Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71392) kivlov


kivlov
aktív tag

Sziasztok!

Régóta olvasgatom a fórumot, de úgy látom azon kívül, hogy jönnek mennek az ajánlások semmilyen érdemleges infót nem ad senki melyiket miért is és hogy valaki írna pár sort valós tapasztalatokkal.
Sok ideig nézegettem melyik termék lenne megfelelő egy 50nm-es panelszerű lakásban, ahol több falon is át kell jutna a jelnek.
Egy 500-as netet kell osztani, valamint 3 kábeles és 4-5 vezeték nélküli eszközt kiszolgálni. (2 pc, 1 Tv, 3-4 apple eszköz mely tudja az 5G-s wifit mu-mimoval, plusz a vendégek telefonjai)
Mivel nincsenek irreális elvárások így a 20-30 000-es kategóriát lőttem be árképzésben, így két eszköz jöhetett szóba az itteni ajánlásokat is figyelembe véve:

Asus RT-AC 1300 G +
TP-Link Archer C7 1750

Valójában azon kívül hogy néhányan felsorolják a bennük található hardvereket senki semmilyen érdemi információval nem szolgált így próba cseresznye alapján az Asusra esett a választás.
Egy TP-Link 1043 ND típust váltott.

Már a beüzemelés sem olyan egyszerű mint egy TP-Link esetében hiszen ahogy azt jelezték is valóban szinte minden beállítás után elég sokat kell várni mire aktualizálja azokat és mehet tovább a további beállításokra az ember.
Ezzel még nincs is baj hiszen csak egyszer kell jól bekonfigurálni mindent.
A hatótávolság megegyezik a régebbi eszközével viszont a sebességbeli ugrás valóban jelentős nyilván az 5 GHz-en, és érezhetően gyorsabban reagál vezetékes hálózaton is köszönhetően a négymagos processzornak és a nagyobb memória méretnek.
A torrenteket is sokkal gyorsabban kezeli igaz PCn fut nem pedig a routeren de érezhetően gyorsabban kezeli a több szálon letöltést.
És most jöjjenek a számomra negatív tapasztalatok:

1 - A mobilos applikáció nagyon jónak tűnik bár valójában komolyabb beállítások módosítására alkalmatlan egy ideig jópofa nézegetni a hálózat forgalmát valamint ki be kapcsolgatni szűrőket és a wifit de ezenkívül bármi másra is alkalmatlan ahogy más gyártóknál is

2 - Wake On Lan nos ez az amit egyetlen Asus router sem tud távolról az interneten keresztül felébreszteni a rájuk kötött számítógépet mert ellentétben a TP-Link el nincs benne ARP táblázatkezelés, így nem jegyzi meg a MAC hozzárendeléseket, az egyetlen megoldás ha magát az adminisztrációs felület kiengedjük a netre DDNS szolgáltatáson keresztül ami biztonsági szempontból nem túl előnyös, de így már magán a router adminisztrációs felületén keresztül fel tudunk illeszteni gépeket
Rengeteg külföldi fórum foglalkozik a témával és ott is maximum SSH-n telneten keresztül írt Script-el lehet gépeket ébreszteni még egyedi firmware-ek esetén is. Igen itt majd sokan jönnek hogy az AiCloud ban van ilyen funkció de valójában az sem működik.

3 - FTP gondok nos lehet hogy egyedi igény de próbáltam hogy a routerre kötött pendrive is FTP szerverként működjön miközben a router mögött van egy szerver gép is amin FTP fut
Egyszerre ugyebár nem lehet két 21-es port használatban de hiába is változtatom meg bármelyiket ( akár arouterét akár a Pc-t) is másra nem tudja kezelni a router a két FTP-t semmilyen port irányítással sem
Amig ezzel a TP-Linknek semmi baja nem volt.

4 - Plex Médiaszerver azaz stream otthonról bárhova a világba ahol nézni szeretném az otthoni gépről a filmgyűjteményt...pl a páromnál az okostv-n keresztül...
Eddig ezzel sem volt probléma gond nélkül mentek a filmek de az Asus óta szinte lehetetlen egy filmet végignézni anélkül hogy ne akadna meg legalább kétszer háromszor és ne kellene perceket várni mire újra elindul...

Jelenleg itt tartok ....
Erősen gondolkozva, hogy megpróbálom a C7 képességeit, mivel arról sincs érdemleges infó.
Olvasva a maradék információkat is mindig arra jutok hogy valójában a legtöbször a hozzánemértés miatt panaszkodnak emberek így nem mérvadó magára az eszközre nézve.
A 1043ND-t 5 év alatt talán ha 2 szer kellett újra indítani így nem értem azóta elfelejtettek routert gyártani? :)

A leírtak csupán saját véleményem megosztása közel 20 év szakmai tapasztalat után kisebb nagyobb hálózatokban így felesleges negatív kommenteket hozzáfűzni de ha valakinek van megoldása a fenti problémákra szívesen fogadom.

Bocs ha hosszú lett...
TP-Link C7-el valakinek komolyabb tapasztalata stabilitás terén?

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.