Hirdetés

2021. december 7., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • LG webOS TV hekkelés - II. rész - Wireguard

  Az előző részben kifejtettem fő problémáimat a WebOS rendszerrel kapcsolatban és eljutottam odáig, hogy frissült a tanúsítvány, emiatt ismét működött a Plex elérése, illetve a YouTube is reklámmentes lett.

  A következő áthidalásra váró probléma nem közvetlenül a TV hibája, ugyanakkor nézhetetlenné teszi a médiafogyasztást Plexen. Konkrétan a TV beüzemelését követően kb két hónapig semmi baj nem volt a lejátszással, aztán egyszer csak elkezdett akadozni mindenféle lejátszás. Minden más tökéletesen ment, kivéve a Plex lejátszást.

  Eleinte arra gyanakodtam, hogy egy szoftverfrissítéssel fogta vissza a gyártó a TV-t, nade ennyire, hogy egy 480p lejátszás se megy neki? Meg ugyanezt, sőt jobbat is tud Netflixen/YouTube-n teljesíteni?

  Ekkor a hálózatra kezdtem gyanakodni, mivel valószínűtlen lett volna, hogy ennyire drasztikusan visszaesik a TV teljesítménye. A hálózati felállás nálam úgy néz ki, hogy Telekomos legnagyobb optikai csomag otthon, a TV az itthoni gigabites routeren kapcsolódik 5 GHz-en, a Plex szerver pedig a messzi Finnországban foglal helyet és gigabites uplinkkel rendelkezik. Elméletben nem kéne gondnak lenni, a gyakorlatban viszont valami nem kerek.

  Folytatás...

  Mr Dini 3 napja 5

 • LG webOS TV hekkelés - I. rész

  Az okostévék piaca egy nagyon zárt világ a tapasztalataim szerint. De ma már az ember nehezen ússza meg, hogy új TV vásárlásakor ne smart TV-be ruházzon be. Igen ám, de az okos TV fogalma meglepő módon 2021-ben is kimerül azzal, hogy a TV-d felmegy az otthoni wifire, telepíthetsz rá pár előre megírt alkalmazást és esetlegesen az adott TV keretrendszerét kihasználva fejleszthetsz rá újabb alkalmazásokat. Ennyiben viszont ki is merül a tudomány. Ennek ellenére vannak modellek, amelyek egészen használhatóak Netflixezni stb.

  Így történt, hogy én is utánanéztem a lehetőségeimnek az okos TV fronton. A Samsung TV-ket azonnal ki kellett zárnom, mivel az általuk futtatott Tizen OS-ra még nem létezett Jellyfin/Emby kliens, ami saját médiák lejátszásánál jól jönne. A Sony Braviakról nem hallottam ekkoriban sokat, de több fórumon is azt olvastam, hogy külsős appoknak nem is engedi a hardveres gyorsítást médialejátszás közben, tehát egy Plex például igencsak nehézkesen boldogulna meg egy 4K-s tartalommal. Maradt egy harmadik nagyobb gyártó, az LG, akik szintén elkövettek pár ármányt az elmúlt évek során (pl a DTS támogatás kivétele 2020 utáni modelleknél), de ez még elfogadható korlátozásnak tűnt a többi gyártóval szemben. Így esett a végső választás egy LG TV-re.

  Folytatás...

  Mr Dini 1 hete 25

 • Seedszerverezés 1.: Válasszunk szolgáltatót!

  Mivel az előző szerver diszkjei épp feladták a harcot, ideje a nulláról ismét nekiállni a folyamatnak, amit ezen írások fognak lépésről lépésre dokumentálni.

  Ugyanakkor már most szeretném leszögezni, hogy az írás nem szponzorált, nem is Szentírás, minden a cikkben megnevezett szolgáltatónak vannak előnyei/hátrányai. Érdemes mérlegelni a döntés előtt, viszont én csak a saját tapasztalataimról tudok írni, így a cikk erősen az én preferenciáimat fogja tükrözni.

  Bevezetésnek annyit, hogy nagyon sokáig voltam annak híve, hogy egy otthoni NAS tökéletesen ellátja a feladatát a személyes képek, videók, egyéb médiák tárolására, illetve alkalomadtán jó 1-1 linux isot is letölteni vele, amit nyilván sokáig seedben tud tartani. Valahol igaz is, hogy egy Raspberry Pi pl tökéletesen alkalmas erre a feladatra és olcsóbban nem is lehet kijönni energiafogyasztás szempontjából, de az idők során hozzászoktam pl a Plex kényelméhez, illetve azért valljuk be, egy mobil CPU még mindig nem képes egy desktop hw szintjére lépni. Viszont az otthoni szerver üzemeltetést egyrészt nem tudtam volna megoldani, mivel a feltöltési sebességem sajnos nem a legjobb, illetve némi matek után az jött ki, hogy a gép ára, illetve a fenntartási költség hónapokra lebontva számomra drágább lenne (áram, internet, diszkek), mint ugyanezt a cloudban felépíteni.

  Folytatás...

  Mr Dini 7 hónapja 1

 • Telepítsünk disztrót egy futó rendszerre kizárólag SSH alól!

  Esetemben adott volt egy bare metal dedikált szerver hosting, ami nagyon kedvező feltételek mellett megkeresett, hogy szívesen tehermentesítené a tárcámat egy közösségi projektem hostolása kapcsán. Ez a lehetőség kapóra jött, mivel pont kerestem egy barátibb konfigot CI szervernek. Igen ám, de ahogy minden túl kecsegtető ajánlat, ez is hordozott magában egy kis csavart. Az elmúlt évek során a Debian/Ubuntu szerverek iránti imádatom átvándorolt a Fedora Server felé, így egyértelmű volt, hogy a leendő szerveren is Fedora fog futni.

  Ám a hosting oldalát jobban áttanulmányozva nincs sehol lehetőség egyedi lemezképről telepíteni a vasat, az elérhető operációs rendszereik közt pedig sajnos a Debiantól a CentOS-on át a Windows Server 2019-ig minden volt, csak Fedora nem. Ami persze érthető, a legtöbb szervert bérlő cég (sajnos) nem a friss csomagokkal rendelkező és alaposan felkonfigurált, SELinuxos Fedorát fogja választani, hanem az ősrégi csomagokkal megáldott Debiant... :W

  Ilyenkor szoktam a B tervhez folyamodni, az összes hosting, amivel eddig dolgom volt biztosított egy rescue debian rendszert, ami RAM-ból fut. Ez azért jön kapóra, mert nem használja a diszkeket egyáltalán, amik így újraírhatóak teljesen, ha valamilyen úton-módon betölthető a Fedora telepítő. Ezt én a következő módon szoktam megtenni (példámban Fedora ISO-t bootolunk, de mással is működhet a dolog):

  Folytatás...

  Mr Dini 1 éve 8

 • Út a titkosított internet felé: kalandok a DNS-sel

  DNS. Egyidős protokoll a ma létező internettel, ami annak idején azért jött létre, hogy ne hosszú számsorokból álló IP címeket kelljen megjegyezni a kedvenc fórumunk meglátogatásához, hanem elég legyen csak megjegyezni a prohardver.hu címet és már ott is vagyunk a kívánt oldalon. Azóta természetesen rengeteg új feladata lett, rengeteg új rekordtípus született, de maga a protokoll nem igen változott az évtizedek során. Azóta is teljes rálátással van mindenki a DNS forgalomra, mivel az nincsen megfelelően titkosítva. Így a netszolgáltató, sőt esetlegesen a hálózat többi szereplője (pl. wifin) beleláthat a feloldási előzményeinkbe. Bár ez önmagában csak annyit jelent, hogy a szolgáltatónak például lesz egy képe arról, hogy mely fő domaineket látogatjuk napi szinten, (pl google.com), a teljes címet nem fogja egy DNS lekérés tartalmazni (tehát pl google.com/search). Illetve a titkosítás és annak validálásának hiánya miatt sokkal könnyebb eltéríteni a DNS válaszokat. Ez egy probléma, amelyet a Cloudflare ismert fel először és alkották meg a DNS over TLS specifikációját és alkalmazták azt elsőként az 1.1.1.1-es DNS szerverükön.

  Folytatás...

  Mr Dini 2 éve 17

 • Android: ezt neked Google!

  Boldogan gondolok vissza Androidos fénykoromra, mikor a zsebemből nem egy telefont, hanem egy apró méretű számítógépet húztam elő. El kell ismernem, a Google és a CyanogenMod team egy olyan élményt alkotott számomra az Android 4.2.2 alapú CM10.1 ROM-mal, amit ténylegesen élmény volt használni. Ezek után pedig következett a hanyatlás, ahogy az lenni szokott. Valamiért néhány fejes úgy gondolta, hogy jobb elvenni a már létezőt, mint adni. Azóta főverzióról főverzióra zárják el a fejlesztőktől a lehetőségeket, biztonsági kockázat címszóra hivatkozva. Értem én, saját biztonságom meg stb, de minek vettem telefont lassan egy számítógép áráért, ha a biztonságom érdekében zárják el fokozatosan előlem és a fejlesztők elől pontosan azokat a dolgokat, amelyek miatt többet költöttem telefonra.

  Először jöttek a kisebb merényletek talán, hogy mobilnetet nem lehet kapcsolgatni csak úgy. Mindenképpen root szükséges, ha azt bármelyik applikációból szeretnénk mondjuk ütemezve megtenni. Nem sokkal később, a Kitkat megjelenésével nagyot lépett a Google és ráébredt, hogy mekkora biztonsági kockázat rejlik már abban, ha az alkalmazások csak úgy tudnak írni/olvasni az SD kártyára/-ról minden további nélkül. Így a KitKaten (4.4) egészen egyszerűen nem lehet mezei alkalmazásként (aka nem rendszerapp) akárhova írni, csak az adott alkalmazás saját mappájába.

  Folytatás...

  Mr Dini 2 éve 20

 • [Help needed] Távoli elérésbeli problémába ütköztem

  Sziasztok!

  Tanácsot szeretnék kérni, csak épp topikot nem találtam a kérdésemnek.

  Adott egy beágyazott linux NAS a belső lokális hálón, szeretném a fájlokat elérni róla biztonságosan külső hálózatról is úgy, hogy a streaming is menjen róla (tehát FTPS és társai kizárva) + lehetőleg a feltöltés is működjön.

  A VPN overkill és csomó app nem támogatja, így az is kilőve. Találtam egy tökéletesnek látszó megoldást, ami a webdav (nginx) + SSL kombináció. Kényelmes, mert le tudom titkosítani jelszavakkal, van egy fancy html felülete, amit szimplán böngészőből elérek, sőt az nginx reverse proxy módját kihasználva egyazon címen akár az otthoni kamerák webes felületét is el tudom érni mindezt biztonságosan.

  A fenti setup ment is évekig remekül, viszont az SSL gyanánt használt Let's encrypt időről-időre úgy döntött, hogy csakazértis elavultnak jelölik az általam éppen használt domain-tulajdon igazoló metódust. Kicsit elegem van abból, hogy ilyenkor manuálisan újra kell konfigolni az egészet.

  Folytatás...

  Mr Dini 2 éve 3

 • Pszt... Te mit kezdenél végtelen tárhellyel?

  Bizonyára vagytok páran, akik esetleg érdekeltek lennének egy jó nagy, lehetőleg minden esetben elérhető, biztosított tárhelyben a családi fotóknak/melóval kapcsolatos dolgoknak stb. Jó dolog a NAS is, meg egyéb lokális alternatívák, de ebben az esetben mindig ott lesz az adatvesztés lehetősége, tárhely hiánya, fogyasztás, teljesítmény hiány etc. "Mit tehetünk helyette? Net adott, hát egy felhő remekül alkalmas lenne a dologra. Node melyiket válasszam? Szinte az összes egy kisebb vagyon..." - játszódott le fejemben évekkel ezelőtt, mikoris nagyobb mennyiségű adatot kellett valahol a munkám miatt letárolnom. Találtam egy alternatívát, amely korlátlan tárhelyt biztosít egy egészen ehető ebéd áráért, 10 dollárért havonta.

  -----------------------------------------------------------------------------------

  Figyelem! Kaotikus iromány, csak erős idegzetűeknek. :B Rekordidő alatt született meg, időhiány miatt, így lektorálásra szorul.

  Kérdések a topikhoz, amelyre érdeklődve várok véleményeket: Érezted már valaha szükségét a szolgáltatásnak? Változott-e a véleményed? Szerinted hogy éri meg a Google számára ekkora tárhelyeket adni?

  -----------------------------------------------------------------------------------

  Folytatás...

  Mr Dini 3 éve 75

 • Mr Dini - vétel vége

  Avagy eljött ez az idő is... Egyelőre bizonytalan időre, de be kell nyújtanom nyugdíjazási kérelmem a fórumon... Biztosan többeteknek feltűnt, hogy mostanság nem igen aktívkodom így a fórum berkein belül, ennek pedig elég sok oka van (új hobbi, egyéb projektek stb), sajnos nem nagyon fér bele az időmbe manapság még a fórumozás is.

  Azt bátran merem állítani, hogy rengeteget tanultam itt is az elmúlt pár évben, nagyon sok rendes nick-kel, illetve szakemberrel találkoztam.

  Nagyon köszönök mindent mindenkinek! :R

  Ave!

  PS: A NAS-os topikokban pedig bátran terjesszétek az igét továbbra is! Mutassuk meg a ZyXEL-nek, hogy van jövője a házi barkácsolásnak! :))

  Mr Dini 4 éve 2

 • SoftEtherVPN ZyXEL NAS-okra, avagy érd el a szolgáltatásaid bárhonnan!

  Köszöntelek kedves erre tévedt látogató! :)

  A most következő leírásom ismételten ismeretterjesztő/tutorial jellegűre tervezem, s abban a hitben íródik, hogy sokaknak hasznára válhat a NAS távoli elérése kapcsán. Ugyanis a távoli elérés egy igen gyakran megjelenő téma a NAS-ok topikjában. Van pár megoldás, mint például az FTP(S), az SFTP, az sshfs, illetve a webDAV... Viszont ezek közül a legtöbb telepítése vagy hosszadalmas volt, vagy nem elég biztonságos, vagy éppen nem volt tökéletes a konkrét elképzelések kiszolgálására.

  A fentieket mérlegelve egyértelműnek tűnt számomra, hogy talán a legoptimálisabb és egyben leguniverzálisabb megoldás a VPN irányában keresgélni megoldás után. Nos, ezzel kapcsolatban régóta küzdenek a NAS hekkerek, mivel egy nagy hátránya a ZyXEL NAS-oknak, hogy a gyártó valamilyen ismeretlen okból ellehetetlenítette az olyan modulok, mint például az iptables, illetve a bridge betöltését. Így hiába csinálunk openVPN szervert rajta, pont a NAS-t nem fogjuk tudni elérni (csak abban az esetben, ha tudjuk a MAC címét, s a kliensen belepiszkálunk az ARP cachebe, de ezt már leírni is macerás :D).

  Folytatás...

  Mr Dini 4 éve

 • [Android] Ph! linkelés mobilról, egyszerűen

  Üdvözlök minden kedves fórumozót, aki betévedt szerény blogomba!

  Ezen cikk az [Android] sorozatom második része lenne. Az elsőt, melyben egy webszervert készítettem, itt olvashatjátok.

  Nos, ahogy ígértem, kb havonta meg fog jelenni valami kis projektem, melyben főleg Taskeres, illetve SL4A (py4a) szkripteket fogok megosztani. Az e-havi részben a mobilról fórumozóknak szeretnék segíteni, a linkelés megkönnyítésével.

  A szkript használata egyébként nagyon egyszerű. Ha futtatjuk, akkor kér egy linket, illetve egy link nevet, majd a háttérben elkészíti nekünk a Ph! kompatibilis formátumot (pl [L:http://example.com][link][/L]) és beteszi a vágólapra. Nekünk csak be kell másolnunk a hozzászólásba.

  És akkor térjünk rá a telepítésre!

  A cikk olyan szempontból egyedülálló, hogy megírtam a kódot Taskerre és Py4A-ra is, tehát, értelemszerűen a telepítés is el fog ágazni két külön részre.

  Tasker:

  Folytatás...

  Mr Dini 5 éve 18

 • [Android] Pihekönnyű webszerver PY4A (SL4A) segítségével

  Üdv! :)

  Nemrég felfedeztem, hogy a Tasker képes SL4A szkriptek futtatására. Kíváncsi lettem és picit utánajártam, hogy lényegében mire is jó ez. És kiderült, hogy ennek segítségével például Python és Shell kódokat tudunk futtatni a telón úgy, hogy még droid specifikus API-k is a rendelkezésünkre állnak. Ennek nagyon örültem, mivel Pythonnal már rég nem volt dolgom.

  Szóval összedobtam pár kisebb szkriptet és úgy gondoltam, hogy havonta megosztok egy PY4A szkriptet, vagy Taskeres munkát (amíg van). Így a blog linkem sem fog eltűnni, és nem kell többet nyan-cat legós megoldásokhoz folyamodnom, hanem hasznosak is lesznek a bejegyzések (már akinek :D).

  Először kezdjük az SL4A telepítéssel. Ehhez pedig mindössze csak le kell szedni innen az eszköznek megfelelő csomagot és fel kell telepíteni.

  Folytatás...

  Mr Dini 5 éve 1

 • MrDini & a Lego

  Segítség, hová tűnt a logout blog linkem?! Na majd ez az általam "kreált" nyan-cat segít megkeresni pár hétre... :D

  Íme:

  Mr Dini 6 éve

 • WebDAV szerver ZyXEL NSA320S-re

  Érd el távolról a NAS-odon elhelyezett fájlokat a világ bármely pontjáról, biztonságosan és gyorsan, mobilról is!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 70

 • Zenehallgatás felsőfokon egy ZyXEL NSA320S-sel

  Sziasztok!

  Következő nagyobb projektem a nassal egy "zenegép" létrehozása lett. Ez az írásom a "Hogyan" kérdésre igyekszik választ adni. :)

  Mindenek előtt szeretném kifejezni köszönetemet barmalej2-nek és Mijzelf-nek, akiket egyébként is maximális respect illet! Nélkülük nem született volna meg ez az írás (sem). :R

  Nos, hol is kezdjem... Találtam itthon egy kicioccó, Kínai USB hangkártyát és az az ördögi ötletem támadt, hogy én ezzel, és a nasommal este már zenét fogok hallgatni! És összejött, tulajdonképpen ezért íródott a cikk is. :D

  Térjünk a lényegre!

  Már most rengeteg megoldással találkoztam, vannak egészen egyszerűek, míg vannak komolyak is. Egy a közös bennük. Mindegyikhez kell maga a hangkártya driver, illetve a csatolási pont létrehozása.

  A drivereket szerencsére megtalálhatjuk Mijzelf repójában. A telepítéshez ezt a parancsot kell kiadnunk, illetve az uwsiteloader-es repó hozzáadás alap dolog a parancs kiadása előtt!:

  slacker -UuiA kmod zyxel_modules-2.6.31.8

  Majd a megjelenő listában csillagozzuk meg a csomagokat (mindkettőből egyet).

  Ezután adjuk ki ezeket:

  Folytatás...

  Mr Dini 6 éve 3

 • Egy ZyXEL NSA320S és egy Logitech webkamera

  Bárhonnan elérhető, non-stop webkamera szerver 0 Ft-ért, mely például ha mozgást érzékel, képet készít!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 éve 48

 • NSA3** ötletbazár - Okosítsuk együtt a nast!

  Üdv!

  Ez most egy picit másjellegű írásocska lenne, mint a többi nassal foglalkozó, mert most nem én fogom az ötleteket adni, hanem Ti fogtok segíteni nekem. :))

  Szóval arra gondoltam, hogy kommentben leírhatnátok, ha van valami jó ötletetek és szerintetek meg is lehetne valósítani a nason. Jöhet konkrét csomagötlet is, amit mondjuk debian alatt láttatok és jó lenne a nasra is felhegeszteni.

  Ha megtetszik az ötlet és találok is hozzá anyagot, akkor megpróbálok összedobni belőle akár egy csomagot, majd a végeredményt itt megosztom.

  Kiváncsian várom a visszajelzéseket! :D

  Az elkészült csomagokat itt gyűjtöm : http://users.atw.hu/mrdini/

  Mr Dini 6 éve 86

 • E-mail-es értesítés torrent letöltése után (ZyXEL NSA3**)

  Sziasztok!

  Egy szimpatikus fórumtárs, tomi5244 megkeresett privátban azzal kapcsolatban, hogy lehet-e e-mail-es értesítést kapni arról, ha egy torrent letöltődött.

  FFP kell a megvalósításhoz!

  Érdekesnek ötletnek tűnt, ezért picit utánajártam. És erre a szkriptre bukkantam. Ebben majdnem minden adott, amit egy ZyXEL nassal meg lehet valósítani.

  Egyedül a nail, azaz a mailx hiányzott a nasról, ami az e-maileket küldi. Ezt kellett lefordítani. A kész csomagot innen tudjátok beszerezni. Ez csak a ZyXEL NSA3**-as szériával kompatibilis, tehát pl az NSA320S-sel.

  Miután a nasra másoltad (mondjuk az admin mappába) add ki a funpkg -i /i-data/md0/admin/nail-mailx-1.212-arm-0.txz parancsot. Figyelj az elérési útra!

  Ezután próbaképp add ki a mailx parancsot és ha valami ilyesmit ad vissza, akkor minden ok:

  root@NSA320S:~# mailx
  No mail for root

  Folytatás...

  Mr Dini 6 éve 6

 • Hasznos eszközök friss NSA3** tulajoknakⅡ

  Üdv! :)

  Ez a kis írás az előző folytatása lenne, mert már kezdtem kifogyni a karakterlimitből... :DDD Az elsőt itt találjátok meg.

  Bevezetésnek jöhet egy idézés az elsőből:

  Ebben a cikkben ki fogok térni a gyakran felmerülő kérdésekre és azok megoldásait fogom itt gyűjtögetni... A cikk célja nem egy tudományos, csak a témában már nagynak számító embereknek készül, hanem bárkinek, aki szeretné a nas-t picit felokosítani.

  Az írásban szinte mindenhez alapfeltétel az FFP, amit így lehet feltenni.

  Ha kérdésed van, akkor kérlek itt tedd fel, vagy a 325 topikjában, illetve a cikkel kapcsolatos észrevételek jöhetnek püben is.

  Ötleteket szívesen várok! :))

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  11.Java telepítése egyszerűen a nasra

  Folytatás...

  Mr Dini 6 éve

 • Hasznos eszközök friss NSA3** tulajoknakⅠ

  Sziasztok!

  Ebben a cikkben ki fogok térni a gyakran felmerülő kérdésekre és azok megoldásait fogom itt gyűjtögetni... A cikk célja nem egy tudományos, csak a témában már nagynak számító embereknek készül, hanem bárkinek, aki szeretné a nas-t picit felokosítani.

  Az írásban szinte mindenhez alapfeltétel az FFP, amit így lehet feltenni.

  Ha kérdésed van, akkor kérlek itt tedd fel, vagy a 325 topikjában, illetve a cikkel kapcsolatos észrevételek jöhetnek püben is.

  Ötleteket szívesen várok! :))

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1.Az uwsiteloader(.sh)

  Friss FFP-s vagyok, vajon mire kell ez nekem? :F

  Ez a kód hozzáad néhány adatbázist (repository-t) a nas slackerjéhez, amik tele vannak hasznos alkalmazásokkal!

  Telepíteni és futtatni pedig így lehet:
  wget http://wolf-u.li/u/441 -O /ffp/bin/uwsiteloader.sh
  chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.sh
  uwsiteloader.sh

  Folytatás...

  Mr Dini 6 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.