Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89601) Mr Dini válasza vargalex (#89600) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Egyelőre csak dhcp-n, de a jövőre nézve PPPoE-re is biztosan szükség lesz (hacsak a telekom nem gondolja meg magát optikán), szóval akkor marad a linksys. Köszi neked is a megerősítést! :R

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#89602) skippper


skippper
senior tag

Sziasztok! Router választásnál estem gondolkodóba, ha esetleg tudnátok segíteni, hálásan megköszönném :R

https://prohardver.hu/tema/otthoni_halozat_es_internet_megosztas/hsz_56222-56223.html

(#89603) dkess válasza skippper (#89602) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Azon kívül, hogy a mostani routered nem Nuclias kompatibilis mi a a gond vele? Értem ez alatt, hogy mivel nem vagy elégedett vagy milyen elvárásaid vannak (akár anyagi kerettel is), akkor célzottabban tudnánk segíteni.

Apropó, csak kíváncsiságból - az AP vezérléséhez van ilyened: [link] ? Avagy a Connect szoftver háziszerverre, NAS -ra rakva? Avagy a Cloud -ot használod? Hány AP van egyébként?

(#89604) skippper válasza dkess (#89603) üzenetére


skippper
senior tag

Igazából nincs viszonyítási alapom a komolyabb routerekkel szemben, így nem tudom megmondani, hogy észlelnék-e különbséget, vagy hol keressem a különbséget (példaként baromi elégedett voltam a billentyűzetemmel, amíg ki nem próbáltam egy jó mechanikust, utána már sok gondom lett vele). Stabilabb lesz-e (packet loss, random device ledobás), jobb lesz-e a latency ha 8-10 device matat egyszerre a hálózaton, kapok-e olyan funkciókat, amik hasznosak otthoni hálózaton, stb. Vagy még akár azt is el tudom képzelni, hogy a komolyabb consumer router alapvető használat mellett még jobb megoldást is nyújt, mint egy ugyanolyan árú prosumer/enterprise modell. Igazából fogalmam sincs mire számíthatnék egy DIR-882-ről EdgeRouter 4-re váltás során, ha valaki lépett meg hasonló cserét, az ő tapasztalatának örülnék igazán.

Elvárásaim helyett inkább prioritásaim vannak:
- Egy asztali gépem legyen a világ közepe, mindenkinél fontosabb a hálózat minősége (latency és packet loss ne legyen, bárki más bármit is csinál a hálózaton). Erre most nincs semmilyen kontrollom, hátha egy komolyabb routerrel van erre tool
- ne legyen random eszköz ledobálás - ezt nem tudom mitől van, de sokszor van, hogy nem látják egymást az eszközök - spotify connect, távirányító appok, Hass.io, stb. Tvn, erősítőn nincs net, ki-bekapcs és van.
- általános throughput legyen minél nagyobb. 3-4 videókonferencia a házban, közben egy 4K netflix ne nagyon kottyanjon meg a rendszernek.

Keret amiben gondolkodok az 50 alatt, de lehet használt is.

2 AP van, szintenként egy, kb 80nm közepén. Egyelőre még a dobozukban laknak, szóval semmilyen Nuclias solution nincs belőve, de van háziszerver is meg a Cloudtól se zárkózom el, majd meglátom.

(#89605) dkess válasza skippper (#89604) üzenetére


dkess
őstag

Mindenekelőtt apró megjegyzés, hogy az emlegetett ER-4 meg a keretként meghatározott "50 alatt" nem nagyon rímel. Értem ez alatt, hogy az ER-4 nettó ára az ami ott tudna lenni 50K HUF környékén ...

Alapvetően két ok miatt vagyok "bajban":

1. Nincsenek "agyonspecifikálva" az igények ...

2. Heterogén hálózati környezet.

Ugye jelenleg vannak:

- Ubiquiti EdgeSwitch PoE 16 (150W),
- D-Link DAP 2680-as AP-k,
- D-Link DIR-882 router amit cserélnénk.

A prosumer/SMB területen tevékenykedő gyártók már jó ideje igyekeznek egységes platformot eszkábálni (értve HW -t és SW környezetet is). Persze mindegyik gyártó eredendően egy-egy részterületen (a roting/switching/vezetékmentes -ből) volt igazán húzónév (pl. Mikrotik - routing, Ubiquiti - vezetékmentes), de a jövőt tekintve ez irányban törekednek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy így együtt képeznek igazán hatékony hálózati megoldást, hanem bizony azt is, hogy a jövőbeni fejlesztési terveiknek homlokterében ez áll. Sajnos ezt érdemes lenne figyelembe venni.

Nem tudod érted-e a gondom, hogy a Edge switch -ed meg a Nuclias AP -id mellé ajánljak pl. egy Mikrotik router -t?

Vegyük pl. a switch -edet. Egyfelől Edge szériából van (és nem UniFi, ami a cégnél a jövőt képviseli) - másfelől sima SFP uplinkjei vannak. Azaz pl. az ER-4 -el "perfect fit" mindkét szempontból és nem ajánlanék pl. UniFi routert márkán belül. Ugye az AP -kat így se meg úgy se tudnánk ezzel szabályozni - ahhoz mindenképpen Nuclias Connect vagy Cloud kellene optimális esetben.

Ugyanakkor, ha pl. UniFi SFP+ -os PoE switch -ed lenne ÉS esetleg lenne hajlandóságod UAP -kra váltani (utóbbi első körben lehet fontosabb szempont is), akkor szó nélkül mondanám az UDM Pro -t ... Tudom kiesik a keretedből, de egyfelől abszolút ez képezi a jövőt a gyártónál - másfelől multigigabit -es internetek mellett is tudna vigéckedni ...

Amennyire jól sejtem, akkor viszont ez az irány kicsit hosszabb távon sincs a láthatáron Nálad. Akkor azt mondanám, hogy:

- amennyiben egészen biztos, hogy hosszú távon (belátható időn belül) nem váltanál UniFi vonalra vagy másra, akkor: ER-4,
- amennyiben ebben nem vagy 100% biztos, akkor kivárnék a router vásárlással (hacsak persze nincsenek komoly aggályaid a mostanival) és a jelenlegi routeren maradnék amíg a kvázi biztos döntést meg nem hoztad ...

[ Szerkesztve ]

(#89606) skippper válasza dkess (#89605) üzenetére


skippper
senior tag

Nagyon köszönöm a részletes választ. Pont ezek a tapasztalatok segítenek. Pl. nem voltam biztos benne, hogy mennyit számít az összeválogatásnál, hogy egy adott hálózati termék milyen szériából való. Mit nyerek vele, ha a router is Edge szériából való és nem egy Mikrotik? Közös admin felületen tudom a routert és switchet kezelni (ami kb kényelmi szempont), vagy funkcionalitást is nyerek vele (azaz megnyílnak előttem olyan lehetőségek, amik mondjuk a Unifi szériás routerrel, vagy mikroval nem lennének meg). Nekem eddig volt egy olyan naív elképzelésem, hogy a router irányít, az AP meg a hozzáférést vezérli, saját felelősségi körén belül és az, hogy ők milyen márkából vannak teljesen mindegy, vagy max kényelmi kérdés. (Pl. AMD GPU nem lassabb Intel procival, csak azért, mert más gyártó, de ha mindkettő AMD, akkor egy softwaren belül tudom állítani mindkettőt)

"amennyiben egészen biztos, hogy hosszú távon (belátható időn belül) nem váltanál UniFi vonalra vagy másra, akkor: ER-4"

Amennyiben illik a rendszer méretezésébe és nem fogja "kiéheztetni", akkor nem váltanék még jó ideig. Azaz ha ez a router képes arra, hogy ha bejön a gigabites digi azt átmaszatolja az asztali gépemre teljes egészében, míg a két AP-n keresztül 8-10 wireless eszköz elpötyög mellette, akkor számomra hibátlan a rendszer.

Alapvetően a leírtak alapján nem járok rosszul az ER4-el, valamennyire illik is a rendszerbe, szóval szerintem az lesz a befutó.

UI.: Azért alakult így az eddigi setup, mert ezekhez a komponensekhez tudtam hozzájutni kedvező árakon.

(#89607) dkess válasza skippper (#89606) üzenetére


dkess
őstag

Igen, néha az "olcsó" lesz majd az igazán drága ...

Igazából a router(/switch) "Edge -sége" a jelenlegi felállással nem nyom annyira sokat a latban. Ezért írtam fontosabb szempontnak az AP oldalt. Sajnos érdemes nem figyelmen kívül hagyni az iparági tendenciákat, mert a "tanulópénzt" mindig az a felhasználó fogja megfizetni, aki nem foglalkozik ilyenekkel.

Szerintem most ne vegyél semmit. Ülepedjenek a dolgok és olvasgass utána ezeknek illetve az akár gyártói pH szaktopikokban érdeklődj. Aztán, ha megvan, hogy merre is van az előre és/vagy 100% -osan tiszta mik az elvárásaid, akkor lenne érdemes újra napirendre tűzni a router és akár más témakört is ...

(#89608) MaCS_70 válasza asus1 (#89584) üzenetére


MaCS_70
félisten

Pedig az Ebay-en 20 másodperc alatt találtam párat, itt van pl. ez a pont Neked való átalakító dugó. (A 7-es számú)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89609) wrox


wrox
senior tag

Sziasztok,
TP-LINK MR6400 ra milyedn alternatívát tudnátok ajánlani?
A lényeg, hogy be legyen építve a 4G, ne kelljen stickezni, illetve árban 30-40 körül legyen max.
Köszönöm.

(#89610) MaCS_70 válasza wrox (#89609) üzenetére


MaCS_70
félisten

Beltéri kombi eszközt keresel, vagy mehet csak modemüzemmódba is?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89611) _ak_


_ak_
addikt

Sziasztok,

A Strong Mesh megoldásai mennyire stabilak (értem ez alatt, hogy nem szakad meg a WiFi random módon, ne kelljen újraindítani hetente)? Mondjuk ez a kit? Illetve nem találtam specifikusan azt sem, hogy vezetékkel is megoldható -e a mesh hálózat vagy ezek csak wifin tudnak csatlakozni egymáshoz?

2 emeletes családi ház, a Digi 1000-es net a földszinten jön be valami ZTE modem/hgw-be(?), ami szerintem passthrough módban van. Előző tulajnak egy régi tplink router volt rádugva és az csatlakozott PPPOE-n keresztül.

Igény kevés van, senkit nem érdekelnek a számok csak stabilan legyen wifi a két emeleten. Mesh sem kritérium, ha két külön hálózat lesz az sem baj. 2-3 vezetékes kapcsolatra van szükség.

Bár nem ismerem azt a ZTE eszközt, feltételezem, hogy az is képes a kapcsolat felépítésére, csak nem wifi képes, ezért lett anno rákötve egy router.
Árban is huszon pár ezer ami rászánnának max, ezért gondoltam, hogy egy ilyen Strong Meshel lehetne egy kicsit korszerűsíteni. Mivel az egyik gép ott van a router mellett a másik nodehoz meg amúgy is kell egy kábelt húzni, akkor arra tudna csatlakozni a másik gép is, és így maradna még egy lan port, ha netán szükség lenne rá valamikor.

Szerintetek erre jó lehet a Strong vagy van jobb ötletetek?

Let's begin, de gozaimasu!

(#89612) asus1


asus1
aktív tag

Sziasztok,

Van egy Asus AX92U routerem.
Váltani szeretnék más márkára.
Tökéletesen meg vagyok elégedve vele, viszont sajnos a dc csatlakozója 4.0x1,35mm és hifi miatt rá szeretném dugni egy hdplex külső lineáris tápra. Illetve leveleztem az Asus magyarországgal, de nem cserélik ki nekem az aljzatot 5.5x2.1 vagy 5.5x2.5mm-re(pedig eredetileg ezzel szerelték ezt a routert), illetve elég lenéző, parszt módon válaszoltak..
Így arra jutottam, hogy mennek az Asus eszközök a háztól.(csak ez a router van hál istennek.)
Ami a lényeg, hogy telekomos 1gbit/s net van az 58 négyzetméteres lakásunkban, ahhol 16 lakás van.(mármint a tömbben).
Fogyasztók: 1 tv wifin, xbox wifin(kábellel lesz előbb utóbb), 2 macbook wifin, 2 mobil, egy ipad, nyomtató, egy pc amin Roon Rock op.rendszer fut, és egy forrás(Lindemann limetree network). Pc és forrás kábellel.
Nagyon más nem szokott rajta lógni. Késöbb talán egy nas lesz még.
Lényeg, hogy most még egyik sem AX-es, viszont jövőre nézve ilyen router kellene( AX92U méltó utódja)
Ami fontos, hogy AC szabványon minel nagyobb sebesség legyen( jelenleg 650mbit/s vígan jön)
Nagy lefedettség, STABIL.
Ami a legfontosabb: 5.5x2.1mm vagy 5.5x2.5mm dc csatija legyen és max 19v kelljen neki.
Keret nagyjából ez az Asus árkategória.
Tudom nem egyszerű.
Köszi előre is! :)

(#89613) UnSkilleD válasza asus1 (#89612) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

a táphoz csak létezik valamilyen átalakító, ebay/aliexpress?

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#89614) belaazallat


belaazallat
addikt

Üdv!
Segítségeteket kérném a megfelelő router kiválasztásában!
Alábbi paraméterek a fontosak:
1Gbps port, 1000Mbps digi nethez kell, legyen benne letöltő kliens.
Mekkora felárat jelent ha tudja a játék gyorsítást?
Jelenleg az Asus RT AC 66U B1 eszközzel szemezek, van ennél ár érték arányban jobb?
Köszi!

"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!

(#89615) dkess válasza _ak_ (#89611) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A nagy tesót (Wi-Fi Mesh Home Kit 1610 Add-on) szokták dicsérni akinek van. Ez támogat Mesh esetén ethernet backhaul -t is. Ugyanakkor több, mint kétszer annyiba kerül, mint az általad linkelt típus.

Ami biztos, hogy: "Mesh 1200 and Mesh 1610 are not compatible" - azaz a gyártó két típuscsaládját nem tudod keverni.

A Mesh 1200 -re nem lehet találni info -t, hogy támogat-e ethernet backhaul -t. Mivel a másikra úton-útfélen hirdetik - ezért valószínű, hogy ez utóbbin meg nem ...

Viszont kapacitálnálak a mesh -re - ethernet backhaul -al. Sokkal jobb felhasználói élményt tudna nyújtani. Akár a 1610 Kit márkán belül, a TP-Link Deco M4 2-es pakk, vagy éppen 2*AC57U v3.

A ZTE WiFi képes - csak 2.4 GHz -en N -es WiFi (gyakorlatban olyan max. 60 Mbps közvetlen mellette). Ugyanakkor lehet az előző gazdája nem csak e miatt használt saját routert, hanem az egyéb előnyös tulajdonságok miatt is.

(#89616) Alex91 válasza UnSkilleD (#89613) üzenetére


Alex91
félisten

Erre csak ezt tudom mondani: Az elet nagy problemai! :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#89617) Tarokk79


Tarokk79
aktív tag

Köszönöm a szüleimnél a 2*cd6 nagyon bejött, pedig még csak a wifi-n kötöttem össze őket. Majd nézem, hogyan tudnám megoldani a vezetéket.

Most a tesóméknál gondolkozom mit csinálhatnék. Hozzájuk már vettem fő routernek egy AC57U-t, és régről van sok tplink wr841-ük, amin továbbítom a wifi jelet, de több helyen elég gyenge az internet (pl vendégház). Ha a wr841-eket lecserélném +2 db AC57U-ra akkor azzal jobb lehet a sebesség/lefedetség? Az ethernet backhaul nem elkpzelhető, mert nincs kiépítve a vezetéknek a hely, illetve a kerten keresztül is nehéz lenne átvnni. Mit ajánlotok?

[ Szerkesztve ]

(#89618) dkess válasza Tarokk79 (#89617) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben gondolod, akkor ossz meg egy-két dolgot a körülményekkel kapcsolatban. Most csak egy gyors példa - mi az a vendégház? Ui. hosszas fejtegetések után szokott ilyenkor kiderülni, hogy pl. 600 méterre van, közte 6 sávos sztrádával meg kiserdővel - no meg egy hatalmas dombbal ...

(#89619) Tarokk79 válasza dkess (#89618) üzenetére


Tarokk79
aktív tag

Értem :). Van egy kétszintes családi házuk 4 gyerekkel. Az unokaöcséim laknak fent, ők már 16-14 évesek. Ők kapták a routert, hogy legyen egy jó routerük a játékokhoz (ezt kérték karácsonyra...). Az egyikük szobájában van a router.
Lenti szinten van egy irodájuk, ahol a nagyteljesítményű nyomtató és az irodai asztaliszámítógép is van. Most itt van egy 841-es csatlakozik wifi-n az ac57u-hoz. Ezzel nincs is panaszuk, mert a nyomtatónak nem kell nagy sebesség, meg az levelezésnek sem.

Ezen kívül van egy ház a válalkozásnak, ahová jelenleg még nincs nagyon használatban az internet, de ez is egy kétszintes ház, aminek az alső szitnje tároló és garázs a felső szintje meg majd később lakják be. Az AC57U ide aránylag közel van, mert légvonalban kb 5 métert és két tetőszerkezet van útban.

Hátul a kertben amit vendgégháznak hívtam igazából a sógorom játszótere. Vett egy hatalmas TV-t és ezen szokott mostanában pl. Netflixezni. Ez a AC57U-tól már aránylag messze van gyenge az eredeti jel. Kb 20 méter és a tetőszerkezeteket leszámítva még lehet 1-2 közfal is útban van. Itt most van egy 841-es, ami wifi-n adja a jelet a TV-nek.

A házban a napaliban a hátsókert felé még néz ki egy 841-es, ez nem tudom látja-e az AC57U-t vagy az emltett első 841-eshez csatlakozik.

Hát kb. ez a helyzet. Mi lehet még fontos?

(#89620) PTomi92


PTomi92
aktív tag

Sziasztok!

70nm-es panellakásba keresek digi 1000mbps-es nethez routert. 2 számítógép lan kábelen 3-4 telefon, 2 laptop, illetve 1-2 TV használná az eszközt. Kinéztem 2 típust, ti melyiket vennétek, melyik márka ajánlott jobban? TP link vagy Dlink?

TP-Link Archer AX20: [link] Esetleg az AX10 is elég lehet?
D-Link DIR-878 AC1900: [link]

Köszi előre is hogy megosztjátok a tapasztalataitokat, illetve ha más típust ajánlanátok hasonló árkategóriában, annak is örülnék.
Köszi!

(#89621) dkess válasza Tarokk79 (#89619) üzenetére


dkess
őstag

Tehát akkor van:

- két szintes ház: emelet AC57U v3 (ezt kérlek erősítsd meg, hogy v3) - földszinten két wr841,
- másik kétszintes ház aránylag közel - itt nincs semmi most,
- vendégház: itt egy wr841 ami az egyik másik házban levő földszinti wr841 -hez csatlakozik.

Kábeles kapcsolat nincs sehol. Első körben azt mondanám, hogy az AC57U v3 -ból menjen egy-egy UTP a két földszint wr841 -hez. Így azokat AP módba át lehetne rakni. A földszinten minden PC -t, nyomtatót, akármit tegyünk kábelvégre. Már önmagában ezzel lenne elegendő sávszélesség Netflix -hez a vendégházban illetve valamennyi jutna a szomszéd házba is. A routerek közötti WiFi kapcsolat jelenleg sokat elvisz azok WiFi -jéből ...

További lépés lehetne amennyiben ott a földszinten illetve a szomszéd kétszintes házban többre vágynánk az az, ha pl. a földszintre példának okáért menne egy CD6 Duo a két wr841 helyére kábelvégre. Aztán lehetne AiMesh -t konfigurálni ethernet backhaul -al. Smart Connect legyen kikapcsolva (ekkor a többi wr841 tudna 2.4 GHz -en kapcsolódni - ugyanakkor minden helyi kliens meg szigorúan csak 5 GHz -re).

A felszabaduló 2 db wr841 -ből pedig egyet vagy akár mind a kettőt átviszünk a szomszéd kétszintes házba. Persze, ha tudna ide is kábel jönni, akkor az minőségi ugrás lenne és akkor az itteni wr841 -et is AP módba lehetne rakni ...

@PTomi92, #89620

Azok a PC -k. laptopok stb. melyik szobákban vannak? Kábelezés van mindenhova? Ilyenformán elég az egy routeres felállás?

Ennyi info alapján inkább az AX20 ...

[ Szerkesztve ]

(#89622) PTomi92 válasza dkess (#89621) üzenetére


PTomi92
aktív tag

Alapvetően egy routert szeretnék. Az asztali gépekhez megvan a kábelezés, a laptopok wifin keresztül lesznek használva. A wifi jelszórás szempontjából nem a legszerencsésebb helyen, a bejárati ajtónál a lakás szélén van, a legtávolabbi pont ahova jó lenne ha az 5ghz is elérne az kb 6 méterre lesz a routertől egy másik szobában. Köszi a választ!

(#89623) Angelo69


Angelo69
senior tag

Ajánlott kategóriába tartozik az AMPLIFI ALIEN router?
Minden véleményt, tapasztalatot szívesen fogadok. :R

"Én ilyen egyszerű gyerek vagyok, oxigént alakítok széndioxiddá... semmi váratlan fordulat."

(#89624) dkess válasza PTomi92 (#89622) üzenetére


dkess
őstag

Akkor mehet az AX20.

(#89625) MaCS_70 válasza asus1 (#89612) üzenetére


MaCS_70
félisten

Azt láttad, hogy küldtem linket az adaptervásárláshoz?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89626) MaCS_70 válasza UnSkilleD (#89613) üzenetére


MaCS_70
félisten

Simán.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89627) Gubek-Einste válasza Angelo69 (#89623) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Tapasztalat nincsen vele, nézzél be Ubiquiti topikba.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89628) asus1 válasza MaCS_70 (#89625) üzenetére


asus1
aktív tag

Ez sajnos 3,5x1,35mm
Asus 4.0x1,35mm
#89613 : Alirol rendeltem egy adaptert, de ront a hangon.
Meg akkor felesleges a drága Oyaide dugó a végére, ha elrontom egy adapterrel.
Gondolkodom, hogy lecserélem az aljzatot ebbe a routerbe, ha nem lesz másik, vagy nem tudtok másikat ajánlani, akár kicsit drágábban is.

(#89629) Dragon3000 válasza asus1 (#89628) üzenetére


Dragon3000
veterán

Miért nem veszel olyan kábelt, amin ilyen csatlakozó van és azt kötöd be a tápodra? Pár száz forintért találni ilyeneket a neten.

(#89630) asus1 válasza Dragon3000 (#89629) üzenetére


asus1
aktív tag

Pont ez a lényeg, hogy nem sima kábel kell.
Jelenleg is egy XLR dugó van egy sima kábel végén. Ezt szeretném cserélni másra.

(#89631) Dragon3000 válasza asus1 (#89630) üzenetére


Dragon3000
veterán

Én nem javaslom egyik router esetében sem az otthoni tákolást, amíg van rá garancia, mert mindegyiknél bele lehet futni olyanba, ami megadja magát és bárhogy nézem az ax92u nem a 10e-res kategória, hogy mindegy legyen, de ezt neked kell eldöntened.

(#89632) asus1 válasza Dragon3000 (#89631) üzenetére


asus1
aktív tag

Igen, tudom. Ezért is keresnék helyette valamit.

(#89633) Gubek-Einste válasza asus1 (#89632) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Pontosan mit is szeretnél? Miért nem jó a jelenlegi router?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89634) Alex91 válasza Gubek-Einste (#89633) üzenetére


Alex91
félisten

Hogy jol szoljon a hifi… :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#89635) _seth_


_seth_
veterán

Kb 30e forintig (lehet olcsóbb is) keresek routert az alábbi felhasználásra:

Wifin: 1 mosógép, 6 okos eszköz (lámpa, wifi kamera, dugalj), 2 laptop/2 ipad/2-3 okostelefon.

Vezetéken: xbox, tv, házimozi (ezek későbbiekben költözés után akár távolabb is kerülhetnek a routertől azaz lehet wifire kerülnek).

Jelenleg 300-as a net, de ha valahol 500 vagy akár 1000-es elérhető lenne akkor akár arra is előfizetnék, azaz jó lenne ha kiszolgálná a router.

Lakás méret jelenleg nem túl nagy, de hamarosan kis alapterületű, de 2 szintesbe költözünk, illetve ha a háztól még 15 méterre az udvaron is lenne net azt sem bánnám :)

Ami szintén jó lenen ha USB-n lehetne rákötni 1 db nyomtatót és azt így neten keresztül el lehetne érni. Régebbi tplink tudott ilyet.

TPlink routereket néztem, de igazából 12 és 30e között nem sok különbség van :F

[ Szerkesztve ]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#89636) Gubek-Einste válasza _seth_ (#89635) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az Asus AC65P megfelelő lehet de gyári firmware-rel nem tud nyomtató megosztást.

Lakás méret jelenleg nem túl nagy, de hamarosan kis alapterületű, de 2 szintesbe költözünk, illetve ha a háztól még 15 méterre az udvaron is lenne net azt sem bánnám
Költözés után lehet, hogy egy eszköz nem lesz majd elég.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89637) asus1 válasza Gubek-Einste (#89633) üzenetére


asus1
aktív tag

Jelenlegi routeremnek 4.0x1,35mm az aljzata. Ilyen meretben nem lehet kapni minőségi csatlakozót, sőt olyat sem ami nem minőségi...
Közben egyik fórumtársunk küldött egy csatit, amivel ideiglenesen megoldható a dolog.
Úgy néz ki így marad a router.
Egyébként a terv az lett volna, hogy egy hdplex lineáris tápba dugom egy jó kábellel. (Jelenleg is a tápba van dugva, csak sima fekete szr kábellel.) Új kábelre, meg nem lehet ilyen méretben dugót szerezni. Egyik felén egy Neutric xlr dugó, aztán jön egy spéci ezüstözött kábel és a lényeg egy Oyaide dc dugó. De mivel ilyen dugó nincs ilyen méretben így vagy az aljzatcsere jöhet szóba, vagy egy másik router.
Időközben megoldottam máshogy.

(#89638) sicc_innen


sicc_innen
tag

Üdv Mindenkinek!
Komoly dilemma előtt állok. Max. 15 ezret költhetek új wifi routerre. Ebből kellene kihoznom a legjobbat. Lehetséges ez? :) (Ez bizony az alsó kategória)
Nézegettem az Aus RT-AC750, RT-AC51U, ill 52U modelleket. Ezeknél azt írta ki a kereső, hogy a LAN/WAN sebességük 10/100 Mbit/s. Ezek szerint ezek nem gigabit kategóriásak? (500-as netet kellene átvinniük LAN-on) Fontos lenne, hogy a pinget ne növelje meg túlságosan, online játékok miatt. (A wlan része nem kell, hogy brutál legyen, panel lakásba menne. Egy-egy mobilteló lenne rajta átlagos webezésre, hírek olvasására.)
Jó lenne USB csatlakozás is, illetve a dual band a későbbi, modernebb eszközökhöz.
Érdemes keresgélni, vagy felejtős a dolog ebben az árkategóriában?
Köszönöm a válaszokat, illetve a javaslatokat előre is!

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#89639) Gubek-Einste válasza asus1 (#89637) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ezt értem de miért szükséges ez a számodra?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89640) Gubek-Einste válasza sicc_innen (#89638) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC57Uv3 és a TP-Link Archer C5c4/C6 már gigabites portokkal rendelkezik.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89641) MaCS_70 válasza asus1 (#89628) üzenetére


MaCS_70
félisten

"Ez sajnos 3,5x1,35mm
Asus 4.0x1,35mm"

Az a fél milliméter hosszban semmit nem számít, de a biztonság kedvéért ki is próbáltam. Nyugodtan használhatod.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89642) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Nem tudom melyik lenne a leginkább megfelelő fórum így ide írok. Tarr Kft - től van 1000/1000 megabites optikás netem. A szolgáltatói routerem egy ZTE F668. Most úgy néz ki lehet, hogy kéthetem a bridge módot (eddig nem lehetett) és az a kérdésem, hogy a ZTE F668 vagy a tenda AC200 erősebb hardveresen? Érdemes lenne a tenda AC200 routerem használni elsődleges routernak és a ZTE F668 - at bridge módba rakni? Vagy annyira nem jó a tenda AC200?

(#89643) _ak_ válasza dkess (#89615) üzenetére


_ak_
addikt

Köszi, én is erre jutottam, mm nem találok semmi utalás arra hogy az AC1200 támogatná, értelmezhető kapcsolathoz viszont szerintem szükség lenne rá.
A két AC57U árban talán még elérhető lenne, viszont az eddigi tapasztalatom alapján, a v2 legalábbis, egy lepke fing erejével teríti magából a WiFi-t. Igaz csak panelben próbáltam, de ott parádésan zuhant a kapcsolat sebessége kb. lépésenként.

A v3 jobb ebből a szempontból? Félreértés ne essék, kis pénz, kis foci, értem én, de ha nem jobb annál, akkor valószínűleg tovább kell ötletelnem.

Ami a mesht illeti, nálunk az van, ismerem , csak hát az olcsóbbik router több volt, mint a keret amit rászánnának. Viszont ott bár egy család, de két külön háztartás. Alapból nem lenne szükség a meshre, csak én is tudom, hogy mennyire macera tud lenni, amikor manuálisan kell váltogatni a hálózatok között. Nem tudom, hogy a Diginél nincs-e valami értelmes HGW amire lehetne cserét kérni. Itt a Telekomos, wifi erősségre szerintem simán pariban van az AX92U-val, egyéb dolgok miatt mentem inkább a saját irányomba.

Let's begin, de gozaimasu!

(#89644) dkess válasza Imi1981 (#89642) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A A ZTE WiFi képes - csak 2.4 GHz -en 2x2 N -es WiFi (gyakorlatban olyan max. 60 Mbps közvetlen mellette). E mellett ugye még "router korában" sem tudtál nagyon semmit sem állítani. Aránylag korrekt lefedettség, de nuku sebesség WiFi -n.

A Tendánál nincs valami elírás véletlenül? Értem ez alatt, hogy nem az AC6 AC1200 -ra gondoltál? Amennyiben igen, akkor felejtsd el. 100 Mbps -es portjai vannak - ne akarj a gigabit -es internetedből plussz pénzért 100 Mbps -est csinálni.

Azt javaslom amennyiben TP-Link C5v4 vagy C6 nem fér bele, akkor egyelőre jegeld a router projektet amíg legalább ezek valamelyike bele nem fér. Persze amennyiben pontosítanál az igényeiden, akkor pontosabb ajánlást is tudnánk adni ...

@_ak_, #89643

Így van, csodát nem szabad várni ezektől - ezek azért nagyon a "legalsó polcos" cuccok. A 1610 picit kilóg a sormintából (árban is) - akinek van azok dícsérni szokták.

Az AC57U v3 sem csodafegyver. Árának megfelelő WiFi tudás nagy vonalakban. Mesh ethernet backhaul -al ezen tud segíteni azért. Azt mondanám első körben próbálkozzunk 2 darabbal a két emeleten, de lelkileg készítsük fel magunkat, ha kellene egy harmadik, akkor ne okozzon lelki törést. A harmadik földszinten legyen - egyik ugye a nappaliba, a másik például a ház másik felén egy szobába az udvar felé néző ablakba.

A Digi -nél olyan ONT -ok vannak amilyenek. Sokaknak megfelel pedig a WiFi -je nem egy nagy eresztés egyiknek sem (és még csak nem is a lefedettség szokott az igazi aggály lenni, hanem a sebesség). Nomeg fw -ben semmit nem tudsz állítani, mert nem férsz hozzá. Nekem is az első dolgom volt, hogy ment bridge módban és saját router felel a WiFi -ért meg a mindenért is.

Jut eszembe - a két háztartásnak nem gond, hogy egy LAN -on vannak (azaz elérik egymás eszközeit)? Gondolom főleg amennyiben nem, akkor az se lenne gond, ha egy WiFi -n lennének (mesh). Most a hülye ötlet - akár a költségen is osztozhatnának: az egyik tizenezer forintos routert az egyik brigád veszi meg - a másikat pedig a másik ...

[ Szerkesztve ]

(#89645) Multibit válasza MaCS_70 (#89641) üzenetére


Multibit
veterán

Hosszban lehet, hogy nem számítana, de ez itt átmérő eltérés ;)

(#89646) Imi1981 válasza dkess (#89644) üzenetére


Imi1981
veterán

Valóban nem jól írtam mert tenda AC9 kép . Nem tudom miért AC200 - ra emlékeztem. AC9-en gigabites portok vannak mert mikor vettem arra figyeltem. A wifi sebesség annyira nem fontos mert csak mobil megy róla, a fontos az lenne, hogy jól bírja a torrentet (300-600 torrent futna a qbittorrent-ben, jelenleg 270 fut). A ZTE F668 is jól bírta de 370 db torrent-nél már érezhetően megfogta és hiába van korlátozva a seed sebesség 180 megabitre akkor is.
Igazából nem vagyok tisztában azzal, hogy a tenda AC9 jobb /erősebb vagy nem mint a ZTE F668. A wifi hatótávolsága jobb és ugye kétsávos a ZTE csak 2.4GHZ - es.

(#89647) MaCS_70 válasza Multibit (#89645) üzenetére


MaCS_70
félisten

Valóban. Kívül, belül...

Ezek szerint tévedésből van jó méretem.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89648) asus1 válasza Gubek-Einste (#89639) üzenetére


asus1
aktív tag

Most ezt ha hiszed, ha nem, de igenis javít a hangon egy jó tápkábel. Igen még ha a routerben is cserélem. Sőt, ha ethernet kábelt cserélgetek, akkor is hallható különbség van.
Ne a pár 100ezres kategóriájú “hifi”-re gondolj..
Az soha nem fog ilyen “apró” változtatásokat megmutatni.

(#89649) kaciokos


kaciokos
őstag

Sziasztok!

Garanciális időn belül meghalt az ASUS RT-AC66U B1 routerem, de úgy néz ki, hogy nem másik routert, hanem pénzt kapok vissza (aminek nem örülök, mert olcsón vettem :( ).

Eddig az én igényeimet kiszolgálta ez a router, a paraméterek: családi ház, 1 Gb-es Digi Internet, ketten home office-olunk laptoppal, két telefon, két tablet, NAS, egyéb apróságok.

A kérdéseim a következőek lennének:
1. Érdemes-e még ezt a routert megvenni, vagy előre nézve vegyek újabbat, jobbat?
2. Ha jól tudom, ez a router, aminek a nevében nincs benne a "B1", nem olyan jó, vagy erre rosszul emlékszem?
3. A telefonomban már AX-es WiFi van, ha ilyen routert szeretnék, ami ráadásul ne legyen gyengébb az AC66U B1-nél, akkor mik az ajánlottak? Első körben maradnék ASUS-nál, kivéve, ha azt mondjátok, hogy mindenképp érdemes márkát váltani.

Köszi a segítséget.

(#89650) dkess válasza Imi1981 (#89646) üzenetére


dkess
őstag

AC9 helyett is C5v4 vagy C6 -et mondanék inkább. Elméletileg gond nélkül bírnia kell ennyi torrentet, de amennyiben extremitásra törekednénk, akkor igazából lehet nem a 10K HUF -os kategória lenne a nyerő ...

@asus1, #89648

Igazából már a legelejétől formálódott bennem a kérdés, hogy a HiFi legalább teljesen külön ágon van a minden mástól? Esetleg a router is?

Itt ugye van olyan irányzat is mi szerint átmérőben és kábelminőségben is az extremitások felé mennek. Persze erősáramhoz használt csatlakozások speciáliális meg "turbózott" változataival ...

A tápkábel igazából maga a HiFi tápkábeleinél (lehet) releváns igazán. Ahol simán többszáz watt -ok közleked(het)nek illetve ugye a HiFi táplálásáért közvetlenül felel.

A routeren nemcsak a tápkábelt cserélnéd, hanem magát a tápot is. Viszont valamilyen szinten ésszerű kompromisszum lehet, ha mondjuk a tápcsatlakozót kicseréled - hovatovább valamilyen átalakítót használsz. Itt nem ez a része az igazi "truváj" (hanem a táp maga). Azért ne gondoljuk, hogy a bármilyen más SOHO router tápcsatlakozója (nem a tápra gondolok) annyira "high-end HiFi certified" lenne ... Amennyiben meg ennyire rámennénk a tápcsatlakozóra, akkor egyúttal lehetne például átkondizni is a routert valami high-end japán audio elko -kra ... ;)

@kaciokos, #89649

Akkor, ha jól értem egy router mindenképpen kiszolgál. A leírtak alapján mondanék AX -es vonalon akkor egy AX82U -t. Ez még túl is szárnyalja jelentősen a AC66U B1 WiFi -jét ...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.