Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Maxell Retro DJ teszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
aujjobba #82796 üzenetére
Gyorsan ránéztem, ez a HOLD DeepValue kb. olyan méretű mozgásokat csinált mint a VWCE, szóval azért nem olyan extrém cucc... Az utóbbi időszakban - mivel EUR alapú - hasonló módon nem is teljesített katasztrofálisan, nem igazán értem miért kéne büntivel belebetonozni a befektetőket.
Mármint azon kívül, amit Ixion77 írt...
-
donat_sz
senior tag
ERSTE-nél (ex Random) a normál ÉP számláról TBSZ-re átvezetés után negatív egyenlegem keletkezett (nem figyeltem, hogy felfelé kerekítve adta meg a max átvihető összeget, így most kevesebb mint 1€ adósságot mutat).
Nem találom, hogy ezt hogyan kezeli az ERSTE, így a régebbi ERSTE Invesmtenteseket kérdezném, hogy ilyen esetben mi a tipikus gyakorlatuk?
(Meglepődnék, ha nem indulna be valami gyorsan felhalmozódó büntető kamat náluk) -
Ixion77
addikt
válasz
aujjobba #82796 üzenetére
Érthető ugyan, de például kiválóan megakadályoz abban, hogy a számládat elhordozd tőlük. Ha visszaváltod hordozás előtt, akkor brutál büntetést kapsz. Ha nem váltod vissza, akkor meg később sem fogod tudni, mert pl. a KBC-nek ezt az értékpapírt nem engedélyezi a Hold Alapkezelő visszaváltani. Tehát ott fog ülni a számládon mindaddig, amíg vissza nem transzferálod a Hold-hoz.
-
aujjobba
addikt
A HOLD online oldalon kicsit arnyaltabb a kep a DeepValue korul:
'Az alap ugyan bármikor visszaváltható, de a befektetők védelme érdekében 2022. november 30-ig 8%, 2022. december 1. és 2024. november 30. között 4% a visszaváltási büntetőjutalék, ami az alapot (a bennmaradó befektetőket) illeti meg!'
Azaz decembertol felere csokken a buntetes, na persze ez igy is sok abban egyetertunk, es a celja is vilagos.
Kezdetben mindenfelet osszevasaroltam naluk, aztan amikor eszbe kaptam atvaltottam mindent DV-ba es nemzetkozi reszveny alapok alapjaba, talan ez a ketto a legkevesbe rossz.
-
tototos
addikt
Mobilkincstárban miért nem lehet DKJ-t vagy PMÁP-ot venni? Mostanában nem igaán működik megfelelően az államkincstár.
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77 #82792 üzenetére
egyreszt igazad van, masreszt szerintem ez nem feltétlenül érv:
"amiket egyébként ugyanúgy megvehetnél"
igaz, megvehetné(nk), de az több macera, esetleg dragabb is; pl. ETF-re is igaz: ugyanugy megvehetné(nk) a részvényeit, de nem praktikus, mert macera, bonyolult, drága
ez nyilván védekezés(sel is magyarázható): "a Deep Value alapjuk visszaváltási büntetése 8% " azért ilyen, mert ki tudja, mikor megy fel a value piaci ára, és ha addig félösek el akarják adni, akkor a többieket is károsítja, több likvid elemet kellene hozzá tartani, stb.
-
avl
senior tag
válasz
Feriboy2 #82786 üzenetére
szerintem illetve egyéb dokumentumai szerint nem ilyen egyszerü a müködése
sok összetevös alap ez, ETF-ek vannak benne, de nem konstansul ugyanazok: [link] [link]
a többi (drága, hozama, jó-e, ...) az tovább vitatható,
bef.alapok között szerintem nem rossz, ETF-hez képest nem jó
vagyonkezelés: ahogy én tudom, komoly összegtöl indul (mondjuk 100m) és garancia az eredményre nincsen -> ugy gondolom ezek miatt minimum alaposan meggondolandó ...és utána nem belelépni ;-)
persze attól függ, mi a cél !! -
Ixion77
addikt
válasz
Feriboy2 #82786 üzenetére
Az is egy csodás darab, de tudok másikat is: HOLD EURO Alapok Alapja
Én kis naív, azt hittem évekkel ezelőtt, hogy ez euró alapon, minimális költséggel fektet nemzetközi termékekbe. Minthogy mostanában, masszív forintgyengüléssel is alulteljesített, ezért elkezdtem kikutatni mit lehet tudni arról hogy mit tart. Ezt találtam:
"MÖGÖTTES ALAPOK
• Citadella Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Columbus Globális Értékalapú Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Expedíció Származtatott Befektetési Alap
• HOLD Orion Származtatott Befektetési Alap
• HOLD VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap
• Platina Pí Származtatott Befektetési Alap
• Superposition Származtatott Befektetési Alap"Tehát kizárólag saját alapokat tart, amiket egyébként ugyanúgy megvehetnél. De az Alapok alapjával egyszer lehúznak a saját alapjaikon keresztül, majd még egyszer az alapok alapján keresztül. Az "Euro" meg csak dísznek van a nevében.
És akkor még nem beszéltünk az egyéb ravasz cseleikről, hogy pl. miként kötnek magukhoz azzal, hogy pl. az interneten nem vásárolható alapjaikat nem lehet tőlük eltranszferálni, vagy hogy a Deep Value alapjuk visszaváltási büntetése 8% (!)
Mára már egyértelmű, de sajnos kb. 2 évtizeden keresztül számomra sem volt az: A befektetési alapok csak a kibocsájtóik érdekeit nézik, okos befektető nagy ívben elkerüli őket.
A Holdnál sem tűnik fel, hogy bár nincs év 0.12% számlavezetési díj, mint az Erste-nél, de cserébe van évi 2% alapkezelői költség, amiért gyakorlatilag semmit sem kapsz cserébe. Csak fizeted a csili-vili irodaházukat, az alkalmazottjaikat, és az alapkezelőik sikerdíját.
A sikerdíjak is vérlázitó alapra vannak származtatva, de ebbe most már nem megyek bele, csak ideírom hogy pl. a hozzászólásom elején említett alapnak mi az aktuális benchmarkja: 35% CETOP (forintban számolva) + 65% RMA
Az eredmény pedig (augusztusi kimutatás):
Alap indulásának éve: 2013
Indulástól számított hozam (nominális): 16,22%
Ugyanez pl. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD esetében: ~190%
9 év után 16% hozam a befektetőé, a maradék ~170% meg az alapkezelőé. Marha jó üzlet. Nekik. -
Feriboy2
aktív tag
válasz
SzekeresPeti #82788 üzenetére
igen kell normál számla is.
valahol kell fizetni tbsz számláért valahol nem (a linkelt táblázatban is ott van, hogy pl. cib-nél nem kell fizetni érte de az ersténél meg kell)
ha csak tbsz-re utalsz pénzt, akkor a normál számlád egyenlege mínuszba megy a díjak miatt. (a tbsz díjait is arról vonják) -
SzekeresPeti
tag
válasz
SzekeresPeti #82777 üzenetére
Erre vki írjon már, pls, fontos lenne h értsem.
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #82785 üzenetére
natural hedge
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Feriboy2 #82784 üzenetére
új hsz mert kifutottam az időből
kutakodtam tovább arról a hold alapról amit linkeltem, tudjátok mit csinál az az alap?!
egyszerűen csak s&p500 meg ishares msci world etf-et vesz amire rátesz még majd 1% díjat!
beszarok gecc
itt van pdf-ben, 17 oldal: [link]"Azon befektetési alap befektetési politikája, amelybe a befektetési alapba fektető befektetési
alap eszközeinek legalább 20 százalékát meghaladó mértékben kíván fektetni: "-STANDARD & POOR’S DEPOSITARY RECEIPTS (‘‘SPDRs’’)
SPDR Trust, Series 1 (A Unit Investment Trust)
Ez egy s&p500 alap, SPY a tickerje amerikában-ISHARES MSCI World ETF
lol ezt sokan ismerjük, nagy kedvenc (IWDA és EUNL a tickerje)Mekkora biznisz ez! Semmit nem kell csinálniuk, megveszik a kész alapokat amikre rátesznek még extra 1% díjat és dől a lé!
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Yager01 #82779 üzenetére
"Ha valakinek nincs ideje, megfelelő tudása, hajlandósága "
Akkor szépen fogja magát és vesz vmi all world etf-et és spórol egy csomó pénzt.
Páldának okáért itt van ez a hold nemzetközi részvény alap: [link]
Ez a saját teljesítményét az 95% msci wolrd index+ 5% rmax indexhez méri, éves folyó költsége pedig 1,16%.
msci world indexet követő etf-ek már vannak mindössze 0,12%-os éves költséggel is! (pl. SPDR MSCI World UCITS ETF )Elsőre nem tűnik soknak a kb 1% diffi de ez rengeteg!!! Egyszerű példával élve tételezzük fel, hogy az msci world index átlagban 8%-ot fog hozni a következő 10 évben te pedig 50 milliót fektetsz be (ha már vagyonkezelőt keresel ennyid biztos van)
hold nemzetközi részvény alap teljesítménye 10 év után: 96,87 millió
SPDR MSCI World UCITS ETF teljesítménye 10 év után: 106,75 millióSzóval kb évi 1 millió forint bukó! Ha több pénzed akkor még nagyobb bukó!
És még nem számoltam azzal, hogy a vagyonkezelésért is biztos kérnek majd pár tized százalékot (hogy eldöntsék melyik alapjaikba menjen a pénzed) és vannak ennél jóval drágább alapjaik is (2% éves költség felett+20% sikerdíj ha túlteljesítenek vmi benchmarkot vele.)Nagyon észnél kell lenni mert lehúzhatnak könnyedén egy csomó pénzel.
-
attiati
veterán
a nap, amikor 2,7%-os usa piaci emelkedés is kevés ahhoz, hogy forintban kifejezve pluszban legyél
#senkisemállíthatjamegaforintot
-
fogkefe21
csendes tag
válasz
Yager01 #82779 üzenetére
Pont ahogy írod, ha semmi időd vagy kedved ezzel foglalkozni, akkor neked találták ki ezeket bef.alapokat, ezeket is lehet TBSZ-re venni, szóval ez nem kizáró ok. Honlapjukon tudsz tájékozódni. Blogjukat, podcastjüket rendszeresen hallgatom, nekem szimpatikusak.
Minden pénzed azért nehogy rájuk bízd. Diverzifikáció nagyon fontos. Legtöbben azért szerintem mi inkább magunknak szeretjük összeállítani a portfóliónkat, mert úgy olcsóbb lesz és lehet semmivel sem rosszabb. -
Yager01
senior tag
Van valakinek tapsztalata a vagyonkezelőkről? Kíváncsiságból olvasgatok és a HOLD oldalán kötöttem ki. Ha valakinek nincs ideje, megfelelő tudása, hajlandósága ...akármi akkor jobb választás lehet, mint mondjuk egy számlavazető banknál nyitott TBSZ vagy bármilyen értékpapír számla egy banki alklamazottal aki nyilván a saját termékek megvételét erőlteti, mindenféle későbbi aktív portfólió kezelés nélkül? Konkrétan mi a véleményetekt a HOLD-ról?
-
mephisto5
csendes tag
Tudja valaki, hogy melyik magyar brókernél érhető még el a BÉTa? A Randomnál volt, az Ersténél is van, de egyrészt használhatatlan a felület, másrészt az adatszolgáltatással is vannak gondok (ajánlati könyv kiürül napközben, miközben benne van az én ajánlatom, stb...). Ezek után elgondolkoztam a váltáson, mert egy drágább, de működő kereskedési platform is jobb, mint ez.
KBC nem jó, mert ott a termékek (pl SXR8) más tőzsdén érhetőek el. -
SzekeresPeti
tag
Nézegettem Szendrei Ádám bróker összehasonlító listáját. Ahhoz hogy TBSZ számlát nyissak, kell mellé nyitnom egy normál számlát is? És ilyenkor mindkettőért külön kell fizetnem? Ha csak a TBSZ-re utalok pénzt, a normál számla díjait is arról vonják le?
-
nort_on
senior tag
válasz
nort_on #82011 üzenetére
UPDATE: megjött az ERSTE VISA virtuális kártyám, tegnap ki is próbáltam a bankkártyára utalást Revolut-ból (premium csomag). Forint, EUR és USD is instant és ingyenesen átmenet, tranzakciónkénti limitek, 990000 HUF, 2400 EUR, és 2300 USD. A bank és NetBroker átvezetés is ugyanígy ingyenes/instant.
-
Most, hogy a RC mobil alkalmazása halott, melyik app-ot kell/érdemes használni, a Netbroker Go v. Erste Trader?
-
mokus18
tag
Erről mit tudtok mondani, S&P 500CERTIFIKÁT - OTP Banknál?
-
Yager01
senior tag
Szerintetek van értelme D230419 venni 12,35% kamattal majd HA nem kell a pénz akkor átrakni2023. Április 19-én valamibe VAGY - PMAP 2029/J -be?
-
pictigjis
őstag
dol a le: link
-
tlac
nagyúr
válasz
pictigjis #82764 üzenetére
forintot egyáltalán nem lehet nemzetközi számlaszámra utalni a kincstárból, csak magyarra
akkor ez nem nyert
de egyébként a zen is borzalmas összegért fogadná a forintodat - már ha egyáltalán lehetséges, és nem veszne el valahol (alapvetően gbp-t, eur-t és pln-t lehet utalni zenre)
Incoming SWIFT 4 EUR + 0.1%elvileg lehetséges, de a kártyás feltöltésnél meg 3-szor annyi a százalék (0,3%)
-
pictigjis
őstag
forintot egyáltalán nem lehet nemzetközi számlaszámra utalni a kincstárból, csak magyarra
de egyébként a zen is borzalmas összegért fogadná a forintodat - már ha egyáltalán lehetséges, és nem veszne el valahol (alapvetően gbp-t, eur-t és pln-t lehet utalni zenre)
Incoming SWIFT 4 EUR + 0.1%
-
mauimagic
senior tag
válasz
fogkefe21 #82759 üzenetére
Én ezt találtam KBC-n: [UBS ETF (LU) MSCI Switzerland 20/35 UCITS ETF]
[fact sheet]
Ha találtál jobbat, szólj, még nem vettem, de tervben van. -
tlac
nagyúr
webkincstárból lehet zen-re forintot utalni ingyen?
a zen-nél van egy LT-s iban, de oda csak eurót ír (sepa)
meg van egy GB-s, de azt swift-nek mondja -
bigbuda
aktív tag
válasz
PredatorZoli #82623 üzenetére
Melyik ETF-et érdemes venni, ami elérhető az Erste-nel?
-
Sziasztok,
Webkincstárban értékpapír átvezetésnél van rá lehetőség, hogy egy adott értékpapírnak csak egy részét vezesse át az ember ?
Logikusnak tűnik, mint ahogy eladni is lehet csak egy részét, de inkább erősítse meg, aki már csinált ilyet -
fogkefe21
csendes tag
Svájci részvényindexet követő etf-be vagy CHF hedged etf-be fektet valaki? Vannak bevált etf-ek? Ersten nem jöttem még rá, hogyan kell keresni, KBC 2 etf-et dobott ki ezekkel a paraméterekkel, de egyik sem győzött meg igazán...
-
Tottu
senior tag
Sziasztok,
Én is RC-ről kerültem át Erste-hez és ma csináltam egy próba befizetést: Revolut-nál váltottam EUR-ot és 10 EUR-t utaltam tovább az Erste felé ezek alapján: [link]
Ezt reggel 8 előtt indítottam el, de még nem érkezett meg az Erste-hez, legalábbis az "Egyenlegközlő" oldalon nem látom. Ha jól gondolom itt kellene megjelennie a 10 EUR-nak, amit át tudok vezetni a TBSZ-re.
Erste esetében mennyi idő után jelenik meg az összeg? Vagy valamit rosszul nézek / csinálok?
-
avl
senior tag
válasz
vnorbi #82751 üzenetére
igy van, ilyen modon csinaltam en is
...es nem OTP-nel, tehat több bank is megoldja;
ha valaki annyit akar bele tenni, hogy elfogadjak es a kondi is megfelelö, jobban is jarhat, mint masodpiaccal -> nekem ez van/volt/lett; de nem tervezem többször, csak TBSZ-en belüli összeg miatt januar elejen lejaro DKJ-vel csinaltam ezt most egyszer
-
szabi__memo
nagyúr
Nemsokára lejáró DKJ korábbi visszaváltásnál a webkincstár már azt az összeget írja ki ami ténylegesen a végén számlára kerül? Furcsa, hogy tényleg annyira jönnék ki mint amit a vásárláskori kamattal mai napig számoltam. Így szokott ez lenni? Furcsa hogy egyrészt semmi bukó másrészt egyértelműen jobb kondícióval tudnám másik DKJ-be tenni. Hülyeség lenne tartani de DKJ-t még sosem adtam el idő előtt.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- E-roller topik
- Politika
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Mégsem kap tükröződésmentes kijelzőt az iPhone 17 Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Renault, Dacia topik
- Google Pixel topik
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Dreame Z10 Pro robotporszívó
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera +ISY tartozék készlet
- Latitude 7420 27% 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest