Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-09-05 14:01:59

LOGOUT.hu

2021. Júliusi frissítés - DSM 7.0 infók: Kb. egy hónapja jelentették be a DSM 7.0 RC-t, ami a kiadás előtti utolsó verzió (hivatalos sajtóközlemény). 2021. Június 29-től már telepíthetjük manuálisan a DSM felületén betallózva az új rendszert, de jelenleg ezt még mindenkinek csak saját felelősségére tegye! A figyelmeztetés oka: bizonyos alkalmazásokat (pl. Synology Moments és Photo Station helyett Synology Photos lesz, Cloud Station helyett Synology Drive Suite lesz) kivezetett a Synology a DSM7.0 megjelenésével és helyettük másokat vezet be. A teljes change log itt található.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59201) Magnat válasza mofiba (#59199) üzenetére


Magnat
veterán

Amikor létrehozol egy új megosztott mappát, akkor tudod mondani neki, h melyik kötetre hozza létre.

Szerk.: ha meg egy meglévőre jobb klikk/tulajdonságok, akkor látod, melyiken van.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#59202) dkess válasza mofiba (#59199) üzenetére


dkess
őstag

Igen, egy olyan nézet lenne ideális a File Station -ben is, mint ami például ahogyan a 'Opciók/Egyéni' (Jobb felső sarokban a fejre kattintva) - 'Kvóta' fülön látjuk a megosztott mappákat látjuk:

Azonban a File Station -ben ilyet nem tudunk beállítani. Amennyiben File Station -ben az adott megosztott mappa fölé állunk, akkor mutatja pl., hogy "xy @volume1 ..." vagy "zw @volume2 ..." illetve ahogy Magnat is írta a jobbklikk 'Tulajdonságok' esetén is láthatjuk, hogy mely köteten van az adott megosztott mappa.

Alternatív - kicsit direktebb - megoldás, ha maga a mappa név végére fűzünk egy erre utaló karaktersort - pl.: 'munka_vol1' vagy 'biztonsagi_mentes_vol2' stb.

Igen, akkor amennyiben jól értem, akkor azon anyagokat, melyek adott esetben távoli munkavégzéshez kellene azokat a 'munka' mappába másolnád és csak azok jelennének meg a kliens iMac -en és Macbook Pro -n. E mellett persze akár felcsatolt mappában szeretnénk látni a teljes saját anyagainkat és ilyenmódon akár a 'munka' mappába vagy mappából történő áthelyezéseket is tudnánk eszközölni.

Most lenne egy feltételezésem - kérlek javíts ki, ha valamit rosszul gondolok. Az általad leírtak alapján úgy gondolom, hogy fontos szempont lenne távoli munkavégzés folyamán az "offline munka" lehetősége. Azaz az, hogy amennyiben semmilyen internet nem lenne (vagy nagyon lassú - avagy mobilnetet pl. nem akarnád ezzel terhelni), akkor is az érintett állományok utolsó változata mindig rendelkezésre állna és az automata fel- illetve letöltés (szinkronizáció) akkor menne, ha WiFi vagy vezetékes net közelébe kerülnél. Amennyiben ez lenne a helyzet, akkor az alábbi kettőt javasolnám:

- szinkronizáció. Csak a 'munka' mappa tartalmára. Synology Drive használata (a Cloud Station Server és a Drive ennek a régebbi verziója ami OK, de javaslom mindjárt az újabb Syno programcsomaggal induljuk). Teljesen automata módon működik - beállítás szerint amint van WiFi/vezetékes net, akkor szinkronizál, ha nincs elérhető net, akkor nem. Lehet manuálisan is szüneteltetni. Amennyiben felcsatolt mappán keresztül vagy DSM File Station felületen átmásolsz valamit a 'munka' -ba, akkor minden ezközre letöltődik. Amint a kliensen változtattál egy file -on (dolgoztál vele), akkor pedig az visszatöltődik,
- távoli meghajtó csatolása. Ez távoli munkavégzés miatt VPN -en keresztüli SMB -t javaslok (ez otthoni LAN -on belül csak simán SMB file csatolás). Ezt iMac/Macbook -on aránylag könnyen állítható. Finder -ből is menedzselhető az egész. Ez csak akkor lenne felcsatolva, ha lenne internet (WiFi/vezetékes) és az lenne a célja, hogy az összes anyagodat kényelmesen elérd. Gyors net esetén akár 'munka' mappába másolás vagy bármi más célból. Amennyiben sok anyagot érintene ez, akkor érdemes a DSM web -en keresztül File Station -ön belül intézni, mert akkor nem terheli az internet -et a belső másolás.

Amennyiben az offline munka egyáltalán nem igény - akkor lehet csak a második (távoli meghajtó csatolása) eset megvalósítása.

Ezekhez kelleni fog:

- ellenőrizd, hogy nem vagy-e szolgáltatói dupla NAT (avagy cgNAT) mögött. Router külső IP -je (IPv4) egyezzen meg azzal, amit pl. a whatsmyip web oldalon látsz. Ha nem, akkor telefon a szolgáltatónak.
- router -en. DHCP Address Reservation -on a NAS -nak annak MAC címe alapján adjál "fix" IP -t. Ezt követően mehet majd a port forward erre az IP -re a szükséges portokkal kapcsolatosan. Ajánlott elsőkörben a router -en az upnp -t bekapcsolva hagyni egyelőre.
- NAS regisztrációja a Synology web oldalán. QuickConnect beállítása, DDNS beállítás,
- Let's Encrypt (vagy más minősített tanúsítványszolgáltató) által kibocsátott tanúsítvány beszerzése illetve beállítása. Az LE ingyenes ...
- Felhasználói csoportok és Felhasználók létrehozása. Amennyiben minden felhasználó egy háztartásban van (azaz nincsenek pl. külön szülők, külön testvérék, külön haverok stb.), akkor elég egy csoport kezdetnek és ez alá mehetnek a felhasználók. A 'Guest' felhasználót tilts le. A rendszer 'admin' felhasználó helyett célszerű létrehozni más nevű admin felhasználót (és az eredeti 'admin' -t tiltani). Neked is legyen külön "mezei" felhasználód (az admin mellett) - és mappa csatolásnál vagy távoli helyszíneken csak azt használd. Én történetesen a "szolgáltatásoknak" is külön felhasználót használok eszközönként - pl. szinkronizáció egy adott laptop -hoz. Ez azért előnyös, mert amennyiben a felhasználó elfelejti a jelszavát és módosítja, akkor ezzel "nem rúgja tökön" a szinkronizációs munkafolyamatot (vagy egyebeket is) ...
- mappa jogosultságok beállítása (tulajdonos/teljes hozzáférés/írás/olvasás). Btrfs esetén lehet kvótákat is beállítani (pl. akkor biztos nem másolsz több anyagot a 'munka' -ba, mint amennyi a klienseszközök kapacitása) - pont a posztom legelején írtam, hogy hol. Sávszéllimiteket javaslom ne állítsál senkinek.

Kezdetnek egyelőre ennyi. Ezeket nézd át kérlek - ha lenne kérdés, akkor jelezd. A mappák létrehozása/beállítása mehet illetve minden olyan beállítás, mely fentebb említve volt és megy önerőből. A többit majd később. Ezeket követően mehetnek majd:

- backup beállítása a volume2 -re,
- usb copy (gombnyomásra minden beállított mappát külső USB meghajtóra másolás) beállítása ,
- multimédia beállítás,
- egyéb szolgáltatások beállítása stb.

(#59203) fulton


fulton
addikt

Sziasztok

Szeretném megérdeklődni, tudja e valaki hogy lehet törölni audio stationban létrehozott "audio megosztást"?
Megosztottam egy zenei könyvtárat és ennek a linkjét szeretném visszavonni. Hogy tudom megcsinálni?
Már mindenütt kerestem de semmi. Annyit tudtam csinálni hogy töröltem a zene fájlokat így Ha van valaki megnyitja a linket nem tudja lejátszani viszont Én azt szeretném ha link abszolút inaktív lenne ezt hogy tudom megcsinálni? Előre is köszönöm szépen a segítséget.

(#59204) Csabroncka válasza fulton (#59203) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azt hiszem az összes megosztást egy helyen a File Station/Eszközök/Megosztott hivatkozások kezelője tudod utólag szerkeszteni/törölni.

Megnéztem, igen a megosztott AS zenék is ott vannak!

"in medias res"

(#59205) WaterWave válasza Tachion86 (#59194) üzenetére


WaterWave
veterán

Megfogja, én is így használom, csak a router adminfelületének elsődleges dns-re a nas ip cimét add meg, másodikra meg a 8.8.8.8-at ha elszálllna a nas, akkor legyen net.
Ad guardot pattintsd fel dockerből.

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#59206) blakey válasza WaterWave (#59205) üzenetére


blakey
titán

Ha már AdGuard akkor erdemes elgondolkodni a saját DNS-eiken is, van reklámblokkolos, nagyon jól működik és nem kell minden eszközön valamilyen szűrőt alkalmazni. Nekem bevált.

* Eladó: iPhone 12 Mini (kék, 128GB) "https://tinyurl.com/58r6t64y", Apple Watch S7 (zöld, M/L) "https://tinyurl.com/mr2yup5b" * - *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#59207) Magnat válasza WaterWave (#59205) üzenetére


Magnat
veterán

Hmm, nálam is így van csak Pi-Hole, de a Youtube előtti reklámokat nem fogja meg ... neked olyankor mi történik, egyáltalán nem lesz reklám vagy vmi feketeséget mutat?

Blakey: pont erről van szó amit mondasz sztem.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#59208) blakey válasza Magnat (#59207) üzenetére


blakey
titán

:R
Csak, hogy értsük egymást, konkrétan arra gondolok, hogy az AdGuard DNS-eit használom, azaz a 176.103.130.130, 176.103.130.131 és nem 8.8.8.8 vagy 1.1.1.1-eket majd telepítem az AdGuardot valamelyik eszközre, így semmit nem kell külön telepítgetni, jól működik a reklámszűrés és a reklámokkal agyonzsúfolt oldalakat is kiszűri.

* Eladó: iPhone 12 Mini (kék, 128GB) "https://tinyurl.com/58r6t64y", Apple Watch S7 (zöld, M/L) "https://tinyurl.com/mr2yup5b" * - *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#59209) e90lci válasza WaterWave (#59205) üzenetére


e90lci
senior tag

Igen jó.Csak egy baj van vele,a youtube videókat sem tudod megnézni,letiltja ha nem nézed meg a reklámot,legalább is nálam Sony tvn így ment.

(#59210) fulton válasza Csabroncka (#59204) üzenetére


fulton
addikt

Köszönöm, de sajna én ott nem látok semmi rá utaló linket.
Pedig az egyik könyvtár még él, amit megosztottam, mármint szeretnénk használni, de azt sem látom, mint megosztás. Elsőre ott keresem én is, de semmi.

A megosztás a következő képpe ment egyébként:
Audio Station-on belül: bal oldalt "album szerint" és itt a korábban létrehozott könyvtárban lévő zenéket egyben kijleölve "nyilvános megosztás2, itt a lépéseket végig vittem megkaptam a linket és kész. DE EZ nem került bele a file stationnál a megosztások kezelőjébe..

[ Szerkesztve ]

(#59211) dkess válasza dkess (#59202) üzenetére


dkess
őstag

@mofiba

A megosztott mappa elnevezéshez még annyit, hogy amennyiben használnád a kötetre utaló részt a mappa nevében (pl. ’volX’), akkor érdemes lehet a név elején használni. A mappák ABC sorrendben jelennek meg – így ekkor sorrendben külön lennének a volume1 és volume2 -es mappák. Én mondjuk ezt nem használom – aránylag kevés mappám van és megjegyzem, hogy melyik melyiken van, a felhasználókat meg nem érdekli, hogy a NAS -on melyik köteten van a mappáik.

Első körben nézzük meg, hogy az alábbiak mire is szolgálnak nagyon zanzásítva és érthetően (nagyon leegyszerűsítve - azaz nem tankönyvi definíciószerűen):

- file verziózás: a file -ok módosításakor ezen funkció segítségével eltárolunk korábbi verziót az állományból. Ez beállításszerint, de maximum 32 verziót jelenthet (pl. az utolsó max 32 verziót vagy utolsó 5 verziót - avagy Intelliversioning). Már törölt file -oknak is tárolhatjuk a korábbi verzióit! A verziózás inkább kényelmi funkció, mint adatbiztonsági - azaz előnyös, ha pl. rámentünk egy doksira "hülyeséget" és azt gyorsan visszaállíthatjuk vagy megnézhetjük, hogy egy adott file hányszor és mikor lett módosítva utoljára, de tömeges visszaállításra nem ezt használjuk célszerűen.
- szinkronizáció: két mappa között (ez lehet két eszközön - pl. iMac-NAS) programok által végzett funkció. A file -ok egy-egy példánya megtalálható mind a két helyen. Amennyiben az egyik helyen módosulás áll be (file szerkesztése, létrehozása, törlése, másolása, áthelyezése stb.), akkor az akár automatikusan áttöétődik a másik helyre. Irányultság alapján lehet: egyirányú (NAS-->PC) vagy kétirányú (ez utóbbit használjuk). Lomtárazás funkciót támogat.
- Snapshot: alapjáraton az érintett adathalmazzal egy tömbön található, egy pillanatképet tud rendszeres időközönként nagyon gyorsan menteni, gubanc esetén a visszaállás is hasonlóan gyors. Ilyen esetben jellemzően nem tárolnak hosszú időre visszamenően pillanatfelvételeket.
- Backup: alapjáraton célszerűen az érintett adathalmaztól külön helyre történik (pl. kliens PC --> NAS stb.); maga a backup időbe telhet, mely inkonzisztenciát okozhat az adatokban; a visszaállás is időbe telhet (legalábbis többe, mint a snapshot -ból); valamint akár hosszú időtartamra visszamenőleg is tárolhatunk biztonsági mentéseket.

Ami fontos, hogy ezeket ne keverjük. Például a Snapshot és Backup -ot. Vegyük észre, hogy a szinkronizáció-Snapshot (együtt - ezzel ugye megvalósul az eredeti adathalmaztól külön helyre funkció is) metódussal a Backup -hoz hasonló dolgot tudunk megvalósítani, de nem teljesen ugyanaz. A file verziózást pedig ne keverjük semmi mással - pl. a felsoroltak közül.

A file verziózásra és a snapshot -okra (avagy backupra is) teljesen külön szabályokat állítunk be - ezek egymástól teljesen függetlenek (!!). A beállítások megtételekor figyelembevehetjük, hogy a másikat hogyan állítottuk be (pl. gyakori és hosszú távú snapshot esetén esetleg érdemesebb lehet kevesebb max file verziót beállítani és vica-versa), de alapvetően egyéb szempontokat érdemes figyelembevenni. Ilyen pl. a felhasználók által használt mappákra külön állítjuk be vagy akár, hogy a mappák jellemzően milyen állományokat tartalmaznak. Pl. Excel-Word vagy esetenként gyakran változó munkadokumentumokra (akár a grafikai dolgok) lehet a max 32 file verziót beállítani - de pl. filmekre/zenékre felesleges (ezek nem változnak általában). Továbbá utóbbiakra pl. nem érdemes túl gyakori snapshot -ot állítani avagy akár túl hosszú időre visszamenőt (pl. ha letörlök egy filmet, akkor nem szeretnénk, ha azt 3 évig eltárolnánk, hogy pl. vissza tudjuk állítani, de bizonyos dokumentumoknál hasznos lehet, ha megvan).

A file verziózás - verziókra alapul, a snapshot meg adott időpontban érvényes állapotra. Vegyünk szélsőséges példákat. File verziózás maximum utolsó 5 verzióra - félóránként futó snapshot egy hónapra visszamenőleg. Amennyiben egy excel -re módosításokkal 2 percen belül 5 -ször rámentek, akkor file verziókban csak ez az 5 verzióm lesz amit ebben a 2 percben gyártottam (de ennél régebbi nem). Snapshot -ban csak akkor lesz benne, ha korábban már létezett (az akkori állapot, de akár az egy hónappal ezelőtti változat is). Amennyiben kitörlöm a file -t, akkor 1 hónap után a snapshot -okból "kipörög" és abból már nem érem el. Azonban file verzióból még két hónap (vagy akár több) múlva is ki tudom szedni (törölt file -ok verziói nem törlődnek ki).

Amennyiben a snapshot -ot szinkronizációval együtt használjuk, akkor érdemes lehet a snapshot -ot hosszú időre (pl. félév vagy akár évekre) is beállítani. Persze a ló ne szaladjon el - mindennek van tárhely ára. Illetve amennyiben még erről lesz backup (mint Nálad), akkor snapshot -ra nem kell túl hosszú idő visszamenőleg (pl. csak egy-két hét) és majd a backup -ban állítunk be hosszú távú megőrzést. A snapshot -okat tudjuk SMB -n keresztül is kezelni. Snapshot -okban bármi módosítást (akár törlést stb.) nem tudunk csinálni - csak visszaállítást vagy könyvtár(aka)t vagy file(oka)t egyesével kimásolni belőle. Így pl. egy kliens ransomware támadás nem tudja bántani a NAS -unkon levő snapshot -okat ...

Tárhelyfoglalás tervezése. A tárhelyigény teljesen máshogy alakul, mint amit "normál" esetben megszokhattunk. Sima tárolásnál számít a file -ok mérete, ha azokat pl. töröljük (lomtárból is) - akkor a hely felszabadul. Nos a file verzióknál vagy a snapshot -oknál nem. A snapshot a változásra (benne a törlésre is) "érzékeny" e tekintetben. A file verziózás a változásra korlátozottabban érzékeny (a beállított verziók számától is függhet valamint jellemzően a word/excel/stb. dokumentumokban általában kolosszális változások nem szoktk lenni). A törlésre azonban - főleg ha nem figyelünk - akkor nagyon is. A törölt file -okat alapból nem látjuk, de attól azok verziói megmaradnak. Ezeket külön tudjuk kezelni/törölni.

Lomtárazás. Érdemes használni. Szinkronizáció esetén helyi kliensen törölt file - a helyi lomtárba kerül (ha ez be van állítva). Azaz pl. Windows lomtárba - és onnan lehet törölni. Szinkronizációt követően a NAS -on a NAS -on levő lomtárba. Ezt is érdemes kezelni - akár lomtár törlési szabállyal (ez főleg a más felhasználóknál lehet érdekes hiszen azt nem követjük nyomon olyan gyakorisággal, mint a sajátunkat) vagy saját kezűleg manuálisan. Amit érdemes időnként szintén megtenni - az a korábban említett törölt file -ok korábbi verzióinak törlése (erről könnyű megfeledkezni).

Használt programok:

- Cloud Station/Synology Drive (Te a Synology Drive -ot használd már csak) – szinkronizációra és file verziók kezelésére (törölt file –ok kezelése is) használjuk. Azaz egyes file –ok kezelésére hatékony,
- Snapshot Replication – pillanatképek készítése a szinkronizált adatokról. Ez mappák/meghajtók együttes kezelésekor hatékony (bár file szinten tallózható/kezelhető/visszaálltható is akár).
- (backup -ra a Hyperbackup lesz használva, de az előző hozzászólásom alapján ezt később)

Akkor nézzük meg a Snapshot -ok beállítását.

A megosztott mappákra külön külön tudunk szabályokat állítani. Akár egyesekre egyáltalán nem. Példa beállítás a képen. Első fülön: snapshot az adott mappára minden naptári nap - egész nap (kezdet és vég állítható) félóránként. Második fülön: Megőrzési beállítások. Neked a 'Spec. megőrzési szabályok' -at javaslom. 'Konfigurálás' gomb alatt a példában láthatjuk az alábbiaknak megfelelő beállítást (igény szerint használható más):

- félóránként pillanatkép készítése,
- ezek közül óránkénti napi utolsó 12 db (12 óra) kerül megtartásra folyamatosan,
- mainál régebbiek közül napi egy kerül megtartásra egy héten keresztül,
- ezt követően havi egy féléven keresztül,
- félévnél régebbi vagy éves mentést ez alapján nem tartunk meg, de ez is módosítható akár.

A 'Speciális' fülön a 'Pillanatfelvételek megjelenítése' -t bepipálva a felhasználók (köztük a Te korlátozott jogosultságú felhasználód is, melyet plusszban hoztál létre) kezelhetik azokat - valamint SMB -n keresztül is láthatóvá válnak és kezelhetővé (korlátozottan).

File verzió beállítás. Én a Cloud Station Server -ről adok képeket, de Te a Synology Drive -ot használod majd. Kb. ugyanúgy néz ki. A 'Beállítások' -at válaszd ki.

Itt az 'Egyebek' fülön ki tudod választani, hogy az adatbázis mely kötetre menjen (első kötet Nálad OK). A 'Szinkronizálási beállítások' fülön mappánként tudod állítani az alábbiakat:

Ez a beállítás pl. a file -ok utolsó 5 verziójának megőrzésére szolgál a megadott könyvtárban. Engedélyezd is. Az 'Intelliversioning' -nek nézz utána és csak akkor, ha Neked az kell.

'Áttekintés'/'Verzióintéző'. Itt a megjelölt részen a 'Törölt file -ok megjelenítése' vagy éppen a 'Törölt file -ok elrejtése' opcióval tudod szabályozni, hogy azon file -okat lásd-e, melyek korábban törlésre kerültek, de a verziói még megőrzés alatt vannak. A 'Törlés adatbázis verzió' segítségével a törölt file -ok korábbi verzióitól szabadulhatunk meg (kapunk egy biztonsági kérdést előtte) ezzel tárhelyet szabadítva fel például:

A fentebbi dolgok mindegyike kizárólag példa kedvéért így beállítva. Egyéni igények alapján ettől eltérő dolgok beállíthatóak természetesen.

(#59212) mofiba válasza dkess (#59211) üzenetére


mofiba
csendes tag

Huhh...
Köszönöm!
De csak este fogok tudni ránézni mindenre, mert a lányom követeli, hogy játszunk (4 éves), s egész héten nagyrészt a feleségem volt el vele napközben (érdekes, ő tud játszani és dolgozni egyszerre, nekem ez nem megy), így most én vagyok a soros...
Megnézem, azt is pontról pontra, hogy miket csináltam már meg saját szakára, s jelentkezem.

Kellemes napot! :)

(#59213) ssgt1981


ssgt1981
senior tag

A DS218play-hez alapból mennyi ip camerát lehet külön license megásárlása nélkül csatlakoztatni?

(#59214) lajos75 válasza ssgt1981 (#59213) üzenetére


lajos75
senior tag

Szinte bármit lehet, de max 2db. van ingyen a többihez már kell license.

(#59215) dkess válasza ssgt1981 (#59213) üzenetére


dkess
őstag

Ez alapján kettőt lehet: [link] . Úgy egyébként maximum 15 db -ot a DS218play -nél - a továbbiakat már licenszel.

(#59216) ssgt1981 válasza dkess (#59215) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Köszi szépen! Licencet hol érdemes venni?

(#59217) bozsozso


bozsozso
őstag

Sziasztok,

Van egy 416play-em. Nem szeretném a nasban lévő lemezeket torrentre használni. Az elvetemült ötlet ha egy külső winchester rakok rá és a torrentek arra mennének? Van ennek valami hátulütője vagy bármi ami miatt problémás lehet?

(#59218) dkess válasza ssgt1981 (#59216) üzenetére


dkess
őstag

Itt tudsz erről részletesebben olvasni: [link]

Van egyes, négyes és nyolcas kicenszcsomag - válaszd azt amelyik Neked előnyös. Árak - például (Árgép): [link]

(#59219) dkess válasza mofiba (#59212) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen és köszönöm. Hát igen - ilyen a "pro-gémerek" (mármint, akik egyszerre játszanak és dolgoznak) sorsa ... :)

Úgy gondolom, hogy a leginkább előnyös út, ha az eddigi posztok alapján megtervezed illetve elkezded megcsinálni a dolgokat. Mivel ezek nagyon alapdolgok, ezért amennyiben valami nem lenne tiszta, akkor körül lehet nézelődni még ezen topik összefoglalóban, ezen fórumtémában, más - pl. Synology fórumon, DSM súgóban illetve egyéb net -es helyeken. A cél az lenne, hogy ahogy egyre inkább kiismered magad a DSM világában/Synology logikájában/szükséges IT alapismeretek terén - úgy egyre inkább önállóan megoldást tudsz találni minden felmerülő igényedre, sőt akár őjakat is meg tudsz fogalmazni.

Ennek lehet egy olyan kifutása is, amikor már Te magad fogod feszegetni a NAS -os hardveres illetve szoftveres határait - sőt akár Te fogsz másoknak segíteni itt a fórumon. Most csak egy gyors ilyen példa a közelmúltból - a NAS összekötése helyi hálózaton 2.5 Gbit/s (akár több) sebességgel. Ez működik Apple eszközökkel is illetve amennyiben szívesebben nézegeted ezt a 280 MB/s sebességet (a gigabit 110 MB/s -e helyett), akkor hajrá (ez is DS218+ -al):

Persze ezt el tudod dönteni, hogy a munkád- illetve magánfelhasználás során ez jelentene-e előnyt Neked vagy megérné-e a befektetés ... Egyébként pont ez a témakör eléggé felkorbácsolta az indulatokat az elmúlt néhány napban néhány fórumozó társunknál ... :)

Természetesen kérdés esetén - szerintem a többi fórumozó nevében is kijelenthetem - segíteni fogunk.

(#59220) kgymac válasza bozsozso (#59217) üzenetére


kgymac
őstag

Szia,

Én így használom, egy ASMedia ASM1051E chipes külső Sharkoon Swift usb3-as házban, usb2 csatin (sata3/6G helyett sata2/3G), benne egy toshiba P300-as sorozatú 3TB-s (SMR, ami így utólag nem volt túl szerencsés választás). Csak ext4-re formázható, DS-ssel, a numerikus magon lehet vele élni, max 120 torrentig működik normálisan, de nem is cél az első százban lenni,15e-40e között ingázik.
Nekem nem volt vele eddig problémám (dsm6.1.7, 1.5 év használat), de ups-en van a nassal együtt. Gyugyo79 is valami asm-es chipes külső mobilrack-et használ, nála sem volt probléma, de volt egy fórumtárs, akinek ugyanazzal a chippel, mint Gyugyo79-nek, néha megszakadt a kapcsolat. Sajnos ez csak később, a használat során fog kiderülni, hamarabb nem.
A lényeg, hogy Ups nélkül ne is tervezd külső drive-val használni.
A dsm smart tesztet nem enged futtatni rá, de ha egy kicsit otthon vagy linux shellben, egyszerűen lekérhető, akár email-ben is elküldhető, a syno értesítési rendszerén keresztül (ha beállítottad), naponta is.

(#59221) bozsozso válasza kgymac (#59220) üzenetére


bozsozso
őstag

És a töltés, visszatöltés csak a külső vinyóra megy? Vagy használja a belső kötetet is?

(#59222) kgymac válasza bozsozso (#59221) üzenetére


kgymac
őstag

A @download mappa az usb-s köteten van, nekem az volt a lényeg, hogy a torrent ne használja az shr és shr2 köteteimet. Nem tudtam, nem is vártam a syno-tól (más appjuk alapján, ahol nem lehetett külsőt választani :((), hogy engedi külső kötet használni a DS-hez, gyugyo79 tanácsa volt másnak a fórumon, h lehet.
Be kell állítani a DS/általánosban az ideiglenes kötetet a külső vol-ra, majd a letöltési mappát is torrentenként ugyanoda (BT/hely/alapértelmezett célmappa).

(#59223) Immy


Immy
őstag

Sziasztok,
Docker konténerben miket szoktatok futtatni a synology-n?

[ Szerkesztve ]

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#59224) gyugyo79 válasza kgymac (#59220) üzenetére


gyugyo79
addikt

+ infók akkor hozzá
Nekem ASM1153E -s van és nem volt vele bajom és talán Dolphine -n volt akinek ugyan ilyennel eldobálta.

[ Szerkesztve ]

(#59225) bozsozso válasza kgymac (#59222) üzenetére


bozsozso
őstag

Én is pont ezért szeretném, hogy az shr kötetet ne használja. Akkor megpróbálkozom vele. Köszönöm.

(#59226) delibab


delibab
senior tag

Sziasztok,

2 kötet van a NAS-ban (ds918+) létrehozva, 1 kötetre ( 2x2TB hdd) mennek a számomra fontosabb dolgok a 2.-ra (1x3TB hdd) pedig a filmek. Annak van jelentősége, hogy a download station melyikre van telepítve? Tudom, hogy lehet indexelni innen is onnan is, csak az a kérdés, hogy jobb? Vagy tök mindegy?

kgymac: én kérdeztem ugyanezt nemrég és működött is, de nekem lassú volt így nem is erőltettem. Nálad megy rendesen?

[ Szerkesztve ]

" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

(#59227) Borisz76 válasza delibab (#59226) üzenetére


Borisz76
veterán

Akkor van jelentősége ha a későbbiek folyamán valamiért meg akarsz szüntetni egy kötetet, akkor az arra telepített alkalmazások is mennek a "levesbe".

Újra kell telepíteni és beállítani az alkalmazást.

A te esetedben talán célszerűbb lenne az alkalmazásokat a 2 lemezes kötetre telepíteni.....mivel fontos adatokat tárolsz rajta ezért kisebb az esélye annak, hogy a kötetet törlöd / megszünteted.

Szerintem.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#59228) delibab válasza Borisz76 (#59227) üzenetére


delibab
senior tag

Köszönöm, én is így gondoltam csak egy megerősítésre volt szükségem. :R

Pont ez lenne a lényege, hogy ha az egy lemez megy a levesbe akkor max a filmeket bukom az meg nem nagy dráma. Bár lehet, hogy kicsit túlgondoltam mert korábban egy hp microserverben 3x3tb volt és ott egy kötetben üzemeltek minden probléma nélkül évekig... most meg külön kötet lesz, lehet, hogy fölöslegesen... :F

[ Szerkesztve ]

" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

(#59229) Grougon válasza Immy (#59223) üzenetére


Grougon
tag

adguard, librespeed, qbittorrent, unifi controller

(#59230) Tachion86 válasza WaterWave (#59205) üzenetére


Tachion86
tag

Feltettem az Adguard-ot a Docker-be és a routeremben beállítottam hogy a TV-nek a DNS-e a NAS legyen. Sajnos azonban nem szűri a reklámokat, azok ugyan úgy megjelennek a tévén Youtube-on. Próbaképp beállítottam hogy a laptopomnak is a NAS legyen a DNS, ez viszont működik, legalábbis az Adguard dashboard-ja szerint az elmúlt pár órában 7307db reklámot szűrt ki. A TV IP-címe viszont nem szerepel az Adguard client list-jén.
Az a baj, hogy a laptopom simán meg tudm nézni egy "ipconfig /all"-al hogy mi a DNS, a tévén (LG) viszont fogalmam sincs hogy lehet-e ilyet valahogy.

(#59231) blakey válasza Tachion86 (#59230) üzenetére


blakey
titán

Miért nem a routeren állítod be az Adguard DNS-t és szűrni fog? Elég hatékonyan működik, tableten is elvétve találkozok reklámokkal, Youtube-on is, persze ott nem 100%-os és a TV-s app-on sem lesz az, de elég sok reklámot megszűr. Emiatt kár NAS-on Dockerből futtatni egy AdGuardot, de persze ha neked így jó akkor nyugodtan.

* Eladó: iPhone 12 Mini (kék, 128GB) "https://tinyurl.com/58r6t64y", Apple Watch S7 (zöld, M/L) "https://tinyurl.com/mr2yup5b" * - *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#59232) McAdam6 válasza Immy (#59223) üzenetére


McAdam6
tag

Most pl. Boinc, Folding@home, próbálgatom a Jellyfin-t, de nem látja a médiafájlokat...

(#59233) gyugyo79


gyugyo79
addikt

Active Backup for Business : Akik használják, azokat kérdezném.

Nálam az a helyzet, hogy ha lokális ip címmel állítom be akkor ugye a tanúsítvány -ra hibát dob amivel nem is lenne probléma mert tényleg igaz, viszont azt vettem észre, hogy amikor megújul a LE -s tanúsítvány akkor az után már kliensek nem mentenek.
Tesztnek 2 NAS -ra 5-5 Win 10 -es gépet raktam és mindnél ez volt. Ha elindítom a klienst akkor ott írja is:

Viszont a klienseken az agent magától el sem indul a gépeken + ezt a hibát kb nem is jelzi amíg el nem indítom és meg nem nézem.

Nálatok is így működik ?

Megnéztem de ahhoz, hogy domain-el be lehessen állítani engedni kell a 5510 porot WAN oldalról amit nyilván nem akar senki ha valamit csak belső hálózatba akar használni. Vagy az ABfB -t át kell rakni az ön aláírt tanúsítványra (most majd ez utóbbira fogom rászánni magam ha lesz erőm végig menni a gépeken a klienst ehhez hozzá állítani).

Amik zavarnak :
- miért nem állítható az ssl használat -> Ez nem kérdés
- nem jelez kliens oldalon hibát ha ez előjön -> Ez kérdés, hogy nálatok ?
- nem küld mailben sem hibát erről-> Ez kérdés, hogy nálatok?

A mailhez visszatérve. Arról természetesen ír, hogy XY elkészült stb de ha így "leszakad" egy kliens arról nem, hogy le kéne futni egy mentésnek de az nem futott le vagy, hogy nem jött létre vele a kapcsolat régóta stb. Természetesen ki lehetne szúrni, hogy xy -é nem készült el de kb ami rendben van üzenet azt ki is kapcsoltam miután láttam, hogy minden rendben így az sem tűnt fel már ha feltűnt volna, hogy nem jönnek ezek de ez pont az a kategória amit életszerűt-len, hogy figyeljen valaki valósan, ha sok gép van. Legalábbis nekem elég lenne, ha a hibákat jelezné ...

[ Szerkesztve ]

(#59234) kalapacsolok


kalapacsolok
senior tag

Sziasztok!

Van két ugyanolyan NAS-om, két városban. Egyiket tükrözöm a másikra, Cloud Station Server és Sharesync használatával. Jól is megy, viszont a központi NAS-ra készülnek biztonsági mentések a home partícióra, azokat viszont nem szinkronizálja valamiért a távoli NAS-ra. Hol tudnom ezt átállítani? Nem találtam a megoldást.

(#59235) gyugyo79 válasza kalapacsolok (#59234) üzenetére


gyugyo79
addikt

Én azokat HB-vel menteném át inkább (az hozzáfér a felhasználók home mappájához + akkor mehet 1-2 alkalmazás beállításának és egyéb dolgainak a mentései is esetleg). Vagy mountold be az ilyen mappákat egy olyanba amit kezel a ShareSync (ha ragaszkodsz hozzá) , mert user home mappa nem választható ki benne szinkronizálásra se mint forrás és se mint cél.

[ Szerkesztve ]

(#59236) Sanya válasza McAdam6 (#59232) üzenetére


Sanya
nagyúr

Jellifin: a konténer indításakor a film mappát engedd, hogy lássa a konténer!

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#59237) #80977664 válasza Tachion86 (#59230) üzenetére


#80977664
törölt tag

Azért ennyire nem egyszerű a YT reklámokat blokkolni smart tévén.
Nálam is fut az AdGuard NASon és nem szűri ki a tévén. Többek között ezért is van külső médiaplayerem amire van YT okosított kliens, azzal soha semmi reklám nem volt és kezelhető távirányítóval. Vagy fizess elő prémiumra.

(#59238) istvan170


istvan170
aktív tag

Üdv mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható mappában hogy tudom a legegyszerűbben csoportosan átnevezni a fájlokat, hogy a feliratokkal stimmeljen és a Kodi alapvetően beolvassa. Vagy csak egyesével lehet? Szeretném lehetőleg a Nas-sal megcsinálni, de Mac-es vagy Windows-os megoldás is szóba jöhet. Letöltéseket még a régi módon intézem, hozzáadom a torrent fájlt a Download station-höz, esetleg már akkor intéznem kellene a fájlneveket? Vagy mi ennek a korszerűbb megoldása? Ha valaki nagyvonalakban felvázolná, hogyan megy ez a legegyszerűbb módon, megköszönném.

(#59239) Elemental válasza istvan170 (#59238) üzenetére


Elemental
addikt

Tudom nem a kérdésre válaszolok, de én a kodival szoktam a feliratot letölteni.

(#59240) McAdam6 válasza Sanya (#59236) üzenetére


McAdam6
tag

Igen, de így sem talál semmit, ha betallózom a "/video" mappát...

Apropo : linuxserver/jellyfin vagy jellyfin/jellyfin konténert érdemes ? (előbbi tűnik frissebbnek)

[ Szerkesztve ]

(#59241) chemand válasza Grougon (#59229) üzenetére


chemand
tag

Szia!

Nekem valamiért nem sikerült docker-ben használni a qbittorrentet. Telepítettem, de nem tölt le semmit. Nem fordítottam rá sok időt, mert egyébként - nem dockerben - fut a NAS-on, csak az egy régebbi verzió (4.1.9.1) Tudnál esetleg egy leírást adni a telepítéséről, beállításáról?

(#59242) AiRLAC válasza istvan170 (#59238) üzenetére


AiRLAC
addikt

Total Commander tud batch rename-t meg bele wildcardokat (* és ?)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#59243) dkess válasza gyugyo79 (#59233) üzenetére


dkess
őstag

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Synology Drive Server/Coud Station Server (+ klienseik) témakörét is idekeverhetjük? Ott is nagyon hasonló kérdések merülnek fel és esetleg mást is (pl. engem) érdekelhet a megoldás.

Mindenekelőtt a sikertelen biztonsági mentésről akkor sem kapsz e-mail értesítőt, ha az alábbiak rendben be vannak állítva?

- Értesítések/Speciális/Események/Biztonsági mentés és visszaállítás/Biztonsági mentés sikertelen volt
- Értesítések/Speciális/Események/Biztonsági mentés és visszaállítás/Biztonsági mentés felfüggesztve

Avagy ezek csak a Hyper Backup használata esetén mérvadóak? A második beállítás azért lehet érdekes, mert a felhasználó - akár véletlenül is - felfüggesztheti a kliensben a szolgáltatást. E tekintetben engem is ért kellemetlen meglepetés, hogy a felhasználó ezt véletlenül megtette és nem állította vissza (azaz nem volt tanúsítvány megújítás, csak simán nyomott egy szünetet véletlenül). A felhasználók ugye nem birizgálják a klienst - nem is értenek hozzá túlzottan illetve megszokták az automata működést. Ezt is csak onnan veszi észre az ember, hogy a kliens régen nem csatlakozott (ennek viszont sok oka lehet - vállalati szférát alapul véve pl.: hétvége, ünnep, szabadnap, szabadság, betegállomány, külsős helyszínen munka stb. stb.).

Kérdésre válaszok:

- Például a Coud Station Drive -ban biztosan állítható az SSL használat (jelölőnégyzet) - a Active Backup for Business kliensében (ügynök) akkor nem?
- A kliens oldalon észrevehető, de nem szokták nézni. Tapasztalat.
- A tanúsítványmegújítás miatti sikertelen csatlakozásról nem küld e-mail értesítést. Sőt ez semmilyen log -ba sem kerül bele. Az ezt követő sikeres csatlakozás viszont bekerül az alkalmazás log -ba (ezt esetleg némileg kacifántos módon felhasználható a cél érdekében).

Tanúsítványkérdés:

- SSL nélkül: maximum aki híve az "élj veszélyesen" elvnek - különösen, ha mégis lenne külsős felhasználás is pl. laptopok/PC -k home office miatt (járványügyi helyzet miatt is lehet aktuális), üzletkötő/KAM/CEO stb.
- self-signed (pl. Synology -s): ez is rejt biztonsági kockázatot - bár némileg felkészültebb támadót feltételez ("dühös rendszergazda"). Esetleg, ha saját készítésű, de ekkor sem sokkal jobban. Viszont tény az előnye, hogy 2037.09.12 -ig (jelenlegi állapot) nem kell foglalkozni a kérdéssel,
- Let's Encrypt: 2 havonta előjön ez a kérdés (hiába 90 napos a cert, ha lejárta előtt egy hónappal a DSM már megújítja CSR -el), mely felhasználói interaktivitást is igényel - annak minden ódiumával,
- egyéb minősített tanúsítványszolgáltató által kibocsátott tanúsítvány: fizetős ... Az eggyel előbbi kérdéskört 2 hónapról kitolja 2 évre ...

Egy tökéletes világban ez így működne:

- mivel a különböző szolgáltatásokhoz eltérő tanúsítványt be lehet állítani: a megadott szolgáltatással (Active Backup for Business/Synology Drive Server/Coud Station Server stb.) kapcsolatban beállított tanúsítvány (pl. egy Let's Encrypt) sikeres megújítását követően (ez lenne a trigger) + az admin(ok) is kaphat erről e-mailt (már csak ez baromi hasznos lenne),
- az adott szolgáltatás klienslistájában található valamennyi felhasználónak (/eszköz) automata értesítést küldeni a felhasználói adatlapon rögzített e-mail címre (akár magyar nyelven - Értesítéseknél szerkeszthető módon), hogy a kliens programjukon keresztül eszközöljenek egy újrabejelentkezést. + az admin(ok) is kaphat erről e-mailt (elég egy darab szolgáltatásonként).

Plussz lehetne beállítani figyelést a sikertelen kapcsolódási kísérletekre, a túl régi csatlakozásra (paraméterezhetően) + minden egyébre ami a Hyper Backup -nál is működik.

A sikeres csatlakozások viszont ahogy írtam bekerülnek az alkalmazás log -ba. Erre lehetne esetleg valamilyen egyedi ütemezetten futó programmal/scripttel esetleg valamilyen logikát építeni ...

(#59244) gyugyo79 válasza dkess (#59243) üzenetére


gyugyo79
addikt

Az a helyzet, hogy nálam a Synology Drive Server -hez kapcsolódó mentés opció jelen állapotában mint biztonsági mentésre lehetősége nem opció. Mert a felhasználók használják a Cloud Station Drive-ot és a Cloud Station Backup -ot (vagy még ezek elődjét) párhuzamosan.
Ennek oka, hogy a Win 10 kliensébe mióta kijött az új Drive Client-2.0 csak 1 felhasználó állítható be mind a Drive mind a Backup csatlakozáshoz. Ráadásul miután sikerült a nyomi Synos supportal is megértetnem a problémát is csak az lett a vége, hogy igényeljek egy ilyen irányú fejlesztést ....
Annak ellenére, hogy :
Amíg két külön kliens volt működött, hogy külön user volt használva.
Ha felrakom a régi klienseket és utána lefrissítem az új kliensre az egyiket is jól átveszi a beállításokat a 2 klienstől és működik is jól (vicces mi) de ez így nem egy tervezhető opció
Meg amit nem tudok csak a Syno írta, hogy "unfortunately the cloudstation backup with drive2.0 work only on mac together"
Aztán zárta ezzel :
"Please use Active Backup for Business as a workaround for your 2nd backup.
Alternative a windows backup could help or a 3rd party backup tool....
"
Meg adott linket, hogy kérjem én is a fejlesztést ...
Az kitalálható, hogy nem 2-3 gép miatt vagyok akkor pipa amikor egy működő funkciót és metódust kellene másra cserélni majd egyszer ...
Az egész nem otthoni és saját felhasználásnál probléma persze mert ott egy újra tervezés sem tétel.

Ha telepítve van a ABfB akkor a Értesítések/Speciális alatt van egy saját csoportja, amiből onnan indultam, hogy minden pipa be és amikor már zavart, hogy a sikeresről jön xy db akkor azt kivettem ...

A kérdésre válaszok azok nekem nem válaszok ;)
Majd ha egyszer látod, hogy működik megérted...

Nekem olyan tudna válaszolni aki használja.

(#59245) AiRLAC válasza gyugyo79 (#59233) üzenetére


AiRLAC
addikt

"Viszont a klienseken az agent magától el sem indul a gépeken"
Márhogy a tálcán a kék gömb ikon? Mert az nálam se alapból, de ettől még a mentés service fut és ment szépen.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#59246) dkess válasza gyugyo79 (#59244) üzenetére


dkess
őstag

Igen, lehet félreérthető volt a hozzászólásom legeleje. Én nem alternatívaként hivatkoztam a Synology Drive Server/Coud Station Server (és azok klienseire), hanem egyfajta felhívásként azon felhasználóknak, akik pl. ezen alkalmazások valamelyikének használata során belefutottak nagyon hasonló hibajelenségbe és van rá rész- vagy akár teljes megoldásuk.

Csak egy példa lehetséges részmegoldásra - pl. Cloud Station Server felhasználó belefut ugyanebbe az utcába és utánanézett/megoldotta, hogy legalább egy LE tanúsítvány automata CSR sikeres megújítását követően az admin(ok) vagy akár csak egy külön beállított e-mail címre menjen értesítés csak ezzel kapcsolatban. Ez csak részmegoldás, de lehetne építeni workaround -ot pl. a felhasználók értesítésére (mindenre azonban nem megoldás).

Értem a problémádat. Azonban én pl. pont azért nem foglalkoztam túl sokat vele, mert itthoni környezetben - sajnos a szükséges manualitást is beleértve - lekezelem a dolgot a felhasználókkal együtt. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy egy kiterjedt és változatos ügyfélkör esetén vállalati környezetet alapul véve ez miért nem megoldás.

ABfB esetén az Értesítések/Speciális alatt nincs 'Biztonsági mentés sikertelen volt' vagy 'Biztonsági mentés felfüggesztve' avagy akár kliens csatlakozás sikertelen vagy valami hasonló opció (ABfB nincs fenn nálam)? Persze amellett, hogy a "Sikeres" dolgok mellől egyszerűen kivesszük a pipát itt ...

Egy olyan kérdésem lenne, hogy melyik részére adtál be fejlesztési igényt? A tanúsítványfrissítős-értesítési -re avagy egy adott felhasználó/eszköz backup task nem futott le X ideje jellegű értesítésre/riportra?
A "3rd party backup tool" is érdekes felvetés ... Lehet majd valaki felveti az ilyen jellegű pozitív tapasztalatait itt ...

(#59247) mofiba válasza dkess (#59219) üzenetére


mofiba
csendes tag

Szia!

Alapismeretek vannak, bár kissé megkopottak.
Én még abból a korból származom, amikor még egy teljes éjszakát vártam, míg lejött egy mp3 a napsterrel :D
És még régen, amíg nem voltam házas és volt időm játszadozni, hálózatot építeni, elég sok mindent építettem, dolgoztam ki, infóval is foglalkoztam.
De aztán a munka és család eltérített (lustított?). :)
Meg a MAC is segített ebben, leegyszerűsítette a dolgokat (bár amikor én elkezdtem, még nem annyira divat, mint munkaeszköz volt).

No mindegy.
Elkezdtem volna szép lassan a dolgokat a hálózat pontos belövésével, de máris belebotlottam az első problémába. Digi, dupla nat :)
Írtam a szolgáltatónak, lássuk mikorra rak át rendes ipre.
És igencsak gondolkodom egy rendes router beszerzésén, mert minden wifin lóg, s nem lesz meg az ötöde sem az általad leírtaknak, ha nem tudnak a Synora rendesen csatlakozni...

És a támogatás meg köszönöm. Ha valakinek kell Mac-es segítség, s tudok, szívesen segítek.
Csak lassú lesz.
A munka, család után ez ráér... :)
De mindig minden elkészül...

Kellemes éjt!

(#59248) gyugyo79 válasza AiRLAC (#59245) üzenetére


gyugyo79
addikt

Igen az agent -re gondoltam kifejezetten, a service elég a mentéshez ugye, ezért még jó is, hogy az agent amúgy nem fut tehát ez nem is zavar sőt nálam + pont ...

Te használod a mail értesítéseit ? Azóta nézegettem és ugye most megint vissza kapcsoltam mindent és a sikeresről küldi jól de például emlékszem, hogy volt olyan is amikor a gépek ki / be kapcsolásáról is jött üzenet és most az sincs (XY eszköz offline állapotban lépet vagy valami hasonló rémlik) és nem is látok olyat se most a lehetőségek közt ami erre vonatkozna.

[ Szerkesztve ]

(#59249) gyugyo79 válasza dkess (#59246) üzenetére


gyugyo79
addikt

Nem sorban ...
ABfB esetén az Értesítések alatt olyan jól vannak megfogalmazva lehetőségek, hogy akár mi is lehet sok minden pld.:
"Sikertelen volt az ügynökfeladat létrehozása"
"Biztonsági mentés feladat sikertelen volt"
stb ..

Szóval ahol ez nekem probléma ott az, hogy nincs ssl ehhez az nem gáz, mert csak belső hálózaton van ilyen használat. Viszont tartományi felhasználók vannak, ezért pont ugyan az a felhasználónév jelszavuk ugye a home könyvtáruktól kezdve mindenhez amihez joguk van ezért a mentés egy másik nem tartományi felhasználóval fut mindenki gépén amihez nekik semmi közük. Ezért ha bármelyik bármilyen hülyeséget is csinál a backup nem tud kompromittálódni.
Míg ha az egyéb dolgukhoz is használt felhasználónév / jelszóval készül a gépükről a mentés is ez ugye nem igazi kb a sz@rnak egy pofon.

Azt írtam meg nekik, hogy ahol a fenti módon használják és frissítve van a kliens ott egész addig nem is bukik, ki az egész amíg egy gépen nem kell újat beállítani ami elég kellemetlen is lehet, főleg ha már nem elérhető a két régi kliens amit frissítve még megoldható.
De így is az, hogy amúgy egy láthatóan működő funkció amúgy csak azért nem beállítható úgy ahogy előtte is lehetett használni, mert a program azon részét úgy írták meg, hogy nem lehet ezt beállítani benne ...

(#59250) Magnat


Magnat
veterán

Transmission reindex: pár hete volt szó róla, sikerült összehoznom. Célszerű abba a megosztott mappába betenni a szkripteket egy külön alkönyvtárba ahova letöltesz (nálam ez /volume2/Transmission/scripts), így biztosan nem lesz gond a jogosultságokkal, illetve a csomagkezelőből a Perl legyen telepítve.

update-video.sh néven mentsd el ezt és tedd futtathatóvá: [link]

Aztán egy másik fileba (legyen mondjuk donescript) hívd meg így (egy sorban az egészet) - ez is legyen futtatható:

perl /volume2/transmission/scripts/update-video.sh /volume2/transmission/download/

Ez a volume2/transmission/download mappát fogja indexelni, értelemszerűen írd át a saját könyvtárstruktúrád szerint.

Majd a Transmission config file-jába (nálam volume2/@appstore/transmission/var/settings.json) a script-torrent-done-filename sorba add meg a donescriptet teljes bejárási úttal.

Fontos, h ez így most csak video fileokat indexel, majd átírom zene és kép indexelésre is és azt is beteszem. A script a teljes indexeléssel ellentétben pár mp alatt lefut.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.