Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86351) 0utsider válasza dkess (#86345) üzenetére


0utsider
tag

Nem sokon múlott, hogy nem kettőt raktam a kosárba :)
Egyelőre letesztelem eggyel, aztán eldöntöm mi lesz. Max bukok 700 forint szállítási költséget a dolgon.

Van itthon egy olyanom is amin csak a wifi működik, azt már használtam anno AP-ként.
Azért köszi a linket! Könyvjelzőztem.

A mesh-t feleslegesnek éreztem itthonra kiépíteni, mivel azok az eszközök amik mozgatva vannak, azok ígyis úgyis kimennek a wifi hatótávolságából ha a ház eleje és hátulja között közlekedünk így a gyakorlatban nem lenne érzékelhető a különbség.

A wifi hátra (szoba 4) csak, akkor kell, amikor a család eszközeit szervízelem.
Így még meggondolom, hogy megéri e a plusz befektetést vagy, bedobom a haldokló TP Linket vagy marad a kitolom usb-n a jelet amikor kell verzió.

Alex91:

Ebben az árkategóriában tapasztalatom szerint a TP Linkek ilyenek.
Mint írtam, már a negyediket használom el 15 év alatt. Ebből 3 úgy purcant ki, hogy nem volt rajta csak max 4 eszköz. A jelenlegi eszközparkkal a mostani már 1 éve miden gond nélkül működött. Mostanába kezdte el azt csinálni, hogy naponta többször megszűnik rajta a wifi jel, majd pár perc múlva visszajön.

De mondok jobbat. A szolgáltató 2 évente cseréli nálunk a modemet, mivel azok meg annyit bírnak. Minden második modem cserére jut egy router csere. :)

szerk: annyiért már egész disznót lehet kapni :DD

[ Szerkesztve ]

(#86352) Vastika válasza 0utsider (#86318) üzenetére


Vastika
tag

Helló!

A router fejlesztés egy jó dolog: de azt nem szabad elfelejteni, hogy a kommunikáció kétirányú. Tehát csak a router több és jobb antennásra cserélése nem mindig megoldás, mert a kliens rádiójának-antennájának is tudnia kell akkora erővel adni, ami elér a routerig.

Persze, ezen is segít valamennyit, ha a router antennája érzékenyebb, de csodák nincsenek. Egy extrém példa: ha akarsz egy 20km-es wifi linket építeni, akkor nem elég csak az egyik oldalra olyan eszköz, ami át tudja hidalni a 20km-t ;-)

Csak közelebb kellene vinni azt az akármilyen routert a szobához, vagy kellene egy repeater valahol a kalickás szoba mellett, vagy szobában, természetesen kábelen lógatva, nem az amúgy is gyenge wifi jelet továbbszenvedve ;-)

Egyébként ki tudod próbálni, hogy mennyit segít a közelebb költöztetés kábelezés nélkül is: kihúzol mindent a router-ből, és bedugod a konnektorba valahol a szoba közelében, ahová még egyszerűen tudsz kábelt húzni, aztán nézegeted a jelerősséget ;-)
Lehet próbálgatni több helyen is, mert a wifi egy trükkös dolog. Lehet pl. olyan is, hogy egy fal adott része (pl. régi háznál) be lett "dróthálózva", az eléggé megfogja a jelet: de nem az egész fal olyan, úgyhogy más szögből közelítve hozzá meg egész jól átmegy azon a falon.

Üdv: Vasti

(#86353) Vastika válasza dkess (#86349) üzenetére


Vastika
tag

Micsoda problémák ;-)

Mi Ausztriában élünk, úgyhogy én egy nagyságrenddel lassabb netről is kb. csak álmodozhatok...

A kisvárosunk egy "Bezirkshauptstadt", és úgy két évvel ezelőttig örültem, hogy a belvárosban, a főutcától kb. 100m-re tudtam kötni egy 20Mbit-es dsl szerződést, ami aztán csak 14Mbit-el szaladt, de azt mondták, örüljek neki, az is már egy csoda.
(Ja, kiköltözéskor kapásból a kábeltévés szolgáltatóhoz mentem, mert láttam, hogy van náluk TV + net kombi, mint odahaza. Szerződtem. Pár nap múlva hívtak - elnézést, a mi utcánkban nincs kábelük! Ez ám a jól kiépített rendszer ;-)

Aztán két éve jött az áttörés: új optikai gerinchálózatot húztak a városban! Amint kész lett, váltottam is díjcsomagot - 40Mbit-et tudtak adni, micsoda öröm :-)
A múlt tavasszal másik lakásba költözünk, még közelebb a gerinchálózathoz: látom az ablakból a főutat. Ide - hihetetlen, le sem merem írni - akár 300Mbit-es netet is kérhetnék, mert az A1 szaki szerint, aki bekötötte, csak pár 10 méter rézkábel van a lakásunk és a gerinchálózat között...
...csak ki tudja (akarja) azt megfizetni ?;-) 60€ lenne havonta: rendeltem egy 80Mbit-es csomagot, azzal is simán elvagyunk ;-)

De akkor már miért nem húztak be ide-oda optikai kábelt??? Otthon, Zalaegerszegen ha jól emlékszem úgy 10 éve már optikai kábelen jött a netem...
Ja, itt a gerinchálózat cseréje után megírta az újság, hogy micsoda csúcstechnika költözött a városba: a nagyobb hivatalok és az iskolák OPTIKAI KÁBELES INTERNET CSATLAKOZÁST KAPTAK!!! :-) Ez, még egyszer, 2018-ban volt...

Anyu egy kis zalai faluban él, 22km a legközelebbi kisváros (kb. akkora, mint amekkora városban itt élünk) , kábeltévés net van nála: 1-2 éve variálták át a hálózatot, addig is gyors volt, de most már 200Mbit a LEGKISEBB csomag, amit kérhet ;-) Van még 500Mbit és 1000Mbit.

Van itt csúcstechnika kérem :-)

(#86354) MaCS_70 válasza Vastika (#86353) üzenetére


MaCS_70
félisten

Itthon azért tényleg eléggé el vagyunk kényeztetve -- mondom úgy, hogy nálunk vezetéken 3 Mbps a maximum, de ez a T helyi szemétsége, mivel ez egy félreeső utca.

A holland barátaim Amsterdamtól nem messze egy nagyobb faluban max 200 Mbps-ra fizethetnek elő 500 euróért, de ha elmennek a németországi nyaralójukba a hegyek közé, ott valami 2 Mbps-os brutál forgalmidíjas netjük van, amit még ők is csak végszükség esetén használnak.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#86355) Magnat


Magnat
veterán

Üdv,

melyik routergyártónak van most megbízható saját ddns szolgáltatása, illetve melyik a legolcsóbb router ami tud ilyet? Minden más kb irreleváns.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#86356) blakey válasza Magnat (#86355) üzenetére


blakey
titán

Az Asus-nak megbízható. AC57U biztosan tud.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#86357) dkess válasza Magnat (#86355) üzenetére


dkess
őstag

A TP-Link -nek van sajátja azt tudom. A többinek is van szerintem.

Nekem Synology routerem van. Annak a DDNS -ével van pár éves tapasztalatom. Az hibátlan és betonstabil. Amennyiben leszakadna az eszköz (pl. áramszünet) jön azonnal e-mail a szerverükről. Abszolút csalódásmentes ...

(#86358) Vastika válasza MaCS_70 (#86354) üzenetére


Vastika
tag

És az a legjobb az egészben, hogy nem is érdekli őket a dolog: megszokták, hogy így van, aztán ennyi ;-)

Olyan 3 éve még számtech szervizesként dolgoztam: a város körüli, gyönyörű helyen lévő családi házakban a 21. századot a legtöbbször a vezetékes telefon (mert mobil lefedettség alig van: akadozik a beszélgetés, mobilnet meg egyáltalán nincs, vagy maximum valami gprs ;-) és a 4Mbit-es dsl jelenteti.
Volt olyan, hogy kimentem ügyfélhez, le kellett volna valami vackot töltenem, de nem ment a net: azt mondja szokott ilyen lenni, holnapra biztosan megjavul! Semmi stressz, ezzel letudva a dolog :-)

A kábeltévé is azért nincs kiépítve valószínűleg, mert az emberek nagy többségének bőven elég az a halom ingyen német - osztrák műholdas adó.

Mi is azt nézzük... Ja, mert kábel amúgy sincs ;-)

Csak egy kicsit ronda pl. sok társasház oldalán egy kupacban 10-12 lavór. Az előző helyünkön nálunk is úgy volt, mert csak az épület egyik sarkáról látszott az Astra 19.2E ;-) Csúnya, na.

[ Szerkesztve ]

(#86359) 0utsider válasza Vastika (#86352) üzenetére


0utsider
tag

Sajnos az egész fal olyan. Tudom, mivel én csináltam :)

A távolság, és az eszköz anteennája sem lehetne probléma, mivel a kétszer akkora távolságra lévő szembeszomszéd wifijét simán tudnám fogni.

Viszont elgondolkodtatál és mostmár értem, hogy miért van az a jelenség, hogyha hazatelefonálok, akkor engem hallanak, viszont visszafele már csak egy torz recsegés jön.

Költöztetni max a nappaliig költöztetném a rendszert, mivel az eszközök ~ 95 %-a itt található.

Repeater jelenleg is van a nappaliban. Hozzáteszem teljesen feleslegesen, mivel a tőle 3 méterre levő router jelét kb ugyan olyan erővel adja tovább. Nem én raktam oda, mondtam is hogy nincs értelme, de ha nekik jó, hogy eggyel kevesebb szabad konnektoruk van, túl sok vizet nem zavar. Annak ellenére, hogy ugyan azon a csatornán és néven van mint a router...

Majd ha megjön az új router, átviszem a repeatert az árnyékolt szobába és letesztelem, hátha megoldja a szoba 4 problémáját.

(#86360) Magnat válasza dkess (#86357) üzenetére


Magnat
veterán

Köszi (blakeynek is),

nekem is Syno van ;) Csak vki másnak kellene egy műhelybe, h a kamerára rá tudjon nézni ha nincs otthon és a szolgáltatói router csak fizetős alternatívákat támogat ... szóval a Synologynál olcsóbb megoldás kellene neki.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#86361) phoenix1989


phoenix1989
őstag

Sziasztok. TP-link ax10 ax1500 20k ért meg érné?? mindenképp az új generációra váltanék ha már újat kell vennem.

(#86362) Gubek-Einste válasza phoenix1989 (#86361) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86363) phoenix1989 válasza Gubek-Einste (#86362) üzenetére


phoenix1989
őstag

az elvárás az hogy jöjjön rajta a net olyan sebességgel amilyen a netem. 100mbps netem van. a PC használja meg max 1 tablet. garzon kb 20 m2

[ Szerkesztve ]

(#86364) Gubek-Einste válasza phoenix1989 (#86363) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Akkor megfelelő lehet az AX10.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86365) zolko74


zolko74
tag

Sziasztok!
Egy Huawei e5577 mifi-t szeretnék kiváltani. (Telenor korlátlan sim van benne)
Váltanék sima routerre, nem kell a hordozhatóság. Egy 26m2-es minigarzonban használnám.
A pc-t utp kábelen kötném össze, a tab meg wifin csatlakozna.

Eddig ezeket néztem helyette:
TP-Link TL-MR100
TP-Link MR6400

(#86366) Gubek-Einste válasza zolko74 (#86365) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Inkább AC-s verziót kellene beszerezned.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86367) the.odzsy válasza zolko74 (#86365) üzenetére


the.odzsy
aktív tag

Így van inkább TP-link MR200, MR400, MR600.Ezek már AC-s routerek nagyobb a wifi sebesség.

MAGYAR vagyok nem turista!!!

(#86368) redstar16


redstar16
tag

Gaminghez, alacsony pingre milyen routert érdemes venni?
A fő szempont és amiért adnék többet az az alacsony ping, semmi más nem érdekel.

Digi 1000 optikai netem van.

T9400 World Record 2: http://bit.ly/bdryHP | Eladó cuccaim: http://bit.ly/3bpsfY | Megbízhatóságom: http://bit.ly/buSffu | Rule #1 of buying laptops: The best time to buy a laptop is always 6 months from now.

(#86369) zolko74 válasza Gubek-Einste (#86366) üzenetére


zolko74
tag

Köszi!
Sajnos nem vagyok képben a routerekkel, de ha attól gyorsabb lenne a telenor mobilnet akkor ok!

[ Szerkesztve ]

(#86370) phoenix1989 válasza Gubek-Einste (#86364) üzenetére


phoenix1989
őstag

ja még annyi hogy azért nem akarok pár év mulva újat venni szóval lehetőleg ha emelkedik a net vagy nagyobbat köttetek akkor is bírja, meg azért ha költözöm akkor a lefedettsége is legyen jó kb 40-50m2 en.

(#86371) dkess válasza redstar16 (#86368) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben WiFi, akkor AX -es router - AX -es kliensel. Pont az alacsony ping az egyik legnagyobb specialitása.

Amúgy meg, ha ennyire számít "az alacsony ping, semmi más nem érdekel", akkor UTP kábel. Viccen kívül ...

(#86372) the.odzsy


the.odzsy
aktív tag

Hát szerintem meg az alacsony pingre a gameszerver felé gondolt. Az meg szolgáltató illetve szolgáltatás függő szerintem.

MAGYAR vagyok nem turista!!!

(#86373) poweradi


poweradi
csendes tag

Sziasztok!

Van egy Asus RT-AX58U routerem a ház földszintjén és kábellel szeretném összekötni egy Asus RT-AX55 routerrel amit AC módban szeretnék használni, ez így lehetséges? Jobb ez mert max sávszélességet kapna mint az Ai Mesh wireless módban, igaz? Vagy ha kábellel kötöm akkor nem egy wifi pontot fogok látni pl telón, hanem ide-oda kapcsolna ahogy járkálok?

(#86374) dkess válasza poweradi (#86373) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Kábeles backhaul -al legyen a AiMesh a két routerrel. Nyugodtan mehet vegyes módban - aztán majd az AC -s kliensek AC -n kapcsolódnak, az AX -esek meg AX -en ...

Ugye ekkor a lenti a főrouter (ha jól feltételezem). Ennek LAN portjába dugod az UTP -t ami a fenti szintre megy. A fenti AX55 WAN portjába dugod a lentről jövő UTP -t. Persze mindkét routeren lehet használni a LAN portokat vezetékes eszközöknek.

Aztán összekonfigurálod az AiMesh kábeles kapcsolattal. Leellenőrzöd, hogy rendben működik és 1 Gbps -es kapcsolattal és élvezed a tökéletes WiFi -t lent is meg fent is ...

(#86375) makkmarce válasza redstar16 (#86368) üzenetére


makkmarce
őstag

Ha kábellel kötöd, akkor meglepődnék, ha 1ms-nél nagyobbat nőne bármely router esetében. Wifi-t meg felejtsd el, ha mégis arra van szükséged, akkor 5ghz-es kell mindenképp, a gép mellé.
Inkább úgy megszívhatod, hogy rossz minőségű, és 2-3 naponta megbolondul/lelassul benne a software.
Márkát én nem tudok mondani, mert amit eddig vettem az mind hibás volt, és idővel mindegyik megbolondult. (valamelyik 1 hét után kezdte, valamelyik bírt egy fél évet)

[ Szerkesztve ]

okoskodom, tehát vagyok

(#86376) poweradi válasza dkess (#86374) üzenetére


poweradi
csendes tag

Uhh nem vágom mit jelent a backhaul bocsi :D Nem, fordítva van, tehát a földszinten van a AX86os fő router, lent pedig az AX55-öt szeretném betenni, AP-ként, csak úgy, hogy ha már odakábeleztem neki, akkor ne a wifi gyengébb jelet kapja a fő routertől. Leírnád így is a sorrendet mit, hogy, köszönöm :) Mit jelent a vegyes mód amit írtál? Van ilyen mód, hogy AiMesh kábeles kapcsolattal?

Azt hol lehet megnézni, hogy a belső háló milyen seb. kapcsolattal megy?

(#86377) dkess válasza poweradi (#86376) üzenetére


dkess
őstag

Újra megnéztem a hozzászólásodat és ott AX58U volt meg AX55 ... :) Most meg AX86U. Mindegy.

Kábeles backhaul=összekötöd UTP kábellel és beállítod a két routert ahogy írtam

Akkor abból a szempontból, hogy a AX55 fent van vagy lent tök mindegy - a lényegen nem változtat. Ahogyan az sem a főrouter akkor AX58U vagy AX86U. Ugyanúgy kell összedugdosni meg beállítani is.

A belső háló egy dolog. Minket a backhaul kapcsolat sebessége fog elsősorban érdekelni, mert amennyiben az csak mondjuk 100 Mbps (sokszor belefutok ilyenbe - általában fali csatlakozó krimpelését "eszi meg az idő vasfoga" azaz kiszakad/megtörik egy szál stb.), akkor szeret átváltani WiFi backhaul -ra, ami meg egy bődületes szívás és nem fogod érteni miért szoáré az egész miskulancia ahogy van.

Egyébként: backhaul=a két Mesh egység közötti kapcsolat (ez lehet kábeles vagy WiFi -s)

Vegyük észre, hogy amennyiben 3 vagy több egységből áll a mesh rendszerünk, akkor több ilyen kapcsolat is van. Ráadásul a topológia tekintetében lehet variálni is rendesen (csak két eszköznél nincs akkora választék :) ). Amennyiben auto -n hagyjuk, akkor változatos szívásokba lehet belegyalogolni ...

Alább csak példa egy 4 eszközös mesh hálózatra - egy AiMesh Router és 3 db AiMesh Node. Alább a folytonos narancs vonalak a 100 Mbps -es kapcsolat - a zöld folytonos a gigabit -es. Amennyiben az adott Node -ra ráálsz, akkor ki is írja jobboldalt, hogy mekkora a sebesség. Az alábbi esetben is két falicsatlakozó okozott galibát - ezt megjavítva gigabit -es lett mind.

A csatlakozás prioritása minden esetben legyen : Ethernet First . A WiFi -t mindenáron kerüljük !!!

(#86378) poweradi


poweradi
csendes tag

Ahh igen AX58U a fő, bocsi elírtam :) Nagyon köszönöm a segítséget, holnap próbálkozom vele :))

(#86379) Gubek-Einste válasza redstar16 (#86368) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott eszközök:
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86380) Gubek-Einste válasza zolko74 (#86369) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Gyorsabb nem lesz tőle a mobilnet, ellenben a belső hálózaton jobb eredmény tudnál elérni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86381) Gubek-Einste válasza phoenix1989 (#86370) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Akkor megérni egy erősebb (pl Asus) eszköz választani.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86382) lajosx


lajosx
őstag

Sziasztok! Szeretném a segitségeteket kérni router vásárlással kapcsolatban. Upc 500megabites net van elvileg. Továbbá a szolgáltatótól kapott router és még egy, mivel nincs minden helységben wifi hosszú a ház miatt. A másodlagos routerrel lenne gond kb 2 évig hibátlan volt de már 10 percenként eltűnik a wifi jel ,majd vissza jön, mintha újra indulgatna a router. Egy régi tp link,tipust nem tudok hirtelen. De arra gondoltam megérett a cserére. Tudnátok ajánlani nekem valami megbízható,bevált eszközt? Max 20eft szánnék rá,ha lehet ennyiért kapni aránylag jót.Csak wifin szeretném használni. Bár azon elég sok eszköz lenne rajta a csaladom miatt 4 telefon, tabletek, laptopok,tv ps stb.. Nagyon szépen köszönöm. :R

(#86383) Alex91 válasza lajosx (#86382) üzenetére


Alex91
félisten

[link]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86384) Galahed


Galahed
senior tag

Sziasztok! Nézegetem a választékot.
Az Asus routerek közül a ASUS ZenWifi CD6 AC1500 kb milyen "tudású/minőségű" routernek felel meg az Asusok között? A tinezer kategória, vagy hozza a a AC65P vagy az AC1200GU szintjét? Köszi! :R (ha nagyon alma - körte akkor bocs a kérdésért :) )

(#86385) Alex91 válasza Galahed (#86384) üzenetére


Alex91
félisten

Ac57u szint.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86386) Core2duo6600 válasza Magnat (#86360) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Mikrotiknek is van.
Bár én egy no - ip scriptet kerestem rá, ami fél óránként nézi, ,hogy volt e ip váltás.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#86387) Core2duo6600 válasza makkmarce (#86375) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Én is így voltam vele, volt itt SMC, Egy neve sincs, de a ,menüje egyezett az smc vel, csak zöld volt, Linksys, abból 2 is, épített gép intel atom alapon (Pfsense), Cisco
Hasonlót tapasztaltam én is mint te.
Az épített gép kiszolgált addig amíg ide nem ért a digi 500 optika, de akkor már kevés volt.
Majd jött a cisco rv 325, ez volt a legszarabbb, mert mindössze
300 mbit /s körül volt az áteresztő képessége, holott gigabitesnek árulták

Vettem egy nagy levegőt és megvettem a Mikrotiknek egy vállalati felhasználásra szánt eszközét az RB 1100 AHX4 et, azóta műkődik rendesen.

Persze az iménti felsorolás nem egész 20 évet fed le közben több switchet is elfogyasztottam sima buta switchek kezdetben még 100 as volt az első, mert ahogy gyarapodtak az eszközök egyre több csatoló kellett, volt egy 8 prtos gigabites linksys is, na ez sem volt egy nagy szám, ahogy növekedett az uptime elösször csak lassult, majd átváltott 100 asra, tovább lassult a végén 10 es volt a linksebesség, az újraindítás ideig óráig segített, de mennie kellett, mert a végén már egy 700 Mbyte os ISO átmásolása is nagy feladatnak bizonyult neki, és kiakadt.

Az rv 325 most switchként funkciónál, bár ahhoz igen drága volt :(
E mellett még van egy 4 portos talán dlink, az még megy rendesen, bár csak egy nyomtató van rákötve egy ritkán használt gép mellett, így ha nem 1000 en megy sem tűnik fel.

Te is azt erősítetted meg bennem, hogy amit otthoni felhasználásra szánnak az olyan is.

Amikor megvettem a Mikrotiket sokan hülyének néztek hogy ennyit kiadni egy routerre kb 100 000 volt 2018 ban.

Nézd meg a mostani jobbak árát pl Asusok, tehát ma már nem számít extrém drágának a miki 1100 as, azóta kijött ugyanezzel a cpu val a 4011 es, csupán pár általam nem használt future nincs benne, kevesebb portja van, de a cpu ugyanaz, így a sebesség is, csak kedvezőbb az ára.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#86388) Alex91 válasza Core2duo6600 (#86387) üzenetére


Alex91
félisten

Inkabb ez arkategoria kerdese, nem? :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86389) Core2duo6600 válasza Alex91 (#86388) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Az is lehet, majd pár év múlva kiderül, hogy a 6 számjegyhez közelítő asus ok vagy a mikim megy -e tovább.
Egy ismerősnek van egy asus a , igaz nem tudom mennyiért vette meg milyen típus, de csodákat zeng róla,
Nos a Miki (Hap Ac2 )20 000 ért tud sokkal többet, ha a wifi t nem nézzük, de ma már a wifi re is igaz, mert neki is AC és az Asusa, bár nagyra volt magával, hogy a teloról belépve újra tudja indítani, ha nincs net otthon, na mondom, ha ujra kell indítani, ahhoz, hogy legyen net az már régen rossz ...

Nekem ritkán mindössze annyit kell tennem, hogy kikapcsolom azt az ethernet portot ami megy a digi ont ba és vissza.
Idönként elveszti a linket, bár ez inkább az ont hibája, de ez is régen volt már, kezdetben sokkal gyakrabban volt rá szükség.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#86390) Galahed válasza Alex91 (#86385) üzenetére


Galahed
senior tag

Köszi!

Ezeknél a Asus AC57u-nál a v3 az AiMesh jelöli pluszban, a hardverban nincs különbség gondolom... vagy ti szakemberek láttok mást is?

(#86391) Alex91 válasza Galahed (#86390) üzenetére


Alex91
félisten

Nem ertem, most mi is a kerdes? :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86392) Galahed válasza Alex91 (#86391) üzenetére


Galahed
senior tag

Az lett volna, hogy:

Kérdeztem, hogy a ASUS ZenWifi kb melyik szint, válaszoltál, hogy az AC57u.

Megnéztem az AC57u-t, ott van v2 és v3. Az lett volna a kérdés, hogy a verziók között van-e különbség a szolgáltatásokon kivűl? (V2-V3) AiMesh, vagy van hardver különbség is?

(#86393) Alex91 válasza Galahed (#86392) üzenetére


Alex91
félisten

Gondolom van hardver kulonbseg is... Azert mas a verzioszam...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86394) kicsi kecske


kicsi kecske
tag

Sziasztok!
Rokonnak kéne vennem valami routert ami a WCben lévő szekrényben elrejtve is viszonylag stabil wifi jelerősséget ad. 2db PC lesz rákötve viszonylag közel (5-7m-en belül 1 falnyi távolságra) valamint telefonok/tv a lakás másik szegletében (2-3 fal 10-15m).
20-25k körül van a lélektani határ nekik.. Tudom jobb lenne ezt 2db APval megoldnai, de a net is mobilnetes lesz (Mikrotik LHG LTE6 + ehhez kell egy wifi router/ap).
Asus RT-AC65P-t néztem valamint az Archer AX10et. AX10 Wifi 6, az AC65P MU-MIMO.. melyiket válasszam? Esetleg valami más választás ebbe az árkategóriában?
Na jó 30kig felmehetünk ha nagyon kell :)

“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”

(#86395) Magnat válasza Core2duo6600 (#86386) üzenetére


Magnat
veterán

Azt tudtam köszi, van egy Miktortik router a kezem alatt ... no-ip-be egy ideje már havonta be kell lépni weben, nem? Pont emiatt keresek más megoldást erre a helyre, előtte no-ip volt beállítva.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#86396) Core2duo6600 válasza kicsi kecske (#86394) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Hát, ha bezárod az AP ét egy szekrénybe, az nem tekinthető optimálisnak.
Ha már Miki a fő router, akkor én maradnék ezen a vonalon a wifi szórás tekintetében is.
Pl a HAP AC2 elég jó lehet, kiváltképp egy mobilnet szorására.
Egy 20 000 körül van, 1200 as AC a wifije dual bandes.
Egy mobilnethez azt gondolom több mint elég.

@Magnat
Igen, ennyi belefér.
Több féléhez is találni scriiptet amúgy.
Akkor voltam kénytelen erre váltani, amikor megszünt a korábban használtnak az ingyenessége (Akkor még nem volt mikim)

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#86397) lajosx válasza Alex91 (#86383) üzenetére


lajosx
őstag

Köszönöm szépen😊 rendelem is meg :R

(#86398) Gubek-Einste válasza lajosx (#86382) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

20k környékén csak a TP-Link Archer AX10 van mint ajánlott AX-es eszköz.
Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86399) makkmarce válasza Core2duo6600 (#86387) üzenetére


makkmarce
őstag

ami nekünk bevált az a switch.. amíg nem kell wifi, addig a célhw sokkal szebben muzsikál, mint a csirivili felconfigolható vacak. Ha most nem fog beválni az asus, akkor úgy lesz kötve minden, hogy modem->switchek->gagyi routerek, amik max a wifit cseszik el.. abból már van vagy 2-3 darab a fiókban, ha valami miatt bedöglik 1, akkor is a fontosabb hw-ek megkapják a netet kábelen a melóhoz.

okoskodom, tehát vagyok

(#86400) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Sziasztok!

Még tavaly év végén kaptam itt a fórumban ajánlást egy TP-Link CPE510 és CPE610-es eszközökre (amit ezúton is köszönök).
Egy kérdésem lenne még ezzel kapcsolatban, hogy a CPE610-nél 23dbi, míg a CPE510-nél 13dbi van írva, ezek szerint akkor érdemesebb a CPE610-es eszközt megvenni vagy wifi jelerősségben ugyanaz a két eszköz?
Árban igazából nem nagyon van a két eszköz között különbség, ezért is érdeklődök, hogy ez a 23dbi vs. 13dbi mennyit számít?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.