Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58401) Essejó válasza sellerbuyer (#58400) üzenetére


Essejó
veterán

Nem. Bármelyik általam használt böngészővel tökéletesen megy.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#58402) sellerbuyer válasza Essejó (#58401) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Közben kiderült, hogy megjelenik az, csak kb. úgy 5 percet kellett rá várni. :((

(#58403) Sanya válasza sellerbuyer (#58400) üzenetére


Sanya
nagyúr

Igen, Króm alól több oldal nem megy, míg firefoxról simán.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#58404) sellerbuyer válasza Sanya (#58403) üzenetére


sellerbuyer
őstag

:(( Igen, sajnos én is ezt tapasztaltam. :( FF alól eddig teljesen hibátlanul ment minden a NAS-on, Chrome alól volt már jó pár anomália.

(#58405) allein


allein
addikt

Sziasztok. Adott egy céges Synology Ds916+, van benne 4*6TB RED hdd. Kettő kötet lett létrehozva annó, az egyik raid1 adatvédelemmel, a másik raid0 védelem nélkül. Iődközben a védelemnélküli kötet tönkrement, fogalmam sincs mitől :N Nem is értem aki annó csinálta miért hozott létre védelemnélküli kötetet. Mit érdemes ilyenkor csinálni, mivel érdemes próbálkozni, kábel vagy valami más okozhat ilyen jellegű problémát?

Ha minden kötel szakad a köteten lévő adatokat vissza lehet szerezni?

Milyen módon lehet mentést csinálni?

[ Szerkesztve ]

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#58406) Primary92 válasza allein (#58405) üzenetére


Primary92
senior tag

Ez azért jó, mert így pontosan annyi helyed lesz, mintha SHR-1 vagy RAID5 kötet lenne 4 lemezzel, de legalább a RAID0 kötet kétszer akkora valószínűséggel omlik össze, mintha csak szimpla lemezes kötetek lennének. Bocsi érdemben nem tudok hozzászólni, de tényleg érthetetlen a dolog.

(#58407) spider23


spider23
aktív tag

Valaki segítsen, eltünt a /dev/ttyACM0 usb portom. Annyi történt hogy a zigbe2mqtt adaptert kihúztam majd visszadugtam. Azóta nem indul el. Volt nas teljes leállítás és újra indulás de nem segített rajta. Hogy lehet azt visszahozni? :O

(#58408) dkess válasza allein (#58405) üzenetére


dkess
őstag

Úgy néz ki a Raid0 -ás kötetnek "kakukk". Erről már Ti valószínűleg semmit nem tudtok visszahozni. Amennyiben fontos adatok voltak rajta, mely máshol nincs, akkor esetleg a Kürt Zrt -vel ( [link] - ez remélem ez esetben nem gond - semmi közöm Hozzájuk) érdemes lehet tenni egy próbát. Valószínűleg "túl olcsó" nem lesz, akkor sem, ha tudnak még kezdeni vele valamit.

Néhány dolog, mely kapcsolódik ehhez a témakörhöz:

1.

BIZTONSÁGI MENTÉS . A biztonsági mentés nem egyenlő (bármilyen) RAID -el !! A Raid legfeljebb a rendelkezésre állást tudja növelni (a Raid0 nem) - a biztonsági mentés az adatbiztonságot növeli (ahogy a neve is sugallja). Amennyiben kis mikrovállalkozás vagytok, akkor javaslom a "3-2-1 backup szabály" -nak nézzetek utána kezdetnek (és ezt minimum implementáljátok is). Láttam már olyat, hogy nagyon kicsi mikrovállalkozásnál a tulajdonos-ügyvezetőnél levő Synology NAS -ra ment az offsite backup (persze mehet telephelyek között - és még e mellett is külön máshova).

2.

Adatbiztonságért felelős személy kijelölése. Ez lehet IT -s kolléga vagy bárki más. Amennyiben pl. az IT -s külsős, akkor legyen egy belsős felelős is (pl. pont az ilyen helyzetek elkerülése végett). Persze nem egy "giga-expert" -nek kell lennie - mindössze egy olyan ember, aki minimálisan utánaolvas a dolgoknak, irányelveket kijelöli, ki tudja jelölni a célokat és a használatban levő eszközöket ellenőrzi - az esetlegesen felmerülő "akut" helyzeteket megoldja. Egy üzletfolytonossági- és katasztrófa-elhárítási tervet (BCP/DRP) is össze lehetne eszkábálni. Amennyiben nem értetek hozzá, akkor kérjetek fel valakit.

Itt most részletekbe nem szeretnék belemenni, de a legelső irányelv leegyszerűsítve az legyen a cégnél, hogy: "egy helyen levő adat - NEM ADAT" . Aztán vannak különböző fontosságú adatok. Pl. mi lenne, ha az ügyviteli- illetve számlázó rendszer adatbázisa szállna el? Amennyiben a teljes levelezés illetve ügyfél kontaktlista? Vagy éppen a tevékenységi körrel kapcsolatos nélkülözhetetlen adatok? Avagy a csapatépítéseken lőtt "pikáns" képek?

[ Szerkesztve ]

(#58409) allein válasza dkess (#58408) üzenetére


allein
addikt

Megpróbáljuk az adatokat megmenteni, teljesen egyetértek mindkét pontoban leírtakkal. Nekem van itthon saját Synom de ez más dolog. Volt egy külsős IT ember aki így formázta a vinyókat, de ezen most változtatunk.

(#58406) Primary92 - nálam is 4*6TB van és én csak torrentezem de akkor is úgy formáztam, ha egy HDD megadja magát akkor probléma nélkül ki tudom cserélni.

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=allein

(#58410) dkess válasza allein (#58409) üzenetére


dkess
őstag

Most "magunk között beszélgetünk" . Amennyiben lett volna adatbiztonságért felelős személy, akkor az megkérdezhette volna a külsős IT -s kollégát, hogy ezt hogy gondolja - adott esetben elé tárja, hogy mi a cég elképzelése. Amennyiben plussz eszköz/szoftver/munka szükséges, akkor azt a vezetőség elé tárja annak várható költségvonzatával (akár ajánlatokkal).

Most így szintén "bizalmasan" magunk között. Synology NAS van a cégnél illetve Nálad is otthon. Persze nem tudom mennyire fértél hozzá a cégeshez korábban Te vagy bárki más (esetleg a tárhely méretekből kiindulva célirányos kérdés a főnöknek), de ez a Raid0 tényleg nem bökte ki a szemét senkinek? Avagy látta valaki, "csak" nem szólt?

Félreértés ne essék - no offense. Nem annak szántam. Pontosan az ilyen dolgok miatt szükséges ezt a dolgot az előző hozzászólásom alapján is komolyan venni.

(#58411) KaDam5


KaDam5
friss újonc

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni NAS témában. Ezelőtt semmilyen tudással nem rendelkeztem ezekkel kapcsolatban, így bocsánat, a vélhetően hülye kérdésért.
Egy DS218-am van, amit egy 8 TB-s winchesterrel kezdtem el használni. (Kötet 1, SHR, btrfs) Az eszköz üzembe helyezése után minden klappol. De most egy új hdd-t vettem hozzá, amit bele is tettem. A kötetet létrehoztam, és Alap RAID típus van beállítva hozzá, viszont most a Meghajtók ellenőrzése a háttérben téma megy (A paritás konzisztencia-ellenőrzés pillanatnyilag fut a következőn: Tárolókészlet 2, és.....)
A kérdésem az hogy ez valóban ilyen lassú?
Nem szeretném a Kötet 1 adatait a másodikon is tárolni, ezért nem tudom, hogy jól kezdtem-e hozzá vagy sem.
Elég új vagyok a témábn ezért bármilyen segítséget szivesen elfogadok.

Előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#58412) #80977664 válasza KaDam5 (#58411) üzenetére


#80977664
törölt tag

Ez most zavaros... SHR kötet mellé betettél egy lemezt alap RAID-nek? RAID-hez min 2 lemez kell...

Tároláskezelő - Tárolókészletről ha beraknál egy képet.

[ Szerkesztve ]

(#58413) KaDam5


KaDam5
friss újonc


Itt van. Persze hogy zavaros, mivel, hogy amikor üzembe helyeztem először a NAS-t, akkor minden elvégzett magától és eddig nem foglalkoztam vele. De most hogy betettem egy másik meghajtót már nem tudom mi a helyes beállítás.
Nekem szimplán annyira van szükségem, hogy legyen két kötet és tudjam őket használni...

[ Szerkesztve ]

(#58414) #80977664 válasza KaDam5 (#58413) üzenetére


#80977664
törölt tag

Sima alap vagy külön SHR kötet kellett volna. Miért nem SHR lett a másik is mint az első? Vagy az első miért lett SHR?

Mondjuk én alap kötetet még sosem hoztam létra lehet ez a normális folyamat annál... várd ki, egy nap és kész.

[ Szerkesztve ]

(#58415) KaDam5


KaDam5
friss újonc

Mivel a NAS első üzembe helyezésekor minden automatikusan elkészült és nem tudom mi a helyes beállítása. Most viszont a másik hozzáadásánál sajnos a hozzáértésem már előmászott. Töröljem a második kötetet és adjam hozzá újból más beállításokkal. Amennyiben ez a megoldás, akkor mit javasolsz. Vagy az első kötetet kelltne módosítanom?

(#58416) #80977664 válasza KaDam5 (#58415) üzenetére


#80977664
törölt tag

Minek módosítanád az első kötetet ha minden rendben volt eddig vele?
Hagyd, hadd fusson le ami fut. Ha jó lesz neked úgy akkor ne foglalkozz a részletekkel.. :DD

(#58417) KaDam5


KaDam5
friss újonc

:D haha.
Rendben.
Egyébként nekem annyira van szükségem, hogy média szerverként tudjam használni. Nem èrdekel semmilyen kötet összevonás stb. Egyszerű végfelhasználóként a média tartalmaimat akarom. Maximum ftp szervert létrehozni. De ez a RAID és SHR téma összekavar és már nem tudom, hogy mi az amit tennem kell egy sima, egyszerű felhasználáshoz.
Egyik kötet mondjum képeknek, másik filmeknek. Kb ennyire szeretném használni. Jelenleg a file station csak az első kötetet látja, gondolom a másik ellenőrzés miatt csak ezt követően lesz elérhető. Remélem.
Bízom benne, hogy a befejezés után használhatom.

(#58418) Boss81


Boss81
senior tag

Sziasztok!

Egy dologban kérném a segítségeteket! Konkrétan a Drive szolgáltatással van valami probléma, mégpedig a következő. Aki csatlakozik a szerveremhez a szolgáltatással, nagyon lassan megy a szinkron, konkrétan 10-20 kb/s sebességgel. Nekem 2 Gbit/s sebességem van, és pl az egyik embernek aki szinkronizálna a Nasommal neki 150 Mbit/s. Sehol semmi korlátozás nincs.
Épp ezért nem tudom mi lehet a hiba. Valaki esetleg találkozott már hasonlóval :F

(#58419) Marci112233 válasza KaDam5 (#58417) üzenetére


Marci112233
őstag

Igen marha lassú egy új merevlemez be tétele után a folyamat. Nemrég írtam is róla, hogy nálam 2x4 TB merevlemez mellé ami SHR-ben volt, tettem még egy 4 TB-os és így maradt az egy kötet SHR-ben csak nőtt a tárhely. Viszont első beüzemelés alkalmával is kérdez a NAS hogy milyen kötetet akarsz létrehozni, legalábbis nálam a 418 esetén így volt.
Viszont nem tudom láttad-e vagy sem, de van egy fórumtársunk aki igen részletes leírást írt a DSM kezeléséről.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#58420) #80977664 válasza KaDam5 (#58417) üzenetére


#80977664
törölt tag

jó lesz az...

(#58421) KaDam5


KaDam5
friss újonc

Hát nekem most egyelőre úgy néz ki, hogy az első SHR lesz, a második alap. Bár fogalmam ninsc, hogy mi lesz a vége. Nekem csak kell a két vinyó által elérhető tárolóhely kapacitás. Ha jól veszem ki akkor az SHR esetében,ha a második is SHR akkor a két tárhely egyként jelenik meg. Az én esetemben pedig két külön kötet lesz. Vagy tévedek. Amúgy köszönöm a linket a részletes leírásról. Mentettem is lefele. :D :D
Bár tény, hogy szükségem van egy lebutított magyarázatra ezekről a fogalmakról. :DD

(#58422) junior19 válasza KaDam5 (#58421) üzenetére


junior19
senior tag

[link]
Ezen a linken megtalálod a megoldást.
A lényeg, hogy az 1. kötet maradhat shr.
A második lemeznél az egyénit kell választani, s alapkötetnek kell megadni. A leírásban benne is van, kb. az oldal fele után egy kicsit.
Ha új a lemez, akkor szerintem a lemezellenőrzés is kihagyható, így nagyon hamar végezz. De ha a lemezellenőrzés új hdd esetén is kell, ezt majd tőlem okosabb megerősíti.
Ezzel a módszerrel lesz két külön köteted, de egyben fogja látni a rendszer, s megmarad a két hdd mérete.

codec project

(#58423) #80977664 válasza KaDam5 (#58421) üzenetére


#80977664
törölt tag

Ami neked kell két külön kötet lehet bármilyen verzióban: SHR+SHR, SHR+alap, alap+SHR, alap+alap. De ha már az első SHR lett nem vágom miért kellett a másodiknak alapnak lennie...

Ha EGY kötetbe akarnád a kettő lemezt tenni:
-Kétlemezes SHR kötet: adatvédelem (1HDD kapacitás a tárhely)
-Kétlemezes RAID1 kötet: adatvédelem (1HDD kapacitás a tárhely)
-RAID0- ezt inkább hagyjuk...

Ezen utóbbi esetekben értelemszerűen nem lehet mixelni SHR és alap között.

[ Szerkesztve ]

(#58424) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Látom, hogy többen az SHR mellett döntöttetek...
SHR esetén ha tönkre megy mondjuk a NAS... az adatokat hogyan tervezitek lementeni a tárakról?

(#58425) Borisz76 válasza sellerbuyer (#58424) üzenetére


Borisz76
veterán

Ha a lemezek sértetlenek és maga a NAS megy tönkre, akkor egy másik Synology NAS-ba áthelyezve megoldható az adatmentés. Lemezek sorrendjére figyelni kell! Ez a folyamat a merevlemezek költöztetése vagy más néven Migráció.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#58426) Marci112233 válasza sellerbuyer (#58424) üzenetére


Marci112233
őstag

Ahogy előttem is írták, ha maga a NAS döglik, be és HDD-ket nem viszi magával, akkor azok áthelyezésével meg kel maradjon minden.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#58427) Essejó válasza KaDam5 (#58413) üzenetére


Essejó
veterán

A második egy sima alap kötet, pont amit akartál azt sikerült létrehoznod, várd meg amíg lefut a paritás ellenőrzés, nem kis lemez szóval dög lassú lesz. Akár 24 óra vagy tán több is.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#58428) AiRLAC válasza sellerbuyer (#58424) üzenetére


AiRLAC
addikt

Linux alatt egy asztali gépben felcsatolható, van is róla leírás a Synology oldalán

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#58429) Essejó válasza AiRLAC (#58428) üzenetére


Essejó
veterán

Windows alatt is, csak egy TC beépülő kellhozzá.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#58430) toth_janika


toth_janika
őstag

Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Képek mappám, és abban egy Esküvő almappa. Létrehoztam egy felhasználót a barátaimnak, aminek a neve: vendég.
Szeretném megosztani a Photo Station-ön keresztül ezeket a képeket úgy, hogy a barátaim bejelentkezek a "vendég" felhasználóval a PS-be és megnézhetik azokat a képeket.
Hogy tudnám ezt a képek mozgatása nélkül megoldani? Sajnos nem bírtam rájönni. Addig ok, hogy bejelentkeznek a PS-be, de nem látnak képeket :(

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#58431) sellerbuyer válasza Borisz76 (#58425) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Mondjuk egy shr helyreáll attól, hogy átteszem egy másik NAS-ba? Én ezt nem így gondolom.

Amiről szólni akart a kérdésem: megéri? Nem érdemesebb simán ext4-et használni raid1-ben és akkor ha tönkremegy a nas, vagy simán csak a raid vezérlője akár, akkor fogom bármelyik vinyót a tömbből, átteszem akár egy Win, vagy Linux gépbe és azonnal hozzáférhetőek az adatok, mindenféle hókusz-pókusz nélkül? Megéri azért a némi többletszolgáltatásért, amit az SHR-el, vagy akár a btrfs-el ki tudok használni ezeket választani?

Én a magam részéről ext4-et választottam, mert azok a hókuszpókuszok, amiket a modernebb megoldások kínálnak valahogy nem győztek meg arról, hogy elengedjem azt az egyszerű lehetőséget vész esetére, amit fentebb vázoltam. Tökjó, hogy ezeket tudják ezek a modern eszközök, de én inkább az egyszerűbb, biztonságosabb megoldást választom. Természetesen megtámogatva külső usb-re backup-al meghatározott időközönként, ez nem is kérdés.

Szóval csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mi a vészmegoldásotok ezeknek a modern megoldásoknak a használata esetén. Nem próbáltam még, de kizártnak tartom, hogy egyszerűen megoldható legyen ezeken az shr/btrfs merevlemezeken tárolt adatokhoz a hozzáférés. Szerintem még ti sem próbáltátok, csak elmélet.

Én azt gondolom, hogy ezek a megoldások nem kínálnak nagyobb biztonságot, csak azok látszatát nyújtják... addig, amíg működik rendesen az a rendszer, amiben létrehoztad.

Régebben ment már tönkre NAS-om. Igaz, nem ilyen kategóriás, amit most használok. Azzal is az volt a gond, hogy spéci megoldást használt, ami a gyártó szerint szuperbiztonságos volt. Ennek egy nagy baja volt: meghalt a NAS és utána konkrétan semmit nem lehetett kezdeni a vinyóval. Ezt szeretném elkerülni.

[ Szerkesztve ]

(#58432) sellerbuyer válasza AiRLAC (#58428) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Azt értem, a kérdésem az, hogy működik is? Próbálta már valaki? Mert az ext4 raid1-ben valóban bárhol olvasható, bármilyen gépben, ezt már jó sok ideje tudjuk, nem egy speciális dolog.

(#58433) sellerbuyer válasza Borisz76 (#58425) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Ehhez szükség van egy másik NAS-ra. Momentán nem szeretnék 200e Ft-ot csak emiatt elkölteni újra. Amíg a meghibásodott NAS-t javítják/cserélik, addig is hozzá kéne vhogy férni az adatokhoz. Nem gondolom, hogy a legjobb módja egy újabb 200 rugós cucc beszerzése tök feleslegesen.

(#58434) junior19 válasza toth_janika (#58430) üzenetére


junior19
senior tag

Az nem működik, hogy rálépsz az Esküvő mappára, jobb egérgomb - megosztás.
Biztonságos megosztás engedélyezése, s vagy a Megosztás DSM felhasználokkal megadod a barátok csoportját, esetedben: vendég ?
Vagy a Megosztás másokkal opcióval próbálkoznék.

codec project

(#58435) toth_janika válasza junior19 (#58434) üzenetére


toth_janika
őstag

A megosztást most próbáltam. A megosztások között ott is van, de a PS-ben nem látom, ha belépek "vendégként"...

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#58436) dkess válasza sellerbuyer (#58431) üzenetére


dkess
őstag

Az shr/btrfs már a magánszemélyeknek is kínál olyan többletszolgáltatásokat, melyek a "megéri" kategória. Itt nyilván a snapshot (pillanatkép) és a file verziózás állnak az első helyen. Ezzel pl. a zsarolóvírusok által jelentette veszélyt ki is lehet pipálni.

Ezzel együtt szintén már magánembereknél igaz a mondás miszerint "az egy helyen levő adat - nem adat". Azaz az adataink körét érdemes ketté választani e szerint:

- fontos, valamint azok el nem érhetősége még annyi ideig sem elfogadható, amíg egy új NAS -t vennék,
- nem fontos - valamint könnyen pótolható vagy az elvesztése adott esetben érdektelen.

Legalább az első körbe eső adatainkról rendszeres biztonsági mentés külső eszközre - pl. USB merevlemez ahogy írod is. Ez utóbbi persze lassabb és kisebb méretű is lehet, mint a NAS -unk, de ahogy a neve is utal rá - ez a biztonságról szól.

Cégeknél - akár a kicsiknél is - ha már volt szó bcp/drp -ről, akkor ezeken felül valamint pl. offsite backup stb. stb. -n felül is ott figyel a raktárban a tartalék NAS+HDD -k (bármelyikre szükség lehet külön-külön is), melyre aránylag gyorsan helyre lehet állítani a használt szolgáltatásokat illetve minimum a fontos adatokat gyorsan ...

(#58437) sellerbuyer válasza dkess (#58436) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Persze én kisvállalkozás szemszögéből látom a dolgokat és leginkább másoknak szolgáltatok, mégpedig backup szolgáltatást. Tehát nálam az adatok megtartása, a biztonságos megtartása(!) a szuperelsődleges szempont, a gyorsaság és egyebek teljesen sokadlagosak. Ilyen szempontból nem látok jobb és gyorsabb megoldást, mint azt, ha a vinyókat a NAS meghibásodása esetén egyszerűen átrakom egy Windows-os gépbe és kész. Az ügyfél adatai folyamatosan biztonságban vannak, maximálisan hozzáférhetőek maradnak NAS nélkül is. Nálam ez az elsődleges.

(#58438) takos


takos
tag

Sziasztok!

Vásároltam egy DS718+ NAS-t és szeretném a régi eszközömet átköltöztetni. A régi vas egy DS216SE volt. Sajnos ha látom a sima merevlemez(2 van benne) áthelyezés ebben az esetben sajnos nem működik. Mert az új egy Plus még a régi egy Value sorozat.
Mi a legegyszerűbb módja az átköltözésnek?
A lemezeken viszonylag sok az adat, így kimozgatni sem könnyű.

Köszönettel:
takos

A vasam? Lenovo S400U, Intel Core i5-3337M,524HDD+24SSD, 8GB DDR3 1600MHZ

(#58439) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!
Mitől lehet, hogy 6.2.2-24922-5 van telepítve, de már van 6.2.2-24922-6 és mégsem szól a frissítési központ?
Arra van beállítva, hogy értesítsen és napi egyszer 23h-kor ellenőrzi.
Szerinte nincs frissebb.

(#58440) Pubszon válasza llacee (#58439) üzenetére


Pubszon
veterán

Nem minden eszköz kapta meg az u6-ot.
Vagy pedig régiókra van osztva az update, Synology router esetén is így van.

[ Szerkesztve ]

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#58441) dkess válasza sellerbuyer (#58437) üzenetére


dkess
őstag

Abszolút értem az érveidet és el is tudom fogadni.

Az általam leírtak mindössze egy másik oldalról történő megközelítést szolgálnak. Az adatok megtartása és kvázi azonnali hozzáférése mellett - az üzletfolytonosságét. Én nem vagyok adatmentési szakember - ugyanakkor rengeteg cég (a giga multiktól a mikrovállalkozásokig) ilyen jellegű hátterével találkoztam már.

Amennyiben "csak" az adat kell, akkor persze mehet ez az "átdobom egy Windows/Linux" gépbe és "az élet megy tovább". Egy dolgot hagyunk figyelmen kívül - a legkisebbek (a nagyokat most hagyjuk - ott ez nem is kérdés - illetve máshogy kérdés) informatikai felkészültségét.

Példaként maradjunk ezen topik ezen lapján - kis céges DS916+ 4 HDD -vel. A NAS -nak nem volt szünetmentese. Nem volt egyetlen kolléga aki tisztában lett volna, hogy az érintett Raid0 -val egy időzített bombán ülnek, valamint a NAS hónapok óta történt riasztásaival (akár e-mail -en is) nem tudtak mit kezdeni. Most ilyen emberektől (akiknek a céges környezet alapján persze nem is volt felelősségük) várod el, hogy fokozott stresszhelyzet és nyomás alatt gépet szereljen, köteteket állítson helyre, meg szolgáltatásokat indítson el? Úgy, hogy fogalma sincs semmilyen "IT -s dologról" és a külső IT -s persze "hetedhét határon túl jár" (bármilyen okból - ó hányszor láttam már ilyet ...) ...

Ezen topik keretein belül pont találkozunk rengeteg olyan szolgáltatással, melyet cégek használnak (azaz pont nem a torrentre gondolok) - így pl. szinkronizásás más gépekre/NAS -ra, FTP/SFTP/FTPS belsőleg avagy akár ügyfelek felé (akár többtucatnyi vagy százával), telepített alkalmazások garmadája, Docker illetve VM -ek, levelezés szerverről (Mailplus) is volt szó illetve akár web oldalt is üzemeltethetnek akár stb. stb. Na ezt reszelje össze valaki laikus nyomás alatt egy Windows/Linux gépen szereléssel együtt ... Úgy egyébként a Btrfs előnyeiről volt már szó - zsarolóvírusokat brutálisan sokan kaptak már be eddig cégek, érdekes módon a nagyobbacskák is ...

"B terv" - ilyen helyzetre összeállítasz egy A4(/A5) lapot képernyőképekkel illetve lényegre törő szövegekkel és kibiggyeszted a céges faliújságra:

- a raktárból polcról tartalék NAS levesz,
- HDD -ket betesz,
- "Next-next-finish"
- Téged (illetve illetékest) értesít, hogy a szervízfolyamatot illetve a szükséges tartalékalkatrész pótlásának folyamata elinduljon
- mosolyog ... :)

(#58442) scream válasza Pubszon (#58440) üzenetére


scream
veterán

Érdekes, nálam 216+II-n most u4 van, de honlap szerint már van u6, de letöltve és manuálisan updatelve a NAS-t a pat file-s segítségével azt mondja, hogy csak újabb DSM-re lehet frissíteni - ergo még nem elérhető (honlapról se) az u6 csak a release note-ban? :F

(#58443) zsamiatt válasza scream (#58442) üzenetére


zsamiatt
őstag

nekem is ez van két nasnál is

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#58444) Sanya válasza zsamiatt (#58443) üzenetére


Sanya
nagyúr

Pár nap és megkapjuk.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#58445) e90lci válasza scream (#58442) üzenetére


e90lci
senior tag

Itt van ds216+II é.
DS 916+ on már egy hete használom kb eddig jónak tűnik.

[ Szerkesztve ]

(#58446) blountex


blountex
senior tag

Sziasztok!

Elolvastam az összefoglalót a nas külső eléréssel kapcsolatban, de nem teljesen világos, és segítséget szeretnék kérni. Amúgy sem vagyok nagyon járatos a routerek világában, csak próbálkozok nagyon alapszintű dolgok elsajátításával/megértésével.
A szolgáltatói routernek az oldalán (digi) nem volt semmi ip felírva a belépésre, neten találtam rá, így sikerült is oda belépnem, megtaláltam a port forwardingot, de itt konkrétan a sok lehetőség közül nem tudom mit is kéne beállítani. (erről kép lentebb)

Továbbiakban ameddig eljutottam:
Van egy régebbi netgear routerem és ez össze van kötve WAN portban a szolgáltatói digi-vel, és szintén a netgear routerre van csatlakoztatva a nas.
A nasnál a hálózati interfészen belül a LAN kapcsolatnál kézileg megadtam egy fix ip címet (nem automatikus DHCP-t lekérdezést választottam), mert mindig ugrált összevissza az ip cím. A nasnál beállított fix ip címet látja a netgear routerem is, ahol a LAN setup résznél a Address Reservation kifejezésnél ezt a címet lefixáltam.
Továbbiakban a Port Forwarding / Port Triggering résznél TCD/UDP szerint hozzáadtam a nas eléréshez való portjait.

Ez lenne a digi port forwardingos rész.

köszi

(#58447) dkess válasza blountex (#58446) üzenetére


dkess
őstag

Mindenekelőtt jól sejtem, hogy Digi FTTH -d van ugye? Azaz ez a ZTE -s képernyőkép tulajdonképpen az ONT felülete és ez össze van kötve a régebbi Netgear router -el?

Amennyiben igen, akkor ha jól sejtem 1000 -es net -ed van. A régebbi Netgear router -ed mennyire régi? Csak azért kérdezem, mert amennyiben tényleg "régebbi" akkor lehet, hogy pl. csak 130 MB/s -el tud NAT -olni (vagy annyival sem vagy éppen többel, de kevesebbel, mint a névleges net sebesség).

Amennyiben a Netgear router -ed régi és nem szeretnéd most cserélni valamint a ZTE NAT -ol is, akkor a Netgear egyik LAN portjába dugd a ZTE -ből kijövő UTP -t és mindent a ZTE -n állíts (szerk.: ekkor a ZTE az ONT funkció mellett router feladatokat is ellát).

Egyébként megérné egy gyors saját router és akkor ez esetben a ZTE -t bridge módba rakva (és a sajár router WAN portjába jön a UTP a ZTE -ből) lehet mindent a saját router -en állítani. Amennyiben ezen dolgok tiszták, akkor tudunk továbbhaladni ...

Kicsit előreszaladva: majd mindent (router, NAS) DHCP -re kell állítani. Majd a router -en Address Reservation -t (cím foglalás) állítva érjük el, hogy a NAS DHCP -n keresztül automatikusan kap IP -t minden esetben, de mindig ugyanazt (amit beállítottunk) fogja kapni.

A port-forwarding és egyéb nyalánkságokat szerintem az előbb enlítetteket követően állítsuk be ...

[ Szerkesztve ]

(#58448) blountex válasza dkess (#58447) üzenetére


blountex
senior tag

Ez a régebbi netgear router és igen 1000-es net.
NETGEAR WNR3500L-100PES Router

Majd idővel tervben egy router csere is amikor ezek elérhető áron lesznek:
wifi 6, wpa3, 4k streaming, és akkor már egy NAS csere is (DS214se jelenleg).
Nem kizárt hogy egy mesh hálózattal jobban járnék, mert van egy betonfödém a két szint között és azon keresztül már a fönti netgear routeren gyenge a jel ha lent tartozkódok.
Minden port foglalva van a digis routeren.
Van még egy másik ugyan ilyen netgear router az említett betonfödém miatt, de az csak arra szolgál, hogy jól lehesen lenti szinten is netezni, és az is a digibe van becsatlakoztatva.
Eddig a lenti és a fenti netgear router egymással a LAN portban volt összekötve, de valamiért egyik sem hozta a megfelelő letöltési sebességet (0,5mb/s körül ment, míg a feltöltés normális volt), most hogy mind a kettő a digi routerbe van kötve WAN portként tökéletesen hozza a megfelelő sebességet mind a 3 router. Ezzel is sokáig szívtam és már a otthoni routerre fogtam hogy szar :D

Jó, akkor egyelőre ez a külsö elérést jegelem, annyira nem fontos. Kicsit bonyolultabb mint amire számítottam első körben.

(#58449) dkess válasza blountex (#58448) üzenetére


dkess
őstag

Akkor, amennyiben jól értem, akkor a Digi -s eszköz nemcsak ONT, hanem router funkciót is betölt és a kettő Netgear router AP (Access Point) módban biztosítja a WiFi -t illetve a vezetékes LAN kapcsolatokat (pl. NAS, egyebek) a ház két szintjén.

A családban van Digi -s ONT routernek és WiFi -re is használva - borzalmasan lassú. A 2 Netgear N -es WiFi -je sem egy sebességbajnok ma már. Tulajdonképpen a WiFi -t leszámítva akár hosszabb távon is el lehet lenni ezzel a felállással. Netgear routert befogni router célokra nem érdemes, mert a NAT sebessége kb. 250/300 (down/up) Mbit/s - link: [link] . AP -nak az N -es WiFi miatt sem gyors, de annak még elmehet.

A legegyszerűbb optimalizációs megoldás lehet, ha az alábbi alapelvet követve próbálod rendezni a hálózatot:

- minden eszköz, mely helyhez kötött (pl. PC, NAS, LAPTOP asztalnál, TV, Médialejátszó, nyomtató stb. stb.) vezetékes hálózati kapcsolattal (nyomtató akár valamelyik router USB -jén, ha nincs RJ45 csatlakozási lehetősége),
- WiFi -n csak mobileszközök - pl. mobiltelefon, tablet vagy a laptop, ha éppen nem asztalnál használjuk (torrent esetére persze érdemes kábelre kötni).

Ekkor a sok eszköz nem egymástól venné el az amúgysem acélos WiFi sávszélességet, mobileszközön böngészésre viszont elég lehet a WiFi és minden más gigabit -es vezetékes hálón, mely nagyságrendileg gyorsabb (kihasználhatod a gigabit -es internet sebességedet is) illetve ami még fontosabb is lehet sokkal stabilabb (pl. média stream stb.). + WiFI -nél, ha pl. kapcsolsz egy mikrót (stb. stb.), akkor "agyő kutyavilág" ...

A 4k streaming mit jelent pontosan? A netes szolgáltatók 4K stream -re min. 25 Mbit/s (ez nem sok) stabil internetkapcsolat írnak elő. Az aláhúzott rész miatt lenne lényeges a vezetékes kapcsolat ...

A wpa3 -al vannak komoly biztonsági aggályok még (!! - pl. [link] ), WiFi 6 és mesh meg akkor jelentene igazán előnyt, ha pl. több ezer négyzetméteren lenne többszáz aktív eszköz párhuzamosan. Otthonra egy AC -hez viszonyítva kb. tökmindegy - a vasbeton födémet a WiFi 6 sem tünteti el ... Továbbá várhatóan az áruk sem lesz mostanában barátibb és amikorra az lenne, akkor az is csak azért, mert kijött az újabb verzió.

Én routerként pl. elképzelhetőnek tartanék egy - hamár ebben a topikban vagyunk - egy Synology RT1900AC -t. Már van utódja egy ideje - a Synology MR2200ac (ebben van WPA3, Mesh meg csilingelő karácsonyfa is), de az új kisker ára bő 50 K HUF. A RT1900AC -t használtan viszont már elég jó áron ki lehet fogni és ez már router -ként is ki tudja NAT -olni az 1000 -es internetedet egy bitang erős/gyors WiFi mellett, felhasználóbarát felülettel és rengeteg szolgáltatással. Mondjuk a NAT mellett az egyik emelet WiFi -jét is meg tudná oldani. A másik emeletre lehet meg kellene hagyni az egyik Netgear -t AP módban.

NAS -hoz egy gondolat - a hálózati interface -nél állítsd át DHCP -re. A Digi -s ONT -ban beállított DHCP Address Reservation majd automatikusan kiosztja ekkor a beállított IP -t. Amennyiben kezdő vagy még a port forwarding terén, akkor első körben az ONT -on az uPnP -t kapcsold be (lehet alapból be van kapcsolva). Ekkor a NAS -on aktivált szolgáltatások (illetve PC -n, laptop -on stb.) automatikusan kinyitogatja a megfelelő port- okat. Ezt javaslom érdeklődő attitűddel kövesd nyomon (pl. mi nyitogat, minek és milyen portokat). Aztán némi utánaolvasás illetve szükség esetén kérdéseket követően át lehet térni a teljesen manuális állítgatásra is ...

(#58450) Dani0504


Dani0504
tag

Van előnye is ennek a karatézásnak, akarom mondani karanténozásnak, ha már itthonról dolgozik az ember, tud foglalkozni a NAS-sal.
Éppen a távoli elérést próbálom megoldani, de ez a portforwarding csak nem akar összejönni. Telekomos ZTE Speedport Entry 2i nevű csodát adták, utána pedig egy Tp-link Deco M4 mesh rendszer.
Próbálok portot nyitni, hogy az xyz.synology.me-vel be tudjak lépni, de csak a modem/router kezdőképernyőt adja be ez az átkozott vacak. Már a Deco-on is próbáltam, meg egyszerre a kettőn. Telekom impotens ügyfélszolgálatával sem jutottam előrébb.
Volt valakinek hasonló problémája? Van valakinek még ez a híg fekália modem, hogy milyen beállítást kellene megcsinálnom?

A másik dolog, hogy nem hajlandó hibernálni a lemezeket, folyamatosan megy, valami fut rajta, de nem találom mi lehet az.
Alapvetően csak filmek, privát és céges mentések mennének rajta, de ezeket meg nem kell állandóan elérni elég, ha felébreszti magát, ha keresek vagy mentek valamit.

"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.