Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
addikt

És ez még csak egy nyamvadt edzés közbeni pulzusmérés. Nem vérnyomás. Nem SpO2.

Ha az ember rövideket megy - fartlek, intervallum, HIIT stb. -, akkor meg pláne nem mindegy, sikerül-e eltalálni a valós pulzust, és mekkora késleltetéssel. (Ha jól látom, az óra mindig komolyan le van maradva. Vagy ekkora átlagolást tettek bele, vagy ilyen ritka időközönként dolgoz fel.)

Arra már rákérdezni sem merek, úszás közben mi lenne a helyzet. Mert egy komolyabb úszásnál bizony a mellkaspánt is útban van/lejön, a karóra pedig még jobban el van tévedve. Mindezt ilyen árak mellett. :(

A tej élet, erő, egészség.

(#2) UnA válasza joghurt (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Lehet, hogy fordítva ülsz a lovon :)

Ha arra gondolok, hogy van egy karóra méretű kütyü, amelyik ilyen sok mindent tud, és nem egy hátizsák van a hátadon ugyanerre a feladatra, akkor az ár és tudás teljesen rendben van.

(#3) joghurt válasza UnA (#2) üzenetére


joghurt
addikt

Nekem mindegy a mérete.
Egyrészt a marketing során megfogalmazott állítások valóságtartalmával van gondom.
Másrészt pedig azzal, hogy nemkevés pénzért kapsz valamit, ami kb. csinál valamit. Némi túlzással ugyan, de ilyen pontossággal akár én magam is meg tudom mondani a pulzusom. Ingyen. Az alapján, hogy mennyire lihegek, és mennyire ismerem a testem.

Vagy szerinted irreális elvárás egy fitnesz órától, hogy aktivitás közben tudjon 10-en belüli pontossággal pulzust mondani? Ha igen, akkor mégis mire használod?

A tej élet, erő, egészség.

(#4) SirRasor válasza joghurt (#1) üzenetére


SirRasor
őstag

Holnap megszerkesztem a cikket, mert futottam egyet és még bicikliztem egy keveset és tovább növekedett az anomáliák száma, de most a szíj rovására és jelenleg arra hajlok, hogy nem éri meg a fölösleges macerát a szíj, mert ha téved, akkor nagyot téved, az óra meg kb. mindig konzisztens, csak olykor kullog :U
Folyt.köv.

EDIT: kiraktam a futást publikusra, ott most is meg tudod nézni.

[ Szerkesztve ]

Make Love not war!

(#5) UnA válasza joghurt (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

Akár bevalljuk, akár nem, ez egyfajta "data dandy" cucc: lehet adatokat gyűjtögetni, nézegetni, elemezgetni ;) Rosszabb esetben posztolni, hogy mindenki lássa, hogy ÉN ma is 23.9 kilométert futottam...

Ha pedig enélkül is tudsz mindent, akkor ne vegyél ilyet.

(#6) joghurt válasza UnA (#5) üzenetére


joghurt
addikt

Mivel méréstechnika szakon végeztem, és műholdas adatgyűjtő rendszerekkel dolgozom, ezért számomra nem mindegy, mit is gyűjtök. És hogy az a 23,9 km az vajon igazából 22-e.
Szerintem megalapozatlan adatokat felesleges gyűjteni, és azokból messzemenő következtetéseket levonni.

A tej élet, erő, egészség.

(#7) SirRasor válasza UnA (#5) üzenetére


SirRasor
őstag

Hát...ezen is gondolkoztam, hogy mi értelme ennek az egésznek. Például megéri-e a macerát.
Onnan indult a dolog, hogy távolságot szerettem volna mérni, mert kíváncsi voltam, hogy hány km-t tudok futni. Kinéztem egy kezdőpontot és egy végpontot, majd google mapssel lemértem :D
Ehhez képest sokkal pontosabb volt, amikor már a telefon GPS-ét használtam, csak azt meg nem akartam magammal vinni. Oké, van GPS-es óra, de abban az antenna olyan, amilyen: nem tud versenyezni egy telefonnal. De akkor már ott a pulzusadat, azzal is lehetne kezdeni valamit. De akkor már legyen pontos stb...pont, mint egy feneketlen gödör.

Viszont a posztolgatás az érem másik fele: van is ismerős, aki mindig kiteszi facebookra, hogy éppen mennyit futott vagy biciklizett. Sok ilyen ember van; tudjuk mi a cél. Én sose rakok ki semmit: egyedül magamnak kell az adat, hogy lássam a fejlődési mutatóimat, hogy egyre jobb és jobb lehessek. Hogy ezt bőven elég volna csak távolságméréssel? Lehet. Bár a fejlődést nem csak távolságban lehet mérni, hanem pulzusban is, mert minél jobban megy a futás, annál alacsonyabb pulzussal megy ugyanaz a távolság. Ehhez meg muszáj valamivel mérni, még ha nem is pontos. Annyira elég pontos, hogy magamhoz képest tudjak viszonyítani, hogy rosszabb lett-e vagy jobb az átlag.

Persze mindenféle adat nélkül is ki lehet menni csak pusztán a futás öröméért.

"Ha pedig enélkül is tudsz mindent, akkor ne vegyél ilyet." - ez azért vicces, mert állítólag a relatív erőfeszítés számít a legjobban, mint metrika és ezt senki se tudja megmondani, csak TE magad. Ez lényegében annyi, hogy az edzéseidet magadnak pontozod egy 1-10-es skálán, hogy mennyire volt nehéz.
Ehhez már csak azt kell tudni pl: futásnál, hogy heti 3 edzés bőven elég úgy, hogy 2db legyen rövid és intenzív, a harmadik meg hosszú és lightos. Lehet, hogy a többi sportra is igaz ez.

Make Love not war!

(#8) joghurt válasza SirRasor (#7) üzenetére


joghurt
addikt

A Google Maps-et felejtsd el, az ilyen szinten nagyon nem pontos. Az OpenStreetMap alapú rendszerek (Strava, AllTrails stb.) lényegesen jobbak, és azokon nagyon sok ösvény is fent van.
Akár telefon, akár óra, nem lesz igazi a GNSS mérés. (Ezt gondolom a saját nyomvonalaid szórásán is látod - pedig ez sík terep, és túl sűrű erdő sincs feletted.)

OFF: Esetleg elkérhetem a tó körüli tracked? (A Garminról nem tudom letölteni.) Néztem, és eléggé elnagyolva van felrajzolva a térképre.

Igen, a szubjektív, relatív erőfeszítés fontos. Van, amikor egy fárasztó nap, x időjárási front, mittoménmi mellett ha meggebedsz sem jön össze az 5:00/km. Aztán máskor meg laza örömfutásból megcsinálod a 4:30-at.

Én úgy olvastam mindenfelé, hogy a heti adag nagyobb részét a lassú tartományban kellene futni - még annál is lassabban, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják. Annál kisebb pulzussal, mint ahogyan az még bőven kényelmes, vagy amitől úgy érzed, hogy "na, most edzettem valamit".

A tej élet, erő, egészség.

(#9) SirRasor válasza joghurt (#8) üzenetére


SirRasor
őstag

MINDENKINEK: FRISSÍTETTEM A CIKKET; VANNAK SZÉP DIAGRAMOK, AMIKEN MÁR JÓ AZ ELRENDEZÉS, LÉPTÉK STB

Igen, a Google Maps olyan...csak hát szegény ember vízzel főz.
A telefonos GPS mérésnél viszont óriási különbségek lehetnek. Egy Galaxy S7-et vittem anno és...ööö..asszem a Mi Fit-tel rögzítettem a futásokat és tű pontosan oda rakta a GPS-nyomvonalat, amerre mentem. Ezek után furcsa is volt, hogy az óra kevésbé pontos.

A pontosságról még annyit, hogy ha az órán rögzítettet nézem Garmin Connectben, akkor picit megy ide-oda a nyomvonal, nyilván pontatlan kissé, DE pont a tó körüli futópálya 1 km és 1-2 méteres pontossággal mindig ugyanott jelez az óra, hogy mentem egy újabb km-t, tehát ebbe se tudok nagyon belekötni.

A futópályát nem tudom se lementeni, se feltölteni se semmi. Nem is értem hogy találták ezt ki. Tehát egy rögzített futásból tudok csak egy szakaszt kiemelni és azt mondani, hogy na az a szegmens az az.
Elég sok kört megtettem sok futás alkalmával, míg a lehető legpontosabb 1km-t ki tudtam választani :DDD
Gondolom Garminon kívül lehetne ezt sokkal ép eszűbben is kivitelezni..

Le a kalappal, ha 4:30-akat futsz. A nyáron összejött egy 10km ~4:50-es idővel, de a 4:30 még túl gyors nekem hosszabb távra. Mondom ezt úgy, hogy általában lazán körözök mindenkit, aki éppen akkor fut, tehát gondolom csak gyorsabb lehetek az átlagnál :U

[ Szerkesztve ]

Make Love not war!

(#10) UnA válasza joghurt (#6) üzenetére


UnA
Korrektor

"Szerintem megalapozatlan adatokat felesleges gyűjteni, és azokból messzemenő következtetéseket levonni."

Szerintem lazítanod kéne :) A napi lépésszámban 10% pontatlanság esetén is tudod, hogy az mit jelenet, ez nem a neutrínó tömegének mérése volt ....

(#11) -szabi-


-szabi-
őstag

Hi

Érdekelne a Garmin HRM-DUAL állandó kapcsolatban kell, hogy legyen a telefonnal?
Tárolja az adatokat és elég edzés végén letölteni?
Az adatok exportálhatók pl. excelbe?
A publikussá tett futás szívritmus adatok nem nagyíthatóak tovább, pl egy percen belüli szívütés tüskék megjelenítési szintjére?

üdv
Szabi

(#12) SirRasor válasza -szabi- (#11) üzenetére


SirRasor
őstag

Garmin HRM-DUAL állandó kapcsolatban kell, hogy legyen a telefonnal?
Nem; az órához kapcsolódik a szíj. Az összes komoly sportórás márka így működik: Garmin, Coros, Polar, Suunto.

Tárolja az adatokat és elég edzés végén letölteni?
Nem tárol semmit. Továbbítja az órának és az rögzíti (optikait lekapcsolja addig). Egyébként van HRM-PRO, ami tudja tárolni is, ami mondjuk úszáshoz praktikus lehet. Mintha a Polar H10 is tud tárolni, de nem 100%

Az adatok exportálhatók pl. excelbe?
Igen. A .fit fájlt közvetlenül le lehet tölteni a garmin oldaláról és vannak rá netes megoldások, amik szét tudják szedni és excelbe behányni. Például így csináltam az összehasonlításokat is.

A publikussá tett futás szívritmus adatok nem nagyíthatóak tovább, pl egy percen belüli szívütés tüskék megjelenítési szintjére?
De igen, csak kattintva belehúzol az egérrel és máris közelebb vagy. 1 másodperc a legkisebb, amit így tud mutatni (illetve az óra is másodpercenként rögzíti az adatokat).

Annyit még hozzáteszek, hogy utána próbáltam egy Polar H9-et is, az is nagyon pontos volt, de túl drága. Most egy olcsó aliexpress-es Magene H64-et használok, ami ugyanolyan pontos, mint az előzőek. Ráadásul még az se mondható, hogy a "márkásak" tartósabbak lennének, szóval...

[ Szerkesztve ]

Make Love not war!

(#13) -szabi- válasza SirRasor (#12) üzenetére


-szabi-
őstag

Szia

Azzal nem is számoltam, hogy az órát is meg kell venni.

PolarH10 jellemzői sajnos nem túl informatívak, nem találtam arról semmit, hogy tárolna.

Amit mondasz nagyítást megtaláltam de ezen a videón EKG tüskéket elemez én ilyen nagyítást kerestem.
Másodpercenkénti mintavétel mellett viszont EKG lehetetlen, szóval nem tudom a videón, hogy csinálta. Vagy teljesen félreértettem és azok nem H10 adatai.

Egy olcsó aliexpresses LEMFO L11 órám már van de az semmit nem mér jól.

Azt látom eléggé másképp van mint gondoltam.
Köszönöm a segítséget.

üdv

(#14) Lortech válasza -szabi- (#13) üzenetére


Lortech
addikt

Nem muszáj óra, elég egy telefon + megfelelő app + bt.
H10 tud ECG módot, akkor nem másodpercenkénti a mintavétel. Pl. Polar Sensor Logger, ami CSV-be vagy MQTT protokollon tudja menteni az adatokat.

Thank you to god for making me an atheist

(#15) -szabi- válasza Lortech (#14) üzenetére


-szabi-
őstag

Nekem ennyit sem sikerült megtalálnom, köszi.
Úgy nézem Garmin HRM-DUAL nem tud ECG módot ráadásul tárolni sem tud, így az mindenképp kiesett.
Maradt a drágább H10.
Azt kell még megtalálnom ez vajon tárol e adatokat.
Esetleg van e olcsóbb alternatívája.
Köszi még egyszer a segítséget. :K

(#16) SirRasor válasza -szabi- (#15) üzenetére


SirRasor
őstag

Polar H10 tud tárolni egy edzésnyi adatot, amit a telefonon elég elindítani.

"H10 has an internal memory that can store heart rate data of one training session. You start the session in Polar Beat mobile app and it also transfers the data from the sensor after the training. It's especially handy in sports where you can't have your mobile or wrist unit with you."

De ez edzésre vonatkozik, nem ECG-re, tehát azt nem fog tárolni. ECG csak úgy megy, mint ahogy fentebb Lortech írta. Vajon a Polar Sensor Logger képes egész nap futni a háttérben és gyűjteni az adatokat?
Illetve ahogy nézem, ehhez elég egy Polar H9 is, ha tényleg csak az ECG+fenti app számít.

Make Love not war!

(#17) -szabi- válasza SirRasor (#16) üzenetére


-szabi-
őstag

Ezek szerint H9 is elég lenne, az kb egy árban van HRM-DUAL.al.
Köszönöm segítséget neked is.

(#18) -szabi-


-szabi-
őstag

Úgy találtam H9 nem tárol adatokat.

(#19) SirRasor válasza -szabi- (#18) üzenetére


SirRasor
őstag

Olvasd el, amit írtunk. Ott van minden. H9 nem tárol, de ECG-t kérdeztél. Egyszerűbb lett volna leírni, hogy pontosan mire szeretnéd használni.

Make Love not war!

(#20) -szabi- válasza SirRasor (#19) üzenetére


-szabi-
őstag

Lehet egyszerűbb lett volna de így is köszönöm a segítségeteket.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.