Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55898) PredatorZoli válasza julius666 (#55896) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ennek a megoldásnak az a fő kockázata szerintem, és talán ezért is kockázatosabb megoldás mint egy reit, mert:
megveszi 5x tőkeáttéttel a kis, kiadásra való ingatlant. Tegyük fel hogy (tekintsünk el a valószínűségétől és csak az eshetőséget vizsgáljuk) az ingatlanok ára csökken 30%-ot 5 év alatt (nem feltétlen egyenletesen, de az 5. év végére annyin állna épp). 20% önerővel vásároltál, 30 évre vetted fel a hitelt 5 éves kamatperiódussal (hisz ha 5 év után el akarod adni, akkor valószínűleg ez a legracionálisabb). Így 5 év alatt kifizetted a tartozás 10%át, vagyis az eredeti árat nézve 28%-ban már a tiéd a lakás. A 30%-os értékcsökkenés miatt ha eladnád, az önerőt és az 5 év alatt belefizetett pénzt is fújhatod, egyedül 5 év bérletidíja marad nagyjából, az meg azért annyira nem sok, kb az eredeti tőkédnek a fele ha megvan. Szóval ez ebből a szempontból kétélű fegyver mert egy ilyen esetben hiába a kinézett lakás is olcsóbb, előállhat az hogy nem tudod megvenni.
Persze ha felfelé megyünk 30%-ot, akkor valamivel jobb a helyzet, akkor nyilván saját tőkére vetítve elég magas a hozamod.

Ezzel szerintem az a baj, hogy gyakorlatilag mivel nem a saját lakásod/házad veszed meg előre, 5 év után mindenképpen kell csinálnod egy eladást. Mert ha előre megvennéd azt ami majd neked jó lesz, akkor egy éppen akkor történő beesés nem érintene annyira érzékenyen. És hát ha az 5 év fix, nincs benne rugalmasság akkor ez elég szuboptimális lehet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.