Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#166701) Dorian válasza alphamooncam (#166697) üzenetére


Dorian
félisten

Az nem releváns érv, hogy egy kommersz kereskedelmi szett teljesítmény-aránya milyen.

Amúgy az LFE jeled +2dB-en van azzal együtt, hogy a szub maxra csavarva, ez eleve necces lehet.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#166702) gab1ka válasza alphamooncam (#166699) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Ez 75 decibellen ennyi? A többi hangszóróhoz viszonyított hangnyomásbeli eltérés lett volna a kérdés számomra, nem a sub simasága.Feltételezve még azt, hogy a többi sugárzó 75-öt mutat, a subod meg a látottak szerint 100 fölé is nyaldos, bár ízlések és pofonok, de szerintem ezt a beállítást semmi nem indokolja.Ha nem tévedek te nem preferálod a szobaakusztikai korrekciót, sztem mégis érdemes lenne egyszer meghallgatni úgy is.Legalábbis ha komolyan gondolod ezt a maximumra csavarós dolgot, akkor lehet hogy rosszhoz vagy szokva.

(#166703) alphamooncam válasza gab1ka (#166702) üzenetére


alphamooncam
őstag

Biztos én vagyok rosszhoz szokva?

Nálam nincsenek összekenődött, egymást elfedő hangok a legmélyebb tartományban sem, úgyhogy tolhatom a mélyet akármeddig. ;)

Egyébként meg nagyon is preferálom a szobaakusztikai korrekciót, csak nem elektronikusan :P

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166704) -KP- válasza Vikthor (#166693) üzenetére


-KP-
addikt

Már miért nyírnád ki? A bemérés után ugyanakkora hangerőt kell kapni.

(#166705) Vikthor válasza -KP- (#166704) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Azután igen, de nem mindenki használja a bemérést, és nem is ez a lényeg, hanem, hogy veszélyes lehet, illetve minden szélsőséges érték kerülendő még itt is.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#166706) gab1ka válasza alphamooncam (#166703) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Azt hiszem teljesen egyértelműen nem érted mi is a kérdés, de nincs is jelentősége.

Nem kevés csillagnak kell együtt állnia szerintem hogy egy csutkára tekert sub éppen illeszkedjen egy rendszerbe, nálad ráadásul nem is le, hanem még rá is tesz az AVR.Nekem csak ennyi volt a fura, de egy pillanatig sem kételkedem abban hogy ne lehetne akár jó is.

(#166707) VoidXs válasza Vikthor (#166705) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Aki nem használ bemérést, az már ennél sokkal rosszabb dolgokkal is rengeteget fog szívni, a sub hangereje lesz a legkisebb problémája. Legalább valamennyire a késleltetések és a hangerők legyenek rendben, és ne kézzel, hanem géppel, ez az alapszint, ami ellen még senkinek nem szokott ellenvetése lenni.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#166708) alphamooncam válasza gab1ka (#166706) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Ez 75 decibellen ennyi?"

Igen. Értettem a kérdést, elsőre is. Sztereózással ellentétben a házimozinál "basshead" vagyok ezek szerint, és a kis 200Wattos erősítőm kiszolgálja az ízlésemet.

"Nem kevés csillagnak kell együtt állnia szerintem hogy egy csutkára tekert sub éppen illeszkedjen egy rendszerbe,... "

Ezt az 1000W ( márha tényleg nem marketing szöveg az a sok nulla ) meg hasonlókat gondolom aránytalanul soknak egy HÁZImozihoz, arról nem is beszélve hogy az is az előnye, ha valaki szettet vesz, hogy készen kapja az illeszkedést, a mérnökök már így tervezték :) .

"...nálad ráadásul nem is le, hanem még rá is tesz az AVR"

Amint láttad azt a kb. 10dB-es kiemelést -a többihez képest- a szub tartományban én állítottam be, mert büntetlenül megtehetettem. ( Ami egyébként csak +2dB, a többi vágás... )


Dorian
nagyúr

"Az nem releváns érv, hogy egy kommersz kereskedelmi szett teljesítmény-aránya milyen.
Amúgy az LFE jeled +2dB-en van azzal együtt, hogy a szub maxra csavarva, ez eleve necces lehet."

Viszont azt meg nem látod, hogy ez előerősítőn meg sosem tekertem -10dB nél feljebb, mert minek.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166709) gab1ka válasza alphamooncam (#166708) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Így már teljesen világos, azt hittem elbeszélünk egymást mellett.Én is szeretem ha van némi érzete a subnak, de nálam a harmad hangerő is sok volt, a félállás kizárt, a max hangerőt meg nem is mertem még csak kipróbálni sem.Amúgy neked lehet hogy épp az ilyen Denon féle DynamicEQ jönne be, az hangerőszint szerint igyekszik tartani némi egyensúlyt.

(#166710) EgySrac


EgySrac
tag

Sziasztok!
Dali spektor szetthez és Denon X1500 erositohoz keresek melynyomot, minél olcsóbban, de minőségi hangzással lehetőleg. 25nm es szobába kellene. Ha tudtok konkrét típust, kérlek linkeljetek be. Lehet használt is. Köszönöm szépen a segítségeket!!!

(#166711) alphamooncam válasza gab1ka (#166709) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Én is szeretem ha van némi érzete a subnak, de nálam a harmad hangerő is sok volt,... max hangerőt meg nem is mertem még csak kipróbálni sem."

Kérlek ne vedd magadra, nem bántásból mondom, csak láttam a tendenciát, hogy milyen wattszámokról számoltok be, amikor elújságoljátok, hogy milyen új szubládát vettetek, én meg csak csendben hüledeztem, és nem értem, hogy mi értelme van a kelleténél többszörös teljesítményt rendszerbe illeszteni, amikor negyedére-harmadára veszitek azonnal vissza a hangerőt a szubon, arról nem is beszélve, hogy még dinamikát is vesztetek. Ez az én fogalmaim szerint netto pénzkidobás.

Aláírásomban, lévő csöves erősítő 2x12watt. Megfelelő hangsugárzóval nem lehet megmaradni egy kisebb helyiségben mellette, olyan hangnyomást produkál. Amikor "normális" hangszinten zenél az ember kb. 1, azaz 1watt a kimenő teljesítménye.

Szerintem sokan nem tudják, mire elég az 1 watt, szóval elég nagy a kontraszt az 1 és az 1000watt között, már ha érted mire gondolok.

"Amúgy neked lehet hogy épp az ilyen Denon féle DynamicEQ jönne be, az hangerőszint szerint igyekszik tartani némi egyensúlyt."

Ha jobban ismernél, tudhatnád, hogy ennél én sokkal konzervatívabb vagyok,finoman szólva nem tartom jó dolognak realtime belenyúlni a hangba, mert az ritka kivétellel (!!!) elcseszi a hangot.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166712) #09634560 válasza EgySrac (#166710) üzenetére


#09634560
törölt tag

Kellene egy keretösszeg...
Én első körben az SVS 2000 valamellyik tipusát mérlegelném

(#166713) gab1ka válasza alphamooncam (#166711) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Abszolút semmi gond, bár én nem wattoztam, mások tapasztalataiból is felcsipegethet az ember, nem vagyunk egyformák. Mivel te betontömböket készítettél a nappalidba, azt hitten ez a max hangerő dolog ez valami megalapozott alapvető ismeret, személy szerint kétkedem ebben továbbra is.Én magam sem értem néha, hogy amikor egy egy illetőnél megvan a referencia hangnyomás 20-20khz között, simán stb, akkor hova a további erősítőcsere a nagyobb sub a több watt, de feltételezem nem a szomszédoknak építik mutogatni a 100 helyett a 110 dBA-t, hanem megalapozott, a hangzásra gyakorolt hatás a magyarázat. Speciel sztem az általad is vázolt 1-2 Watt esetén meglévő különbség épp hogy nem magyarázata annak miért ne kellhetne 500 watt helyett mondjuk az 1000, ha 3-4 méterre valaki 102 dbA helyett 105-öt szeretne, ott nem elég 1-2 watt ugye.

(#166714) ctrlaltdel13


ctrlaltdel13
őstag

De elég 104 db/w érzékenységű hangszóróval.
De egy 87-sel meghallgatnám mit kezd 15 watt.

(#166715) gab1ka válasza ctrlaltdel13 (#166714) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Igen igazad van, én az "általános" 87-90 érzékenységre utalva értettem elsősorban.

(#166716) I'am Dony válasza alphamooncam (#166711) üzenetére


I'am Dony
őstag

Megfelelő hangsugárzóval nem lehet megmaradni egy kisebb helyiségben mellette, olyan hangnyomást produkál. Amikor "normális" hangszinten zenél az ember kb. 1, azaz 1watt a kimenő teljesítménye. Szerintem sokan nem tudják, mire elég az 1 watt.

Ebben van azért igazság, de ahogy más sem, így ez sem fekete v. fehér.
A hangfalgyártók is próbálják megvezetni az embereket, mert a legtöbbjük nem a tényleges 1W/m értéken adja meg az érzékenységet hanem a jóval kedvezőbb értéket mutató emeltebb szinthez viszonyítanak. Mennyi lehet nagy átlagban a handobozok érzékenysége? 1W/m értéken ténylegesen 85-88 dB? És ezért kell a nagyobb teljesítmény is. Itt már mindenki tisztában van ennek és a hallgatói távolság összefüggésével. A 128 W elég gyorsan össze jön és az még csak 1 méter. Szvsz kellenek azért a wattok, persze nem kell átesni sem...

[ Szerkesztve ]

(#166717) alphamooncam válasza gab1ka (#166713) üzenetére


alphamooncam
őstag

OK!

Mégegyszer.

Nem tudom mi szükség dupla-tripla wattokra, ha installáció során leveszem a töredékére a szub teljesítményét.

Miért kell levenni?

Csak találgatok. Talán, mert nincs arányban a többi hangsugárzóval.

Az aránytalanság akkor látszik meg, amikor az AVR már nem képes annyit vágni (-12dB átlag ) szub teljesítményéből, amennyit kéne, hogy az a fránya vonal 20-20.000Hz között egyenes lehessen.

Mit csinál ilyenkor az egyszeri házimozis?

Visszaveszi a szub teljesményét, de mire egyenes lesz a válaszgörbe (!) bezárul az ördögi kör, már nem fog tetszeni, mert kevés a mély, (meg mosott, meg szétfolyós,meg egymásraterülős, elfedős ...?? de ez most mellékes.)

Szóval kevés a mély. Miért kevés a mély?

Azért mert lehúztuk a többi hsz. szintjére 75dB-re mert azt mondták, hogy az lesz nekünk jó, mert az egyenes a jó!

Cserélhetjük nagyobbra, és nagyobbra, aztán meg vehetjük egyre inkább vissza a teljesítményt, és még mindíg nem tetszik.

Ugyanott vagyunk mint korábban. Kell nekünk az vízszintes válasz?!

Döntse el mindenki maga.

Utóbbi kérdés egyéni preferencia, értem, de az hogy miért kell visszavenni a szub teljesítményéből,( tudom a választ, mert túl lett méretezve), na arra szeretnék választ kapni, hogy akkor miért csinálják itt oly sokan.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166718) Tamoo válasza alphamooncam (#166699) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Én ezen az SPL grafikonon jókora kiemeléseket látok nem pedig ízlés szerint megemelt mélytartományt.
Az a baj Te a saját rendszered szerint akarsz megideologizálni mindent.

Biztos az enyémre is gondoltál túlméretezés címszóval, de én nem tudom nálam mi van visszavéve a szubból, a jelszintje a legmagasabb, a Crown-on pedig 16/20-as álláson van a gain poti 1.4V-os érzékenység mellett. Az összes többi végfok is hasonlóan van beállítva. Emellett van egy viszonylag sima frekimenetem és nincs emelve manuálisan a mély bemérés után. Nincs túlméretezve a szub. De ha túl lenne akkor is inkább úgy legyen mint alul.
(A center azért van jobban feltolva, mert ott visszább kellett vennem a gaint a többitől.)

[ Szerkesztve ]

(#166719) ctrlaltdel13 válasza alphamooncam (#166717) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Annó mikor avr-m volt, méréskor 75db értékre kellett állítani a szubot, ahhoz hogy a mérés lefusson.
Akkor ezek szerint utána , csak fel kellett volna csavarni a gain-t csutkára, és az avr-be a kimenő jelszintet meg amit bír🤔🤔🤔.
És kánaán?

(#166720) gab1ka válasza alphamooncam (#166717) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Szerintem rosszul közelítesz meg pár dolgot, míg a mondandód első felével nagyjából egyet értek és bizonyos megállapításokat ezzel a levétellel kapcsolatban én sem nagyon értek ahogy korábban írtam is.Két dolgot viszont kiemelnék.
Kizárólag a saját nevemben beszélve, az egyik, hogy a 75dB-re én nem hiszem hogy sokan alkalmaznának szintén 75dB-re belőtt subot (lásd pld Harman curve), legalábbis sokszor látni hogy teljesen normális, ahogy a legtöbben 5-15 vagy akár többel emelik. Esetemben ez pontosan 10dB ami mindig annyi mert lecsekkolom, ha a subot csak úgy hasracsapva az egekbe csavarnám, akkor fogalmam sem lenne róla hogy most pontosan az mekkora hangnyomás is, lehet hogy akkor tényleg azt kapnám a pénzemért amit az eszköz koppanásig hajtva tud és nem maradna "elpazarolt" teljesítményem, de kétlem hogy ez a valóságban is éppen idális lenne az akkor pont birtokomban lévő többi hangszóróval párosítva.
A másik pedig, hogy amikor az ember feljebb lép, különösen a belépő de még sokszor egy középkategóriáról is, akkor nem csak wattokat kap cserébe dupla áron (amit utána visszateker) hanem technikaliag szélesebb tudást, önbemérőt, mélyebb frekvenciák megszólaltatását stb.Konkrét példa az én esetem, szerettem volna megtapasztalni milyen is egy olyan sub ami 19-20Hz-et is képes kipréselni magából, ami erre képes azok rendre teljesítményben is jóval combosabbak a meglévőmnél, azaz azt még jobban lejjebb tekertem volna.A szükséges tulajdonságokat meg nem lehet tetszőlegesen kiválasztani sajnos.

Csak hogy értsd hogy nem ellened, hanem téged megértve beszélek a témáról, én pontosan ezért akartam és fogom is nemsokára eladni a subomat, mert régóta zavar hogy negyed állásban alig dolgozik, akkor meg minek.Aztán jön a felismerés hogy a fele ekkora kockácskát nem lesz elég majd félállásba tenni hogy ugyanott legyek féláron.Volt is a helyén kísérletképp egy huppogó kis vacak, na az full hangerőn sem adott ki magából olyat mint a mostani a szemet bántó negyeden..Másnál is huppog azóta..:)

(#166721) EgySrac válasza #09634560 (#166712) üzenetére


EgySrac
tag

Ez nekem elég drága, de ha tényleg nagyon jó, elgondolkodom egy ilyen szérian. Amúgy használtan 100k körül gondoltam.

(#166722) python1 válasza Tamoo (#166718) üzenetére


python1
veterán

Ez milyen driver, nekem totál más a kezelőfelülete?

Más
Ácsiácsi, nálam is koppon van a szub végfoka, mivel csak bekapcsoló gomb van rajta, bemérem, DSP-zem 75dB-nél, majd marad minden ahogy a PC kitolja magából a jelet. Lehet vlamit én is benézek. :F

[ Szerkesztve ]

(#166723) python1 válasza python1 (#166722) üzenetére


python1
veterán

Basz, de mekkora láma vagyok már, eddig megszoktam, hogy a processzor belőte a szinteket, PC-n csak bemérem a szubot rew-vel, hogy tudjam DSP-zni, majd szól ahogyan a csövön kifér. Azért rikácsol az asszony, hogy sok a basszus. :DDD
Na majd ha beélesitem a Cavernt.

[ Szerkesztve ]

(#166724) kezo0 válasza hakkelr (#166685) üzenetére


kezo0
addikt

Szia, esetleg innen?
[link]

Mondjuk én először megpróbálnám USB-ről újra rátenni az új fw-t, hátha úgy jó lesz.

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#166725) alphamooncam válasza Tamoo (#166718) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Az a baj Te a saját rendszered szerint akarsz megideologizálni mindent."

Szerintem nem vagyok kivétel, a legtöbbünk meg tudja mondani, hogy mit miért gondolt úgy jónak, ahogy van. Szerintem Te is meg tudod indokolni, hogy miért úgy jó a rendszered, ahogy van.

Az, hogy ennek mi köze van a valósághoz, az meg már megint más tészta.

Hallatlanul is biztos vagyok benne, hogy tök jól szól a rendszered !

A beillesztett képpel kapcsolatban lenne egy megjegyzésem.

A legnagyobb emelés +9dB-es a legkisebb +4dB. Felteszem ahol van lehetőség emelésre, ott van lehetőség vágásra is.

A beállításokat úgy módosítanám, hogy előbbi 0dB legyen, utóbbi -5dB-es vágás stb. a többi pedig arányosan vágva.

Analóg skálán +3dB a plafon, nem mennék-e fölé, még akkor se ha egyébként lenne rá lehetőség. :R

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166726) alphamooncam válasza ctrlaltdel13 (#166719) üzenetére


alphamooncam
őstag

Miért tetted offba?

Mérés után nem csavargatunk semmit sehova, mert akkor meg minek mértünk, értsd utolsó mozzanat egy ellenőrző mérés.

Előtte nyilván mérünk, állítgatjuk a rendszert, majd ezt addig ismételjük amíg el nem fáradunk... és a végén mérünk egy utolsót.

Senki nem kötelez arra, hogy az AVR, vagy a szub saját bemérőrendszerét használd. Ha mégis azt használod akkor az olyan lesz, amilyen lesz.

Lehetőség van szakembert hívni ( én nem vagyok az ) akinek van tudása és eszközparkja, vagy lehet pénz-energiát belefeccölni, venni pl. egy UMIK1-et és megtanulni mérni, máris nem függesz az adott ki tudja milyen minőségű bemérőrendszertől.

Mostanra már biztosan kiderült, hogy én melyik utat választottam...

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166727) ctrlaltdel13 válasza alphamooncam (#166726) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Jogos amit írsz, de ameddig avr-t használtam korlátozva voltam.
Amit ő jónak talált az a jó, és ennyi.

Most hogy pc-vegfokok felé terelődtem, a hozzá szükséges dolgokkal egyetembe, valamelyest kinyílt a világ, aminek csak a saját tudatlanságom szab határt☺️.
Azért remélem nem oly sokáig😉

(#166728) alphamooncam válasza gab1ka (#166720) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Esetemben ez pontosan 10dB ami mindig annyi mert lecsekkolom, ha a subot csak úgy hasracsapva az egekbe csavarnám, akkor fogalmam sem lenne róla hogy most pontosan az mekkora hangnyomás is, lehet hogy akkor tényleg azt kapnám a pénzemért amit az eszköz koppanásig hajtva tud és nem maradna "elpazarolt" teljesítményem, de kétlem hogy ez a valóságban is éppen idális lenne..."

Az én rendszeremet stúdió körülményekre tervezték, ezért nem volt szükség megkérdeznem a gyártót, hogy milyen teljesítmény szinten optimális a beállítása, mert tudtam, hogy mehet minden maxra, és szóljon ami a csövön kifér.

Felteszem azért van bizonytalanság, hogy a szub hátulján, vagy végerősítőn, vagy akárhol feltehetem-e maxra az erősítést, mert erre vonatkozóan a gyártó nem közöl semmit a használati utasításban. Én mindenesetre megkérdezném a gyártót, a - dinamikát is szem előtt tartva - hogy milyen erősítési szintet javasol, ill. bírja-e folyamatosan maxon vagy leég.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166729) Tamoo válasza alphamooncam (#166725) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

"Analóg skálán +3dB a plafon, nem mennék-e fölé, még akkor se ha egyébként lenne rá lehetőség."

Szóval csak a szubot lehet maxra tekerni, ezt nem. ;]
Komolyra fordítva a szót, a cavern/eq apo-s 15dB-es "veszteséget" valahol muszáj vagyok kompenzálni (hogy elégséges hangnyomást érjek el), egyébként én se nagyon tolnám pluszba, bár fogalmam sincs, hogy ez okozhat-e bármi problémát. Valószínűleg nem, mert a 15dB-es szoftveres lekorlátozottságom miatt amúgy sincs durván erősítve a kimenő jelem. :F
A két kiugró érték a szub és a center. Szubnál még el is bírná a Crown a maxra tekert gain-t, de a centert hajtó hídba kapcsolt t.amp-nál muszáj vagyok egy kicsit visszább venni, mert a hidalás miatt rosszabb a jel/zaj arány és ezt csak jelszinttel tudom kompenzálni. Nekem a pc után már nincs hangerő szabályzásom sehol.

python1 Unidriver

[ Szerkesztve ]

(#166730) Tamoo


Tamoo
MODERÁTOR

Cavern, EQ APO-hoz írtam tegnap egy kis step by step beállítási segédletet.
[link]

(#166731) ctrlaltdel13 válasza Tamoo (#166730) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Elmentve. Örök hála :R

(#166732) ada19 válasza Tamoo (#166730) üzenetére


ada19
senior tag

:R Hamarosan írok neked pár sort arról az esetről, amikor AVR kell hogy végezze a crossovert, mert egyéb eszközök is vannak rajta PC-n kívül. Ha jól látom, az nincs benne.

Mégsenem

(#166733) TCr


TCr
veterán

Sziasztok,

Egy jó barátom vett használtan egy Rotel RSX 1550-et.

Segítsetek kérlek, az alábbi hibák orvosolhatók, vagy küldje inkább vissza a feladónak?
(Sajnos személyesen nem volt alkalmam tapasztalni, túl messze van tőlem)

1.
A tévére HDMI-vel kötötte, de sehogy sem tudja előcsalni a tévén az OSD-t, így nem tudja rendesen beállítani.

2.
Amikor kikapcsolja az AVR-t, a kijelzője jobb alsó részén világít a "Zone" piktogram, elmondása szerint olyan, mintha nem kapcsolna ki teljesen.

3.
Ha optikain kap hangot a készülék, nem tapasztal semmiféle alapzajt, de ha nincs használatban, akkor a hangsugárzókból halk búgás hallatszik, ami a hangerő levételével megszűnik.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#166734) TCr válasza TCr (#166733) üzenetére


TCr
veterán

A 3-as pontot módosítom:

Akkor búg, ha "kikapcsolja", de a kikapcsolás... lásd 2-es pont.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#166735) Dagidög válasza VoidXs (#166608) üzenetére


Dagidög
senior tag

Az equalizer APO előnyeit nem vitatom, de az Audyssey-re nézve nem igaz, hogy nem tud mélyet EQ-zni (kivétel a leggyengébb szintje). Az 512 filter XT32-nél pl kizárólag a mélytartományra vonatkozik, csúcs AVR-ekben a SubEQ HT implementációjuk pedig több mélyládát is kezel, külön korrigál.

alphamooncam: Minél mélyebbre mész frekvenciákban, annál inkább hatványozódik a hangsugárzó meghajtásához szükséges teljesítmény. A csöves erősítő biztos helytáll bizonyos helyzetekben (mondjuk zenén lefelé 40Hz-ig, filmekben 80-ig), de filmekben kell a külön erősítővel rendelkező mélyláda, ami kisegíti azt az alsó frekikben.
Azért vesszük vissza a böszme mélyládákat, mert az átlag jelszint túl magas, onnan meg jöhet a bemérős korrekció. Hogy neked ez utóbbi nem tetszik, már egyéni dolog.

(#166736) Dorian válasza Tamoo (#166730) üzenetére


Dorian
félisten

Nagyon jó összefoglaló, köszönjük!

FFT size: Remélem nagy hibát nem követtem el, ha 65536 került kiválasztásra, a 131072 helyett. Ill. target EQ-ból a High-et választottam.

Ami nem világos:
Ha az "Export to Equalizer APO" által kapott txt-t nem szedem ketté, hanem egyben töltöm be az EQ APO-ba, az mit okoz, mi történik?
Csak annyi, hogy nem kikapcsolható a crossover? (Számomra ez nem szempont)

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#166737) Tamoo válasza Dorian (#166736) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Nem gond a kisebb FFT. Legtöbbször én is azzal mértem.
Próbálgattam a var/high/full-t (egyedül low-ot nem), de visszamérve a Var tűnt a legjobbnak nálam és VoidXs is ezt ajánlotta.

Egyedül az egyszerűbb crossover kikapcsolhatóság miatt írtam bele a kettészedést, egyébként nincs semmi jelentősége, ugyanúgy fut végig mindkét esetben.

[ Szerkesztve ]

(#166738) Dorian válasza Tamoo (#166737) üzenetére


Dorian
félisten

Amúgy máig nem tudom korábban mit csesztem el, vagy mi volt a probléma, de most nincs hangerő gondom, -10dB-en is elég hangos a film, mély is van elegendő.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#166739) ada19 válasza Dorian (#166738) üzenetére


ada19
senior tag

Nálam is történtek már megmagyarázhatatlan dolgok. Legutolsó mérésemnél pl. centernek durván dobozhangja lett (Cavern) - a megoldás az lett VoidXs javaslatára, hogy a mikrofont a kanapé fejtámlájára tettem. Előtte kb fülmagasságban volt, párnákon.

Mégsenem

(#166740) Quetz


Quetz
őstag

Szeretném jelezni, hogy a 75dB a kommerciális mozik beállítási szintje (-30dBFS mérőjellel), az otthoni környezetben 69-72dB a Dolby ajánlás, 70dB a hangmérnökök szerint.

(#166741) Dorian válasza Dorian (#166738) üzenetére


Dorian
félisten

Igazából azt nem értem, hogy az mit befolyásol, hogy az AVR-ben a hangerőszint összehozását milyen dB érték környékére állítom, ill ilyenkor a mérőhangnál milyen hangerőbeállítás legyen. Azt tapasztaltam, hogy ha túl nagy hangerővel állítom be ezt és nagyon pluszban vannak ezek az értékek (de max +6-on) akkor nem lesz jó később a Cavernes mérés.

#166740 Quetz :
Na igen, tegnap -ugyan telefonos méréssel- éppen 69 db-en hoztam össze a hangerőszinteket. (szub kivételével, azt jóval halkabbnak érzékelte a telefonos app. bár lehet, hogy abban a tartományban a teló mikrofonja nem elég jó.

A mikrofont én párnákra tettem, pontosan a fülem magasságába. Viszont én nem az eltespedős típus vagyok, a fülmagasságom a támla fölött van. És így legalább nem csak vertikálisan, de horizontálisan is megfelelő helyen van a mikrofon.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#166742) VoidXs válasza ada19 (#166739) üzenetére


VoidXs
nagyúr

A hivatalos javaslat (Dolby) az, hogy a támla tetején legyen a mikrofon töve. Ez garantálja, hogy a membrántól 20 centin belül biztos nem lesz visszaverődés, ami a dobozhang egyik oka. Azóta viszont találtam egy másikat is, szóval hamarosan lesz korrekció a Cavernben, ami nálam varázslatként működött a center hibái ellen.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#166743) gab1ka


gab1ka
aktív tag

Én magam is elég sokat küszködtem a center dobozhanggal speciel, illetve én is párnára, 3 ponton vízszintesen a fülem síkjába helyeztem a mikrofont.Mondjuk a kanapé támlája alig pár centit ér e fölé, de jó tudni ezt is.

Illetve, én mindig 65db-n nézegettem az spl grafikont, a rengeteg sweep azon a szinten nem csípte annyira a fülem, alatta és fölötte is megmaradt a párhuzam, kérdezném is, hogy fontos a 75 vagy maradhat ez a metódus a jövőben?

(#166744) alphamooncam válasza Dagidög (#166735) üzenetére


alphamooncam
őstag

"Minél mélyebbre mész frekvenciákban, annál inkább hatványozódik a hangsugárzó meghajtásához szükséges teljesítmény. A csöves erősítő biztos helytáll bizonyos helyzetekben (mondjuk zenén lefelé 40Hz-ig, filmekben 80-ig), de filmekben kell a külön erősítővel rendelkező mélyláda, ami kisegíti azt az alsó frekikben."

??? Köszi,de ez még alapszintű házimozis topikban sem kérdés.

"Azért vesszük vissza a böszme mélyládákat, mert az átlag jelszint túl magas, onnan meg jöhet a bemérős korrekció. Hogy neked ez utóbbi nem tetszik, már egyéni dolog."


Valamit nem értettél. Az átlag jelszint azért túl magas, mert nincs arányban a többi hangsugárzó és az ahhoz tartozó erősítők teljesítményével. Ezért kell visszavenni, hogy szintben legyenek. Ha arányos lenne, nem kéne visszavenni.

Elektronikus korrekciót meg alkalmazzon az, aki szükségét érzi. :P

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#166745) Dorian válasza alphamooncam (#166744) üzenetére


Dorian
félisten

Mélyhangok erősítéséhez nagyságrenddel nagyobb teljesítmény szükséges, így teljesen logikus, ha a mélynyomó erősítője nagyobb teljesítményű a teljes spektrumban azonos hangerőszintekhez. Ráadásul erre rá még a mozis célgörbe is mélyben magasabb, magasban alacsonyabb.
Nem is értem, ez számodra miért nem nyilvánvaló.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#166746) I'am Dony


I'am Dony
őstag

Segítsetek már abban, hogy miniDSP-t ki hogyan látja el árammal?
Dughatnám a NAS-ba vagy az AVR-be is egy sima USB kábellel, de nem akarom ki-be húzogani állandóan. Telefontöltőből meg csak 2.0 A van itthon egy tucat, de nem tudom ez használható-e (150 mA kell neki csak) Ha hálózati 220V adaptert kell vennem mit javasoltok?

(#166747) #98221312 válasza gab1ka (#166743) üzenetére


#98221312
törölt tag

Szerintem a dobozhang nem kifejezetten az EQ miatt van jelen, hanem az elhelyezés, illetve maga a hangfal hajlamos rá.

Volt nálam olyan B&W center aminek a listaára 150k volt, de olyan szinten elviselhetetlenül dobozhangja volt, hogy meg kellett váljak tőle.

(#166748) VoidXs válasza #98221312 (#166747) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Igazából 3 tényezőtől függ:
- dizájn: ha az egyik úton pontosan 2 driver van (ez a centerek többségének mélyközepére igaz), akkor diffrakció lép fel, ami dobozhanggal jár
- EQ: az 500-1000 Hz-es tartományban található a dobozhang, ennek egy egyenes vonalnak kell lennie
- akusztika: mindent (teljes szoba kezelése) vagy semmit, ugyanis a félig jó akusztika a pontszerű hangok ősellensége, beszédnél csak árt, nekem is szoftveresen kellett elrontanom, hogy a beszéd természetesebb legyen

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#166749) gab1ka válasza #98221312 (#166747) üzenetére


gab1ka
aktív tag

Én sem mondtam hogy kifejezetten ez miatt volt, csak hogy valamennyire érződött.EQ nélkül húsos testes hang elég orrhangú férfihangokkal, gyári EQ-val meg ugyanez vékonyabban kotyogósan.A REW-es filterexport EQAPO-ba eléggé helyrehozta, 100-300Hz között nálam a kilengések megmaradtak, a MultiEQXT kb semmit sem tett velük, csak halkabbra vette azt a blokkot.Cavern szintén gombnyomásra javított.Persze más elhelyezésben valóban máshogy hallatszott ugyanaz.

(#166750) alphamooncam válasza Dorian (#166745) üzenetére


alphamooncam
őstag

[link]

Itt kifejtettem korábban, hogy milyen arányt alkalmaz a JBL, és hogy én ezt elfogadtam, jónak találtam.

Mégis miből szűrted le, hogy ént ezt másképp gondolom?

Az 1wattos példa meg arra vonatkozott, hogy sokan nem tudják, mire elég egy watt, és mennyire túlzás HÁZImozira 1000watt. Ha ebből Neked más jött le, hát arról nem tehetek.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.