Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60451) PredatorZoli válasza nort_on (#60449) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nagyon fontos, hogy a TER nem mutatja meg egy ETF teljes költségét
Alábbi doksiban szépen ki van bontva mikből tevődik össze, a TER csak egy összetevője, és két ugyanolyan TER-ű ETF közt a végeredményben óriási különbség is lehet.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jkTC6ulLAC1Y4SW-_IIbUBXuhHXGywnlOd0jT0qcGbY/edit#gid=839010394

(#60452) fess válasza nort_on (#60450) üzenetére


fess
őstag

Idén akkor lehet nyitok egyet. Ha megvan az 500e befizetés az adójóváírás automatikus vagy a bevallásban majd kell külön kérni?

(#60453) axioma válasza fess (#60452) üzenetére


axioma
veterán

bevallas, mint ep/onyp 150e, csak itt nincs valasztas [onyp-t kerheted akar minimal ep befizetesnel az ep-re, akkor elobb jutsz hozza mint a nyugdij, de ez sajnos kulon van, csak onmagara kerheted]

(#60454) Kukipapa_rr válasza PredatorZoli (#60451) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Hát ez csodás, innentől kezdve végképp összehasonlíthatatlan két ETF. :(

(#60455) Boond válasza RegElek (#60445) üzenetére


Boond
addikt

Ami azt illeti én is így voltam vele... hogy nem bohóckodik, hanem tényleg ért/het hozzá... azt később fedeztem fel... ettől még nézek, különböző cikkeket oldalakat, ami éppen érdekel :) Ezt videót amúgy yt dobta fel anno...

(#60456) PredatorZoli válasza Kukipapa_rr (#60454) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ott a táblázat amit küldtem, csak meg kell nézni, noha minden ETF nincs benne :)
Ilyen ez a popszakma, az elején amikor még alig tud valamit az ember, azt gondolja hogy mindent tud, aztán ahogy belemegy rájön hogy semmit, majd idővel tanulás után már tudja a dolgok egy részét.

(#60457) Victoryus94


Victoryus94
őstag

Sziasztok,

Részvényt, és ETF-et szeretnék vásárolni befektetési céllal 2-5 millió Ft közötti összegben (6-24 hó közötti távon tartanám, a fenti összeget kb 10 felé osztva).
Az adózás része viszont nem teljesen számomra (Addig ok hogy 15% SZJA fiezetendő).

Kérdés:
1.) Nekem mi a teendőm itthoni (pl Erste, RC, KBC), és külföldi tőzsde (Revolut, DeGiro) esetén?
2.) Hogyan működik az adózás? Elkészítem a bevallást, majd küldik a csekket, és kifizetem?
3.) Milyen adatokat kell lementeni/exportálni? Miket kér/kérhet a NAV, és mikor /milyen módon kéri ezeket?

[ Szerkesztve ]

(#60458) bandus válasza Victoryus94 (#60457) üzenetére


bandus
veterán

az adozas reszebe most nem fogok tudni belemenni, de ezt az osszeget felesleges ennyi fele darabolni, es az altalad emlitett idotavra sem igazan ajanlott reszvenyt, etf-et tartani.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#60459) nort_on válasza PredatorZoli (#60451) üzenetére


nort_on
senior tag

Köszi, megnézem. :)

(#60460) Boond válasza Victoryus94 (#60457) üzenetére


Boond
addikt

Lehet jobban jársz egy jó/jobb állampapírral, az adó mentes. (igaz azt sem ajánlanám fél-1 évre). Csak többre, minimum 3, de inkább 5. kondíciókat elnézve pl.

Részvényeknél, én úgy tudom 5-10-20 stb távban gondolkodnak inkább megtérülésben. Ráadásul az sem lehet mindegy, milyen árszintén veszed a részvényt, mert előbb utóbb korrigálni fog, nincs véges növekedés.

(#60461) Manitou válasza Boond (#60460) üzenetére


Manitou
addikt

Múltkorában állampapír vétel előtt (akkor még éppen lehetett venni PMÁP-ot) nézegettem, hogy rövidebb távon (1-2 év kb) a MÁP+ vs PMÁP esetén melyikkel jár jobban az ember, mondjuk az inflációval is eljátszadoztam a kalkulátorban. Aztán az jött ki hogy kb 18 hónaptól már megérősebb a PMÁP, mint a MÁP+. Viszont tegnap webkincstáron eltűnt a vehető állampapírok közül a PMÁP.

(#60462) Victoryus94 válasza Boond (#60460) üzenetére


Victoryus94
őstag

Állampapírom már van. 5 évre vettem tavaly tavasszal.
5 éve vettem Bitcoint is, akkor ptóbáltam néhány kripto-tőzsdét, majd rájöttem, hogy a daytrade nem gyakran éri meg a befektetett energiát.

Így ennek tudatában rövidebb távú befektetésként, kb havonta ellenőrizném, hogy a számításaimnak megfelelő irányba tart az árfolyam, vagy szükséges beavatkoznom.
Van 1-2 kiszemeltem, amibe most látom értelmét beszállni (mert 15-20 %-os emelkedést várok tőle idén).
A többit (pl. nagyobb tech vállalatok, s&p500) 1-2 éves távon tartanám, maximum 4 évig, amíg az állampapír lejár (de terv szerint rövidebb ideig).

A problémám, hogy az adózással kapcsolatban nem sok számomra is érthető, aktuális tartalmat találtam.

A befektetési alapokban nem hiszek, az S&P 500 szinte mindet veri (1-1 kivételes évet leszámítva).

[ Szerkesztve ]

(#60463) Boond válasza Manitou (#60461) üzenetére


Boond
addikt

rövidtávra a MÁP+-nak van azaz előnye, hogy minimális vagy ingyenes a kivétel megszakítás. És talán még erre kapod a legtöbb kamatot... Más kérdés, hogy a mostani helyzetben, infláció alatt lesz. (de asszem jobb, mint fél vagy egy éves papír)

A Prémiumnál ott meg van büntető költség, ha idő előtt kilépsz. Tehát a MÁP+ az egyértelműen mobilisebb... arra tervezték, hogy sokféle igényt kiszolgálhasson. Ott játszik a fél-1 év... csak nekem az annyira nem szimpatikus...

de volt aki itt kvázi folyó számlának használta... (mert jobb mint a bank számla, addig is kamatozik végül is igaza van)

" hogy rövidebb távon (1-2 év kb) a MÁP+ vs PMÁP esetén melyikkel jár jobban az ember,"
pl azzal a 3 éves állampapírral, ami már le van zárva, de tavaly még volt, és már csak 1-2 év volt hátra a futam időből. Ott még pl 1% volt a kamat prémium. Más kérdés, hogy mivel az infláció egy évvel később fordulóponton változik ez sem tökéletes... De akkor akár jobb választás lehetett mint a MÁP+ ugyan erre az időtávra.

Amúgy ha rövid időre kell, akkor a máp+ nak van a legkisebb visszaváltási költsége (0,25% asszem, vagy 0 fordulónapokat(kamatfizetés) követő időszakban). + Érdemes az állam kincstárnál nyitni, mert máshol van számlavezetés...

" Aztán az jött ki hogy kb 18 hónaptól már megérősebb a PMÁP, mint a MÁP+. Viszont tegnap webkincstáron eltűnt a vehető állampapírok közül a PMÁP. "

Ilyen kalkulátorokat én is néztem tavaly. Különböző adatokat írtam bele... Alapvetően ezzel két gond van.
1. Nem tudjuk milyen lesz az infláció (csak tippelni tudunk), és az előrejelzések is jóslás kategória... + előbb utóbb a szigorító intézkedések is beérnek, az is kérdés milyen szintig.

2. Nem hasonlítható össze a kettő, mert egyiknél kamatos kamat van, és emelkedő kamat.
Másiknál meg évente újra befektetheted, az aktuális ajánlatokkal - ami látjuk évről évre kisebb... pl már most prognosztizálható, hogy akár a forint is követheti az eurós papírt, és 3 évre 0,5% kamat prémium. Míg, elképzelhető, hogy 5 évre, már csak 1% lehet forint prémium papírra...

Ha ez így lenne. Akkor ugye, egyre jobban nyílik az olló. És az viszont biztos, hogy - ahogy eddig is - nem fogják az éppen aktuális prémiumot magasabbra engedni mint a MÁP+-t, mert azzal maguk alatt vágnák a fát. Legalábbis, első évben, amikor vásárolható...

Tehát elképzelhető, hogy hosszabb távon is jobban megérheti, majd (mert nincs "más" feltétlenül). Én ezzel a dologgal, most kivárok...

(#60464) Boond válasza Victoryus94 (#60462) üzenetére


Boond
addikt

Ha van benne kraft, akkor lehet értelme :) De ugye, ezt nem tudni előre... sok olyan cég van, ami ma nem annyira jelentős, vagy egyéb (vagy a múltban nem láttak benne fantáziát). Ma meg dollár milliárdos üzlet. Nehéz ügy. És sok sok idő...

Ráadásul, ha minden igaz, akkro most kezdenek szigorítani világszerte... ennek is lehet hatása... meg sok másnak...

Részvényeknél két szabály biztos van:
Jókor kell beszálni és kiszállni :D De ez az amit kb senki nem fog megmondani, leginkább utólag...

Adózással kapcs, esetleg könyvelő ismerőst érdemes megkérdezni.

Bitcoinnál is, kb ez lehet a helyzet... amikor alacsonyabb akkor esetleg venni belőle... és amikor kilőt eladni... csak ez ugye, a részvényeknél is sokkal kockázatosabb műfaj... meg gondolom van egyéb más költség... nem tudom összességében mennyire érheti meg.

[ Szerkesztve ]

(#60465) sajtos365 válasza Boond (#60463) üzenetére


sajtos365
tag

"de volt aki itt kvázi folyó számlának használta... (mert jobb mint a bank számla, addig is kamatozik végül is igaza van)"

Szia. Bocsi, hogy ezt a részt szúrtam ki, de kifejtenéd ezt bővebben.

(#60466) Csabroncka válasza sajtos365 (#60465) üzenetére


Csabroncka
addikt

Likvid pénz, vagy pl vésztartalék tárolására tökéletes a MÁP+. Könnyen és olcsón hozzáférsz, a bankbetétnél vagy párnacihánál lényegesen értékállóbban tarthatod a forintot. Ez mindaddig igaz amíg nem gyengítik tovább úgy a devizát ahogy ezt tették... Ezért én a vésztartalékom 1/3-át euróra váltottam, az simán devizaszámlán parkol.

"in medias res"

(#60467) PredatorZoli válasza Victoryus94 (#60462) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ez így azért eléggé grízes, nem az adózás szerintem itt a legnagyobb gond.
Nem igazán van az rendjén, hogy hosszabb időtávra tartod az államkötvényt, mint a részvényeket. Kicsit mintha fordítva próbálnánk meg közlekedni a lovon.
Nem véletlen, hogy a tőzsdei befektetések 5 éves táv alatt nem ajánlottak, ezen időtáv alatt ugyanis a volatilitás mint piaci kockázat túlmutat az esetleges átlagos nyereségen.
Én úgy gondolom, hogy azzal a tapasztalattal, amivel jelenleg a leírtak alapján rendelkezel, legfeljebb csak szerencsével tudnál jó lóra tenni, és még az sem biztos hogy a piaci átlagot meg fogja haladni, ha egyáltalán pozitívban lesz ilyen rövid időtávon.

(#60468) Nerd


Nerd
aktív tag

Sziasztok milyen konyveket ajanlotok reszveny befektetes temaban. Probalok inspiralodni, szabadidomben szeretnek konyveket olvasni a temaban.

Ezeket olvastam mar:

András György - A lusta portfólió
András György - Okos pénz, buta pénz

Ezek beszerzes alatt:

Bence Balázs - A Sikeres Kereskedő
Benjamin Graham - Az intelligens befektető
Ray Dalio - Elvek
Edwin Lefèvre - Egy spekuláns feljegyzései
Warren Buffett Lawrence A. Cunningham - Warren Buffett jelenti - Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek

A beszerzes alatt levok melle miket ajanlotok?

(#60469) j0k3r! válasza Nerd (#60468) üzenetére


j0k3r!
senior tag

A Graham könyv nagyon száraz, ráadásul a 60-70-es évek óta azért eléggé megváltozott a pénzpiac. Ha nagyon nem kötődsz hozzá, akkor azt akár ki is hagyhatod, maximum valami összegzőt érdemes róla olvasni pár témakörben (pl.: Mr. Market)

Vicc a témakörben :DDD

u.i.: nekem is itt van a polcon, egyszer végigszenvedtem magam rajta, de nem sok hasznát veszem az olvasottaknak, amikor részvényt elemzek

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#60470) student


student
őstag

Amundi ETF FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR
ez jó választás lehet diverzifikáciora /20+év/ accumulating nyugger portfólióba? vagy tudtok vmi más kedvező reit alternativát? hány %-ot érdemes reit-re szánni portfolióból? mennyire lehet probléma hogy csak 160 milliós a fund?

[ Szerkesztve ]

(#60471) PredatorZoli válasza student (#60470) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Alapvetően a tudományos álláspont, hogy a REIT nem feltétlenül optimális elem.
Részletes oka:
https://www.youtube.com/watch?v=IzK5x3LlsUU
Röviden annyi, hogy egy 40% high yield bond+60% small cap Stock portfólió tudja ugyanezt a hozamot valamivel kedvezőbb kockázati szint mellett, aminek az az oka hogy a reitekkel kompenzálatlan kockázatot vállal az ember mert csak 1 szektort fed le(idiosincretic risk).
Messzemenőleg nem számít egyébként borzasztó döntésnek, de elviekben nem is teljesen optimális, faktorokkal részvényekben elviekben jobban jár az ember. Vagyis a tudományos ajánlások szerint nem javallott a market cap weighthez képest túlsúlyozni az ingatlant, ami ilyen 3-5% alapból.
SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Accumulating
iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF USD (Acc)
Ezek jöhetnek még szóba, hasonlóak mint az általad küldött, méretben is.
A kis méret annyi kockázatot hordoz magában, hogy lehet egy idő után bezárhatják a fundot. Ebből a szempontból az Ishares-es lehet érdekes, mert annak van egy nem acc verziója ami nagy így valszeg az acc tesója se kerül bezárásra. TBSZ-re véve nem baj ha be is zárják, nem jár veszteséggel.

Személy szerint az a bajom a REIT-ekkel, hogy 60-70%-ban USA ingatlanpiac, arról meg lehet hallani hogy eléggé túlfűtött, persze 20 éves távon ez a pillanatnyi helyzet nem számít szinte semmit. Szerintem az a jó reit ETF, ami jól elosztja a portfóliót retail, residential, healthcare, industrial meg minden féle felhasználású szektorok közt, az talán jobban golyóálló és diverzifikált.

[ Szerkesztve ]

(#60472) ivana válasza PredatorZoli (#60471) üzenetére


ivana
Ármester

Bármit amiben kínai ingatlan van nagyon messze kerülnék.

USA ingatlanpiac, arról meg lehet hallani hogy eléggé túlfűtött Kb. az egész világon ez megy ahol bízhatsz benne, hogy nem foglalja el valami helyi hadúr.

(#60473) vnorbi válasza ivana (#60220) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ugyan nem aktuális már, de szóltak előre (bár én is csak most vettem észre), hogy a devizaváltásból keletkező egyenleg majd csak a következő napon lesz felhasználható az ünnepek miatt.

Régebben azért tudtak e-mailben is tájékoztatni, de úgy néz ki, figyelni kell Közzétételeket, hogy képben legyünk.

[ Szerkesztve ]

(#60474) concret_hp


concret_hp
addikt

államkincsátors tbsz törésnek mi a menete? eladok 1 valamit és visszavezetem a sima számlára és ezzel megy minden más is? csak mert van 1-2 dolog ami tbsz-en is van, meg a sima számlán is és nem akarom 2x végigklikkelni az eladást ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#60475) mustang08


mustang08
aktív tag
LOGOUT blog

Sziasztok!
Szeretnék havonta a fizumból félre tenni kb. 150 e Ft-ot kb. 3-5 éven keresztül.
A MÁP+ lenne erre a legjobb megoldás?
Melyik éri meg jobban, ha OTP-nél, ahol a folyószámlám van, ott vásárolok, vagy ha nyitok az Államkincstárnál egy külön számlát?

(#60476) Moleman válasza mustang08 (#60475) üzenetére


Moleman
addikt

Ha MÁP, akkor Államkincstár. Régebben nekem volt az OTP-nél, a hozam 1/6-át elvitte az értékpapírszámla díja. :D
Plusz előny az Államkincstárnál, hogy onnan ingyen elutalhatod bárhova a végén, vagy személyesen felveheted készpénzben is.

[ Szerkesztve ]

(#60477) PredatorZoli válasza mustang08 (#60475) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

3-5 évre jobb a PMÁP, hisz úgyse mindent pont a fordulókor fogod visszaváltani a havi vásárolgatás miatt, így meg akkor már jobb a prémium papír hozam szempontjából.
Mindenképp kincstárnál, OTP nagyon drága.

[ Szerkesztve ]

(#60478) concret_hp


concret_hp
addikt

lírával mit varászoltak itt év végén? volt egy egész komoly erősödés

vagy fullba vagy sehogy :D

(#60479) ivana válasza concret_hp (#60478) üzenetére


ivana
Ármester

Szerintem sima bull trap.

(#60480) Lex Icon válasza vnorbi (#60473) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Legalább egy RSS-t tennének rá, hogy ne nekem kelljen mindig figyelnem ezt is a tucatnyi másik oldallal együtt. :U
A gépeket kéne dolgoztatni, nem az embert.

(#60481) net91


net91
senior tag

Szeretnék az ERSTE-nél TBSZ számlát nyitni.
A hatályos üzleti jegyzékben a devizaváltás árára vonatkozó utalást nem találtam.
Kérdezem, hogy a TBSZ számlán mennyibe kerül náluk a devizaváltás?
Vagy ha vásárolok részvényt vagy ETF-et, akkor a számlán lévő forintot vásárláskor automatikusan átváltják?

[ Szerkesztve ]

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#60482) net91


net91
senior tag

Konkrétan az oldalukon csak ezt találtam:

"Számláján levő szabad forint egyenlege terhére devizás értékpapírra is adhat vételi megbízást. Ebben az esetben a vételi tranzakcióval egybekötve devizaváltást is kérhet. A váltás azonnal megtörténik számláján az Erste Befektetési Zrt. által jegyzett devizaárfolyamon.

Eladás esetén az eladásból származó deviza forintra konvertálását is kérheti üzletkötőjétől, vagy a NetBrokerben a Pénzügyek/Devizaváltás menüpontban. Az interentes devizaváltásra az eladást követő 30 napon belül van lehetősége.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak befektetésből származó deviza váltható számláján!"

Mennyire jó a "Erste Befektetési Zrt. által jegyzett devizaárfolyam"-a?

[ Szerkesztve ]

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#60483) basta123 válasza Nerd (#60468) üzenetére


basta123
csendes újonc

https://moly.hu/konyvek/ben-carlson-befektetes-jozan-esszel

Még ezt. A tematika hasonló András György könyveihez. Messze nem alapmű, de az alapokat szerintem jól összefoglalja.

(#60484) PredatorZoli válasza net91 (#60482) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Mennyire jó a "Erste Befektetési Zrt. által jegyzett devizaárfolyam"-a?

Meglehetősen vacak. Pár százalékkal rosszabb a középárfolyamnál.

Mikor adod be a vételi megbízást, ki lehet jelölni hogy euroval vagy forintal (vagy vegyesen) szeretnéd kiegyenblíteni és írja hogy a forintot milyen árfolyamon váltja át. A váltás díjmentes, de a váltási árfolyam rosszabb lényegesen a középárfolyamnál, így ott pl drágább váltani mint a Randomnál.
Ha még nincs a TBSz-en a forint, jobb máshol, pl Revoluton átváltani a forintot és eurot beutalni.

(#60485) forceberg válasza PredatorZoli (#60484) üzenetére


forceberg
veterán

A Revolutnál mekkora határig megoldás ez? Nálunk Erste és OTP számlákról kellene a Forintból "átmenteni".

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#60486) PredatorZoli válasza forceberg (#60485) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nincs felső határ, de nagyobb összegnél érdemes prémium előfizetést aktiválni.
AZ alapcsomagban 350 e Ft/hó ig ingyenes, afölött 0,5%.
Prémium előfizetéssel korlátlanul ingyenes, prémium fiók 25 ezer ft/év, vagy 2500/hó

(#60487) nort_on válasza forceberg (#60485) üzenetére


nort_on
senior tag

Ha csak egyszeri alkalomról van szó akkor lehet érdemes "trükközni", ki kell számolni.

Prémiumnál lehet azt, hogy pl csak 1 hónapig fizetsz elő és a fordulónap előtt lemondod (14-30 nap között), ez 2500+5000 (breaking fee) forintba kerül. Az ingyenes 350 ezerrel számolva 1.850.000 forintnál van az a pont, ahol a kettő egálban van, szóval ez alatt az összeg alatt jobban jársz, ha marad az ingyenes, illetve akkor trükközni sem kell.

ZEN (zen.com) regisztráció után 30 napig Platinum csomagban korlátlan váltást ad, DE "csak" 5000 euró ingyenes kártyás feltöltés van. Utána a Gold csomag havi 1 euróért 3000 EUR feltöltés és 5000 EUR váltás.

Curve is ad 500 euró ingyenes váltást.

Én mindet használom/használtam, át kell gondolni, hogy hova szeretnél regisztrálni aztán kiszámolni, hogy mi, hogyan éri meg. Ezekkel az ingyenesekkel havi majdnem 4500 EUR váltható 1 euróért bankközi árfolyamon.

[ Szerkesztve ]

(#60488) Kukipapa_rr válasza PredatorZoli (#60456) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Nem az a gond, hogy valamit tanulni kell, hanem szerinted mi értelme egy olyan mutatónak (TER), ami ezek szerint összehasonlíthatatlan az egyes termékek között?

(#60489) PredatorZoli válasza Kukipapa_rr (#60488) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a TER az gyakorlatilag munkadíj. Tükrözi azt, hogy egyrészt mennyire bonyolult a funt metodikája, másrészt mennyiért dolgozik a kezelő. Ez mellé azonban hozzájön egy tranzakciós költség, aki az adások vételek során elmegy veszendőbe az árfolyamba beépülve. Azoknál a fundoknál amik gyakoribb rebalanszot, vagyis inkább úgy mondom hogy nagyobb turnovert követelnek meg, ez a szám nagyobb.
Ott van még az osztalék veszteség. A kapott osztaléknak egy bizonyos része elszivárog, ezt pedig a kezelt vagyonhoz viszonyítva megkapjuk, hogy az osztalékveszteség százalékban mekkora. (A dividend leakage egy bonyolultabb dolog, elmagyarázták de nem értettem meg én sem teljesen)
A helyzet az, hogy a teljes költséget ezek összege adja, mert ennyivel kevesebb kerül a zsebedbe egy tökéletes világhoz képest. Ugyanakkor ezeknek egy része nem költségszerű, hanem inkább egyfajta surlódási veszteség. Ez van, ezzel együtt kell élni.

[ Szerkesztve ]

(#60490) mgoogyi válasza Kukipapa_rr (#60488) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem két ökölszabályt kell követni, amikor az etf költségét akarod becsülni:
TER, index turnover
Az utóbbi a közvetlen oka a tranzakciós költségeknek és emiatt van némi rejtett költségelőnye a sima piaci kapitalizációs indexet követő etf-eknek a faktorosokkal szemben.

A többivel nehéz mit kezdeni, de ha megnézed a grafikonokat, minimális eltérés szokott lenni két azonos indexet követő etf között.

(#60491) Boond válasza sajtos365 (#60465) üzenetére


Boond
addikt

"Szia. Bocsi, hogy ezt a részt szúrtam ki, de kifejtenéd ezt bővebben."

Lényegében, úgy használta mint egy bankszámlát. Csak nem a bankban, hanem itt tárolta állampapírba. Annyiból lehet értelme, hogy jobb kondíciók vannak, voltak rá. Hátránya viszont, hogy első évben félévenként van 10 nap plussz költségként kivenni, amúgy meg 0,25%-ot számolnak fel...

De ha vki nem használja, vagy gyűjti végül is... ez is lehet egy megoldás....

Engem leginkább az zavarna benne, hogy sok kis jegyzés lenne... különböző időkkel... ami elég töredezetté tenné a dolgokat...

(#60492) ivana válasza PredatorZoli (#60489) üzenetére


ivana
Ármester

A dividend leakage az adózás miatt van, az alapnak kell adót fizetnie az újrabefektetés után. Ezt elvileg jó trükkkös módokon vissza lehet igényelni, de ha nagyon sok pénzed van akkor magyar viszonylatokban TBSZ-en szinte biztosan az osztalékos éri meg jobban (pont ellentétésen a szokásos magán befektetéssel ahol természetesen jobb az újrabefektetős). Ezt kiszálmolni igen nehéz, főleg harmadik országból pl. S&P 500 az ETF, valami európai országban van bejegyezve, te viszont itt veszed...

(#60493) sajtos365 válasza Boond (#60491) üzenetére


sajtos365
tag

Nyugdíj fogadására egy alternatívaként merült fel lehetőségként.

(#60494) temporello válasza PredatorZoli (#60484) üzenetére


temporello
tag

"Pár százalékkal rosszabb a középárfolyamnál."
Pontosabban pár tized százalékkal.Legalábbis amikor néhány hónapja csináltam ilyet,akkor az MNB középhez képest 0,7, a sajátjukéhoz 0,5 százalék volt a különbség.

(#60495) Gigicuci válasza temporello (#60494) üzenetére


Gigicuci
senior tag

Netbróker felületen keresztül +2,5Ft, el lehet jobbat érni a Bankon belül?

(#60496) Lex Icon válasza temporello (#60494) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az MNB közép nem összekeverendő a tőzsdei árfolyammal.

(#60497) zakoshun


zakoshun
csendes tag

ETF portfólió esetén használ bárki bármiféle stop losst?
Nyilván hosszú távra tervezve nem kell figyelni a napi ingadozásokat (főleg nem egy ETF esetén), de egy extrém helyzetben, nagy esésben érdemes lehet kiszállni, vagy veszett fejsze? :))

(#60498) superg


superg
senior tag

2026/I PMÁP végleg eltünt? Úgy érzem megszivattak :C

(#60499) mgoogyi válasza zakoshun (#60497) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem használok és nincs értelme (ha nem dől össze a világ).
A volatilitást tudod csökkenteni, de várhatóan a hozamot is csökkented.
Részvény etf-nél inkább az a kritikus, hogy emelkedésnél biztosan benne legyél.

(#60500) Handball94 válasza superg (#60498) üzenetére


Handball94
aktív tag

Ma még szünnapjuk van, holnap esetleg még megjelenhet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.