Ilyen a tigris mikor lion?
össze van spriccolva a halálcsillag előlapja
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
A valamire való kávék nettó 6 eurótól indulnak, de ha valami izgalmat is keresnél benne, akkor inkább 9-12 eurós árkategória, és felfelé. És akkor erre szállítás mennyiségtől függően 0,2-1 €/kg, plusz az ÁFA, és máris 5 ezres sávban mozgunk egy olcsóbb kávéval is. Past crop tételek akadnak kedvezményes áron, de azokat szerintem nem érdemes erőltetni, egyrészt vajon miért az maradt készleten, másrészt a fa nem finom.
konzumpro
senior tag
Nem ismerem az árképzést, így már érthetőbb azért.
Végülis nem a hulladéktermelést akarnám elősegíteni, szóval akkor már érdemesebb a finomabb fajtákra koncentrálni, de persze jó lenne fenntartani azt a kiskereskedelmi láncolatot is ami még működik. Na nem mindet.
A maradékből élnek a bolti kávék pörkölői, szinte nincs is hulladék kávé, vagy megaromázzák, vagy túlpörkölik és bezacskózzák polcra, vagy megőrölve eladják téglának, vagy lefőzik instantnak. Jobb mint az arany.
Ez elég jól néz ki
Rendeltem avx prox kosarakat, csak gyorsan megnéztem, hogy sima csap alatt vizet átfolyatva mennyire gyorsan engedi át. Azért van difi, remélem nem fog nagyon befulladni a shot, délután lövök arról is egy videót, plusz megjöttek a filterpapír korongok. [link]
Toobee
veterán
Kollégák...Tegnap takarítottam le mindent, kapott új kartömítést, mechanikus+kémiai zsíroldást. Közös lónak túros* a háta.
*köszi koxx, megjegyezve
Ja, ez a munkahelyi setup: Baratza Sette 270 Wi x Lelit Diana x PallYotz GetUp
Délután megnézek a Comandanteval egy Etiópot is.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
túros
De jelentem nem vagyok nyelvtannáci, csak anno egy kocsmakvízen pont ezt szívtuk be, hogy kell helyesen írni a közmondást.
Már egy ideje tolod a 270Wi-t, eddig mi a véleményed róla?
[ Szerkesztve ]
Eddigi pár húzás után úgy tapasztalom, hogy rápumpálás nélkül egy szimpla tud 1:2,5 aránnyal lejönni. Egy “egészséges” duplához már kicsi a kamra.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
72lakiluk
tag
Kösz, nem tudtam.
72lakiluk
tag
nekem pl. már egészséges dupla a Parci által kevesellt 17x2=37. Világosból meg 20x2=45 a matek
Nálam egyszerűen sztem szar a vízterítés. [link] Pro-x kosár+filterpapír+voodo magic meg ami kell. Úgy néz ki mintha bizonyos részeken nem is jönne át egyáltalán a kv, ízre amúgy okés volt, de ez még mindig nem tetszik nekem. A papír legalább annyit segített, hogy nem lett retek a felsőszűrő. A régebben linkelt videon látható (papír nélkül), hogy középről indul meg kifelé a víz itt pedig egyenletesen (majdnem) mindenhol.
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Vízhozamot mértél? Van benne szűkítő esetleg?
nem beteg ez a kávé? elég vacak színe van. döglött kávénál nem érdemes vízterítést nézni, akkor jön orrán-száján mindenhogy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Nem mértem még, nincs benne semmi tuning.
Parci: az azért baj lenne, de persze nem kizárt. Egy 06.12-es pörkölésű Kolumbia. Az a baj, hogy nincs más kávém itthon (mármint más pörkölőtől) A színe nekem se tetszik, tökre nem így kéne kinéznie.
Cathfaern
nagyúr
Nekem ami még eszembe jutott az őrlő. Biztos elég egyenletes az őrlemény?
Annak kéne lennie. Egy ilyen van most [link] de utána fogpiszka voodoo és disztribútorral való tekeregetés, szóval azt gondolnám, hogy mindent megtettem azért, hogy egyenletes legyen.
nemtom, volt ennek cremája? én csak egy fekete színű löttyöt látok lejönni, semmi mintázódás. döglött kávéknál gyakori, hogy így néznek ki, és mivel ezerrel átömlik rajta mindig a víz, az ember egyre finomabbra őröl, végül ultrafinomra, hogy megfogja, de attól meg csak csatornásodik a pogi és úgy jön le. itt is gyanús, hogy ezt látom. de persze nehéz egy ilyen videó alapján.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Toobee
veterán
Milyen géped van? Lelit rémlik. Én azt javaslom vegyél valami szög egyszerű alapanyagot, hogy ki tudd zárni az SO hisztit. PY GetUp például vagy még olcsóbban egy Rome. Daráló mi van mellé?
https://barbieripnk.hu/
#64275200
törölt tag
Itt lennél Miskolcon, adnék neked 100% robusztát amit most a második reccsig pörkölök. Annak lenne crema a tetején. A haverom azt mondta jó lesz neki, reggel a munkásoknak ad belőle egy kotyesszal
Most tolom le a végét az AVX-es indiai robusztának mert más kávéba nem tenném bele, pedig megfelelőképpen féregrágott . Régen küldtek ilyen selejt kávét nekem. Terv szerint, lett volna belőle valami robis keverék.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.