Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86478) dkess válasza sladka_pani (#86469) üzenetére


dkess
őstag

A legjobb választás az AX73 lenne Nálad - ugyanakkor idénre készlethiányos lett. Most újra kapható 3 boltban, de 43K HUF és feletti árakon. Tavaly 36-38K HUF volt - ennyiért nagyon jó vétel lett volna.

Az AX50 viszont még maradt 30K HUF környékén. Ez is jó. 38K -ért a AX73 -at jobban ajánlottam volna az Általad írt környezetbe, de másfélszeres felárat (a mostani árát) már nem feltétlenül ér meg. Az AX50 -et volt szerencsém pár hétig tesztelgetni társasházban (nagyon erősen zavart környezet) illetve családi ház - igaz kisebb 840 nm -es telekkel. Nos, már csak a 5 GHz -en beszórta a teljes családi házat (mobiltelefonnal a legeldugottabb sarokban is 250/150 Mbps - nappaliban 750/270 Mbps) illetve a teljes telket is (200 Mbps felett). Mondjuk ehhez 5 GHz -en a csatornát 36 -osra kellett fixálni (a 160 MHz szélesség azért be van kapcsolva), mert 100 -as felett radart fogott és a töredékére esett a lefedettség ... 2.4 GHz -en még jobb a lefedettség csak értelemszerűen lassabb. Persze Nálad AP van a telekre - ez jó és maradjon is így.

Amit szeretnék még írni, hogy egyfelől az új médialejátszó mellé vegyél egy 6K HUF -os switch -et is és a TV mellett ez is menjen kábelvégre. Egyfelől a TV -n úgyis 100 Mbps -es LAN csati van - másfelől amúgysem lenne a kettő hálózati része egyszerre terhelve. A másik dolog: javaslom a következő hálózatis projekted a kábelezés legyen. Mondjuk egy nagy felőjításnál ezt is tervezd be. Alapból a nappali (akár több helyen) illetve a szobák legyen célpont legalább. A 6 kamera lehet célkeresztben - feltételezem a táp valahogy eljut oda - így ez egyszerűbb lehetne. Amennyiben PoE -t támogatnak (ehhez kellene olyan switch is - ezt majd akkora kellene betervezni a router utánra), akkor esetleg elegendő lenne egy UTP a mostani táp helyett oda ... Ekkor persze a két plussz vendég TV és adott esetben egyebek is mehetnének kábelvégre. A WiFi -d is jobb lehetne ettől ... :)

@CivicEsi, #86473

A legjobb az lenne, ha UTPO -n be tudnád hozni a router a lakás középpontibb részére. Ami mégjobb lenne, ha innen kábeles leágazásokat csinálva néhány eszközt kábelvégre tudnál kapni.

Az AX73 lenne a legjobb fit - ugyanakkor most jól felment az ára (bár így is bőven benne van a 50K -s keretedben). Aztán az AX50 ...

Amennyiben kellene az Asus -ok funkcionalitása (pl. akár kábeles backhaul -al AiMesh stb.), akkor AX58U.

@NyMRooD, #86476

A "30-40k-s árkategóriát" eszközönként érted vagy összesen - ugye az elején 2 Asus -os megoldást emlegetted.

Egy szó mint száz két Asus eszköz AX -es WiFi -vel nem lesz összesen 30-40K HUF -ért. Ebbe a határba mondjuk 2 db AC57U v3 férne bele, melyek nem AX -esek ... VPN -re nem valami acélos a SOC -juk, de elmegy. Nem annyira stabilitással - mindinkább a sebességben nem lesz annyi, mint egy erősebb routernél.

Amennyiben eszközönként értetted a határt, akkor "óvatosan" itt már lehet nézelődni az Asus AX -es kínálatából is. Fő routernek egy AX58U -t (50K HUF) mondanék. Node -nak pedig AX55/AX56U -t.

Mondjuk most kapcsolok - miért gondolkodsz két router -es megoldásban. Ezzel kapcsolatban nem írtál semmit, hogy miért lenne jó ez neked. A routert hozd kábelen (az ONT után) annyira központi helyre amennyire lehet és akkor elég lehet egy router is. Persze főleg akkor, ha annyi mindent kábelvégre kötsz amennyit csak lehet. Ebben az esetben egy db AX58U -t mondanék ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.