Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90293) julius666 válasza Yellow73_a (#90275) üzenetére


julius666
addikt

Az tiszta sor, hogy 2022 év végére így 25%-kal nőttek az árak. De ha utána nincs infláció, az árak nem fognak tovább nőni, megállnak egy szinten. Vagyis egész 2023-ban állandó lesz az ár. Ezért ha tudjuk, hogy nem fognak tovább nőni az árak, akkor miért is várnánk el egész 2023-ra kimagaslóan magas kamatot?

Tegyük fel azt az alapesetet, hogy te benne ülsz infláció követő papírban 2022 során. Ez esetben a lekötött pénzed 25%-al értéktelenedett az utolsó hónapban. Hiába 0% utána az infla, az csak azt jelenti, hogy nem nőnek már tovább az árak, de te a tőkéd 25%-ának értékét bizony elbuktad. Az inflációkövető papír lényege az lenne (befektetői szemmel), hogy ez ellen védjen, magyarán hogy valamilyen időtávon belül ezt visszaadja neked kamatként. Hogy 1 hónap, vagy 1 év alatt, az már konstrukció kérdése. Neked büfiként nyilván az 1 hónap jobb, az államnak az 1 év (részben a költségvetés tervezhetősége okán, részben mert akkor van 1 éve összeszedni a pénzt már a magasabb adóbevételekből).

Tehát a PMÁP egy jó konstrukció, mert abban az esetben is magas kamatot ad egy éven keresztül, amikor megállna az infláció. Ha meg folytatódik, ne adj isten tovább nő a magas infláció, akkor egy év késéssel kapod meg a növekedett kamatot. De amikor elindul lefele az infláció, te egy évig még továbbra is a magas kamatot kapod.

Ez nem teljesen igaz. Jelenlegi PMÁP-al 2 évvel később kapod vissza növekvő inflációs környezetben egy év teljes infláját a mozgóátlagos számítás miatt. Az infláció után kapott kamat egy része még egy évnyi inflációval értéktelenedik ennek következtében. Addig nem te keresel rajta, hanem az állam gyakorlatilag.

Csökkenő inflációs környezetben megfordul az egyenlet, bár szerintem annyival nem jobb, mint amennyivel rosszabb a növekvőben (akkor is ülnek a pénzeden, az infláció után kapott kamat akkor is tovább inflálódik!). Az egyedüli környezet, ahol a jelenlegi PMÁP konstrukció tényleg bomba, az ha negatív tartományba megy az infláció. Ugyanis 0 alá nem megy a kamatbázis, te megkapod a bónuszt (ami jó eséllyel sokkal jobb, mint az elérhető egyéb kamatok), illetve közben egyre értékesebb a lekötött tőkéd. Ilyenre rövid ideig volt példa az elmúlt 10 év során, bár aki akkor részvényt vett inkább, erősen jobban járt. :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.