Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Felvételi feladatsor jogi egyetemek számára
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz excalibur36 #40199 üzenetére
Na ugye?
Azért van annyi fokozat, mert nem csak espresszóból áll a világ. Ahogy Keresztapper is írta, amíg kellő finomságúra tudsz darálni, miért foglalkoznál az egyéb allítási módokkal. Ezen a darálón is kb 5 fokozat lefedi az Espresso spektrumot egy gépnél, de más gépnél ez eltolódhat. Nincs itt semmi furcsaság hidd el. Az esetek 80%-ban a Hg1-nél is elég az 5 fokozat, pedig ott sokkal kisebbek a lépcsők.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mclord
aktív tag
Elsőnek kiszeretném emelni , hogy a kérdés ha triviális akkor bocsi, de én filteres kávéfogyasztó vagyok , eszpresszó vonal fekete rész.
Sikerült eldönteni az automata Vs daráló+ kávéfőzőből, hogy a másodikat választjuk. A probléma innen kezdődik . Na most párom olyan kávét akar inni, ami madal-matra –fekete is készít(stílus) (eszpresszó + tejhab = nem keserű kellemes krémes kávé). Itt került előtérbe a „PID” , és a „minek nektek PID-es nem dob rajta annyit ”. Na már most én a filteresnél, ahol a darálás és a főfokról és az időről szól minden kicsit kételkedek, hogy a hőfok az eszpresszó vonalon annyira mindegy lenne . Bár lehet hogy van egy átlag, mint a filteresnél is , ahol a arabica % függvényében elindulsz (aztán majd kiderül mennyire is találtad el ), de gondolom itt (a „kazán” mindig 90 fokot ad le és ámen) is kell utána nyúlni *PID*.
Ám ahogy látom nem túl gyakori, hogy rávan írva a dobozra mekkora hőfokon tudod használni, nézegettem itt ilyen alapvető táblázatot se találtam, de az arabica akkor is az itt is ott is, és nem ugyan azon a hőfokon szoktak teljesíteni "ugyanúgy" robusta.Tehát itt akkor mi dönt az ízekről a kávéminősége a darálás minősége az őrlemény tömörítése és csak negyedfokon a hőfok? (ezt valaki kitudná fejteni nekem)
Plussz megtudná valaki mondani mik a számok amiről tudok beszélni , mennyi idő a lefőzés mit kell nézni stb. ? (míg a filteresnél az áztatási idő, őrlési beállítás és a gramm mennyiség az irány adó, addig itt vajon ?) :
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40202 üzenetére
a legtöbbet a kávé számít. milyen alapanyagból és milyenre lett pörkölve. van, ami mindenképp keserű lesz, ha 80 fokon készíted, ha 95 fokon. ezzel együtt a készítési hőfok nem keveset számít, de azt persze nem csak pid-del lehet szabályozni. de azzal lehet a legbiztosabban.
ha gépet keresnék, akkor egy rézcső+pid tuningos gaggiát vennék most fragolától, azt hiszem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz mclord #40202 üzenetére
Kezdetnek egy kis olvasnivaló magyarul: [link]
Ha megvan minden, és elkezdtetek kisérletezni, akkor egy angol nyelvű hibakereső: [link]
Volt még egy magyar nyelvű oldal (eszpresszo.hu talán) de nem találom, lehet megszűnt. A lap tetején lévő összefoglaló megvolt gondolom.
Gépben én jelenleg a Fragolánál lévő sötét lovaggal próbálkoznék, teljesen felújítva, garanciával. És kell mellé egy daráló is ugyebár.Közben látom megelőztek.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kk831228
addikt
Amatőr vélemény szigorúan: Múltkor vettem paljoc fórumtárstól egy csomag CM-et, meg egy csomag Etióp Yirgát... Sajnos nem tudok hőfokot állítani ezért nem mérvadó a véleményem... Mindkettő kellemes, de nekem valahogy most a gyümis vonal jobban bejön... Yirga nagyon finom, szerintem valami hasonlót fogok venni legközelebb is...
Mit érdemes még kipróbálni gyümisből, PY-tól??
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Surda-
őstag
Gondolkodom egy új darálón...
50körül van nem brutál nagy, dózer nélküli ajánlott?"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
mclord
aktív tag
válasz soldier2 #40204 üzenetére
Köszi, a magyar végig olvasva és 3 eszpresszó cikk angol
Ahogy leveszem itt a hőfok kezelés nagyon alacsony rendű (tamper sokkal jobban kiemelt rész), nem gondoltam volna, hogy még az espresso/minifaq -on is csak egy szó esik róla "normal espresso is brewed with 93C water +/- 3C"
Érdekes mennyire más a fontos itt mint a filteresnél
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
levytee
csendes tag
Kk83...
Paljocnál az M10et és Burundit kóstoltam, a M10 a gyümis és a klasszik között, enyhén citrusos, a burundi már inkább a gyümis vonal. Ott a citromosság jobban jelen volt, de mindkettő finom volt.
[ Szerkesztve ]
levytee
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #40211 üzenetére
Minden eszközből és alapanyagból szinte bárki kihozza a maximumot, kivéve a kávégép. A kávégépnél ez nem így van. Lehet véletlenül vagy rutinból jót főzni, de a maximum eléréséhez hőmérséklet szabályozó elektronika kell.
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz mclord #40208 üzenetére
Sztem felreertelmezted. Az biztos ha nem megfelelo az adag ( 0.5g mar szamit) nem jol van tomoritve ihatatlan szar lesz.atzubog 10mp alatt vagy lecsepeg valami mereg 50mp alatt.De ez nem eszpresszo... Hanem mosogatole. Ha megvan a normal lefolyas es adag utana kiserletezgets a hovel. Es finomithatod az italod
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz fragola.6035 #40212 üzenetére
Fragola, a rézcső, amivel körbetekered a bojlert, be van kötve a főző vízrendszerébe vagy független attól? Esetleg valamilyen szigetelőanyaggal töltöd fel? A funkcióját tekintve ez akkor lehet inkább fontos, ha több kávét szeretne valaki egymás után lefőzni vagy egy kávé esetén is megmutatkozik az előnye?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz looser #40215 üzenetére
Persze, hogy be van kötve, az melegíti elő a vizet. Egy szimplánál is megmutatkozik az előnye, a csapolás első 5-10 másodpercében nem zuhan 6-7 fokot a fejhőmérséklet, hanem teljesen egyenletes, a 25 másodpercben végig 1-2 fokon belül marad a fejhőmérséklet.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
MOAK kávékat iszok pár napja (Stella, Special Bar, Soave). Amíg E61-n résen kell lennem vele, nem hőfokra gondolok, addig Caravelen parádés "csokipudingok" születnek. Classic vonalon nagyon jó cuccok! Hiába a 20-30% robi, nem könyököl ki.👍
-
levytee
csendes tag
Ha a(pid-del szabályzott) hő az egyes a rangsorban,akkor szerény véleményem szerint a nulladik az őrlemény.
[ Szerkesztve ]
levytee
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40208 üzenetére
Van valami, amit sokan (köztük én is) kifelejtünk a fontos dolgok közül a kávéval kapcsolatban. Ez nem más, mint a víz. Ha a víz nincs rendben, akkor lehet bármilyen csilli villi a gép, meg a daráló, sosem lesz jó íze a kávénak.
A PID, szvsz sokszor szükséges, de koránt sem elégséges feltétele a jó kávégépnek. Lásd pl. Cremina, Pavoni, stb.. Az a lényeg, hogy tudjuk, hogy adott pontja a gépnek adott időpontban (mikor indítom a csapolást) hány fokos. -
mclord
aktív tag
Hú hát annyi választ kaptam itt és privátba is, ami egyvalamire lett jó, mindenki máshogy látja . Véletlenül nincs Bp-en olyan ember a csapatban aki rendelkezik több géppel (PID nem PID, sima gaggia és pro cucc) adott őrleményt meglehessen nézni (ahogy néztem a kávékóstoló szolgáltatásokat ott mindent PRO cuccal nyomnak, tehát tényleg csak a kávé a difi -ideális esetben-), természetesen nem ingyen kérném.(miután bezár/mielőtt nyit az adott hely és utána lehet oda menni az se probléma) ?
Amiket kaptam :
PID - paraszt vakítás .....
PID - kis gépek (gc, gb) semmit nem ér
PID - az első számú
PID - fontos ,de jó kávéfőzős nem feltétlen része
PID - nélkül is megoldható a hőfokszabályzásszumma:
Fullra elbizonytalanodtam, most már végképp nem tudom mit vegyek álldom az eszem hogy a filterest iszok
Elolvastam mit írnak róla[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
Bazsee71
őstag
válasz mclord #40222 üzenetére
Kezdő vagyok, nagyon. PID számomra nélkülözhetetlen támpont a rengetegben, legalább egy valami biztos és állandó. Sem időm, sem energiám nem lenne a reggeli készülődésben, illetve a délutáni rohanásban, hogy a gép optimális pillanatához igazítsam a teendőket, pláne hogy ilyen szinten kiismerjem a masinát. Egyébként rézcsöves, PID-es, réz vízterítős, ipari felsőszűrős Gaggia Classicom van fragolától.
Hidd el, főleg az elején nem hiányzik egy plusz kolonc, hogy vajon miért nem úgy sikerült a kávéd, a sok változó közül vajon mi nem volt a helyén.Kíváncsi lennék a véleményre, mely szerint parasztvakítás a PID. Két esetben tudom elképzelni: vagy az illető kisujjában van már a szakma, vagy kiskaros tulaj, ahol állítólag annyira nem érzékeny erre a szerkezet.
De mondom, nagyon kezdő vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #40223 üzenetére
A "parasztvakítás"-ra én is kíváncsi lennék, hogy kiféle írta! Az azért beszédes, hogy csak privátban merte. vagy egy kiskaros írta, vagy aki nem tudja, hogy mit beszél.
Arra is kíváncsi lennék, hogy van-e legalább egy ember, aki bepidelte a gépét és az a véleménye, hogy előtte jobb volt.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
-
ronin s8
senior tag
válasz vicces #40217 üzenetére
Ez nem így van. Miközben csapolsz, a bojlerből fogyó víz a hidegvíz tartályból pótlódik. Ezt a hideg vizet melegíti elő a bojler köré tekert rézcső, úgy, hogy szinte bojler hőmérsékletű vizet tölt a bojlerbe. Ez a megoldás sokkal jobb, mintha nagyobb lenne a bojler, mert nincs az a nagy bojler (kisgépnél), amit ne borítana meg a hidegvíz, és a rézcső szűk keresztmetszete miatt nincs keveredés, mint a nagyobb bojlerű gépeknél, ahol közvetlenül áramlik a hidegvíz a bojlerbe. A bojler köré tekert rézcsővel egy jóval magasabb kategóriájú gép lesz az eredmény.
A dual bojler egy teljesen más konstrukció: két bojler. Egy a kávénak, egy a gőznek.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
kk831228
addikt
válasz mclord #40222 üzenetére
Nekem gaggia kis gépem van, eleinte azt gondoltam minek az a pid majd rájövök hogy kell "surfing" -elni , de azóta se sikerült... Meg nem is érdekel annyira... Most már nem vennék pid nélküli gépet semmiképp...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
válasz mclord #40222 üzenetére
Nem tudom ki írta, hogy parasztvakítás a pid kis gépen, de vsz nem használt kisgépet pid nélkül és piddel is. Ahová valóban fölösleges (vagy nem annyira fontos az a hőcserélős gépek (hx) és a karosok, de ezek más elven működnek, ott fejhőmérő helyettesíti a pidet valamennyire - a kenyelmét nem adja a pidnek, de a hőfok szabályozásban segít). Abban a kategóriában ahol te keresgélsz, ha van pénz, kell a pid. Azzal ki tudsz próbálni több féle kávét, és nem kell egy olyannal élned, ami fekszik a géphez. Tudsz alkalmazkodni különböző kavékhoz, ami jó dolog. A temperture surfing jó dolog lehet ha van időd kivárni hosszú perceket, de akkor sem lesz reprodukálható az eredmény. És némelyik kávé megég, ha megfeszülsz vele akkor is. Piddel nincs ilyen gond.
Szvsz a sorrend valahol:
Alapanyag ->daráló=kávéfőző ->hőfokszabályozás (pid) -> spéci szűrők, víz, stbU.I. Akárki írta, tényleg jelentkezhetne nyilvánosan, és megvédhetné az álláspontját. Különben csak egy kezdő erdeklődő szándékos félrevezetése lehetett a célja (talán épp egy pid nélküli gépet akar eladni?)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
válasz mclord #40222 üzenetére
A PID erősen ajánlott, akár kezdő, akár nem az illető!
A Caravelnél tapasztaltam először, hogy sokkal engedékenyebb a hővel, így nem számítanak a tized, vagy akár az egész fokok annyira, mint egy zárt rendszerű gépnél, de ez nem egy elterjedt eszköz még a megszállottak között sem.
Egyébként még ennél is használtam húshőmérőt, hogy beállítsam, kitapasztaljam a termosztát kapcsolások közötti értékeit.
Szóval szarvasitól felfelé érdemes valamilyen visszajelzéssel ellátni a kávéfőzőt a reprodukálhatóság miatt, különben vakrepülés.Még a Bricolettán (E61-HX-1,3 l) is van fejhőmérő, különben igen eltérő eredményt kapnék.
[ Szerkesztve ]
-
levytee
csendes tag
5 féle PID-es privát válaszból 3 negatív lett volna??? Azért ezt ti se hiszitek?Szerintem rosszul lett ez összefoglalva.
levytee
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40222 üzenetére
A második megállapítást, miszerint GC, GB semmit nem ér, szerintem az én üzenetemből értelmezted félre. Én csak azt írtam, hogy soha nem lesz ezekkel készült kávé a Madalban eléd tetthez hasonló ízben. Lehet a gépen PID, vagy akár rézcső tuning is, akkor sem. Ha az a cél, hogy a nevezett kávézókban megtapasztalt ízeket tedd a párod elé, akkor nem ilyen gépet kell venni (és nem 30e-s darálót mellé). Ha megelégszel a classic vonallal, akkor tökéletes választás bármelyik, de újhullámhoz szvsz nem.
A PID nem parasztvakítás, bárki is írta, vagy bárki üzenetét értelmezted félre. Ha valamit lehet szabályozni, akkor azt szabályozni kell, és ilyen a kávégép hőmérséklete is. Óriási kényelmet és szabadságot ad a kezedbe a hőmérséklet szabályzás.A hőmérsékelt szabályzás megoldható PID nélkül is persze, de ez a legolcsóbb, legkézenfekvőbb megoldás utólagos hőmérséklet szabályzásra.
Amúgy az tényleg nagyon jó ötlet, hogy valahol élőben kipróbáld, megtapasztald, hogy akár egy kis Gaggia, vagy egy E61 mit tud kihozni adott kávéból. (Ez utóbbi kipróbálására én is vevő vagyok Győr környékén).
-
HÁZIGAZDA
válasz rallypix #40235 üzenetére
simán lehet jó kávékat csinálni világos pörkölésű inputtal is a gc-vel. nem bármiből és bármikor, tényleg lesz olyan kávé, amihez komolyabb gép kéne. de még több olyan, amihez meg nem. egyszerűbb a százféle kávéból csak 92-t készíteni, mint gépet venni háromszor annyiért
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mclord
aktív tag
Összefoglalva:
PID - paraszt vakítás .....Ezt mindenki cávolta (deloghi 15bar anélkül se tetszett-itt az volt ajánlva-)
PID - kis gépek (gc, gb) semmit nem ér] akkor lehet újhullámost is készítnei vele ?
PID - az első számú nem biztos de egy igen fontos és kényelmes a PID
PID - fontos ,de jó kávéfőzős nem feltétlen részesurfinget elolvastam hát azt én tuti nem csinálom
PID - nélkül is megoldható a hőfokszabályzás surfinget elolvastam hát azt én tuti nem csinálomEmellett még mindig áll az ajánlatom, a kávékóstolós részre, akár privátba is jöhet
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
vicces
addikt
válasz ronin s8 #40230 üzenetére
Akkor sorry, tévedésben voltam
Én azt hittem, h a duál bojlernek az a lényege hogy a kis bojlernek előfűti a vizet a kicsi kVfőző bojlernek és az így csak melegvizet kap és nem zuhan meg a főzőviz. De asszem pont paljóc rakott fel videót amint a catler vizet méri és hosszú időn keresztül semmit sem esik a vizhőfok. A rezcső-módosítás világos h működik. Nekem is kell, csak én sajnos tyapa vagyok ezt kivitelezni.[ Szerkesztve ]
:)
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40238 üzenetére
lehet újhullámost készíteni vele, hogy ne lehetne! de mellé raksz egy komolyabb gépet, és lesz olyan újhullámos, ami a komolyabb géppel jobb. de nem sok. és egyébként olyan kávé is lesz, ami meg a gaggiával jobb, mindegyik gép más, mindegyik kávé is más, ebből adódnak a különbségek. racionálisan egy tuningolt gaggia fölött nincs igazán értelme költeni -- az már a hobbi része a dolognak
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mclord
aktív tag
24 óra alatt ezen a fórumon eszméletlen mennyi infót kaptam
Új hullámos kávé: Na itt én honnan tudom, hogy az ? itt se látom , de itt se mondjuk ha ajánlana valaki 1-1 típust kezdőnek, azt is megköszönném.
(párommal amikor kinn voltunk olaszba és egy ismerőssel mentünk aki nagy kávés, neki az is ízlett -nekem az csak cukorral és tejjel volt iható -) Ebből arra jutottam, hogy első "adag" kávét ebből abból is vennék, így a pontos irányt ellehet dönteni''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40242 üzenetére
újhullámos = világos pörkölésű, leegyszerűsítve. 100% arabica kávé a jellemző ezekre. bolti kávéknál általában nem találkozol vele, inkább dedikált pörkölők csinálják. nincs ráírva, hogy én újhullámos vagyok. kérdezz rá itt nyugodtan, ha találsz egy kávét és bizonytalan vagy.
a két linkeden bőven van újhullámos kávé. paljoctól kezdj egy black lxr blenddel szerintem, ha ez a vonal érdekel, csalódásmentes relatíve.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rallypix
csendes tag
Lehet készíteni vele, persze. Nem azt mondtam, hogy nem, csak azt, hogy soha nem lesz olyan, mint amit egy komolyabb képességű gép készít. Persze attól még élvezhető lesz a végeredmény, sőt, ezerszer jobb, mint amit a magyar kávézókban, éttermekben az ember elé tesznek eszpresszo néven.
Volt sok olyan világos pöri, amitől seggre ültem, olyat sikerült belőle készíteni GB-vel, de sajnos még több, amiből citromlé lett csak. Köze nem volt ahhoz, amit azonos kávéból ittam nagygépen készítve. Egyszerűen dupla végére akkorát esik a hő, hogy savanyú lesz sok kávé, akárhonnan is indul a csapolás. Rézcső nincs rajt, így nem tudom mennyit segíthet (szkeptikus vagyok ezzel kapcs.) de ha egy hónapon belül sem veszi meg senki, akkor rakok rá azt is, és akkor lesz azzal is tapsztalatom.
De még egyszer, ez saját vélemyény a saját (kicsi) tapasztalatom alapján. Volt itt olyan user aki már a második nap Gaggia Evoval megütötte az Espresso Embassy-ban tapsztalt ízvilágot. Ő lehet jobban csinált valamit. :-) -
Surda-
őstag
A Toobee féle Obel EB őrlő mennyire ajánlott?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz rallypix #40235 üzenetére
Mire megírtam, már sokan mások is, de már muszáj írnom, üres posztot nem enged. Szóval hasonló a Madal kávéhoz lesz Gaggiával is, ugyanolyan nem.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hiába Musk kritikája, az ausztrálok szerint megoldható a közösségi médiás tiltás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- További aktív témák...
- Braun HC5030 hajvágó
- DRÓN ALKALMI ÁRON! Újszerű Hubsan Zino Pro drón+AJÁNDÉK HORDTÁSKA
- DJI Mavic 3 Classic Fly More Combo FMC RC drón - 4/3" Hasselblad kamera - újszerű állapotban
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- Freewell Mega Filter 16 Pack szűrőkészlet DJI Mini 4 Pro drónhoz
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest