Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89501) kali válasza RAiN91 (#89499) üzenetére


kali
legenda

Tud a router 1300 Mbps kapcsolati sebességet 5 GHz ac kapcsolatos, de olyan ellenoldali eszközöd is legyen hozzá, ami szintén képes az ac 3*3 MIMO kapcsolatra, amennyiben nincs, csak és csak szerényebb tudású az eszközöd, úgy annak a szűkebb keresztmetszete érvényesül.
Arról nem is beszélve, hogy Wi-Fi kapcsolatnál a megadott kapcsolati sebesség nem azonos a hasznos (mérhető) adatsebességgel, mert - nagyon sarkítva - a hasznos adatok mélyen csomagolva utaznak, mérésre viszont csak a hasznos adat kerül, de a forgalom részét képezi a szükséges körítés is. Innen adódik például., hogy egy ac 2*2:2 MIMO 867 Mbps kapcsolatnál (azért írom ezt példának, mert ez a MIMO képesség sokkal jellemzőbb az eszközöknél, mint a magasabb értékű), mondjuk csak bő 600 Mbps mérhető - de ezt is sok tényező befolyásolja, ezért sokszor még annyi sem.

[ Szerkesztve ]

(#89502) RAiN91 válasza dkess (#89500) üzenetére


RAiN91
őstag

FW upgrade megvolt. Wifi channel 36-48-ig állítható, a 80 MHz Bandwith-et beállítottam. INssider szerint csak egyetlen 1 darab 5GHz hálózat (az 108-as csatornán) van ezen kívül (és egy rakás lakótelepi 2.4)
A 2.4 GHz wifit kikapcsoltam, csak az 5 maradt.

Egy Oneplus 7 telefonnal tesztelem (802.11a/b/g/n/ac, 2x2 MIMO).

Mint írtam, megvagyok elégedve már ezzel a teljesítménnyel is, de ha többet is ki lehet hozni belőle, akkor állítgatom, bár szerintem ezekkel a beállításokkal mindent kiveséztünk :)

(#89503) MostaPista válasza Multibit (#89488) üzenetére


MostaPista
tag

Netgear lesz az uj router, de olyan forumot itt nem talaltam, sw-rol nincs leiras, csak a beallitasairol, es a vegen annyi, ha gond van vele, akkor resettel visszallitani a gyari alapokat es kezdeni elolrol.
De az csak azt jelenti, hogy lehet hozza csatlakozni, mintha egy tuzfal lenne.

Korabban a wiresharkot javasolta valaki, de az kinaiul irhatott volna es hihetetlenul bonyolult.

(#89504) MostaPista válasza dnielrable (#89496) üzenetére


MostaPista
tag

Bonyolultabb a helyzet, az internet bejon a hazba es wifi reven sok lakas hasznalja.

Egy ideje nehanyan eszrevettuk, hogy idonkent kinyilik a dvd olvaso ajtaja, es volt, akinek eltuntek, vagy felulirodtak txt fajljai, amibe naplot irt meg novellakat.

Tegnap kaptunk egy netgear routert, igy sajat wifi-nk lesz, de jo lenne tudni, hogy ide tenyleg nem jon be senki mas, illetve legyen egy lista, hogy mikor ki lepett be es ki.

Valami naplozas kellene, vagy lista, hogy lehessen tudni, ha valaki mas is bejelentkezett, de eleg bonyolult, ha csak egyetlen nev es jelszot hasznal mindenki, eleg, ha valaki valahogy megtudja, es maris belephet.

(#89505) MostaPista válasza Dragon3000 (#89497) üzenetére


MostaPista
tag

Na igen, ok alapbol mindent masolnak, ez az eletuk, igy minden dolgukba be vannak epitve a hazabeszelo reszek.

(#89506) Multibit válasza MostaPista (#89503) üzenetére


Multibit
veterán

Ha már megvan a kiszemelt router, keress egy Netgear fórumot! Ha itt a PH-n nincs, akkor egy külföldi fórumot. Ott kellene érdeklődnöd a routered logolási lehetőségeiről, esetleg a rá telepíthető szoftverekről. Azért lenne jó ezt routeren megoldani, mert akkor nem kell ezzel kliensenként foglalkozni. Persze, ha nem csak az érdekel, hogy kintről ki próbálkozik (szerintem ez kevéssé érdekes), hanem az is, hogy bentről ki, mivel nyomul kifelé, akkor nem biztos, hogy a routeres logolás elégséges.

(#89507) Multibit válasza MostaPista (#89504) üzenetére


Multibit
veterán

Nálad - szerintem - elsősorban nem a naplózásra kéne lőni, hanem néhány alap biztonsági beállításra!

(#89508) MostaPista válasza Multibit (#89506) üzenetére


MostaPista
tag

Kerestem, de eddig nem talaltam forumot, ezert irtam ide.

Nem ertetted meg, amit irtam, ket lepcsonk lesz.
Megmarad a jelenlegi, mindenki tud webezni, es nehanyunk szamara ezen belul lesz lehetoseg a routerbe belepes utan egy "belso halozatban" lenni remelve, hogy masok mar nem fognak tudni bejonni, de azert jo lenne egy figyelmeztetes, ha megis tortenik egy ujabb belepes.

(#89509) MostaPista válasza Multibit (#89507) üzenetére


MostaPista
tag

Meglesz az alap beallitas, a router belepesi nev es jelszo, az megadja a biztonsagot.

(#89510) PeterPH válasza MostaPista (#89508) üzenetére


PeterPH
senior tag

Sokat segítenél a segítő szándékúaknak, ha felvázolnál egy hálózati topológiát, és konkrét eszköz típusokat írnál le, mert az eddigi információk alapján csak vak vezet világtalant.

(#89511) MostaPista válasza PeterPH (#89510) üzenetére


MostaPista
tag

Ugyan azt tudom irni, mindt korabban, csak hosszabban, de ha neked igy erthetobb, tessek:

Bejon a kabel a hazba, egy zart helyen levo kutyube, amiben allitolag minden van es monitorozva van, onnan kabelekkel, illetve wifi reven kapcsolodik minden lakas az internethez.
A tulaj allitja, hogy nem tortek fel, igy barmi problema volt, azt a mogotte levok okoztak egymasnak.

Annyi lesz a valtozas, hogy az egyik lakasba meno kabelre egy Netgear router lesz csatlakoztatva, ami tud sajat wifi-t is adni, igy nehanyan erre fogunk csatlakozni.

A topologia igy ugy fog kinezni, hogy a bejovo kabelre csatlakozik a haz nagy resze, es utana lesz egy ujabb router, amire par lakas csatlakozik.
Azt a routert mar nekunk kell figyelni, hogy tudjuk, hogy rajtunk kivul mas is bejutott, vagy vannak-e probalkozasok bejutasra.

Igy mar ertheto?

(#89512) PROTRON válasza MostaPista (#89511) üzenetére


PROTRON
addikt

Laikusként belevau:

Én ha kontrollálni akartam a forgalmat, akkor nem is szórakoztam jelszó kéréssel, egyszerűen elkértem a lakótárs készülékét és annak fizikai MAC címe(nem IP cím, hanem MAC adress) alapján állítottam be az elérést. Bárki bepróbálkozhatott de a router a nem megfelelő címekkel nem építette ki a kapcsolatot a hálózaton. Ennek másik előnye, hogy ha az illető újrarakta a gépét, attól még a LAN kártyájába égetett mac címet nem állította, így nem kellett jelszó beírásra várnia. Hátránya hogy a vendégek számára külön wifi-t kellett fenntartani.
Amúgy azon a routeremen rögtön a fő ablakon volt a "log screen" és ott is kiírkálta a csatlakozott eszköz MAC adresseket.

Azért ha csak úgy kölcsönadogatják a készülékeket egymásnak az ellen már tényleg nem lehet védekezni, hisz akkor már rá tud lépni a routerre is és átállítani. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#89513) woodworm válasza PROTRON (#89512) üzenetére


woodworm
veterán

A password nélküli mac szűrés kb. 5 másodperc alatt kikerülhető.
Ha a hálózatra csatlakozó készülék be tud lépni a routerre is, akkor az egy másik ordas nagy hiba.

(#89514) PROTRON válasza woodworm (#89513) üzenetére


PROTRON
addikt

Igazából csak a szomszédtól akartam megóvni a hálózatot.
Olyan routerem volt, amire csak vezetékesen lehetett belépni, fizikailag nem férhetett hozzá a szomszéd.
Átlag irodista nincs képben az átalad ismert módszerekkel, de van füle hogy meghallja a wifi jelszót a gangon. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#89515) dkess válasza MostaPista (#89511) üzenetére


dkess
őstag

Azaz jól értjük és van mondjuk egy lépcsőház és mindenki egy LAN -on van rajta (kivéve aki a hozzá menő kábelre router módban működő routert rakott saját WiFI -vel - mondjuk a közös LAN -hoz Ő is hozzáfér ...). Ilyen környezetben nemcsak a behatolótól kellene félni, hanem kb. mindenkitől aki a LAN -on van ... Amíg ez így marad, addig "nyílni fognak azok a DVD ajtók" ... Ha más nem, akkor egy "hülye gyerek" belülről aki éppen ezzel szórakoztatja magát. Egyébként egy port-nyitás úgy működik, hogy mindenki nyit magának UPnP -vel? Avagy mindenkinek van hozzáférése a központi routerhez is még?

Az a baj, hogy már azt nem tudnátok megmondani, hogy a LAN -on melyik eszköz micsoda (a legtöbb ember lehet a saját eszközeit sem ismerné fel) - honnan tudnátok azonosítani a "behatolót"?

Az a legminimum low-cost megoldás, hogy akihez kábel megy az routert tesz a végére router módban jól beállított tűzfallal. Annak a továbbiakban a központi WiFi -hez ne legyen hozzáférése (csak a sajátjához) - így némileg javítva a központi WiFI -t azoknak, akik csak azon keresztül kapcsolódnak. Természetesen Ők nemcsak a "nagyvilágnak" lennének kitéve továbbra is, hanem a mindenki másnak is házon belül.

Egy fokkal intelligensebb megoldás, ha minden háztartást külön VLAN -ra tennétek. Akihez kábel megy ott egyszerűbb a történet. Aztán a kábelvégre rakjon routert is - azért 10K HUF ne legyen már akadály. A maradék "csak WiFi" -seknek pedig VAP/Multi-SSID -t támogató AP -(ka)t tennék ki és itt is minden SSID -hez külön VLAN csatolva. Persze a tűzfal megfelelően konfigurálva. Persze, ha a fél ház a "Jóska NAS -áról filmezett", akkor az is megoldható ...

Egyébként az lenne az ideális, ha mindehova menne kábel és mindenki "saját maga lenne a WiFi -jének a kovácsa" ...

Egyébként ez inkább ide való kérdés: [link] . Nem fogod megúszni, hogy pontosan rajzolgassál, ha kicsit is értelmes válaszokat szeretnél kapni.

@PROTRON, #89512

Ezt a jelszó nélküli WiFi dolgot ne propagáljuk. Értem én az "élj veszélyesen és halj meg fiatalon" életérzést, de nem értek vele egyet itt a hálózati szekcióban ... :)

A szomszédtól akartad megóvni a hálózatod? Erre volt megoldás, hogy kicsitottad az egész világnak? :) Nem mellesleg, ha a szomszédodnak nulla IT/hálózati tudása van, akkor legrosszabb esetben percekbe is telhet amire bent tud lenni Nálad ...

[ Szerkesztve ]

(#89516) pomk válasza dkess (#89475) üzenetére


pomk
őstag

Valamit én bénáztam, vagy maga az app volt használthatatlan, mert a "Speedtest by OOKLA" alkalmazással teljesen más mérések születtek:

Ezek azért már kicsit biztatóbb eredmények. :)

A CT8-ról sajnos lemaradtam. Igazad volt, időben kellett volna lépni. :/ Bízom benne, hogy mire szükség lesz rá addigra újra leesik az ára. Bár ahogy látom az utóbbi időben nem nagyon volt ilyen...

A 8 portos switch szerintem elég lenne.

Szolgáltató által adott árak:
1. TP-Link TL-MR6400 4G/LTE WiFi router (asztali) -> 37.535,- Ft
2. TP-Link M7200 4G/LTE hordozható WiFi router (MiFi) -> 25.889,- Ft
3. Huawei E3372h-320 4G/LTE USB modem (stick) -> 19.990,- Ft

(#89517) mzsol válasza pomk (#89516) üzenetére


mzsol
tag

Mi használunk 3 db MR6400-at. Kettőt város külterületen, egyet város szélén. Meg vagyok elégedve velük. Szoktuk vinni (áthelyezni) városon belül máshová. Gond nem volt net eléréssel kapcsolatban. Sebességet nem tudok mondani, de nem volt panasz rá.

(#89518) dkess válasza pomk (#89516) üzenetére


dkess
őstag

Igen, a "speedtest.net app" alatt ezt a "Speedtest by OOKLA" -t értettem én is. Igen, ezzel félig-meddig lettünk okosabbak. Értem ez alatt, hogy az iPhone SE elméleti max 4G teljesítménye (150/50 Mbps) sincs messze a mért eredményektől.

A feltöltés terén nem vártam volna többet újabb telefonnal sem - ez rímel a mások által is mért eredményekkel. A letöltés tekintetében vártam volna 100 Mbps felett valamivel. Ugyanakkor, ha ezt alapul vesszük (és nem próbálkozunk nagyobb sebességre is képes mobiltelóval), akkor elég, ha a 100 Mbps -es (portokkal rendelkező) LTE routereknél maradunk. Azért ennél, mert egyfelől a CT8 -ról lecsúsztunk - másfelől nem korlátozzuk be magunkat a 4G stick -et kezelni képes típusokra ...

Ezek elég "elszabadult" szolgáltatói árazások. Keress rá erre a MR6400 -ra árösszehasonlító oldalakon - olyan huszonegynehány ezer ... Abba az árba márkánál maradva MR100, MR200, MR400 (utóbbit nem érdemes már talán) is beleférne. Ami jelentős előrelépés lenne pl. MR600 (gigabit -es LAN portok és 4G+ oldalról is ki tudná hajtani a 300 Mbps -hez közeli letöltést) az sajnos az ár tekintetében is jelentős "előrelépés".

Nekünk a MR6400/MR100/MR200 -ból mindegyik megfelelhetne, mert a 100 Mbps -es LAN portja mellett a WiFi -jük egyáltalán nem érdekelne (azt a részét ki is lehetne kapcsolni). Oda majd nézel egy legalább AC -s ethernet backhaul -t is támogató mesh -t és készen is vagyunk ...

(#89519) Ducky92 válasza dkess (#89498) üzenetére


Ducky92
tag

Szia!

Köszi a választ! Azért nem vásároltam meg a CT8/cd6-ot, mert nem tudják a Wifi6-ot. Elgondolkodtam az XT8-on, végülis csak egyszer kell megvenni, mostanába meg nemhiszem, hogy hatalmas újítások lesznek, ha ilyen áron van.

Tehát akkor semmi gáz, ha veszek egy 2-es xt8-at, a laptop/ps kábelen megy a xt8ról, többi készülék pedig Wi-Fin.

Még egy utolsó kérdés egy másik hasonló házba, kicsit kisebb (2 szintes), csak maximum 4-6 készülék lenne használva, viszont ők közel nem szánnak rá ennyi pénzt.

2db valamelyikből ax10/ax20/ax50 a középső szintre - felső szintre?

Vagy az ugyanúgy lefog terhelődni, nem fog jó jelet adni?

Köszi a választ!

(#89520) attiati


attiati
veterán

Családi házban levő router tud jelet adni
- a kertben? kb 15 méter távolság
- zárt ajtón át is?

Ehhez speckó router kell vagy bármelyik teljesíti?
1MB/s sebességnek azért örülnék
60/x sebességű net

(#89521) MaCS_70 válasza attiati (#89520) üzenetére


MaCS_70
félisten

Rengeteg tényezőtől függ. Nálam például működik, a vidéki házban nagyon nyílt terepen 400 méterre is egy Asus AC87-essel.

Máshol meg a szomszéd szobáig sem ér el a wifi.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#89522) attiati válasza MaCS_70 (#89521) üzenetére


attiati
veterán

Ezek szerint akkor nem általános a 15m-es hatótáv.
Való igaz, hogy ársávot nem adtam meg :)
Max 10e-ig mennék fel. Ebben a sávban mi jöhet szóba? :R

Havonta pár napot lenne használatban, azért vagyok spúr .

(#89523) dkess válasza Ducky92 (#89519) üzenetére


dkess
őstag

Szia,

A CT8 és a CD6 Duo ajánlás azért is volt, mert akkor őrült jó árban volt. A CT8 oldalán ami előnyös, hogy az egyik 5 GHz sávja 4x4 -es. Ilyenformán kevesebb egységből is megúszható lett volna a dolog (tekintve a kliensek számát és milyenségét Nálad), mint a 2x2 -es CD6 -ból. Ugyanakkor a Tri-Band -ségére nincs különösebb szükség (bár tény, hogy jól tud jönni ethernet backhaul esetén is) mivel ethernet backhaul volt tervezve Nálad.

Miért is ez a felvezető? Azért, mert a CT8 "AX -es megfelelőjénél" a XT8 esetén ugyanez a szituáció. Azt leszámítva, hogy nincsen olyan "bomba árban", mint a CT8 volt nemrég. Azaz az ethernet backhaul miatt nem feltétlenül szükséglet a Tri-Band - viszont ugye az XT8 -ból egy db bő 100K HUF - a 2 darabos meg bő 180K HUF ...

Mire is akarok kilyukadni? Így, hogy a CT8 opció ugrott - így főleg amennyiben AX kell nézhetnénk valami kedvezőbb áru dolgot is. Ami Neked ideális lenne az XD6 ( [link] ), ha mondjuk az AX82U ára környékére beállna. Egy gond van vele, hogy bár már jó ideje bejelentették (CES2021), de csak nem hozta még ki az Asus (pedig jöttek már ki bejelentett modellel: AX68U). Úgyhogy, ha nem sürge, akkor esetleg lehetne várni, de az is igaz, hogy ki tudja pontosan meddig és mennyi lenne a bevezetéskori ára. Úgyhogy inkább a vele hardveresen megegyező AX82U -t ajánlanám (58K HUF) - mondjuk 2 db -ot. Ne ijedj meg a kinézetétől - volt szerencsém jó ideig hozzá személyesen is - nem hivalkodó és sokkal jobban néz ki élőben, mint képeken. Ez jóval kedvezőbb lenne anyagilag - különösen, hogy az eredeti kereted 50K HUF volt ... Egyébként zárójelben ahogy korábban is említettem ez hardveresen az AX73 -al is megegyezik.

Igen, amíg gigabit -es neted van, addig OK lehet, hogy a Node -ra kötnéd az emeleti vezetékes klienseket. Viszont írtad, hogy 2/1 Gbps lesz amint lehet sőt mennél e fölé is. Azaz már kzép- illetve hosszabb távon tervezz be majd (pl. felújítás/festéskor) még egy kábel felvitelét, hogy ki is legyen használva majd a multigigabit ...

A másik házhoz - kicsit mindig fázok látatlanban többszintes házba egyetlen eszközt ajánlani. Az AX20 és AX50 jó - főleg az utóbbit ismerem behatóbban. A "vízszintes" hatótávja egész jó (társasházban és egyszintes családi házban is tudtam tesztelgetni hónapos nagyságrendben), de emeletes környezetben nem tudom mennyire jó. Valószínűleg nem rossz - az AX73 is szokták azért dicsérgetni emeletes házakba. Az 5 GHz -en 4x4 mivolta miatt azt mondanám, ha egy eszköz és TP-Link, akkor próbálják valahogy azt a 40K HUF -ot kisakkozni ...

(#89524) Ducky92 válasza dkess (#89523) üzenetére


Ducky92
tag

Köszi a korrekt, részletes választ! Tehát az ax82U megegyezik az ax73 al, viszont az ax73 nem tudja a Mesht, ezért érdemesebb az ASUS-t vennem, ha hosszútávra gondolkodom, mert wifi rendszer szempontból, a mesh megoldás sokkal jobb, hatékonyabb, mint mondjuk 2db tp-link ax73.

Igazából nem sürgős a vásárlás, mert mindenképpen Wifi6-ot akarok ide, ez az XD6 érdekes lehet, ha 100-120 körülne beállna 2db. Csak látom még hozzávetőleges árat se írtak.

A másik házhoz akkor, ha jól értem elég lenne egy db ax73? vagy mondjuk arra az emeletre, ahol többet használják egy ax73, ahol kevesebbet egy ax10-20?

(#89525) dkess válasza Ducky92 (#89524) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen!

Igen, hardveresen az XD6=AX82U=AX73. Az AX73 OneMesh -t tud. Erről írtam korábban: "Ugyanakkor a OneMesh -nek vannak nagyon komoly limitáció - most csak nagyon kivonatosan: csak WiFi backhaul és Node -nak csak OneMesh -t támogató repeater -ek lehetnek (amik ráadásul drágábbak, mint a routeres megfelelőik). ".

Azaz tud mesh -t, de ebben az esetben már anyagilag sem jövünk ki olyan jól illetve közel sem lesz olyan jó. Egészen egyszerűen, ha:

- Mesh igénye,
- többszintes ház,
- ethernet backhaul,

akkor Asus AiMesh > TP-Link OneMesh. Az AX73 -at szó nélkül ajánlom, ha éppen jó árban van és ha borítékolhatóan elég egy router az igényeink lefedéséhez. Leegyszerűsítve ez a logika.

Amennyiben az AX73 mellé egy másik routert teszünk, akkor semmilyen mesh nincs. Hiába támogatná mindkettő egység OneMesh -t - a fentebb említett limitáció miatt.

TP-Link -nél ugye van még a Deco Mesh - ami csak, ha WiFi -re kell akkor egész jók, korrekt mobilapp -al (külön mobilapp van hozzájuk, mint a routerekhez). Amennyiben routolnia, QOS meg szülői felügyelet is kellene, akkor meg egyszerűen kevés a vas bennük (főleg az AC -sekben). Deco Mesh -nél viszont van választék és ethernet backhaul is. Deco egységeket lehet keverni bármit bármivel - de csak Deco -t. AX vonalon sajnos áruk is van - kvázi Asus árban vannak már ...

Aztán még van az Omada. Az egy másik világ. Nagyon jó cucc, de nagyon "jó" áron is ... :)

Egy szó mint száz. Nem tudom mekkora a ház illetve egy router hogy tud ott teljesíteni a több szinten, de:

- egy router: akkor legyen AX73,
- kettő: akkor legyen Asus. Mondjuk 2*AX56U (2*39K HUF). Igen, tudom az ár kétszeres, de ...

[ Szerkesztve ]

(#89526) Gubek-Einste válasza attiati (#89522) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Csak helyszini teszt során fog kiderülni, hogy milyen lesz a helyzet, előre nem lehet megmondani.
10k-ért használtat lenne érdemes nézegetni, újonnan kapható eszközök nem érik már meg.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89527) blakey válasza Ducky92 (#89524) üzenetére


blakey
titán

+ az Asus mellett szól a jobb szoftveres támogatottság, nem mellékes, hogy mennyire naprakész a cucc vagy sem, TP-Linknél inkább új verziót adnak ki ahelyett, hogy nyomnák a szoftveres frissítéseket, ritka amelyik hosszútávon is támogatott.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#89528) pomk válasza dkess (#89518) üzenetére


pomk
őstag

Értem, köszi!
Ez alatt: "legalább AC -s ethernet backhaul -t is támogató mesh -t és készen is vagyunk" CT8-hoz hasonló routerre gondoltál, ugye?

(#89529) cikasz


cikasz
őstag

Sziasztok.
Létezik már "olcsóbb" 5g-s simkártya elfogadására képes wifis router. Tehát nem a 2,4/5ghz-re gondolok.
köszönöm

https://www.facebook.com/groups/775784742804666

(#89530) attiati válasza Gubek-Einste (#89526) üzenetére


attiati
veterán

Milyen modellek körül nézegessek, ha a 15m hatótáv a szempont?
Jó a használt.
~10e ft-ig.

Családi ház kertje, 1 vastag külső téglafal.
60/X mbit net. A kertben már a 10mbit is elég.

(#89531) ElVisZ


ElVisZ
tag

Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni router és switch kiválasztásában.

50nm panelből költzünk 120nm családi házba, ami nem szintes, szilikát és 60cm vályog, L alakú kialakítás, kb 25m-re műhely.

Eddig megvoltam AC66U-B1-el, de azok a böszme vályog falak leárnyékolják a wifit, emiatt AiMesh rendszerben gondolkodom. Valamint a hálózat felépítés is jelentősen változik és bővül.

Leszögezném, nem vagyok jártas hálózatépítésben, de ezt felépítést találtam jól kivitelezhetőnek, viszonylag kevés kábellal:

A net optikán jön, most húzták be.
A nason jeleneg torrent és dlna megy. A kamerák is majd ide rögzítenének (így lehet ez cserés lesz vagy kap a rendszer egy kínai nvr-t a switchre).

Ha már veszek routert, akkor gondoltam, hogy erősebbet veszek a jelenleginél, bár nem tudom hogy ez indokolt-e... :F
Jelenleg nincs AX-es eszközöm és az elkövetkező 1-2 évben nem is valószínű hogy lesz, így az AX nem prioritás, ingább árérzékeny a dolog. :))

Nyilván a fenti hálózat nem holnap fog felállni, tekintettel arra, hogy jelenleg 2 kamerát rendeltem és 1 IPTV van. A garász és a műhely kiépítése is ráér, de ide szerintem elég valami olcsóbb AiMesh eszköz is.

Az IPTV-hez, ha minden igaz IGMP kell, hogy router/switch mögül is működjön. Ezt majd a hétvégén fogom kipróbálni a jelenlegi routerrel.

Most egy switch (Gigabit, 16 port amiből 8 PoE, IGMP) és egy router (AiMesh, bírja a terhelést) kellene.

A keret kb 100k, de inkább alatta. (lehet használt is, ha van rá gari)

Laikusan ezeket néztem ki, de biztos tudtok ajánlani optimálisabb eszközöket a feladatra :):
- TP-Link TL-SG1016PE
- AX82U (bár az AX nem feltétel)

Szívesen fogadom a meglátásokat, véleményeket. :R

[ Szerkesztve ]

(#89532) 8nemesis8


8nemesis8
veterán

Sziasztok!

Nem teljesen router kérdés. Épül a házunk, a lehető legtöbb helységbe el szeretném vinni a LAN-t. Mit ajánlotok, hogy a jövőben se legyen gond?
CAT5e vagy esetleg CAT6?

Informatikával foglalkozom, stabil megbízható hálózatot szeretnék. Lesz otthon 2db NAS (backup és PLEX-re). IP kamera rendszer 4-6db 4k kamerával. 2-3TV, tabletek és telefonok. (utóbbi nyilván Wi-Fi kérdés, szóval talán nem is olyan fontos)
Esetleg okosotthon előkészítés is tervben van.

Igazából azt sem nagyon értem, hogy UTP és STF között miben jobb az utóbbi? Az oké, hogy árnyékolt, de családi háznál úgy gondolom nincs rá szükség, úgyis gégecsőbe kell húznom. Egy csőbe mehet több kábel is vagy nem ajánlott, ha nem árnyékolt?

Az általunk kinézett szerelvényből létezik CAT5e ás CAT6, CAT6a verzió is. (Schneider Sedna)

Előre is köszönöm!

(#89533) dkess válasza pomk (#89528) üzenetére


dkess
őstag

A megfogalmazott kritériumnak pl. a CD6 Duo is megfelelt. Asus -éknál általánosságban a routerek is támogatják az AiMesh -t. Sőt itt akár bátran lehet is keverni a routereket és a ZenWiFi család tagjait és bármelyik lehet a főegység vagy Node.

@attiati, #89530

2.4 GHz -en 2x2 N -es (300 Mbps) akár kültérre is szerelhető avagy beltérre mondjuk fűtéscsőre vagy partvisnyélre (OK, csak viccelek :) ) 13K HUF -ért: [link] .

Kábelvégen sima AP módban téve. Akár vehetsz mellé:

- amennyiben pl. párkány széléhez tudnád rögzíteni: [link] ,
- vagy sima álló: [link]

állványt. Persze a monitortartó részek nélkül és nem maguk a típusok a lényeg, hanem a koncepció, mint gondolatébresztő. Persze az ablakon kifelé nézzen, az állvány lehet szebb, olcsóübb, drágább amilyen tetszik. Függöny mögött annyira nem is fog látszódni, de valamit valamiért ...

@ElVisZ, #89531

Azt jól értem, hogy a kazánházban lesz a központ és a ONT is ott lesz?

Először is lehetne úgyis tervezni, hogy az összes AiMesh egység AP módban legyen - ugyanakkor nem feltétlenül kell. A NAS miatt is tervezzünk úgy saját router legyen hálózati router. Azaz a nappaliba két kábel menjen célszerűen: egy WAN és egy LAN vissza a kazánházban levő switch -be (és onnan szét mindenhova). A nappaliban levő routerre persze rá lehet kötni XBox -ot, STB -t, akármit - kivéve a NAS -t. A NAS -t eszünkbe ne jusson iderakni - sem hálózati topológia miatt nem jó - sem a NAS -nak nem kell a nappaliban zajongania ...

A kazánházba javasolnék egy legalább 6U rack -et egy polccal. Ebbe mehet pl. elosztó javasolt módon szünetmentes is legyen itt, ONT, switch, itteni Arduino, NVR ha lesz (mondjuk ebben az esetben lehet nagyobb rack is) és a NAS. Persze ezeket lehet rakni a barackbefőtt meg a szilvalekvár közé is a Salgo -ra (akármire), de egy fokkal kulturáltabb módon nézne ki.

Alaprajz hiányában és amennyire a leírás alapján elképzelhető a dolog én az AiMesh -re azt mondanám, hogy legyen AX82U, mellé legyen mondjuk XD4 Solo vagy AX56U valamint a jelenlegi AC66U B1 -t is felhasználjuk és esetleg "kukázunk" valamit (AC86U vagy akár AC66U B1) a használtpiacról. AX82U - 58K HUF; XD4 Solo (egy helyen): 40K HUF vagy e helyett AX56U ami olcsóbb: 39K HUF. Azaz ezzel a kettővel párezerrel a keret alatt maradhatunk és akkor egy használt valami kellene a garázs vagy műhelybe ...

- főegység a nappaliban: AX82U jó ötlet,
- egy Node a dolgozó vagy gyerekszobába (mondjuk amelyik az udvarra néz) - XD4/AX56U
- Garázs: jelenlegi AC66U B1,
- Műhely: ide is tudna akkor menni kábel ugye? Mindenképpen javasolt lenne. Akkor ide használtan AC86U vagy AC66U B1 (vagy AC57U v3 újan/használtan, ha minden kötél szakad).

A switch megfelelő lehet. Egy nagyon alapnak számító dolog a smart switch .ek közül. Mondjuk link aggregation -t meg VLAN -t (pl. kameráknak) támogat. Mondjuk ez utóbbi a kábelezésre is kihathat (Asus -ok meg nem - azaz nem tudsz odatrunkolni azoknak pl.).

Amire esetleg érdemes lehet figyelned: a switch PoE oldala:

- max. 30 W / csatlakozó
- 110W összteljesítmény.

Azért valamekkora ráhagyással számolj.

@8nemesis8, #89532

Inkább a Cat6. Azzal a 2 db NAS -al úgy tervezz, hogy ne nappali/hálóban legyen, hanem majd a központi helyen levő rack szekrényben szünetmentessel egyetemben.

Otthonra kis távolságokra elég az UTP. Árnyékoláshoz kellene ugye földelés is (megoldható) - különben lesz egy szép nagy antennahálózatunk ... :) Gégecső nem árnyékol. Egy gégecsőbe egy UTP menjen és amennyiben lehetséges, akkor minél kevesebb párhuzamos futással tervezz (ennek majd a multigigabit -es/10 Gbe -s hálózatod fog "örülni" a későbbiek folyamán, ha lesz). Nálam is így van pedig párhuzamosan van gigabit és 2.5 Gbps LAN is a falban falicsatlakozókkal.

(#89534) golyós


golyós
őstag

Sziasztok!

Ha nincs otthon olyan telefon, laptop ami tudja a wifi-ot ( AX) akkor teljesen felesleges ilyen routert választani, elég az AC?

Honor 20 Pro & Samsung GalaxyS23 Ultra & Note 10 lite & Iphone 13PM

(#89535) attiati válasza dkess (#89533) üzenetére


attiati
veterán

Ezt most nem értem. Miért van szükségem ilyenekre?

1db routert szeretnék letenni a szobába, ami ad jelet a kertben is, ha néha kiülnék dolgozni.
Nincsenek extra igényeim, vagy elhelyezési gondok.
A gép mellé leteszem valahova a routert és az asztali gépet kábellel kötöm rá.

[ Szerkesztve ]

(#89536) dkess válasza golyós (#89534) üzenetére


dkess
őstag

A router élettartamára vonatkozó intervallumban egészen biztosan nem lesznek AX -es eszközeid? Amennyiben ez a helyzet (mondjuk az aláírásodban szereplő Samsung Note 10 az pont AX -es), akkor valóban nincs szükséged AX -re ...

Persze az AX -es routerekben általánosságban erősebb SOC, több RAM, hosszabb várható terméktámogatás (újabbak) is vannak, de persze önmagában csak ezek lehet nem nyomnak annyit a latban.

@attiati, #89535

Semmi. Veszel egy routert és nyugodtan ki tudsz ülni a kertbe dolgozni ...

(#89537) ElVisZ válasza dkess (#89533) üzenetére


ElVisZ
tag

Köszi az észrevételt és a tanácsokat. :R

Itt egy gyors layout a tisztább látásért:

A B1-t meg szeretném tartani (feleslegesen nem cserélném le), csak beírtam AC86U-t, de majd utánnanézek az ajánlottak routertereknek.

A kinézett kamera max 12W-ot vesz fel, szóval 8 kamerával is megbírkózik a switch, de erre max 5db lesz kötve. A maradék 2 meg a műhelybe saját táppal. (nem akarok még 2 kábelt odáig kihúzni, ha nem muszáj)

Az IPTV STB működése miatt izgulok, főleg a gyerekszobában, a switch meg egy router mögött..

Valamiért szétdobta a bekezdéseket, muszáj voltam képként feltenni hogy értelmezhető legyen. :F

[ Szerkesztve ]

(#89538) golyós válasza dkess (#89536) üzenetére


golyós
őstag

A Note 10 lite tudtommal nem AX-es, Honor 20 Pro sem, és a lányom leendő Samu A52 4g sem. ( GSMArena infoi szerint).
2 évig biztos maradnak a telefonok, a laptopok meg nem mai darabok.

Honor 20 Pro & Samsung GalaxyS23 Ultra & Note 10 lite & Iphone 13PM

(#89539) pomk válasza dkess (#89533) üzenetére


pomk
őstag

Akkor ha jól értem egy MR600 (best case) a nappaliba + majd egyszer csak ha szükség lesz rá a WiFi jelerősség miatt akkor kiegészítés képpen 1db Asus CD6 a fenti szoba sarkába?
De akkor már nem jobban megéri 1db SIM stick + 1db CT8 még a mostani áron is? Ezek így ha jól értettem lefednék az előbbi 2 eszköz együttes funkcióit.

Ne haragudj, kicsit elvesztem már itt a sok IT-s fogalomban. Leírnád kérlek nekem úgy mint egy laikusnak hogy opció a.) opció b.) előnyök / hátrányok? :B :B :B

Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]

(#89540) dkess válasza ElVisZ (#89537) üzenetére


dkess
őstag

Egész jó rajz - köszönöm szépen.

Igen, a B1 -et én is mindenképpen megtartottam volna a garázs vagy műhelyre. Az AC86U csak példa volt (írtam másik kettőt is ezen kívül) a negyedik helyre - amit éppen használtan vagy újként (pl. az AC57U v3 példa), ha minden kötél szakad ...

Egyébként amennyiben megoldható, akkor javaslom Cat6 -val kábelezz legalább.

Azaz az ideális WiFi koncepció szerintem:

- nappali: AX82U,
- gyerekszoba: ide AX -es eszközzel is benne lennénk a keretben - pl. AX56U vagy esetleg XD4 Solo. Ez ugye a dolgozó és a másik hálónak is "jót tenne" ...
- Műhely: jelenlegi AC66U B1,
- Garázs: ha ide kellene valami, akkor idővel valami legolcsóbb akár használt AC57U v3/AC66U B1/AC86U ...

Igen, ott volt rossz a feltételezésem, hogy úgy gondoltam az optika a kazánházba megy be és nem a nappaliban. Érdekes módon ez sokat nem változtatna az előző hozzászólásom érdemi részén. Azaz:

1.

A nappaliban továbbra is indokolható a két kábel. Ennek oka ugye más lenne - jelen esetben, hogy amennyiben valamiért a jövőben olyan routerrel terveznél, ami a kazánházban lenne, akkor vissza tudna jönni a LAN amire mehetnének az itteni vezetékes kliensek meg a AP módban levő router. Ez csak javaslat.

2.

Ez a képről derül ki. Javaslom ne a gyerekszobából ágazzon le a hálóba az UTP kábel, hanem a hálóba a kazánházból menjen egy dedikált kábel. Gyakorlatilag még egyszerűbb is lenne - kábelben sem lenne sokkal több.

Ugye ellenkező esetben a gyerekszoba és háló vezetékes kliensei plussz három szoba (+ az udvar arra eső része) WiFi -je menne egy kanócról ...

A műhelybe egyébként valóban bőven elég egy kábel is ...

@golyós, #89538

A "lite" elkerülte a figyelmemet, igen. A kérdés az lehet az előző hozzászólásom alapján várhatóan mennyi idő múlva cserélnél routert valamint esetleg mikor cserélnél laptopot illetve az egyéb előnyök mennyit nyomnának a latban a magasabb ár ellenében.

(#89541) attiati válasza dkess (#89536) üzenetére


attiati
veterán

És milyet, ami 10e alatt lesz és tudja ezt?

Kell valamire figyelnem?

[ Szerkesztve ]

(#89542) dkess válasza pomk (#89539) üzenetére


dkess
őstag

Mi a gond az MR600 koncepcióval? Alapvetően két okra vezetném vissza:

1. Őrült drága. Ugye 50K HUF felett van. Viszonyításképpen: egy ugyanezt 4G nélkül tudó TP-Link eszköz (mondjuk C6) olyan 13K HUF ... Nem semmi felár ...

2. Csak bizonyos esetben érheti meg.

Azaz, ha pl. most bevállalnánk és lenne pl. 130/50 Mbps internetünk, akkor egyértelműen nem érné meg a 25-30K HUF -os felárát. Ugye 100/45 Mbps -nél sehogysem tudtunk többet mérni eleddig. Igaz újabb mobillal, SIM -es laptop -al vagy stick -el lehetne még próbálkozni, ha ez fontos lenne.

Aztán, ha 200 Mbps letöltés felett lennénk jócskán (mondjuk 230/50 Mbps), akkor is a döntés még ott állna az Oldaladon, hogy ez a bő kétszeres letöltés megérné-e Neked a jelzett árkülönbséget. A tekintetben ismételni tudom magam, hogy ugye ez sem biztos. Nemcsak azért, mert ilyen sebességet nem tudtál kimérni, hanem mert a lefedettségi zóna eléggé a határán vagy és ki tudja lehet közted és a torony között sok ház és/vagy kiserdő akármi ...

Amennyiben bármelyik fentebb említett feltétel nem teljesül, akkor nem éri meg. Ezt nem tudom mennyire érthető magyarázat? Avagy, hogy milyen mértékben tudsz azonosulni a véleményemmel?

Mi a gond az ez alatti eszközökkel? Röviden: egysávos N -es WiFi (meg úgy egyébként a 100 Mbps -es LAN). A helye ugye célszerűen a nappali lenne (ez a ház nyugati oldala). Namost egy ilyen eszközre bíznánk a vezetékes LAN -t meg a WiFi -t a ház azon helyiségében (nappali) meg a környékén (beleértve a házon kívüli részt is) mely az ingatlan legfrekventáltabb része? Ugye arról nem is beszélve, hogy semmilyen mesh nem lenne ebben az esetben - hiába tennénk a hátsó szobába is - amúgy - mesh képes egy db eszközt ...

Ugye, ha pl. tennénk e (MR6400/MR100/MR200) mellé egy legalább AC -s és ethernet backhaul -t is támogató két eszközös mesh megoldást (nappali meg a hátsó szobába), akkor ez még a gigabit -es vezetékes internet esetén is használható marad ...

A CT8+stick is megoldás lehet, de akkor a hátsó szobába tegyünk még legalább egy AC57U v3 -at (16K HUF - [link] ) kábelvégre. Ugye a CT8 at stick estől nagyon rá kellene tolni a nappali legszélső nyugati ablakába (illetve közelébe). Külön router esetén nappalin belül egy UTP kábel hossznyi lehetőségünk van a "sakkozásra" ...

(#89543) Gubek-Einste válasza cikasz (#89529) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sajnos még nincsen "olcsó" eszköz, sőt alig van egyáltalán ilyen.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#89544) Cs1csó


Cs1csó
félisten

Üdv, egy ismerősnek viszonylag sürgős egy router vásárlás egy ilyet nézett ki használtan 9 ezer forintért: ASUS DSL-N55U Router
9 éve kezdték forgalmazni és 5 éve nem forgalmazzák már tehát 5-9 éves lehet, nem tudja az AC szabványt ahogy nézem.

Szerintetek megveheti?

(#89545) Alex91 válasza Cs1csó (#89544) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , leszurtem neki, hogy olcson mi van...
Szerinted erdemes kiadni 9 ezret erte... :F

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#89546) Cs1csó válasza Alex91 (#89545) üzenetére


Cs1csó
félisten

:(
Szerintem nem, mivel tuti, hogy "max" koros tehát simán megvan 9 éves ami elég régi. Mivel általános használatra kell (nincs torrent vagy játék vagy egyéb komoly dolog de ami lenne vagy 3-4 telefon egy időben és talán egy PC ritkán)
Ezt ajánlottam neki: TP-Link Archer C6 AC1200
12k körüli áron nem nagyon van jobb, átlátható magyar menü könnyű konfigurálás. Árukeresőn népszerű, szomszédom is egy ilyet vett és nincs rá panasza bár ő még limitáltabban használja: 1 PC, 2 telefon

Amúgy mondtam neki, hogy én ezt a régit biztos nem ajánlom neki. A TP-Link-re új és van rá 2 év garancia és tudja az AC szabványt

(#89547) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Van egy hibám amit vélhetően nem a router okoz de ha már minden eshetőséget kilövök akkor legutoljára annak a cseréje marad.
Most egy TP Link Archer C9 routerem van. A kérdésem az lenne hogyha egy szintet szeretnék lépni akkor melyik TP Link vagy Asus routert lenne érdemes megvásárolnom? Most lehet hogy inkább Asus-t vennék.
1000/25Mbps Telekomos koaxos internetem van.

:R

[ Szerkesztve ]

iPhone 13 Pro Max

(#89548) koala69


koala69
tag

Sziasztok, segitseget szeretnek kerni router vasarlas elott....
egy kis mesh halozatot szeretnek kialakitani, ezt a set-et neztem ki

ket egyseghez etherneten vinnem a netet, a harmadik a wifi-n osztozna. --- Szamomra az is kerdes, hogy ebben a set-ben levo eszkozok tudnak ugy routerkent mukodni, hogy a szolgaltato jelenlegi eszkozet bridge modba teszem, es az authentikaciot vmelyik vegezne a szolgaltato fele? Ot kotnem ossze a masikkal kabelen?!

Illetve az amelyik wifi-n kapcsolodna a masikokhoz, a rajta levo ethernet portra kothetek eszkozt kabelen?

koszonom a segitseget elore is!!!!

(#89549) Tarokk79


Tarokk79
aktív tag

Megérkezett a CD6 2-es pack. Írtátok, hogy ethernet backhaul-lal kössem össze. Hogyan? Az egyiken van egy WAN, ahol a net jön be és van 3 LAN a másikon meg 2 LAN. Egyszerűen kössem a LAN1-eket össze? Milyen kábelt ajánlotok?

[ Szerkesztve ]

(#89550) jookomak


jookomak
őstag

Sziasztok! Asus ax92u kifutott modell? Mi az utódja? Ahogy az összehasonlítást nézem az ax82u gyengébb nála.
Pár helyen még látok ax92-t, ezt szánnám fő routernek, és később esetleg hozzáadnék egy zenwifi-t mesh rendszerben. Emeletes ház, fent van a modem, itt lenne a fő, később, ha kell, akkor pedig lent a nappaliban a zen (asszonykompatibilis kinézet).

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.