Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23632) inf3rno válasza Chuck Norris (#23627) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Gyakorolni kell, akkor hozzászoksz. Ennél a tempónál már szinte mindenki tüdőből fogy el, gondolom jól be is savasodtál. Kell hozzá a levezetés, hogy kipörgessed a tejsavat, különben rendes izomlázad lesz. :-) Ezeknél az edzéseknél szerintem érdemes figyelni, hogy mennyi pihenőidőt ír az óra vagy alkalmazás, különben túledzheted magad, ha túl sokat csinálsz egymás után. Így, hogy 2-2 alkalom van egy héten, talán érdemes váltogatni a hosszú távú futásokat és ezeket a nagyobb terheléssel járóakat. Ha látod, hogy a hosszú távúnál jelentősen magasabbra megy a pulzusod, mint szokott (pl 10 ütéssel több átlagra), az azt jelenti, hogy nem pihented ki magad.

A pulzus mindenkinél más, hogy mi a jó. Érdemes lenne nyugalmi pulzust mérned közvetlenül ébredés után még ágyban. Az én órámon van ilyen funkció. Utána meg max pulzust meghatározni valahogyan, de az így nehézkes, hogy neked nem száll el, nagyon ki kéne nyírnod magad hozzá... A b változat, hogy becsülöd életkor és nem alapján valamelyik képlettel. Azzal olyan +/-5 ütés pontossággal be lehet lőni az átlag embernél. Nekem pl 187 az eddigi futásaim alapján, a képletek alapján pl 220-kor = 189, 207-0.7*kor = 195, jön ki. Mondjuk a két képletet átlagolod, aztán kész. :D Nagyjából annyinak kell lennie a maxodnak, de az intervalozások végére talán az is ki fog derülni, ha elmész addig. Nőknél azt mondják valamivel alacsonyabb a max pulzus, úgyhogy más képlet fog kelleni, ha esetleg a barátnődre is kiszámolnád.

A nyugalmi és a max pulzus alapján szokták lineárisan megmondani a terhelést, pl nekem azt hiszem 41 volt a nyugalmi és 187 a max, szóval a 156-os pulzus az (156-41)/(187-41) = 115/146 = 79%-os terhelésnek felel meg nálam. Nálad valszeg kicsivel más lesz a képlet. Nálam a 165-ös pulzus felel meg a 85%-nak, én valahova oda lőném be ezeket az edzéseimet, a versenyt/felmérőt meg még feljebb, de egyelőre még az alapozást csak most kezdem el igazán. Wikipedia szerint ezek a tartományok: 50-60% a bemelegítés, 60-70% a zsírégető, 70-80% aerob, 80-90% anaerob, 90-100% vo2 max. Az anaerob tartományokat szokni kell legalább fél évig, utána már annyira nem törődsz vele. Nekem sok olyan edzésem volt, hogy utána negyed órát lábra se tudtam állni, mások meg kidobják a taccsot, ilyen ez. ;] Igazán zárt térben lehet rendesen meghalni, gondolom a fülledt levegő kedvez annak, hogy ne kapj elég oxigént meg rendesen túlmelegedj. A súlyzós edzések meg a spinning sokkal jobban kicsinált annak idején, mint bármelyik kültéri futás.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.