Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
Dare2Live #32447 üzenetére
Igen, amiatt én is kicsit aggódom, de sok pénzem nincs IBM részvényben, szóval megfigyelő állásponton vagyok belük kapcsolatban
kovisoft: azok a cégek, amiket én nézegetek nem jellemző, hogy hosszabb távon (értsd: 5-10 év) ne álltak volna fel egy rosszabb időszakból az elmúlt évtizedekben (és itt most nyilván nem a Vodafone-ra gondolok), plusz az Altria kivételével soha nem csökkentették vagy szüntették meg az osztalékukat. Mondhatjuk egyedi részvény pickingnek, de ha olyan jelentéktelen embereknek is bejött, mint Lowell Miller és Warren Buffett, akkor talán van mit tanulnom tőlük
A timing az nincs jelen, mert nem az alján akarok megvenni egy részvényt (amit nyilván nem is lehet eltalálni), csupán arra törekszem, hogy az aktuális osztalékhozama kellően magas legyen a visszamenőleges adatokból kiindulva, hiszen a profitot részben ez a tényező határozza meg, plusz nyilván a DGR (dividend growth rate), azaz, hogy mennyivel növeli évről évre az adott cég az osztalékát. Nyilván erre is megvannak a visszamenőleges adatok, én jellemzően 10 évig szoktam visszamenni és számolgatni.
-
kovisoft
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #32446 üzenetére
Az "elkezdett esni a részvényárfolyam"-on nem azt értettem, hogy rövid időre kicsit lejjebb ment, hanem hogy hosszabb távú lejtmenetbe kapcsolt, amit nem kompenzál majd az osztalék (pláne ha később az is csökken vagy megszűnik). Az egyedi részvény picking és timing statisztikailag nem szokott bejönni, ezért javasolták páran az ETF-eket, amikben esetenként több száz, vagy akár több ezer részvény szerepel.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Alvin_ti4200 #32446 üzenetére
ha osztalék meghatározó akkor IBMnél az RH megvételével érdemes számolni. 33b$ az jópár évniy profitot el fog vinni...
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
kovisoft #32445 üzenetére
A hangulat engem kevésbé érdekel, a számokat nézem, a negyedéves jelentések transcriptjeit (és magát a jelentést is), plusz azt, hogy változott-e a menedzsment, ilyesmi. A Vodafone árfolyama is emelkedett az IBM-mel való cloud-os szövetkezés bejelentése után (bár az IBM részvények sokkal jobban kilőttek és nagyjából azon a szinten meg is maradtak), míg pár napra rá jött a negyedéves jelentés, ami nem lett összességében valami nagy szám és irtózatosan bezuhant, sokkal mélyebbre, mint ahol az IBM-es fúzió bejelentése előtt volt. Nyilván, mivel a Vodafone-nál dolgozom, nem mondhatom sem azt, hogy a papír túl- vagy alulértékelt, de a piac néha nagyon "viccesen" reagál dolgokra, maradjunk annyiban
Amíg az osztalékfizetési ráta, a free cash flow és az osztalékfizetési hajlam rendben van, addig én pont tojom le, hogy mozog a részvény árfolyama. Pozíció építés előtt nyilván nem mindegy, de utána az, hogy hetente hogy változik, kb. tök mindegy. Nézni kell a jelentéseket meg az esetleges nagyobb híreket követni, aztán annyi.
Ja igen, az osztalékhozam 99%-ban azért emelkedik, mert csökken a részvény árfolyama, ugyanis az osztalékot jellemzően évente egyszer szokták emelni és akkor sem biztos.
-
kovisoft
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #32444 üzenetére
Az osztalékhozam emelkedhet azért is, mert elkezdett esni a részvényárfolyam, mivel valami gond van a cég nyereségességével, és a befektetők nem bíznak abban, hogy az adott osztalékszint hosszú távon fenntartható lenne.
-
kovisoft
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #32442 üzenetére
Mit jelent az, hogy "osztalék szempontjából relatíve ideális"?
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
concret_hp #32440 üzenetére
Az ETF-et nem én válogatom össze tudtommal, plusz minden részvényt akkor vehetek meg, amikor osztalék szempontjából relatíve ideális. Nem teljesen vágom, hogy működnek az ETF-ek, gondolom benne van X részvény, amit egy adott időpillanatban tudsz megvenni egyben.
Dare2Live: Simán a Webbrokerben veszem meg őket (KBC), bár lehet, félreértem a kérdést
-
Dare2Live
félisten
válasz
Alvin_ti4200 #32439 üzenetére
és kin/min keresztül vásárolsz?
Most kezdtem nézegetni a lehetőségeket, de a jutalékok azok szépek... 0.4%/kötés...
-
concret_hp
addikt
válasz
Alvin_ti4200 #32439 üzenetére
miért nem jó ehelyett egy etf?
-
Alvin_ti4200
félisten
Mivel még bőven a tanulásai fázisban vagyok, ezért szerintem nincs jelentősége, hogy milyen részvényeket vettem eddig, de íme a lista időrendi sorrendben:
Vodafone (UK:VOD) - november vége óra tovább zuhant az árfolyama, érdemes lehet megnézni
IBM (IBM)
AT&T (T)
Legett & Platt (LEG)
Altria (MO) - szintén erős mínuszban van az árfolyam november vége/december eleje óta, úgyhogy érdemes megnézni
Taubman Centers (TCO)
Exxon Mobil (XOM) -
kovisoft
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #32436 üzenetére
A KBC-nél a TBSZ automatikusan egy új értékpapírszámla. Sőt ha jól tudom, amilyen értékpapírokat a normál számlára vettél, azt nem is tudod egyszerűen transzferálni a TBSZ-re, talán csak úgy, ha a normál számlán eladod, és a TBSZ-en újraveszed (bukva a forgalmi jutalékokat és az esetleges árfolyamkülönbözeteket). De lehet, hogy ebben tévedek, mivel én semmillyen papírt nem vettem a normál számlámra, mindent TBSZ-re vettem ill. veszek folyamatosan.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
kovisoft #32435 üzenetére
Nem kell külön értékpapír számla a TBSZ-hez? Szerintem anélkül nem megy a dolog a KBC-nél. Aztán a következő kérdés, hogy egy értékpapír számlához tartozhat-e egynél több TBSZ? Nyilván, ha lehet ugyanúgy játszani, mint a MÁK-nál, akkor én is nyitnék minden évben egy TBSZ-t
-
kovisoft
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #32429 üzenetére
Nyugodtan nyithatsz TBSZ-t, a gyűjtőévben folyamatosan vehetsz rá részvényeket, mint a normál értékpapírszámlára. Aztán ha vége a gyűjtőévnek, akkor nyitsz egy újabb TBSZ-t, annak meg az lesz a gyűjtőéve, és folytatod így tovább.
-
Yazre
csendes tag
válasz
Hali
Igen tudom de a random capital olcsóbbak tűnik a táblázat alapján amit javasoltak [link]
Az is 1 opció csak úgy ugye adózni kell utána szociális hozzájárulási vagy mi idén kezdik.
+ 15% de az amúgy is van ha USA részvényeket veszel. -
vnorbi
aktív tag
válasz
concret_hp #32432 üzenetére
Nagyon én sem kerestem, mivel nem férek hozzájuk. Árjegyzői árakat nem tudok, de itt van utolsó kötési ár:
https://www.bet.hu/oldalak/beta_piac#etf -
Intel
csendes tag
válasz
Megkérdezhetem, hogy konkrétan mely részvényeket veszed? Az osztalék után adózni kell, ugye?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #32426 üzenetére
Ennyire azért nem durva a helyzet, legalábbis a BÉTa-s példával. Elég kevés külföldi részvény van ott, azok is európai cégek, csak olyan pofáncsapás volt, hogy behozták ezeket az ETF-eket, a BÉT promózza őket, a brókercégek egy része meg nem enged hozzáférést. Amerikai részvényt nem is igen tudtál volna ott venni amúgy.
-
Yazre
csendes tag
válasz
Apollo17hu #32420 üzenetére
Kösz a linket
Olvasgattam kicsit ha jól értem akkor
Kell 6 TBSZ számla 1 éves szünetekkel így minden évben lejár 1 .
Abban az évben amikor nyitok az adott év végéig utalhatok pénzt arra a TBSZ-re.
Amikor az 1-ső lejár akkor dönthetek hogy mi legyen vele:
- megszűnik adó mentes (ilyenkor a számla megmarad csak nem TBSZ-nek minősül és adó köteles ?)
- kiveszek x% és kezdem előröl az 5 évet (nincs 0 év amikor befizethetek)
- befizetek x összeget és kezdődik előröl az 5 év (nincs 0 év amikor befizethetek)
(ha jól fogtam fel akkor amíg nem jár le az 1-ső addig utalgathatok év közben az aktuális TBSZ-re de utána már csak évente 1 alkalmam lesz rá lehetőségem amelyik aktuálisan lejár)Mint emelintet főleg osztalék miatt vennék részvényeket amiket akkor TBSZ-en tartanék az 5+1 év alatt az osztalék arra a számlára menne és az újra befektethető ha elég osztalék összejön az újbóli vételre ?
mgoogyi
random capital jobbnak tűnik mint a kbc de rosszabbnak mint a degiro az én stratégiámhoz ha jól értelmezem az összehasonlító táblázatot bár az alszámlák és tbsz lehetőség lehet a random capital felé sodor de az ügyben még informálódok
Ha véletlen valaki biztosra tudja hogy a degironál hogy működik ne legyen szégyenlősKösz a válaszokat ha valamit félreértetem javítsatok ki bátran
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #32423 üzenetére
A KBC több tőzsdéhez ad hozzáférést, de egy konkrét papírt csak egy tőzsdén lehet venni/eladni rajtuk keresztül. Ezzel például az a baj, hogy hiába vannak itthon a BÉTa piacon forintért megvásárolható külföldi részvények és ETF-ek, a KBC nem engedi, hogy itt vedd meg őket, hanem belekényszerít a devizaváltásba, hogy vedd csak meg külföldi tőzsdén (aminek esetleg még a jutaléka is magasabb).
-
törölt tag
válasz
Alvin_ti4200 #32423 üzenetére
Lemaradtam, mi volt a kommunikációjukkal?
-
mgoogyi
Topikgazda
Az a szerződésben lesz benne, amit ti magatok is el tudtok olvasni(bár elég nehéz olvasmány).
UL/ nyugbizt esetén visszavásárlási táblázat mondja meg, hogy az egyenleg mekkora részét kapod vissza.
Pénzügyi tudakozó / kiszamolo.hu Miklós irányba mennék, ha ti magatok nem tudjátok értelmezni a szerződést.Annyi legalább megvan, hogy mit kötöttek és mikor?
-
mgoogyi
Topikgazda
Az itthon működőek közül nekem kettő tűnik viszonylag jónak:
random capital:
+: kis költségek
-: nincs nagy pénzintézet mögöttekbc:
+: banki háttér, nem rossz költségek
-: egy tőzsde-egy papír idióta szabály + ahogy kommunikálják a havidíjemelést, az nekem kiverte a biztosítékotUtóbbinál van számlám kb. fél éve.
-
Apollo17hu
őstag
Pénzügyifitneszen elég jól össze van szedve a lényeg. Degironak nagy hátránya, hogy nincs tbsz, illetve lehet jelezni a NAV felé, hogy a Degiro-számlád szeretnéd, ha tbsz-ként kezelné, de ez a téma még eléggé gyerekcipőben jár.
-
Yazre
csendes tag
Hali
Hosszú távú befektetésben gondolkodom 27 vagyok.
Osztalék portfólión agyalok (USA részvények ) de ahhoz kellene bróker cég is a Degiro-ról vélemény esetleg?
Megfelel erre a célra vagy van jobb alternatíva magyar kellene ?
Kezdésnek lenne pár milliós utána meg ha összejön valamennyi szóval nem sokszor vennék éves szinten.
Eladni is csak akkor kb ha az osztalék-ot csökkentenék.
Amennyire én értek hozzá szóval nem nagyon
Évs szinten lenne 5 Euro (1500-1600ft) számlavezetési díj cserébe nem tűnik vészesnek a részvény vásárlás díja.
Ha rossz helyen érdeklődök akkor 1 linket kaphatok -
426os
őstag
válasz
Dare2Live #32415 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy utána mi legyen, hanem, hogy a pénzhez miként és mikor lehet hozzájutni minimalizálva a veszteséget. Nem olyan egyszerű a szitu, van más is a dologban, én sem vagyok tisztában minden részlettel. Nem itt akarom megtalálni a tuti megoldást, csak bedobtam a kérdést, hátha tud valaki a leírásnak megfelelő személyt vagy céget
-
426os
őstag
Nem nekem kell, én a saját pénzemet igyekszem saját kézben tartani.
Családon belüli, korábbi "befektetéssel" kapcsolatban akarok intézni valami konzultációt, hogy merre tovább. Alapvetően kis összegről van szó, de jó lenne minimalizálni a veszteséget.
Azért keresek valóban független személyt, mert nem akarom, hogy termék értékesítés legyen belőle, ez volt korábban is a probléma (unit linked ofkorsz némi plusz csavarral). Jelen esetben pár tízezer Ft-ot megér a dolog. -
426os
őstag
Kecskeméten van valakinek tapasztalata független tanácsadóval, akit ajánlana másnak is? Egyszeri, 1-2 órás konzultáció lenne. Köszönöm előre is.
-
UberMutant
őstag
válasz
customer114 #32410 üzenetére
persze , léteznek, pl extrema hungary
-
customer114
őstag
Sziasztok!
Léteznek olyan cégek, akik havidíjért független pénzügyi tanácsadással foglalkoznak? Ismertek ilyet?
(szabad ilyet kérdeznem?)
Köszönöm -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Mercutio_ #32408 üzenetére
Ha nem akarsz babakötvényt venni, mert nem tudod 18 év múlva mire lesz felhasználható a gyereknek, megértem.
Ha nem akarsz majd leendő nyugdíjas kötvényt venni, mert nem akarod 40 évig az államban tartani a pénzed (úgy hogy esetleg ki sem vehetnéd [még nem ismertek a kondíciók]), azt is megértem.
De hogy nem mersz venni mezei államkötvényt, amit ha nem fizet vissza az állam akármikor, akkor az államcsődöt jelent - na ezt nehéz megérteni. Ez csak paranoia.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Oppenheimer #32395 üzenetére
Oda nagyon nem szeretném vinni a pénzt
-
magnerss
csendes tag
sziasztok,olyankor mi van ha most nyitok egy TBSZ-t (2019 a gyujto ev) veszek ra 3 eves premium allampapirt (2022/K), de az ugye "ido elott" lejar, hisz 5 ev utan lesz kamatadomentes. be tudom ujra forgatni a szamlan az allampapir lejarata utan a felszabadulo osszeget? ha nem akkor mit lehet csinalni hogy megerje? koszonom
-
Mercutio_
félisten
válasz
concret_hp #32396 üzenetére
Nyilván, ha nem nő (olyan mértékben) a kereslet, vagy a tervezhető lekötetlen volumen így is több nem lesz érdeke
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest