Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#81551) KMT válasza ad4m1337 (#81549) üzenetére


KMT
addikt

Én sem vágnék bele szerintem.
Esetleg csok-kal, ha már úgy is gyerek van tervben. Így kisebb lenne a törlesztő és illeték se lenne. Plusz most hoztak könnyítést, ha mégsem jönne össze a beígért darabszám. :DDD
Egyébként a matekban érdemes számolni azzal is, hogy ha nem jön össze a gyerek, akkor kisebb lakás is elég...

(#81552) ad4m1337 válasza PredatorZoli (#81550) üzenetére


ad4m1337
aktív tag

Dehogy is nem volt, 2012 körül magasabb jelzálogok voltak (10-12%), most még "csak" 7-8%.

2008 után nem volt 20% -nál nagyobb áresés, most se tudom elképzelni ezt, hogy ami most 100M, azt 5év múlva 60-70M -ért vennénk meg.

(#81553) ad4m1337 válasza KMT (#81551) üzenetére


ad4m1337
aktív tag

gyereknek lennei "kell", mivel van babavaronk, a mostani lakas is ugrik ha nem jon ossze.

(#81554) Lorden válasza ad4m1337 (#81552) üzenetére


Lorden
senior tag

Ilyen jövedelem és a jelenlegi lakás és még kismillió tényező mellett/miatt elengedném azt a sorházat, ellenben két szobás (1+két feles, 2+1feles) panelek körül körbenéznék.

(#81555) PredatorZoli válasza ad4m1337 (#81552) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Akkor nem értetted amit írok. Nem a hitelkamat ami önmagában fontos. Az ingatlanárakat és a hitelkamatokat egyszerre nézd.
Lehet hogy 2012-ben magasabb volt a kamat, de az árak sokkal alacsonyabbak voltak (jelenértékre számolva is), így az ingatlanok hitelre megvéve olcsóbbak voltak, sokkal.... Most mind a hitel mind az ár magas... A jelenlegi árak a másfél évvel ezelőtti alacsony kamatok idején alakultak ki, csak még nem volt a piacnak alkalma/ideje leereszteni a hirtelen megnőtt kamat és beeső keresletre.

2008 után nem volt 20% -nál nagyobb áresés, most se tudom elképzelni ezt, hogy ami most 100M, azt 5év múlva 60-70M -ért vennénk meg.

15%-os éves infláció pár év alatt szépen rendbe tudja rakni az árakat még akkor is ha nem lesz nominális áresés. Szvsz némi nominális esés is lesz, mert aki el akarja adni, az csak alkuval fogja tudni, ugyanis kevés a vevő, sok az eladó. Nem a hirdetési ár ami számít (a statokban általában ezek a vágyálmok vannak), hanem amennyiért elmegy.
Szvsz például nem fog nektek elmenni miliós négyzetméteráron a panelotok, csak 30-ért, ugyanis a vevő 20% alkuval fog indulni ha egyáltalán lesz vevő olyan hirdetési árra, és akkor már kapásból 5M-el több hitel kell...

[ Szerkesztve ]

(#81556) TheDude válasza ad4m1337 (#81540) üzenetére


TheDude
kezdő

Szerintem te ezt már eldöntötted a fogalmazásodból ítélve pl. " kb. 35% -át tenné ki csak a lakás" és várod hogy valaki megerősítsen benne (ami ezen a fórumon nehezen fog megtörténni mert elég sok tudatos befektető irkál ide)

Senkinek nem joga a te pénzeddel bánni, papíron minden szép és jó ha úgy akarod látni
így csak pár olyan kérdést írok le ami segíthet belőni mennyire a "kell" vs "vágyom rá" kategória

- Ha az egyikőtök fizetése kiesik akkor is meg tudtok e élni 6 hónapon keresztül?
- Ha komolyan gyereket terveztek, akkor miért nem kalkuláltok bele legalább körvonalakban egy költséget?
-Mennyire társadalmi nyomás hatására látjátok hogy ez a lakás a megoldás?
( írtad hogy inkabb penzugyi dontes lenne ez a vasarlas)
- Vajon van e alkalmasabb befektetés mint 35 millió hitelért nagyjából 72 milliót fizetni vissza 25 éven keresztül?
- Mennyire sürgős a dolog, ha 2-4 év múlva ugyanezt a 35 milliót mondjuk "csak" 60 millióért adnák megvárnátok-e?
- És egy magánéleti is felmerülhet elég magatokban megválaszolni, mi lesz a teendő ha a 25 év alatt nem tart ki a kapcsolat, csúnya hitel csúnya válással esetre mi a B tervetek?

(#81557) PredatorZoli válasza TheDude (#81556) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

+A gyerekkel otthon is kell maradni, ez bevételkiesés lesz, így a 35%-os költség hirtelen lehet felugrik 45-50%-ra.
Azon kívül fel kell készülni arra is hogy az inflációs válságban a megélhetési költségek jobban is növekedhetnek mint a jövedelem (nem garantált hogy megkapod a 15-20%-os inflációkövető béremelést, sőt..), így ez a költségmutató tovább nőhet ha belevesszük a többi megélhetési költséget (kaja stb).
Necces ez így nagyon. Ha hirtelen már nem úgy jön ki a matek csomót fogtok vitázni. A válások elsőszámú oka az a "moneyfight" és a "money problems" a nagykönyvek szerint.

[ Szerkesztve ]

(#81558) Stanlee válasza ad4m1337 (#81552) üzenetére


Stanlee
őstag

Lokaciotol fugg, 2008=>2014 orszagos szinten 25% volt nominal erteken a csokkenes. 2007-ben se hittuk sokan, hogy az arak le tudnak menni, meg nem lesz munkanelkuliseg, meg egyeb problemak.

En se vennem meg azt a sorhazat, de feltetelezem a dontes mar amugy kimondatlanul megvan, mert egy ilyen dolgot az ember a parjaval atbeszeli nem egyszer, hanem sokszor. Gondolom kis megerositest vartal tolunk, hogy nem lesz rossz az irany.

Nekem alapbol nem menne, hogy kicentizem a fizetest arra az idoszakra, amikor a gyerek miatt egy kereso kiesik. Foleg a mostani helyzetben nagyon hamar az utcara tud kerulni az ember, meg akkor is, ha nagyon biztosnak erzi az allasat. De ez csak egy velemeny a sokbol.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#81559) ad4m1337


ad4m1337
aktív tag

Köszi srácok a válaszokat!

Ki milyen jövdelem-jelzálog aránnyal vette fel anno es mekkora erteku volt a lakas/haz? Felteételezem a topickba irok nagy resze mostani 40 feletti korosztaly?!

(#81560) PredatorZoli válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A korosztály vegyes, én pl 26 vagyok, és általánosságban szerintem fiatalabb az itteni társaság mint amit te elképzelsz. (gondolom köpcös, pocakos, korosodó vagyonos fazonok lebegnek a szemeid előtt amikor elképzeled egy ilyen topicba írókat :DDD )
Nekem még nincs ingatlan, de én a törvényileg max 50%-ot is bevállalhatom, ha ingatlant kellene vegyek. Ennek nem az az oka hogy bolond vagyok vagy mert vakmerő, hanem ezért mert meglenne a fedezet a teljes ellenértékre/tizenévekig tudnám fizetni a törlesztőt megtakarításból is. Ezt csak azért írom mert erre ahogy látod nincs általános érvényű igazság, élethelyzete válogatja azt, hogy kinél mennyi a racionális arány. Van akinek 20% is sok, van ahol 50-60% is belefér.
Alapvetően ha nem az ingatlan az első amit megveszel akkor teljesen más az a kategória amit be tudsz vállalni mert már van mihez nyúlni.
Viszont ha valakinek semmilye nincs, akkor sokkal óvatosabban kell a hitelhez nyúlni.
Szvsz most 25%-fölé nem mennék csupasz seggel és azt a 25%-ot a gyerekvállalás előtt van valaki 1 keresetből is ki kéne adja.
Az a legnehezebb, ha már idő szorít a gyerek miatt és nincs lehetőség legalább az első pár kritikus évet két keresettel tudatosan végigtolni. Ebben az esetben mégjobban csínnyán kell.
Inkább érdemes két kisebb lépést tenni mint 1 nagyot próbálni és elesni.

[ Szerkesztve ]

(#81561) ngaba válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


ngaba
aktív tag

Hasonló helyzetben vagyunk, kicsit kisebb fizetéssel (cserébe valamivel több megtakarítással), de már gyerekkel, és hasonló célokkal. Én most nem vágnék bele, nagyon drága az ingatlan és a hitel is. Szerintem várjatok legalább fél évet, akkor okosabbak leszünk.

(#81562) ad4m1337 válasza PredatorZoli (#81557) üzenetére


ad4m1337
aktív tag

egyelore csak 1 gyerek van tervben. Es valoban nem biztos hogy lesz akkora berinlfacio mint az altalanos inflacio...

A valasok elsoszamu okat rosszul tudod, az elsoszamu valook a hutlenseg, 50-60% egyes statisztikak szerint.

(#81563) avl válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


avl
aktív tag

kb. 1996-ban a vetelár 8%-nyi mennyisegéért vettem fel kamatmentes hitelt (csak a 0% miatt vettem fel) az első lakáshoz; azóta 2-szer vettem hitel nélkül; sőt a vételárak kifizetése után szinte még egy ugyanolyat is tudtam volna venni azonnal

De el tudom hinni, hogy valakinek ennél sokkkkkkal fontosabb a lakás, és arra megy sokmindene …csak tényleg ne menjen rá! (se egészség, se “kiszolgáltatottság” - nekem az anyagi függetlenség fontosabb -, se kapcsolat; ne “belerokkanás”, stb.)

(#81564) Lorden válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


Lorden
senior tag

Én csak pár évvel vagyok idősebb tőled, de pl öcsém a párjával (mindketten műszaki diplomával, de nullánál is kevesebb pénzügyi ismerettel rendelkeznek) pont arra készül mint te, sőt, még rosszabb jövedelem/hitel aránnyal.
Hiába mondja nekik a család, hogy várjanak, engedjék el a nagy (110nm)-es lakást, nem, nem és nem lehet őket lebeszélni,hogy nézzenek a jelenlegi 1,5 szobás helyett inkább nagyobb panelt.
"Nem fogunk kétszer költözni, kisgyerekkel főleg" "Most kell megvenni, most vagyunk fiatalok" "Hány évet várjunk méég??) "Jól keresünk mindketten" meg hasonló kocsmai érvek hangzanak el tőlük, kb golyóállónak érzik magukat.

(#81565) PredatorZoli válasza ad4m1337 (#81562) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Csak azt képzeld el, aki a jelenlegi kialakult helyzet előtt belevágott valami olyan buliba hogy már eleve egy kifeszített költségvetése volt.
Most, hogy valszeg nem kapott annyi béremelést mint amennyivel drágább lett minden, pisloghat mint hal a szatyorban hogy 1 éve még kiadta a matek, mostmeg már nemigen. Általában ilyenkor csúnyán néznek ha felemlegeted nekik hogy lehet nem kellett volna...

A valasok elsoszamu okat rosszul tudod, az elsoszamu valook a hutlenseg, 50-60% egyes statisztikak szerint.

Rosszul tudod. Ez egy amerikai adat amit én mondtam neked, még Dave Ramsey is a tanácsadós videóiban nagyjából 10 percenként elismétli. "The number one cause of divorces are moneyfights and money problems according to studies."

A te esetedben az a legnagyobb baj hogy még a jelenlegi adósságod se fizetted vissza (babaváró) és még többet vennél fel mellé mert még többet akartok. Egyébként gondolom pár éve vettétek a panelt a babaváróval. Ha 5 éven belül volt és most többért megy el mint amiért vettétek, akkor adózni is fogtok ám utána vastagon, remélem tudod, hiába vesztek helyette nagyobbat (itt nincs beszámítás!!).
Egyébként szerintem mikor meghirdeted, te magad fogod belátni hogy nem fog menni, mert az elképzelt ár közelében sem fogtok ajánlatokat kapni. Annyit megérhet a dolog, hogy kezd el hirdetni és nézd meg te magad, Max elbuksz egy párezres hirdetési költséget.
"Mondd majd a vevőknek, hogy azért annyi az ára mert annyi kell a továbblépéshez ;] "

[ Szerkesztve ]

(#81566) ad4m1337 válasza PredatorZoli (#81560) üzenetére


ad4m1337
aktív tag

Valoban idosebb figurakat kepzelek el a topickban, bar nem vagyonosakat, csak inkabb jozanul gondolkodo, racionalis 40 felettieket (sorhas nelkul :DDD )

Viszont elmondhatjuk, hogy szuloi hatter nelkul, a jovoben Mo -on egy hazasparnak nem elerheto egyaltalan a kerteshaz/nagyobb lakas szuloi segitseg/orokseg nelkul?

Atlag 75M -os keglihez kell 25M onero. 25M onerot mennyi ido alatt kellene racionalisan megtakaritani? 10 evvel szanolva is 200k/ho. Emelett alberletet fizetned is kell stb., kb kijon hogy a ferfinak es a nonek is a jelenlegi ksh atlag nettober duplajat kell keresnie.

Brutalisan nehezze valt az elet a mostani 30 alatti generacionak..... korabban persze volt haboru, es egy hajdu mosogep 1M Ft korul volt mostani erteken, de egy telket ossze lehetett hozni 1-2 ev atlagfizetesbol 18. keruletben es ossze lehett lopni a kadar kockahoz az alapanyagokat (true story)...

(#81567) aAron_


aAron_
őstag

Ingatlan témához kapcsolódóan még, érdemes megnézni, hogy ahol a piac hatékonyan működik, milyen árazások vannak: Vonovia SE

Balásy Zsolt videóban is volt téma. Azóta még -33%.

"Vonovia is a German real estate company [...]. The company currently owns around 400,000 apartments in Germany, Sweden, and Austria, making it a significant market player in these countries"

Szvsz magyar lakóingatlan piac nem hatékony, lassan reagál, inkább a tranzakciószám esik vissza elsőre, mintsem hogy a kínálati árak csökkenjenek. Talán ez egy ritka kivétel ahol van értelme a piaci időzítésnek. Jelenleg messziről elkerülném.

What is your ikigai?

(#81568) PredatorZoli válasza ad4m1337 (#81566) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Megint azt veszed hogy a kertest azt 1 lépésből kell/lehet megugrani. 1 lépésben valóban kb lehetetlen annyit összerakni. Ezért kicsiben kell elkezdeni és el kell fogadni, hogy csupi popóra nem megy egyből a kertes ha mindent magatoknak kell előteremteni. Egyébként szerintem ezen a téren nyugaton sem jobb a helyzet, vannak itt páran akik németben vannak, ők majd megmondják (párszor ezt már kifejtették)

(#81569) Yellow73_a válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


Yellow73_a
tag

2007-ben építkeztünk 9 év panelben lakás után. A 137 m2 hasznos alapterületű házat, amihez még egy 39 m2-es dupla garázs is tartozik, papíron kb 25M értéket hoztunk ki, hogy megkaphassuk a "szoc.pol"-t (amit már akkor sem annak hívtak), valamint az állami kamattámogatásos lakáshitelt. Az előbbi két gyerek után ha jól emlékszem 2 M körül volt, a támogatott hitel meg kb 9 M, aminek kamata a bankbetétek kamata alatt volt, olyan 4% körüli, ha jól emlékszem. Volt némi lakáscélú OTP megtakarításunk is, illetve 10,5 M körül ment el a 63 m2-es panelünk, ráadásul úgy, hogy majdnem a teljes építkezés ideje alatt még bent tudtunk maradni, mert az új tulaj külföldön dolgozott és élt abban az időben. Szerencsére volt némi tartalékunk is, meg a szüleim segítettek, mert a valóságban inkább 35M-be került a ház Szfvár egy nagyon jó övezetében. Azt ne is kérdezzétek, hogy a telek mennyi volt egy évvel korábban, mert le sem merem írni. Mivel voltak építőiparos kapcsolataim, elég sok mindent sikerült "okosban" intézni az építkezésen, amivel szerintem még további pár milliót is sikerült spórolnunk.
Mivel viszonylag normális jövedelmünk volt, (azóta is az átlag felett keresünk), és sohasem szórtuk a pénzt, elég jól tudtunk félretenni, és az építkezéssel sem emésztettük fel az összes tartalékunkat, még pár évig megtartottuk a régi lakótelepi garázsunkat is.
Mivel a hitelünk törlesztője alacsony volt, mert 20 évre vettük fel, a fizunkból továbbra is elég jól meg tudtunk takarítani, így amire a betéti kamatkörnyezet rosszabbra fordult, mint a hitelünk kamata, azonnal végtörlesztettünk, talán 7-8 évre a hitelfelvételt követően, de nem emlékszem pontosan. Illetve rendeztük az adósságainkat a szüleim felé, persze nem engedték, hogy mindent visszafizessünk.
Szóval jól jöttünk ki a buliból, amihez hozzátartozott, hogy sohasem éltünk nagylábon, mindig igyekeztünk racionálisan gondolkodni, ill. tudatosan készültünk a jövőre. Tavaly 48 évesen odáig jutottunk, hogy az akkor egyetemet kezdő gyerekeinknek tudtunk venni egy XI. kerületi kétszobás panelt, és továbbra is van némi megtakarításunk, annak ellenére, hogy soha nem értettem a befektetésekhez.

(#81570) student válasza ad4m1337 (#81540) üzenetére


student
őstag

35nm panel 35mila? az kemény.. jöhetne már az a tisztítótűz

(#81571) dugo_ válasza ad4m1337 (#81566) üzenetére


dugo_
veterán

https://www.youtube.com/watch?v=SpC0EjjFJFQ&t=129s ;]

Ha belátod, hogy hátszél nélkül nehéz, akkor szerintem inkább arra kéne rámenni, hogy a gyereknek már legyen családi támogatása, amit nem fog elősegíteni, ha már most erőn felül eladósodtok, pláne ebben az országban.

https://g7.hu/elet/20191103/kasztosodik-a-magyar-tarsadalom-es-ennek-mind-megisszuk-a-levet/
https://g7.hu/podcast/20221008/100-140-eves-lemaradasban-van-a-magyar-iskolarendszer/

(#81572) PredatorZoli válasza dugo_ (#81571) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha belátod, hogy hátszél nélkül nehéz, akkor szerintem inkább arra kéne rámenni, hogy a gyereknek már legyen családi támogatása, amit nem fog elősegíteni, ha már most erőn felül eladósodtok, pláne ebben az országban.

+1
saját bőrömön láttam ezt, hogy a szüleim azért tudtak támogatni minket testvéremmel, mert lehetőségeik alatt költöttek lakhatásra (családiház helyett lakás, az így felszabaduló pénzáram megtakarítása/befektetése...)

(#81573) bandus válasza PredatorZoli (#81557) üzenetére


bandus
veterán

azert az is benne van a dologban, hogy a fizetesuk is emelkedik idokozben, ezt se felejtsuk el. de szerintem aranytalanul sok penz, legalabbis nekem. en nem voltam kepes sose aldozatot hozni az ingatlanert, lehet ezert sincs meg csak tavoli kilatasban sem, 34 evesen :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#81574) SG3rg0


SG3rg0
őstag

Van ott olyan ami a régi PMAPot nem váltotta át az újra?

(#81575) Ra3 válasza SG3rg0 (#81574) üzenetére


Ra3
őstag

Én, mert nem vagyok benne biztos hogy az adóköteles pmápot ami tbszen van eladom akkor mi lesz. Vehetek ugyanarra a tbszre az újból úgy hogy megúszom a kamatadót?
Plusz annyira nem is mozgat, 6.8on megy február óta, fordulni ugyanakkor fog mint az új, cserébe 24 elején le is jár.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#81576) Stanlee válasza ad4m1337 (#81559) üzenetére


Stanlee
őstag

2006-ban vettem fel a hitelt 24 evre, a torleszto a fizetesem 40%-a volt. Nem a legjobb dontes volt, amikor 2008 utan nem igazan nott a fizetesem, a torlesztoreszlet viszont annal inkabb.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#81577) Drizzt válasza SG3rg0 (#81574) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Én. De semmi erős érvem nincsen mellette. Az eddigi is februárban fordul, a lejáratot így meg nem tolom ki legalább, de némi pénzt bukok az át nem ugrással. Még csinálok egy pontos számítást, aztán ha az jön ki, akkor lehet rászánom magam.

I am having fun staying poor.

(#81578) Vesa válasza ad4m1337 (#81549) üzenetére


Vesa
veterán

Én vennék egy telket és arra dobnék egy mobilházat (csomó forgalmazó/gyártó van, keress rá). Van olyan is, ami 60-70nm, vagy moduláris, tehát annyit kapcsolsz össze amennyit akarsz. Agloban egy telek 15-25M között van, elhelyezkedéstől, településtől függően és most már jól alkudható. Egy fullos mobilház 20-30M berendezéssel, mindennel együtt. Az egész kijön 50-ből (ha bevállalsz pár munkát amit magadnak csinálsz meg, akkor még olcsóbb). Ha nincs bizodalmad a mobilházzal, akkor is megérheti az építkezés, a kulcs itt az, hogy nem szabad elszállni! Kicsi, egyszerű házat kell építeni, akár könnyűszerkezeteset. Mindkét esetben rengeteg pénz spórolható saját munkával, nyilván nem a szerkezetre értve, de a belső munkák egy részének elkészítése nem éppen nuclear science.

Fenti megoldással szép helyre költözhetsz (telket könnyeb találni, mint jó házat), olcsóbban, és máris lénygesen kevesebb hitelre lenne szükség. (itt egy video egy ilyen kis házról). Egy ilyen fenntartása, fűtése fillérekből megvan. Az így megtakarított pénzből pedig inkább élhettek, utazhattok...

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#81579) Bugarov válasza Vesa (#81578) üzenetére


Bugarov
aktív tag

Ezt nagyon adom, ilyet akartam a telkünkre fele ekkorában, sajnos az önkori nem engedte.

(#81580) szabi__memo válasza Vesa (#81578) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Mennyi lehet egy ilyen Malta/Madeira?

#81579 miért?

A svéd bejön, de olyat szerintem itthon nem kapni ill durva ára lehet

[ Szerkesztve ]

(#81581) net91


net91
senior tag

Az RC-nél korábban ezt az ETF-et vásároltam.

Az Erstéhez történő transzferálás után az ETF-et USD-ben tartják nyilván.
Ilyenkor mi van? :F
Van ebből nekem hátrányom vagy előnyöm, hogy EUR-ós ETF-ből USD ETF-em lett?

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#81582) A Zéé válasza szabi__memo (#81580) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem szokták engedni az ilyen házakat építési telekre, szerintem kb. sehol sem, csak ilyen "zártkerti" telekre, meg nyaralóövezetekbe max.
És hogy miért? Mert nem igazán felelnek meg semmilyen OTÉK által megfogalmazott lakóépületi előírásnak. Belmagasság, szélesség, minimum egy 16m2 alapterületű helyiség azok a paraméterek, amik megbuktatják ezeket.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#81583) Bugarov válasza szabi__memo (#81580) üzenetére


Bugarov
aktív tag

Valami ikertelek fele a miénk a másik felén már van egy nyaraló, és állítólag ezért már nem építkezhetünk a mi felünkre. Tudom, mobilház, lehet, hogy építési engedély se kéne rá, és valahogy meg lehetne oldani, ha odamennék asztalt verni három jogásszal, de az asszony eddig vitte a projektet, nekem meg nincs időm ezzel foglalkozni, így ennyiben maradt.

[ Szerkesztve ]

(#81584) tomazin válasza SG3rg0 (#81574) üzenetére


tomazin
veterán

En. Ugyanakkor fordul ami van es nem akartam 1evvel kitolni, mert kelleni fog. Illetve abban bizok (ennek igen kicsi az eselye), hogyha megemelik a visszavaltast, akkor csak ettol a sorozattol fogjak (2029estol, hiszen abba most nagy mennyiseg atment).

De siman lehet rossz dontes volt. Akiknek kezelem azoknak majdnem mindenkinek atraktam, mert nincs egy olyan dolog amire kell nekik azelott a hatarido elott.

(#81585) avl válasza Ra3 (#81575) üzenetére


avl
aktív tag

TBSZ-en belül bármi tehető a pénzzel, értékpapírral, az NEM adóköteles

(#81586) Peetey91 válasza ad4m1337 (#81540) üzenetére


Peetey91
senior tag

Szia!
Átérzem a helyzeteteket, mi is hasonlón tanakodtunk idén, ment eléggé a matekozás, mi is 30-as éveink elején vagyunk, még gyerek nélkül (babavárót, egyebet nem igényeltünk).
Mi belevágtunk, fel is vettünk 60M hitelt, viszont mi még belefértünk a 2,5%-on végig fixált zöld hitelbe, így kb 270k/hó lesz nekünk végig. Úgy gondolom jó döntés volt, kár lett volna kihagyni, az előző lakásunkat pedig még a “csúcson” el tudtuk adni.
Most viszont már ilyen hitelkörnyezetben, ilyen ingatlanárak mellett nem mennénk bele, inkább kiadnám a jelenlegit és bérelnénk egy nagyobbat.
Plusz ott van, hogy lassan jönne nálatok a gyerek is, az mostanában pénzügyileg öngyilkos “befektetés” sajnos, arra sem árt felkészülni. :P Kb 1M havi bevételből nálatok a fenti tervnél szerintem alsó hangon 700k elmenne. És akkor még nem vettetek konyhát, gyerekszoba bútort, nem döglött le az autó, vagy mentetek el hosszú hétvégére lazítani.

(#81587) avl válasza Yellow73_a (#81569) üzenetére


avl
aktív tag

+++++
“amihez hozzátartozott, hogy sohasem éltünk nagylábon”
“az akkor egyetemet kezdő gyerekeinknek tudtunk venni egy XI. kerületi kétszobás panelt”

“volt némi tartalékunk is, meg a szüleim segítettek”

illetve Zoli szavaival: “szüleim azért tudtak támogatni minket testvéremmel, mert lehetőségeik alatt költöttek”

így való, így fair, ez is hozzátartozik a felelős szülőséghez

ad4m1337: “Viszont elmondhatjuk, hogy szuloi hatter nelkul, a jovoben Mo -on egy hazasparnak nem elerheto egyaltalan a kerteshaz/nagyobb lakas szuloi segitseg/orokseg nelkul?”

szerintem a Mo. el is hagyható

(#81588) Bugarov válasza avl (#81587) üzenetére


Bugarov
aktív tag

"szerintem a Mo. el is hagyható"
Nyugaton mennyire általános, hogy a 20-as éveik végén járó emberkék saját kertvárosi házat vesznek szülői segítség nélkül?
Nemtom, kérdezem.
Bár kelet / dél felé is lehet menni, az igaz.

[ Szerkesztve ]

(#81589) Szada85 válasza PredatorZoli (#81568) üzenetére


Szada85
aktív tag

A német ingatlanpiacot bárki meg tudja lesni pl. az immobilienscout24.de oldalon is akár, de az "arányokról" kb. elmondható ugyanaz, ami otthon, az átlagember vagy 30-40 évre vesz fel hitelt, és/vagy van akkora családi segítség, és akkor ez az idö lerövidíthetö...

Ami nekem feltünt, az az, hogy a német ingatlanpiac is lassan kifullad, van pár lakás, ház a figyelöben különbözö méretekben jellemzöen kíváncsiságból, és a házaknál már nem ritka a 20-30%-os engedmény sem.

Számomra ugyancsak "beszédes" az, amikor az echte német, velem kb. egykorú (36) kollégám (akinek nagyszülei, szülei, Ö maga is egész életében a német életminöségben nött fel) van magából teljesen kikelve, hogy a mai német házak árát még Ö sem tudja elöteremteni csak úgy, hogy a szülei a teljes vételár (~700ezer€) majd felét "adják", a másik felének nagy részére pedig hitelt venne fel.

(Most azt hagyjuk, mennyire racionális dolog pont most házat nézni, beszélgettem vele erröl, de reménytelen. :) )

(#81590) j0k3r! válasza Lorden (#81564) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Első lakásnak 110 m2? Az igen :Y

some men just wanna watch the world burn...

(#81591) Bugarov válasza j0k3r! (#81590) üzenetére


Bugarov
aktív tag

szolid szerelmi fészek :))

(#81592) j0k3r! válasza Szada85 (#81589) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Nagyjából négy variáció van:
olcsó hitel, olcsó ingatlan
olcsó hitel, drága ingatlan
drága hitel, olcsó ingatlan
drága hitel, drága ingatlan

Az inga két szélső részén nem sokáig szokott megmaradni a piac, mert távol állnak attól az egyensúlyi állapottól, amit a mögöttes gazdasági állapot alátámasztana. Szerintem a mostani állapot (#4) sem marad fent pár évnél tovább. Az inga vissza fog lengeni vagy olcsóbb hitel, vagy olcsóbb ingatlan árak formájában (értsd: reál értéken számolva szemmel látható esés)

Ha nincs extrém vásárlási kényszer, akkor most nem érdemes kapkodni. Bérelni olcsóbb egy adott ingatlant, mint megvenni hitelre és fizetni a törlesztőt. Általánosságban mondom, a fővárosra szerintem ez igaz.

some men just wanna watch the world burn...

(#81593) tototos válasza Vesa (#81578) üzenetére


tototos
őstag

Csak nekem tűnnek ezek a telekárak irreálisnak? Bp-től 40km-re baráti köröm vett 3 éve önkormányzat által kiosztott új telkekből(~850nm) 3,5 millióért, mert ugyanazt a telket 20-ért árulják...

(#81594) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Biztos volt mar, de hogy a csocsbe lehet erstere penzt bekuldeni? Forintot es EUR-t, vagy USD-t egyarant. Hol talalom a szamlaszamaimat?

Az utalas inditas menuben hogyhogy lehet kiutalni magamnak penzt? Nem ugy volt, hogy azt csak bankfiokban lehet?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#81595) Szada85 válasza Oppenheimer (#81594) üzenetére


Szada85
aktív tag

Gyüjtöszámlák vannak EUR/USD, oda kell küldeni a pénzt, megjegyzésben név és az "azonosítód" (91*****) megadva.
netbroker_gyüjtöszamlak

Én épp tegnap du indítottam EUR beutalást, meglátjuk mennyi idö alatt ér oda.

[ Szerkesztve ]

(#81596) Vesa válasza A Zéé (#81582) üzenetére


Vesa
veterán

Mivel mobilház, nem vonatkozik rá az építési szabályzat! Jogilag a lakókocsival egyenértékű, amit akkor tolsz be a saját telkedre, amikor akarsz. Éppen ez az egyik nagy előnye. Ettől függetlenül, nem árt megkérdezni a helyi építési hatóságot, de baráti körben már 3 ilyen valósult meg, minden probléma nélkül.
De ha nincs valakinek bizodalma -annak ellenére, hogy külföldön ez már kb. sztenderd, persze értem, idiotisztánban ebben is le vagyunk maradva-, az még mindig építhet egy kis házat. Bizonyos feltételek teljesülése esetén már építési engedélyt sem kell kérni, csak bejelentési kötelezettség van...

Magam részéről komolyan gondolkodom azon, hogy 2-3db-ot leteszek az olasz tengerpartra, és azt is kiadom, jófajta Euro-ért.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#81597) Oppenheimer válasza Szada85 (#81595) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Köszi!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#81598) PredatorZoli válasza Oppenheimer (#81594) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a beutalást megválaszolták.

A kiutalás egy új, pár hónapos feature. Csak forintra működik (az is csak 1 szem előre felvet számlára), devizára egyáltalán nem. Az csak papír alapon megy :DDD

[ Szerkesztve ]

(#81599) Lex Icon válasza PredatorZoli (#81598) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Esetleg ha az Erste upgrade-elné a béna SW-ét az RC-ére, akkor lehet, menne. :D

(#81600) A Zéé válasza Vesa (#81596) üzenetére


A Zéé
addikt

Tudom, hogy nem vonatkozik rá, pontosan ezért sem szokták engedni olyan telekre, amire lakóépületet kellene rakni. Amúgy szerintem nem is baj, ne csináljunk "lakókocsiparkot" olyan utcákból, ami "rendes házaknak" van kialakítva. Nyaralónak, meg külterületeken, kinn a pusztában tök jó, ezek pontosan oda valók. De családiházas övezetbe nem engedném én se lerakni őket.

Just a simple Lineman...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.