Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#174993) -KP- válasza liszi70 (#174987) üzenetére


-KP-
addikt

Nincs ilyen, hogy hangzás szimmetria. Amikor vízszintesen két hangforrás ugyanazt a hanghullámot sugározza, kioltások fognak jelentkezni közüttük, ha a két hangforrás közepétől mért távolság megegyezik,vagy nagyobb a lesugárzott hanghullám hullámhosszának a negyedével. Tehát nem a szélétől széléig való távolságot kell nézni, hanem a hangsugárzó közepétől közepéig tartó távolságot. Csak hogy egyszerűbb legyen a dolgunk :U Ez pedig nem márkanév és árszint függvénye. A drága JBL HDI center a mérések szerint kb. +-10 fokig jó, a 400 eurós Monoprice meg +-50. Ez hatalmas különbség.

Éppen ezért jobb megoldás nagyságrendekkel, ha csak egy mélyközép van 1 magassal. Ez lehet akár vízszintes is. Illetve pont ezért jobbak a 3 utas centerek ahol 5-6-700hz körül elváltják a közepet. Mert körülbelül itt szoktak tartani a gondok, és egy alap centernél ahol mondjuk 2,5k-3k között van a váltás, egészen a váltási pont körülig.

Többféleképp is lehet mérsékelni a problémát. Az egyik, amikor csak 1 mélyünk van 1 magassal. Például az említett XTZ, vagy a Krix Megaphonix.

De azt is lehet, hogy a két mélyközepet amennyire lehet közel helyezzük, és amennyire lehet, alacsonyan váltjuk a magasat. Jellemzően 1,5k de akár az alatt is. 100% ez se szünteti meg a problémát, de jócskán csökkenti. Pl. régebbi Dynaudio Contour S C.

Itt láttam olyan megoldást is, hogy a két mélyközepet teljesen egymásra tolták, és a magassugárzó fém előlapját vágták le annyira, hogy teljesen beférjen a két mélyközép hangszórókosarának íve közé. Pl. Atlantic Technology meg sok minden más.

3 utas center használata, dedikált középsugárzóval, elég alacsonyan elváltva. Jellemzően 5-6-700-800hz körül. Pl. Paradigm Premier, Monoprice 365C, Monitor Audio Silver/Gold, Bowers and Wilkins, Martin Logan sztatikus centerek stb. stb.

Illetve MTM 2 utasban is lehet jó, ha elég alacsonyan tudjuk a magasat váltani. Pl. egy nyomókamrás magas tölcsérrel. Ilyen pl. a JTR, vagy a JBL Synthesis egyes modelljei meg sok minden más.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.