Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#166251) VoidXs válasza rudi77 (#166250) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Elég sokáig el tudod tekerni a madVR-t egy 3200G-vel is, bőven lejátszók felett áll. Emellett az Atmos bitstream is támogatott, a Zidoo árának felén.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#166252) ctrlaltdel13 válasza Dorian (#166246) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

A "külön gépnél" vonatkoztass el kicsit magadtól, én átlagos felhasználókra írtam.
Az hogy a te esetedben zenére is ki van hegyezve, más tészta.
Mozira egy viszonylag csendes pc bőven megteszi, a sajátom olyan 300 körül állt meg.
Kb mint x4300h ára volt.
A környezeti zaj nálam rendkívül alacsony, mégse hallom hogy be van kapcsolva a gép.
A nappaliba is bőven vállalható.

(#166253) -KP- válasza Cseneles (#166247) üzenetére


-KP-
addikt

gtx1060-am madvr beta113-al simán konvertálja a 4k hdr 60fps-t full hd sdr-re. Egy 3 gigás gtx1060 az aprón 30-35 ezer körül megy. Ezzel már elég sok mindent lehet kezdeni.

(#166254) -KP- válasza rudi77 (#166250) üzenetére


-KP-
addikt

Használt am4 lap 15k. Használt ryzen 3 1200 12-15k. Néha kifogható 10-ért is. 3gigás gtx1060 30-35k. 6 gigás 45k. 8g ram kit 15k(újonnan). Most vagyunk kb. 80-nál. Kell egy csendes táp, és egy csendes ház még. Ez nagyon nem 200e ft.

(#166255) palu


palu
tag

Sziasztok,
Érdeklődéssel olvasom a PC-s mozizásról szóló hozzászólásokat, de hiába követem a topicot nem mondanám, hogy egyértelmű milyen SW - HW komponensekre van szükség egy ilyen setup összeállításához.

Szerintem sokunk nevében beszélek ha tisztelt topliktársainkat ( VoidXs, python1, Tamoo), akik a témában jártasak arra kérem, hogy vegyék a fáradságot egy cikk összeállítására.
Pl egy sima 5.1 rendszer beállításához, milyen lépéseken keresztül vezet az út, mire van minimum szükség, esetleg rávilágítva arra ha egyes komponenseknél többet áldozunk milyen javulást érhetünk el. (Alapkövetelmény PC telepítési/beállítási ismeret, merőmikrofon megléte)

(#166256) ajapi


ajapi
tag

Remélem, hogy jó helyen kérdezem:

Tx nr 414-es Onkyom van, és szeretném az LG smart Tv-vel rendesen összekötni.

Eddig ez sikerült: Optikai kábellel, és HDMI ARC-vel is össze van kötve a kettő, és a Tv-n bármelyik fenti hangkimenetet kiválasztva érzékeli az Onkyio, a hangerőt tudom szabályozni a Tv magic remote-al: de csak ha TV adást nézek. Ha HBOGO-t, Youtubot nézek, akkor az Onkyo süket, és a TV hanszoró is. (Pedig éppen az HBO-nál kellene a jó hang)

A kábelezésem: Set top boxról Onkyo cable/sat in, onnan HDMI out-ról a TV HDMI Arc in-be.

Mi lenne a helyes megoldás?

kösz

(#166257) ada19 válasza palu (#166255) üzenetére


ada19
senior tag

Támogatom. :)

Eddig nekem úgy tűnik 2 fő vonal van. Az első, amit én is használok, hogy HDMI-vel összekötve PC-t és AVR-t, a PC végzi az EQ-t (szobakorrekció) valamint felelős a képi megjelenítésért (madVR!) - ebben az esetben hangkártya sem szükséges. Erősen ajánlott miniDSP UMIK-1 mikrofon a kalibráláshoz.

A másik vonal (ha jól értem, kérlek javítsatok ki ha tévedek), hogy PC-be dedikált hangkártya ami gyakorlatilag a teljesen hangfeldolgozásért felelős és elég csak 5/7 csatornás végfok hozzá. Itt nekem nem világos, hogy AVR-t használhatom-e ebben az esetben végfokként? Illetve ha egyéb HDMI-s eszközök is vannak, játékkonzol pl., a PC-n át lehet őket kergetni vagy minden más bukok ilyen esetben?

[ Szerkesztve ]

Mégsenem

(#166258) Tamoo válasza palu (#166255) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Én tervezem, hogy step by step részletesen leírok printscreen-ekkel egy Cavern-es mérést, EQ APO beállítást úgy ahogy én csinálom. (De végülis VoidXs weblapján is fentvan. [link] ) Viszont a REW használatát biztosan nem fogom belevenni.

#166257 ada19: Igazából nagy különbség nincs a kettő közt. A hangkártya átveszi a DA átalakítást meg PC-n kell hangerőt szabályoznod, ennyi. Cavern-EQ APO rész ugyanúgy zajlik.
Lehet végfokkén használni AVR-t ha van ext.in bemenet. Én is ezt teszem a 4308-al amióta megvan a hangkártya. De lassan átállok végfokra és a Denon megy fel az apróba. Ext in bemeneten keresztül a jel kikerüli az egész DAC, DSP részt, a hangerő meg be van állítva egy fix értékre amihez nem nyúlok. Szóval az AVR-t csak ki-be kapcsolom, más dolog nincs vele.
A HDMI-s résszel nem foglalkoztam, arra nem tudok biztosan mondani hogy hogy lehet megoldani. Nekem nincs más eszközöm rajta.

[ Szerkesztve ]

(#166259) Dudee válasza alphamooncam (#166228) üzenetére


Dudee
senior tag

Igen, ez az irány is megfordult a fejemben. Illetve én inkább úgy gondolkodtam, hogy az alapokat lehetőség szerint 'fizikiailag' kell rendbetenni, és nem utólagos korrekcióval.
Viszont biztos, hogy vannak helyzet, amikor jó alapot megteremteni sincs nagyon lehetőség.
Nálam az elsődleges, és megkerülhetetlen gond a 'terem' (szoba) mérete.
Ez egy nem használt helyiség volt a szuterénben, ahol azt csinálhattam amit akarok.
Viszont sajnos nagyon pici. Mármint szerintem nagyon jó itt mozizni, szeretem hogy viszonylag közel ülök a 100-as vászonhoz, de eddig senki sem panaszkodott, hogy túl nagy. Igazából kicsit közelebb is van húzva a fotel, így 'immersive' :)

A gond inkább azzal van, hogy nincs hely nagyon szellősre rendezni a hangsugárzókat. Igazság szerint a mostani kialakítás még egy pici 5.1-es szetből (wharfedale dx1) és egy régebben zenehallgatásra használt Tannoy M3-ból épül fel. Erre bőven ráfér a csere, de azon meglepően jól szól ez így.
Hogy volna-e lehetőség 7.1-re, azt nem tudom.
Egy mozitermek építésével foglalkozó ember szerint még az atmos is simán megoldható lenne.

Szóval nincs nagyon lehetőség tologatni, rendezgetni a hangsugárzókat, nem nagyon férnek el akusztikai korrekciós elemek. Egyedül annyi, hogy a falakat halltex panel borítja, amiket beburkoltam fekete anyaggal. Ez így a vastag szőnyeggel nagyon jól megoldotta a magas tartomány reflexióit (nem méregettem, nincs felszerelésem).
Mélyekkel sztem itt nehéz játszani.

És ezért gondoltam, hogy segíthet valamit egy jó szobakorrekció -és most is sokkal jobb a helyzet AVR-X1000 MultiXT bekapcsolása után.
De a fő drive az, hogy míg a projektor tudja kezelni a bt2020-at és a 4k inputot, addig a mostani Denon nem.

(#166260) Hohocali válasza -KP- (#166254) üzenetére


Hohocali
aktív tag

Szerintem nem korrekt használt árakkal kalkulálni.
De hamár belelendültél, akkor ne hagyd le a tápot (~20k) és a házat se (~20-30k). Billentyű és egér. És érteni kell hozzá. És jön a legdrágább rész, a szabadidőd. Utánanézel, hogy miből mit érdemes venni, böngészni az aprót, lebonyolítani az adásvételt, értékelgetni. Összeállítani a gépet, felrakni a windows-t, és a programokat. Számoljunk mondjuk "szerény 5.000Ft"-os órabérrel. Hány órát számoljak? Esélyes, hogy ez önmagában meglesz 200k. ;)
Persze ha valakinek nincs családja, se kutyája, se macskája, és amúgy is egész nap a telefonját nyomogatja, akkor neki ez mindegy. De nem mindenki van így vele. ;)

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#166261) python1 válasza Hohocali (#166260) üzenetére


python1
veterán

Szabadidőt 5e forintos órabérrel kár számolni, mikor lemegyek a strandra minimum 2 óra hétköznap, nyáron általában minden másnap, hétvégén 8-órát is héderezünk, edzéssel heti 6ó.
Hobbinál nincs értelme ezeket számolni, főleg ha horgászol, ott sem a megfogott hal értéke számít, pedig a beletett idő energia nem kevés, a többi hobbiról már nem is beszélek.
A PC kiépítése másodpercnyi időt raból abból az időből, amit hülyeségre fordítunk.
A legtöbb időt a munka viszi el az életedből, mégis mint a robot nyomod. :D

[ Szerkesztve ]

(#166262) alphamooncam válasza Dudee (#166259) üzenetére


alphamooncam
őstag

A kanapét húzd el úgy a hátsó faltól, hogyha leülsz ~130cm-re legyen tőle a füled. Ez kb. 38%. itt lesz a legkiegyenlítettebb a hangzásod. ( Falközelben feldúsul a mély, akármit csinálsz )

Ha ez megvan, ki kellene kapcsolni a szobakorrekciót, és újra meghallgatni a rendszert.

A stúdiómonitor eleve viszonylag egyenletes frekvenciamenettel rendelkeznek, és a mélyeknek is jót tesz a 38%-os szabály.

Aztán meg úgyis Te fogd, nézni-hallgatni, úgyhogy tied a döntés.

Amikor anno úgy döntöttem, hogy házimozit kezdek építeni tudtam hogy kockáztatok.
Nehéz döntést hoztam, mert az én felállásom egyáltalán nem szokványos, annak ellenére hogy teljesen logikus.

Mondjuk a végfokozott rendszer sem szokványos, ahogy itt olvasgatom, legfeljebb itt a haladó topikban.

Szóval az enyém felépítése bizonyos szempontból jobban hasonlíthat egy végfokos rendszerhez, mint egy végfokos a hagyományoshoz.

Végfokosról meg van aki azt gondolja, hogy az a csúcs.

Nem tudom, csak azt, hogy annyit nem akarok költeni... :)

P.S.: Én egyébként pont 2 méterre ülök a vászontól, ami nálam elöl 38%, meg amúgy is mindig, az első három sorban szerettem ülni.

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166263) Hohocali válasza python1 (#166261) üzenetére


Hohocali
aktív tag

Részben egyetértek. De nem ilyen egyszerű. Én is horgászok. Nem számolom ki mennyibe kerül, amikor ott ülök. De amikor ott ülök, akkor nem tudok mással foglalkozni. Szóval el kell dönteni mivel akarok foglalkozni, mert a szabadidő véges. És amikor töredék időm van a hobbiaimra, mint szeretném, akkor bizony előjön bennem a fenti téma. Sokmindent megtudnék csinálni magam is, de nincs időm. Ekkor átgondolom, mennyit keresek óránként a munkámmal, és bizony meghozok olyan döntéseket, hogy ezzel meg azzal nem foglalkozok x órát, hanem inkább megveszem készen, mert nem akarok lemondani pl. a horgászatról. Stb. :)
De - mivel vállalkozó vagyok - megtehetném azt is, hogy a szabadidőmet beváltom munkára, amiért bizony megkapom az órabért. Van munka bőven (napi 24 óra is kevés lenne rá), ez nem probléma. De nem vagyok hajlandó, mert kell a szabadidő. És ezt átgondolva bizony annyiba kerül a szabadidőm. :)

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#166264) python1 válasza Hohocali (#166263) üzenetére


python1
veterán

Részben ezért hagytam abba a szub gyártást én is pontosan.
Ja így már érthetőbb, de maga a tény, hogy jobb a PC ezen nem változtat, és bizony ha a drága szabadidőmet minőségileg is szeretném jobban eltölteni,akkor bizony áldozni kell valamennyit.
De egyetértek veled.

[ Szerkesztve ]

(#166265) -KP- válasza Dudee (#166259) üzenetére


-KP-
addikt

Lapos kivitelű hangsugárzók és hangáteresztő vászon szerintem sokat dobna ezen. A szoba hátulja meg oldala hogy néz ki?

[ Szerkesztve ]

(#166266) Tamoo válasza Dudee (#166259) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

5/7db Jamo D500 LCR (~70e/db), egy ultimax vagy szekrény pro szub, 3/4db olcsó 50ezer körüli PA végfok a Jamo-knak, egy Crown a szubnak meg pc hangkártyával ... valakit ráveszel hogy elmenjen bemérni és hadd szóljon! :D

[ Szerkesztve ]

(#166267) python1 válasza -KP- (#166265) üzenetére


python1
veterán

Hogy mennyit agyalok ezen én is, vagyis a lehetőség adott, de el kellene már végre kezdenem összehozni. :D

(#166268) -KP- válasza Tamoo (#166266) üzenetére


-KP-
addikt

Jó az 120 ezerre is. 7 darab D500 szerintem is jó lenne. A surround sugárzókat viszont biztosan nem használnám.

(#166269) Tamoo válasza -KP- (#166268) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

A D500? Annyit viszont már nem adnék érte. Amikor néztem az év első felében még 70ezer volt. :(

(#166270) SPEA válasza -KP- (#166268) üzenetére


SPEA
aktív tag

Ennyire jó cucc az a D500? Még nem hallottam, de első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő - de nyilván nem ez alapján ítélünk :)

(#166271) Tamoo válasza SPEA (#166270) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ha a 70ezres új ár/db árat veszem alapul, akkor jó ár/érték arányú. Mozihoz... de zenére nem. 120ért viszont már egyáltalán nem jó ár/érték arányú.

[ Szerkesztve ]

(#166272) szly01 válasza Tamoo (#166271) üzenetére


szly01
csendes tag

Külföldön mindenhol 250 Euro-ért hirdetik, (cirka 90 eFt) de kétlem, hogy lenne már készleten. 3 éve, amikor én vettem, hónapokat kellett rá várni.
Zárt mivolta miatt nem érzékeny az elhelyezésre, kompakt és mégis nagy membránfelületű (THX Select minősítés)
TAMOO, Te hallottad, az Ultimax-al fergeteges mozit csinál. Ahogy egy barátom mondta "lőni, azt nagyon tud"
Zenére meg AVR után kötve a többszörös árú konzumer márkák is karcsúak.
Rövidesen megválok tőlük (felszámolom a mozit) az új gazdájuk nem fog csalódni, pláne annyi pénzért.

(#166273) Tamoo válasza szly01 (#166272) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Nagyon jó "kis" rendszer, sajnálattal hallom hogy tényleg úgy döntöttél hogy felszámolod. :(
Aki megveszi mindenesetre jól fog vele járni az biztos. Amióta hallottam Nálad, ajánlottam már pár embernek. Meg ugye az Ultimax is ott győzött meg. :))

[ Szerkesztve ]

(#166274) -KP- válasza SPEA (#166270) üzenetére


-KP-
addikt

Franc tudja. Sajna manapság semmit nem érő forintunk mellett mindennek megkérik az árát.
Heco Ambient 44, ez lenne a másik jelöltem Dudee számára.

(#166275) modflow


modflow
veterán

Sziasztok!

Tudnátok ajánlati egy olyan tudású erősítőt olyan árban, mint a Denon AVR-X2700H, csak tervezési hiba nélkül?

(#166276) Dudee


Dudee
senior tag

köszi mindenkinek a segítőkész tanácsokat!
Az ajánlott hangsugárzók -ha jól láttam- alapvetően falra helyezhető, vékony kialakítású darabok, amiket gondolom azért ajánlotok, mert KP bedobta az AT vásznat.

Vásznat most biztosan nem fogok cserélni, mert ez még 10 hónapos sincs, és relatív borsos ára volt -persze minden relatív. Az AT irányt akkor azért zártam ki, mert ugyan nem számottevően, de tovább csökkentette volna a helyiség méretét, és talán még húzósabb lett volna egy jó vászon ára. Azt gondolom ezt a döntést most nem érdemes újra megtárgyalni.
Semmi sem tart örökké, simán lehet, hogy egyszer építek egy másik, nagyobb szobát, de most ez volt adott. Ennek is nagyon örülök, mert akármennyire is bömböl a cucc, a család békésen alszik az emeleten. Ez már önmagában hatalmas plusz szerintem :)

130 centivel kapcsolatban:
most kb 70 centire van a hátsó fal a fülemtől, nem a legjobb. Ha ezt 130cm-re növelném, ahogy alphamooncam ajánlotta, akkor kb 200 cm lenne a nézőtávolság egy 98"-os vászontól.
Kipróbáltam, az már nekem is egy kicsit hardcore :) (filmmel most nem tudtam kirpóbálni, mert szervizben van a projektor).
Egy kicsi talán lehet még előrébb ülni, de annyira nem.

Nem tudom van-e értelme ekkora szobában 5.1-ről 7.1 felé menni, esetleg atmos-t feltenni a mennyezetre. Szívesen eljátszom a gondolattal, csak lehet, hogy értelmetlen.

[ Szerkesztve ]

(#166277) Quetz válasza -KP- (#166239) üzenetére


Quetz
őstag

Miért kell két hangkártya? Hogy legyen elég DAC csatorna? 16 csatornás DAC nem megoldás? Thomann.de széles választékban árul ilyesmit.

(#166278) alphamooncam válasza Dudee (#166276) üzenetére


alphamooncam
őstag

"130 centivel kapcsolatban:
most kb 70 centire van a hátsó fal a fülemtől, nem a legjobb. Ha ezt 130cm-re növelném, ahogy alphamooncam ajánlotta, akkor kb 200 cm lenne a nézőtávolság egy 98"-os vászontól."

Igen, ez probléma, tipikus, melyik ujjamba harapjak esete, nézési távolság-szobaakusztika problametikája.

A 38%-os szabály általános, nem én találtam ki, de hatását saját mérésekkel (UMIK-1-REW ) igazolni tudom.

Azért írtam, hogy általános, mert a beszakadásokat nem tudod a mély tartományban korrigálni elektronikusan. Szerintem.

Úgyhogy hiába költesz milliókat, ha nem az optimális távolságban leszel, akkor elektronikusan sem tudod kipótolni, ami a kioltásokkal elveszik, ott lesz egy nagy lyuk a frekvenciamenetben.

Mivel Te is vetítesz egy párhuzamot vonnék, a hallgatási távolság (sweet point) 38%-os szabály, és a kontraszt-sötétítési fokozatok között.

Azt ugye minden komoly projektoros tudja, hogy hatványozottan romlik a minőség, a kontraszt, amint egy kis fény is beszűrődik/visszaverődik a vászonra, és ilyenkor olvad el a több tízmilliós high-end, ultramodern 10-20-30.000:1 kontrasztja, és lesz belőle belépő szintű projektor csupán azért, mert a user nem biztosította a megfelelő feltételeket az optimális működéshez.

Úgyhogy most választás előtt állsz, vagy a képed, vagy a hangod lesz optimális, a kettő együtt nem fog menni ilyen feltételekkel.

Valamiben kompromisszumot kell majd kötnöd...

Majd számolj be mire jutottál, és milyen lett. Sok sikert !

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166279) -KP- válasza Dudee (#166276) üzenetére


-KP-
addikt

jó fajta 3 méteres AT vászon 200 ezer körül kapható. 220-as gondolom ettől valamivel olcsóbb lenne. Ezeknél nem az ár a fő gond, hanem hogy 0.8-0.75 gain körüliek. De igazából egy átlag LCD-nek sokkal több fényereje van, mint amire szükség van, és még a dlp-k nagy része is megbírkózik ezzel. Főleg ha nem 3 méteren kell megvetíteni, hanem attól jóval kisebb méreten. Egyrészt felkerülne a centered a vászon mögé középre, és nem alulról szólra onnan minden, másrészt mivel nem vinné a helyet a két hangfal a vászon két szélén akár faltól falig tartó képméreted lehetne. Illetve a képpel szinkronban lenne a hang teljesen. Kerettel 2,4-2,5 körüli képed lehetne. Szerintem nagyon állat lenne.

(#166280) -KP- válasza Quetz (#166277) üzenetére


-KP-
addikt

Igazad van, nem kell két kártya. De erre majd térjünk vissza akkor, ha a Lav tudja dekódolni az atmost is legálisan.

(#166281) modflow válasza modflow (#166275) üzenetére


modflow
veterán

Ebben tud valaki segíteni?

(#166282) SPEA


SPEA
aktív tag

az svs mélyládák mennyire szoktak alapzajosak lenni?

(#166283) Quetz válasza modflow (#166281) üzenetére


Quetz
őstag

Ha HDMI 2.1 kell, mert 4k@120Hz játszol, akkor nincs ilyen AVR. Mondjuk valóban szükséged van erre a feature-re?

(#166284) modflow válasza Quetz (#166283) üzenetére


modflow
veterán

Nem feltétlenül.
Az alábbiak miatt gondolkodom:

Adott a Sony XH90 4 db HDMI bemenetel és van 5 db eszközöm, amit a TV-re csatlakoztatnék:
- Sony STR-DH790 erősítő (4 db HDMI be, 1 db HDMI ki)
- médialejátszó
- PC
- PS4
- Xbox Series X

A HDMI bemeneteket lehet ugye színre konfigoni.

No ha én összekötöm a TV-t és erősítőt eARC-on (HDMI3), akkor maradt 3 db HDMI a TV-n.

Kizárásos alapon az Xbox közvetlenül megy HDMI4 -be. Ez rendben is lesz, szépen bekonfigolom játékmódra stb. Oké. Még a 4K/120Hz is.

A PC most megy a HDMI1-be. Ezt is szépen bekonfigolom, kép oké, igaz hang az nem jó. Ezzel még küzdök. (eARC miatt nem megy optikai hang.)

A médialejátszó és a PS4 az erősítőbe megy közvetlenül, onnan megy tovább a TV-be.
Na itt a gond, hogy ugye eARC-on megy fel, azaz a HDMI3 -on.
Ha magát a HDMI-t lehet konfigolni, akkor hogy állítsam be a HDMI3-at játékra/PS4-re és médialejátszóra is?
Erre van megoldás?
(Marad az, hogy valamelyiket még direktbe kötöm az egyetlen szabad HDMI2-re?)

Szóval igazából az a legnagyobb baj, hogy erősítőből egy HDMI megy ki. Mert ha kettő lenne, akkor egyik lehetne játékra, másik filmre konfigurálva és minden szuper lenne.

(#166285) Borisz76 válasza modflow (#166284) üzenetére


Borisz76
veterán

Ez egy nagyon jó kérdés....

Érdemes mindent egy jó házimozi erősítőre kötni.
Egy HDMI lép ki a rendszerből bele a TV-be.
Igen ám de a TV-n 1 HDMI portot "csak" egy módba lehet állítani.....
Filmezéshez más beállítások kellenek mint játékhoz.

Talán a jövőben megoldják , hogy az erősítő kiküldi a TV-nek, hogy a forrás éppen a "GAME HDMI"...kapcsolj te is át GAME módba. Vagy éppen "BluRay HDMI"-n kapom a jelet....kapcsolj film módba.

Ez elegáns megoldás lenne.
Szerintem nem is lehetetlen a kivitelezése.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#166286) gab1ka válasza Borisz76 (#166285) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Már elérhető ez az automatikus váltás ALLM néven, többek közt a szóban forgó XH90 Sony is kapott a flatpanels szerint rá fw frissítést.Más kérdés hogy a korábbi androidos sony-kon a fehéregyensúly és a LUT kalibráció overall módosításként minden képmódra vonatkozott, azaz a film módban kalibrált értékek tolódtak rá (teljesen hibásan) a többi inputra és módra.Lehet hogy azóta ezt már orvosolták.

(#166287) modflow válasza gab1ka (#166286) üzenetére


modflow
veterán

Pardon? Van már ilyen? ALLM?

Azaz elvileg feloldható a dilemmám?
Ennek utána olvasok...

Amúgy szerintem csal annyi kellene, hogy ha 10 eszköz megy erősítőbe és onnan egy TV-be, hogy amikor bejön a kép, megnyomok egy gombot és kiválasztom én, hogy pl. PS4 beállítást adjon, stb.

(#166288) gab1ka válasza modflow (#166287) üzenetére


gab1ka
aktív tag

A tv-den van ilyen opció, az erősítődön nem tudom, annak is támogatnia kellene ha ezt használni szeretnéd.Amúgy szerintem rém egyszerű a dolgod, a tvd is és az erősítőd is ha jól olvastam támogatja az eARC-t (erősítő neve earc google első találat fw frissítés), azaz a két konzol mehet a tvbe, a PCM hang eARC-n az erősítőnek, a médialejátszó és a pc pedig tetszőlegesen ahova neked kényelmes.Csak az Xbox Series X a 120hz miatt kell hogy egyenesen a tvbe menjen, a ps4 pedig azért hogy ne kelljen kézzel váltogatni a game módot ha az erősítőre lenne kötve egy médialejátszóval karöltve, hiszen a tvn a ps4 forrását is game módba rakod ami úgy is marad ahogy az xbox is, míg a mplayer ésvagy pc az erősítőn movie módban.

(#166289) modflow válasza gab1ka (#166288) üzenetére


modflow
veterán

Biztos ez, hogy az ALLM az azt jelenti, hogy ha A eszköz kapcsol be, akkor a hdmi 50 db beállítása lép életbe, míg B eszköz estén másik 50 db képbeállitás lép értve?? Mert ugye kismillió dolgot állítok be egy eszközre.

Ez a ALLM nem csak simán az inputlapot változtatja, de semmi más képi beállítást nem?

(#166290) gab1ka válasza modflow (#166289) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Input lapról nem tudok :). Az ALLM az Auto Low Latency Mode rövidítése.A funkciója egyszerűen ennyi, hogy amennyiben a kijelző is támogatja és a forrás is, abban az esetben ha a forrásod pl Xbox, akkor azt a tv érzékeli és játék módra vált.Ha a forrásod ugyanez az Xbox de egy bluray filmet játszol le, akkor film módban marad.Ha a forrásod egy AVR erősítőre kötött médialejátszó és ugyanebbe az AVR-be kötve egy Xbox ARC-n 1 db kábellel, akkor is szintén a tv a saját egyetlen ARC kábelén érzékeli hogy most te xboxozol vagy filmet nézel és e szerint magától váltogatja a game vagy film módot hogy ne neked kelljen kézzel.Ennyi a funkciója.Az erősítőd ezt nem támogatja ergo azt a láncban kötve számodra ez az ALLM nem érdekes.Továbbá a PS4 sem támogatja, az 5 elvileg már igen.Ha pedig cserélnél csak ez miatt AVR-t akkor pedig szembejönne a 120hz bug, azaz ahhoz hogy kihasználd a 120hz-t az xboxodon, akkor is kénytelen lennél a konzolt egyenesen a tvbe kötni a hangot pedig onnan továbbküldeni az AVRnek.Xbox-tv (game), Ps4-tv(game), mplayer-AVR (movie), pc-tv (game,feltételezve hogy game mód kell itt is).Ennél a láncnál szerintem nincs jobb lehetőséged.

(#166291) modflow válasza gab1ka (#166290) üzenetére


modflow
veterán

Hát így lesz akkor, költséghatékony is lesz ez a megoldás. :)
Köszi.

(#166292) Khaosz55 válasza VoidXs (#166251) üzenetére


Khaosz55
addikt

Én is PC-t használok film lejátszáshoz. VGA HDMI - Erősítő - Projektor.. Gamelek ezért elég bika PC-m van. Viszont a PC-s lejátszással van szívás néha napján.
Pl nálam most az aktuális, hogy Nvidia kártya esetén ha 446.14 drivernél frissebbet rak fel az ember, akkor nem működik a HDR - SDR konverzió, pocsék lesz a kép. Egyes HDR filmeknél nagyon sötét a kép és a projektoron nagyon nem tudják jól megjeleníteni a HDR-t ezért gyakran használni madVR esetén a "tone map HDR using pixel shaders" HDR-SDR konverziót. Ami szuper funkció.

Viszont ahogy írtam 446.14-es driver után ez bugos nem megy. Nvidia persze ígérte, hogy javítva lesz a következő frissítésbe, de már több frissítés történt és ugyan úgy rossz. Pont leszarják. Szóval vagy a madVR csinál valami vagy ez a bug ott lesz ami elég idegesítő mert én használom ezt a funkciót.
Persze nyilván ha nem lesz javítva, akkor veszek egy médialejátszót. Örökre nem maradhat fent a 446.14-es driver.

(#166293) alphamooncam válasza Khaosz55 (#166292) üzenetére


alphamooncam
őstag

Dedikált szoba révén, dedikált sztg.-em is volt, amit akkor használtam volna, amikor eljött az ideje. Ehhez képest többször belefutottam, hogy ez bizony nem megy...

Mind házimozi, mind zenelejátszás vonalon, azért váltottam RPi-re, mert meg akartam szabadulni a Windows, frissítős, driveres nyűgjeitől, attól, hogy bekapcsolom a rendszert egy jó film vagy zene reményében, esetleg még vendégeim is vannak, én meg felrobbanok a méregtől, hogy azonnal biztosan nem lesz filmnézés/zenehallgatás, előbb mókolni kell, de mikor?! Vendégekkel addig ki foglalkozik?! :O

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166294) Khaosz55 válasza alphamooncam (#166293) üzenetére


Khaosz55
addikt

Nagy PC fan vagyok, amit tudok azzal oldok meg, majdnem vettem egy ziddo-t, de adtam még egy esély mondom ha fél év múlva sem oldják meg a driver problémát, akkor a veszek egy dedikált lejátszót hiába mondják ezzel a legjobb a minőség pedig a gép rendesen elbírja a madvrt-t Ryzen 3700X+ RTX2080super.
Mondom nekem ez az egy problémám van HDR SDR konverzió más minden szuperül működik és azért is szeretem, mert nekem minden anyag a PC-n van. Egy dedikált lejátszó esetén is menni kell a pc-nek mert a lanon menne a forrás.

(#166295) -KP- válasza Khaosz55 (#166294) üzenetére


-KP-
addikt

fent van a beta113?

(#166296) Q válasza Khaosz55 (#166294) üzenetére


Q
senior tag

"Egy dedikált lejátszó esetén is menni kell a pc-nek mert a lanon menne a forrás."

Vagy beállítasz egy nas-t.

[ Szerkesztve ]

(#166297) Khaosz55 válasza -KP- (#166295) üzenetére


Khaosz55
addikt

Igen fent van, de csak akkor működik, ha a 446.14-es vagy korábbi Nvidia drivert használok. Amint frissebb drivert rakok fel katasztrófa a kép. Kb mintha 2 bites lenne és minden szín túlszaturált. Keresgélek olvasgatok de még nem találtam megoldást sajnos.

(#166298) -KP- válasza Q (#166296) üzenetére


-KP-
addikt

Egy nas majdnem annyi mint egy pc, és nem igazán tudod másra használni.

(#166299) Khaosz55 válasza Q (#166296) üzenetére


Khaosz55
addikt

A PC-ből kiveszem az egyik HDD-t berakom a lejátszóba. Viszont nem olvastam utána, hogy ebben az esetben tudom, a lejátszóba lévő HDD-re menteni a filmeket tehát PC-ről indítanám a mentést a lejátszóba lévő HDD-re.
Iilletve ha be van kapcsolva a lejátszó akkor PC-ről elérem-e a lejátszóba lévő HDD anyagát.
Zidoo Z1000 pro-t vagy UHD2000-et néztem ki.
Bár meg kell néznem, hogy hogyan működik zidoo esetében a HDR-SDR konverzió.

[ Szerkesztve ]

(#166300) alphamooncam válasza -KP- (#166298) üzenetére


alphamooncam
őstag

Kb. 10 éves a NAS-om, és kiszolgált 3 PC, és laptop generációt.

NAS-omat jelenleg eléri egy
-Rpi4 (hm),
-Rpi3 (zene)
-Asztali PC Gigabyte Brix SFF
-Lenovo laptop
-Mobil
-Hozza a gyerek a Tabletjét, Laptopját, telefonját stb.

Amit nyilván Te is tudsz, hogy a NAS legnagyobb előnye, - másik helyiségben van nem a moziszobában, és nem mellesleg elintézi a virágbolti beszerzést is - hogy a hálózat bármely szegletéből elérem az összes adatot, nem helyben kell tárolni semmit, de mindenki el tudja dönteni, hogy a kényelme mennyit ér neki. :D

[ Szerkesztve ]

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.