Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60548) PredatorZoli válasza CsodaPOK (#60546) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Számomra ez a két dolog azt jelentené, hogy beleteszem ebbe a pénzem és közel* biztos lehetek benne, hogy az infláció mértékével megegyezően fog gyarapodni. Azaz nem veszít a pénzem a vásárlóerejéből.

Ezt a kritériumot (hogy valami a hagyományos értelemben véve biztonságos) olyan dolog elégíti ki, amivel garantáltan buksz hosszú távon, de nem annyit mintha kp-ban tartanád. Mivel masszív devizában tartod az ilyen típusú befektetést, nem áll fent annak a veszélye (vagy extrém alacsony), hogy úgy járj mint a török líra, hogy volt pénz nincs pénz pár hónap alatt reálértéken.
Ezt, hogy nekem az a biztonságos ami nem is csökkenhet, likvid is, de az infla felett is hoz, ez szép, csak ezek ellentétes dolgok. Nem tudsz egyszerre kövér is meg sovány is lenni. Hozamot szeretnél vagy stabilitást, kiszámíthatóságot? A stabilitás és kiszámíthatóságért a hozammal fizetsz meg (annak feladásával).

Az egy másik kérdés, hogy ki mit tart kockázatnak a saját nézőpontjóból? A volatilitást? A magas visszafordíthatalan veszteséget (unrecoverable loss)? A hosszútávú inflációt?
Ha te az első kettőt, akkor van az hogy neked szükséged van kötvényekre, mert azok ellen a kockázatok ellen jól véd egy global aggregate bond masszív devizára hedgelve.
Ha neked a hosszútávú infla a fő kockázatod, akkor egy 100%-os részvényportfólióval jársz legjobban, márha tudod viselni ennek rövid és középtávú negatív vonzatait.

És akkor kérdezhetnéd hogy de akkor egy magyar állampapír az mondjuk ezen a skálán hol helyezkedik el. A kettő között. Talán tudsz vele hozni egy infla szintet, talán még kicsit felette is, de a bombabiztosságtól is nagyon távol van. Devizakockázat, magas(abb) infláció kockázata, jelentősebb politikai kockázat (játékszabályok egy éjszaka alatt is átíródhatnak neked nem kedvező irányban)...
Ezzel nem akarom azt mondani hogy a magyar állampapír egy rossz befektetés. De nem is godlike, egy klasszikus befektetés jól körvonalatható előnyökkel és hátrányokkal.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.