Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- JBL Xtreme 4 vélemény (vs. BOSE)
- Bambanő háza tája
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Kolléga érdekes kérdéssel talált meg a minap.
Apósa/anyósa Random Capitálnál volt korábban, TBSZ számlákra vásároltak ETF-et, majd mikor átkerült az Erste-hez, akkor már nem nyitottak ott, hanem átmentek a KBC-hez. Év elején lebetegedett az após, azóta ágyhoz van kötve, felesége bement az Erste-hez és felmondta az értékpapír számlát és feltörette a 2022-ben nyitott TBSZ-t is, amit ki is fizettek neki. Na már most, elvileg mivel nem telt le az 5 év ezért adózási kötelezettsége keletkezett, és mivel három se, ezért 15%, ha jól gondolom. Ezt Ő hogy tudja bevallani, illetve hogy tudja kiszámolni a pontos összeget? -
korcsi
veterán
válasz Vision #120947 üzenetére
"hogyha ki lenne fehérítve, akkor rögtön ugrana 20-30%-ot a díj. Laktam olyan lakásban, ahol a tulaj ezt nyíltan ki is mondta."
Miért emelkedne ennyit?
Magánszemélyként 12% körül van a terhem mivel legálisan űzőm a bérbeadást.referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Moleman
addikt
válasz attiati #120951 üzenetére
Végtelen pénzzel igen, pont pár hete nézegettem, egy elfogadható belterületi ház is havi 4000 CHF körül kezdődik Zürich agglomerációjában.
Ez is egy szempont, hogy melyik fontosabb, minél több megtakarítás és esély a korai önnyugdíjazásra, cserébe alacsonyabb életminőség (most pont ezt csinálom, igaz, nem olyan durván mint az emlegetett japán barátunk ), vagy hogy minél előbb a vágyott komfortszinten élj.
Találó a mondás, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog, 10 éve még szó szerint éheztem, de most ugyanannyira kilátástalannak érzem a helyzetem, pedig kb egy olyan házban lakom, ami 10 éve még az álmom lett volna. De most már nem elég ez, viszont az aktuális álom osztrák/svájci tanyáktól még sokszázmilliónyira vagyok.
Talán sose érem utol magam, mindig minden csak akkor teljesül, mikor már késő, mikor már nem kell. -
Drizzt
nagyúr
Nem. Lehet valasztani ketfele metodu kozul. Az egyszerubb esetben a berleti dij 90%-a utan fizetendo 15% SZJA. De ha mindenfele szamlaid vannak a lakasrol, akkor azok alapjan lehet csokkenteni az adoalapot. A pontos szabalyokat nem ismerem.
I am having fun staying poor.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #120946 üzenetére
Ha választani lehetne, akkor élethosszig albérlet a megérős (anyagilag).
Szerintem ez csak a fejlett piacokon igaz. A fejlődő piacokon mint amilyen Mo. is, az infláció az átlagnál érdemben magasabb, ezért a felvett hitelnél a tőketartozás az átlagnál gyorsabban degradálódik, bérlet esetén pedig a magasabb infláció miatt a bérletidíj gyorsabban nő (nominálisan).
Ezért szerintem egy ilyen piacon merőben másabb a matek hosszú távon, mint mondjuk egy nyugat európai országban.
Nagy arányú hitelre szerintem jobban megéri megvenni, mint bérelni. Kp-ra viszont nem éri meg venni.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
A feltörés évét követő év elejei adóbevallásban kell ezt feltüntetni és befizetni. A magyar brókerek, így az erste és a kbc is erről egyrész január 31-ig küld egy igazolást, másrészt a magyar brókerek küldenek adatot a navnak, így a tervezetben elvileg ez eleve benne lesz és ha jó (össze kell vetni a kapott igazolással), csak el kell fogadni meg be kell csengetni.
-
Simia
kezdő
válasz Vision #120947 üzenetére
"hogyha ki lenne fehérítve, akkor rögtön ugrana 20-30%-ot a díj. Laktam olyan lakásban, ahol a tulaj ezt nyíltan ki is mondta."
Jelenleg 15% SZJA-t kell fizetni a bérleti díj után, és az adóalap 10% általányköltséggel csökkenthető. Ezzel az ingatlankiadás efektív adóterhe 13.5%.
Aki 20%-30% százalékot akar rátenni "fehérítés" címen, az nemcsak adócsaló, hanem szimplán csaló is. Én a magam részéről sokkal kisebb emelkedésre számítanék piaci szintem, mert egyrészt már most is sokan adóznak (hiszen az adóteher egész elviselhető), másrészt a jelenleg nem adózó főbérlőknek is jó a fehéredés valamilyen szinten, mert csökken a jogi rizikójuk, ezért nem tartanám fairnek hogy a teljes 13.5%-ot áthárítsák az albérlőkre.
-
n00n
őstag
válasz PredatorZoli #120958 üzenetére
Köszi szépen, meglepő, hogy valami ilyen gördülékenyen működik ithon.
-
Brandynew
őstag
válasz Simia #120959 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy nagyban kell nézni a helyzetet. Az adó célja nem az emberek bosszantása. Ha mindenki rendesen fizetné az adót, jobb helyzetben lenne az ország gazdasága, ami jó a bérbeadóknak és jó a bérlőknek. (Tudom, ellopták és stadion.) Az egészségügy is azért van szar helyzetben, mert túl kevés, amit egészségügyi járadékként fizetünk. Az osztrákoknál persze, hogy jó a kórházi kaja, hiszen ők kifizettetik a kórházi tartózkodást az emberekkel és az egészségügyi járulék is magasabb. Többet kéne befizetni a közösbe, mint a normális nyugati országokban, és mi is normális nyugati ország lehetnénk.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Költségátalánnyal 13,5%. Lehet tételes költségelszámolással is dolgozni, ahol is minden számlával igazolt költséget levonhatsz a bevételből, és csak a fennmaradó után kell a 15%-ot megfizetni. Ez utóbbi módszernél 1% amortizációt is el lehet számolni. Ha veszel például egy 50 milliós lakást amit kiadsz 250k-ért, az ugye évi 3M bevétel, itt például leírhatsz 500e amortizációt, így már rögtön csak 2,5M, abból még ha van valami javítás, vagy kiadással kapcsolatos költség, szintén levonható, így az effektív eredeti bérletidíjra vetitett adókulcs 10-12% magasságáig is simán levihető, pláne ha végzel valami felújítást, mert azt is el lehet számolni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ha holnaptól hirtelen mindenki adózni kényszerülne, akkor a bérletidíj ez miatt nagyjából 0-t emelkedne. Ennek az az oka, hogy attól hogy a tulajnak bejön 10% költsége, a bérlőknek nem lesz hirtelen annyival több pénze, így a piac keresleti oldala nem változik. Ez tehát csak akkor okozna piaci bérleti díj növekedést, ha a bérbeadók egy része kivonulna a piacról és kulcsrazárná, mert ekkor csökkenne a kínálat. Ha minden kiadó továbbra is a piacon marad, akkor semmi sem változna. A bérbeadó csak annyit tud elkérni, amit a piac ki tud és akar fizetni, adó ide vagy oda.
-
tisn
addikt
válasz PredatorZoli #120962 üzenetére
koszonom a valaszokat sracok. csak a 15 remlett, de akkor igy vilagos.
-
félisten
válasz PredatorZoli #120963 üzenetére
Ezt nagyon nehéz megmondani.
Jelenleg be van építve az árba egy rakás bizonytalanság, ha ez kiárazódik, szerintem senki se tudja, hogy akkor merre menne a kereslet/kínálat.
Attól is függ, hogy milyen lenne a szabályozás.
Lehet a bérlő hajlandó lenne 20%-kal többet fizetni, ha benne van a szerződésben, hogy addig marad amíg fel nem mondja a szerződést és csak inflációval lehet emelni.
Aminek nagyon gyorsan véget kellene vetni, az a rövid távú lakáskiadás.
Én szuperliberális vagyok, de ez olyan mértékű szociális veszély, hogy itt szerintem be kellene avatkozni az államnak.
Nyilván nem úgy, hogy holnaptól tilos, hanem lépcsőzetesen kivezetni."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #120957 üzenetére
Végig kellene számolni, lehet, hogy kijön a matek.
Az elején elveszített évi 1-2%-ot kellene visszahozni a hitel elinflálásából.De normális esetben nem lenne ilyen arbitrázs lehetőség.
A fixálás teszi lehetővé és a magyar szabályozói torzítás.Ha a bankszektor normálisan árazhatna és normális hozamgörbét feltételezünk (ráadásul az általad említett magas inflációs várakozásokat), akkor a 20 évre befixált hitel kamata jóval magasabb lenne (elvégre a hosszú hozamgörbepont lenne a benchmark).
A bankszektor is érdekelt a fixálásban, mert kezelhetővé teszi a kockázatot.
De teszik ezt attól való félelmükben is, hogy a végén ők állják a cechet. Tanultak az előtörlesztéses történetből. Vagy csak reménykednek hosszútávon az alacsony inflációban és a hozamgörbe normalizálódásban.Ráadásul nagyon kegyes az is, hogy a befixált hitelt büntetlenül (ingyen) ki lehet váltani pár évvel később. Hogyha például éppen a tetején sikerül befixálni hosszú időre és az infláció elkezd szakadni, akkor ott nem igaz, hogy: "magasabb infláció miatt a bérletidíj gyorsabban nő (nominálisan)." Cserébe végig fizetni kellene a magasan befixált kamatot.
A bank is arra van kötelezve, hogy lefedezze a hitelek egy részét a hosszú hozamgörbepont alapján.
Ha pedig nem fixált hitelről beszélünk, akkor a változó kamatozású hitel esetén a magasabb infláció előbb-utóbb magasabb kamatot jelentene.
Szóval nagyon sok itt a magyar torzítás és alapvetően nem annál az ügyfélnél és nem abban a banki termékben jelennek meg a költségek, mint ahol és akinél keletkeznek.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz D1Rect #120965 üzenetére
Szerintem egy fejlődő piacon nem járható az a kikötés hogy csak inflációval lehet emelni, de például az előző éves átlagos bérletidíj változás mértékének százaléka (valami KSH adat alapján) kiköthető lenne.
A rövidtávú kiadással kapcsolatban egyetértek, de azt ciripelik hogy ebbe az irányba lesznek is lépések (bár szerintem nem az emberek sorsának javítása a fő motiváció hanem a rendszerközeli szállodák támogatása) -
félisten
Nem igazán lehet megmondani, hogy mi történne, mert egyéb hatásai is lennének. Például sokkal biztonságosabb lenne bérlés, ergo magasabb értéket képviselne, ezért vszeg magasabb lenne a kereslet. Stb.
while (!sleep) sheep++;
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #120967 üzenetére
Ráadásul nagyon kegyes az is, hogy a befixált hitelt büntetlenül (ingyen) ki lehet váltani pár évvel később.
Igen, ez is a vásárlás egyik nagy előnye, hogy a kamatkockázat asszimetrikus. A kamatemelkedés ellen védve vagy a fixálással, de a kamatcsökkenés esetén le tudod vinni a kamatodat. Ez mondjuk nemcsak itthon működik így. A bérlésnél ellenben ilyen asszimetrikus, neked kedvező kockázat nem nagyon van.
Ha hitelt veszel fel, akkor konjunktúra idején jól jársz mert felmegy az ingatlanod értéke és a hitel ingatlanhoz viszonyított mértéke lecsökken, ha meg válság jön, akkor ugyan az árak nem nőnek, de (ha klasszikus válságról beszélünk), akkor a kamatok lemennek és ki tudod váltani a hitelt egy olcsóbbra amivel hosszabb távon megintcsak jól jársz. -
félisten
válasz PredatorZoli #120968 üzenetére
A VI. kerületben mindjárt lesz erről szavazás: [link]
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
User_2
tag
válasz attiati #120946 üzenetére
Ha választani lehetne, akkor élethosszig albérlet a megérős (anyagilag).
mindig kimarad a képletből:
ha egész életedben bérleti díjat fizetsz, akkor a te zsebedből megy a vagyon valaki más zsebébe.
ki legyen az a valaki más, aki a vagyon gyarapodást elszenvedi?
- egyéni magánszemély? mennyi lakással? 1 db vagy akár 15 lakással is? és ennek bérleti díj bevételére csak 13,5% szja adót fizet semmi mást? ezt így igazságosnak éreznéd?
- piaci alapon működő részvénytársaság tízenezres lakásállománnyal, gyakorlatilag monopolhelyzetben? pl Berlin
- önkormányzatnak fizeted a bérleti díjat? pl Bécs
- központi állam legyen az, akinek a bérleti díjat fizeted ?ki legyen az akinek a vagyona gyarapodjon a béreli díjjal és az ingatlan árak felértékelődésével?
mekkora dzsentrifikációt és gettósodást okozna, ha mindenki anygailag megérős albérletben lakna?
Az élethosszig megérős albérlés elmélete kifelejti azokat a tényezőket, amelyek az életed meghatározzák, de pénzben ma nem kifejezhetőek.
pedig nagyon komoly és súlyos ára van, csak épp nem számszerűsíthető a mai napon. csak azt tudjuk hogy egészen biztosan piszok sokba fog kerülni kb 30év múlva. -
Vege
csendes tag
Sziasztok!
Ezzel érdemes-e foglalkozni?
Tájékoztatás a CHORD ENERGY CORP. warrantok lejáratáról (2024.08.21.)
A CHORD ENERGY CORP. (ISIN: US6742151243) warrantok 2024.09.03-án lejárnak.
A tulajdonosok az alábbi lehetősége közül választhatnak 2024.08.26-ig:
Opció 1: Warrantok lehívása: A tulajdonosok a meglévő warrantjaikért darabonként 0,5774 db CHORD ENERGY részvényt (ISIN: US6742152076) vásárolhatnak. Egy darab részvény ára 116,37 USD.
Opció 2 (alapértelmezett): A warrantok érték nélkül lejárnak.
Ha jól értem, akkor 52x0,5774 --> 30 Chrod részvényt tudnék venni a warrantjaimmal 116,37 USD áron, miközben jelenleg 148 USD körül alakul a részvény árfolyama? Tehát, lenne kb 900 USD hasznom belőle, ha rögtön el is adnám?
Ezeket a lehívásokat Erste esetén hogyan lehet végezni?Bocs az esetleges hülye kérdésért, de sose foglalkoztam warrantokkal, nem is akartam, csak hát "kaptam".
[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz Ixion77 #120939 üzenetére
Nem mondanám magam tapasztalatlannak ilyen téren, de túrabakancsokkal majdnem szoptam be én is kamu webshopot. Nyilván gyanús kellett volna legyen elsőre az 50%-al jobb ár, csak hát az ember elsőre megörül hogy talált valami fasza outletet. Ruhaneműnél nem ördögtől való az 50% diszkont. Csak amikor a 3. ugyanúgy kinéző honlapot találtam nagyon hasonló kinézettel és kicsit eltérő névvel, az gyanús lett szerencsére.
-
veterán
Ez így van, viszont középtávon beárazódna a piaci árba az adó + admin teher. Ha itt tényleg csak 12%-ról lenne szó, akkor most is mindenki legálisan csinálná, éppen ezért nem reális az, hogy csak ennyivel akarnának növelni a piaci szereplők.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #120976 üzenetére
Már a mostani bérleti árakon is nagyon kérdéses/határon van a kereslet. Esélytelen, hogy 15-20-30%-okat csak úgy rá lehetne húzni a piacra. Ilyenkor a bérbeadónak egyszerűen kevesebb lesz a profitja és kész. Ilyenkor persze ez úgy zajlik hogy sok tulaj megpróbálkozik emeléssel, de pár hónap után rájön hogy a kutya nem emelte rá a telefont, és visszamegy az eredeti ár környékére ahol már ki tudja adni, mert van rá kereslet. Jelenleg azért a bérleti piac úgy áll, hogy van azért kínálat, nincsenek a bérbeadók monopol helyzetben (nyilván nagyvárosokról beszélek, nem mucsaröcsögéről).
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #120977 üzenetére
Nyugati országokban is egyre inkább az a helyzet, hogy az ingatlanok a gazdagok tulajdonában vannak, viszont a bérlők többsége az átlagos dolgozók közül kerül ki. Ezért az ingatlanárak emelkednek tovább (mert a gazdagok még gazdagabbak lesznek), viszont az albérletárak nem követik ezt le, mert az átlagember már nem tud többet fizetni. Ezzel tulajdonképpen a piac kiegyensúlyozza saját magát, mivel a kiadás egyre kevésbé jó üzlet. Főleg, hogy van még ingatlanadó is. Mostanában már ott tartunk, hogy akár már a jegybanki alapkamat akár többet is hoz mint a lakáskiadás.
(Az üzleti ingatlanok piaca meg totál földbe állt az elmúlt két évben.)
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #120970 üzenetére
Fejlődő piacon válság esetén sem mennek le a kamatok. Inkább felfelé.
Mert azt vagy egyedül sikerült összehozni az adott országban és akkor megnő a kockázata, vagy globális válság van és kirántod a tőkét a fejlődő piacról.Hogy konjunktura jön e, az már időzítés kérdése.
Külföldön is lehet ingyen kiváltani fix hitelt?
'bérlésnél ellenben ilyen asszimetrikus, neked kedvező kockázat nem nagyon van'
De van. A tulaj elfelejt emelni, vagy nem akar, mert végre talált egy jó bérlőt. Nekem például 7 évig nem emelt és ez nem egyedi helyzet (még ha nem is rendszerszintű). -
attiati
veterán
válasz User_2 #120973 üzenetére
Ha mindenki ezt csinálná, akkor megszűnne létezni.
Arbitrálod a piacot a bérléssel, kihasználod a torzítást.
Az teszi lehetővé, hogy magánszemélyek üzleteknek egymás között.
Ha minden ingatlant cég kezelne, akkor magasabb bérbeadási hozamok lennének.Kié a haszon? A tulajé.
Berlint, Ausztrát nem hoznám be, az is egy torz rendszer, mert nem az viseli a költségeket, aki élvezi az előnyöket.Dzsentri helyzet?
Jelenleg is ez van a technológiai tudásnál.
De hamarosan már a termőföldeknél is... (és majd az ivóvíz készletnél is)... az egy picit komolyabb gondot okozna, mint az ingatlanpiac kisajátítása.Egyébként a koncepció az eszközosztályok hozampotenciáljára épül:
pénzpiaci < kötvény < ingatlan < részvény (műtárgy, nyersanyag)Kölcsönveszed az ingatlant, a tőkédet pedig részvénybe fekteted.
Persze ha tömegesen ezt csinálja mindenki, akkor eltorzulnak az árak és helyet cserél átmenetileg a hozampotenciál.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #120979 üzenetére
Fejlődő piacon válság esetén sem mennek le a kamatok. Inkább felfelé.
Ez így nem igaz. Lásd covid, a kamatok a mélybe zuhantak a fejlődő piacokon is. Egy klasszikus válság idején a jegybankok a kamatot nullára vagy minuszba vágják, így a fejlődő piacon is alacsony lesz a kamat (hozam természetesen mindig kicsivel magasabb mint egy fejlett piacon, hisz mindig van egy kis többletkockázat).
Klasszikus válság alatt azt értem, hogy nem olyan típusú mint ami most volt, mert ehhez hasonló inflációs válságok idején emelkednek a kamatok. Illetve ilyen szempontból még a bankválság is speciális, ahol nem nagyon van hitelezés értelmes áron, hiába az alacsony jegybanki alapkamat.Külföldön is lehet ingyen kiváltani fix hitelt?
igen, ugyanis az elő és végtörlesztést nem lehet megtiltani, onnantól kezdve pedig mindig lesz egy másik bank akinek érdekében áll hogy adjon neked hitelt kiváltásra és ezzel átmenj hozzá. (persze végtörlesztési díj lehet mint ahogy itt is van ha akció keretében el nem engedik, de az ilyen 1-2%).A tulaj elfelejt emelni, vagy nem akar, mert végre talált egy jó bérlőt.
Csak ezzel nem tudsz számolni, mert általában a bérbeadó nem fogja előre elárulni hogy ő ezt tervezi-e vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Ixion77 #120978 üzenetére
"Az üzleti ingatlanok piaca meg totál földbe állt az elmúlt két évben."
Vajon ez a REIT-ek árfolyamán meg fog látszani? Van ez a d5bk, amit vettem amikor bezuhant az árfolyama a felére. Rendesen elkezdett emelkedni, de már egy jó ideje csak oldalaz. Fontolgatom, hogy beszántom az egészet elteszem a nyerőt és beforgatom másik etf-be. Vagy lehet még tér felfelé? -
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #120981 üzenetére
A covid nem jó példa a gazdasági válságra.
Egyszeri esemény és nem sérült a konjunktúra. Nem gazdasági folyamat idézte elő.Egyébként nekünk még ott is sikerült 50%kal megtolni a 10 éves hozamot. 2-ről 3%-ra.
"Persze végtörlesztési díj lehet mint ahogy itt is van ha akció keretében el nem engedik, de az ilyen 1-2%)"
Ezt is meg kellene nézni pontosan.Ha a bank 20 évre kölcsönad pénzt, akkor egy része mögé azonos lejáratú jelzálogkötvényt kell kibocsátani.
Visszafizeted a hiteledet, akkor a bank is visszahívja a kötvényt. De ha lement a hozam, akkor a kötvény ára felment. Nem tudja ugyanannyiért visszavenni. 20 éves duration-nél komoly az árfolyam mozgás, mondjuk 500bp elmozdulásnál (10%ról lejon 5%ra).
Persze a gyakorlatban nem így megy, de nem is úgy, hogy ingyen ebéd van.Csak ezzel nem tudsz számolni
Azzal sem, hogy örökké ez a kormány marad és a bankrendszerben ilyen árazási torzítások lesznek örökké.Szerk:
Egyszerűen nincs olyan igazság, ami leirsz, hogy hosszúra fixált hitel, rövid hozamgörbepont alapján, olcsó előtörlesztéssel, piaci alapon.
Ezek torzítások.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #120983 üzenetére
Még a kapitalizmus szentélyében (USA) is van refinance a hitelekre, ráadásul ott 30 évre is be tudod fixálni gond nélkül, itthon meg inkább csak a 10 éves fixálás a jellemző (20 évre is lehet de annak meg is kérik az árát).
Banki szinten ez meg van oldva, nem kell félteni őket. -
korcsi
veterán
válasz PredatorZoli #120962 üzenetére
2% az amortizáció, nem?
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
attiati
veterán
válasz User_2 #120985 üzenetére
Ha bérleti hozam < vásárlásra fordított tőke költsége ---> jobban megéri bérelni, mint tulajdonolni ----> bérlő vagyona jobban gyarapszik, mint az ingatlan tulajdonosáé
Így nem áll elő morális és dzsentrifikációs probléma és nem zavar, hogy kihez megy a bérleti díj.
És olyan helyzet nem lesz, hogy pár tulajdonostól bérel mindenki. Vagy nem tudom mire gondoltál pontosan. -
Drizzt
nagyúr
Az elmult hozzaszolasokra is es erre is.
Tavaly augusztus vegetol decemberig kerestem alberletet. Augusztus vegen aktivan, kb. szeptember kozepeig, aztan decemberben aktivaltam magam ujra.
Megvolt a lehetosegem elkenyelmeskedni a dolgot, mert addig laktam videken ingyen. Jottek is erosen meglepett arcok berbeadok reszerol, amikor bizonyos szerzodesi pontokra azt mondtam, hogy abban az esetben ha az marad, akkor nem szerzodunk.Sajnos az a tapasztalatom, hogy legalabb a kiadok fele mindent megtett azert, hogy adozas ne legyen. (Kp, nem teljes osszegu berleti szerzodes, etc.)
Viszont hogy legyen egy kis pozitiv is: azt szinte mindenki beleirta a szerzodesbe, hogy maximum inflacioval novelhetne arat. Neha volt olyan, max(inflacio, 10%).
Arkategoria amiben nezelodtem: 250K-300K, meret: 50-60m2. Nyilvan ez nem olyan dolog, ami kapcsan statisztikai kovetkezteteseket lehetne levonni, csak anekdotikus erdekesseg.
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #120984 üzenetére
Jó példa a 20 éves, abban nincs akkora torzulás.
30 éves jelzalog kamat USA-ban 6,46%
[link]
Közben a 30y hozam: 4%
Van rajta 2,5%pont haszon.Itthon 10 éves hozamszint: kb 6,5%
Fix 10 éves hitelek: 7-7,5%
Haszon: 0,5-1%
Ez nem fejlődő piaci sajátosság és nem elinflálódó hitel.
Hanem torz árazás.Ragooglizam, hogy USA-ban hogy megy a korai törlesztés. Early repayment / pay off penalty néven fut.
Hasonló az itthonihoz. Első pár évben 2-4%, aztán később 0%. (Vagy fix díjas, vagy ki kell fizetni az elmaradt kamatot, de ezek ritkábbak.)
Viszont náluk húzós a fix hitel árazása.
10 éves is 6,5% körül.
Náluk nincs ingyen ebéd.[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz attiati #120987 üzenetére
Ha bérleti hozam < vásárlásra fordított tőke költsége ---> jobban megéri bérelni, mint tulajdonolni ----> bérlő vagyona jobban gyarapszik, mint az ingatlan tulajdonosáé
nézzük meg mikor lehet ez igaz
a, bérbeadó tulajdonos nulla összegű hitellel veszi az ingatlant, ez talán igencsak ritka. lehet, hogy nem érdemes figyelembe venni, mint scenario-t.b, másik esetben, ha a bérlő nem képes hitelt felvenni, hitel nélkül kellene ingatlant vásárolnia. nincs választása bérelnie kell. -> vagyon megy a tulajdonoshoz. bérlő még kevésbé lesz hitelképes.
pár tulajdonostól bérel mindenki: ezt gondold úgy mint társadalmi réteg. tehát mindig olyan helyzet van, hogy vagyonnal rendelkezőtől bérel valaki olyan, akinek nincs.
minden bérbeadó már kezdetben vagyonosabb, mint a bérbevevő.
a hosszútávú bérbeadás, a hosszútávú bérlés ezt kiterjeszti az unokákra is.
nem egy jó irány ha bérbevevőként nem csak magadra gondolsz. -
Ixion77
addikt
válasz Wn2tl #120982 üzenetére
Minap olvastam épp egy cikket, ami azt fejtegette hogy 2025 sztárjai a REIT-ek lehetnek. A kamatok ugyanis most már várhatóan folyamatosan csökkenni fognak. Ezért amelyik REIT cég túlélte az eddigi időszakot, annak egyre jobbak az esélyei hogy folyamatosa javuljon a helyzete. A részvényárak azonban még nem tükrözik ezt a várható javulást. További érv, hogy a jegybankok tisztában vannak a törékeny helyzettel és ezért nagyon figyelnek az ingatlanpiacra. Ha eltörne valami a háttérben, hamarabb odatolnának egy jó nagy adag likviditást minthogy mi megtudjuk hogy történt valami.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz attiati #120989 üzenetére
Itthon 10 éves hozamszint: kb 6,5%
Fix 10 éves hitelek: 7-7,5%
Haszon: 0,5-1%6% körül mennek most a 10 éves kamatperiódusú hitelek a jobb ügyfeleknek. Szóval most minuszosan hiteleznek a bankok. Átlagos ügyfélnek is kb nullásan. Általában arra játszanak, hogy úgyis rávarrnak az illetőre még pár terméket amin még keresnek ezen felül.
-
Simia
kezdő
válasz Drizzt #120988 üzenetére
Sajnos az a tapasztalatom, hogy legalabb a kiadok fele mindent megtett azert, hogy adozas ne legyen. (Kp, nem teljes osszegu berleti szerzodes, etc.)
Igen, pont erre céloztam, hogy már most is sokan fizetnek adót. Tehát a fehérítés őket nem érintené, a maradék pedig ha nagyon szenya (és egyben ügyes is) és minden költséget áthárít, akkor is max. 13.5%-kal emel, ami így piaci szinten max. 6.75% lenne, ami nagyon messze van az itt elhangzott 20%-30%-os albérletpiaci emelkedéstől...
Szerintem egyébnént igen örvendetes módon szinte minden téren javul a magyar adómorál (az én környezetemben egészen biztosan), szóval én bizakodó vagyok.
Aki elégedetlen a jelenkorral, és "felnőtt" volt már a '90-es évek végén, a 2000-es évek elején, az csak gondoljon vissza mekkorát léptünk előre azóta! -
-
kovaax
őstag
válasz PredatorZoli #120997 üzenetére
"elköltése"
Hát így is lehet hívni...
-=- There's no place like /home -=-
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #120994 üzenetére
Az is valóban úgy van. Úgyhogy all-in small cap REIT, és kezdjük nézegetni a lambo katalógust
-
Drizzt
nagyúr
válasz Simia #120995 üzenetére
Én egyáltalán nem látom ilyen rózsásan az adómorált, az utóbbi időben pont annak látom jelét, hogy romlik. De ez persze megintcsak nagyon kicsi mintás merítés alapján, szóval nem tudom, hogy nemzetgazdasági szinten mi a helyzet. Tavaly úgy rémlik volt valamikor egy olyan időszak, amikor a fogyasztás és az áfabevétel elkezdett divergálni egymástól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest