Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ez megint egy megosztó cikk lett.

Az USB kimenet digitális. az S/PDif szintén digitális adatátvitel.
Nyilván járható eljárás, ha a digitális jelet, analógnak tekintjük és újra digitalizáljuk.

A digitális jel hatalmas előny, hogy kevéssé érzékeny a jel alakjára.
Morse megoldását használták az információ átvitelére amikor a beszéd már teljesen érthetetlen volt a zavarás miatt, a morze jeleket képesek voltak értelmezni.
Tulajdonképpen ma is Morse találmányának továbbfejlesztett változatait használjuk

Van egy kérdésem ami nem hagy nyugodni.

Van USB-DAC ami hatalmas mennyiségben és kialakításban hozzáférhető. Nincs szükség egy felesleges eszköz közbeiktatására. Akkor minek?

Mivel hozzáférhetőek a magasabb minőségben digitalizált zenék, akár 24bit 198KHz minőségben is, ki vannak zárva, mert az S/PDif nem támogatja a minőségibb hanganyagok hallgatását.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) pechman8 válasza Hieronymus (#1) üzenetére


pechman8
aktív tag

Köszönöm, hogy beleolvastál.
Megosztó cikk lett. Nem kellene annak lennie. Viszont nem volt szándékom megosztani. Csak saját tapasztalatom írtam le ami a többség véleményével, nem tapasztalatával, csak véleményével valószínüleg nem találkozik. Ez engem nem zavar.

A cikkben minden kérdésedre ott a válasz.

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#3) bambano válasza Hieronymus (#1) üzenetére


bambano
titán

az alapprobléma az, hogy usb rendszerint számítógépen van.
ha számítógép a jelforrás, akkor minden további erőlködés értelmetlen.

az usb-spdif konverter meg egy nonszensz, minek használna olyat bárki is?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) Hieronymus válasza pechman8 (#2) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Pontosabban van ott egy válasz.

Már a PC őskorában beindult a félre értés.

Még MS DOS volt az operációs rendszer, amikor megjelentek az első CD olvasók és írók
A CD meghajtók kezeléséhez szükséges volt egy mscdex nevű fájlra. Ennek egy módosított változatát valaki elkészítette. A zene CD, adat cd-ként jelent meg a számítógépen. Bitpontosan másolható módon.
Ha megírtam egy zene CDít Wav állományból, bitpontosan ugyan azt lehetett visszaolvasni a hang CD-ről.

De ez nem volt jó, mert Jelalak és időzítés. Megjelentek a grabber programok. Ezek már a hangot "digitalizálták". Már befigyelt a jitter, a végeredmény már nem lett bitpontosan azonos a lemezre kiírt és onnan adatként visszaolvasott állománnyal. Ez a tendencia folytatódik. :((

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#5) Hieronymus válasza bambano (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Pontosan ezt nem értem.
A PC lejátszásra használata energia pazarlás. Rendszerint USB2 izéket használnak.
Egyetlen ilyen eszköz árából élethosszig lehetne minőségi zene stream szolgáltatást használni.
Audyssey szoba és hangfal hangzás korrekcióval rendelkező online szolgáltatásokat támogató erősítő/AVR eszközzel Az eredetit megközelítőhangzást elérni. Igaz a HIFI nem erről szól. Inkább arról, hogy saját ízlésre keverjék a hangzást.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Srysry, de ha egy digitális jelet digitális jelként viszel tovább, akkor az ugyanaz a jel marad (hacsak nincsenek átviteli hibák, de vegyük úgy, hogy nincsenek). Ha átalakítod az USB-t (a mit? az USB egy busz, amin valamilyen adatfolyamot tolsz át) S/Pdif buszra, akkor semmit nem csináltál, nem torzul semmi (már ha jól működik az átalakítód).
A D/A az egyetlen, ami érdekes, meg a D/A tápja mondjuk (meg a végén az oszcillátor esetleg, az is az analóg részre hat). De ez megint kb. a te személyes érzékelésednek szól - amivel nincs gond, mert mindenki más.

Kapcsrajzokat hiányolnám amúgy :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) bambano válasza Hieronymus (#4) üzenetére


bambano
titán

A grabber programok nem digitalizálták a hangot, mert nem fértek hozzá analóg interfészen. A grabber programok adatlemezként próbálták beolvasni a zene cd-t, ami vagy sikerült, vagy nem. A meghajtók nagyobbik része olyan volt, hogy nem sikerült. Ritka kincs volt az olyan meghajtó, amin igen.

Egyébként a zenehallgatás arról szól, hogy húzol egy határvonalat a saját lehetőségeid (helyiség, füled, pénztárcád, igények, stb) és a költségek közé.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#8) bambano válasza hcl (#6) üzenetére


bambano
titán

"hacsak nincsenek átviteli hibák, de vegyük úgy, hogy nincsenek": szerintem meg vegyük alapértelmezettnek, hogy az usb egy hulladék. zenehallgatásra különösen.
az én magánvéleményem az, hogy amiben usb van, az max. sokol rádió.

a cikk központi koncepciójának meg az a hibája, hogy azt gondolja, pár elektroncsővel gatyába lehet rázni az ócska forrást. szerintem meg nem lehet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#9) hcl válasza bambano (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nemtom, ha egy file hibátlanul átmegy rajta, akkor az az adat is, amibe hang van kódolva.
Nyilván kell puffer az eszközökbe, de akkor már tényleg inkább az, hogy kihagyni az S/PDIF-et, és USB-s DAC. Azzal legalább nem a PC-ből szedi össze a zajt az analóg áramkör.

Mutogatni való hater díszpinty

(#10) pechman8 válasza bambano (#8) üzenetére


pechman8
aktív tag

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy amint a cikkben is hangsúlyt kap, az eredményem, nem technológiai bravúr! Az elektroncsövek használatát nem a paraméterek indokolják. Egészen másként közelítem a problémát. Az Ember felől! Az ember füle felől. Az ember hallásérzékelése felől. Az elektroncsövek ugyanis az ember füléhez igazodnak. Úgy is fogalmazok, hogy ugyan az a hibájuk. Ezért halljuk jónak. Paraméterekben tökéletes készülékek hangja disszonáns az ember fülével mert az ember füle nagyon nem az. És a sok egyéb melyet érintek. A "gyába rázást" ebből a szempontból nézd kérlek. Így talán értehetőbb miért kell pl. az elektroncső. bővebben erről itt: [link]

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#11) bambano válasza hcl (#9) üzenetére


bambano
titán

Az én közelmúltban összeszedett tapasztalataim szerint a fájl sem mindig megy át hibátlanul. A protokoll megvalósítása sem megy mindenkinek. Az egész egy szemétdomb. Emellett az usb-s hang közismert problémája a jitter, amit nem egyszerű kiküszöbölni.
Ebben a vázolt helyzetben két dolgot tehetsz:
1. nincs usb csak spdif, az is optikán
2. beletörődsz, hogy gagyi.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12) hcl válasza bambano (#11) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nemtom, én csomó másolok pendrive-ra, nincs vele gond :D USB-s hálókártyát is használok.

Jitter egy pufferelt eszközön? :F Max. ha gagyi a cucc.

Mutogatni való hater díszpinty

(#13) bambano válasza pechman8 (#10) üzenetére


bambano
titán

A cikk úgy indul, hogy ez a ketyere egy modern riaa. Rögtön egy ordas nagy hülyeség, mert egy usb-spdif konverter normál működés esetén pontosan ugyanazon bitsorozatot tolja ki magából, mint ami belement, csak más csomagolásban. A riaa meg meghatározott frekvenciáktól meghatározott meredekséggel kiemelést és vágást végez, tehát ott gyári tervezési cél, hogy más jöjjön ki belőle, mint ami belemegy.

Az, hogy egy átalakítóban még az órajel generátor is csöves legyen, az pont olyan, mint a homeopátia. belefeccöltél egy rakás munkát és pénzt, tehát muszáj jobbnak lennie, ha beledöglik is. Ezt úgy hívják, hogy placebo hatás.

ettől és a te teljes munkásságodtól független tény, hogy az usb, mint hifi jelforrás/továbbító, nullát ér. emiatt ez a cucc olyan, mint suzukin a gyorstankoló matrica meg az ufóled.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14) NoMix


NoMix
tag

Ha jó hangminőséget szeretnél minden digitális zaj nélkül akkor van három chip javaslatom.
Az első amit még be is tudsz szerezni az egy EMU 10k3 vagy valamilyen nem realtek alapú Creatíve sound blaster mondjuk ebben a rétegben a legjobb az RX5 Audigy. Lényeg hogy a chip EMU legyen és ne legyen mellette más chip csak tranzisztor és PCIEx1 to PCI chip az az igazi.
A másik a Yamaha YMF 754 ezt olyan nehéz beszerezni hogy már csak nagyon drága szintetizátorokban lehet fel lelni a belseje olyan mint az EMU 10k 20k 40k stb.
a Hatmadik az ESS Sabre 32 itt a chippnek van kapcsolási rajza és neked kell megépíteni.
A RIAA nem jó PC-re mert nem Phono hanem inkább Line kimenete van. a chip pedig 3.3V kimenete van a tranzisztorok előtt amik gyengítik le a feszültséget vonal szintre és erősítik a teljesítményt a fejhallgató kimeneten. Tehát vég csövet kell meghajtanod ahhoz hogy jobb hangot kapjál én fej hallgatóhoz ECL82 vagy ECH82 tudok ajánlani azok olyan sor kivezérlő csövek voltak amiben van egy meghajtó trióda és van egy végfok pentóda vagy trióda. lényeg hogy minél kevesebb alkatrészből álljon mert annál kevsebb lesz a torzítás és az alkatrészek hatása a hangra. nem ártana egy oszciloszkóp mert nem fogod tudni mit nem akarsz hallani hogy ki tud szűrni hogy mit alakíts a kapcsolásban. ha kellemesebb hangokat akarsz akkor ellenállásban szén film réteg mivel a szén nem mágnesezhető mint az aluminium vagy ferro oxidok. Az elektrolit kondenzátort csak pufferben használj minden más esetben 1 vagy 2 mikro farád a rácsokra és csak mkp-t használj a nagy feszültségek miatt. Csak a végfok cső tudja meghajtani katód követőben a fejhallgatót ha nincs trafód. Anód követőben ugyan úgy fog szolni azzal a különbséggel hogy magas feszülség lesz a fejhallgatóban.
zénerben os kötheted a csöveket hogy erőteljesebben erősítsen de ahhoz meg nincs kapcslás az interneten. neked kell ki találni egyet.

[ Szerkesztve ]

Frissen vásárolt profil. XIRA T.E.G.

(#15) Hieronymus válasza NoMix (#14) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ez a zaj "Ha jó hangminőséget szeretnél minden digitális zaj nélkül akkor ...."

Tudni kellene mi a digitális zaj.

A zaj a digitalizáláskor keletkezik. Lényegében a hanghulláról eltárolt információk mennyiségétől függ.
Ha a hang erősséget Teljesen lényegtelen milyen DAC van a rendszerben. Nem képes kiszámolni a hiányzó információt.
Itt egy digitális zajt szemlétető ábra.

A CD-t 20%-al nagyobb dinamikára és az LP-nél alacsonyabb (digitális) zajra lőttek be.

Ma et tekintjük HD felbontású tartalomnak. Amelyik tömörítés alacsonyabb minőséget ad, az SD. Amelyik magasabbat. az Ultra HD.
Ma úgy tűnik, hogy a 24 bit és 44,1 - 48KHz lesz a következő elterjedő hangminőség.
Ebben a felbontásban már a vájt fülűek sem képesek digitális zajt felismerni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#16) pechman8


pechman8
aktív tag

Köszönöm a hozzászólásod. Szórakoztató volt! :)

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#17) NoMix válasza Hieronymus (#15) üzenetére


NoMix
tag

konkrétan a PWM és a VRM zajra gondoltam mert azoknak van olyan hangja a GND miatt amit az olcsó chippek használnak hang kimeneten is. míg az emu és amiket fel soroltam emelt gnd-t használnak amit feszültségből állít elő a DAC maga a belső elektronikájában.

Frissen vásárolt profil. XIRA T.E.G.

(#18) NoMix válasza pechman8 (#10) üzenetére


NoMix
tag

EZT A MEGKÖZELÍTÉST ÓVATOSAN KELL VENNI MERT ITT MINDENKINEK MÁS LEHET AZ ÉRTÉKELÉSE KOR FÜGGVÉNYE ÉS EGYÉB HALLÁSI ELTÉRÉSEK IS KÖZRE JÁTSZANAK. LEGINKÁBB AZOK FOGNAK VELED EGYET ÉRTENI KINEK AZONOS AUDIOLÓGIAI EREDMÉNYE VAN MINT NEKED.
BOCS A NAGY BETÜK MIATT DE VÉLETLEN SUTTOGVA KIABÁLTAM ÉS AZ AI ÍGY ÉRTELMEZTE.

[ Szerkesztve ]

Frissen vásárolt profil. XIRA T.E.G.

(#19) pechman8


pechman8
aktív tag

Köszönöm, hogy írtál. Tisztában vagyok vele, hogy 1000 "Szaki"-ból 999 nem ért velem egyet. De sajnos sok zenére vágyó csalódott ember van. Ami minősíti az Ő munkásságukat! Én is ilyen csalódott ember vagyok, akiket műszaki paraméterekkel vakítottak el. Csaptak be. Én őket magamban csak "mugli"-nak (varázstalan ember) nek nevezem. Az én megközelítésem annak ellenére, hogy műszaki ember vagyok mégis művészi. Én abban különbözöm hogy a célom pl: Anette Askvik művészi mondanivalójának a megragadása. Ez alkotás! És nagyon nehéz! Nem műszaki eredmény, ALKOTÁS! Álláspontom szerint csak ezzel a hozzállással lehet, vagy volna szabad audio készüléket építeni. A műszaki megközelítés a kiváló paraméterek lobogtatása, eredménytelen, tudom próbáltam. Alázattal kell fordulni a mű iránt és a többi megjön magától! E nélkül a legjobb esetben is csak egy kiváló paraméterű de unalmas és jellegtelen méregdrága (értsd több 10 Milliós) alkatrész temető az erdmény. Megfigyeltem, hogy a műszaki eredmények köszönő viszonyban sincsenek a várt zenei élménnyel. Én csak anyit szeretnék elérni cikkeimmel, hogy legyen nyoma, hogy igenis lehet másként! Tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyok. De annyi baj legyen!
Én attól vagyok boldog, hogy a vendégem felkel a karosszékből meghallgatás után és ezt mondja:" Ez az! Erre vágytam egész életemben!"

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#20) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

"Az alap probléma, hogy a DAC chip vagyis a digitálisról analógra átalakító eszköz, melyet mi, emberek hallgatunk, nem beszél a számítógéppel USB-n keresztül. Úgy is fogalmazhatok, nem beszél USB-ül. Emiatt szüksége van egy tolmácsra, amely az USB isocrohne adatcsomagokat lefordítja S/Pdif adatfolyamra."

Ok, lehet lemaradtam valamirol, de itthon korbenezve az osszes DACnak van vagy USB (fules erosito) vagy HDMI (hazimozi) bemenete es a desktop alaplapon ugyan nincs SPDIF, de van optikai ami technikailag ugyanaz. Digitalis jel bitperfekt atvitele megoldott, USB es HDMI eseten van hibajavitas. Az "audiofil" korokben emlegetett misztikus "aszinkron" USB a gyakorlatban nem letezik, legalabbis a Windows Driver Model ilyen atvitelt nem ismer. Send-and-forget alapon mukodo modell van, viszont annak valosideju kozvetiteseknel es audio controllereknel van ertelme, felvetel visszajatszasanal bufferrel a jelenlegi atviteli sebesseg mellett nemi bufferrel teljesen el lehet maszkolni, ha veletlenul nem lehetne egy bithibat javitani, csak ujrakuldessel.

Vagy pl ott a Topping D50 III amin van USB is az SPDIF mellett, ha mar DAC. Hangminosegre szuper, arban pedig ennek a fele-harmada.

----

Projektkent persze erdekes, koszi a cikket es a leirast!

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#21) hcl válasza proci985 (#20) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Asszem csomó desktop lapon van S/PDIF... De az optikai még jobb, mert ott elektromos kapcsolat sem kell a géppel.

Mutogatni való hater díszpinty

(#22) proci985 válasza hcl (#21) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

regebben volt, mostanaban mar optikai se feltetlenul, bar pl MSI lapokon utobbi mai napig van.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#23) pechman8 válasza proci985 (#20) üzenetére


pechman8
aktív tag

Köszönöm, hogy olvastad. Nos itt nem , hogyan is fogalmazzak, hogy ne sértsek meg senki... Szóval nem kommersz, mindent az egye chip-ról van szó. Vannak igen magasminőségű DAC-ok. Így egyszereűen DAC -nak hívják őket is. De ezek belseében több külön chip van. Azok nem dacok, csak illesztik a biteket a valódi dac-chip-hez. Valójában a láncolatban csak az utolsó a Valódi DAC chip mely a láncolat végén digitálisról analógra fordít. Ő az aki valóban nem beszél USB-ül. Ilyen chip pl az AD1865N-K melyekkel én építek R2R Csöves Dac-okat. Mára persze gyártanak olyan összetett chipeket melyek mindent egy közös tokban tartalmaznak amik régen külön dedikált chipek voltak. Ilyeneket én nem használok mert ... Miért? Ja! Mert zenét szeretek hallgatni :) Sajnos erre kevésbé alkalmasak. Létüket nem a jobb hangminőség indokolja. Hanem ezen kívül minden más. Csakhogy nekem pont csak ez az egy fontos.

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#24) proci985 válasza pechman8 (#23) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

:R

van tapasztalatom elosztott hibaturo rendszerekkel, gyakorlatban ameddig bitperfect az atvitel a kulonbozo komponensek kozott es megtortenik idoben, addig fustjelekkel vagy szinesre festett harci horcsogokkel is mehetne az adatreprezentacio es atvitel.

Mára persze gyártanak olyan összetett chipeket melyek mindent egy közös tokban tartalmaznak amik régen külön dedikált chipek voltak.
Az is ilyen szempontbol mindegy, hogy a kapuzas hogy nez ki es hogy van becsomagolva.

Mondjuk egy DYI megoldas nem lesz jobb egy bitperfect megoldasnal ha DA/DA konverziorol beszelunk. Elektroncso meg nekem tenyleg erthetetlen: Persze jol nez ki, de a csovet nem veletlenul dobtak ki szinte azonnal a szamitogepekbol, mert kb csak a baj volt veluk. DA/DA konverzional pedig a cso imperfekcioja (amit audiofil vegfok egysegeknel szeretnek) max arra jo, hogy bonyolitsa az egyseg tobbi reszet ha bitperfekt atvitel a cel. Es gondolom te se szereted, ha artifacttal van tele amit hallgatsz. Marpedig imperfekt atvitelnel nem kevesbe lesz telt a hang, hanem szetesik a handshake (USB), illetve csend vagy tiszta zorej jon ki (attol fuggoen, hogy a vevo tudja-e kezelni a hibat).

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#25) pechman8


pechman8
aktív tag

Köszönöm válaszod. Nos nem szeretném túl nyújtani a dolgot. Válaszodból egy dologra térek csak ki. Ez pedig az elektroncső. Igaz az élet minden területéről kiszorult. Joggal. Kivéve egyet: Ez pedig a zenehallhgatás. Te azért nem érted a használatát mert pont ezt nem veszed figyelembe. A cső az emberhez van közel és nem tünt el csak a felsőházba költözött! Amint az ember felől közelítesz akkor látod ezt.

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#26) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Ha jól látom, már csak egy eleme van a láncolatnak ami nem elektroncsöves. Már csak egy elektroncsöves számítógépet kéne építened. Véleményem szerint az hozná a legnagyobb hangminőségbeli ugrást.

(#27) pechman8


pechman8
aktív tag

Köszönöm a hozzászólásod. :) Az sanos nem járható út. De a számítógépem magam építette lineáris tápegységről működik. A gyári kapcsolóüzemű helyett. Azért az is valami...

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#28) hcl válasza pechman8 (#27) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A gépen belül a 20V-ból már kapcsolóüzemben készül a 12/5/3,3/1V... ;)

Mutogatni való hater díszpinty

(#29) bambano válasza Kisgépkezelő (#26) üzenetére


bambano
titán

"már csak egy eleme van a láncolatnak ami nem elektroncsöves": kettő. mert a hallgató se elektroncsöves :P
szerk: persze lehet, itt indokolatlanul átvettem a társadalmi közvélekedést :P

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#30) hcl válasza bambano (#29) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Elektroncsöves, az a hajléktalan robot? :DDD

Mutogatni való hater díszpinty

(#31) bambano válasza hcl (#30) üzenetére


bambano
titán

neked ma nehéz napod volt a munkahelyeden :O

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32) Hieronymus válasza proci985 (#24) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Sajnos!
Az USB nevében benne van, hogy általánosan használható.
Ebben benne van az adatfolyam továbbítási lehetősége is. Már a CD meghajtók esetében is volt digitális kimenet néhány meghajtón, de az adatkábelen is le lehetett szedni a hang adatfolyamot. Hibajavítás volt az optikai meghajtóban. De a zene adatfolyamán nem. Ezt lehet áttolni az USB-n is hibajavítás nélkül.
Ezzel az USB kábel másik végén lévő hardvert lehet olcsóbbítani. Vagy drágábbá tenni a HIFI nevében.

Ha adatként kezeled a hanganyagot, akkor bitpontos az átvitel.
Ha hang folyamként, akkor befigyelhet a jitter és bithibák is előfordulhatnak. Nincs korrekció, nincs hibajavítás.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#33) hcl válasza bambano (#31) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Részben :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#34) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Ez jutott eszembe... [link]

Magam részéről a legjobb amikor a jel digitálisan pl AESen keresztül bemegy a hangfalba lévő DACba. És persze a hangsugárzóban ott az ahoz tervezett/illesztett erősítő.
btw természetesen a rendszer automatikusan szobához kalibrálja magát.

De rémisztően szubjektív a téman sokan bakeliten, csöves erősítőn nöttek fel... nekik pedig az a "jó".

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#35) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Ezzel nem tudom mennyire leszek itt OFF, de azért hátha tud rá valaki valami okosságot:

Azt "hallottam", hogy egy hangfal, amin van analóg és SPDIF bemenet is, sokkal jobban tud szólni az SPDIF-ről , mert nincs közben egy "felesleges" DA átalakítás, amit a hangkártya végezne, hanem a DA átalakítást már egyből a hangfal DAC-ja végzi.

Ezért is tervezek legközelebb egy SPDIF bemenetes hangfalat venni (mondjuk egy Edifier R1855DB-t). De az alaplapomon alapból nincs SPDIF kimenet, sem olyan DAC-om, amin lenne. Nomost a cikkbe beleolvastam kicsit megijedtem, amit az USB->SPDIF konverterek minőségének fontosságáról olvastam a hangminőség szempontjából.

Merthogy az eddig kinézett opciók az SPDIF kimenet megoldásához ezek lennének:
Az alaplapra dugható, hátlapi kimenet: [link]
És egy USB-s XMOS konverter: [link]

Ezek helyett tényleg szükség lenne egy sokkal jobb (és bizonyára sokkal drágább) megoldásra?

Egy ilyen kategóriás hangfallal is hallani fogom már a különbséget?

THX!

(#36) bambano válasza SunMount3r (#35) üzenetére


bambano
titán

Az árukereső szerint 83-84 ezer körül van egy ilyen hangfal.
A cikk meg a hifi nem erről a kategóriáról szól.

Ennyi pénzért egy ilyen hangfallal még lehetsz boldog (szerintem hallgasd meg vétel előtt), de ne legyenek álmaid arról, hogy most beléptél a hifibe.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#37) SunMount3r válasza bambano (#36) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én csak "általánosságban" kérdeztem rá erre a dologra. Már bocsáss meg, de attól még, hogy (szerinted) ez a hangfal kategória nem "Hi-Fi" (meg Bi-Fi, meg Wi-Fi, meg Kif-Li, de ezt inkább most hagyjuk), még azért jöhetnek rá értelmes válaszok (is) itt is...

(#38) bambano válasza SunMount3r (#37) üzenetére


bambano
titán

oké, akkor felteszek egy kérdést én is:
szerinted a hozzám közelebbi étterem ebédmenüje a jobb, vagy az, amelyik távolabb van?

ha nem érted, elmagyarázom: egy nem specifikált étterem nem specifikált menüjét LEHETETLEN összehasonlítani egy másik nem specifikált étterem nem specifikált menüjével. még akkor is lehetetlen lenne, ha az egyik étterem menüje konkrét.

ugyanígy egy nem specifikált hangkártya d/a konverterének a minőségét, pláne, hogy neked az mennyire tetszik, nem lehet összehasonlítani ezzel a hangdobozzal, amiről (igen, rááldoztam) egy fél órányi guglizással se sikerült semmi értelmeset kideríteni. még annyit se, hogy d osztályú digitális erősítő van-e benne, és akkor az spdif jelét akár közvetlenül is ráküldheti az erősítőre, ebben az esetben nem igaz, hogy a hangkártya d/a-ja helyett a hangfal d/a-ja végzi az átalakítást, mert egyáltalán nincs d/a átalakítás, cserébe a hangzás (szerintem) hulladék. vagy analóg erősítő van benne, akkor a hangkártya d/a konvertere biztosan jobban fog szólni, mint egy himihumi 3 dolláros madeincsájna usb spdif konverter + az spdif + a hangfalba épített ócska konverter.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#39) proci985 válasza SunMount3r (#35) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

igazabol ha a hangfal DACja erezhetoen jobb, akkor talan megeri szivni vele, de egy 120 euros hangfalnal erre nem vennek merget. marmint ameddig az alaplapi analog kimenet rendesen le van szeparalva.

[link] stereo hifis topikban jobban tudnak segiteni.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#40) pechman8


pechman8
aktív tag

Köszönöm, hogy írtál: Dare2Live
Én teljesen máshonnan közelítem a zenehallgatást.

Képzeljük most el, hogy semmi nincs a nappaliban csak egy fotel ebben ülsz Te. Be jön egy énekes és ott előtted elkezd énekelni. Olyan szépséggel, olyan kifejezően, hogy megindít!

Ezt kell megragadni!

Azok akik audió készüléket építenik , vagy ajánlanak, csak ezzel a hozzáállással lenne szabad. Ez pedig hiányzik. Helyette van ez: "automatikusan szobához kalibrálja magát." OK, el hiszem. De erre vágyok? Nem hiszem. És miért kellene a szobához igazodnia? Ez butaság! Miért nem én hozzám igazodik?! Megmondom. Mert a gyártó azt nem tudta megvalósítani, nem is volt a célja. Azt így nem lehet. Hideg számítással. Hagyja csak békén az élettelen falakat!

Nem a tökéletes készülék megalkotása a cél. Mert az az ember tökéletlen fülével és hallásérzékelésével egyszerűen disszonáns! A cél a művészi mondani való közvetítése. A hallgató nem hallja ezt hanem érzi. És ha ez megvan: Célba értél!
Minden más, technológiai bravúr ugyan de csak felesleges pénzkidobás.
Tudom, próbáltam...
Az elektroncsöveket csak azért használom mert az emberhez vannak közel, nem a technológiához.

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#41) proci985 válasza pechman8 (#40) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Miért nem én hozzám igazodik?!
ha a hallasi profilod el tudod kesziteni, a szobakalibraciot ahhoz a gorbehez is lehet illeszteni, nem feltetlenul kell a flat responset kovetni.

kalibracionak pont ez a lenyege, hogy a freq-response gorbeket egyszerubben lehet modositani.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#42) Hieronymus válasza pechman8 (#40) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

" És miért kellene a szobához igazodnia? Ez butaság! Miért nem én hozzám igazodik?! Megmondom. Mert a gyártó azt nem tudta megvalósítani, nem is volt a célja. "

Ha van lehetőség egy külön zene - mozi szobát berendezni, akkor nincs szükség szoba korrekcióra.
Ha nincs és sokunknak nincs lehetősége, akkor marad a szoba korrekció,
A mérőmikrofon megméri a hallgató pozíciójában a hangszórók távolságát. Késleltetést állít be a közelebbi
hangsugárzók esetében. Ha szükséges, a hangerőt is beállítja.
Mi ebben a helytelen?!

Egy jobb mérőmikrofonnal a hangszórók frekvenciamenetét is korrigálni lehet. Ha túl tol egy hangtartományt halkít a rendszer, ha szükséges hangosít.

Egy koncertfelvétel esetében pont azt fogod hallani, amit a koncerten hallanál. Ha neked nem teszik, továbbra is be tudsz avatkozni a hangzásba.

Amennyiben nagykorú vagy, a hallásod évenként romlik. Lehet, hogy a tied nem, de mindenki másé igen. Hatvan éves kor felett, már katasztrofális a hallás károsodás. A nagy öregeké nem, csak be kell érni ahhoz, hogy a beállításaik élvezetesek legyenek.

Amúgy a HIFI nevében a nagy hangzáshűség lett deklarálva. De a történet már régen nem erről szól. Sőt a hanghűség igénye mára érdektelen lett.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#43) Hieronymus válasza SunMount3r (#35) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ha találsz még Google Cast Audio eszközt végkiárusításban érdemes megvenni. Hálózaton keresztül érhető el. Pécé és telefon vagy bármilyen hálózati hangforrásról ráküldhető a zene. Minőség veszteség nélküli az adatátvitel.

Az USB hang adatfolyamának hibáit nem kompenzálja egy D-D konverter. A Toslink kapcsolaton is átmennek az esetleges USB hibák. Adatátvitel esetében byte ismétlést kér a partner eszköz. Hangátvitel esetében a hibatűrés került előtérbe. Jó ez így a parasztnak, vidékre.

Alternatív lehetőség az Amazon Echo Dot használata. Hangminősége felülmúlja a Google audio cast képességeit. Bár ehhez minőségi hangforrás is szükséges. Alexa butítása miatt kevéssé kecsegtető ajánlat azok számára, akik nem akarnak pluszt fizetni az AI felkészültségű Alexáért.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#44) proci985 válasza Hieronymus (#43) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

USB tud bitperfekt atvitelt, hibaturo.

bithibanal szetesik a kapcsolat. felesleges konvertalni masik digitalis folyamma.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#45) bambano válasza Hieronymus (#42) üzenetére


bambano
titán

"Mi ebben a helytelen?": mi a helytelen abban, hogy digitálisan belenyúlsz a hangzásba? kb. minden.
az ilyen digitális szemetek a kommersz hifi piac sajátja, rendes zenére tervezett rendszerben nincs helye.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#46) bambano válasza proci985 (#44) üzenetére


bambano
titán

"USB tud bitperfekt atvitelt, hibaturo.": papíron. de amíg a gyártóknak problémát okoz az olvasás, addig a megvalósítás nem lesz hibatűrő.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#47) Csupingo válasza SunMount3r (#37) üzenetére


Csupingo
veterán

A legtöbb alaplapon vannak tüskék a digitális kimenethez, csak kivezetett csatlakozó nincs. Léteznek ilyen hátlapi csatlakozók. Valami ilyesmi, csak egy példa.

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#48) SunMount3r válasza Csupingo (#47) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Az első hsz.-emben már linkeltem egy ilyet és írtam is erről a lehetőségről. De itt egy ugyan olyan, ami már az EU-ból jönne és kb.7K-ba kerülne és ha minden igaz eredeti Gigabyte.

Node: a DAC-os Topic-ban többen is írták, hogy ezeknek a "zajossága" miatt, jobb lenne inkább egy külső, USB-s XMOS (amit ugye szintén linkeltem).

(#49) Csupingo válasza SunMount3r (#48) üzenetére


Csupingo
veterán

Igen, félálomban nem vettem észre. Vagy egy olcsóbb hangkártya, amin van optikai kimenet? De ha zajosak ezek a megoldások, akkor más irányba kell sajnos nézelődni. Ha van rajta koax is, akkor nem jó egy olyan megoldás? Abban talán elektronika sincs pluszban.

[ Szerkesztve ]

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#50) Hieronymus válasza proci985 (#44) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az USB 01h interface audio szolgáltatása biztosítja a hanganyagok átvitelét. Mikrofon, hangkártya, MIDI, hangszóró, ....

Ha jól emlékszem támogatja a multicast szolgáltatást. Nem lehet adatcsomag ismétlést kérni. Ha hibás az adatcsomag, akkor csekély mértékben néha jelentősen változik a hangzás. A DVB-T2 cast szolgáltatása képes hibajavítást segítő információt előre küldeni.

Ha valaki megveszi a AudioQuest® Diamond USB A auf USB C, ismeretlen hosszú, kábelét 769 euró leszurkolása után, már a placebo hatás miatt is hatalmasat dob a zenehallgatás élményén. :C :DD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.