2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Boxoljunk MP4-gyel!

    Rengeteg projekt/ötlet van a TODO listámon, aminek a nagyja időhiány miatt kósza álom marad csupán. Ezekből az ötletekből szoktam válogatni, ha szabadság/pihi van, illetve ha betegség van (mostanában elég ritkán szerencsére). Hát ez most kivételesen egy ilyen nap volt. Ilyenkor jön az, hogy LIFO módon (last in, first out) válogatok belőlük. Vagy ebben az esetben, mivel asszony is szerette volna, kifejthetjük úgy is, hogy last in, female order. ;]

    A cikk címe egyébként nem clickbait! Az az egy ember, aki kibírja a cikk végéig, megtudja, miért. :B

    Tehát röviden a megoldandó probléma: Foci nézése külföldön. Tudom, hogy kényes téma sokaknál, de szerintem Magyarország egész jól el van látva legalább a sportműsorok egy részével az M4-nek köszönhetően ingyen. Ok, hogy van Eurosport meg társai, de láttam én már Forma1, meg Ferencváros/Újpest/DVSC és <kedvenc klubod jön ide> meccseket szabadon foghatóan.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 hónapja 5

  • Így készítettem kezdetleges grpc-web klienst Pythonra

    Nemrég jó nagy fába vágtam a fejszém azzal, hogy belevágtam a StreamShark projektbe:


    [+] Katt, hogy mozogjon (~7 MB adatforgalom)

    Sosem terveztem, hogy fog támogatni mást, mint a fájl alapú/HTTP alapú webes forrásokat, de rögtön az első publikus verziók megjelenése után kaptam kéréseket, hogy mikor fog torrentet támogatni a kiegészítő. Nagy híve vagyok a P2P protokolloknak, mivel a nem profitközpontú közösségekben jól bizonyított eddig. Sokkal olcsóbban lehet fájlokat megosztani és még a környezetet is jobban védjük vele, mintha az AWS-nél lenne CDN-eken ugyanaz a tartalom, hiszen más felhasználók gépéről töltődik le a tartalom. Ezen gépek többsége pedig egyébként is menne. És nyilván nem csak illegális fájlmegosztásra lehet használni a torrentet és társait.

    Folytatás...

    Mr Dini 3 hónapja 1

  • Mindent a StreamSharkról!

    Sziasztok!

    Az elmúlt pár hétben belevágtam egy újabb hobbiba. :) Hosszabbra terveztem ezt a blogposztot, de egyéb elfoglaltság miatt ez most tolódik, addig is legyen elég annyi, amennyit korábban leírtam a changelogos topikba. Viszont sokan kérték, hogy legyen már topikja, ezért kénytelen vagyok most megnyitni, aztán frissítem a bejegyzést a további részletekkel, amint időm engedi, hogy addig se a Kodi topikot spammelje senki meghívó kéréssel. A cél az lenne, hogy a poszt egy összefoglaló legyen és mivel nem szakmai a topik alatta, így egész nyugodtan lehet majd használni segítségkérésre, meg bármi másra is.

    A changelogokat itt gyűjtöm: [link]

    A StreamShark egy kodi kiegészítő együttes, ami képes a multimédiás tartalmakat különféle metaadat szolgáltatók adatainak használatával (pl. IMDB, TMDB, TVDB, trakt) rendszerezni, listázni, keresni és összeaggregálva megjeleníteni. Lehet hozzá modulokat fejleszteni, aminek segítségével külső forrásokból is képes lesz médiákat indítani.

    Folytatás...

    Mr Dini 3 hónapja 305

  • 24 órán keresztül programoztam

    Az utóbbi pár hónapban rengeteg versenyen vettem részt. No nem azért, mert ennyire ügyes lennék/hajtana a versenyszellem, hanem mert mindig is zárkózottabb és önbizalomhiányos voltam. Általában ha megdicsérnek valami miatt, akkor az is simán lehet elfogult vélemény. Éppen ezért nehéz volt belőnöm a ligám, hogy mi az, amiben ténylegesen jó vagyok és mi az, amit inkább el kéne engedni. Hiszen a pontos időbeosztás egy kincs főleg az IT szektorban, ahol évek alatt 180 fokos fordulatokat vesz az egész industry.

    Azt nagyjából magabiztosan tudom magamról, hogy egy-egy technológiát mennyire ismerek, viszont azt sosem tudtam belőni, hogy a többiekhez képest mennyit tudnék még fejlődni az adott területen. Erre úgy néz ki, hogy egy remek alkalom célzottan versenyekre járni.

    Ez mind szép és jó, csak egy gond van vele. Anno az OKTV-n elért egész jó helyezésemet leszámítva sosem indultam versenyen, mert ha helyszínen vagyok, sok idegen ember előtt, akik azt várják el, hogy teljesítenem kell, egyszerűen nem tudom hozni a maximumot. A stresszhelyzet gyakran szorongásba torkollik, az pánikba, aztán átmegy az egész kapkodásba és sosem leszek olyan jó, mint otthon, nyugodt körülmények közt higgadtan átgondolva ugyanazt. Erre csak rákontráz, ha csapatosan indulok, hiszen ilyenkor négyzetesen hajt a görcsös teljesítési vágy, hogy ne hozzak szégyent a csapatomra.

    Folytatás...

    Mr Dini 5 hónapja 22

  • Eladnád a vesédet egy filmért?

    Míg pár évtizede talán a mozi és a TV volt a fő médiafogyasztási platform, manapság lassan a szomszéd Pistikének is van streaming szolgáltatása és a kanapéról élvezhető a Netflix és társai.

    Személy szerint örömmel követtem ezen platformok fejlődését, ugyanis viszonylag kedvező áron kínáltak hatalmas mennyiségű médiákat legális úton. De ahogy nőtt az érdeklődés a platformok iránt, természetesen a visszaélések száma is. Az illegális megosztó oldalak számára kész Kánaán lett, hogy nem kell többet moziban kamerázni, hanem a megjelenés után egyből mehet eredeti minőségben is a továbbosztás. Ebből a szempontból nézve várható volt, hogy a szolgáltatók limitálni fogják az illegális megosztást, amelynek egyik sokat emlegetett eszköze a DRM. Ezt sokan elítélik, ugyanis az egész egy blackbox, illetve limitálja azt, hogy milyen eszközön fogyaszthatod a kedvenc tartalmaidat. Ennek ellenére a most legelterjedtebb DRM megoldások privacy szempontjából lehetnének rosszabbak is, hiszen L1 Widevine DRM esetén lesarkítva annyi történik, hogy az eszköz trustzonejában (már ha ARM eszközről beszélünk) csücsül egy privát

    Folytatás...

    Mr Dini 5 hónapja 11

  • Hazudtam. Megbántam! Elnézést!

    Emlékszem a napra, mikor regisztráltam a fórumra. 12 éves voltam. Már akkor is érdekelt az IT, de a szüleim érthető módon nem szerették volna, ha túlságosan "beszippant" a téma (a mai napig áldom őket ezért a hozzáállásért, mert ez adta azt a természetes kíváncsiságot, ami manapság egyre ritkább), így az első okosnak mondható telefonomhoz is viszonylag későn jutottam hozzá és nem épp egy atomgép volt. Egy Samsung Galaxy Mini 2-vel gazdagodtam, ami már akkor is elavultnak számított, mikor megkaptam. Én persze nagyon örültem neki, de az osztályban többen is drága telefonokkal rendelkeztek és sokszor megkaptam, hogy az én telefonomon miért nem megy az Angry Birds Go, ami akkoriban nagy szám volt és volt egy kis gépigénye. Bár a játékok sosem vonzottak igazán, zavart, hogy az én telefonom a legbutább. Mindig is arra lettem nevelve, hogy mindent addig használunk, amíg az el nem romlik. Meg sem fordult a fejemben, hogy lecseréljem. Viszont a külső kényszer meg naponta ért, hogy valamit kezdeni kellene a telefonnal. Pláne, hogy a gyártó is elengedte és Android frissítést sem kapott 2.3.6-ról.

    Folytatás...

    Mr Dini 5 hónapja 40

  • Carpe Diem

    Mikor elkezdtem a Mr Dini projektet és regisztráltam az oldalra elhatároztam, hogy egy kivétellel sosem fogok személyes témában posztolni. Sosem gondoltam volna, hogy ez valaha változni fog, de a mai nap híre után nem tudtam nem reagálni.

    Somatom egyike volt annak a négy embernek, akiért igazán megérte számomra feljárni a fórumra. Gyakorlatilag a kezdetektől végigkísérte a fórumos karrierem. Magam sem tudom hogy, de akármibe ütöttem bele az orrom és érdekelt, ő is ott termett.

    Sokakkal ellentétben én nem a motoros karrierje kapcsán ismertem meg - sajnos a magánéletéről keveset tudtam - hanem egy ZyXEL NAS kapcsán. Rengeteget tanultam az eszköznek hála. Somatom már ekkor is oszlopos motivátorom volt. Nem volt olyan cikkem, ami alá nem kommentelt, illetve kérdés nélkül megbízott bennem, hogy együtt okosítsuk a NAS-át.

    Folytatás...

    Mr Dini 9 hónapja 20

  • Mr Dini 'nagy' Cloudflare törése

    Idén két éve friss munkanélküliként, több helyről visszautasítva, kétségbeesetten kerestem a helyem a világban. Az egyetlen számítógéphez köthető örömforrásom - ha egyáltalán lehet így nevezni - a chatbotok írása volt, amivel a saját hobbijaim megkönnyítése volt a cél. Azonban ezeket hosztolni is kellett valahol, ami pénzbe került. Szerettem volna a meglévő költségeimen spórolni és így fedeztem fel véletlenül egy jelentős hibát a Cloudflare ökoszisztémában. Álljon hát itt a történet, ami majdnem gyökeresen megváltoztatta az életem, de aztán mégsem tette. Illetve ami egy emailhez vezetett, amit minden akkori CF felhasználó megkapott! :)

    Tehát Chatbotok! Hogyan, s miért keveredtem én ide?

    Bár nem tudom fejből oda-vissza a vi szerkesztő összes létező billentyű kombinációját, nagy rabja vagyok a billentyűzetnek. Ha tehetem nem nyúlok az egérhez és nem ívelem át azt a kicsi kis kurzort az egész képernyőn egyetlen kattintás kedvéért. Éppen ezért volt számomra egy teljesen új világ a desktop Windowsról egy minimál Linuxra váltás, mivel valahogy a PowerShell-t sose voltam képes elsajátítani eléggé, linuxon viszont elkerülhetetlen volt a terminál felkapása és hála a rengeteg leírásnak, viszonylag hamar rájöttem, hogy milyen optimális terminálból csinálni a tömeges procedúrákat.

    Folytatás...

    Mr Dini 9 hónapja 27

  • VodkaTV kiegészítő Kodira

    Emlékszem még az időkre, amikor külön extraként tüntették fel a motelekben a kábeltévé előfizetést, vagy amikor az emberek összegyűltek a helyi pubba egy-egy fontosabb sportesemény kapcsán, hogy egy emberként szurkolhassanak közösen, mivel csak nekik volt a környéken ilyen sportcsatornájuk. :)

    --- Disclaimer ---

    Ezen írás tartalma jogi szempontból tekintve megegyezik egy álom valóságtartalmával. A leírtak csupán álomképek, azokért, illetve azok igazságtartalmáért és az esetleges következményekért felelősséget nem vállalok. Csak rajtad áll, hogy mit kezdessz vele.

    --- / Disclaimer ---

    Bár talán ezen dolgok egyike sem történelem még, a TV rengeteget változott azóta. Ma már inkább a szabad médiatárak népszerűek és nem a lineáris műsorszórás. Ennek ellenére emlékszem a kezdeti izgalomra, amikor először próbáltam ki a Telekom TVGO platformját az akkori telefonomon és lenyűgözött az ötlet, hogy a telefonomon is tévézhetek. Ezzel párhuzamosan sorra jelentek meg Magyarországon is a különféle szolgáltatók OTT platformjai. Azonban a kezdeti örömöm a TVGO kapcsán nem tartott sokáig. Hamar rájöttem, hogy számomra sok értelme nincs a kiegészítő szolgáltatásuknak. Ha TV-zni akarok, a kis képernyő sosem lesz optimális.

    Folytatás...

    Mr Dini 9 hónapja 31

  • NotYet kiegészítő EPG beállítása Kodi alól

    Ezen leírás azokon hivatott segíteni, akik elakadtak a TV-s programlista beállításában és NotYet kiegészítőt használnak Kodi alól. Sajnos a folyamat enyhén körülményes, de mindenképp érdemes megcsinálni, mert az eredmény magáért beszél:


    [+] A végeredmény

    [ Sajnos a Kodi EPG-t csak dedikált TV-re alkalmas bináris kiegészítőknél enged megjeleníteni, a NotYet kiegészítő pedig egy videó típusú kiegészítő, így maximum az éppen futó műsort tudnám megjeleníteni a csatornalistában a MindiGo TV-hez hasonlóan. De mivel itt elég körülményes az EPG (minden egyes csatornára külön tudom csak letölteni), így minden egyes megnyitáskor a kiegészítőnek le kellene tölteni az összes csatorna műsorát, amit nem szerettem volna megvalósítani. Maradt hát a körülményes megoldás, amit mindjárt meg is valósítunk! ]


    [+] MindiGO kiegészítő

    A beállítás menete:

    Folytatás...

    Mr Dini 10 hónapja 7

  • Kodi LG webOS-re! Lehetséges?

    Nagyon sokáig ódzkodtam az okostévére váltás gondolatától, mert egy Raspberry Pi alapú médiacenter Kodival teljes mértékben kielégítette a médiafogyasztási szokásaim kevesebb telemetriával. Értelmetlennek tűnt váltani, pláne úgy, hogy azt olvastam anno szinte mindenhol, hogy gyakori a TV piacon a gyenge hardver, nagyon hamar elavulnak a hardverek és már egy Netflix megnyitása is évekbe telhet egy 5-6 éves középkategóriás TV-n. Arról nem is beszélve, hogy 10/100-as hálókártya volt a legtöbb TV-ben, amit találtam.

    Így a váltás csak akkor következett be, amikor a 'buta' TV sajnos végleg feladta a harcot. Ahogy azt a korábbi webOS hekkelős cikkeimben kifejtettem, a választás végül egy LG TV-re esett, mivel a Samsung Tizen rendszerére akkoriban nem igen voltak elérhetőek az általam elvárt appok, a Sony TV-ktől kicsit paráztam (akkor még nem szerettem volna mediatek CPU-t), a többi gyártó termékeit pedig nem is nagyon láttam a helyi bolt piacain.

    Az LG egyébként remekül teljesít, felülmúlta minden laikus szemű kétségemet a képminőséget tekintve. Azonban appok terén nagyon hiányzott a Raspberry-s, Kodi-s szabadság, ahol gyakorlatilag minden szolgáltatásra írt valaki kiegészítőt, vagy gyerekjáték volt írni egyet kézzel. LG-re nem sok app volt, így a 2 nagyobb streaming óriás tartalmait leszámítva minden másra 'buta' TV-ként operált nálam a TV továbbra is.

    Folytatás...

    Mr Dini 10 hónapja 12

  • Így jártam egy DOCSIS ISP-vel

    Sokat nem értek a hálózatokhoz, nem is nagyon foglalkozom velük, viszont azt el szoktam várni, hogy az otthoni hálózat stabil legyen. Egészen sokáig csak a telekom VDSL és optikával volt tapasztalatom. Előbbinek voltak hátrányai, de működött, ahogy kellett. Az utóbbi pedig az abszolút etalon eddig számomra. Sokak a PPPoE-t említik meg itt is gyenge pontként, de nekem azzal sincs különösebb problémám. Az a kevés elveszett MTU zavar ugyan, illetve a 7 naponta reconnect, de ezzel egész jól együtt lehet élni.

    Azonban nemrég átkényszerültem a DOCSIS hálózatok minden előnyeire és hátrányaira (bár inkább az utóbbira). Kezdve azzal, hogy közel fél évig nem volt internet, mivel a szolgáltató nem volt képes megtalálni az alacsony jelszint okát. Bár ez a történet is megérne egy misét, ezen írásnak nem célja a panaszkodás, így ez most nem kerül kifejtésre. Ugyanezen okból kifolyólag nem tervezem megnevezni a szolgáltatót sem.

    A kezdeti viszontagságok ellenére úgy tűnt, végre stabilizálódott az internet, mióta megcsinálták rendesen, nincsenek jelszint gondok sem. Az egyetlen gyakran tapasztalt jelenség a szolgáltatói DNS szerver elérhetetlensége volt. Ilyenkor egyszerűen nem lehetett megnyitni a weboldalakat, csak IP címekkel rákeresve, vagy kliens oldalt beállított egyedi DNS beállításokkal.

    Folytatás...

    Mr Dini 1 éve 19

  • Életem második CTF élménye

    Nem hittem volna, hogy valaha is foglalkozni fogok CTF-fel, ugyanis az egész olyan mesterkéltnek tűnik számomra. Eleve az a tudat, hogy az ember tudatában van annak, hogy a feladat megoldható illúziórombolóvá teszi az egészet számomra és valahogy az a tapasztalatom, hogy majdnem az összes általam ismert challenge egy-két adott problémára van kiélezve és nem egy komplexebb, életszerűbb setupba kell betörni. Tol az ember egy nmapot és már tudja mivel célszerű próbálkozni. Azt nem tagadom, hogy ezekből is sokat lehet tanulni, de a kevés szabadidőmben nem éreztem effektív tanulási módszernek a CTF-eket és inkább azzal a stratégiával igyekeztem tanulni, hogy saját konfigokat állítottam össze, majd ezeket próbáltam feltörni.

    Azonban nemrég kaptam egy meghívást ismét, ahol a srácok erőteljesen rácáfoltak erre a meglehetősen egyoldalú véleményemre, ugyanis egy olyan CTF-et állítottak össze, ami több szempontból is egzotikusnak, ugyanakkor egy magamfajta laikusnak is teljesíthetőnek hatott. A következőekben szeretném megosztani a tapasztalataimat az eventtel kapcsolatban. Mivel a cikk megjelenésekor az event hivatalosan véget ért, bátran merem publikálni a spoilerekkel teletűzdelt megoldási menetemet, azonban ha később esetleg publikálásra kerülne az event self-hosted formában, mindenképp beillesztek ide egy linket.

    -----------------------------------------------------------

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 8

  • Android ROM fejlesztési napló

    Korábban kifejtettem a véleményem az Android jelenlegi állapotáról ([link]), ami azóta sem változott sokat. Az a típus vagyok, aki szereti megérteni az eszközei működését, azonban Android fronton meglehetősen ellustultam, ugyanis azt a tendenciát vettem észre, hogy ahogy egyre több felhasználót vonz be az Android, a Google egyre több kaput zár be és próbálja a népet terelgetni egy adott felhasználási mód felé. Mára már az egyedi romok nagy része is csak az alap rendszer, illetve néhány apró kiegészítés, ami többnyire kozmetikai. Igazán nagy fejlesztések azonban főként hivatalosan az Android frissítésekkel jönnek.

    Ezért döntöttem úgy, hogy átlagos userként fogom én is használni a rendszert és a legutóbbi telefonomat - ami egy Xiaomi Mi 9T - nem is rootoltam az első két évében, illetve hagytam a gyári MIUI-t futni a maga összes bugjával. Igen ám, de az évek során egészen megszerettem a telefont hardver szempontból, és ha váltani kéne, a mai napig nem tudnám eldönteni, hogy mire váltanék. A maga kiugró szelfikamerája egészen különleges megoldás és sajnálom, hogy ma már nem igen csinálnak hasonlót, marad az értesítési sáv nagy részét értelmetlenné tevő notch és társai... A SoC is elég erős napi használatra, illetve sokáig bírja az akku és van jack.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 1

  • Arch Linux: kiváló ügynök volt!

    Ritkán veszem rá magam a disztró blogolásra, amelynek egyik oka, hogy jó ideje nem volt szükségem a váltásra, remekül megvoltam Fedorán, így nem voltak új tapasztalataim, illetve akárhányszor leírja valaki a véleményét bármilyen platformon egy-egy disztróval kapcsolatban, általában a kommentekben elindul egymás savazása, hogy melyik disztró a legjobb és miért. Ezt a felesleges flamet szeretném elkerülni azzal, hogy már most leszögezem: minden, ami a továbbiakban olvasható, csupán személyes vélemény és kizárólag az én személyes preferenciáimat tükrözik. Szerintem nincs olyan, hogy tökéletes disztró, mindenkinek más igényei vannak és mindenki azt használ, ami jól esik neki.

    Az igazat megvallva, eddig nem használtam olyan sok disztrót. Annak idején a Debiannal kezdtem szerveren és nagyon szimpatikus volt az, hogy a csomagkezelő (apt-get) automatikusan telepíti a programok függőségeit, nekem ez új dolog volt. Jól elvoltam a rendszerrel szerveren, de valamiért az a hiedelem volt meg bennem, hogy a grafikus felület nem egy igazán moduláris dolog a rendszerben és nem nagyon lehet váltani egyszerűen valami számomra szimpatikusabb felületre. A Debianból pedig egy tipikus XFCE GUI-ra asszociáltam, ami annak idején nem igazán volt szimpatikus. Ezért teljesen kezdőként az Ubuntu felé kezdtem el kacsintgatni desktopon, amit utána több évig használtam dual bootos Windows-zal.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 55

  • Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!

    Ha eleged van a reklámoktól hemzsegő Youtube-ból, vagy éppen szeretnél ambilightot faragni a TV-dre, vagy csak szeretnéd a TV-d teljesen a magadénak tudni, és egy LG webOS alapú TV-vel rendelkezel (minimum webOS 3), akkor érdemes most nekiállni a folyamatnak, ugyanis az openLGTV közösség srácai most adtak ki egy újabb root exploitot, amit még nem javított az LG, így pofonegyszerű a rootolás.

    A folyamat ezen pár lépésből áll:
    1.) Ha van telepítve Developer Mode app, azt le kell törölni (nem kell aggódni, a homebrew channel és a root teljesen leváltja).
    2.) A TV böngészőben meg kell nyitni a rootmy.tv weboldalt és meg kell nyomni az 5-ös gombot, vagy el kell húzni a csúszkát.
    3.) Követni, ami feljön a képernyőn, mint utasítás.

    Ha minden jól megy, akkor a TV rebootol és feltelepül a homebrew channel app, ahol az első lépés az, hogy a beállításain belül letiltjuk a TV frissítések keresését (általában az LG alig ad ki érdemleges változást, amiért megérné frissíteni, azonban a root exploitot azonnal zárják egy frissítésben, mert nekik ez nem business), majd lehet telepíteni az alkalmazásokat!

    Arra érdemes figyelni, hogy ha Youtube-t szeretne telepíteni az ember, akkor az eredetit előtte le kell törölni, s aztán felrakni a Youtube AdFree-t.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 124

  • Zenehallgatási élményem Linuxon - EasyEffects

    Már egy jó ideje Linuxot használok napi szinten a gépeimen és tökéletesen kielégíti minden igényemet a setup, azonban az audió támogatás sokak szerint elég puritán pl. a Windowshoz képest. Az alapok itt is szinte minden disztróban megvannak, hogy van egy szoftver (pl. Spotify), ami átadja a hangot a rendszerre telepített audió szervernek (vagy közvetlenül az ALSA-nak), mint például a PulseAudio, vagy az sndio és innen megy az ALSA felé az adatfolyam, ami már a kernel részeként közvetlenül a hardverrel kommunikálva továbbítja a hangot a hangszórókra/fülhallgatókra.

    Ez mind szép és jó, de ebből a folyamatból hiányzik az a lehetőség, hogy rendszerszinten finomhangolni tudjuk a hangzást. Elképzelhető, hogy tévedek, de nem találtam kész módot arra, hogy akár egy equalizert rakjak a hangkimenetemre. Természetesen az működhet, ha már a zenelejátszó (pl. foobar2000 wine alól futtatva) képes EQ-zni, vagy belenyúlni az audióba, de nem minden app támogatja ezt, köztük akár a Spotify sem ad túl sok lehetőséget a finomításokra.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 7

  • Hálózati nyomtató & scan szerver Raspberry Pi2 alapokon

    Annak idején a nagy nyomtatóválogatás közepette sikerült lecsapni egy Samsung M2070 Series lézernyomtatóra, ami tökéletesen kielégítette az igényeket a mai napig. Ugyan a lézer zsebbenyúlós történet, amennyiben színes nyomtatást is szeretnénk, ide tökéletes volt a fekete-fehér konfiguráció is. És a lézernek hála nem kell attól rettegni, hogy beszáradna, vagy túl gyorsan fogyna ki a patron. Bár a Samsung nyomtatókat azóta átbrandelték HP-vá, szerencsére még mindig széles körben támogatott a termék ilyen szempontból is.

    A vásárlás során volt lehetőség wifivel kérni a printert, de ez ha jól emlékszem 8000 forintot dobott volna a vételáron, illetve már eleve volt egy ZyXEL NAS-om otthon, amire USB-n csatlakoztatva a nyomtatót hálózati printert lehet varázsolni az eszközből egyszerűen. Illetve ami sokszor unszimpatikusnak tűnt, hogy sok wifis nyomtató inkább saját wifit sugároz, ahelyett, hogy az otthoni hálózatra tenné magát, sokszor kell egy tucat gyártói szoftver a wifis nyomtatáshoz, mert kevés gyártó követi a standardot, illetve hallottam ilyen hálózati printerekről, amelyek tucatnyi exploitnak voltak kitéve.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 6

  • LG webOS TV hekkelés - II. rész - Wireguard

    Az előző részben kifejtettem fő problémáimat a WebOS rendszerrel kapcsolatban és eljutottam odáig, hogy frissült a tanúsítvány, emiatt ismét működött a Plex elérése, illetve a YouTube is reklámmentes lett.

    A következő áthidalásra váró probléma nem közvetlenül a TV hibája, ugyanakkor nézhetetlenné teszi a médiafogyasztást Plexen. Konkrétan a TV beüzemelését követően kb két hónapig semmi baj nem volt a lejátszással, aztán egyszer csak elkezdett akadozni mindenféle lejátszás. Minden más tökéletesen ment, kivéve a Plex lejátszást.

    Eleinte arra gyanakodtam, hogy egy szoftverfrissítéssel fogta vissza a gyártó a TV-t, nade ennyire, hogy egy 480p lejátszás se megy neki? Meg ugyanezt, sőt jobbat is tud Netflixen/YouTube-n teljesíteni?

    Ekkor a hálózatra kezdtem gyanakodni, mivel valószínűtlen lett volna, hogy ennyire drasztikusan visszaesik a TV teljesítménye. A hálózati felállás nálam úgy néz ki, hogy Telekomos legnagyobb optikai csomag otthon, a TV az itthoni gigabites routeren kapcsolódik 5 GHz-en, a Plex szerver pedig a messzi Finnországban foglal helyet és gigabites uplinkkel rendelkezik. Elméletben nem kéne gondnak lenni, a gyakorlatban viszont valami nem kerek.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 8

  • LG webOS TV hekkelés - I. rész

    Az okostévék piaca egy nagyon zárt világ a tapasztalataim szerint. De ma már az ember nehezen ússza meg, hogy új TV vásárlásakor ne smart TV-be ruházzon be. Igen ám, de az okos TV fogalma meglepő módon 2021-ben is kimerül azzal, hogy a TV-d felmegy az otthoni wifire, telepíthetsz rá pár előre megírt alkalmazást és esetlegesen az adott TV keretrendszerét kihasználva fejleszthetsz rá újabb alkalmazásokat. Ennyiben viszont ki is merül a tudomány. Ennek ellenére vannak modellek, amelyek egészen használhatóak Netflixezni stb.

    Így történt, hogy én is utánanéztem a lehetőségeimnek az okos TV fronton. A Samsung TV-ket azonnal ki kellett zárnom, mivel az általuk futtatott Tizen OS-ra még nem létezett Jellyfin/Emby kliens, ami saját médiák lejátszásánál jól jönne. A Sony Braviakról nem hallottam ekkoriban sokat, de több fórumon is azt olvastam, hogy külsős appoknak nem is engedi a hardveres gyorsítást médialejátszás közben, tehát egy Plex például igencsak nehézkesen boldogulna meg egy 4K-s tartalommal. Maradt egy harmadik nagyobb gyártó, az LG, akik szintén elkövettek pár ármányt az elmúlt évek során (pl a DTS támogatás kivétele 2020 utáni modelleknél), de ez még elfogadható korlátozásnak tűnt a többi gyártóval szemben. Így esett a végső választás egy LG TV-re.

    Folytatás...

    Mr Dini 2 éve 49

  • Seedszerverezés 1.: Válasszunk szolgáltatót!

    Mivel az előző szerver diszkjei épp feladták a harcot, ideje a nulláról ismét nekiállni a folyamatnak, amit ezen írások fognak lépésről lépésre dokumentálni.

    Ugyanakkor már most szeretném leszögezni, hogy az írás nem szponzorált, nem is Szentírás, minden a cikkben megnevezett szolgáltatónak vannak előnyei/hátrányai. Érdemes mérlegelni a döntés előtt, viszont én csak a saját tapasztalataimról tudok írni, így a cikk erősen az én preferenciáimat fogja tükrözni.

    Bevezetésnek annyit, hogy nagyon sokáig voltam annak híve, hogy egy otthoni NAS tökéletesen ellátja a feladatát a személyes képek, videók, egyéb médiák tárolására, illetve alkalomadtán jó 1-1 linux isot is letölteni vele, amit nyilván sokáig seedben tud tartani. Valahol igaz is, hogy egy Raspberry Pi pl tökéletesen alkalmas erre a feladatra és olcsóbban nem is lehet kijönni energiafogyasztás szempontjából, de az idők során hozzászoktam pl a Plex kényelméhez, illetve azért valljuk be, egy mobil CPU még mindig nem képes egy desktop hw szintjére lépni. Viszont az otthoni szerver üzemeltetést egyrészt nem tudtam volna megoldani, mivel a feltöltési sebességem sajnos nem a legjobb, illetve némi matek után az jött ki, hogy a gép ára, illetve a fenntartási költség hónapokra lebontva számomra drágább lenne (áram, internet, diszkek), mint ugyanezt a cloudban felépíteni.

    Folytatás...

    Mr Dini 3 éve 2

  • Telepítsünk disztrót egy futó rendszerre kizárólag SSH alól!

    Esetemben adott volt egy bare metal dedikált szerver hosting, ami nagyon kedvező feltételek mellett megkeresett, hogy szívesen tehermentesítené a tárcámat egy közösségi projektem hostolása kapcsán. Ez a lehetőség kapóra jött, mivel pont kerestem egy barátibb konfigot CI szervernek. Igen ám, de ahogy minden túl kecsegtető ajánlat, ez is hordozott magában egy kis csavart. Az elmúlt évek során a Debian/Ubuntu szerverek iránti imádatom átvándorolt a Fedora Server felé, így egyértelmű volt, hogy a leendő szerveren is Fedora fog futni.

    Ám a hosting oldalát jobban áttanulmányozva nincs sehol lehetőség egyedi lemezképről telepíteni a vasat, az elérhető operációs rendszereik közt pedig sajnos a Debiantól a CentOS-on át a Windows Server 2019-ig minden volt, csak Fedora nem. Ami persze érthető, a legtöbb szervert bérlő cég (sajnos) nem a friss csomagokkal rendelkező és alaposan felkonfigurált, SELinuxos Fedorát fogja választani, hanem az ősrégi csomagokkal megáldott Debiant... :W

    Ilyenkor szoktam a B tervhez folyamodni, az összes hosting, amivel eddig dolgom volt biztosított egy rescue debian rendszert, ami RAM-ból fut. Ez azért jön kapóra, mert nem használja a diszkeket egyáltalán, amik így újraírhatóak teljesen, ha valamilyen úton-módon betölthető a Fedora telepítő. Ezt én a következő módon szoktam megtenni (példámban Fedora ISO-t bootolunk, de mással is működhet a dolog):

    Folytatás...

    Mr Dini 4 éve 8

  • Út a titkosított internet felé: kalandok a DNS-sel

    DNS. Egyidős protokoll a ma létező internettel, ami annak idején azért jött létre, hogy ne hosszú számsorokból álló IP címeket kelljen megjegyezni a kedvenc fórumunk meglátogatásához, hanem elég legyen csak megjegyezni a prohardver.hu címet és már ott is vagyunk a kívánt oldalon. Azóta természetesen rengeteg új feladata lett, rengeteg új rekordtípus született, de maga a protokoll nem igen változott az évtizedek során. Azóta is teljes rálátással van mindenki a DNS forgalomra, mivel az nincsen megfelelően titkosítva. Így a netszolgáltató, sőt esetlegesen a hálózat többi szereplője (pl. wifin) beleláthat a feloldási előzményeinkbe. Bár ez önmagában csak annyit jelent, hogy a szolgáltatónak például lesz egy képe arról, hogy mely fő domaineket látogatjuk napi szinten, (pl google.com), a teljes címet nem fogja egy DNS lekérés tartalmazni (tehát pl google.com/search). Illetve a titkosítás és annak validálásának hiánya miatt sokkal könnyebb eltéríteni a DNS válaszokat. Ez egy probléma, amelyet a Cloudflare ismert fel először és alkották meg a DNS over TLS specifikációját és alkalmazták azt elsőként az 1.1.1.1-es DNS szerverükön.

    Folytatás...

    Mr Dini 4 éve 17

  • Android: ezt neked Google!

    Boldogan gondolok vissza Androidos fénykoromra, mikor a zsebemből nem egy telefont, hanem egy apró méretű számítógépet húztam elő. El kell ismernem, a Google és a CyanogenMod team egy olyan élményt alkotott számomra az Android 4.2.2 alapú CM10.1 ROM-mal, amit ténylegesen élmény volt használni. Ezek után pedig következett a hanyatlás, ahogy az lenni szokott. Valamiért néhány fejes úgy gondolta, hogy jobb elvenni a már létezőt, mint adni. Azóta főverzióról főverzióra zárják el a fejlesztőktől a lehetőségeket, biztonsági kockázat címszóra hivatkozva. Értem én, saját biztonságom meg stb, de minek vettem telefont lassan egy számítógép áráért, ha a biztonságom érdekében zárják el fokozatosan előlem és a fejlesztők elől pontosan azokat a dolgokat, amelyek miatt többet költöttem telefonra.

    Először jöttek a kisebb merényletek talán, hogy mobilnetet nem lehet kapcsolgatni csak úgy. Mindenképpen root szükséges, ha azt bármelyik applikációból szeretnénk mondjuk ütemezve megtenni. Nem sokkal később, a Kitkat megjelenésével nagyot lépett a Google és ráébredt, hogy mekkora biztonsági kockázat rejlik már abban, ha az alkalmazások csak úgy tudnak írni/olvasni az SD kártyára/-ról minden további nélkül. Így a KitKaten (4.4) egészen egyszerűen nem lehet mezei alkalmazásként (aka nem rendszerapp) akárhova írni, csak az adott alkalmazás saját mappájába.

    Folytatás...

    Mr Dini 5 éve 20

  • [Help needed] Távoli elérésbeli problémába ütköztem

    Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni, csak épp topikot nem találtam a kérdésemnek.

    Adott egy beágyazott linux NAS a belső lokális hálón, szeretném a fájlokat elérni róla biztonságosan külső hálózatról is úgy, hogy a streaming is menjen róla (tehát FTPS és társai kizárva) + lehetőleg a feltöltés is működjön.

    A VPN overkill és csomó app nem támogatja, így az is kilőve. Találtam egy tökéletesnek látszó megoldást, ami a webdav (nginx) + SSL kombináció. Kényelmes, mert le tudom titkosítani jelszavakkal, van egy fancy html felülete, amit szimplán böngészőből elérek, sőt az nginx reverse proxy módját kihasználva egyazon címen akár az otthoni kamerák webes felületét is el tudom érni mindezt biztonságosan.

    A fenti setup ment is évekig remekül, viszont az SSL gyanánt használt Let's encrypt időről-időre úgy döntött, hogy csakazértis elavultnak jelölik az általam éppen használt domain-tulajdon igazoló metódust. Kicsit elegem van abból, hogy ilyenkor manuálisan újra kell konfigolni az egészet.

    Folytatás...

    Mr Dini 5 éve 3

  • Pszt... Te mit kezdenél végtelen tárhellyel?

    Bizonyára vagytok páran, akik esetleg érdekeltek lennének egy jó nagy, lehetőleg minden esetben elérhető, biztosított tárhelyben a családi fotóknak/melóval kapcsolatos dolgoknak stb. Jó dolog a NAS is, meg egyéb lokális alternatívák, de ebben az esetben mindig ott lesz az adatvesztés lehetősége, tárhely hiánya, fogyasztás, teljesítmény hiány etc. "Mit tehetünk helyette? Net adott, hát egy felhő remekül alkalmas lenne a dologra. Node melyiket válasszam? Szinte az összes egy kisebb vagyon..." - játszódott le fejemben évekkel ezelőtt, mikoris nagyobb mennyiségű adatot kellett valahol a munkám miatt letárolnom. Találtam egy alternatívát, amely korlátlan tárhelyt biztosít egy egészen ehető ebéd áráért, 10 dollárért havonta.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Figyelem! Kaotikus iromány, csak erős idegzetűeknek. :B Rekordidő alatt született meg, időhiány miatt, így lektorálásra szorul.

    Kérdések a topikhoz, amelyre érdeklődve várok véleményeket: Érezted már valaha szükségét a szolgáltatásnak? Változott-e a véleményed? Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Folytatás...

    Mr Dini 5 éve 81

  • Mr Dini - vétel vége

    Avagy eljött ez az idő is... Egyelőre bizonytalan időre, de be kell nyújtanom nyugdíjazási kérelmem a fórumon... Biztosan többeteknek feltűnt, hogy mostanság nem igen aktívkodom így a fórum berkein belül, ennek pedig elég sok oka van (új hobbi, egyéb projektek stb), sajnos nem nagyon fér bele az időmbe manapság még a fórumozás is.

    Azt bátran merem állítani, hogy rengeteget tanultam itt is az elmúlt pár évben, nagyon sok rendes nick-kel, illetve szakemberrel találkoztam.

    Nagyon köszönök mindent mindenkinek! :R

    Ave!

    PS: A NAS-os topikokban pedig bátran terjesszétek az igét továbbra is! Mutassuk meg a ZyXEL-nek, hogy van jövője a házi barkácsolásnak! :))

    Mr Dini 6 éve 3

  • SoftEtherVPN ZyXEL NAS-okra, avagy érd el a szolgáltatásaid bárhonnan!

    Köszöntelek kedves erre tévedt látogató! :)

    A most következő leírásom ismételten ismeretterjesztő/tutorial jellegűre tervezem, s abban a hitben íródik, hogy sokaknak hasznára válhat a NAS távoli elérése kapcsán. Ugyanis a távoli elérés egy igen gyakran megjelenő téma a NAS-ok topikjában. Van pár megoldás, mint például az FTP(S), az SFTP, az sshfs, illetve a webDAV... Viszont ezek közül a legtöbb telepítése vagy hosszadalmas volt, vagy nem elég biztonságos, vagy éppen nem volt tökéletes a konkrét elképzelések kiszolgálására.

    A fentieket mérlegelve egyértelműnek tűnt számomra, hogy talán a legoptimálisabb és egyben leguniverzálisabb megoldás a VPN irányában keresgélni megoldás után. Nos, ezzel kapcsolatban régóta küzdenek a NAS hekkerek, mivel egy nagy hátránya a ZyXEL NAS-oknak, hogy a gyártó valamilyen ismeretlen okból ellehetetlenítette az olyan modulok, mint például az iptables, illetve a bridge betöltését. Így hiába csinálunk openVPN szervert rajta, pont a NAS-t nem fogjuk tudni elérni (csak abban az esetben, ha tudjuk a MAC címét, s a kliensen belepiszkálunk az ARP cachebe, de ezt már leírni is macerás :D).

    Folytatás...

    Mr Dini 6 éve

  • [Android] Ph! linkelés mobilról, egyszerűen

    Üdvözlök minden kedves fórumozót, aki betévedt szerény blogomba!

    Ezen cikk az [Android] sorozatom második része lenne. Az elsőt, melyben egy webszervert készítettem, itt olvashatjátok.

    Nos, ahogy ígértem, kb havonta meg fog jelenni valami kis projektem, melyben főleg Taskeres, illetve SL4A (py4a) szkripteket fogok megosztani. Az e-havi részben a mobilról fórumozóknak szeretnék segíteni, a linkelés megkönnyítésével.

    A szkript használata egyébként nagyon egyszerű. Ha futtatjuk, akkor kér egy linket, illetve egy link nevet, majd a háttérben elkészíti nekünk a Ph! kompatibilis formátumot (pl [L:http://example.com][link][/L]) és beteszi a vágólapra. Nekünk csak be kell másolnunk a hozzászólásba.

    És akkor térjünk rá a telepítésre!

    A cikk olyan szempontból egyedülálló, hogy megírtam a kódot Taskerre és Py4A-ra is, tehát, értelemszerűen a telepítés is el fog ágazni két külön részre.

    Tasker:

    Folytatás...

    Mr Dini 8 éve 18

  • [Android] Pihekönnyű webszerver PY4A (SL4A) segítségével

    Üdv! :)

    Nemrég felfedeztem, hogy a Tasker képes SL4A szkriptek futtatására. Kíváncsi lettem és picit utánajártam, hogy lényegében mire is jó ez. És kiderült, hogy ennek segítségével például Python és Shell kódokat tudunk futtatni a telón úgy, hogy még droid specifikus API-k is a rendelkezésünkre állnak. Ennek nagyon örültem, mivel Pythonnal már rég nem volt dolgom.

    Szóval összedobtam pár kisebb szkriptet és úgy gondoltam, hogy havonta megosztok egy PY4A szkriptet, vagy Taskeres munkát (amíg van). Így a blog linkem sem fog eltűnni, és nem kell többet nyan-cat legós megoldásokhoz folyamodnom, hanem hasznosak is lesznek a bejegyzések (már akinek :D).

    Először kezdjük az SL4A telepítéssel. Ehhez pedig mindössze csak le kell szedni innen az eszköznek megfelelő csomagot és fel kell telepíteni.

    Folytatás...

    Mr Dini 8 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.