Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33451) htomi85 válasza carl18 (#33449) üzenetére


htomi85
tag

Balatonon pincérként hülyére keresheted magad. 500e simán elérhető.

(#33452) buherton válasza Szmeby (#33448) üzenetére


buherton
őstag

Ez attól függ mennyire vagy kockázat tűrő, mennyi ideig tudod nélkülözni. PMÁP elég jó ajánlat egyébként.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#33453) Mercutio_ válasza carl18 (#33449) üzenetére


Mercutio_
félisten

Masszőrt felejtsd el, hosszútávon piszok megterhelő fizikailag, több ismerős csinálta, van akinek izületi problémái lettek, másnak gerincsérve...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33454) Szmeby válasza buherton (#33452) üzenetére


Szmeby
tag

Jól tűröm, és az idők végezetéig.

Tehát, amikor majd rohamosan kezd elértéktelenedni a forint, mert az inflációs cél szent és sérthetetlen, de kamatot azért nem akaródzik nagyon emelgetni, különben mi fogja fűteni a gazdaságot, akkor boldog leszek a 3-4%-os PMÁP-pal? Esetleg más ötlet? :)

szerk.: Egyébként igazad van, pár milla betét az aktuális kamatszinten nem kompenzál egy párszáz forintos havidíjú bankszámla fenntartási költségét, ha annak a pár millának jobb helye is lenne. Csak a "jobb hely" lehet, nem létezik.

[ Szerkesztve ]

(#33455) bernel válasza Szmeby (#33454) üzenetére


bernel
tag

Igen, ez a PMÁP rutinjavaslat, de bennem is fel szokott merülni, hogy hány százalékot érdemes ebben tartani? Ha valakinek 1-2 milliója van összesen, akkor arra pl. jó javaslat lehet, de komolyabb megtakarításnál már kérdéses, hogy mindent érdemes-e forintban tartani az inflációt elnézve, illetve a potenciális gyengülésre gondolva.

Pl. érdekes lenne látni, hogy milyen külföldi kötvénylehetőségek vannak, amik elfogadhatóan kamatoznak, és devizásak.

(#33456) carl18


carl18
addikt

Na újra itt vagyok, Balatonon pincérként havi 500E ? Wow ezen meglepődtem nem gondoltam ilyen jól is lehet vele keresni. Akkor az se fizet rosszul mint szakma, itt helyen még 6-7 éve voltam 1 hónapot nyári gyakorlaton de ott is elég jól túrták a fiatalokat.

A masszőr nem gondoltam ennyire megterhelő, de mondjuk napi 8-10 órába masszírozni valóban kihívás. Mikor barátnőm megmasszíroztam tetőtől talpig, utána mondjuk kissé kifáradtam.. :U

Igazat megvallva még gondolkoztam hogy később lehet ki megyek haverom után Londonba. Ö is most egy szállodába kapott munkát valami heti 36-40 óra munka amit dolgozik. Az még egész korrekt, főleg hogy éjszaka alszik.

Szerintem a festő mint szakma az egész jó, azzal lehet maszekolni is. Az mellet lehet le lehetne érettségizni éjszakai tagozaton.

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#33457) mgoogyi válasza bernel (#33455) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

JPEA etf pl?
Feltörekvő országok usd államkötvényei.
Egyetlen bajom vele, h erősen korrelál a részvénypiaccal.
Amikor zuhan a részvénypiac, ebből is menekülnek az emberek.

(#33458) bernel válasza mgoogyi (#33457) üzenetére


bernel
tag

Olyasmi kellene, ami kötvényszerűen viselkedik, és nem zuhan az ára a részvényekkel együtt. Vagy olyan, ami nem etf, közvetlenül meg lehet venni, és tartani lejáratig, mint egy magyar állampapírt, és akkor kevésbé érdekes az árfolyam.

(#33459) atee válasza carl18 (#33456) üzenetére


atee
őstag

Én biztosan nem mennék külföldre betanított melósnak. (mellesleg évekkel ez előtt próbáltam) sok ismerősöm van most is kint.
Ma már itthon is szépen lehet sokmindennel keresni. Nem egy, egykor ausztriában dolgozó embert ismerek aki ma már inkább itthon van.
Pincérként jó helyen nem (nem csak a szezonális baltonnál) lehet 300-400 ezret keresni.
Nyilván ennek jelentős része a borravaló.
Ezen túl bármilyen szakmunkával is megkereshető alkalmazotti státuszban ez az összeg! Ha az embernem fél összekoszolni magát.
Illetve simán el lehet menni kamionozni vagy nemzetközi buszozni.
Ezek is jobb alternatívák mint külföldön “mosogatni”
És simán megvan a havi 5-600 ezer is. Ami nem is számít kimagaslónak!
Ezek csak azok amikre van kissebb nagyobb rálátásom!
Véleményem szerint aki ma Magyarországon képes 100-150 ezer forintért dolgozni ereje teljében. Az meg is érdemli a sorsát!

[ Szerkesztve ]

D-day 2002-01-04 01:54

(#33460) Beerwolf válasza bernel (#33455) üzenetére


Beerwolf
senior tag

Amerikai államkötvényeket lehet venni, ha ilyen diverzifikáció a cél. Vannak jó osztalékot újrabefektető ETF-ek, talán a legegyszerűbb eszköz erre.

Szerk.: Ja bocsánat, közben látom, hogy kifejezetten nem ETF-et keresel.

[ Szerkesztve ]

(#33461) carl18 válasza atee (#33459) üzenetére


carl18
addikt

Én még nem igazán jártam Abádszalókon kívül, szóval ez nekem most kell hogy megtanuljak kiszakadni a komfort zonámból. Hát Egy próbát megér, egy darabig csinálom ha már elkezdtem. Kicsit összekapom magam utána majd utána már lesz lehetőség váltani tanulni.

Megmondom ősszintén a pincért nem igazán akarom, nem nekem találták ki. Általános utána elsőnek szakközép suliba mentem tanulni de ott lettem depressziós és mellé jött egy szorongás sulit váltottam.
Ez után tanultam ki a pincér szakmát csak egy vakon választottam valamit.

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#33462) mgoogyi válasza bernel (#33458) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem nem vagy előrébb egyedi kötvények vásárlásával.
Ha sokáig tartod, minden kötvény etf kötvényként viselkedik. Vannak aggregate meg global kötvény etf-ek, ezek eléggé diverzifikáltak.

Ha pedig olyat szeretnél, ami nem zuhan a részvényekkel együtt, akkor amerikai államkötvény(us treasury) etf kell. Minél hosszabb lejáratú, annál inkább negatív a korrelációja a részvénypiaccal, viszont annál inkább fog ugrálni az árfolyam. Most ráadásul alacsonyak a hozamok, így drága kötvényt venni.

Pl:
DTLA - iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF
CBU0 - iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF
IBTA - iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF

(#33463) bernel válasza mgoogyi (#33462) üzenetére


bernel
tag

Egyedi kötvénnyel annyival vagy előrébb, hogy azt veheted adott futamidőre, és akkor a végén megkapod a pénzed. ETF esetében viszont hasonló futamidejű kötvényeket tartva, esélyesen jóval tovább kell tartanod, amíg kiárazódnak az esetleges negatív hatások. Ha pedig esetleg beindulna egy kamatemelési ciklus, akkor pláne tovább kell tartani.

ETF esetén ettől lehet tartani, hogy jóval tovább beleragadsz, mint egyedi kötvénnyel, nem tudsz kiszállni jó ideig.

(#33464) swoody


swoody
senior tag

Dare2Live
vnorbi

Koszontem szepen.
Hat jobban nem tudok. :)
1%-os, evi max 40-es visszateriteses amit tudok.

Kar pedig egy kis odafigyelessel eleg rendesen lehetne sporolni, ilyen olyan koltsegeket fedezni.

(#33465) Szmeby válasza mgoogyi (#33462) üzenetére


Szmeby
tag

Nem igen vagyok otthon a kötvények világában, de ahogy nézem ezeket, az elmúlt években inkább oldalazott az összes. Volt már jópár kamatemelés közben, de még az 1-3 éves sem érezte meg. Én úgy képzelem, hogy az etf mögött kötvény van, és ha kamatemelés után vesznek belőle, akkor az az etf értékét növeli. Annak ellenére, hogy pont az emelés miatt csökken ugyan a még tartott 'gyengébb' kötvények értéke, de azok lejáratkor átköthetők a jobb hozamot biztosítóba. De ezt mégsem látom a charton, sőt a 20 éves nagyobbat ugrott, mint a többi (wat?).
Én a magam részéről nem számítok heves kamatemelgetésre, de még mindig az usában látok rá több esélyt egy stabil deviza mellett, mint bárhol máshol. Inkább úgy képzelem, hogy néhány százalék között fog billegni az elkövetkező években. Na most, ha erre ezek az etf-ek csak oldalazással tudnak reagálni, akkor mennyivel jobb ez, mint a cash? :)

(#33466) DanielLong válasza carl18 (#33461) üzenetére


DanielLong
senior tag

Én azt javaslom, hogy ha már előtted a lehetőség és ki tudsz menni egy baráttal Ausztriába, akkor menj és csináld. Elég fiatal vagy még, 1-2 év külföldön nem lesz elvesztegetett idő, főleg, hogy gondolom még család sincs. Cserébe viszont kapsz egy nagy adag tapasztalatot, változik a látásmódod, ne adj' isten megtanulsz németül és még tudsz is félre tenni. Majd aztán utána, ha mégis a Balatonra mész pincérkedni, akkor az már a világ egyszerűbb dolgának fog tűnni és jóval bátrabban állsz hozzá egy váltáshoz.

(#33467) bernel válasza Szmeby (#33465) üzenetére


bernel
tag

> Annak ellenére, hogy pont az emelés miatt csökken ugyan a még tartott 'gyengébb' kötvények értéke, de azok lejáratkor átköthetők a jobb hozamot biztosítóba.

A probléma az, hogy az emberek adják-veszik az etf-et, ezért az etf egyáltalán nem biztos, hogy meg tudja tartani lejáratig a tartott kötvényeket. Ha éppen visszaváltják, és pénzzé kell tennie kötvényeket, akkor lehet, hogy idő előtt el kell adnia gyengébb árfolyamon belőlük,nem tudja megvárni a lejáratot.

(#33468) Okean válasza DanielLong (#33466) üzenetére


Okean
tag

+1

(#33469) concret_hp válasza bernel (#33467) üzenetére


concret_hp
addikt

de mindez amúgy is beépül a pillanatnyi árba, szóval nem nagyon értem az okfejtést

vagy fullba vagy sehogy :D

(#33470) bernel válasza concret_hp (#33469) üzenetére


bernel
tag

Az árba úgy épül be, hogy csökkenti azt, nem? Mármint ha adott esetben idő előtt kell eladniuk, rosszabb árfolyamon, akkor az az etf-nek veszteséget okoz. Míg ha te magad tartod a kötvényt, akkor tarthatod lejáratig, és megkapod a teljes összeget + kamatokat, és kevéssé érint, hogy közben milyen az árfolyama, ha nem kell kényszereladnod.

Az egész kiindulása a közvetlen kötvénytartás vs. etf volt. Egy emelkedő kamatú környezetben egy kötvény etf-fel elképzelhető, hogy nem fogod visszakapni a tőkédet teljes egészében, ha közben az etf-nek folyamatosan kereskednie kell a meglevő kötvényeivel.

(#33471) concret_hp válasza bernel (#33470) üzenetére


concret_hp
addikt

ha nem adják el a kötvényt de lemegy az ára, az szerinted nem épül be? :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#33472) bernel válasza concret_hp (#33471) üzenetére


bernel
tag

Természetesen beépül, de a lejárathoz közeledve egyre közelít a kötvény árfolyama a névértékéhez. Vagyis az adott kötvényrész árfolyama mutathat kevesebbet a futamidő alatt, de a kifizetéskor az etf megkapja a teljes tőkét + a kamatokat. Ha viszont likvidálnia kell a futamidő alatt alacsonyabb árfolyamon a kötvényt, akkor az, amit elbukik ezen, permanensen beépül az etf árfolyamába.

[ Szerkesztve ]

(#33473) concret_hp válasza bernel (#33472) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem te nem érted, hogyan működik az etf (és tényleg nem bántásból írom)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#33474) buherton válasza bernel (#33472) üzenetére


buherton
őstag

A hagyományos kötvény kamatot fizet. Amit említettél az egy speciális kötvény.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#33475) Szmeby válasza concret_hp (#33473) üzenetére


Szmeby
tag

Ha nem bántás, akkor elárulod (akár egy példával), hogy hol értelmezi félre? Engem is érdekel.

Mert ezekszerint azt mondod, hogy nincs különbség a kötvény tartás és a kötvény etf tartás között, mindegyik ugyanakkora hozamot hoz.
Függetlenül attól, hogy amíg egy gyenge kötvénynél megtehetem, hogy hagyom lejáratig kifutni, az etf-nél (egy kisebb eladási hullámban) kényszereladás fog történni. Ami - cáfolj meg, ha nem így van, de - időarányosan kevesebb profitot hoz, mintha hagyom kifutni.

szerk.: Vagy az a profitveszteség nem számottevől, mert eloszlik a sok befektető között?

[ Szerkesztve ]

(#33476) mgoogyi válasza Szmeby (#33465) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az etf mögött van egy rakás kötvény.
Amikor a hozamok változnak, azok közvetlenül változtatják meg a mögöttes kötvények pillanatnyi piaci értékét és ezt látjuk viszont az etf árfolyamában.
A kötvény értéke pedig a kötvény kamatfizetései jelenértéken + névérték visszafizetése jelenértéken.
A jelenértéket pedig az aktuális hozammal számolják vissza, nézd meg a táblázatokat, hátha segít:
https://googyi.blog.hu/2018/10/18/allampapir_kotveny

Amikor egy kötvény hátralévő ideje már nem esik bele az etf által megszabott intervallumba, akkor azt eladják és vesznek helyette beleillőt.

Ha az etf mögött csak egyfajta kötvény lenne és lejáratig tartanák, akkor a hozamváltozások miatt ugrálni látnád az árfolyamot, de pont ugyanúgy jönnének a kamatfizetések.

"Volt már jópár kamatemelés közben, de még az 1-3 éves sem érezte meg."
Minél hosszabb lejáratú a kötvény, annál jobban érzi meg. Azaz az 1-3 évesen fogsz a legkisebb változást látni, bármilyen irányú is legye.

"Én úgy képzelem, hogy az etf mögött kötvény van, és ha kamatemelés után vesznek belőle, akkor az az etf értékét növeli."
Nem, az etf értéke nem változik attól, hogy eladnak belőle valamilyen kötvényt, vagy vesznek bele valamilyet.
A hozam változása módosítja a már meglévő kötvények árfolyamát. Ha volt 5%-ot hozó 5 éves kötvényed és az 5 éves hozamok 10%-ra nőnek, az kötvényed árfolyama kb 80%-ra esik.

" Inkább úgy képzelem, hogy néhány százalék között fog billegni az elkövetkező években. Na most, ha erre ezek az etf-ek csak oldalazással tudnak reagálni, akkor mennyivel jobb ez, mint a cash? "

Hosszú távon biztosan jobbak, mint a cash. Egyébként meg diverzifikációra jók az USA államkötvények, mert válság esetén nagy rájuk az igény -> kisebb hozam mellett is el tudják adni, ezért hozamot csökkentenek -> emelkedik az etf-ek árfolyama.
Ilyen szempontból a 20+-os a legjobb.
Olyan szempontból meg elég rizikós, hogy alacsonyak a hozamok, innen inkább csak feljebb mehet.

(#33477) mgoogyi válasza Szmeby (#33475) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A profitveszteség látszólagos, ha az etf mögötti kötvényeket a kamatfizetések és névértékkifizetésének jelenértékei szerint nézed. Mert amikor eladsz egy 5%-os kamatú kötvényt és veszel helyette egy 10%-osat, akkor jelenértékek szempontjából ugyanott leszel.

Ezért azon agyalok, hogyha befektetsz egy 10 éves kötvényeket tartó etf-be és pont 10 évig tartod, akkor vajon nagyon közel kell legyél ahhoz, mintha a most aktuális hozamon vettél volna egy kötvényt. Feltéve ha nem lesz folyamatos kamatemelkedés vagy csökkenés és hasonló hozamszinteken maradunk. Bár ott megbukik a gondolatvezetésem, hogy egy darab kötvény idővel egyre kisebb lejáratiidejű lesz, míg az etf adott lejáratú kötvényeket tart.

(#33478) attiati válasza mgoogyi (#33477) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem nem egyenlő a 10 éves kötvény hozama a 10 évig tartott 10 éves kötvényekbe fektető ETF hozamával.
Kötvényt lejáratig tartod, akkor visszakapod a tőkédet (ha nincs csődesemény).
Kötvény etf-nél nem kapod vissza a tőkédet, ha folyamatos hozamemelkedés van.

Hozamcsökkenésnél fordítva:
lejáratig tartott kötvénynél nem realizálja az ember az árfolyam nyereséget
ETF-nél viszont zsebreteszi

Etf-nél adott esetben lehet extra költsége, amikor a kieső lejáratú papír helyett hosszabbat vesznek és az eladáson elbukják a bid-ask spreadet. Intézményi szereplőknél és nagyon likvid us treasury papíroknál ez marginális veszteség lehet.

(#33479) mgoogyi válasza attiati (#33478) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Jaja, ezt beláttam. A hozamemelkedés alávághat mindennek, másrészt összehasonlítani sem lehet a kettőt, mert a kötvényed lejárata folyamatosan csökken, az ETF-é meg nem.

Sima kötvénynél maradva:
Az a kérdés maradt bennem, hogy indifferens-e egy hozamemelkedés során eladni a kötvényed és átülni a magasabb hozamúba (ugyanolyan lejárati idővel), mint nem csinálni semmit.
Mert jelenérték szerint az kéne legyen.

(Olvastam valahol, hogy már vannak olyan kötvény ETF-ek, amik lejáratig tartják a kötvényeket.)

(#33480) attiati válasza mgoogyi (#33479) üzenetére


attiati
veterán

Tehát 10 éves kötvényt eladni 5 év után és venni helyette egy alapjáraton 5 évre kibocsátott kötvényt?
Erre gondolsz?
Alap estben tök ugyanaz (ha kockázati szempontból tök ugyanolyan papírt veszel).
A gyakorlatban viszont vannak árazási anomáliák és megéri cserélni, arbitrálni.
Pl benchmarkba kerül a papír futamidő során és túl sokan kényszerülnek venni belőle és túlhúzzák. Ott érdemes beleadni és venni helyette egy közel azonos papírt.

[ Szerkesztve ]

(#33481) mgoogyi válasza attiati (#33480) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Pl. igen. Lényeg, hogy van egy X év múlva lejáratú valamilyen kamatú kötvényed és azt váltani egy másik ugyanúgy X év múlva lejáróra, aminek magasabb a kamata. Így ugyebár névérték alatt lehet csak eladni, cserébe magasabb kamatot kapsz. A jelenértékek összege pedig azonos.

Mi az, hogy túlhúzzák a papírt? Túlhúzzák az 5 éves kötvényekre a keresletet, azt érteném.

(#33482) attiati válasza mgoogyi (#33481) üzenetére


attiati
veterán

A két papír lejáratig számított hozama azonos lesz, csak a cashflow szerkezete tér el.

Túlhúzás alatt azt értem szlengesen, hogy egy (közel) azonos lejáratú papír árfolyamához képest ("irreálisan") magasabb lesz a papír árfolyama (vagyis alacsonyabb a hozama) valamilyen piaci felrearazas miatt. Ilyenkor érdemes eladni és vegrehajtani a cserét, amit írtál.

[ Szerkesztve ]

(#33483) Petya25


Petya25
addikt

2015 TBSZ-en gyűlt pénzt csak 1 éves papírba lehet tenni, vagy lehet rá később lejárót is venni?
A hosszabb lejáratost át lehet tenni egy új gyűjtőéves TBSZ-be a forduló nappal?

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#33484) vnorbi válasza Petya25 (#33483) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Lehet venni hosszabbat is persze. Technikailag meg elvileg úgy néz ki az "áttétel" az új TBSZ-re, hogy a meglévő számlát kell meghosszabbítani, és arról lehet nyilatkozni, hogy vennél ki róla valamit a fordulónapon, vagy mehet az egész egy új 3+2 éves lekötési időszakba.

(#33485) concret_hp válasza vnorbi (#33484) üzenetére


concret_hp
addikt

ami egyébként a legnagyobb suttyóság, mert ha mondjuk 7 év múlva kell a lóvé, akkor a 6-7. év után ugyanúgy fizeted a kamatadót :U

persze ez is a gondolkodó és tudatos 2-3%nak szar, többinek meg mindegy :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#33486) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

De mért kéne új TBSZ?

az megszünik 5év után aztán kivágják az állampapírt sima forgalmazásira? Az 5év letelt nincs kamatadó.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33487) vnorbi válasza Dare2Live (#33486) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az 5. év végéig időarányosan számított kamatra nincs adó, az utána keletkező kamatra viszont van, ha nem TBSZ-en tartja. Ha idén június után vesz új magyar állampapírt, amire már nem lesz kamatadó egyáltalán, akkor ahhoz már tényleg fölösleges új TBSZ-t nyitni.

[ Szerkesztve ]

(#33488) Oppenheimer válasza vnorbi (#33487) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Tehat 5 evente uj TBSz-t kell nyitnom majd nekem is, ha azt akarom, hogy tobb mint 5 evig kamatadomentesek legyenek a megtakaritasaim?

Tudom, hogy evente kell ujat nyitni mert az elso ev a gyujtoev, most ettol tekintsunk el.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33489) Madwe válasza Oppenheimer (#33488) üzenetére


Madwe
nagyúr

Amikor lejárt az 5. éved, akkor dönthetsz úgy, hogy megszűnik, dönthetsz úgy, h 1 év gyüjtőévet akarsz majd 5 év tbsz-t de az első lejárta után ki is hagyhatod a gyüjtőévet - ekkor rögtön indul az újabb 5 év.

(#33490) Oppenheimer válasza Madwe (#33489) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hmm, ez szomoru. Ugy kepzeltem el, hogy 5. ev letelte utan marad a szamla kamatmentes, csak barmikor feltorheto innentol, es kiveheto a penz. De ez nem igaz, mert ujra 5 evre le kell kotni.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33491) vnorbi válasza Oppenheimer (#33488) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Igen, de ahogy concret_hp utalt rá, a kamatadómentességben lehetnek lyukak. Az 5. év végéig felhalmozott kamatra 0%, a hatodiktól a nyolcadik év végéig az ötödik év vége után keletkezett kamatra 15%, ha meg kell szüntetni számlát, és így tovább. Azaz ha a hetedig évben veszed ki a pénzed, akkor nem az van, hogy mivel már az öt éven túl vagy, akkor már nem lesz adó, hanem az új számlával minden kezdődik elölről, csak a lezárt 5 éves ciklusok mentesek a kamatadótól.

Madwe hozzászólásához annyi pontosítás, hogy az öt év letelte után már nem lehet gyűjtőéves hosszabbítást indítani. Ha gyűjtőévet akarunk a meghosszabbított TBSZ-hez, akkor a 4. év vége után, de még az 5. év vége előtt kell egy új TBSZ-t nyitni. Az új TBSZ gyűjtőéve egyben a lejáró TBSZ utolsó lekötési éve, és év végén a lejáró TBSZ állománya kerül átvezetésre az új TBSZ-re. (De az ilyen gyűjtőévi befizetések az új számlán maradnak, csak az összevonás után lehet együtt kezelni az új befizetéseket a régi papírok kamatfizetéséből keletkező pénzekkel).

[ Szerkesztve ]

(#33492) Petya25 válasza vnorbi (#33484) üzenetére


Petya25
addikt

Köszi.
És ha az új kamatadó mentes papírból veszek a 2015-ös TBSZ-re?
Akkor a 2020 végén lejárók visszamennek pénz formában az értékpapír számlára, az új meg papírként ha így nyilatkozok?

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#33493) concret_hp válasza vnorbi (#33491) üzenetére


concret_hp
addikt

ez kulonosen akkor vicces, ha pl. az van mint most, ev vegen jart le tbsz-em, igy ha nem zartam volna be es reszvenyek lettek volna rajta es most tornem, maris pengetnek egy csomo adot...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#33494) vnorbi válasza Petya25 (#33492) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Amit írsz, az az alapeset, ahhoz nem kell nyilatkozni semmit.

Ha 2020 vége előtt járnak le papírjaid, és azt nem fekteted be semmibe, hanem hagyod számlapénzként, akkor az a TBSZ megszűnésével automatikusan átkerül a normál számládra pénzként. Ha pedig lesz értékpapír állományod is (ami ebben az esetben már eleve az új kamatadómentes állampapír kibocsátásba esik), az is automatikusan a normál számla állománya mellé kerül.

Azt egyébként nem írod, hogy milyen szolgáltatónál vagy, és milyen papírjaid vannak (állampapír, vagy esetleg a TBSZ lejáratához igazított egyéb kötvény). Ez elvileg egyébként nem kellene, hogy befolyásoljon semmit, a TBSZ működése törvényi szabályozású, úgyhogy nem kellene, hogy eltérés legyen bank/bróker/kincstár között.

(#33495) vnorbi válasza concret_hp (#33493) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha pengetni kell a csomó adót, az azt jelnti, hogy nyereséggel zártad az elmúlt 4 hónapot, szóval van jó oldala is :) Meg nem is most kell csengetni, hanem majd csak egy év múlva az éves adóbevallással.

Nem tervezek mostanában TBSZ-t megszüntetni, de azon már gondolkodtam, hogy hogyan lehetne optimalizálni. A legtisztább az lenne, ha eladnék mindent róla, és csak a pénz marad, de a pénz (deviza) visszautalásának van díja, míg az értékapapír transzfernek bankon belül nincs. Úgyhogy ha ez így marad, akkor hagyni kell értékpapírban, és majd veszteségesen eladni :N , hogy ne legyen adó, vagy nyereségben, és figyelni, hogy jól számítsa a bank az adót.

(#33496) vnorbi válasza Petya25 (#33492) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Helyesbítek, van olyan bank, ahol külön kérni kell a lejáró TBSZ-en tartott pénz kiutalását normál bankszámlára. Szóval utána kell nézni, hogy ahol te vagy, ott mi a menete a TBSZ lezárásának, és annak megfelelően nyilatkozni (vagy nem nyilatkozni).

(#33497) Petya25 válasza vnorbi (#33494) üzenetére


Petya25
addikt

Kincstárhoz átvittem minden TBSZ-t mert a Rafi elég sokat akart nyúlni értékpapír számlavezetés címén. Csak állampapírok vannak rajta, minden ilyen "cégen" belül van.

Amire ki akartam lyukadni az az, hogy mi lesz az adott TBSZ 5 évéből kilógó papírokkal, azokat a kamatadó miatt érdemes-e illetve lehet-e egy újabb TBSZ-be betenni. De akkor úgy értelmezem, hogy igen. Aztán lehet hogy az 5 év kötöttséget inkább felülírja a kamatadó veszteség.

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#33498) vnorbi válasza Petya25 (#33497) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha az 5. év végére olyan papírod marad, ami még fut és régi kibocsátású, így kell rá fizetni kamatadót, akkor igen, meg kell hosszabbítani a lejáró TBSZ-t, hogy kamatadómentes lehessen a majdan lejáró papír végig.

Ilyenek miatt én is azt számolgatom, hogy ha a kincstár nem keményít be valami számlavezetési díjjal, akkor még 10 év múlva is lehetnek ott TBSZ számláim (mondjuk addig ötször átírják a vonatkozó adózási szabályokat, úgyhogy ezen nem érdemes sokat fantáziálni).

(#33499) Petya25 válasza vnorbi (#33498) üzenetére


Petya25
addikt

Nem tom mi a céljuk hosszú távon, de elvileg oda akarnak csoportosítani mindenkit akit biztos hozamot akar, "kockázat nélkül". Ezt odavágnák ha számlavezetést számolnának. Ha beválik a kamatadó mentes papír, akkor a TBSZ-eknek úgy gondolnám 5 év múlva vége. Van olyan papírod ami 10 év mire kifut?

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#33500) vnorbi válasza Petya25 (#33499) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Vannak 2028-as kifutású bónusz papírjaim. Nem sok, pár ezer forint összesen, azokból a kamatokból, amik TBSZ-en keletkeztek, és már kevés volt PMÁP-ra. Amióta belengették a nemzeti kötvényt a bónuszt hanyagolom is, az új kamatfizetések töredék pénzei valószínűleg jobb helyen lesznek az új papírban (bár azzal hogy új bónusz papír már nem lesz, lehet, hogy elengedni a DKJ aukciókat, és ezzel elindul a régi papírok kamata felfelé, szóval bármi lehet :) ).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.