Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58101) IT user válasza gyugyo79 (#58098) üzenetére


IT user
tag

Elméletileg tudja az FXP-t a TC.

(#58102) WaterWave válasza IT user (#58101) üzenetére


WaterWave
veterán

Gyakorlatilag is

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58103) Lasersailing válasza boba6 (#58095) üzenetére


Lasersailing
senior tag

Külső hozzáférés be van állítva a NAS-on, port forward is van. Távolról el is érem a quickconnecten keresztül a NAS-t, de ez nem megy.
Sajnos reg kártya nélküli verzióm van, így a hivatalos fórum nem opció :(

(#58104) Gtaati


Gtaati
őstag

Helló Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni! A Downlod Station-t szeretném torrentezésre is használni. A problémám az, hogy biztonsági okokból a nasra nincs ráengedve a net, csak azok a portok amiket használok... Boris76 féle leírást olvastam és mindent ez alapján beállítottam, ha neten van a nas akkor teljes jól működik, de ha fentebb említett dolgok miatt, ha csak a 16881-es portot nyitom ki akkor nem megy. Mit csinálhatok rosszul, vagy mely más portokat kellene megynyitnom, hogy a fel-le töltés trackerek, minden jól működjön?

Köszönöm! :R

(#58105) Lasersailing válasza Lasersailing (#58103) üzenetére


Lasersailing
senior tag

gofile-on keresztül is elérem a file-t, de ott is csak le akarja tölteni, amit ki akarnék kerülni...

Bocsánat a dupláért!

[ Szerkesztve ]

(#58106) AiRLAC válasza Gtaati (#58104) üzenetére


AiRLAC
addikt

Milyen router? Fix ip, DHCP? Melyik port van a DS-ben beállítva? Hogy néz ki a portforward a routered felületén?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#58107) boba6 válasza Lasersailing (#58105) üzenetére


boba6
aktív tag

akkor ha ilyen macerás a munkahely akkor a Synology Office marad
nem használtam még, nem tudom mennyire kezeli helyesen a meglévő táblázatot majd

... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!

(#58108) dkess válasza Lasersailing (#58103) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben jól láttam a korábbi hozzászólásodban, akkor Synology DDNS -en keresztül szeretnéd megoldani és nem Quickconnect -en.

Amennyiben a quickconnect megy (akár pl. mobilappok - pl. DS Video, DS Audio stb. internet felől), de a DDNS nem (de maga a DDNS szolgáltatás tökéletesen megy), akkor annak valószínű oka, hogy duplanat (CGNAT) mögött vagy. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a célállomásnál levő router -en ellenőrzöd a külső IP -t és mondjuk egy WhatsMyIP szerű oldalon nézed meg. Amennyiben e kettő nem egyezik, akkor a szolgáltatót kell megkérni, hogy vegyenek ki a NAT mögül.

Amennyiben SSL lenne, akkor a tanúsítványt is ellenőrizni kellene, hogy nem-e véletlenül a Synology (vagy akár más) alap self-signed tanúsítványa van-e beállítva ...

(#58109) Gtaati válasza AiRLAC (#58106) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Köszi! Fix ip-n van a nas, a Download Station Tcp 16881-es portja lett megadva, Mikrotik RB941-2nD-TC router.... Másik topic-ban kaptam router beállításra infót, lehet egy helyen hibát vétettem a beállításoknál, este fogom tudni megnézni! Addig is köszönöm! :R

(#58110) AiRLAC válasza Gtaati (#58109) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ezért kérdeztem, ezt gyanítottam én is :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#58111) rico77 válasza dkess (#58087) üzenetére


rico77
csendes tag

Igen az eleje az tiszta jelenlegi vagy RAID 0 vagy JBOD vagy SHR adatvédelem nélkül. Ezért nem lehet kivenni az egyik vinyót hogy mellé kerüljön az új 4TB-os csak mindkettőt vagy egyiket sem.

Az usbre kötött külső házas merevlemezre nem tudja feltelepíteni a DSMet csak meg tudja osztani mint egy router?

Ha az 1TBosakat ki a 4TB osat bepattintom Formázás DSM telepítés majd a 4TBos ki az 1TBosak vissza, akkor az usbre kossem rá a 4TBosat külső házban és így próbáljam az adatokat átmásolni, vagy keressek 1 pct laptopot és arra csatlakoztassam a külső házat és manuálisan másoljam át az adatokat?

A torrentek probléma mentes seedelését érinti-e ez a költöztetés egyáltalán mit kell majd beállítani?

(#58112) kgymac válasza Gtaati (#58104) üzenetére


kgymac
őstag

A router beállításai mellett bezavarhat még a nas tűzfala, ha engedélyezve van. Ott is be kell állítani, hogy a torrent csomagjai közlekedni tudjanak a az internet és a nas között. Ha engedélyezve van a Tűzfal értesítés, akkor a nas szólni fog a hiányzó szabály miatt. Ha nincs, kézzel kell konfigurálnod.

(#58113) dkess válasza rico77 (#58111) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben jól sejtem, akkor a második 4 TB HDD nem aktuális még. Egyébként itt a file rendszer is kérdéses lehet - pl. Btrfs nem támogatott USB -s külső házaknál. Úgy egyébként egy tonna kötöttség van mind eSATA/USB/Infiniband vonalon is különösen, ha nem Synology bővítőegység van (de még azoknál is van).

Synology bővítőegységnél pl. a rendszert alapból felteszi, de még alkalmazásokat is tudsz telepíteni külső eszközre (külön kötetre - BTRFS -el is akár stb. stb.). USB -nél amennyire jól emlékszem nem tesz rendszert - valamint egy korábban NAS -ban levő HDD -t olvasni sem fog tudni - Btrfs -t egész biztosan nem, de azt hiszem EXT4 -re is igaz ez. NTFS -re meg eleve nem tudsz belső HDD -t formázni ...

Ugyanakkor puding próbája az evés (mármint, ha nem kockáztatunk adatokat). Az általad leírt metődust csak akkor próbáld, ha EXT4 -re tervezted a 4 TB HDD -t. Akkor arra mehet a format + DSM telepítés. Utána vissza a 2*1 TB és megnézed, hogy felismeri-e egyáltalán külső eszközben a 4 TB -ost (szerintem nem). Amennyiben igen, akkor mehet a másolás és vissza a 4 TB -os HDD.

(#58114) Lasersailing válasza boba6 (#58107) üzenetére


Lasersailing
senior tag

Köszönöm, valami ilyesmit kerestem. Felhasználóbarátnak nem mondanám, de végülis működik (elég egyszerű táblázatról van szó), használom pár napig, aztán kiderül...

dkess:
Duplanat mit jelent? Leírásod alapján amit laikusként NAT-olásnak hívok. Ha igen:
Ez nincs, mert a kamerát gond nélkül elérem távolról.

(#58115) gyugyo79 válasza dkess (#58113) üzenetére


gyugyo79
addikt

2 biztos megoldás van amihez nem kell + HDD ha ért annyira valaki hozzá, hogy meg tudja csinálni. Kiveszi a 2 HDD-t berakja az újat amire felrak egy rendszert meg csinál egy könyvtárat amibe be fog másolni mindent. Ha kész kiveszi. Vissza rakja a 2 HDD-t végig olvassa ezt How to mount old Synology NAS HDD as USB on new Synology NAS HDD . Utána ha megvan átmásol mindent a könyvtárba amit létrehozott ennek. Ha megvan vissza rakja az új HDD-t amin ott lesz minden a könyvtárban amit bemásolt már csak a helyére kell helyezni mindent. Ehhez a variációhoz nem kell másik gép ami kezel még 2 HDD-t meg semmi extra + hely máshol.
A másik, hogy kiveszi a 2 HDD-t és összerakja egy live/ sima Linux alatt a kötetet és hálózaton vissza másolja az adatokat a már új HDD -re a Synologyn.

(#58116) dkess válasza gyugyo79 (#58115) üzenetére


dkess
őstag

Lasersailing

Igen, lehet külön írva helyesebb lett volna, mint: dupla nat (azaz egy az ISP -nél meg egy a router -ed). "Lánykori nevén": Carrier-grade NAT (CGNAT) - [link]

Igazából a "Quickconnect van - kapcsolódás DDNS -el nem megy" felállásra kaptam fel a fejem a kommentem írásakor. Én is jártam hasonló cipőben - egy telefonhívás a szolgáltatónak gyorsan megoldotta ...

gyugyo79

Nagyon frappáns és jó megoldás mind a kettő. Az előbbihez tényleg nem kell másik gép meg alapvetően semmi. Persze a második megoldás az igazán elegáns (amihez a linkelt megoldási javaslatnál linkeltek is: [link] ) - igaz kell egy Ubuntu -s gép (akár pendrive -os boot -al elég). Attól igazán elegáns, mert kevesebb parancssoros móka kell, de ami még ennél is lényegesebb, hogy a folyamat végén sokkal felhasználóbarátabb grafikus felületen másolgatni hálózaton keresztül, mint azt a részét is parancssorból pötyörészni ...

Szép megoldások.

(#58117) Tika6


Tika6
tag

Sziasztok,

Azt mondja a firefox a DSM felületre - a [szervernév].synology.me-re, vagy ha helyileg 192.168....-tal megyek rá, akkor is -, hogy nincs titkosítva, bárki lehallgathatja :|. Emiatt illik aggódni, lehet ezen valahogy segíteni, hogy titkosítódjon? Azt írja, hogy keressek https:// kezdetű oldalt - beírtam ezt az előtagot, de úgy meg nem működik :s.

Kb. 4 gigás fileméret fölött a feltöltés nagyon belassul. Ami egy dolog, mert kivárom. Viszont sokszor hibával elszáll; van olyan file, amit kb. ötödszörre sikerül feltöltenie. Ezt mi okozza, hogy lehet ezt kiküszöbölni?

(#58118) WaterWave válasza Tika6 (#58117) üzenetére


WaterWave
veterán

hálózat - dsm beallitasok ott a https-re csinálj egy tetszőleges portot és port forward a routeren (pl: 52148 routeren meg az external internal port az 52148 és az ip a nas fix ip-je a 192.168.x.x), valamint a http átirányítás https-re pipa legyen

így eléred https-re (https://akarmi.synology.me:52148)

[ Szerkesztve ]

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58119) WaterWave


WaterWave
veterán

Akinek nem elég a synology dns, és pluszos nas van a birtokában (fut rajta a docker), az lepattinthatja a coppit duckdns konténert ha kedve támad.
Duckdns.org oldalra beloggolunk gmaillel, vagy amivel akarunk, választunk egy domain nevet, és felül megjelenik egy hosszú token változó, azt lementjük.
Majd:
duckdns konténer nason
Telepítése szokásos módon- docker-duckdns mappát létrehozunk, benne egy config mappát, konténer telepítésénél megadjuk a /config változót, így oda menti el a duck.conf file-t amire szükségünk van.
Tartalmát átirjuk:

# Without .duckdns.org
DOMAINS='amit beirtunk domain nevet'
TOKEN='fent lemásolt token rész'
# Examples: 5m, 5h, 5d. Minimum is 5 minutes.
INTERVAL='2d'
IPV6=no

2 naponta frissíti!

Enjoy

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58120) dkess válasza WaterWave (#58118) üzenetére


dkess
őstag

A DSM web -es felületét https esetén a 5001 -es porton (illetve a http - 5000 -es átirányításra kerül, ha be van pipálva) éri el (ha az alapértelmezés szerint van használva). Ilyenformán minimum az internal portnak ezt kellene megadni. Persze kezdő felhasználó ekkor is "megzavarodhat", hogy különböző port -on éri el a DSM webes felületét a belső LAN -ról, mint az internet oldalról.

Apró kiigazitás (tudom kukacoskodás és elnézést kérek) - "... ip a nas fix ip-je ..." helyett pontosabb a : "... ip a nas DHCP -n foglalt fix ip-je ..." .

Azt jól sejtem, hogy az alábbi duckdns -es móka a docker miatt bármely azt futtatni képes platfromon tud menni (nem tudom pl. akár Xpenology -n is? Xpeno -ban mondjuk egyáltalán nem vagyok otthon ...) ? Tulajdonképpen ez lenne talán az igazi nagy durranás, mert a hivatalos Synology eszközön futó DSM -hez járó Syno DDNS általában elég szokott lenni ...

[ Szerkesztve ]

(#58121) lewisfm


lewisfm
aktív tag

Nos rájöttem az OTP_CODE működésére:
Első alkalommal a bemeneti adatok:
account, password
1.) success: belépett, nem kért OTP_CODE-ot
2.) error code 403: OTP_CODE-ot kér. Ez esetben login újra a következő bemeneti adatokkal:
account, password, otp_code, device_id
ahol:
otp_code: 6 számjegy
device_id: legfeljebb 255 hosszú string, bármi, mondjuk egy GUID - karakter nélkül, amit az eszközömre jellemző. Lehet egy konstans érték is. Enélkül nem lesz "trusted device" funkcionalitás, mindig kéri az OTP_CODE-ot is az új session login-jánál! Nem ad vissza did értéket nélküle!
1.) success: belépett, ekkor visssaad még egy did nevű értéket is, amit letárolsz a host + account mellé
2.) error code 403: újra kéri az OTP_CODE-ot, mert rosszat adtál meg.
--------------

Legközelebbi bejelenkezés, ha trusted device-ként akarsz bejelentkezni (különben a fenti folyamat kell):
login a következő adatokkal:
device_id: az előző did érték!
Ha megadod az account + password kombót is, az nem számít, figyelmen kívül hagyja.
1.) success: belépett, nincs teendő
2.) error code 403: szimplán OPT_CODE-ot kér
3.) error code 404: lejárt a 2FA, jelenkezz be simán, s csináld végig az egész folyamatot megint. A host + account-hoz tartozó device_id mentésedet töröld, majd az új bejelentkezésnél, ha lesz ilyen, akkor megint mentésre kerül.

---------
A login format=sid

Szóval a trükk a device_id kezelésében rejlik. Ezt a Syno elfelejtette dokumentálni a kiadott API leírásaiban.
Kipróbáltam, teszteltem, nálam egy DS118-on így működik.
Sőt az Android-os DS Video app komunikációját monitorozva is ezeket a lépéseket láttam.

Gondolom az account + password + kezdeti device_id + otp_code alapján generál egy did értéket, amit a későbbiekben már fel lehet használni.

[ Szerkesztve ]

(#58122) gyugyo79 válasza lewisfm (#58121) üzenetére


gyugyo79
addikt

Köszi, el is raktam memóriába :).

(#58123) Tika6 válasza WaterWave (#58118) üzenetére


Tika6
tag

demarha vagyok, hát persze! Megcsináltam az itteni biztonsági útmutató szerint az alap portok áthelyezését (portokat forwardoltam és nyitottam is) - de nyilván a https-hez másik tartozik, azt kell beírni, ha a https-t elé teszem (meg a http->https átirányítás nem volt bekapcsolva a DSM-ben - most megtettem).
Javult a helyzet: az eddigi piros "a kapcsolat nem biztonságos" üzenet most már csak sárga :). A "Firefox nem bízik a tanúsítványban" SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN

(#58124) dkess válasza Tika6 (#58123) üzenetére


dkess
őstag

Kicsit előreszaladok: WaterWave pont a hivatkozott hozzászólásának utolsó mondatában írta a megoldást ... :)

A lényeg (emberi nyelven) - most, hogy HTTPS lett - így a tanúsítványban ellenőrzi, hogy a domain abban illetve a szerkesztőlécben megegyezik-e. Nem fog, hiszen LAN -on megadott "192.168.x.x" nem egyezik a "akarmi.synology.me" -el ...

Több, jó megoldás is van otthoni környezetben:

- legegyszerűbb "kókány": egyszerűen nyomsz egy 'Tovább' -ot és használod a DSM web oldalát és nem törődsz azzal, hogy "Nem biztonságosat" ír ki. A saját LAN -odon vagy saját magad - senki más nincs (ha így van), így megtámadni sem fognak belülről,
- amennyiben a router támogatja a rDNS -t (amennyiben nem a pattintott szekerce mellé vetted annak idején, akkor fogja), akkor ahogy WaterWave írta LAN -on belül is ezt a formulát használod: https://akarmi.synology.me:port_szam

További lehetőségekkel (külön URL használata LAN -on belülről, split DNS avagy bind -elgetni stb. stb.) inkább most nem foglalkoznánk, ha rendelkezésre áll a fent említett két egyszerű opció.

(#58125) dkess


dkess
őstag

Nekem is lenne egy kérdésem - nem találtam rá megoldást.

Hogyan lehet beállítani a File Station -ben, hogy baloldalt az eszköz név alatt ne rögtön a megosztott mappák legyenek, hanem külön csoportosítva kötetenként. Azaz egy olyan nézetben, mint ahogyan a 'Opciók/Egyéni' (Jobb felső sarokban a fejre kattintva) - 'Kvóta' fülön látjuk a megosztott mappákat. Azaz ilyesmi módon:

Az rendben van, ha az adott megosztott mappa fölé állok, akkor mutatja pl., hogy "xy @volume1 ..." vagy "zw @volume2 ..." illetve a jobbklikk 'Tulajdonságok' esetén is írja, de az lenne a lényeg, hogy ne ömlesztve vegyesen legyen az összes kötetben levő megosztott mappa, hanem külön kötetenként.

Amennyiben ez nem lenne, akkor az is egy fokkal jobb lenne, ha legalább a megosztott mappa neve mögé odabiggyesztené, hogy " @volume1" / " @volume2" stb. (ne kelljen egyesével felé állni vagy a tulajdonságokat túrni)

(#58126) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!

1 vagy 2 lemezzel / SSD-vel bővíteném a NAS-t.
Nem synology 2 lemezes eSATA "dokkolót" tudom használni?
Normál Volume-nak látszik, tehát például syno kamera app tud oda felvételt készíteni?
Esetleg SSD cache is lehetséges róla?

Köszönöm!

(#58127) dkess válasza llacee (#58126) üzenetére


dkess
őstag

Nem írtad milyen dokkoló ... Szerk.: MEg azt se milyen NAS ...

1.

Külső gyártótól eSATA porton - port multiplieres eszközt nem tud kezelni Synology NAS: [link] . Azaz:

- amennyiben az eszköznek van 2 db SATA/eSATA bemenete (melyek közvetlenül a HDD/SSD -hez kötődnek) - akkor az egyik HDD/SSD -t látni fogja.
- port multiplier -es eszközt RAID nélkül biztos nem kezel,
- amennyiben van RAID opció az eszközben, akkor azokat összefűzve (USB esetén biztosan) eSATA kapcsolat esetén elméletileg látja (egy meghajtónak). Azaz a vegyes HDD-SSD felállásnak nincs értelme. A kapcsolódás előtt a RAID tömböt össze kell rakni (akár HW gomb az eszközöm).

Borisz -nak van tapasztalata 5 meghajtós küldő eszközzel, melyen USB és eSATA is van - Ő lehet bővebben tudja kifejteni a témát esetleg, ha kell.

2.

Külső gyártótól eSATA porton - syno kamera app biztosan NEM tud oda felvételt készíteni: [link] .

Bár az USB -s eszközöket pedzegetik elsősorban, de sz írtak alapján eSATA is "no way".

3.

Elméletileg az SSD cache sem megy - itt explicit le is van írva: [link] .

Úgy egyébként nem tudom milyen NAS -od van, de amennyiben nincs ezek között, akkor ne is fájdítsd a szíved ezzel: [link] .

Továbbá, ha RAID -et kellene csinálni, hogy egyáltalán lássa az SSD -t, akkor az ne legyen HDD-SSD vegyes RAID ...

+1

Btrfs biztosan nincs. SHR az egyes pont alapján értelemszerűen nem.

[ Szerkesztve ]

(#58128) llacee válasza dkess (#58127) üzenetére


llacee
őstag

1618+ két esata van rajta.
Most 4hdd +1ssd cache +1 ssd külön volume.
Ezt szeretném úgy bővíteni, hogy 1 disk, de tudjak normál volume-ot létrehozni rajta, hogy surv. station tudja használni.Nem akarom a raidet és az ssdt kamera felvétellel terhelni.
Lehet a 8bay-es jobb lett volna, de ha egy külső cuccal 1-2 hddt fel tudok tenni, már jobban jártam.
Köszönöm az infókat.

(#58130) dkess válasza llacee (#58129) üzenetére


dkess
őstag

Nem is rossz ez az eszköz. Arra figyelj, hogy ez konkrétan csak 2,5 " -os meghajtót tud fogadni. Amennyiben kell, akkor vegyél 3,5" -ös eszközt. Azoknak elméletileg mind a két méretet fogadni kell. Árban sem drágábbak kb.

Amenyire jól feltételezem, akkor a Surveillance Station -ös móka lenne az elsődleges prioritás. Olvasgattam még utána és sajnos azt kell mondanom számtalan hivatalos állásfoglalás és felhasználói tapasztalat alapján, hogy semmiképpen nem fog menni. A felcsatolt eszköz - interface -től függően usbshare vagy satashare lesz és a Surveillance Station fel sem hozza, mint lehetőséget. Csak belső kötetet :(

Vannak kikerülő megoldások, de egyik sem biztos, hogy jó Neked:

- a belső kötetre mentett anyagot időközönként script -el átmented a külső eszközre. Ez a megoldás feltételezem azért nem lenne jó Neked, mert pont azt szeretnéd, hogy ne tekerje a belső 6 HDD -t e miatt egyáltalán ...
- külső hálózatos eszköz - Pl. Raspberry -re (a legújabbat érdemes sebesség miatt) rakod az eszközt (akár USB -n) és ezt megosztod. Ezt pl. a Volume1 -re felcsatolod, mint távoli meghajtó és máris menni fog. (ez nem működik usbshare vagy satashare -ről, de külsős hálózati eszközzel igen).

Most jutott eszembe - nem olvastam utána - hogy esetleg Volume1 -ről shortcut az usbshare vagy satashare -re - így átverve a Surveillance Station -t. Na most erről sehol nem olvastam és simán elképzelhető, hogy ez sem menne.

[ Szerkesztve ]

(#58131) WaterWave válasza Tika6 (#58123) üzenetére


WaterWave
veterán

Mukodik?

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58132) G-Bali


G-Bali
senior tag

Sziasztok
Van egy 215J már vagy 3-4 éve de egy lemezzel (4Tb Red) használtam ,most lenne bele még egy ugyanolyan (4Tb Red) de lefuttatot valami ellenőrzést azt meg csinálta tegnap valamikor éjjel,de nem tudok mit kezdeni vele látja a nas de nem tudom használni az tárhelyet
ebbe szeretnék segítséget kérni ,még hozzá hogy a régi lemezt ami most (meghajtó 2)át szeretném rakni mivel abba már van 285xx óra, át másolni az újra (meghajtó 1 ),után törölni a régi lemezt ,és úgy használni hogy nem tükrözve hanem összkapacításban
remélem értehően írtam le !? :F
köszönöm (Kezdő felhasználó vagyok ,kérlek ennek tudatában szeretnék válaszokat :B )

(#58133) AiRLAC válasza G-Bali (#58132) üzenetére


AiRLAC
addikt

Kellene pár screenshot a Tároláskezelőről. Szerintem SHRed volt és hozzáadta a második lemezt tükörnek.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#58134) G-Bali válasza AiRLAC (#58133) üzenetére


G-Bali
senior tag

[kép] [kép] [kép] [kép]
Remélem megoldható könnyen ennek megoldás... :U

[ Szerkesztve ]

(#58135) Pubszon


Pubszon
veterán

Ki milyen hasznos docker konténereket használ?
Én pl: TS3 szerver, pi-hole, speedtest, iperf3.

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#58136) kgymac válasza dkess (#58130) üzenetére


kgymac
őstag

mdadm-mel usb-s/esata-s is összeállítható /dev/mdX eszköznek, ekkor "belső" driveként kezeli a dsm. Lásd gyugyo79 posztjait a témában. A nehezítés, hogy neked kell scrittel megoldani az mdX összeállítását induláskor ill. a szétbontást leálláskor. Plusz ups szinte kötelező, anélkül nincs értelme nekiállni.

(#58137) dkess válasza kgymac (#58136) üzenetére


dkess
őstag

Igen, az abban a kérdéskörben felmerült problémára a gyugyo97 által megadott megoldási javaslat kivitelezhető. Azonban llacie által felvetett kérdésre sajnos nem megoldás az alábbi pontok miatt:

- az ilyen módon felmount -olt drive -ot még csak a File Station sem látja,
- nemhogy a Surveillance Station, mellyel kapcsolatosan legfontosabb lenne ez,
- és nem utolsósorban olyan módon kellene a kérdést megoldani, hogy a belső 4 HDD -t egyáltalán ne tekerje meg - kicsit sem (mert pl. alvás közben ott van a feje mellett a NAS és nem szeretné, ha azok tömegesen ott kerregnének).

További "hülye megoldási javaslat" jutott eszembe - az IP kamerákat leválasztjuk éjszakára (pl. 20 és reggel 6 között) script-el. Ezen időszakban a kamerák saját SD kártyára rögzítenek. Reggel hatkor a visszacsatolás után meg már senkit nem zavar, ha "felkerregik" (belső HDD -kre) az éjszakai anyagot. Ez nyilván nem megoldás, ha:

- nincs SD kártya a kamerákban, vagy nem elég méretűek a várható adatmennyiségre,
- továbbá szükséges lenne a dolog insta riasztási funkciója (ugye, ha a kamerákat leválasztjuk, akkor nem is jön onnan semmi amire reagálni lehetne).

Bakker - így jobban belegondolva: most nézem a belső 4 HDD mellett van külön kötetre egy SSD is (meg egy SSD cache külön, de az nem érdekes ebből a szempontból). Amennyiben nem akarjuk, hogy éjszaka HDD kerregés legyen, akkor nem ússzuk meg a - belső - SSD -re történő írást. Amennyiben ennek mérete kicsit alulméretezett, akkor is még rendelkezésre állnak az alábbi lehetőségek:

- SSD -t nagyobbra cseréljük,
- nappal (amikor senkit se zavar) másolási script a 4 HDD -s tömbre (vagy az eSATA/USB -n csatolt külső eszközre),
- a fenti kettő kombinációja.

Szerk.: Pubszon

Ez tök jó kezdeményezés. Esetleg ehhez lehetne egy félmondat, hogy melyik konténer mire való (lehet van olyan ember, aki nem ismeri mindegyiket - csak úgy "kedvcsinálóként") illetve ezekhez milyen erőforrás szükséges (RAM, CPU stb.). Például a fentebbi kombináció az "általános" Pley/Emby, DLNA, WebDAV szerver (stb. stb. stb.) mellett érdemes valakinek pl. 2 GB RAM -os NAS -al kezdenie (nekem 6 GB van például)? Elviszi ezeket egyszerre ennyi RAM -al, CPU -val?

[ Szerkesztve ]

(#58138) dkess válasza G-Bali (#58134) üzenetére


dkess
őstag

Igen, SHR volt korábban egy lemezen. A második lemez hozzáadásakor meg egyszerűen rákattintottál gyorsan (nem figyeltél) az SHR adatvédelemmel (ez a Raid1 "Synology -s megfelelője") opcióra. így most van egy tükrözött két lemezes SHR -ed - a teljes lemezkapacitás felével.

Tulajdonképpen ez most nem is rossz. 2 lemezes 'SHR adatvédelemmel' esetén nincs semmilyen paritás bit -es okoskodás - a két lemez egyszerűen tükrözve van, melyek önmagukban is működőképesek, akár másik gépben is ...

Adja magát a megoldás: kiveszed mindkét HDD -t, a második rekeszben levőt berakod az elsőbe és indítod a DSM -et. Ellenőrzöd, hogy minden rendben van-e (amennyiben valami gebasz lenne, akkor legrosszabb esetben visszarakod az eredeti 1-es HDD -t az első fiókba) és utána egy leállítás-beteszed a második HDD -t-DSM indítás kombó után odafigyelve nem az 'SHR adatvédelemmel' opciót választod ki, hanem a különálló SHR kötet lehetőséget.

Ilyenformán mehetne majd a 2. fiókban levő eredeti HDD "pihentetése" ...

Sajnos az nem megy, hogy egy 2 lemezes 'SHR adatvédelemmel' utólag szétválasztasz, majd az új kötetként konfigurálod a mostani kettes HDD -t (aztán a megfelelő mappákat ide-oda mozgatod a kívánt HDD terhelési szinteknek). Ezt most ellenőriztem is - nálam pl. van egy 2 lemezes 'SHR adatvédelemmel' ("kvázi" RAID1) és egy 3 lemezes 'SHR adatvédelemmel' ("kvázi" RAID5). A Tároláskezelőben a Tárolókészlet -nél az előbbit kiválasztva - a 'Tevékenység' lenyílólistában a 'RAID típus módosítása' ki van szürkítve (nem lehetséges). Ez feltételezem Nálad is így van.

(#58139) gyugyo79 válasza dkess (#58137) üzenetére


gyugyo79
addikt

"az ilyen módon felmount -olt drive -ot még csak a File Station sem látja" ->
Van rá megoldás, hogy lássa vagyis látni látja csak. ;) Ha végig gondolod logikusan, így : a leírásban miért írták, hogy nem látja amit áthozol a File Station stb -> persze, hogy azt nem látja mert az másik Synos rendszer alatt lettek létrehozva.
De igen, ha létrehozol rajta egy mappát akkor azt ez a rendszer látni fogja és használni is tudod. Az meg ha vissza lenne rakva az így be rakott tömb oda ahonnan ki lett véve az nem látná ...
Ha jól tudom pont kgymac használ így USB -s HDD-t.

Viszont az tényleg fontos amit írt pld a UPS -re és, hogy nagyon ésszel kell így kezelni. Én pld élesbe nem is használnám így. Inkább tudja a rendszer is róla, hogy mi és kezelje a helyén + ami nagyon fontos Syno support innentől nincs. (Ugye ez nem érinti azt aki Xpenot használ :) ott és otthon én is másképpen látnám lehet az alatt. )

"nemhogy a Surveillance Station, mellyel kapcsolatosan legfontosabb lenne ez"
Arra is van megoldás, hogy usbshare/satashare -re vegyen fel a csak egy mappát kell át mountolni és már megy is a felvétel.

llacee
Én utoljára amikor kötöttem össze Synot Sata külső HDD-vel akkor az még Syno5.2 alatt volt. Ezért nem is írtam semmit, mert csak találgatni tudok most milyen (tippre ugyan úgy működik). Tehát egy satashare($) drivenak csatolta be és az USB -s külső HDD minden korlátozása vonatkozott rá is ...
De azóta ez változhatott. Ha tapasztalati infót nem kapsz kérdez rá a supportnál inkább, hogy tudd mire számíts.
Én vakon azt tippelem, hogy az ssd chache felejtős de ne legyen igazam.

+ kérdezz rá akkor arra is, hogy egy már régebbi, Syno bővítővel mi a helyzet mert azokból egy 2 fiókosat láttam már emberi áron is használtan és ott tudtommal megint más a helyzet de tapasztalat ezzel is 0. Viszont a Syno azt írja ezekkel csak a NAS -bővítő közti kötet átfedés készítése ami nem supportált minden más megy mint az aktuálisan a NAS -hoz valóval (természetesen ami az idővel javítottak a sebességen is bukó de valószínű, hogy egy egyéb külső sata egység sebességét csak hozza) .

[ Szerkesztve ]

(#58140) G-Bali válasza dkess (#58138) üzenetére


G-Bali
senior tag

Szólva ha jól értem ,elkurtam azzal hogy rányomtam,viszont ha kiveszem mind a kettőt lemezt (ugye már az új lemezen is ugyan az van mint a regin)vissza rakom az ujjat ugyan arra a helyre ahol a régi volt (meghajtó 2) (itt volt eredetileg a régi wino)újra inditom , ellenőrzi ,ha stimmel akkor vissza a (régi hdd-t az új helyere ,és kiválasztom a külön álló shr-t?
A kérdés ha működik hogy a nas nem is fog észre venni semmit (megosztások & Torrent& és cloud....stb minden működni fog?
Ez feltételezem Nálad is így van. [Igy]

[ Szerkesztve ]

(#58141) dkess válasza gyugyo79 (#58139) üzenetére


dkess
őstag

Igen, korábbi hozzászólásaimban írtam is, hogy sajnos miért futunk mindig zsákutcába még a jónak tűnő megoldásoknál is. Ennek oka ez a feltétel lesz szerintem: "... olyan módon kellene a kérdést megoldani, hogy a belső 4 HDD -t egyáltalán ne tekerje meg - kicsit sem (mert pl. alvás közben ott van a feje mellett a NAS és nem szeretné, ha azok tömegesen ott kerregnének)."

Azaz amennyiben csak egy mappát átmount -ol a satashare -ről (vagy usbshare -ről - mindegy), akkor a az abba íráskor mivel a Volume1 -hez is nyúl - így megtekeri (felébreszti) a 4 db HDD -t is. Nem próbáltam - így nem tenném le a nagy esküt, de most is úgy gondolom, hogy a teljesen külön (de szintén belső) 1 db SSD -s kötetet babrálja csak a Surveillance Station. így teljesen csöndben tudna maradni éjszakára a dolog ...

A Synology DX213 -at (ez a DX513 kortársa volt anno) már kb. 3 éve kapni sem lehet. Használtan sem lenne megoldás (nem nagyon szokott lenni), mert az érintett Synology 1618+ NAS -al nem kompatibilis ... (úgy egyébként meg baromi lassú, mert SATA1 -re korlátozott sebessége van - amin osztoznának a HDD -k)

A Synology 1618+ -al a Synology DX517 (ez 5 lemezes) kompatibilis csak - ebből akár kettő is egyszerre . Ennek (DX517) sajnos nincs 2 lemezes változata.

G-Bali

A kettes fiók volt eredetileg töltve csak? Ezt nem gondoltam volna - azt hittem az első fiókban volt magányosan az eredeti HDD.

Semmi gond - kettes fiókból az eredeti HDD -t vedd ki kérlek. Ekkor nem tudom, hogy az előző hsz -emben emlegetett 'Raid típus megváltoztatása' opció aktívvá válik-e a Tároláskezelőben. Amennyiben igen, akkor önálló SHR kötetnek szervezni az új HDD -t egyedül - majd a régit a 2-es fiókba visszatéve azt is külön SHR kötetként konfigurálni.

Ennek azért örülnék, ha más is "megköpködné" mielőtt a tettek mezejére lépsz ...

[ Szerkesztve ]

(#58142) kgymac válasza gyugyo79 (#58139) üzenetére


kgymac
őstag

Nem pont így, csak kipróbáltam, hogy láthatóvá lehet-e tenni a módszerrel egy kétlemezes shr kötet egyik diszkjét, elsősorban adatmentéshez (ha beütne az a bizonyos kénköves). Működik, a tároláskezelő rendben látta a lemezt, kötetet, az adatokat elértem mc-vel, másolható is volt, egyedül az UUID kellett volna megváltoztatni, bár csak figyelmeztetett a dsm az azonos (kötet bővítés után tettem be az egyik régi hdd-t egy usb-s házba, majd azt csatlakoztattam a nasra, amiben korábban is volt. A dsm ugye nem csatolta az ismert - üzleti - okokból).
De a kezelő scripteket nem írtam meg, bár lehetne, hogy az usb észlelésekor összerakja a tömböt és csatolja, hasonlóan kedvenc hp nyomtatómhoz, aminél egy pjl file-t kell rátölteni csatlakoztatás után, hogy ne nyelje le a nyomtatási munkákat. Python-ban kéne megírni a scriptet, amihez azért nem igazán értek, csak minimálisan. Ráadásul szinte minden frissítés hazavágná, eddig többször is javítanom kellett a python file-t.
A DS-t ki lehetett szervezni külső, usb-s kötetre, s nem akartam az shr (~raid1) köteteimen torrentezni, így az egyszerűbb megoldást választottam.

(#58143) Multibit válasza Pubszon (#58135) üzenetére


Multibit
veterán

Oracle - már akinek hasznos :)

(#58144) G-Bali válasza dkess (#58141) üzenetére


G-Bali
senior tag

Igen ,nem én raktam bele, valószínűleg aki beleszerelte nem figyelte,azt se tudtam hogy ez ennyire fontos lehet később...
Ennek azért örülnék, ha más is "megköpködné" mielőtt a tettek mezejére lépsz ... Én is :K

"A kérdés ha működik hogy a nas nem is fog észre venni semmit (megosztások & Torrent& és cloud....stb minden működni fog? "

(#58145) G-Bali


G-Bali
senior tag

Azt elfelejtettem kérdezni,hogy ha lementek számomra fontos fájlokat (nem mindent) és újra kezdek mindent elölről 2 szűz HDD-vel... utána vissza rakom a fájlokat ami kell
Akkor nem fog megbolondulni ?
Értem torrent , cloud,illetve Kodi -nak elérés..
Van olyan lehetőséget hogy mentse az összes beállítást és főbb mappákat ?
Jaj lehet bonyolultan írom le :O

(#58146) basznév


basznév
csendes tag

DS216+ nem látja a File Station.

Sziasztok!
Van egy DS216+ nasom.
Belepakoltam egy WD RED 12 TB vinyót meglévő 8 TB WD RED mellé.
Új kötetet hoztam létre mikor beraktam a szűz vinyót (SHR).
A tárolás kezelője látja 10,8 TB-nak a vinyót viszont a File Station ban nem jelenik meg.
Léci segítsetek
Köszönöm

(#58147) #80977664 válasza basznév (#58146) üzenetére


#80977664
törölt tag

Hozz létre egy megosztott mappát bármilyen néven
Szerkesztés - Általános - Hely ->itt válaszd ki a kötetet amit beraktál...

(#58148) gyugyo79


gyugyo79
addikt

A 2.5 gigabites usb -s projekt előre lépett + itthon is lehet kapni 10k nettó alatt támogatott chipszettel eszközt ezért rendeltem 1-et elsőnek tesztnek, mert még ehhez nem volt visszajelezve, hogy működik (CLUB 3D CAC-1420).
Az már biztos, hogy a NAS kezeli mert a csomag telepítése után szépen betöltötte a drivert + lett egy LAN 3 a 918+ -omon + működik is persze mivel csak gigabiten tudtam másik géppel összedugni így a 2.5 gigabitet majd csak utána tudom megerősíteni ha megjön a másik amit majd rendelek.

(#58149) AiRLAC válasza gyugyo79 (#58148) üzenetére


AiRLAC
addikt

Köszi hogy teszteled, kíváncsi leszek a sebességekre meg a cpu loadra.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#58150) dkess válasza gyugyo79 (#58148) üzenetére


dkess
őstag

Igen, én is nézegettem ezt a projektet (Realtek RTL8152/RTL8153/RTL8156 - 2.5 Gbit/s). Én úgy jutottam el ide, hogy amikor konstatáltam, hogy a QNAP -nak gyári megoldása van erre Aquantia AQC111U alapokon, mely Magyarországon is kapható. Ez ráadásul a 2.5 Gbit/s mellett a 5 Gbit/s -et is tudja.

Magamban értetlenkedtem is, hogy Synology oldalon hivatalosan miért nem mennek el ebbe az irányba? Abszolút logikus lépés lenne ilyen módon diverzifikálni a portfóliót:

- a nagyon low-end NAS -oknál maradna a gigabit,
- mondjuk a legalább Inteleseknél mehetne a gigabit mellé opcionálisan megvásárolható - akár Synology sajátmárkás - bővítési lehetőség 2.5/5 Gbit/s -re,
- enterprise vonalra 10 Gbit/s (akár többszörözve) illetve a legfelsőbb régiókban akár e felett is (bár olyan termékük talán még legfelül sincs, hacsak nem feltételezünk robosztus enterprise SSD tömböket).

Ilyenformán az AQC111U -s (2.5/5 Gbit/s) projekt is ilyen "hekkelős" megoldással létezik csak Synology -ra: [link] . Kérdéses lehet (valószínű), hogy egy DSM verzióváltás hazavágja az egész miskulanciát (mármint a másodlagos LAN -t csak) - így vagy az automata frissítést érdemes kikapcsolni és/vagy egyetlen hálózati csatlakozásnak nem használni. Talán azt lehetne érdemes megjegyezni az érdeklődőknek, hogy Intel -es NAS -osok (azon belül is az ApolloLake -el van a legtöbb tapasztalat neten) előnyben ...

Mondjuk reálisan nálam sem lenne érdemes 2.5 Gbit/s fölé menni. Alaplapomon van a gigabit mellett második 2.5 Gbit/s is (ráadásul a AQC111U eszköz árban is a duplája lenne a Realtek -es alternatívának) - illetve reálisan nézve is elég lenne.

Nálam a NAS távol van a PC -től (minden másnak bőven elég a gigabit -es kapcsolat) és minden kábel a falban. Mondjuk szerencsére kb. 3 méterre van egy RJ45 kiállás, mely nem használt és diszkréten ide lehetne hozni a PC -hez. Egyre inkább engem is mozgat ez a lehetőség, hogy másodlagos LAN -al közvetlen kapcsolat (azaz nem router vagy switch -en keresztül) a PC -vel - gyakorlatilag csak SMB -re.

Kérlek mindenképpen oszd meg a tapasztalataidat illetve amennyiben gond merülne fel, akkor azt is. Amennyiben lenne valami amire telepítéskor figyelni kell vagy egyéb hasznos háttérinfo, akkor természetesen az is jöhet. Előre is köszönjük.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.