Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Surda-
őstag
Magyar győzelem a Bocus D'oron!
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Ábi
tag
Köszönöm a vendéglátást! Az is kiderült számomra, hogy jó utazószett, mert kis helyet foglal.
Jól éreztem magam. Részemről a La Spaziale S1 ROSSINI volt pozitív élmény kezelhetőségével, minőségével.
A Danesi csészéket fel is avattuk itthon. Jó fogású, ivású gömböcök.😊
Ábi
tag
Grat. Nekik!
Remélem a világbajnokságon is nyernek.
nem semmi, hogy alig pár év alatt hova katapultált a magyar csúcsgasztro!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Surda-
őstag
Az a baj,hogy a hétköznapi gasztro, az nem katapultált még
Náncsinéniben ebédeltem nemrég,hát... az a klasszik semmi különös,sőt, a sajátom nem is ízlett.
A pincérek kedvesek,de érzed azt a mű kedvességet, ráadásul egy tartárt kértem,azt is elfelejtették.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
ronin s8
senior tag
Ez tényleg szuper!
Megjegyzem, a norvégok egymás közt viccesen beszélik, hogy náluk ugye kb. nulla méretű a gasztronómia (pár évtizede még csak krumplit és halat ettek, de azt is nyersen, mert nem tudták, hogy meg is lehet sütni), de tudatosan, országimázs okokból eszméletlen pénzeket ölek a csúcsgasztróba, aminek meg is lett az eredménye: itt is őket várták az első helyre, meg kb. minden versenyt eddig megnyertek. Ehhez képest, otthon náluk a mai napig a külföldi (olasz, francia) éttermek mennek.
Ez nálunk is hasonlóan van. Picit fejlődünk - és ez bíztató...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Surda-
őstag
Na,ilyet sem láttam még, török kávé forró homokban készítve [link]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
a hétköznapi még nagyon-nagyon messze van mondjuk a mediterrán országokétól. de ég és föld, hogy nincs is más vagy azért van.
ami a náncsi nénit illeti, egy szar, sznob, lehúzós hely volt már 20+ éve is. mindig dugig van, soha nem értettem, hogy hova sztárolják, pedig sokáig a közelében laktam és most is sokat járok arra. sok német presztízskocsi teleparkolja a környékét...
szóval oké, hogy elmegy a kaja, de az arcuk sokkal nagyobb, mint mögötte a teljesítmény. amikor utoljára ettem ott nyulat, romlott volt, hazáig sem jutottam, kihánytam a kocsiba. még egy esélyt tőlem nem kaptak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
nem ismerem norvégiát... egyszer már meg kéne nézni kicsit közelebb
(kisfiam szavajárása... "hmm, mi az a hinta? nézzük meg egy kicsit közelebb!")
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Ebben kb. semmi új nincs, sőt, itthon a Kis Zoli is így készíti.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Surda-
őstag
Ejha,az nem rossz
Na,ez annyira nem volt rossz,de mondjuk tényleg max közepes.
Sznobnak szerintem ma már nem sznod,hiába a sok merci és közéleti személyiség,egy kis kockás terítős kerhelyiséget nem neveznék sznobnak.
Sőt,drágának sem drága, olyan 3ezer körül vannak a főételek,ez egy jó helyen belefér.
A Pomo d'oro,na az drága
ronin s8 Oké,nekm új volt a dolog,látványra 10pont
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
ronin s8
senior tag
A Pomo d'Oro sem drága, bár évekkel ezelőtt még barátságosabbak voltak az áraik. Mára ugyan megtartották az ország legjobb szervizét, és a konyha is belefér az első húszba (ez nem kis teljesítmény!), de az adagok lassan fálydályning-szerűvé zsugorodtak, ami különösen a háttérben hallható, kiszűrődő, ideges traccsparti fényében tűnik némileg túlárazottnak. Etalon hely, amúgy, ha biztosra akarsz menni... Mi évente négyszer fix vendégeik vagyunk.
On: Náluk Perté van - és tökéletes olasz!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
adp
őstag
En ha Frei-ben iszok( vagyis regen ittam, amig azt hittem az a csucs)ilyet szoktam inni.
Ott ez a jellegu izesitettben van, vagyis abban biztos de nagyon finom.
Örmény narancskávé néven fut. Nekem nagyon bejött.
adp
őstag
Nekem a Rome espresszo kotyogoba nagyon rossz volt. Presszoba viszont bejott, foleg kis tejjel kortadokent.
De en inkabb a hivatalos oldalt ajanlom. Ki tudja itt milyen idos porik vannak.
Minden heten mas es mas kave kb 4 van akcioban.
[ Szerkesztve ]
Surda-
őstag
Olyat már én is ittam,valóban nem rossz. Bár Freit ismerve biztos nem így készítik eredetileg
ronin s8 Az egyik budai étteremben (nevét hagyjuk) kaptam akkora adag csirkepaprikást,mint egy csészealátét.
Kis kör formában.
Egy darabig néztem,hogy ez mi.
Értem én,csak hát na... eztne
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Bazsee71
őstag
Köszi a tippet. Igazából a Kenya és a Yirga között vacillálok. Ma megjött a fém 155-ös Kalita, igazi kis ékszer. Képek alapján nem tűnt ilyen minőségi darabnak, nagyon tetszik a megmunkálás, kialakítás. Már csak a főpróba van hátra.
[ Szerkesztve ]
peter.szabo
csendes tag
Csak annyit, mint te... ;-)
Ha van újabb infó, hogy rendelünk-e, vagy itthon csináljuk, szóljatok.
mester6
tag
Szia! Keresem a Caravel szűrőtartókar tömítés méreteit. Tudnál segíteni?
Köszi!
tibi970307
tag
A hétvégén vettem helyi pörkölésű kávét.
A kávé specifikációi:
Nicaragua, Nueva Segova tartományából származik. Árnyékban termelt, black honey process feldolgozási mód van megemlítve a jellemzői között. A leírás szerint ezek az ízek várhatóak: erőteljes, közepes savas íz, áfonya, málna és narancs ízjegyekkel, kakaó, narancsvirágméz, szilva és kardamom utóízzel.
200g volt 1700Ft akciósan , egyébként 1970Ft. A pörkölés dátuma: március 2.
Sajnos nem rendelkezem az eszpresszókészítéshez szükséges igazi eszközökkel, de azért leírnám, hogy mit tapasztaltam és tanácsot kérnék.
Az eszközök: Delonghi EC152CD, nyomásfokozós szűrővel, forgókéses "mákdaráló", műanyag tamper.
Amikor kibontottam, kellemes illat fogadott. Gyorsan daráltam is 8g-ot, Addig a gép melegedett (körülbelül 15 percig), felhelyezett szűrőtartó karral, hogy az is átmelegedjen. A csészét forró vízzel melegítettem, utána letöröltem róla a vizet. Mivel nyomásfokozós szűrőm van, így nem szükséges nagyon finomra őrölni a kávét, mert hajlamos "bedögleni", azonban a bolti téglától jóval finomabbra őröltem. Ebből kifolyólag a 25mp-es lefolyás sem megoldható 25-30ml kész kávé esetében, mivel ilyenkor megég a kávé, nagyon lassan folyik le, csöpög és sötét, hamar eltűnő crema lesz rajta. Szépen megtömtem a műanyag tamperral, a felülete sima lett és teljesen vízszintes. Lefőzéskor világos crema volt szép textúrával. Eddigi tapasztalataim szerint cukor nélkül ilyen eszközök által készített kávé nem iható, így a szokásos 2 cukorral, egy kevés tejporral fogyasztottam. Azt tapasztaltam, hogy egy teljesen savanyú, kellemetlen ízű eredményt kaptam. A Tschibo Sicilia Style szemeskávéjával egész finom eredmény szokott születni, aminek az ízvilágát egy kifejezetten finom tejcsokoládéhoz hasonlítanám.
Kérdésem az lenne, hogy a kapott eredmény a nem megfelelő eszközpark, vagy a kávé rossz minősége (pörkölés, vagy alapvetően is) okozhatja-e? Legközelebbi kávéválasztásnál milyen jellemzőket érdemes figyelembe venni? Milyen ízjellemzőket keressek a csomagoláson, ha egy édes, a Tschibohoz hasonló ízt szeretnék, esetleg több karakterrel? Mit jelent A "fekete méz eljárás" feldolgozási folyamat?
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Az első próba megvolt, kicsit túlpörkölt (Full City) saját Sidamo volt kéznél. Melegen egész iható volt a pörkölésből adódó mellékíz ellenére is, sőt kellemes volt fogyasztani, hűtve viszont egyenesen ihatatlan lett. Pörkölök világosabbat, illetve jövő héten talán PY kávéhoz is jutok, nekifutok újra, biztató a dolog.
jveres
csendes tag
Ha veszel olyan helyről vedd, ahol filteres kávéra (is) pörkölnek: CasMo, Kávékálmán,...
Bazsee71
őstag
PY Kenya AA és Yirgacheffe City pörkölésű. Azok már elég világosak filterhez, nem?
(#39723) tariattila válasza peter.szabo (#39717) üzenetére
tariattila
veterán
Szia!
rendelnék én is Francesco-tól Caravel tömítésgarnitúrát....
Annyiban tudnék segíteni, hogy nekem ha minden igaz jön tőle pakkom... egyben el tudná küldeni szerintem.
Valakinek esetleg ha kell még tőle valami az írjon!
weinmaker
őstag
A kapucsínós csészék elkeltek, már csak a profi podos gép van!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
jveres
csendes tag
Biztosan. Kinél mit jelent a City. Sokféle felosztás van a pörkölés kapcsán, ezért vagyok bizonytalan. Én, ahol vettem, mindig a "filter"-t választottam és eddig jók is voltak.
Mondjuk paljoc pont nem pörköl filterre. Az ő kávéi presszóra jók. Csak, hogy ellentmondjak magamnak a múltkor kaptam tőle kis maradék filterre pörkölt kávét (azt, hogy ezt ő Citynek, Bécsinek, vagy másnak nevezi nem tudom), ami kimondottan finom volt Kalitában
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Köszi, közben írtam paljocnak, meglátjuk mi sül ki belőle. Aztán majd szépen sorban kipróbálok mindenféle kávét. Az, hogy a sötétre pörkölt Sidamot melegében fintorgás nélkül elfogyasztottam, bizakodásra ad okot.
A korábbi tanácsért pedig külön köszönet Neked és fragolának, így jutottam el a Kalitához. És így lett végül az üveg 185-ösből fém 155-ös, szerencsére.
Ábi
tag
A gyári külső átmérője 58mm, belső 43mm, vastagsága 4mm.
jveres
csendes tag
Nem tudom mit értesz "melegében elfogyasztás" alatt, de a filternél érdemes várni, hogy hűljön a kávé, mert akkor nyílik ki igazán. Én elsőre a készítést követően azonnal megkóstoltam és rögvest elszönyülködtem az ízén. Aztán, ahogy hűlt a kávé úgy hozta a fajtára jellemző ízjegyeket.
Bazsee71
őstag
Belekortyoltam én is, amikor már éppen nem égette meg a szám, de úgy igen rossz volt, hirtelen kedvem is szegte. Aztán olyan 10-15 perc múlva a felét szépen lassan elkortyolgattam, úgy egész jó volt. A felét pedig lehűtöttem hűtőben. Na az ihatatlan lett.
noss
csendes tag
örülök hogy visszaigazolod az egyéni tapasztalatomat.
bár én mindig tejeztem az aeropresst, gyakran előjött az ideális hőmérséklet - ideális íz kombó
noss
mester6
tag
Köszönöm!!!!!!!
(#39732) Keresztapper válasza tibi970307 (#39719) üzenetére
Keresztapper
senior tag
Szerintem így látatlanban, vagyis a konkrét kávé ismerete nélkül kevesen mernének találgatni még ha céleszközökkel is készítetted vona a kávét, de az is biztos, hogy egy rendes őrlő és tamper nélkül nem fogod tudni az adott fajtára jellemző, a csomagolásokon feltüntetett ízjegyeket reprodukálni. Sőt, igazából ezeknél a kávéknál a PID, vagy más hőmérséklet szabályzó módszer nélkül is nehéz az elkészítést a kávé igényeihez igazítani.
http://palscoffeetech.com/
jveres
csendes tag
Ma megérkezett a Strietman CT1 Két dolgot rögtön megállapítottam: 1. Az elmúlt 3-4 hetes filterezésem hatására elszoktam a presszó által nyújtott ízorgiától. 2. Minden gépet tanulni kell, hogy kihozza az ember a legjobbat belőle.
A gép dizájnja nekem bejön, de ez teljesen szubjektív. A működésének az egyszerűsége a mai napig csodálattal tölt el. Az első 2 csapolás nagy része a mosogatóban végezte, a 3.-4. már iható kategória volt, de messze az ebből a kávéból kihozható határoktól. Mára már felfüggesztettem a kísérletezést, mert este szeretnék aludni Holnap folyt. köv.
[ Szerkesztve ]
levytee
csendes tag
Sok örömöd legyen benne. Szeretem az ilyen őszinte postokat,reményt ad annak aki most kezdi,mint én is és éppen a kezdeti kudarcokkal viaskodik.
levytee
vicces
addikt
tegnap megrendeltem. ma adták fel Brembateban...
hogy milyen kvval fogom etetni még kérdéses, de az alapja az espressomnak már úton van. 25 kilós a csomag a szállitó cég szerint
kell még kv, örlő, tamper, meg bodenlose kar meg meg meg meg.
:)
Ábi
tag
Gratulálok! Várjuk a folytatást!😉
Ábi
tag
Mi lesz ebből?
jveres
csendes tag
Ábi, levytee köszi a biztatást. Ahogy okosodom, úgy beszámolok az eredményekről
vicces
addikt
hát a rancsi!
:)
vendingo
veterán
Sok sikert az új szerzeményhez.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
adp
őstag
Aki casino mocca kavet szeretne es nem pesti vagy bonyolult neki az eljutas annak ajanlom ezt az oldalt:http://www.mindenamibar.com/egyeb_4879/legujabb_termekek
Nincs minden viszont a csomagpontos kezbesites ingyenes. Eleg sok helyen van az orszagba ilyen pont.
soldier2
őstag
Gratula, neked is, Viccesnek is. Viccesnek külön kitartást, neki nem a harmadik lesz iható kategória attól tartok, de ez egy tanulási folyamat, amin túl kell esni. Ma én is láttam a Strietmant élőben, vicces egy szerkezet, de bitang jó kávét készít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
pacuha69
csendes tag
Gratulálok, sok jó kávét vele.
hifis50
csendes tag
Sok jó kávét ezzel a géppel! Pont az a jó benne, hogy könnyű kiismerni és kényelmes használni. A bonyodalmak és a figyelem így az egyéb dolgokra irányulhatnak.
Egy jótanács: nem tudom, hogy csábít-e, hogy a dupla kifolyóját képező lemezt csak egy próba erejéig is berakd a helyére? Ne tedd! Ha a rugóját a szűrőtartó karban lévő nútba beugrasztod, onnan többet ki nem veszed. A lemez meg úgy szorul a karban, hogy szétkaristolja, mire kibányászod. Nálam legalábbis így működött. Ezért csak berakás nélkül csodáld meg, úgy baj nem lehet.
mester6
tag
Hajrá! Nekem már volt olyan kávéfőzőm amit korábban Te használtál, így nagyon kíváncsian várom a fejleményeket! Egyébként gratulálok!
datee
csendes tag
aki Casino Moccát szeretne inkább rendeljen a Casino Moccától. Vidékre is van szállítás, illetve előfizetéses rendszerben is lehet kávéhoz jutni. A viszonteladók készletének a frissessége kérdéses lehet...
Ábi
tag
mester6
tag
Ez nem semmi! Jó kis csapat!!!!!
Toobee
veterán
Esz a fene, hogy ki kellett hagynom!
https://barbieripnk.hu/
Ábi
tag
Mellesleg jól megtekertük a HG-One, Mahlgut, Pharos triót.
Végre kipróbálhattam a 2 konkurenciát, és szeretett Pharosom nem vallott szégyent.
Kezelhetőségében, minőségében partyban van, pláne ár-érték viszonylatban.
Melyikkel jobb a kávé?
Azt szerintem ebben a kategóriában 100ból talán 1 ember mondhatná meg vakteszten, de az már szubjektív, kinek mi a finom.
Jót beszélgettünk, kávéztunk.
Végre láttam egy pörkölő főhadiszállást!
Köszönöm a vendéglátást! 🙇
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.