Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90851) osonte válasza Plexicushio (#90850) üzenetére


osonte
senior tag

Emag-nál még olcsóbb is és 2 nap alatt megérkezett, illetve egy 3 ezer Ft-os kupont is fel tudtam használni. Egy hete volt.
Edigital tényleg lassabban szállít, ott ugyanezt rendeltem februárban és 5 nap alatt érkezett meg.

FiiO FH5s fülhallgató eladó 50 000 Ft.

(#90852) mikrofon válasza osonte (#90851) üzenetére


mikrofon
addikt

Pont így rendeltem ahogy írtad :R
Már vissza is igazolták hogy két nap. Kíváncsi leszek. Addig még kihúzom mobilnettel remélhetőleg....

[ Szerkesztve ]

(#90853) Vesa


Vesa
veterán

Üdv Urak,

Elsősorban a WiFi miatt kéne egy router, mert ami most van, az csak az alsó szintet képes rendesen ellátni a házban, a vasbeton födémet nem viszi át. Az emeletre keresek valamit.
1000Mbit-es netem van, a gamer srácom kábelen lóg tehát az nem érdekes, emellett random pár készülék menne rá a WiFi-re, egyidőben maximum 3. A felső szint kb. 140nm, ezt kéne kiszolgálnia + nem ártana, ha az erkélyre is jutna némi jel, bár az nem létkérdés.
Néztem az Asus RT-AC65P-t, ez 17k most, vagy aprón van 66U 20k körül. Melyiket érdemes? Vagy 20k-ig mi van még? Többet nem szánok rá.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#90854) dkess válasza Vesa (#90853) üzenetére


dkess
őstag

Szervusz,

Milyen routered van most? Kérdezem ezt azért mert Asus -t írsz most tervezett routerként - az van most is? AiMesh képes? Amennyiben az lenne, akkor érdemes lenne AiMesh képes routert mellé nézni ...

Amennyiben jól értem, akkor a kábelezés megoldott lenne egy aránylag ideális helyen (felső szint közepe tája illetve ahhoz közelebb amerre várhatóan a kliensek is lennének a felső szinten).

(#90855) Vesa válasza dkess (#90854) üzenetére


Vesa
veterán

Szia,

Nem tud a mostani AiMesh-t (egy régebbi SonicWall a meglévő router), bár nem vagyok otthon ebben, így arról sem vagyok meggyőződve, hogy szükségem van rá. A saját WS PC-m és az egyik gyerek gamer PC-je kábelen lóg, mi nem használunk WiFi-t. A párom és a kisebb srácok telefonjainak, 1 laptopnak, és iPad-nak kellene az emeleten valami, ami kiszolgálja ezeket, de itt jellemzően csak a szokásos netezés/filmezés/csetelés marhaságok mennek, semmi komolyabb. Az is ritka, hogy mindenki egyszerre lógna a WiFi-n. Ezért sem szánok rá sokkal többet, mert az alsó szinten lévő eszköz is bőven kiszolgálja az igényeket, csak felülre már nem jut jel. Kábelezés "gyárilag" falban, az egész házban ki van építve Cat 5e vezetékekkel.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#90856) dkess válasza Vesa (#90855) üzenetére


dkess
őstag

Azt mondanám legyen egy AX55 25K HUF -ért ( [link] ). Ez már AX -es és főleg AX -es klienssel (ha most nincs is - a jövőben lesz valószínűleg) beltéren jó lefedettséget tud csinálni. AC -ssal vagy régebbi kliensekkel nem ideális, de ... Másfelől AiMesh képes - így pl. amennyiben a lenti szintre vennél egy combosabb főroutert a jövőben, akkor azzal remek módon lehetne AiMesh WiFi -t konfigurálni (ethernet backhaul -al persze).

Addig is mehet most persze sima AP módban ...

(#90857) Vesa válasza dkess (#90856) üzenetére


Vesa
veterán

Köszönöm a tanácsot, akkor ez lesz! :R

A tudomány a valóság költészete!

(#90858) t72killer válasza Vesa (#90855) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

telók-laposok-stb alapszintű kiszolgálásához vennék egy párezer Ft-os random darabot Hardverapróról. [link] , openWRT támogatás persze kúlön előny,
Nemigen látom be, mennyi gyakorlati pluszt jelentene egy 6-8x-os áron vesztegetett modern router egy telefoonnak :F

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#90859) dkess válasza t72killer (#90858) üzenetére


dkess
őstag

Milyen internet vagy internetek lennének? Gigabit LAN igény? WiFi terén milyen igények lennének? Kliensek/terület/falak illetve egyebek?

(#90860) dkess válasza dkess (#90835) üzenetére


dkess
őstag

TP-Link AX -es routerek, OneMesh Repeater -ek (AC és AX) és Deco AX -es eszközök listája.

Alább egy táblázat - 'AX spec' alapján van sorrendben (képre kattintást követően nagyítódik):

Amennyiben elírtam volna valamit, akkor kérlek jelezzétek és javított verziót berakom ...

Mi újság az AC -s eszközökkel? Aránylag egyszerű: C5v4 (van CFW lehetőség, de nincs OneMesh), C6 (van OneMesh) vagy esetleg C6U valamint Deco M4 vagy M5 (Deco Mesh) amit érdemes lehet egy kisebb költségvetésű projektben figyelembe venni. Ennél komolyabb igények esetén AX -es eszközökből szemezgessünk - ld. táblázat.

Router -ek. Nagy vonalakban akkor érdemes TP-Link routert választani, ha nem kell mesh WiFi (vagy repeater -es bohóckodás). Ekkor az AX10/AX20/(AX50)/AX73 tandemből érdemes válogatni. Az AX50 azért van zárójelben, mert AX10/AX20 feletti igénynél érdemes az AX73 felárát kicsengetni a 5 GHz -en dupla annyi spatial stream -ért valamint a dupla USB3 teljesítményért és persze ez OneMesh -t is támogat (AX50 nem) ...

Ennél komolyabb routert nem feltétlenül érdemes márkán belül nézni. Ennek az oka, hogy mindig van egy "kapufa". Igen, egy ilyen kapufa lehet a OneMesh (vagy ennek hiánya), de erről majd később. Avagy, ha van is pl. 2.5 Gbe WAN csatlakozó az nem lehet LAN (pl. gigabit -es internet esetén egy NAS -nak vagy hasonló esetben). Avagy éppen az árazása ...

A Tether nevű mobilappja ezeknek egész jó - távoli helyszínről is könnyen kezelhető. Bolondbiztos.

Deco Mesh eszközök. Ami fontos csak Deco eszközökkel lehet mesh WiFi -t konfigurálni. Azaz pl. OneMesh vagy Omada vagy egyéb márkák eszközeivel nem. A Deco eszközöket lehet szabadon keverni - akár AC -st az AX -essel is. Ugyanakkor érdemes egyfajta pakk -ból választani. Van belőlük egyes és/vagy kettes és/vagy hármas pakk. Persze az is működik, hogy veszel két kettes pakk -ot és akkor lesz egy 4 egyéges mesh WiFi -d (ekkor plussz switch kellhet).

A főegység (mesh router) lehet router (azaz "routerkedni" is tud) vagy AP módban (pl. ha egy ONT van előtte router módban vagy egy másik router ami "routerkedik") is. A főegységet a modem/HGW/ONT -al minden esetben kábeles összeköttetéssel csatlakoztassuk.

A főegység (mesh router) és a node -ok között lehet ethernet és/vagy WiFi backhaul is (ezt konfigurálni szükséges). Az előbbi igen erőteljesen javasolt. Több node esetén lehet az is, hogy egyik ethernet backhaul -al csatlakozik - a másik WiFi -n. Topológia terén törekedjünk a csillag megvalósításra - azaz az összes node lehetőleg a mesh routerhez csatlakozzon (azaz node -okat egymás után lehetőleg ne).

Persze amennyi klienst csak lehet rakjunk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk.

Azt vegyük figyelembe, hogy ezekben a SOC/RAM nem a legerősebb (valamint USB sincs pl.) - így amennyiben QOS/Parental Control/VPN -ezni szeretnénk, akkor nem ez lesz a nyerő megoldás, pláne gigabit -es internet mellé ...

A Deco nevű (azaz más, mint a routereknél, de nagyon hasonlít rá) mobilappja ezeknek egész jó - távoli helyszínről is könnyen kezelhető. Bolondbiztos.

OneMesh megvalósítás. Természetesen itt sem alkalmazhatunk Deco Mesh, Omada vagy egyéb márkák eszközeit mesh wifi tekintetében.

A főegység (mesh router) lehet router (azaz "routerkedni" is tud) vagy AP módban (pl. ha egy ONT van előtte router módban vagy egy másik router ami "routerkedik") is. A főegységet a modem/HGW/ONT -al minden esetben kábeles összeköttetéssel csatlakoztassuk.

Itt is igaz az, hogy amennyi klienst csak lehet rakjunk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk.

Most jönnek a "feketeleves" részek. Egyfelől a főegység (mesh router) és a node -ok között csak WiFi backhaul lehet (vagy TL-WPA8631P KIT -el PowerLine). Azaz csak WiFi backhaul támogatott.

- A főegység (mesh router) csak OneMesh -t támogató router lehet.
- a node -ok viszont csak OneMesh -t támogató repeaterek (WiFi -n) vagy egy fajta (TL-WPA8631P KIT) PowerLine (elektromos hálózaton).

Ennek sematikus ábrája (képre kattintást követően nagyítódik):

Hát persze nem "Ultra-Fast" - csak sima "Fas(z -zz sic!)t"

A router + repeater -es megvalósítás esetén (e tekintetben mindegy, hogy OneMesh -el vagy anélkül) törekedjünk arra, hogy a repeater -t olyan helyre tegyük ahol nagyon jól venni tudja a fő router WiFi -jét. Ez nem mindenki számára egyértelmű, de nagyon fontos. Amennyiben gyenge és/vagy szakadozó a WiFi kapcsolat a főegység és a repeater között, akkor értelemszerűen a kliensek felé sem tud jobbat továbbadni a repeater. Ennek sematikus ábrája alább (képre kattintást követően nagyítódik):

Ez értelmezhető vízszintesen is (azaz egy szinten) vagy függőlegesen (pl. szintek között egy lépcsőfeljáró alján-tetején van a router és a repeater).

Vegyük észre, hogy egy ilyen WiFi backhaul nemcsak a node (-ok), de a főegység (mesh router) WiFi -jét is "felzabálja". Azaz érdemes a routernek egy több spatial stream -el rendelkező típust választani - pl. AX73 ... Sajnos a repeater -ek aránytalanul drágák ...

TP-Link SIM kártyás megoldások. Az alábbiakkal érdemes foglalkozni:

- MR100 (4G/150 Mbps; 2 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es WiFi)
- MR200 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 1x1 AC WiFi; V4 és felette OneMesh)
- MR400 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)
- MR600 (4G-Cat6/300 Mbps; 4 db Gigabit WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)

MR600 -at csak abban az esetben érdemes nézegetni, ha a mobilhálózatunkon a letöltési sebesség jellemzően és jelentősen meghaladja a 100 Mbps -t (pl. 200 Mbps környéke) és hajlandóak vagyunk ennek felárát kifizetni. Itt pl. térkép alapján tanulmányozhatjuk ezt a cellmapper alkalmazás segítségével (felhasználók által mért átlagos és maximális sebességek az adott helyen) avagy éppen empirikus úton saját aránylag modern mobiltelefonnal stb. is ... Egyéb esetekben szemezgethetünk a kisebb modellek közül is ...

Amennyiben a 100 Mbps WAN/LAN és/vagy az N/AC -s (max 2x2 -es) WiFi -je kevés lenne és/vagy mesh WiFi igény ethernet backhaul -al esetén e mögé tehetünk pl. Deco Mesh -t vagy más gyártó routerét/mesh megoldását.

Amennyiben van vezetékes internetünk (pláne, ha 100 Mbps -nél gyorsabb) is a mobilinternet mellé, akkor a SIM -es routerünk mögé érdemes dual-WAN -os routert tenni. Ekkor egyik WAN a vezetékes net - a másik pedig a SIM -es routerünkből jövő. Ekkor lehet állítani failovert (pl. elmegy a vezetékes net akkor automatikusan átvált a mobilinternetre) vagy éppen load-balancing -ot (ekkor a két internetelérésre próbálja a terhelést szétosztani a router).

Persze ezt a SIM -es routerünk is meg tudja oldani, ha a WiFi -je elegendő nekünk és:

- a vezetékes internet nem gyorsabb, mint 100 Mbps, akkor: MR100/MR200/MR400,
- a vezetékes internet 100-1000 Mbps közötti, akkor: MR600,
- a vezetékes internet gyorsabb, mint gigabit, akkor mindenképp kellene egy másik router multigigabit -es vagy 10 Gbe WAN porttal ...

Érdemes:

- a SIM -es routert olyan helyre tenni, ahol a 4G vételi szempontból ideális,
- a többi routert/mesh WiFi rendszert pedig úgy, ahogy a WiFi (illetve ethernet) szempontjából ideális.

PtP vagy PtMP megoldásokkal (CPE cuccok) jelen hozzászólásban nem foglalkozok. Rendszeresen előkerül és részleteiben volt tárgyalva a korábbiakban. Éppúgy az Omada eszközök sem - ezek meg már kicsit "másvilág" ...

[ Szerkesztve ]

(#90861) t72killer válasza dkess (#90859) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Azt írja, hogy a kérdéses, vasbeton feletti szinten a főfogyasztó egy PC, ami alapból kábelen megy. Rajta kívül csak apróságokat ír a kolléga. Egy telefonon nem tudom, mennyire zavaró/észlelhető, ha a gigabites netből csak 30Mbps jön át a gyakorlatban.

Ha a gamer PC is wifin lógna, természetesen egész más lenne a szitu :R

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#90862) dkess válasza t72killer (#90861) üzenetére


dkess
őstag

A vasbeton alatti szinten van egy másik router is és a felső szintre csak mint AP kellene? Amennyiben igen, akkor az mi lenne pontosan?

(#90863) Vesa válasza dkess (#90862) üzenetére


Vesa
veterán

Szerintem félreérted. Nekem válaszolt a kolléga, miszerint feleslegesnek tartja az igényeimhez az AX routert. :D

t72killer
2db PC lóg kábelen a felső szinten, és további kettő az alsón, de utóbbiak ritkábban vannak használatban. Azonban, a felső szinten van a nappali, így ott néha feltorlódik pár WiFi-s eszköz, és nem ritkán videókat nézegetnek rajtuk egyszerre. Ez persze még mindig nem egy gamer szintű terhelés, de jobb biztosra menni, főleg a későbbiekre is gondolva. 25k nem olyan sok, hogy ne érné meg, ha így pár évig nem lesz ezzel gondom (mert jelenleg naponta nyaggatnak, hogy csináljak már valamit mert sz*r a WiFi az emeleten :D )

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#90864) hódmaci válasza Anonymus23 (#90828) üzenetére


hódmaci
senior tag

Milyen falakat kell leküzdeni nálad a wifinek?
Mert nálam a AX82U gyakorlatilag csak a szoba falain belül képes működni.
60-80cm vályog

Ezt egy ősrégi tp-liknk (1043nd) játszva átlőtte.

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#90865) Anonymus23 válasza hódmaci (#90864) üzenetére


Anonymus23
veterán

Ugyanez, a külső falak minimum 60cm, a belsők 40 + 15 cm válaszfalak. A házban mindenhol lett használható WiFi, a ház közepén van a router.
Viszont az is sokat számít, hogy más nem-e árnyékolja, TV, monitor, hangfalak stb.
Viszont kint az udvaron meg már nincs :D
Nem baj, van kallódóban egy 1043-as TPL, ami talán ha ment összesen 2 hónapot, azt ki fogom vezetékelni valamelyik melléképülethez és ott fogja az udvart lefedni, úgysincs ott más WiFi átfedésben, így nem lesz probléma az AP a mesh helyett.

;) - The Power of the Light Side

(#90866) Anonymus23 válasza dkess (#90860) üzenetére


Anonymus23
veterán

:C
Ezek miért nem mennek a témaösszefoglalóba? :K
Itt előbb utób el fog kallódni, ott meg megmaradhatna és lehetne adott esetben frissíteni egyszerűen.

;) - The Power of the Light Side

(#90867) SeatZola


SeatZola
őstag

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy kétszintes tégla ház 10x11m alapterületen. A szintek között beton kefnis szintelválasztás. A net (ex UPC, most Vodafone 1000 GB/s). A felső szintem 2 asztali gép utp kábelen, 3 db telefon és 3 tv wifin kapcsoilódik. Itt minden rendben is van, kivéve a router mögötti falon lévő tv-n már nem megy a Netflix. Viszont az alsó szintem mindenhol nagyon gyenge a wifi, pl. a router alatti szobában a tv m-r nem is tud csatlakozni. És mindenhol ilyen gyenge. Mielőtt kicserélték a routert erre az új 1000-es-re, akkor még volt elérhető wifi a régebbi UPC-s 500-as fehér routerrel.
A kérdés: mit vegyek mellé? Esetleg egy mesh-es Wifi routert? UTP kábelt nem tudok lehúzni a routertől az alsó szintre, mert az áthidalót kéne fúrni és most volt nemrég festés…. Ötlet?

Rappi

(#90868) tha_answer válasza SeatZola (#90867) üzenetére


tha_answer
őstag

lepcso mellett kabel?

(#90869) SeatZola válasza tha_answer (#90868) üzenetére


SeatZola
őstag

Sajnos nem. A lépcső az épület másik oldalán van, mint a router.

Rappi

(#90870) hódmaci válasza Anonymus23 (#90865) üzenetére


hódmaci
senior tag

"Viszont az is sokat számít, hogy más nem-e árnyékolja, TV, monitor, hangfalak stb."
Sőt, rettenetesen észreveszi.
Rácsatlakoztattam egy hdd-t háttértárnak usb-n.
Rátettem a tetejére a hdd-t és teljesen eltűnt a 2.4GHZ wifi hálózat. :U
Mihelyst mellé raktam megjelent a 2.4Ghz wifi.
Érdekes mert az 5Ghz működött.

Más is tapasztal hasonlót? :F
Mert ha nem akkor csere. :)

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#90871) dkess válasza Anonymus23 (#90866) üzenetére


dkess
őstag

Köszönöm. Lehet menni fog majd, de ahhoz még több mindent össze kellene szedni - meglátom.

@SeatZola, #90867 és #90869

Ez a UPC -s router hol is van pontosan a felső szinten? Ez a 10x11m alapterület melyik részén van? Pl. egy tároló helyiségben a sarokban vagy a középpont környékén egy nappaliban?

A felső szinten levő TV -ket is tegyük kábelvégre. Egyfelől a Netflix megjavul - másfelől jobb lesz a WiFi -nk is (önmagában már ez is segíthet).

A szintek közötti kábelezést érdemes megoldani. Nem megy sehol kábel a két szint között? Pl. áram vagy koax stb.? A mellett vagy adott esetben a helyére behúzva? Sokszor előkerül a kérdés és általánosságban is igaz, hogy érdemes a festés/felújítás előtt kábelezésen agyalni/megcsinálni, mint utána ...

Természetesen az alsó szinten is a TV -ket (meg amit lehet) érdemes lenne kábelvégre tervezni. Egyébként a jó megoldás valóban a mesh WiFi lenne a két szintre ethernet backhaul -al ...

@hódmaci, #90870

Igen, és ez kvázi "normális". Az aktívan forgalmazó USB3 zavar(hat)ja a 2.4 GHz -es WiFi -t. Éppen ezért szokott a routereken olyan lehetőség is lenni, hogy az USB -t USB2 -re korlátozzuk (ezt nem biztos, hogy akarjuk) vagy éppen akár az, hogy az USB -re nem kötünk semmit (ezt meg pláne). Persze lehetne a 2.4 GHz -et másik AP -ra bízni (kicsit távolabb helyezve, akár egy régebbi router) és az USB HDD -s routeren meg ki is kapcsoljuk a 2.4 GHz -es sávot. Meg persze az is segíthet amit írsz, hogy az USB -s HDD -t nem a routerre tekerjük fel ... :)

(#90872) Dr.NX


Dr.NX
Topikgazda

Elsősorban dkess, Gubek-Einste és Intruder2k5 figyelmébe:
összeraktam egy témaösszefoglalót, ami nagyrészt az előzőn alapul, frissített példákkal és persze routerekkel, a TG-k korábbi ajánlásai alapján.
A linkelgetős formátum helyett ez egy szép nagy wall of text, aminek az az előnye, hogy a TG-k közvetlenül tudják (majd) szerkeszteni.

Ha tudtok javasolni egy sandboxot, ahol tudjuk tovább gyúrogatni, jelezzétek, most egy privát logoutban szerkesztettem meg.
Sajnos így hozzászólásként szétmegy az eredeti formázás.
Tehát:

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2021. augusztus

Ahhoz hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, választ kell kapnunk pár kérdésre, tehát ha kérdezel, akkor a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?

Az ajánlott routerek, adapterek listája az összefoglaló aljára görgetve található.

Általános tudnivalók router vásárláshoz
Az útválasztó, forgalomirányító vagy angol kifejezéssel: router a számítógép-hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző hálózatok – például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet – összekapcsolása, az azok közötti adatforgalom irányítása.
Egyszerűbben: ebből a dobozból jön otthon az internet, wifin és kábelen is.
A feltüntetett verziószámok (pl.: D1 vagy v2.x) lényeges pontok, mert adott típuson belül a különböző verziók között lényegi eltérések is lehetnek! Akár alapjaiban más chipsetre is épülhet két azonos típusjelű, de más verziójú router, ami merőben változtatja meg minden tulajdonságát, sebességét, megbízhatóságát. Vásárláskor a verziószámot mindenképp ellenőrizd a router dobozán! Nem minden esetben igaz az, hogy az újabb a jobb, így vásárlás előtt legyen mindenki körültekintő, és bizonyosodjon meg róla, hogy azt kap amit valóban szeretne.
Ha egy router nincs az ajánlott routerek között, az NEM azt jelenti, hogy nem érdemes/ajánlott megvenni, hanem hogy nincsen vele tapasztalat, így a beszerzése némileg kétesélyesebb mint a kipróbált/tesztelt eszközöknek.
Ha olyan routert néztél ki, ami nincs a listán, akkor kérdezd meg a topikban, hogy érdemes-e azt a modellt megvásárolni.

Pár gondolat a WiFiről
A WiFin egységnyi idő alatt átvihetõ adatmennyiség a használt szabványtól függ, az azonos felépítésû routerek között nagyságrendi különbség nincs. A hatótávolságokra ugyanez igaz. Azt megtippelni, hogy egy hálózat meddig ér majd el, mennyire csökken majd a jelszint a routertől távolodva, vagy hogyan esik majd vissza a hálózat sebessége a jelszint csökkenésétől, kb. esélytelen. Több dolog hatással van egy vezeték nélküli hálózat áteresztőképességére. Számít a környezet zajossága (zavaró jelek a WiFi frekvenciatartományában, pl.: közeli egyéb WiFi hálózatok), a közvetlen rálátást gátló objektumok és természetesen az ellenoldal (a hálózati eszköz, amely a routerre csatlakozik).
5 GHz-es frekvencián az elérhető átviteli sebesség jellemzően nagyobb, ugyanakkor az áthidalható távolság beltéri környezetben kisebb, mint 2,4 GHz-en, mert a falak és egyéb tereptárgyak jóval nagyobb csillapítással hatnak a magasabb frekvenciájú hullámokra.

Manapság elterjedt WiFi szabványok
IEEE 802.11n WiFi 4
IEEE 802.11ac Wi-Fi 5
IEEE 802.11ax Wi-Fi 6 és Wi-Fi 6E (6 GHz)

2,4 GHz előnyei
○ nagyobb hatótávolság
○ minden vezeték nélküli eszköz ismeri, támogatja
5 GHz előnyei
○ nagyobb átviteli sebesség
○ kisebb interferencia, lévén kevésbé olyan elterjedt, mint a 2,4 GHz
A 6 GHz-es sáv 2021-ben lett engedélyezve az EU-ban, jelenleg nem is lehet kapni ezen a sávon működő routert.

5 GHz-es WiFi-re tehát leginkább akkor lehet szükséged, ha a környéken olyan mértékben elszaporodtak a 2,4 GHz-es WiFi hálózatok, hogy már-már alig lehet normális és stabil kapcsolatot létrehozni, és ennek okán az elérhető sebesség is drasztikusan lecsökkent. Ez jellemzően lakótelepi környezetben megszokott, ahol nem ritka, hogy a kliens akár 20-30 vagy még több WiFi hálózatot is lát egyszerre. Másik hasznos tulajdonsága az 5 GHz-es WiFi-nek, hogy a kétszer nagyobb frekvenciájából és a modulációból adódóan a 2,4 GHz-től jóval nagyobb sebesség átvitelére képes, így ha gyorsabb internetcsomagot szeretnél kihasználni WiFi-n is, akkor ugyancsak ebben kell gondolkodnod. Hátránya viszont, hogy a falak és egyéb tereptárgyak sokkal inkább csillapítják, vagyis ugyanolyan környezetben jellemzően nem ér el olyan messzire, mint a 2,4 GHz-es jel. Az 5 GHz WiFi használatához azt mind a routernek, mind pedig a klienseknek támogatni kell.
A WiFi szabványokban feltüntetett sebesség értékek (pl.: 300 Mbps, 866 Mbps) úgynevezett maximális linksebességek, amiknek létrejötte nem minden körülmények közt garantált, mert rengeteg környezeti tényező és a kliens is nagyban befolyásolja. Ezen kívül elég nagy hányadban olyan adatok is átvitelre kerülnek, amik a felhasználó számára nem hasznos adatok, csupán a kapcsolat fenntartásához szükségesek, vagyis egy, az operációs rendszer által kiírt 433 Mbps kapcsolaton senki ne várja, hogy 433 Mbps-t tud majd mérni a speedtesten! A gyakorlatban tehát ezeknek a linksebességeknek csak a töredékét lehet elérni, amik a különbözõ szabványok esetén így alakulnak:
- N (300 Mbps): 80-130 Mbps
- AC (433 Mbps): 250-300 Mbps
- AX (3,5 Gbps): sok Mbps :)
(Mindez zajmentes környezetben, 100%-os jelszint mellett. Az adott szabványt mind a két oldalnak támogatnia kell.)
A több antenna NEM jelent nagyobb hatótávot. Tehát ha jelenleg rendelkezünk két antennás routerrel, és lecseréljük egy azonos nyereségű antennákkal rendelkező, három antennával felszerelt routerre, akkor a plusz egy antenna nem fogja növelni az addig megszokott hatótávot. A harmadik antennának kizárólag sávszélesség növelő célja van. Ha a 3 antennás routerre csatlakozik egy szintén három antennával rendelkezõ kliens (3x3:3 MIMO), akkor egyszerre három csatornán képesek kommunikálni, ami pl.: AC-s WiFi esetén 3*433 = 1300 Mbps-os linksebességet jelent, míg ugyanez két antennás router esetén max. 2*433 = 866 Mbps-os linksebesség lehet. (Megjegyzendő, hogy nagyon ritka a három antennás kliens.)
Olcsóbb telefonok, tabletek általában csak egy antennával rendelkeznek.
Minden antennának azonos típusúnak és nyereségűnek kell lennie és azonos helyen is kell lenniük, nem lehet különböző típusú/nyereségű/helyszínű antennákat használni egy eszközön. Ennek oka a MIMO képesség működése.
Vannak olyan routerek, amelyekben több wifi chip is van és mindegyikhez különböző antenna kivezetés tartozik, ebben az esetben lehet eltérő antennákat használni mivel függetlenek egymástól a különböző wifi chipek.

MIMO képesség és link sebesség kapcsolata
N-es hálózat esetén egy stream 150 Mbps, AC-nál 433 Mbps ez az érték.
Jelölés: 2,4 Ghz + 5 GHz, AC-nál N/AC
N150 - 1x1:1 - 150 Mbps
N300 - 2x2:2 - 300Mbps
N450 - 3x3:3 - 450 Mbps
N600 (csak 2,4 GHz-n) - 3x3:3 TurboQAM-mel - TurboQAM-mel 600 Mbps, TurboQAM nélkül 450 Mbps
N600 (dual band) - 2x2:2 + 2x2:2 - 300 Mbps + 300Mbps
N750 - 2x2:2 + 3x3:3 - 300 Mbps + 450 Mbps
N900 - 3x3:3 + 3x3:3 - 450 Mbps + 450 Mbps
AC750 - 2x2:2 + 1x1:1 - 300 Mbps + 150/433 Mbps
AC900 - 3x3:3 + 1x1:1 - 450 Mbps + 150/433 Mbps
AC1200 - 2x2:2 + 2x2:2 - 300 Mbps + 300/867 Mbps
AC1300 - 2x2:2 TurboQAM-mel + 2x2:2 - TurboQAM-mel 400 Mbps, TurboQAM nélkül 300 Mbps + 300/867 Mbps
AC1350 - 3x3:3 + 2x2:2 - 450 Mbps + 300/867 Mbps
AC1750 - 3x3:3 + 3x3:3 - 450 Mbps + 450/1300 Mbps
AC1900 - 3x3:3 TurboQAM-mel + 3x3:3 - TurboQAM-mel 600 Mbps, TurboQAM nélkül 450 Mbps + 450/1300 Mbps

A csatornaszélességek (20, 40, 80, 160 MHz) is befolyásolják a sebességet, de csak zavarmentes környezetben biztosítanak tényleges sebességnövekedést.

Wi-Fi 4, 2,4 GHz
40 MHz, 2×2: 300 Mbps
Wi-Fi 6, 2,4 GHz
40 MHz, 2×2: 574 Mbps
Wi-Fi 5, 5 GHz
80 MHz, 2×2: 867 Mbps
Wi-Fi 6, 5 GHz
80 MHz, 2×2: 1201 Mbps
160 MHz, 4x4: 5400 Mbps

MU-MIMO:
A hagyományos Single-User MIMO Wi-Fi router csak egy felhasználót szolgál ki egy időben, míg a többi felhasználó a sikeres kapcsolódás ellenére is kénytelen várni, ami csökkenti a teljesítményt és a teljes kapacitást.
A MU-MIMO megoldja ezt a problémát azzal, hogy 3 egyidejű kapcsolatot létesít több felhasználó esetén, 3 adatfolyamot egyidejűleg.
Mivel a MU-MIMO hálózat nem igényli az eszközöknél az időben megosztott kapcsolatot más eszközökkel a hálózaton, így minden készülék kevesebb várakozási időt tapasztalhat, amely lehetővé teszi a gördülékenyebb hálózat meglétét a kliensek között.

Firmware mod
A felsorolt routerek nagy része firmware moddolható. A leggyakrabban használt alternatív megoldások Atheros chipset estében a DD-WRT és az OpenWRT, Broadcom chipset esetében a Tomato. Fontos leszögezni, hogy a gyáritól eltérő firmware használatából származó hibákkal nem garanciáztatható a termék, valamint azt, hogy a hardveres NAT-tal rendelkező routerek (jellemzően a 800 Mbps sávszélességű internet lekezelésére képes modellek) alternatív firmware-rel esetleg csak jóval kisebb sávszélességet tudnak lekezelni, mert ilyen esetben a NAT-olás teljes egészében a processzort terhelheti. A firmware moddolásról bővebb infót az egyes eszközök topikjaiban, vagy pedig a kérdéses firmware-ek topikjában kaphattok.
CFW = Custom FirmWare, másnéven 3rd party firmware, azaz olyan firmware, amit nem a készülék gyártója hozott létre / fejlesztett.
Atheros chipsetes eszközökre (pl TP-link) a legfejlettebb az OpenWRT vagy a belőle származtatott, egyszerűsitett felhasználói felülettel ellátott Gargoyle, illetve a 3G / 4G USB modemek kezelésére kihegyezett router.
A Broadcom chipsetes készülékekre (Pl ASUS, Linksys) a legrégebbi fejlesztésű a DD-WRT firmware, de a belőle kinőtt Tomato illetve ASUS gyári firmware-re épülő Merlin ajánlottabb. (általános ASUS router topik)

OpenWRT topik
Tomato firmware
Padavan firmware topik
Padavan firmware Xiaomi, ASUS, és TP-LINK routerekhez

Néhány gondolat router vásárlás előtt állóknak
Az alábbi sorok azoknak íródtak, akik torrentezés, és/vagy egyéb szerver funkciók kiváltása céljából szeretnének routert vásárolni. Ezzel kapcsolatban van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni, nehogy aztán csalódás legyen a vége! Nézzük a leggyakoribb, és legfontosabb kérdéseket a témában, a leendő router típusától függetlenül.
Garancia
Gyári torrentkliens manapság csak az ASUS routerekben van, de ez sem feltétlenül elégít ki minden ezzel kapcsolatos elvárást. Az egyéb szerverfunkciók, mint LAN hálózati megosztás, FTP szerver, és egyebek, szintén csak korlátozottan konfigurálhatóak a gyári szoftverekben, tehát az esetek döntő többségében a történet vége az, hogy a routerre egy moddolt firmware fog felkerülni, hogy az igényeket a lehető legjobban kielégítse, és kihozza a vasból amit lehet. Igen ám, de ez viszont elvileg a garancia azonnali megszűnését vonja maga után. Azért elvileg, mert ha később baj van a routerrel, akkor az esetek 99%-ban vagy vissza lehet állítani a gyári firmware-t, vagy egyébként sem állapítható meg, hogy mi volt rajta, mielőtt tönkrement. Szóval a garancia megszűnése leginkább csak formai, de azért jobb ezzel is előre tisztában lenni!

Működéssel és / vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye. Erre a célra szolgáló topikok:
Router gondok
Otthoni hálózat és internet megosztás
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Repeater vagy jeltovábbító:
A WiFi routerre csatlakoznak annak hatótávolságának széléhez közeledve, így annak jelét egy újabb hatósugárral növelik meg. Hátránya, hogy az új hálózatnak új neve lesz, valamint felezi a sebességet, hiszen visszafele is kell forgalmaznia.

Mesh:
több egységből álló hálózat, fejlettebb változata a repeaterekkel megtoldott hálózatnak.
Az eszközök öszehangolt működése egy egységes otthoni hálózatot alkot.
Előnyei:
- szakadásmentesen tudnak átkapcsolódni az eszközök az egyik node-ról (hálózati csomópontról) a másikra
- azonos SSID névvel csatlakoznak az eszközök, nincs több wifi-név
Hátránya: a gyártókat nem lehet mixelni a hálózaton belül, tehát csak az adott cég termékeit lehet használni újabb node-ok kialakítására.
Többszintes házban vagy sok falon átmenő wifi esetén érdemes egy nagyteljesítményű router helyett mesh hálózatban gondolkodni, különösen, ha a routert nem lehet központi helyre elhelyezni.
A fő routert és node-okat vagy AP-t minden esetben érdemes kábellel összekötni (ethernet backhaul), mivel a wireless backhaul jelentős teljesítménycsökkenést eredményez.

Asus: AiMesh (rugalmas mesh megoldás, minden eszköz besorolható a hálózatba) - a leginkább ajánlott a topikban
TP-link: Deco Mesh, OneMesh, Omada (ezek nem keverhetőek!)
Tenda: Nova Mesh
D-Link: Covr
Xiaomi: Mi Mesh

Deco Mesh eszközök
Csak Deco eszközökkel lehet mesh WiFi-t konfigurálni. Azaz pl. OneMesh vagy Omada vagy egyéb márkák eszközeivel nem. A Deco eszközöket lehet szabadon keverni - akár AC-st az AX-essel is. Ugyanakkor érdemes egyfajta pakk-ból választani. Van belőlük egyes és/vagy kettes és/vagy hármas pakk. Persze az is működik, hogy veszel két kettes pakkot és akkor lesz egy 4 egységes mesh WiFi-d (ekkor plusz switch kellhet).
A főegység (mesh router) lehet router (azaz "routerkedni" is tud) vagy AP módban (pl. ha egy ONT van előtte router módban vagy egy másik router ami "routerkedik") is. A főegységet a modem/HGW/ONT-tal minden esetben kábeles összeköttetéssel csatlakoztassuk.
A főegység (mesh router) és a node-ok között lehet ethernet és/vagy WiFi backhaul is (ezt konfigurálni szükséges). Az előbbi igen erőteljesen javasolt. Több node esetén lehet az is, hogy egyik ethernet backhaullal csatlakozik - a másik WiFi-n. Topológia terén törekedjünk a csillag megvalósításra - azaz az összes node lehetőleg a mesh routerhez csatlakozzon (azaz node-okat egymás után lehetőleg ne).
Persze amennyi klienst csak lehet rakjunk kábelvégre - annál jobb lesz a WiFi -nk.
Azt vegyük figyelembe, hogy ezekben a SoC/RAM nem a legerősebb (valamint USB sincs pl.) - így amennyiben QoS/Parental Control/VPN -ezni szeretnénk, akkor nem ez lesz a nyerő megoldás, pláne gigabites internet mellé.
A Deco nevű (azaz más, mint a routereknél, de nagyon hasonlít rá) mobilappja ezeknek egész jó - távoli helyszínről is könnyen kezelhető és bolondbiztos.
OneMesh
A főegység (mesh router) és a node-ok között csak WiFi backhaul lehet (vagy TL-WPA8631P KITtel PowerLine), ethernet backhaul nem.
A főegység (mesh router) csak OneMesh-t támogató router lehet.
A node-ok viszont csak OneMesh-t támogató repeaterek (WiFi-n) vagy egyfajta (TL-WPA8631P KIT) PowerLine (elektromos hálózaton).

Ajánlott eszközök:
● 100 Mbps portokkal szerelt és 2,4 GHz N szabványos WiFi-vel ellátott routerek manapság nem igazán ajánlottak, legfeljebb akkor érdemes venni, ha biztos, hogy nem lesz 100 Mbps netsebességnél gyorsabb hálózat és nincs a környezetben zavaró másik hálózat.

● WiFi 5 (ac) routerek
10 ezer alatt: Tenda AC8, AC10U
alap felhasználásra a Mercusys routerei is ajánlottak (TP-Link budget almárkája)
20 ezer alatt: Asus AC57Uv3, TP-Link Archer C5v4/C6/C7v5
20-30 ezer: Asus AC65P

● WiFi 6 (ax) routerek
20 ezer alatt: TP-Link Archer AX20, Xiaomi AX1800, Redmi AX5
20-30 ezer: Asus AC65P, Xiaomi AX3600
30 ezer felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX82U/AX86U/AX89X/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73

● WiFi 6E (ax, 6GHz) routerek
jelenleg nincs forgalomban

Asus AX-es eszközeinek listája (kép)
TP-Link AX-es routerek, OneMesh Repeaterek (AC és AX) és Deco AX-es eszközök listája (kép)

Mesh rendszerek:
Tenda: MW5 (a legolcsóbb, gigabites WAN-nal)
TP-Link: Deco M4
Asus: CD6 (AiMesh miatt ajánlott)

4G mobilnet megosztásra alkalmas routerek
TP-Link SIM kártyás megoldások. Az alábbiakkal érdemes foglalkozni:
- MR100 (4G/150 Mbps; 2 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es WiFi)
- MR200 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 1x1 AC WiFi; V4 és felette OneMesh)
- MR400 (4G/150 Mbps; 4 db 100 Mbps WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)
- MR600 (4G-Cat6/300 Mbps; 4 db Gigabit WAN/LAN; 2.4 GHz N -es és 5 GHz 2x2 AC WiFi; OneMesh)
MR600-at csak abban az esetben érdemes nézegetni, ha a mobilhálózatunkon a letöltési sebesség jellemzően és jelentősen meghaladja a 100 Mbps-t (pl. 200 Mbps környéke) és hajlandóak vagyunk ennek felárát kifizetni. Itt pl. térkép alapján tanulmányozhatjuk ezt a cellmapper alkalmazás segítségével (felhasználók által mért átlagos és maximális sebességek az adott helyen) avagy éppen empirikus úton saját aránylag modern mobiltelefonnal stb. is. Egyéb esetekben szemezgethetünk a kisebb modellek közül is.

Ajánlott WiFi adapterek:
USB-sekből
Asus USB-AC53/AC54/AC55/AC56/AC68/AX56
TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH

PCI-E csatlakozóval
Asus PCE-AC55BT/AC56U/AC66/AC68/AC88/AX58BT/AX3000
TP-Link Archer T6E/T8E/T9E/TX50E/TX3000E

Routerek topikjai:
ASUS routerek
TP-Link routerek
Xiaomi AX3600 topik

by Dr.NX, dkess, Gubek-Einste

Elfogadom a sütiket.

(#90873) tha_answer


tha_answer
őstag

dkess:
jobb a buta vmi mint az okos semmi.
sztem tedd ki a ket postot es ird melle hogy a tobbi folyamatban.

(#90874) tha_answer válasza Dr.NX (#90872) üzenetére


tha_answer
őstag

:R :R :R

(#90875) Anonymus23 válasza dkess (#90871) üzenetére


Anonymus23
veterán

Köszönöm. Lehet menni fog majd, de ahhoz még több mindent össze kellene szedni - meglátom.

Nem tudom mi mindent akarsz még hozzá tenni, de szerintem az amit eddig Asus/TP-Link vonalon összszedtél már az nagyon hasznos lehet router választásnál, még ha nem is tartod elégnek...

;) - The Power of the Light Side

(#90876) t72killer válasza Vesa (#90863) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Pontosan, neked kell kitalálni, mennyi a valós plusz sávszél-igény, amibe beruházol :R . A "sz.r, szaggat a wifi" (= hol van, hol nincs térerő) vs emberi sebességgel lejön egy-egy app, fullHD youtube vidik mennek, stb között kb 2-30Mbps-nyi valós, stabil sávszél választóvonal. Ha nagy fileokat (filmek, felvett videók) mozgatnál NAS-ról/ra akkor persze kell a sok, akár ennek 1x-ese.

Ha idővel valami ma még nem létező wifis 4kVR streaming csoda kerül az emeletre, akkor még több fog kelleni és esélyes, hogy akkor egyébként is át kell majd gondolni a technikát.

Ezek mellett a realitás a YT-FB-insta-dzsímél-hirlista szokott maradni :DDD .

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#90877) Dr.NX válasza Dr.NX (#90872) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Máris talált hibát egy fórumtárs, köszönöm neki az észrevételt! :R

● WiFi 6 (ax) routerek
20-30 ezer: Asus AC65P, Xiaomi AX3600 (sőt a TP-Link AX50 befér ide is akár)

Elfogadom a sütiket.

(#90878) Vesa válasza t72killer (#90876) üzenetére


Vesa
veterán

Minden nagyforgalmú működés kábelen megy, a NAS-om is, amúgy nem vagyok WiFi párti, ahol csak lehet, kábel van. WiFi-n csak a szoksásos marhaságok mennek, de ahogy írod is, ki tudja, mit hoz a jövő. Közben már meg is rendeltem az eszközt, remélem egy darabig nem lesz gondom a WiFi-vel. :D

A tudomány a valóság költészete!

(#90879) krealon válasza Dr.NX (#90872) üzenetére


krealon
veterán

"a Mercusys routerei is ajánlottak (TP-Link budget almárkája)"

Ennek próbáltam már utánajárni, de néhány nevenincs blog-on kívül sehol sincs erről információ.
A TP-link Kft. a Mercusys termékek forgalmazója, de más összefüggést nem sikerült találnom.

(#90880) Dr.NX válasza krealon (#90879) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Ez érdekes, azért a honlapjukon csak megemlítenék.
Viszont a Headquarterjük egy helyen van.
TP-Link
https://goo.gl/maps/uv5ea99Hkize3MJF9

https://www.mercusys.com/en/about-us
Gaoxin 4th Road, South Hi-Tech Park, Nanshan, Shenzhen, P.R.China
(A térképen Gaoxin South 4th Road; Hi-Tech Park néven van)

Elfogadom a sütiket.

(#90881) dkess válasza Dr.NX (#90872) üzenetére


dkess
őstag

Köszönjük szépen az összefoglaló tervezetet. Természetesen egyfelől a tagolás és formázás nagyon fontos lenne, de alapvetően úgy gondolom, hogy a mostani "link -elős" logika jó lenne, ha maradna. Persze jelentősen átdolgozva - kivétel és új dolgok berakásával. Erről ezen hsz -emben röviden értekeztem: [link] .

Persze főleg az új dolgokkal kapcsolatban vannak tárgyi tévedések amiket majd menet közben lehetne javítani. Ilyen pl. amit említettél az AC65P, de akár az is, hogy az AX55 a 25K HUF -os árával beférhetne a 20-30K HUF -os kategóriába (a 30K HUF feletti helyett) stb. stb. Persze lehetne egy 50 vagy 60K HUF feletti kategória is - máshol húzodnak már a kategória határok, mint pl. 6 évvel ezelőtt.

Ilyen tévedésekre még egy-egy példa a teljesség igénye nélkül (zárójelnem kivastagítva az én kommentem - azaz itt a logika nem egységes illetve tiszta):

"- N (300 Mbps): 80-130 Mbps (ez 2x2)
- AC (433 Mbps): 250-300 Mbps (ez egy spatial stream 5 GHz -en)
- AX (3,5 Gbps): sok Mbps :) (ez meg ki tudja mi? :D:D)"

Vagy éppen:

"Wi-Fi 6, 5 GHz
160 MHz, 4x4: 5400 Mbps"

Ez helyesen 4800 Mbps lenne kerekítve ...

Javasolnám, hogy a Logoszféra -ban ( [link] ) belül lehetne egy topik -ot létrehozni ennek, ahol a négy jelenlegi érintettnek (Dr.NX, dkess, Gubek-Einste és Intruder2k5 ) bírna korlátlan szerkesztési jogkörrel és ez lenne az vázlat, amennyiben Intruder2k5 egyetért. Itt javaslom, hogy:

- az első hsz legyen egyfajta "üzenőfal",
- második hsz legyen a főlap,
- az összes többi pedig az aloldalak amiket behivatkozunk a főlapról (persze a főlapi hivatkozások a végleges helyen korrigálva lennének).

Aztán amikor készen vagyunk, akkor lehetne azt átültetni élesben a 'Lokál' -ban a témaösszefoglaló topikjában ( [link] ). Ez utóbbit persze már megtennénk mi ...

Szerk.: A Mercury témához. Nézzétek meg a firmware -jét - egy-az-egyben TP-Link. Persze a színe más (kék helyett piros) meg vannak hiányzó funkciók, de ezt leszámítva a struktúra illetve a szöveg szóról-szóra ugyanaz ... Avagy a web lapjuk - az is egy-az-egyben ugyanaz, csak a tartalom más ...

Elég szoros a kapcsolat már jó ideje: [link] .

[ Szerkesztve ]

(#90882) tha_answer válasza dkess (#90881) üzenetére


tha_answer
őstag

mercusys, nem pedig mercury. mi koze van hozza a distributornak?

[ Szerkesztve ]

(#90883) dkess válasza tha_answer (#90882) üzenetére


dkess
őstag

Köszönöm a javítást. A hsz -em alapján valószínűleg semmi ... :)

(#90884) tha_answer válasza dkess (#90883) üzenetére


tha_answer
őstag

semmi gond. en is kevertem mar.
am ha vki kabelen tolja a lenyeges helyekre, a wifi csak zombulni kell annak a bestbuy a mercusys ac10 routere.

[ Szerkesztve ]

(#90885) woodworm válasza tha_answer (#90884) üzenetére


woodworm
veterán

Nem nehéz keverni, pár éve még mercury néven nyomták.
Ha nincs is közvetlen tp-link tulajdonban a mercusys, akkor is közeli lehet az érdekeltségi kör. A hasonló fw-n kívül egyes routerekben egy az egyben tp-link deszka van vagy minimális egyszerűsítettek rajta. Tehát a technológiai együttműködés az biztos.

(#90886) dkess válasza tha_answer (#90884) üzenetére


dkess
őstag

"am ha vki kabelen tolja a lenyeges helyekre" - 1 db 100 Mbps WAN meg 2 db 100 Mbps -es LAN csatival. Itt nemcsak a sebesség harmatos, hanem a portok száma is egy olyannak aki alapvetően "kábelen tolja". Ráadásul nulla jövőállósággal - azért 100 Mbps internet illetve a felett is van már élet jó ideje. Sőt nálam a LAN oldalon is sokkal régebben van gigabit, mint ahogyan 500/300 -as meg gigabit -es internetem lett ...

Háát, nem tudom ... ;)

(#90887) tha_answer válasza woodworm (#90885) üzenetére


tha_answer
őstag

en is beletraftam. de igazad van vmi mintha remlene.
nalam csak jopont h tplinknek van koze hozza.

(#90888) tha_answer válasza dkess (#90886) üzenetére


tha_answer
őstag

ertelemszeruen wifi vegpont.
kabelen tolja lenyeges helyekre, ertsd gbit ethernet, de asszem ez a topikban magatol ertetodik
van ennek am elonye is. a zombuldaknak max 100mega jut.

[ Szerkesztve ]

(#90889) dkess válasza tha_answer (#90888) üzenetére


dkess
őstag

"Nomen est omen" jó a neved ... :) Elnézést kérek.

"kabelen tolja lenyeges helyekre, ertsd gbit ethernet." - én értem - csak az AC10 -el a 2 db 100 Mbps -es LAN csatival nem fog menni a gbit ethernet része sem a dolognak ...

Így van, a TP-Link része nem gond a dolognak ...Egyébként gyakorlatilag olyan a portfólió, amit saját név alatt már mégsem akarnak forgalmazni ...

(#90890) FireKeeper


FireKeeper
nagyúr

Sziasztok!

Eddig egy aliexpressről rendelt, jó kis kínai menüs Redmi AX5 routert használtam, és a sebességgel nem is volt gond, simán kihajtotta wifin is az 500as vodafone-os netet. Viszont piszkálta a csőrömet az angol nyelvű menü hiánya, így gondoltam lecserélem egy Xiaomi AX1800-ra, ami láthatólag ugyanaz, csak más firmware-el. Azonban itthon a felkonfigolás után azt vettem észre, hogy közel sem tudja azt a sebességet, mint az AX5 (gép, router fizikailag ugyanott van, antennák ugyanúgy állnak), sőt, még a UPC-s connectbox tempóját se tudja. Valakinek van ötlete, mi lehet a baj? én cseszek el valami beállítást? vagy az AX5 a kínai lokalizáció miatt nagyobb jelszinteket enged mint az AX1800 magyar lokalizációval? Esetleg a csatorna (azt néztem, az AX5-ön több csatorna közül tudok választani 5GHz-en, és olyanra is van beállítva, ami az AX1800-nál hiányzik)??

Megköszönnék bármilyen tippet, vagy ha rossz topik, akkor útbaigazítást, mert ha a kínait tartanám meg, a másik routert még 3 napon belül visszavinném hogy legalább a pénzem visszakapjam.

Esetleg azt tudja valaki hogy az AX5-re lehet-e angol nyelvű menüt varázsolni?

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#90891) tha_answer válasza dkess (#90889) üzenetére


tha_answer
őstag

ha vegpont akkor nem megy belole semmilyen kabel sehova.

nyilvan egy ilyen rendszer ugy nez ki h: gbit natot tudo router, gbe switchek ha kellenek, vegukon ac10esek a wifinek, nagygepekbe gbe, zombulni 100mega.

[ Szerkesztve ]

(#90892) t72killer válasza Vesa (#90878) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:R

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#90893) blakey válasza FireKeeper (#90890) üzenetére


blakey
titán

Igen, a kínai régió erősebb Wifi jelet engedélyez, mint az EU-s.

* Eladó: iPhone 12 Mini (kék, 128GB) "https://tinyurl.com/58r6t64y", Apple Watch S7 (zöld, M/L) "https://tinyurl.com/mr2yup5b" * - *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#90894) FireKeeper válasza blakey (#90893) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

és ennyire extrém a különbség, hogy a szomszéd szobába nem tud 300mbps-nál többet átpumpálni?

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 IV || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#90895) dkess válasza tha_answer (#90891) üzenetére


dkess
őstag

Ennél a forgatókönyvnél meg inkább 2 db AC57U v3 (összesen 26K HUF) ami nemcsak a gigabit -es routert váltja ki (az AC57U v3 maga is az), hanem az AC10 mellett a gigabit switch -eket is (egy AC57U v3 -n van: 1 gigabit WAN + 4 gigabit LAN). Kb. egy árban vagyunk vagy méginkább már olcsóbbra is jöttünk ki és van mindenhol gigabit LAN meg AiMesh (!!) WiFi -nk ethernet backhaul -al. Meg kettővel kevesebb eszközzel oldottuk meg legalább.

Még a "zombulás" is alhangon 4-5x akkora sebességgel mehet ...

(#90896) tha_answer válasza dkess (#90895) üzenetére


tha_answer
őstag

igen, kicsiben ez a jobb. de komolyabb ketszintes betonos meg valyogos borzadalyoknal kb egy szoba egy router. ott szvsz szobankent 5ghz, ugyanazzal az ssidvel, oda meg a legolcsobb acs wifi eleg. es ugygondolom ide azert jarnak mert vmi borzadalyba utkozik a jel.

de am milyen (polgari) helyzet az amikor a 150es net nem eleg?

[ Szerkesztve ]

(#90897) dkess válasza tha_answer (#90896) üzenetére


dkess
őstag

Akár szobánként is tehet egy 13K HUF -os AC57U -t és akkor TV -t egyebeket is rá tud kötni abban a szobában. Addicionális előny, hogy mesh WiFi is lenne. Ez nem ugyanaz, mint a "minden szobában ugyanaz az SSID" ... Sőt ezt a forgatókönyvet mindenképpen kerüljük akkor is, ha nem mesh WiFi -nk van.

Saját forgatókönyvvel példáloztam, hogy milyen net mire elég. Most gyorsan kihúzva a dolog méregfogát AC10 nem tudja a 150 Mbps -es netet sem. Akkor kell egy gigabit -es router (meg a switch -ek) és máris ott vagyunk ahol a part szakad. Sokkal lassabb WiFi, több eszköz (és kábel) és mesh -ünk sincs. Még, ha pár ezressel drágább lenne az AC57U v3 -as forgatókönyv, akkor is megérhetné ezen az úton elindulni ...

(#90898) tha_answer válasza dkess (#90897) üzenetére


tha_answer
őstag

melyik tvnek nem eleg a 100mbit?

ott ahol 60centis falak meg betonketrecek vannak azok ugyis legyilkoljak a wifit. az ethernet backhaul miatt igyis ugyis kell kabelezni.
jau, akkor 100mbit milyen polgari hasznalatra nem eleg?

en nem azt mondom h mindenkinek ez optimalis. de szvsz miert ne merulhetne fel alternativanak? nemigazan latom h a 100mbit a 8k tvn innen barmiben akadalyozna. igen a blueray de az dedikaltan jatszuk le. a streamingszolgaltatsra is boven eleg 100mega.

polgari felhasznalatra egyedul a 100gigas konzoljatekok letoltesenel latom jogosultsagat. de az mindossze egy szoba, es azt is kabelre kotjuk.

ahol legyilkoljak a falak a wifit 5ghz szobankent, nem fog ideoda valtogatas lenni.

azert irom ezeket mert mimor egy router 60-70k ott lehet h jobb szetbontani a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

(#90899) somfalvi


somfalvi
tag

Sziasztok! Az elmult időkben normális áron lehet beszerezni AX-s , új típusú routereket megfizethető áron, ami nálam max. 25 ezer ft-t jelent , vagy alatta. Jelenleg ezzel rendelkezem [link] . Kétszintes családi házban lakom, NAS van rá kötve [link] 2 okos tv-t, 3 számitógépet, 2 telefont kéne ellátnia . Melyik típust, márkát ajánlanátok ? Nem szoktam buherálni a rendszerét, egyszer beállítom ,azt cső. Ezeket nézegettem az elmult napokban: MERCUSYS MR70X , XIAOMI Mi Router AX1800 , HUAWEI WS7100-20 AX3 , XIAOMI Mi AIoT Router AX3600 Válaszotokat előre is köszönöm! :)

(#90900) tha_answer válasza somfalvi (#90899) üzenetére


tha_answer
őstag

ez a huawei nem kamuaxes es tud 160mhzet is, igaz csak 2x2es de 4x4est nem kapsz 25 korul ha joltevedek , en azt vinnem de majd masok is jol megkommentelik.

a xiaomi ax3600 4x4es de mivel ugyanannyi max savszelet adnak meg ezert szvsz csak a 5ghzen 4x4es es nem tudja a 160megat se.

kerdes mi a hasznosabb: a 4x4@80mhz vagy a 2x2@160mhz

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.