Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89651) kaciokos válasza dkess (#89650) üzenetére


kaciokos
őstag

Uramatyám, ezt a szörnyet. :)

Amúgy sajnos van egy szoba, ahova nagyon gyenge jel jut, ez a ház kialakítása és a router elhelyezése miatt van így, egyik sem változtatható, vagy legalábbis nem egyszerűen. Ezt hosszú évek óta egy plusz AP-vel oldom meg, de ha az AX82U-nak erősebb a WiFi-je, akkor lehet, hogy megszüntethetem az AP-t, az se lenne rossz.

Amúgy még az AX58U-t nézegettem, az kicsit olcsóbb, vagy az nem annyira ajánlott?

Köszi a segítséget.

(#89652) blakey válasza kaciokos (#89651) üzenetére


blakey
titán

AX58U 95%-ban ugyanazt tudja, mint az AX82U, előbbihez van Merlin FW, ha ez szempont. Az AX82U az AX58U "turbósított" változata, külsőben teljesen eltér, belső gyakrolatilag ua. Mindkettővel volt dolgom, mindkettő jó, az AX58U racionális választás, az AX82U meg egyszerűen jó választás.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#89653) szaboi6512 válasza kaciokos (#89651) üzenetére


szaboi6512
őstag

Már megírta @blakey

[ Szerkesztve ]

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#89654) dkess válasza kaciokos (#89651) üzenetére


dkess
őstag

Egyetértve blakey -vel - az AX58U főleg Merlin -el lehet egyfajta optimális választás. Értem ez alatt, hogy az AX82U ajánlásomat különösen ezen mondatod figyelembevéve tettem: "... már AX-es WiFi van, ha ilyen routert szeretnék, ami ráadásul ne legyen gyengébb az AC66U B1-nél ..."

Az AC66U B1 -ben 5 GHz -en 3x3 AC WiFi van. Az AX58U -ban AX 2x4:4 (5 GHz -en HT160 -al). Azaz kicsit itt felemás a helyzet - a legnagyobb előrelépés maga a WiFi "AX -ségéből" jönne leginkább.

Ugyanakkor az AX82U 5 GHz -en AX 4x4:4 ami azt jelenti, hogy a spatial stream -ek számában (mindkét irányban) is komoly előrelépés az AX mellett. Másfelől AX82U -val személyes jó tapasztalatok is vannak - igaz AX58U -val nincs (blakey -nek mindkettővel van).

Az AX58U (lehetőleg Merlin -el) akkor ajánlanám még igazán, ha abba a távoli szobába - akár második lépésben a későbbiek folyamán és a jelenlegi AP -t eladva - terveznénk AiMesh képes Asus routert mesh és kábeles backhaul -al.

(#89655) sicc_innen válasza Gubek-Einste (#89640) üzenetére


sicc_innen
tag

Köszönöm a választ!
Az Asus mellett döntök.
Mivel több is létezik, melyik appot érdemes hozzá feltenni a telóra?

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#89656) kaciokos válasza dkess (#89654) üzenetére


kaciokos
őstag

Köszönöm szépen a segítséget mindkettőtöknek. :)

Az AP egyébként kábellel van a routerre kötve, egész konkrétan egy ASUS AC57U v2 router AP módban, de ez sajna nem tud AiMesh-t, ráadásul a kábel is csak 100 Mb/s-ot tud, sima Cat5. A szoba egyébként a hálószoba, ott nem kritikus a szupergyors Internet, de ha lefekvés előtt még eszembe jut megnyitni egy weboldalt, a router WiFi-jére kapcsolódva néha meg sem nyílik, vagy csak bazi lassan. Ettől függetlenül a javaslatod alapján ha bedöglik az AP, már AiMesh-esre cserélem majd.

(#89657) asus1 válasza dkess (#89650) üzenetére


asus1
aktív tag

Igen teljesen külön ágon van a hifi. Órától jön egy külön tápösvény, saját HiFI-tuning biztivel, a tápösvény végén egy IEC dugó van, ami közvetlen egy elosztóba megy.
Egyébként igen, a táp hoz nagyon sokat, de a kábelek még rátesznek egy nagy lapáttal.
Nem is rossz ötlet átkondizni 🤷🏼‍♂️😅

(#89658) Gubek-Einste válasza sicc_innen (#89655) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel több is létezik, melyik appot érdemes hozzá feltenni a telóra?
Ezt kell a router mellé használni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89659) dkess válasza asus1 (#89657) üzenetére


dkess
őstag

Igen, nálam is külön ágon van a HiFi (bár inkább házimozi ami fajsúlyosabb nálam). Ugye van a "korrekt iskola" miszerint karvastagságú erekkel (nem a kábel - csak egy ér!) meg erősáramú (akár egyedi gyártású) kötőelemekkel egyebekkel állunk oda. Itt azért hoztam egy "ésszerű" kompromisszumot és ebbe az utcába már nem mentem bele. Van egy olyan érzésem, hogy Te sem.

Vegyük a router kérdést (a HiFi oldal teljesen rendben van tegyük fel). Nos a lineáris táp + vezeték része a dolgoknak pipa. Most vagy Te is hozol egy "ésszerű döntést", hogy mindezek mellett megelégszel egy adapterrel a csatlakozó terén vagy akár cseréled magát a csatlakozót - vagy, ha ennél többet akarsz akkor tényleg ne állj meg a router átkondizásánál sem ... :)

Félreértés ne essék - kondiztam már routert, nem egy rakétatudomány. Ráadásul gyorsan is megvan ... ;)

(#89660) _ak_ válasza dkess (#89644) üzenetére


_ak_
addikt

Nem probléma, PC-t amúgy is nagyon ritkán használnak, többségében csak a telefonok lógnak a wifin.
Az ötlet nem hülye, amúgy is így állnak hozzá, viszont lehet, hogy bepróbálkozom az egyiknél, hogy nem akarja/tudja-e megnyomni a keretet. Mm megfordult a fejemben, hogy esetleg kettő, akár használt, Strong 1610-et is össze lehetne halászni. Bár ahogy mondtad a ZTE ONT korlátozott képességei miatt, ez sem biztos, hogy jobb út.

Nehezen tudok elvonatkoztatni a saját igényeimtől, pedig ennyire hétköznapi igényeknek akár meg is felelhet. Itt tipikusan a Set and forget érvényesül.

[ Szerkesztve ]

Let's begin, de gozaimasu!

(#89661) dkess válasza _ak_ (#89660) üzenetére


dkess
őstag

Azt a részét lehet nem értem, hogy amennyiben a ZTE ONT bridge módba kerül(ne), akkor a "korlátozott képességei" miért is számítanának. Ugye pont az lenne a lényeg, hogy amennyiben nem router módban futtajuk, hanem átkérjük bridge módban akkor onnantól a saját routerünk képességei lesznek a mérvadóak. WiFi tekintetében akár mesh -be konfigurálva ...

(#89662) _ak_ válasza dkess (#89661) üzenetére


_ak_
addikt

Itt konkrétan arra gondoltam, hogy visszállitani a ZTE-T router módba és Strongokat használni a Wifire. Utóbbi nem funkcionál routerként, nem?

Let's begin, de gozaimasu!

(#89663) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Sziasztok!

Mostanában kerül felszerelésre ismerősömnél az itt a fórumban ajánlott (ezúton ismét köszönet dkess-nek) a két TP-Link CPE510 eszköz és ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mostanában mely routerek az ajánlottak?
Sávszélességből max 100Mbit-es elég mert a CPE510 eszköz maximum ennyit tud és ezen CPE510-es eszköz lesz LAN kábellel a routerrel összekötve, így fogja a router a kapott LAN jelet WLAN-ként továbbítani.
Ami fontos, hogy viszonylag sok (akár 15-20db) rá csatlakozó eszközt (elsősorban okostelefon és tablet) is ki tudjon minden probléma nélkül szolgálni és legyen benne Guest mode, illetve hatótávja a routernek is jó lenne ha viszonylag nagy lenne, hogy 1-2 emelettel a router alatti szinteken is esetleg lehessen a router jelét fogni.

[ Szerkesztve ]

(#89664) Gubek-Einste válasza Daywalkerke (#89663) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

illetve hatótávja a routernek is jó lenne ha viszonylag nagy lenne, hogy 1-2 emelettel a router alatti szinteken is esetleg lehessen a router jelét fogni.
Erre semmilyen garancia sincsen, hogy össze fog jönni, sőt valószínűleg nem fog, ilyen esetekre szoktuk ajánlani a másodlagos eszköz beüzemelést.

TP-Link Archer C5v4/C6/AX10/AX20 vagy Asus AC57Uv3/AC65P/AX55 amivel érdemes lenne próbálkozni, ha van lehetőség akkor érdemes lenne feljebb is menni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89665) dkess válasza _ak_ (#89662) üzenetére


dkess
őstag

Upsz, jogos - akkor legyen 2*AC57U v3.

@Daywalkerke, #89663

Szia,

Nagyon szívesen. Amire Nálad mindig nagyon figyelni kell azok a részletek. Ilyen például, hogy a fogadó oldalon kellene az a router ami továbbosztaná az internetet ebben a másik lakótömbben. Ugye a feladó oldalon 200 Mbps internet elérés van, aminek a fele (gyakorlatilag majd 100 Mbps) kerül ilyen módon továbbosztásra. Eredetileg is ez volt a terv. Sőt amennyire jól emlékszem még más lakótömb(ök) is képben voltak amikkel nem tudni mi a helyzet ...

Természetesen nyugodtan javítsál ki, ha valahol rosszul emlékeznék avagy változott volna valami.

Ugye az is fontos lenne, hogy nem igazán arról lenne szó, hogy "1-2 emelettel a router alatti szinteken is esetleg lehessen a router jelét fogni", hanem konkrétan 3 emeletet - emeletenként több lakással - kellene besugározni és kvázi stabil internetelérést biztosítva ezáltal.

Ugye nagy vonalakban arról lenne szó, hogy a 3. emeleten lenne a "központ" - ide kellene egy router. A lakások eloszlása így nézne ki:

- 3. emelet - két lakás (itt két szomszédos lakás)
- 2. emelet - két lakás (itt a két érintett lakás nem szomszédos)
- 1. emelet - egy lakás

ahol egyébként 3 lakás (beleértve a legfelső szinten levőt, ahol a router lenne) egymás alatt van. További lényeges szempont, hogy kábelezés sehova nem megoldható. Ez ugye azért is kellemetlen, mert a logikus dolog az lenne, hogy legfelül lenne egy switch és mindegyik lakás kapna egy kábelvéget aztán azt rak rá amit akar (pl. routert AP módban).

Úgy egyébként elő lehetne venni valakit akinek van fantáziája valamennyire. Mert az egy dolog, hogy nem volt soha tetőantenna (és ahhoz függőleges irányú csatorna), de hogy pl. lefolyó, fűtéscső, gáz, hideg/melegvíz (beleértve a közös használatú helyiségeket) az azért már nekem is furcsa. Avagy tényleg ennyire "sivatag" van közmű szempontból. Avagy "Z" tervként akár a lépcsőházban lemenni egy emeletet ...

Miért is nyűglődök ezen ennyit? Ennek több oka van. Egyfelől az egyszerű SOHO cuccokat (ezt nagyjából determinálja a kb. költségkeret is) úgy tervezik, hogy nagyvonalakban vízszintesen mondjuk egy lakásnyi területet le tudjanak fedni. Ugyanakkor most mind vízszintesen és függőlegesen is van távolság, falak, födém minden irányban ...

Amit fontos megjegyezni mindjárt. Általánosságban is, de jelen esetben különösen itt "garancia" nincs. Mi nem vagyunk ott, nem látjuk a környezetet, pontos igényeket stb. valamint félinformációk alapján próbálunk okoskodni. Úgyhogy kérlek vedd is annak a továbbiakat ...

Apropó - jut eszembe, volt róla szó, hogy egy routerrel rápróbáltok, hogy milyenek a vételi viszonyok az egyes lakásokban. Ennek mi lett az eredménye?

Amennyiben csak WiFi -ben gondolkodnánk és akár pl. Mesh -ben is, akkor azzal a következő gondok is lehetnének azon felül persze, hogy az egyes egységek magukkal a kliensekkel is versenyeznének a WiFi erőforrásokért. Ez pedig az, hogy Tri-Band esetén (dedikált backhaul) lehetne valamennyire használható vagy legalább sok spatial stream -et támogató eszközöknél. Az utóbbi "csak simán" drága - az előbbi meg "nagyon" ...

Most így első körös "ötletként" azt mondanám legyen (legalább) két eszközös mesh. A 3. emelet és az alatta levő lakás. Mondjuk 2*AC57U v3 (ez egyszerűen a falra is szerelhető akár). Az alábbiak figyelembevételével:

- az eszközök helyével illetve azokon az antennákkal egyesével is "játszani" kell,
- a 3. és a 2. emeleti routeres lakásban legalább kábelre tenni amit csak lehet, hogy legalább ezen kliensek ne terheljenek rá a WiFi -re,
- SmarConnect kikapcs., külön SSID/jelszó mindkét sávra. A két routeres lakásban (+ esetleg a 3. emeleti szomszédosban - mivel a 2.4 GHz igen leterhelt, ahogy korábban írtad) minden csak 5 GHz -es sávra csatlakozzon. A maradék lakásokban pedig csak a 2.4 GHz -es sávra ...

Még egyszer - valahogy oldjuk meg, hogy legalább a két emelet között legyen kábel. Ekkor esetleg lehetne játszani a binding -el (kliensek AP -hoz kötése) is. Adott esetben a 3. emeleti szomszédoknál is lehetne a bejárati ajtónál ki- illetve be jellegű kábelezés, ha máshogy nem megy ...

(#89666) sicc_innen


sicc_innen
tag

Üdv!
Megvettem és beüzemeltem az általatok javasolt az Asus AC57U v3 routert a lakásban. Nagyon frankó és hyper a régi D-Link után. (Az elvárásaimnak teljesen meg fog felelni.)
A beállításoknál nem találtam a sugárzási teljesítmény szabályzására lehetőséget. Lehet, hogy nincs benne ilyen? (A régiben volt: low, medium és high fokozat)
Lejjebb venném a kraftot, amennyiben lehetséges, hogy a szobanövényeket egy kicsit kíméljem. :)

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#89667) dkess válasza sicc_innen (#89666) üzenetére


dkess
őstag

Az alábbi menüben tudod állítani a sugárzási teljesítményt:

(#89668) kiir válasza dkess (#89667) üzenetére


kiir
tag

Nincs benne ilyen menüpont, nem lehet állítani a sugárzási teljesítményt. Én részben ezért adtam el az enyémet. (Bár az még egy szoftverfrissítéssel ezelőtt volt.)

(#89669) sicc_innen


sicc_innen
tag

Igen, sajnos nálam is jóval kevesebb állítási lehetőség van, majdnem csak a fele.

Minden változik, csak a Boltzmann-állandó

(#89670) Daywalkerke válasza dkess (#89665) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Szia!

A régi routerrel való mérés ma vagy a napokban lesz, ezért is kezdtem router után érdeklődni.
Vezetékelés különböző okokból sajnos egyáltalán nem megoldható az épületben, így csak a vezeték nélküli megoldások jöhetnek szóba, de mivel a router a legfelső 3. emeleten lesz, így az alatta levő 2. emeleten lévő lakásokban szerintem biztosan elegendő lesz a jelerősség, így csak valószínű, hogy az 1. emeleti 1db lakásban lehet, hogy gyenge vagy nem lesz jel, de ha így lesz akkor a 2. emeleti egyik lakásba (ami közvetlen az 1. emeleti lakás felett van) el lesz helyezve egy konnektorba egy TP-LINK TL-WA850RE range extender, mert ilyen eszköze van már most is az ismerősömnek, így ennek a jelét már az 1. emeleti lakásban is valószínű, hogy lehet majd fogni és pont emiatt keresek viszonylag stabilabb routert ami elbírja ezt a range extendert és még a rá csatlakozó akár 15-20 eszközt is, mely eszközök és a range extender mindegyike Guest módban fog a routerre csatlakozni.
Egyébként egy router ki tud szolgálni egyszerre akár több range extendert is?
Mert ha igen akkor talán az is egy megoldás, hogy a fogadó oldalon minden lakásba lenne téve egy ilyen TP-LINK TL-WA850RE range extender, mert ennek 4-5000Ft körüli ára még megfizethető és amik mind a 3. emeleten lévő routertől kapnák vezeték nélkül a jelet.

[ Szerkesztve ]

(#89671) dkess válasza Daywalkerke (#89670) üzenetére


dkess
őstag

Majd kíváncsian várjuk az eredményt.

Most röviden - ahogy írtam az egyszerű és legolcsóbb kategóriás SOHO routerek igazából egy lakásnyi területre vannak optimalizálva és igazából a vízszintes irányokban "tündökölnek". Most meg igazából szinte a tér minden irányában gyakorlatilag egy 3 emeletnyi lakótömböt kellene lefedni a felső széléről. Amennyiben még extender -el is súlyosbítjuk a helyzetünket az nyilván nem fog hozzáadni sokat a történethez. Úgy egyébként nem leírva úgy gondolkodtam, hogy amennyiben mindenképpen akarunk extendert, akkor azt a fentebb leírtak mellett esetleg a legalsó szinten lehetne bepróbálni ...

Ugye ezért is tartottam lényegesnek, hogy legalább a két felső szinten ahol a lakások és feltételezhetően a klienseszközök 80% -a (4/5 lakás) található. Azokat két WiFi -s eszköz vízszintes irányban még meg tud szórni WiFi -vel valamennyire.

Ez a TP-LINK TL-WA850RE extender csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tudó jószág. Ide inkább kétsávos dolog kellene - mondjuk TP-Link RE205 (AC750), RE305 (AC1200) - 11-12K HUF. Inkább az utóbbi, ha már ugyanannyiba kerülnek.

Úgy beállítva, hogy mindegyik extender csak 2.4 GHz -en csatlakozzon a főrouterhez. A továbbadás az illetékes lakásba pedig csak 5 GHz -en legyen. Klienseszköz nem csatlakozhat közvetlenül a főrouter 2.4 GHz -es sávjához. A főrouter lakásában a főrouter 5 GHz -es sávjára csatlakozzanak a kliensek (az előző mondat értelmében is a 2.4 GHz -et hagyják békén). Ha kell cseréljék le azt a klienst ...

Főrouternek valami olyasmit lenne érdemes választani, ami 2.4 GHz -en sok (2 -nél több) spatial stream -et támogat. Na ilyenből nem lesz egyszerű olcsót találni, de itt most teret adok az ötletelésre másnak is ...

Persze eszembe jutott olyan "hülyeség is", hogy a legfelső szinten egy lefelé fordított CPE210 -el (ugye ez a 2.4 GHz -es variáns) lehetne variálni AP módba állítva (akár multi SSID -val). Persze sok spatial stream ebben sincs, de legalább irányítottan sugároz/hallgatózik ... Persze ekkor kellene a legfelső szobába is extender amit meg AP módban (kábelesen) csatlakozna a CPE510 -ből jövő UTP -n lógo switch -be ...

[ Szerkesztve ]

(#89672) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Régebben mikor itt jártam akkor az Asus ac65p volt az ajánlott erős router ami még elég jó ár /érték arányban volt. Még mindig az Asus ac 65p az egyik legjobb ár érték arányú erős hardverű router? Vagy van már más is? Végre modem módba lehet rakni a szolgáltatói routerem de a tenda AC9 routerem csak részben jobb a szolgáltatóinál. Böngészés gyorsabb de a letöltés lassabb. Ezen javítanék az Asus ac65p - vel. Torrentezek (250-350 torrent fut általában) és kell egy erős router. Torrent letöltés is lassabb mint a szolgáltatói routerrel csak a böngészés gyorsabb de az eléggé észrevehetően gyorsabb. Szóval a lényeg, hogy még mindig az Asus ac 65p a tuti vagy már más?

(#89673) Gubek-Einste válasza Imi1981 (#89672) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha nem kell AX-es wifi akkor az Asus AC65P még mindig jó választás lehet.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89674) Imi1981 válasza Gubek-Einste (#89673) üzenetére


Imi1981
veterán

Kösz! Ahogy nézem már olcsóbb mint mikor régebben néztem. Nem kell wifi 6 ha az a AX azt jelenti. Akkor a 65P lesz.

(#89675) Gubek-Einste válasza Imi1981 (#89674) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen, AX = wifi 6.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89676) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Helló!

Irodai célra kellene egy 4G képes router. Nem várunk semmi extrát tőle csak hogy megbízható legyen. Akár lehet olyan spéci mobil router is, hogy csak egy LAN portja van.
Tudtok ilyet ajánlani?

⭐ Stella

(#89677) dkess válasza radi8tor (#89676) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Mondjuk TP-Link MR100.

(#89678) radi8tor válasza dkess (#89677) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Köszi ez jónak tűnik. :R

⭐ Stella

(#89679) Daywalkerke válasza dkess (#89671) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Sikerült is megejteni a tesztet és a két CPE510 eszköz között tökéletes a vezeték nélküli adatátvitel 5Ghz-en, a kiinduló ponton lévő oldalon a router jelenleg max 46Mbit/sec sebességéből (jelenleg 50Mbit/sec csomagra van előfizetve) a fogadó oldalon 43-44Mbit/sec megvan, tehát a veszteség minimális és egy több éves TP-Link TL-WR940N v2 routerrel le is lett tesztelve (ez a router lett LAN kábellel a fogadó oldali CPE510 eszközhöz kötve) és a 3. emeleten mindegyik lakásba 80-90% körüli mindenhol a router által kibocsátott jel (30-35Mbit/sec), a 2. emeleten is 70% körüli (25Mbit/sec), az 1. emeletet pedig ma nem tudtuk tesztelni, de legrosszabb esetben ha ott nem lesz már wifi jel akkor a 2. emeleten a WA850RE extendert egy konnektorba dugva és a jelet "felerősítve" már biztosan lesz ott is megfelelő jelerősség, úgyhogy innentől már csak az lenne a kérdésem, hogy a mostani legújabb vagy a régebbi (mint a mai tesztben is használt TP-Link TL-WR940N v2) routereknek van-volt nagyobb hatótávja?
Mert igazából legszívesebben ezt a TP-Link TL-WR940N v2 routert meghagynám, de a "legfrissebb" firmware hozzá már 2015-ös, így ha lenne most kapható legalább ilyen jelerősséget kibocsátó router mint a TP-Link TL-WR940N v2 és lenne benne Guest mode akkor több már nem is kellene.
5Ghz egyáltalán nem elvárás, hogy tudja a router, a 2 legfontosabb elvárás, hogy legyen benne Guest mode és a hadrware probléma nélkül ki tudja szolgálni az egyidőben rá csatlakozó akár 15-20 eszközt is akár a range extenderrel együtt.

[ Szerkesztve ]

(#89680) dkess válasza Daywalkerke (#89679) üzenetére


dkess
őstag

Örülök neki. Valamiért 200 Mbps -re emlékeztem a feladó oldali internet előfizetés terén - akkor ezekszerint rosszul.

A két CPE510 simán tudna a gyakorlatban is 95 Mbps -es átlagot. A videóban amit annak idején átküldtem ott ugye párszáz méteren méregettek ki ennyit és az oda-vissza másolgatáskor is hozta ezt az átlagot - így nagyobb internet esetén is megállja a helyét.

Az újabb routerek biztosan nem lesznek erősebbek. Ez sajnos igen szigorúan szabályozva vannak és eléggé "tökön" vannak rúgva ebből a szempontból (EU szabályozás). Ezek a sebességek viszont alakulnának (nem jó irányban), ha mondjuk az összes kliens rá lenne csatlakozva a fenti routerre.

Úgyhogy akkor mehet a repeater -es móka ahogy írtam (kétsávosakkal, hogy a kliensek kapcsolódása ne zavarja a 2.4 GHz -es router-repeater kapcsolatokat). A TP-Link TL-WR940N v2 -ben is van repeater mód - azonban ez nem kétsávos sajnos. Amennyiben egy mód van rá, akkor ezt is cseréljük lehetőleg avagy mondjuk legalul felhasználható (vagy ahol a legkevesebb kliens van).

A TP-Link TL-WR940N v2 egyébként azokat a sebességeket tudja legfeljebb amiket írtál is - úgyhogy azok nem rosszak ...

(#89681) Daywalkerke válasza dkess (#89680) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszi a választ.
Sajnos annyi pénze nincs az ismerősömnek, hogy minden lakásba vegyen az általad írt kétsávos extenderekből, inkább egy jobb routert venne és az 2. emeleti lakásba meg menne a már most is neki meglévő WA850RE extender, ami az 1. emeleti lakásba is továbbítaná a jelet, mert a 2. és 3. emeleti lakásokba a teszt router (TP-Link TL-WR940N v2) teljesen megfelelő jelerőségeket produkál, tehát pont emiatt keresek most neki egy stabil, megbízható routert, ilyet tudsz ajánlani?
Dual band router egyáltalán nem fontos mert egyik lakásban sincs jelenleg olyan eszköz ami 5Ghz-es wifi jelet tudja kezelni.

(#89682) Tutivesztes


Tutivesztes
tag

Sziasztok!

Nyilván már a fórumban a válasz, de friss ajánlást szeretnék. Adott egy UPC/Vodafone fehér connect box, szakadozó, néha ledobáló WiFi-vel. Szeretnék egy routert mögé, ami legalább ilyen WiFi jelentőségét produkál mint ez a fehér szenny. A C7 archer sajnos gyengébb mint ő, így eladtam, viszont most stabil wifit szeretnék, legalább 5-6 gigabites portot. Azt nem mondom hogy ár nem számít, de inkább a felhasználó barát beállítás, és a soha ne kelljen hozzányulnom elv játszik :)) Mondjátok meg mit vegyek az aktuális kínálatból ami bikaerős stabil wifit ad, 500-1000-es net esetében is.

Agyatlan idiótaként élni jó. Én csak tudom.

(#89683) blakey válasza Tutivesztes (#89682) üzenetére


blakey
titán

Asus AX88U, leginkább a portok száma miatt :), egyébként meg Asus AX58U és egy switch.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#89684) dkess válasza Daywalkerke (#89681) üzenetére


dkess
őstag

Félreérted a koncepciót. Az a része OK, hogy 2.4 GHz a házon belül kevésbé zavart, mint azon kívül (ugye erről még régebben volt szó), de ettől függetlenül hamarabb betelik. Azaz, ha ezt a csak 2.4 GHz -es routert használjátok repeater -nek, akkor egyfelől az amúgysem acélos képességeit mindjárt oszthatjuk kettővel - másfelől arra a sávra fog visszasugározni (csak más csatornán - amin aztán még osztozik a ki tudja mivel) amin kapja. A kétsávosaknál ugye a 2.4 GHz teljes mértékben a vételre fordítódhatna (azon nem is adna WiFi -t) - míg az 5 GHz csak a kliensekre mehetne ...

Stabil, megbízható routerből van egy raklap féle amik ajánlva is voltak. Amit érdemes lenne azért érteni, hogy 10K HUF alatt csodák azért nincsenek. Főrouternek, mint legolcsóbb alternatíva C5v4 (erre mehetne akár OpenWRT is - azzal némileg erősebb sugárzási teljesítményt is ki lehet csiholni) vagy C6.

(#89685) tylerddd


tylerddd
veterán

Helló! Huawei B535-höz mennyire érdemes, közvetlenül a routerhez csatlakoztatott, tehát nem padlásra, ablakra stb. szerelhető LTE antennát venni? A router 5/5 jelerősséget mutat alapból, ugyanakkor több felhasználó nagyobb sebességet ért így el az eszközzel. Köszi!

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#89686) dkess válasza tylerddd (#89685) üzenetére


dkess
őstag

Azon a konkrét helyen és pozícióban érték el ezeket a azokat a "nagyobb sebességet" a felhasználók ugyanannak a szolgáltatónak a hálózatára csatakozva (esetleg ugyanolyan jellegű előfizetéssel is)? Amennyiben igen, akkor feltétlenül - egyébként nem biztos.

(#89687) tylerddd válasza dkess (#89686) üzenetére


tylerddd
veterán

Igen, ugyanaz volt minden, előtte/utána képeket dobtak fel.

[ Szerkesztve ]

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#89688) dkess válasza tylerddd (#89687) üzenetére


dkess
őstag

Akkor legközelebb hagyjátok rajta a külső antennát, ha úgy jobb ...

(#89689) Daywalkerke válasza dkess (#89684) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszi az infót, de ahogy írtam 5Ghz kliens eszközök (mobilok, tabletek) egyáltalán nem lenne használva, mert minden eszköz ami rácsatlakozna a routerre az csak 2.4Ghz-et ismeri, ezért inkább olyan routert keresnék ami bár nem tudja az 5Ghz-et, de a sugárzási teljesítménye erősebb és ki bír szolgálni probléma nélkül akár 15-20 egy időben rá csatlakozó eszközt is + a range extendert.
Árban pont amiatt mondta ismerősöm, hogy ha lenne egy ilyen router akkor akár 20e Ft-os árig is el tudna menni.

Arukereso-n rákerestem ezen két általad írt routerre (C5 és C6) és van több negatív értékelés is rólunk, hogy sokszor ledobálja a rájuk csatlakozó eszközöket és sokszor újra is kell indítani őket, amik olyan dolgok ami ismerősöm számára nem megoldható, mert sokszor nem lesz senki abban a lakásban ahol a router van, így ha sokszor kell újra indítani ezeket a routereket meg sokszor ledobálja a rá csatlakozó eszközöket akkor ezen routerek nem opciók.

Asus routerek közül melyek mostanában amelyeknek viszonylag jó a sugárzási teljesítményük?

[ Szerkesztve ]

(#89690) ra^ven


ra^ven
senior tag

Sziasztok!

Két kérdéssel fordulok hozzátok:
1. Van egy ASUS N18U routerem 2 családi ház fő routere, ha ezt cserélném egy korszerűbb és wifi-ben is gyorsabb routerre mi lehetne jó alternatíva? (TréOnline 1000-es netre)

2. Édesanyáméknál van egy TP-LINK 741ND döglődik, ott DIGINet 1000-van, melyik lehet a legjobb utód 10-20k között?

Köszönöm szépen.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#89691) Gubek-Einste válasza ra^ven (#89690) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1; Ha nem kell AX-es wifi akkor Asus AC65P, ha kellene és/vagy hosszútávra tervezel akkor AX56U és felette.

2; Asus AC57Uv3 vagy TP-Link Archer C5v4/C6.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89692) ra^ven válasza Gubek-Einste (#89691) üzenetére


ra^ven
senior tag

Ezer köszönet! :R

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#89693) dkess válasza Daywalkerke (#89689) üzenetére


dkess
őstag

Hát ránéztem árukereső oldalon a C5v4 értékeléseit. Az aránylag sok értékelésből volt egy aki az 5 GHz -es hatótávon akadt meg (ami Téged nem érdekel) meg még egy aki mindkettő sávon. Mondjuk ezeket olvasgatva nem voltam biztos benne, hogy nem egy hozzád hasonló projektben voltak benne - azaz például egy egész lakótelepet WiFi -vel akartak ellátni.

A harmadikat a "legviccesebbet" a végére hagytam. Egy jó ember külön nagy betűkkel reklamálja, hogy Neki 300 méter hatótávot ígértek és hát ezt nem hozza a router. Namost nem tudom ki ígérte neki, de nem a gyártó az biztos. A TP-Link -es gyártói oldalon a típusra rákeresve volt egy nagy kép aminek a közepén ez volt:

"Erős, nagy hatótávolságú Wi-Fi"

Aztán alatta levő szövegben az egyik mondat: "A 2,4 GHz-en 300 Mbps és a kristálytiszta 5 GHz-en 867 Mbps sebességgel az Archer C5 tökéletes választás az ..." .

Most amennyiben a "kristálytiszta 5 GHz" -es bullshit -től ( :D ) eltekintünk, akkor szerintem a kivastagított részt érthette 300 méternek ... :)

Szerintem legyen C5v4 és tegyetek próbát a gyári legfrissebb fw -vel (frissítés után gyári visszaállítás mindjárt). Aztán, ha kellene még egy kis kakaó, akkor OpenWRT. Ez utóbbiban elméletileg lehet még húzni kicsit az adási teljesítményen.

Természetesen tartom a korábban leírtakat - ebben a projektben ilyen távolságokra, 3 emeletre, ennyi kliensre és ilyen költségkerettel semmilyen garancia nincs. Nem is lehet ... Amennyiben valamilyen szinten működik, akkor jó ...

(#89694) Daywalkerke válasza dkess (#89693) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

ASUS routerekből esetleg tudsz hasonlót ajánlani mint a C5v4?
Mert ismerősöm azt mondta, hogy neki az utóbbi években eddig mindig ASUS routerei voltak és ezekkel nagyon meg van elégedve, ezért most is ASUS routert venne, a teszt router (TP-Link TL-WR940N v2) sem az övé volt hanem egy ismerősétől kapta kölcsön a teszt idejére.

(#89695) dkess válasza Daywalkerke (#89694) üzenetére


dkess
őstag

Az AC57U v3 férne bele még a keretbe, de pl. amennyiben nem lenne mesh (kábeles backhaul -al pláne), akkor olyan sokkal többet nem nyújt WiFi terén ...

(#89696) Daywalkerke válasza dkess (#89695) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszi a választ.
Megnéztem a C5v4 és az AC57U v3 gyártói weboldalaikat és míg az ASUS-nál a legfrissebb firmware 2021.03.30-i, addig a TP-Link-nél csak 2019.02.04 és gondolom ez utóbbihoz új firmware már nem is nagyon lesz, ezért marad az Asus, remélem hatótávban nem lesz vele probléma és legalább lesz akkora a hatótávja mint a TP-Link TL-WR940N v2 routeré.

[ Szerkesztve ]

(#89697) woodworm válasza Daywalkerke (#89696) üzenetére


woodworm
veterán

A C5-öshöz viszont van padavan, amit több közösség is napra készen tart.

(#89698) keekee


keekee
tag

Sziasztok, az elmúlt időkben egyre gyakrabban tapasztalok bosszantónál bosszantóbb problémákat az itthoni adatátviteli rendszerrel: vidéki könnyűszerkezetes faház, Asus RT-N18U főrouter a nappaliban, kb 40 méterrel hátrébb kábellel összekötve még egy RT-N18U AP módban üzemeltetve, kábelNET, 500/30 Mbps (nagyjából állandó vonali sebességgel). Gyakorlatilag az a tapasztalat, hogy irgalmatlan gyenge válaszidők jönnek bármely pingelt weboldal felől, miközben pl. egy ncore letöltés hiba nélkül hasít (gyakorlatilag a maximális átviteli sebesség, vagyis kb. 50 MB/s környékén). Az udvarban szinte állandósult a probléma, hogy megszakadás mentesen sugároz a wifi 2,4 GHz-en, de simán megszakad bármelyik NETrádió, mindegy, hogy TuneIn, vagy más app-pal, esetleg böngészőből hallgatva... Mindkét Asus eszköz automatikusa újraindul hajnal 2:00-kor naponta. A fenti anomáliák így is fel-, felütik a fejüket... Elgondolkodtam komolyabb MESH rendszer vásárlásán, szeretnék ötleteket, véleményeket hallani Tőletek! A lakásban szükség lenne legalább 4 gigabit portra, az udvari eszköznél nem lényeg, de ragaszkodnék az utp-s összekapcsolásukhoz, hanyagolnám a wifi-wifi adatátvitelt, sajnos rosszak vele a tapasztalataim :(

Előre is köszönöm szépen a segítséget, ha szükség van további infókra a megfelelő eszköz ajánlásához, privátban is beszélhetünk, hogy ne terheljük a topic többi lakóját az én problémámmal :D

Üdv,
Krisztián

(#89699) Gubek-Einste válasza keekee (#89698) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Mindkét Asus eszköz automatikusa újraindul hajnal 2:00-kor naponta.
Miért? Az ilyen eszközöket folyamatos üzemre vannak tervezve.
Az én N18U-m 300+ napos uptime-mal ment anno és csak a villanyóra csere miatt szakadt meg, a mostani AC65P pedig 423 napja meg folyamatosan.

[IElgondolkodtam komolyabb MESH rendszer vásárlásán, szeretnék ötleteket, véleményeket hallani Tőletek! A lakásban szükség lenne legalább 4 gigabit portra, az udvari eszköznél nem lényeg, de ragaszkodnék az utp-s összekapcsolásukhoz, hanyagolnám a wifi-wifi adatátvitelt, sajnos rosszak vele a tapasztalataim :(
Jó irány a mesh hálózat kiépítés, sőt a kábeles összekötés az ajánlott.

Mivel jelenlegi is Asus eszközeid vannak így AiMesh lenne a számodra a legoptimálisabb.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89700) adnoctum18


adnoctum18
senior tag

Hello!

Igmp kepes routert szeretnek, olyan modon oldanam meg az iptvt, hogy a telekomos hgw-tol kapna wifin a jelet a router, amibol kabellel kapna a netet a set top box a tv mellett. Megoldhato lenne egy ilyen konfiguracio pl. egy Archer C5 V4-el? Ha nem, mas opcio esetleg 20k-ig?

---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."---

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.