Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#82576) PredatorZoli válasza CriticalHit (#82574) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Rengeteg laikus okoskodás ment a napokban a napelemekről, szakmai szempontokat szinte mind nélkülözött, mindben csak a Lölőzés ment.
Ahhoz hogy valaki megértse a miérteket, komolyabb műszaki villamossági ismeretek szükségesek.
Anélkül hogy nagyon túltolnám és belemennék a csillag valamint csillag-delta kapcsolások fejtegetésébe, nagyon röviden:
A háztartási napelemek NEM tudnak visszatáplálni a középfeszültségre (a trafóknál a kapcsolás jellege miatt erre nincs lehetőség, csak lefelé megy). Csak a kisfeszültségre tudnak termelni, ami azt jelenti, hogy az adott transzformátorkörzetben kellene valakinek azt a megtermelt áramfölösleget felhasználnia. A gond az, hogy egy ilyen transzformátorkörzet jellemzően csak lakóházakat foglal magában, holott a napközbeni fogyasztás nem a háztartásoknál hanem az ipari létesítményeknél jelentkezik. De oda az nem tud eljutni így kárbavész... Ezen túl mivel csak az adott trafókörzet játszik, ha valaki mucsaröcsögén túltermel, azt a pesti villamos vagy a pesti panelban élő nyugger nem tudja felhasználni, mert nincs lehetőség közép és ez miatt magas feszültségre való visszatáplálásra.
A megoldás a tudomány jelenlegi állása szerint a rendszer egyirányúsítása. Minden transzformátor állomás mellé kellene még1 transzformátok, valamint minden vezetéket még1x ki kellene húzni mindenhova, és a jelenlegi hálózaton csak vételezés folyna, az új hálózaton pedig csak visszatáplálás, és ebben az esetben már technikailag megoldható a középfeszültségre való visszatáplálás, feltranszformálás, bárhol felhasználható az áram. (A napelemparkoknál ilyen gond azért nincs, mert azoknak saját trafója van ami eleve csak visszatáplálásra van...).
A hajamat tépem, mikor olvasom a sok okost, hogy a háztartási napelem milyen szuper, mert nem kell annyi áramot előállítani gázzal. Hát amíg ez a hálózati probléma fennáll, addig az egész egy kalap kakát sem ér...

Kérdés, hogy mennyire reális az, hogy a jelenlegi hálózattal nagyjából méretben megegyező újabb hálózat kiépüljön ezen célból... Szerintem MO.-n jelenleg semmi...

Bele sem kellett volna kezdeni hogy a meglévő hálózatra kezdünk el rákapcsolni visszatápláló napelemeket, és akkor most nem kéne leállítani az egészet!! A meglévő hálózat nem erre lett kitalálva és tervezve!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.