Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#165801) Tamoo válasza alphamooncam (#165800) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

10dB-es kiemeléseket sem jó figyelmen kívül hagyni. Magam részéről nem gondolnám, hogy nálam nagyobb időzítési hibák vannak az EQ miatt (ami nem PEQ).

(#165802) Quetz válasza Hohocali (#165785) üzenetére


Quetz
őstag

A kalibráláshoz még annyit tennék hozzá, hogy az AV ujságok és fórumok "dokumentációja" hibás, otthon nem 85dB-re kellene kalibrálnia a -20dB mérőjellel, hanem 78-80dB-re. Ahogy John Schuermann írja:

Even in film mixing, reference level for theatrical is different than reference level for a smaller space. As some here know, I am a film composer and sound designer when I'm not designing home theaters, and can say that true theatrical reference level seems astonishingly loud when achieved in a typical home space. For film work - assuming you are literally mixing in a movie theater sized room - the room is calibrated to 85db using bandwidth limited pink noise, registering -20 on the level meter. When I mix a film in my living room sized mix suite, I calibrate to 78 db using the same pink noise test signals (that's somewhat of an industry standard for small mix suites, as sound propagates differently in smaller rooms). I've mixed two features in surround and both had their premieres in state of the art movie theaters ("The Creep Behind the Camera" had its premiere at the TCL Chinese in Hollywood), and my 78db calibrated mix sounded exactly right in the actual movie theater, which of course had been calibrated to 85db.

Filmmixer@avsforum álláspontja pedig az, hogy minden hangfalat 80dB-re kalibrálnak, a mélynyomót 86dB-re, amikor nearfield/midfield mixet csinálnak.

A jelenség az, hogy a kisméretű szobában minden hangosabbnak hallunk, és amikor a hangmérnök beállítja, hogy egy effekt mondjuk -15dB-n szólaljon meg, az a szobában jó lesz, de a moziban már halk.

(#165803) -KP- válasza Hohocali (#165793) üzenetére


-KP-
addikt

Ezt én kb. 600hz-ig eqznám így első ránézésre.

(#165804) python1 válasza Tamoo (#165798) üzenetére


python1
veterán

A minidsp IIR szűrőt (bikad) használ, az opendrc használ FIR szűrőket, és ahogyan Voidxs is írta, nem szól bele a fázismenetbe.
Bár a minidsp korrekció után sincs probléma rew-vel ellenörző mérés után.

[ Szerkesztve ]

(#165805) novi68


novi68
tag

Sziasztok,segítséget szeretnék kérni mélyláda javítás ügyben.Egy Yamaha YST-SW 350-ről van szó.Korábban tett egy olyat használat közben,hogy durrant egyet és nem szólt többé. Szeretném megjavíttatni,ha lehet-talán a végfok mehetett ki-,melyik szervízt ajánlanátok Pesten a javítására?

Köszönöm!

My name is White. Lumia White....

(#165806) Hohocali válasza -KP- (#165803) üzenetére


Hohocali
aktív tag

A fenti ábrán kb. pont addig van. :) A jobb oldali határok csak "iránymutatóak", ha úgy érzem nem jól osztja el, akkor változtatom azokat.
A probléma változik, ha lejjebb veszem a célgörbét, mert akkor már a felső tartományt is lejjebb kell húznom (át kell irányítani oda filtereket).

#165802 Quetz: igen ezt láttam én is ábrákon, hogy minél kisebb a szoba, annál kisebb a ref. level is. Legközelebb 78dB-re lövöm be (~15m2). :) Ha így osztok/szorzok, akkor a jelenlegi -12dB-es hangerejű mozizásomból -5dB lesz. Ez már majdnem ref. level, na nem mintha ez olyan fontos lenne. :)

#165799 alphamooncam: jelenleg nincs más lehetőségem, de azokkal a durva "hegyekkel" csak kezdeni kell valamit, nem? Jelentősen hallatszanak. Nyilván jobb lenne szobaakusztikával megoldani. A kérdés még az, hogy ez a fázisbelenyúlás mennyire hallatszik mondjuk egy 10dB-es kiemeléshez képest.

Pár hét múlva meglesz a Dirac kit, akkor úgyis arra fogok átállni, kiváncsi leszek, az mit hoz ki ebből. Össze is lehet hasonlítani majd ezzel. Jelenleg ezt nem tudom semmivel se hasonlítani, mert nincs más. Csak az EQ kikapcsolás.

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#165807) python1 válasza Hohocali (#165806) üzenetére


python1
veterán

Arra kíváncsi leszek én is.
Készítek én is ARC korrekciót a hétvégén, az eddigi autómatikus kalibrálások nem hoztak számomra értékelhető hangot, bár az umc-1 már azért jobb volt mint az eddigi AVR- kalibrátorai. Anthem-ben bízakodok, mivel már magában is eléggé megnyerő a hangja számnomra.
Szubra minidsp marad az biztos.

[ Szerkesztve ]

(#165808) Tamoo válasza python1 (#165804) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Szerintem a miniDSP PEQ-ja bezavarhat a fázisba, mivel az valóban IIR biquad ahogy írod.
Az hogy ez miben nyilvánul meg (kihallani-e egyáltalán bármit is ebből) vagy hogy lehet méréssel lecsekkolni, azt bevallom nem tudom. Nem foglalkoztam a dologgal mert nem ezt használom. A FIR az valóban nem szól bele.
Majd reméljük VoidXs megírja a tutit, mert szerintem legtöbbünknek elég hiányos a tudása a témában hogy finoman fogalmazzak.

De egyébként ezzel abszolút nem arra akarok kilyukadni, hogy a miniDSP rossz. Nagyon is jó, hiánypótló készülék, nyilván nem véletlenül használják annyian. Bánom hogy a T12-khöz nem vettem én is egyet.

[ Szerkesztve ]

(#165809) python1 válasza Tamoo (#165808) üzenetére


python1
veterán

Mondjuk a fázis késést most, hogy írtad valóban nem tudom, hogy is tudnám mérni.
Viszont, ja. :D

(#165810) Hohocali válasza Hohocali (#165806) üzenetére


Hohocali
aktív tag

"Jelenleg ezt nem tudom semmivel se hasonlítani, mert nincs más."
Ha korrekt akarok lenni, akkor van más: a PC-s korrekció. De ezzel elvesztem a felső 4 hangfalat. Ez sajnos így egy félkarú óriás.
Bár néha zavarba esek, mert pl. tegnap este játszottam a ME:Andromeda-val, és a proci azt írta ki, hogy Atmos van. Ez nem lehet bitstream, tehát a PC-ről ki lehet küldeni az Atmos-t. Azt nem csekkoltam, hogy felülről is jön-e hang.

Kipróbáltam, hogy csak 1db filter van +6 dB-el, és így is klippel.

Cavern-el is végeztem korábban mérést, és mentettem .emo file-t. Most belenéztem, és mindegyik "headroom="6""-ot tartalmaz. :)

[ Szerkesztve ]

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#165811) VoidXs válasza Tamoo (#165798) üzenetére


VoidXs
nagyúr

A sima MiniDSP igen, a HD tud FIR-t is, csak gyenge felbontással.

#165808: Igen, kihallani, de nem önmagában, hanem ha egyik hangszóróból úszna hang a másikba. Ha helyes a fázis, azt hallod, hogy úgy úszik át a hang, mintha egy hangszóró mozogna egyik pontból a másikba, nem pedig egyik halkul, másik hangosabb lesz. Ez egy házimozis felszereléssel elérhetetlen dolog, mivel minta alatti pontosság kell hozzá. Én még csak PC-től (és nyilván fejhallgatótól) hallottam hasonlót.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165812) VoidXs válasza Hohocali (#165810) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Azért van ott a 6 dB headroom, mert a filterek szummája nem lehet több, ezt a használt módszer garantálja.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165813) Quetz


Quetz
őstag

Ritkán találni hangfal kábel vagy IC mérés tesztet, ezért mindig örömmel olvasok ilyeneket: AudioQuest Wind High-end Cable Review

TLDR: fölösleges pénzkidobás megvenni ezeket az árkategóriájú kábeleket. Az utolsó kép ami igazán érdekes, mutatja, hogy tud egy IC zavart felszedni a környezetből, ez alól a generic kábel sem kivétel, de az AQ megoldása nagyságrendekkel roszabb eredményt ad.

AUDIOQUEST - Wind Interconects RCA Cable Stereo High-end Review.jpg

AUDIOQUEST - Wind Interconects RCA Frequency Response Audio Measurements.png

AUDIOQUEST - Wind Interconects RCA Stray Noise Pick up AC Mains Audio Measurements.png

(#165814) devil-k válasza Quetz (#165813) üzenetére


devil-k
nagyúr

Meg kell fizetni a szép dobozt és a "kígyóbőrt"! :D

- mozi bolondéria -

(#165815) denesdr válasza alphamooncam (#165799) üzenetére


denesdr
addikt

Komolyan mondom néha fáj ilyeneket olvasni, hogy PEQ használata többet árt mint használ. Persze biztos van olyan helyzet ahol ez igaz, de általánosságban ilyet kijelenteni csak oda vezet, hogy aki ezt olvassa és még nem használt PEQ-t az jó eséllyel el is lesz riasztva tőle és aztán tovább adja a mantrát, hogy az milyen xar.
Nálam pl otthon van egy jó 10dB-es kimelés 50Hz-en, évekig szenvedtem tőle olyan zavaró tud lenni egyes hanganyagoknál, most már egy jó ideje (kb 3 éve) PEQ-val van "kezelve" a dolog és azt kell mondjam, hogy ilyen távlatból is kielégítő a kapott eredmény. Persze, FIR-el elképzelhető, hogy mégjobb lenne, de szerintem így is teljesen jó szól a rendszer, szóval nem ártott többet mint használt. Mondjuk utózengési problémák nincsenek a szobában, még a mélytartományban sem.

[ Szerkesztve ]

(#165816) VoidXs válasza Quetz (#165813) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Eddig is tudtuk, hogy az AQ olyan hulladékot gyárt, ami normális minősítést se tud elérni.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165817) devil-k válasza VoidXs (#165816) üzenetére


devil-k
nagyúr

Az azért ez barokkos túlzás, hogy hulladék, inkább túlárazott (mondom ezt úgy, hogy az összes HDMI kábelem sub kábelem AQ). Nem ugyanaz.

- mozi bolondéria -

(#165818) VoidXs válasza devil-k (#165817) üzenetére


VoidXs
nagyúr

De, konkrét hulladék. Még a dugókat se tudják méretre gyártani, és a pinek is rövidebbek, mint a szabvány. Azért az már tényleg vállalhatatlan, hogy vannak teljesen szabványos eszközök, amivel egy (elvileg) teljesen szabványos kábel nem működik, már ha épp befér, főleg, hogy amin ezeket néztem, az a legdrágább darabjuk volt.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165819) BBéci válasza devil-k (#165817) üzenetére


BBéci
titán

HDMI, USB és szubkábeleik kiemelkedően jó minőségűek, ennek ellenére szerintem is túlárazottak.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#165820) devil-k válasza VoidXs (#165818) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem tudom. Én amikor vettem ezeket nem tapasztaltam ilyen anomáliákat.

- mozi bolondéria -

(#165821) VoidXs válasza devil-k (#165820) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Én eddig 5 AQ-s házimoziból 4-nél. Mindenhol kicseréltettem őket, mert a hibák a normális adatráták nem teljesítésétől a kontakt teljes hiányáig terjedtek, és ezt az áruk csak tetőzi. A legolcsóbb bolti kábel minden esetben működött, még a kínai import 1 mm vastag drót is bőven megbízhatóbb.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165822) alphamooncam válasza denesdr (#165815) üzenetére


alphamooncam
őstag

Nyilván nem látom a szobád frekvenciaválaszát, de...

"Nálam pl otthon van egy jó 10dB-es kimelés 50Hz-en, évekig szenvedtem tőle olyan zavaró tud lenni egyes hanganyagoknál, most már egy jó ideje (kb 3 éve) PEQ-val van "kezelve" a dolog és azt kell mondjam, hogy ilyen távlatból is kielégítő a kapott eredmény."

Érdekes ez a kiemelés mert...

... ha elektronika okozza én kicserélném az elektronikát egy jobbra.
... ha szoba okozza akkor legritkább esetben van önmagában kiemelés, akkor vélhetőleg lesz a környéken kioltás is (meg hosszú utózengés)
... ha PEQ-val kezelted vélhetően 0,7Q nál nagyobb értékkel tetted, mert pl. azt javasolja a REW. Így viszont fázishiba is keletkezik, aminek eredménye, ahogy írtad, a távlatból kielégítő eredmény.

Esetleg, ha lenne utózengésről mérési eredményed, akkor el tudnám hinni, hogy nincs problémád, de ez az 50Hz körüli kiemelés, amiről beszámoltál, pont kétségessé teszi ezt, és igen akusztikai hibát analóg módon célszerű megoldani, nem pedig elektronikával, mert az csak további (fázis) problémát okoz.

... ha meg nem kis Q értékkel dolgozol akkor meg sosem lesz "szép egyenes vonalad" - ami szerintem még mindíg jobb, mint az időzítési hiba, mert az agyunk "kiegyenlíti" jobban tolerálja a hangnyomás egyenetlenségeket, mint a fázishibát.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#165823) Tamoo válasza alphamooncam (#165822) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ahogy korábban is hivatkoztam rá ( [link] ), fapaci írta hogy 80Hz alatt nem érdemes utózengési időt vizsgálni mert könnyedén lehet hogy hamis eredményeket látunk a grafikonon...

Egyetértek hogy nem kellene lebeszélni másokat a PEQ-ról. Szub tartományban nagyon hasznos lehúzni vele azt a pár nagyobb kiemelést ami jellemzően mindenkinél előfordul. Nálad is a "basszuscsapda" ellenére.

[ Szerkesztve ]

(#165824) alphamooncam válasza Tamoo (#165823) üzenetére


alphamooncam
őstag

Annyiban tévedsz, hogy én bal oldalon 9bB-t jobb oldalon 8dB-t "tettem rá"
a szub tartományra, és nem kell mindenben egyetértenünk. :D

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#165825) denesdr válasza alphamooncam (#165822) üzenetére


denesdr
addikt

Nem elektronika okozza a kiemelést, hanem a szoba, igen van beszakadás is 100Hz körül (itt nincs elektronikus korrekció, beszakadást ugye nem "illik" ilyen módon korrigálni), de egyáltalán nem vészes. Ha teljesen flat lenne 50Hz-ig a hangsugárzóm átvitele, akkor mégnagyobb lenne a kiemelés mint 10dB.
Ha az elektronikus korrekció további fázishibát okozna akkor azt hogyan kellene hallanom? Vagy ha tényleg okoz, akkor miért hallani jobbnak PEQ után a rendszert?
Igen, magas Q értékű szűrő van használatban, az egészből annyi hallatszik, hogy nincs az 50Hz-es irritáló kiemelés, semmi egyéb hátrányt nem hallani, ha hallanék akkor már rég váltottam volna FIR szűrésre vagy 50Hz-es akusztikai rezonátor(ok)t raktam volna a szobába.
Itt van a jobb és bal oldal utózengési görbéje, nálam csak sztereó a rendszer:
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#165826) denesdr


denesdr
addikt

Ha már fázis(zavar)nál tartunk gorsan mértem egyet. Az egyik grafikon a korrigálatlan átvitel és a minimumfázisa, a másik pedig a PEQ-val korrigált átvitel és és annak minimumfázisa, óriási különbség mondjuk nincsen. Szerintem nemhogy rosszabb, hanem jobb a korrigált átvitel fázisa (értelemszerűen, mivel laposabb az átvitel), az alkalmazott szűrő pedig 50Hz, Q=9, -10dB:
[link]
[link]
Hogy lehet ide képet feltölteni, hogy látszódjon is a szöveg között?

[ Szerkesztve ]

(#165827) Cseneles válasza denesdr (#165826) üzenetére


Cseneles
őstag

Miert smootingolsz? H jobban nezzen ki? Frlesleges elfedni a hibakat...attol meg ott vannak :K

[ Szerkesztve ]

Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000

(#165828) -KP- válasza denesdr (#165826) üzenetére


-KP-
addikt

ctrl+c ctrl+v be szokta rakni nekem a képet :D

(#165829) denesdr válasza Cseneles (#165827) üzenetére


denesdr
addikt

A mélysávban sok vizet nem zavar egy 1/6 oktáv simítás, 200Hz alatt szinte semmi különbség nem látszik. Amúgy meg a simításnak is van létjogosultsága, ugyanis az emberi hallás nem úgy működik mint egy simítatlan műszeres mérés. A hallásunk ugyanúgy el tud fedni hibákat mint a mérésben a simítás, erre jó pl REW-ben a pszichoakusztikus simítás.
Amúgy meg tök mind1, hogy simítok-e vagy nem ha mindkét mérés ugyanúgy készült, a lényeg ezeknek az összehasonlítása.

-KP-: köszi :DDD

[ Szerkesztve ]

(#165830) denesdr


denesdr
addikt

Ja még annyi, hogy kicsivel 30Hz fölött jól látszik a basszreflex hangolás fázisfordulása, a PEQ semmifiéle ilyesmit nem okoz, de megjegyezném, hogy a reflex fázisátvitele sem okoz számomra semmilyen hallható kellemetlen anomáliát. Aki hallotta eddig nálam ezt a dobozt senki nem mondta volna meg, hogy basszreflex.

(#165831) denesdr


denesdr
addikt

De tessék, itt vannak az unsmoothed sündisznó responsok, semmi különbség a smoothedhez képest a szóban forgó 50Hz körül, ugyanúgy jobb a korrigált átvitel fázisa mint a korrigálatlané véleményem szerint, mégha hangyányit is:

[ Szerkesztve ]

(#165832) VoidXs válasza denesdr (#165831) üzenetére


VoidXs
nagyúr

A REW szokott figyelni arra is, hogy a filterek annyira ne rontsák el a fázist, ezért is van rá előnézet az EQ ablakban. Amúgy ha csökkented az FFT-t, az is smoothing technikailag, ahogy az ablakozás is. A teljes idejű mérésen a mélytartomány is "szőrös".

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165833) denesdr válasza VoidXs (#165832) üzenetére


denesdr
addikt

Köszi az infót, amúgy a használatban lévő filtereket nem a REW generálta, én lőttem be ránézésre, azóta is így hallgatom. A fenti méréseknél nincs ablakolás, 256k az FFT, 20-20kHz a tartomány, de itt egy újabb mérés, amin szintén nincs ablak, 1M FFT, 0-20kHz, Nem látszik, hogy szőrösebb lenne mint az előzőek, viszont a nagyobb sávszélnek köszönhetően a fázis a mélysávban mégjobb képet mutat szerintem, még mindig nem látszik hogy mit is ront el a PEQ, inkább csak javít továbbra is:

[ Szerkesztve ]

(#165834) VoidXs válasza denesdr (#165833) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Alaphelyzetben van kb. 500 ms ablak minden REW mérésen, amit külön ki tudsz kapcsolni. Látszik a képen, hogy ez aktív.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165835) denesdr válasza VoidXs (#165834) üzenetére


denesdr
addikt

Ok, megnézem. Hol keressem?

[ Szerkesztve ]

(#165836) Hohocali válasza denesdr (#165833) üzenetére


Hohocali
aktív tag

Ez a "Min phase"? Nálam az néz ki hasonlóan, a másik kettő ("Phase" és "Excess phase") "forog" rendesen..

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#165837) denesdr válasza Hohocali (#165836) üzenetére


denesdr
addikt

Persze, nálam is forog a normál phase, de a lényeg, hogy PEQ használatával sem forog jobban (sőt) mint nélküle. Ez eddigi méréseim alapján és fülre is mindig jobb volt az eredmény ha be van kapcsolva az EQ az 50Hz-es csúcs visszafogására.

(#165838) Hohocali válasza denesdr (#165837) üzenetére


Hohocali
aktív tag

Nekiálltam új EQ-t csinálni, az egyik szub így néz ki:

Eredeti:

EQ-s:

A fázisgörbe nekem se tűnik rosszabnak..

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#165839) denesdr válasza Hohocali (#165838) üzenetére


denesdr
addikt

Így van, ha jó helyre van rakva az EQ jó paraméterekkel, akkor a fázis is javulni fog ahogy laposodik a hangnyomásgörbe. Ez az IIR avagy kauzális EQ, egy FIR pedig abban különbözik, hogy bármilyen fázist be lehet állítani bármilyen hangnyomásgörbére, ezért ha úgy vesszük ez utóbbi egy "természetellenes" EQ.

[ Szerkesztve ]

(#165840) Meizubee


Meizubee
csendes tag

Sziasztok,

Sajnos van egy idegesítő dolog ami régóta fenn áll de most már végre szeretném megoldani.
Van egy Onkyo HT-R933 házi mozi rendszerem aminél elmegy időközönként a hang, konkrétan ha kapcsolgatom a villanyt, de van amikor enélkül is.

Olyan mintha nem kapna áramot, vagy ingadozna vagy nem tudom. Merre induljak el? Nagyobb biztosíték kéne?

Egy fali aljazatba van bedugva a tv, az erősítő (5 + 1 aktív mélynyomó) 2db router egy vilám védett elosztóval. Sajnos csak ebbe az aljzatba tudom bedugni az eszközöket, nem tudom elosztani máshová.

Köszi előre is :)

(#165841) Borisz76 válasza Meizubee (#165840) üzenetére


Borisz76
veterán

Kapcsolónál kontakt hiba, esetleg a konnektoroknál is nézd meg.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#165842) VoidXs válasza denesdr (#165835) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Nyisd meg az "IR Windows" ablakot, ott mindkét függvény "Rectangular" legyen, és az ablakhosszok a maximumok.

#165839 denesdr: A fázis attól szokott javulni, hogy a kiemelés eleve fázishiba. A fázist is tekerheted önmagában, allpass filternek hívják, és a REW-ben van rá tervező.

Valósidejű hanggal (azaz rendszerszinten) csak kauzális szűrő létezik, a FIR is az. A szó annyit jelent, hogy nem lát a jövőbe, hanem folyamatosan kapja a mintákat feldolgozásra. Csak a dekódolás tud akauzális lenni, de legtöbbször az sem az.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165843) -KP- válasza denesdr (#165831) üzenetére


-KP-
addikt

"semmi különbség a smoothedhez képest"

Ég és föld a különbség. Az alsó képen megjelent Batman :D

(#165844) denesdr válasza VoidXs (#165842) üzenetére


denesdr
addikt

Értem én, hogy a kiemelés eleve fázishibával jár és ha kisimítjuk PEQ-val akkor javul a fázismenet, ezt próbáltam én is bemutatni, mert volt olyan komment, hogy a PEQ tönkreteszi a fázismenetet és többet árt mint használ, miközbe láthatjuk, hogy pont az ellenkezője igaz. Nyilván egy IIR-el dolgozó PEQ-nak megvannak a korlátai, de attól még igen hasznos tud lenni ha más nem áll a rendelkezésünkre vagy nem akarjuk, hogy a hangunk globális késést szenvedjen a FIR szűrés miatt.

#165843-KP- az nem a smoothed-unsmoothed különbség, hanem a korrigált-korrigálatlan, még jó, hogy megjelent Batman, az volt a cél ;]

Itt már mindkető rectangularon, 1000ms ablakhosszok (0,5Hz felbontás), 1M FFT, 0-20kHz, 48kHz sampling rate, mélysáv szőrösödés továbbra sincs (valamit nem jól csinálok?):

[ Szerkesztve ]

(#165845) VoidXs válasza denesdr (#165844) üzenetére


VoidXs
nagyúr

1000 ms nagyon kevés. A milliós FFT majdnem 10 s.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#165846) denesdr válasza VoidXs (#165845) üzenetére


denesdr
addikt

Oké, akkor kérnék szépen pontos adatokat (milyen FFT érték, milyen ablak idő stb.), hogy mit is Írjak be a mérési/elemzési paraméterekhez, nekem ez (jelenleg még) magas. Az ablak időhöz például nem tudtam beállítani 1000 ms-nél nagyobb értéket valami miatt. Köszi! :R

(#165847) python1


python1
veterán

Srácok!
Tegnap óta szívok az anthem 510 kalibrálásával, :W akinek van ilyen erősítője, dobhatna némi infót miért kéri a mikrofon/hangsugárzók csatlakoztatását, mikor minden frankón be van kötve, akár privátban is jöhet valami támpont

(#165848) powerup2 válasza python1 (#165847) üzenetére


powerup2
addikt

Szia az akkor van ha nem jó az érintkezés vagy ha a fázis fel van cserélve elvileg.

TV: 77" LG C1 Erősítő: Arcam AVR10 Hangfalak: Revel Performa3 F208 , Revel Performa3 C208, Focal Aria 900SR , Focal Aria 906 , Sub: 2x Rel HT1510 Predator Lejátszó: Zidoo Z9X PRO Kábelek: Kácsa Norstone Oehlbach NF 214 Isotek Tápszűrő és elosztó: Isotek EVO3 Aquaris Nas: Synology DS218

(#165849) python1 válasza powerup2 (#165848) üzenetére


python1
veterán

Köszi!
Ránézek, tulajdonképpen felismeri a mikrofont, viszont a hangsugárzók csatlakozóit átnézem.

(#165850) python1 válasza python1 (#165849) üzenetére


python1
veterán

Hétvége margójára.
Egész hétvégén kalibráltam volna a rendszert, ha engedte volna a technika, de az ördöge közbeszólt. :W
Kezdődött azzal, hogy az Anthem vagyis az ARC bemérő rendszer nem akarták amit én, processzorként használom az Anthemet, gondoltam a végfok szólhat közbe ok, másik végfok beköt, semmi, ellenőrizze a mikrofont ill hangszórók csatlakozását, 6db RCA kábel csere, semmi, másik lan kábel, semmi. Ez történt tegnap, mivel a végfokok 30kg felett vannak és mire a 3db végfokot megmozgattam elfáradtam, ma kezdtem előről, de most már a monitort is kicseréltem TV-re meg egy rahedli HDMI- kábelt is, most más praktikát vetettem be, nem a végfokokba csatlakoztattam a hangszórókat hanem az AVR-be, de semmi. Ekkor írtam ide, powerup csapattárs felvetésére végig ellenőriztem a kábeleket, éés találtam 2-őt ami fordított polaritással volt bekötve, fordít, ellenőriz bemérés indul, semmi, ekkor már legalább kettő agyvérzésen voltam túl, 1- órával ezelőtt végső elkeseredésemben bekötöttem egy másik PC-t, azonnal indult a mérés.
Mi a tanulság?
Nem kell 30kilós végfok itthon, legalábbis 3db, és azonnal másik PC-t kell bekötni ilyen esetben. :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.