Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90301) dkess válasza SafE84 (#90300) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen.

Igen, valamennyire részét képezte az ajánlásomnak az is, hogy az AX56U és az AX58U is aránylag jó akcióban van most.

Persze nem annyira mint annak idején az AX82U 25K HUF -ért (igaz, ez nem akció volt, hanem adminisztrációs hiba, sok bolt érintett volt, de csak egy délelőttig tartott ... :) ) vagy éppen nemrég ami valódi akció volt 2-3 napig több boltban is a CT8 30K HUF alatt meg a CD6 Duo-pakk 25K HUF alatt ...

Ahogy nézem amit érdemes még most "akciós alapon" venni akit pont ilyesmi érdekelne az AX56U meg AX58U -n kívül:

- C6 - 10K HUF ( [link] ). Egy "kellemes" AC1200 -as router gigabit -es portokkal,
- MR100 - 17K HUF ( [link] ). Egy alap 4G SIM kártyás router, N -es WiFi -vel meg 100 Mbps -es LAN portokkal.

(#90302) realist


realist
őstag

Az eddig használt Linksys e900 routeremet utoléri a vég mivel többet szeretnék mint amit tud.
Az alábbiakkal kell megbirkóznia az újnak:
- 60 nm tégla lakás
- 2 eszköz lanon, 8-10 wifin (wifi jel szempontból az e900 is nagyjából rendben volt)
- jelenlegi net digi 100/100 Mbit ez lesz napokon belül 500/300 Mbit és kb 1 éven belül gigára változik
- szülői felügyelet, azaz adott eszközök hozzáférési idejét tudjam korlátozni és a megtekintett oldalakt is
- NAS most kerül a hálózatra, ezt szeretném kívülről minél biztonságosabban elérni ezért DDNS és openVPN
- tudjak pl ország alapján szűrni, hogy milyen IP-ket eleve ne engedjen (bár ez ma már szerintem alap tudás)
- router konfiguráláshoz közepesen hülye vagyok (kb. port forward, MAC szűrés szint), éppen ezért jó lenne valami AI alapú megoldás mint pl AiProtection Pro. Vagy vmi ami esetleg add ajánlásokat/vizsgálatot végez, hogy vmit nyitva hagytam-e amit nagyon nem kellene
- nem menjen pár év alatt tönkre :D
- 30-40e forint környékén jó lenne megúszni, persze ha van vmi best buy ami kicsit több meggondolom

kösz segítséget! :R

(#90303) realist válasza realist (#90302) üzenetére


realist
őstag

Jól gondolom, hogy a fent írtakra egy AX56U megfelelő megoldás lenne?

(#90304) dkess válasza realist (#90303) üzenetére


dkess
őstag

A DDNS -t biztosan, de akár az openVPN -t is NAS -ra bíznám - bár nem tudjuk milyen NAS lesz ...

Az ország alapján szűrés SOHO routereknél nem "alap tudás" ...

Ezek alapján azt mondanám: AX58U - 40K HUF ( [link] )

Erre mehet egy Merlin. Akkor pl. tudsz majd Geo-IP szűrést vagy script -el (amennyire jól tudom IPv6 -ra nem jó): [link] vagy éppen Skynet : [link] .

(#90305) realist válasza dkess (#90304) üzenetére


realist
őstag

DS218play a NAS.

A AX58U az AX56U-hoz képest a Merlin és az ország szűrés miatt ajánlod vagy van egyéb a fent írt feltételek szempontjából jobb?

kösz!

(#90306) dkess válasza realist (#90305) üzenetére


dkess
őstag

Van Merlin az AX56U -ra is. Valamint bár a AX56U is jó akcióban van most, de az AX58U is ... Jobb WiFi az utóbbiban - megéri a felárat ...

(#90307) realist válasza dkess (#90306) üzenetére


realist
őstag

Kösz! Le is csaptam az akciósra (58U), még volt a közelben. :) Ma be is tervezem üzemelni, nekilátok az ASUS routerek topic olvasásának.

[ Szerkesztve ]

(#90308) godjopet válasza MaCS_70 (#90299) üzenetére


godjopet
csendes tag

Igen, ez lett volna a cél, hogy maga a router kezelje a torrenteket, hiszen jelenleg laptopról fut a torrentkliens. Úgy tűnt viszont, hogy ez vagy "mókolással" (Padavan), vagy pedig DM-mel rendelkező routerekkel működne csak, amik általában drágábbak mint amit én rászánnék - pontosabban amit rászánnék felárként hogy ne laptopról kelljen futtatni a torrentklienst.

Gyorsan kellett valamit kieszközölnöm, így tegnap vettem egy használt Asus RT-AC85P AC2400-et egy tizesért. Kipróbáltam, a médiaszerver része jónak tűnik, beolvastattam vele 2 TB filmet/zenét, másik helyiségből is szaggatásmentesen játssza a FHD~10 Mbps filmet wifin, sőt még bele is lehet rendesen tekerni.
Azt még nem próbáltam, hogy az otthoni hálózat másik készülékén futtatott letöltést lehet-e egyenesen a routerhez csatlakoztatott HDD-re irányítani, de gondolom legfeljebb csak a Sambát kell beállítani hozzá(?)

Ha ez így működne, az már teljesen megfelelne nekem, remélem fog is. Nem nagy probléma hogy nem a router kezeli a torrentklienst, tényleg minimális használatról van szó, saját célra nyilván más lenne az elvárásom. A lényeg, hogy a távoli elérés megy több helyről is az otthoni hálózaton és nem kell hozzá bekapcsolva lenni a laptopnak.

A Teamviewert amúgy csak arra használom, hogy átvegyem muter gépe felett távolról az irányítást ha valamit mókolni kell rajta, vagy mondjuk egy letöltés elindításához, szóval nem értem hogy mire gondolhattál, hogy nem erre való...

(#90309) woodworm válasza godjopet (#90308) üzenetére


woodworm
veterán

Bár gyár DM nincs a routerhez, de ha adott a külső hdd, nem nagy ördöngösség feltenni rá egy torrent klienst. Két három parancs ssh-n kiadva, winscp-vel könnyen szerkeszthető a kliens konfig fájla. A külső hozzáférést beállítva pedig a torrentek pedig akár telefonról is hozzáadhatóak.

(#90310) godjopet válasza woodworm (#90309) üzenetére


godjopet
csendes tag

:) Na látod, ez itt a baj, hogy én láma vagyok, se a ssh-t, se a winscp-t nem értem a mondandódból.
Sok hasonló dolgot megcsináltam már amihez nem értek (telefon rootolás, másik rendszer felrakása, nas beállítás stb.), általában amikor valamit meg szeretnék oldani, akkor annyit hozzáolvasok amennyit feltétlenül szükséges, így nem vagyok 100% laikus. De ettől még nem értek ezekhez a dolgokhoz. Ha látnám értelmét, a két fenti szónak is utánanéznék, de tudom hogy a feltérképezés során legalább még másik öt dologgal is meg kellene ismerkednem és ez egy ördögi kör, sosincs vége.
Szóval mit gondolsz, a vásárolt routerre sem nagy ördöngösség feltenni egy torrent klienst? Ha tényleg nem az, akár segítesz is? Ezesetben szívesen megkeresnélek privátban.

(#90311) szaboi6512 válasza godjopet (#90310) üzenetére


szaboi6512
őstag

Ez sokat segíthet...

ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"

(#90312) MaCS_70 válasza dkess (#90304) üzenetére


MaCS_70
félisten

"A DDNS -t biztosan, de akár az openVPN -t is NAS -ra bíznám"

És miért bíznád ezeket a NAS-ra?

A DDNS szerintem a routeren eredményez tisztább, szárazabb érzést. Lehet persze más hoszton is, de miért ne ott legyen, ahol a legközelebb van a WAN-hoz?

A VPN meg nagyban igények kérdése. Ha a hálózatot akarom elérni, akkor a router a kézenfekvő hely -- ha csak a NAS-t, akkor meg a NAS.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#90313) an0ny


an0ny
tag

Sziasztok! Trés 1000es neten lévő Sagemcom ONT mögé keresek valami jobb cuccot: ~90nm ház közepén van, csak annyi a gond, hogy a legtávolabbi okoseszközök el-el dobják a 2,4GHz wifit. 2 10es és 1 30as téglafalon át kellene, hogy elérjen a jel még 2-3 métert plusszban a mostaninál. Sebesség ide nem kell csak stabil kapcsolat a homeassistant meg pl. a kapunyitó vagy garázsban lévő öntözésvezérlő között. A gyors eszközök 5Ghzn meg kábelen vannak. Openwrt/asuswrtmerlin/advancedtomato kompatibilitás előny. Köszi a választ! :R

[ Szerkesztve ]

(#90314) woodworm válasza szaboi6512 (#90311) üzenetére


woodworm
veterán

Szerintem meg fog akadni az entware telepítésével, az a leírás ugyanis nem fog működni ezzel a routerrel.

(#90315) Dudee


Dudee
senior tag

AX73-ra USB portra kötött vinyóra másolnék fel filmeket, 20-23 Mbyte/sec a sebesség, távol áll a fényestől
Aztán hamar leesett hogy a vinyó rack usb2.0-ás. Gyorsan vettem egy 3.0-s racket. A hdd-router-pc olvasás felment 70-75Mbyte-sec-re, az írás ugyanúgy maradt ez a piszoklassú 22Mbyte/sec.

Nem pont erre számítottam. Másnak is hasonló a tapasztalat?

(#90316) dkess válasza MaCS_70 (#90312) üzenetére


dkess
őstag

Az oka elég prózai - a NAS -okban általánosságban (azaz adott háztartásokban értett párosítások esetén) sokkal erősebb hardver van. Nekem vagy 4 évig volt párhuzamosan Synology router (ez már egy évvel korábban is megvolt) és Synology NAS párhuzamosan. Ezeket mégis a NAS -on intéztem ...

Nálam speciel kicsit fordult a kocka. Ugye Te is tudod milyen routerem van most ( [link] ) - bár a Synology -t sem dobtam ki. Ez 32 db egyidejű VPN kapcsolat esetén (VPN Mesh -ben is) 5 Gbps -ig bírja. Az internet kapcsolat fennmaradó részét 9.6 Gbps -ig NAT -ol (azaz mondjuk egy 10 Gbps internet kapcsolatot kihajt maximálisan gyakorlatilag így is). Igazi brutális erőgép - az Asus -os megfelelője is pl. egy USB3 -ra aggatott SSD -ből kihajtja az max. USB3 sebességet ... WiFi -ben beltéren meg kb. egy AX82U -t körbeh@gyoz - lefedettségben is ...

A DDNS pedig még egy LAN oldali dupla-NAT (router után router) esetén is jól működik. Próbáltam - igaz, üzemszerűen nem így használom.

Bár a kérdező 30-40K HUF között keresett routert - ugyanakkor inkább a 30K HUF felé "kacsintgatott". Ugyanakkor sokan ennél is olcsóbb routert keresnek. Azoknál meg jellemzően a VPN eléggé meg tudja enni a hardvert.

@an0ny, #90313

Esetleg a garázsba (kapunyitó, öntözésvezérlő stb. nek) még egy router AP módban? Avagy lehetne mondjuk mesh WiFi ethernet backhaul -al? Keret?

@Dudee, #90315

Akkor az olvasási sebesség már stimmel. Írásra 55 MB/s -et tudni kellene ... Mondjuk sok apró file -nál le tud menni az általad is írt sebességre - igaz, azokat sem 70-75 MB/s -el olvassa ...

Azaz amire utalni próbálok, hogy ugyanazokat a file -okat írod-olvasod amikre a megadott sebességpárost megadtad?

Egyébként fw frisítés és azt követő gyári visszaállítás volt (utóbbit én sem szoktam erőltetni TP-Link -eken, de biztos, ami tuti ...).

(#90317) Dudee válasza dkess (#90316) üzenetére


Dudee
senior tag

Több nagy file-lal próbáltam 10Gb+.
Ha ugyanazt a racket közvetlen a PCbe dugom, akkor kb 75-85Mbyte/sec-kel ír.
Megpróbálom majd windows alól is (most linuxról néztem).

(#90318) an0ny válasza dkess (#90316) üzenetére


an0ny
tag

Igen ilyenben is gondolkoztam, meg a legközelebbi utolsó szobába 1-1 range extender de akkor még +2 eszköz lenne a híresen rossz sagemcom-on a 20+ mellett. Ha egy jobb asus vagy tp-link tudja azt a pár méter plussszt már jó is, ezért gondolkodom egy erősebb routeren inkább és elfelejteni a telekomos kütyü wifijét. Keret ~20e, nagyon max 30e de ott már az 5ghz wifin is előrelépést várnék. Asus RT-68U E1-t találtam elfogadható áron a hwaprón , nem tudom melyik verzió jó belőle. Köszi a választ! :R

(#90319) juhiimi


juhiimi
aktív tag

Sziasztok!

Milyen routert ajanlanatok egy 60 nm-es panelbe(teglafal) aminek eleg eros a wifije, lehet rakotni HDD-et filmnezeshez es letolteshez a PC-rol.
A filmeket egy WD TV live-on keresztul neznek, ezert szukseg volna hogy alapbol tudjon samba megosztast(ne kelljen openwrt-vel bajlodni).

A keret kb. 20-30k lenne.

Elore is koszonom!

(#90320) Gubek-Einste válasza juhiimi (#90319) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC65P belefér a keretbe.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#90321) Dudee


Dudee
senior tag

újabb problémám van az AX73-mal.
Az USBs HDD kapcsolat használata közben egy bizonyos idő -mondjuk 5-10 perc- után dobja a kapcsolatot.
Ez két esetben is megtörténik:
- akkor is, ha épp másolnék PCről a vinyóra, ekkor kb ilyen hibát kapok "cannot write file", aztán megszakad. Ha újrapróbálom elindul.
- és akkor is, ha nincs a PC a képben, simán csak a router megy a HDDvel, és a hálózaton keresztül Apple TV-vel próbálok a samba share-ről filmet nézni. Ott is kb 5-10 perc után kiírja, hogy "hiba történt". Ha újra rányomok a play-re, akkor ismét elindul.

Ez egyelőre egy sz@r. Kipróbálom majd egy másik hdd rack-kel, de az pc-re kötve nem csinál ilyet.
Gondolom senki nem tapasztalt hasonlót, mert kinek volna pont ilyen router, aki pont így akarja használni... :-/

(az írási sebesség windows alól is ugyanannyi, mint linux alól: átlag 26-28Mbyte/sec)

[ Szerkesztve ]

(#90322) dkess válasza an0ny (#90318) üzenetére


dkess
őstag

Ezt a Asus RT-68U E1 -t mennyiért vesztegetik?

A 2 db range extendert most felejtsd el. Írtad nem vagy megelégedve teljesen az ONT WiFi -jével. Akkor szerinted milyen lesz a WiFi, ha nekifutásból teljes erőből t@könrúgod? (ráadásul még pénzért ...)

A 2 db range extender árából vegyél egy AC57U v3 -at (akár használtan) és mehet a garázsba a kapunyitó, öntözésvezérlő stb. nek. Még maradni is fog az összegből.

Egy épkézláb routernek pedig 90 nm -eres egyszintes házat annak közepére helyezve meg le kell fednie - még kültérre (pl. terasz) is juthat valamennyi. Főrouternek próbáld meg ezt:

AX56U - 33K HUF ( [link] )

Tudom picit a keret felett van, de AX -es. Ami fontos a két routert AiMesh -be konfigurálva ethernet backhaul -al (UTP -vel legyenek összeköttetésben) konfigurálva.

@Dudee, #90321

FW frissítés és gyári visszaállítás megvolt? Egyébként nem teljesen l'art pour l'art kérdezgetem ezt ( [link] )többedszerre ui. nekem egy AX82U -val (az AX73 hardveresen megegyezik ezzel) pont ez oldotta meg ... Ezen hibajelenségnél csak a fw frissítés volt ... Bár azt is írtam, hogy a TP-Link nem annyira érzékeny a gyári visszaállításra, mint pl. az Asus, de első alkalommal mindenképpen ajánlott lenne ...

[ Szerkesztve ]

(#90323) Dudee válasza dkess (#90322) üzenetére


Dudee
senior tag

volt reboot, volt factory reset és restore és reboot. Semmi, ugyanúgy 20-22 megát tud :(
Firmware update nincs. 1.0.1van rajta gyárilag, az a latest.

smb read: 25-30Mbyte/sec
smb write: 20-25Mbyte/sec

ftp read: 75-80Mbyte/sec
ftp write: 25-30Mbyte/sec

(most az jön, hogy kipróbálom másik gépről, aztán kib*om az esőbe :D)

[ Szerkesztve ]

(#90324) dkess válasza Dudee (#90323) üzenetére


dkess
őstag

FW frissítés is volt?

(#90325) an0ny válasza dkess (#90322) üzenetére


an0ny
tag

ASUS RT-AC68U E1. Rosszul írtam a típust. Jelenleg ~23-25e-ért van használtan. Köszi az infókat! :R

(#90326) Dudee válasza dkess (#90324) üzenetére


Dudee
senior tag

Írtam fent:
”Firmware update nincs. 1.0.1van rajta gyárilag, az a latest.”

(#90327) dudika10 válasza Dudee (#90326) üzenetére


dudika10
veterán

Nalam samban es ftpn is 60-70MBps iras siman megvan egy USB3-as rackben levo HDD-vel.
Az eszkozeim felen valamiert nem megy a samba, igy en inkabb ftpn hasznalom.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#90328) mrfree75


mrfree75
csendes tag

Sziasztok!

Új router választásban kérnék segítséget. 70 nm lakásba kellene (tégla fal), Telekom gigabites nethez.

Eszközök: 4-5 mobil, notik, asztali gép, 1 NAS (mediaszerver és időnként torrent), apple TV.
Fontos a Wifi sebesség és a stabilitás mert ketten is itthonról dolgozunk, folyamatosan VPN-n és videokonferenciákon lógunk. És ezen kívűl még a távoktatás is bejön a képbe időnként...

Valami jövő álló megoldás szeretnénk, így AX-s vonalon nézelődök, bár az eszközeim nem AX-sek, egy iPhone kivételével. Viszont el vagyok veszve a különböző rövidítésekben: OFDMA, MU-MIMO... Ahogy néztem a TP-Link Archer AX73 tudja mindkettőt. Egyik fő kérdésem lenne: hogy a fenti használathoz melyik technológia lenne a legjobb? Kell-e nekem mindkettő? Kell-e nekem AX egyáltalán?

Nem muszáj TP-link-nek lennie, bármi más is jöhet ha jó. Custom firmware nem szempont, nem tervezem használni.

Keret: max 40e Ft, nem baj ha olcsóbban megoldható :)

Köszi!

mrfree

[ Szerkesztve ]

(#90329) dkess válasza Dudee (#90323) üzenetére


dkess
őstag

és @dudika10, #90327

Az SMB sebességek olyanok amiket az AX50 -es tapasztaltam ( [link] ) - igaz az annyit tud. Bár van olyan tesztelő, aki AX73 SMB olvasás írásra 92,98/58,5 MB/s -et mért, de én AX82U -val (ami HW -esen ugyanaz) még rákötött SSD -vel sem tudtam 75 MB/s -nél többet mérni olvasásra. Az írás sebesség reális.

Az alábbi listából - persze az AX73 mellett - az Asus AX82U, AX3000 és AX58U -t érdemes nézni, ezek az AX73 -al megegyező SOC -al szerepelnek ...

@mrfree75, #90328

Amennyiben egy router lefedettségben elég lesz (valószínűleg igen), akkor a megadott keretből az AX73 a legjobb választás. AX58U lett volna esetleg még 40K HUF -ért, de erről az akcióról lecsúsztál ...

(#90330) mrfree75 válasza dkess (#90329) üzenetére


mrfree75
csendes tag

Köszi a választ!

(#90331) MaCS_70 válasza dkess (#90316) üzenetére


MaCS_70
félisten

VPN routeren vagy NAS-on kérdésben:

Az igazi persze az lenne, ha minden is baromi gyorsan működne -- amit Te mondjuk meg is oldottál a routereddel. :)

Nálam a sebesség mondjuk nem annyira kulcskérdés, mint másoknál -- ha nagy néha nagy állományokat kell elérnem a VPN-en keresztül, az jellemzően nem a sürgős esetekben fordul elő. Fontos viszont számomra, hogy a teljes hálózatomat elérjem, ne csak a NAS tartalmát, így számomra a routeren futó VPN-szervert pont megfelelő.

De most bogarat ültettél a fejembe, úgyhogy megpróbálok a NAS-omra csimpaszkodni az országon által...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#90332) leroyclub válasza leroyclub (#90257) üzenetére


leroyclub
senior tag

Sajnos nem lett elég az Asus RT-AX92U teljesítménye ezért kiépítem a mesht. Mit ajánlotok mellé amivel kábelen összekötném (backhaul) és nem ilyen drága? Nem szeretnék ennyiért venni még egyet. Igaziból erre a második egységre csak pár eszköz csatlakozna.

(#90333) gahor72 válasza leroyclub (#90332) üzenetére


gahor72
aktív tag

nekem egy lyra mini van rákötve, csak, h a gyerek szobába legyen net.

(#90334) gahor72 válasza gahor72 (#90333) üzenetére


gahor72
aktív tag

lyra minire még nincs 386-os firm, így nem támogatja a guest roamingot. Ha ez nem gond akkor 20 ezer alatt bőven megúszható. ;)

(#90335) dkess válasza MaCS_70 (#90331) üzenetére


dkess
őstag

NAS -ról is eléred a LAN -t, ha úgy konfigurálod. Ez általánosságban egy sima otthoni hálózat esetén (nincsenek VLAN -ok, egy router - pár kliens vezetéken - másik pár WiFi -n csimpaszkodva stb.) nem is bonyolítja a dolgokat. Sőt továbbmegyek sokszor az az igény, hogy pont csak a NAS -t érjék el kintről és semmi mást ...

@leroyclub, #90332

Ethernet backhaul esetén - ahogy írtad is:

- legolcsóbb megoldás AC -s alapokon: AC57U v3,
- legolcsóbb AX -es megoldás: AX55,
- ami még ajánlható lett volna, de amennyiben jól látom lecsúsztál az akciókról most: AX56U, AX58U (ez a kettő nagyon jó árban volt átmenetileg) ...

@mrfree75, #90330

Nagyon szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#90336) Anonymus23 válasza Dudee (#90315) üzenetére


Anonymus23
veterán

Meglestem most az én AX73-amat.
Olvasás az olyan max 75-76 MB/s, írás pedig olyan 52 MB/s volt a max. Ez egy régebbi USB3-as ADATA az AX73-ra dugva, de lehet itt is marad, mert kiválóan működik a technika.
;] Lehet a WC-n is most már a sorozatokat nézni :DDD :DDD :DDD

;) - The Power of the Light Side

(#90337) MaUser válasza dkess (#90206) üzenetére


MaUser
addikt

Szia!

Köszönöm a választ, nagyon hasznos volt, a böngészős megoldás lehetősége miatt meg is rendeltem az EAP-225 outdoor-t, tökéletesen üzemel. :R (Synology áthelyezés sajnos nem kivitelezhető, mert akkor meg máshol nincs lefedettség, nem egy erőművek sajnos.)

Esetleg másnak hasznos lehet az eddigi tapasztalat: Egyelőre nagyon tetszik az AP, pillanatok alatt be lehetett állítani, van hozzá POE adapter, nem dobál, jó a lefedettség, a software is elég baráti. Két kisebb negatívum, hogy controller-re át vagy visszaállással a böngészős megoldással elvesznek az adatok (nyilván menteni és visszaállítani lehet), illetve eléggé melegszik, de fagyást még a mostani hőségben sem produkált.

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#90338) Dudee válasza Anonymus23 (#90336) üzenetére


Dudee
senior tag

Köszi mindenkinek!
akkor nem tudom mi lehet a gond, de ez a 20-25 mbyte/sec elég sovány. Az egy fontos elem volt a paraméterek közül, hogy tudja az usb3at. Tudja is, de akkor nálam valahol valami gubanc van..

(#90339) Anonymus23 válasza Dudee (#90338) üzenetére


Anonymus23
veterán

Most megnéztem FTP-n is, ott 70 MB/s-ra is felszökik az írás, de nem tartósan, viszont 60 MB/s az szinte folyamatos.
Mi az az eszköz, amire írni próbálsz?

;) - The Power of the Light Side

(#90340) MaCS_70 válasza dkess (#90335) üzenetére


MaCS_70
félisten

Arra sajnos még nem jöttem rá, hogy az Asustor NAS-on hogyan állítsam be a LAN-elérést. Ténylegesen alig van beállítási lehetőség, a szöveges verzióra meg nincs érkezésem kutatgatni.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#90341) Dudee válasza Anonymus23 (#90339) üzenetére


Dudee
senior tag

Western digital green vinyó, 1.5TB (wd15ears)
a usb-s rack pedig ilyen:
[link]

este megint bedugom direktbe a gépbe, megnézem ott hogy muzsikál

[ Szerkesztve ]

(#90342) Anonymus23 válasza Dudee (#90341) üzenetére


Anonymus23
veterán

Nekem is van ilyen rackem (is), igaz az csak a gépre van néha rádugva rendszeres mentésre, a gépen megy teljes sebességgel, ott nálad lesz valami. Olyan mintha megjegyezte volna az első csatalkozás sebességét.
Mondjuk amiket írtam sebesség, azok mind 1 nagy fájl másolása, nem sok apró, mert ott leesik minden HDD sebessége a béka segge alá.

;) - The Power of the Light Side

(#90343) dkess válasza Dudee (#90341) üzenetére


dkess
őstag

Az USB -s rack -el nincs gond. A topikjában is ajánlott kategória. Történetesen nekem is ma hozott egy ilyet a futár (még nem tudtam kipróbálni).

A HDD viszont ( [link] ) ... :) Ez most komoly? Ez még új korában (ami nagyon nem mostanában volt) tudott elméleti maximum 110 MB/s szekvenciális írás-olvasást - persze ezt is a tányér legkülső részén.

Egy kicsi töredezettség itt - párezer bad-sector ott és máris készen van a mért eredmény ... Sógoromnak is van egy millenniumi ("ezeréves") 1 TB -os 2,5" -os külső HDD -je ami semmivel (PC, laptop se) sem tud 30 MB/s -nél nagyobb sebességtartományba verekedni magát. Router USB sebességtesztre azért nem az van használva ...

(#90344) Dudee válasza dkess (#90343) üzenetére


Dudee
senior tag

Oké-oké, nem egy mai darab, de gépbe dugva simán sokkal gyorsabb (este ellenőrzöm még 1x). És itt nagy file- t másolok, nem sok picit.
De elfogadom ezt lehetséges magyarázatként, bár akkor sztem a PC is lassú írást mutatna.

(Off: milyen vinyót kell ma venni, ami gyors?)

(#90345) bivalyos


bivalyos
tag

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, Digi 1000-es net optikán jön, elsőnek egy Tp-link C7 volt rajta, de sajnos wan portja meghalt, garis volt de javíthatatlan, utána lett ax50 de most annak is haldoklik a wan portja, sűrűn szakadozik a Poe kapcsolat, direkt notival természetes jó, tehát úgy hiszem eleg volt a tplinkből sajnos, mi jöhet szóba? Mit ajánlotok?

Üdvözlettel: bivaly

(#90346) Gubek-Einste válasza bivalyos (#90345) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott eszközök:
20-30k: Asus AC65P
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX82U/AX86U/AX89X/AX92U

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#90347) bivalyos válasza Gubek-Einste (#90346) üzenetére


bivalyos
tag

Tégla fal, 55nm lakótömb, egyik válaszfal 60cm tégla ugyan de onnan meghal minden wifi eddig, ezért van egy re300 mesh eszköz, kB 15 eszköz lóg 1xre, tv-k, villany kapcsolok, kamerák, rpi-k, telefonok. :R

Üdvözlettel: bivaly

(#90348) dkess válasza Dudee (#90344) üzenetére


dkess
őstag

Nekem példának okáért az általad is említett rack -be egy ilyen HDD kerül (most még PC -ben van): Western Digital 18 TB Ultrastar DC HC550 3.5" SATA III - WUH721818ALE6L4 .

Ez egy 512 MB cache -el rendelkező CMR EAMR - Data Center -es HDD (van SAS kiszerelésben is). Úgy dönget 260 MB/s felett, mintha muszáj volna (persze a belsőbb szektorokban jócskán lassul ez is) ... :) Viszont megdöbbentően halk (főleg seek -ben) - meg aránylag hűvös is. Mielőtt megvettem olvasgattam róla - ez is alapja volt valamilyen szinten a vételnek. Persze helyezzük kontextusba - ez egy nagy méretű 7200 RPM -es Data Center HDD. Ugyanakkor hangban kb. bucira ver mindent 10 TB felett (és az alatt is a legtöbb mindent). Ahogy írtam főleg seek -ben okozott kellemes meglepetést ...

(#90349) devil-k


devil-k
nagyúr

Sziasztok!

Telekom 2.000-es nethez keresek vezetékes routert rack szekrénybe. A wi-fi majd az emeleten szinteken lesz megoldva mesh rendszerben. Köszönöm :R

- mozi bolondéria -

(#90350) dkess válasza devil-k (#90349) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

Azt nem írtad, hogy elegendő lenne-e egyetlen 2.5 Gbps port és a LAN oldalon elegendő lenne mondjuk gigabit -es portok? Pl. TP-Link AX90, Asus AX86U stb.? Ebbe a sormintába illeszthetőek mondjuk pl. a Mikrotik RB4011 "deriváltak" is - csak itt 10 Gbe SFP+ port van - azaz pl. kellene multigigabit -et is támogató transceiver - pl.: QSFPTEK 10GBASE-T SFP+ (Ubiquiti, Mikrotik stb. kompatibilis) ...

Avagy a másik oldalon is szeretnénk switch felé multigigabit -et vagy 10 Gbe -t? Akkor jöhetnek mondjuk az Asus AX89X (1 db 10 Gbe SFP+ és egy multigigabit -et is támogató 10 Gbe RJ45 WAN/LAN), QNAP QHORA-301W (2 db multigigabit -et is támogató 10 Gbe RJ45 WAN/LAN) vagy mondjuk Ubiquiti UDM-Pro (2 db 10 Gbe SFP+ - azaz legalább egy db fentebb is emlegetett transceiver kellene) illetve Netgate 7100 DT (pfSense, 2 db 10 Gbe SFP+ - szintén zenész).

A WiFi mesh mi lenne? Értem ez alatt, hogy lehet kihatással lenne a router választásra is - pl. beépített kontroller ...

Most így "ennyi info" meg igénymegfogalmazás alapján alapján hirtelen csak egy ilyen felsorolásszerű dologra futotta ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.