Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39701) Surda-


Surda-
őstag

Magyar győzelem a Bocus D'oron! :)

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#39702) Ábi válasza mester6 (#39699) üzenetére


Ábi
tag

Köszönöm a vendéglátást! Az is kiderült számomra, hogy jó utazószett, mert kis helyet foglal.
Jól éreztem magam. Részemről a La Spaziale S1 ROSSINI volt pozitív élmény kezelhetőségével, minőségével.
A Danesi csészéket fel is avattuk itthon. Jó fogású, ivású gömböcök.😊

(#39703) Ábi válasza Surda- (#39701) üzenetére


Ábi
tag

Grat. Nekik! :C
Remélem a világbajnokságon is nyernek.

(#39704) Parci válasza Surda- (#39701) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem semmi, hogy alig pár év alatt hova katapultált a magyar csúcsgasztro! :R

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#39705) Surda- válasza Parci (#39704) üzenetére


Surda-
őstag

Az a baj,hogy a hétköznapi gasztro, az nem katapultált még :B
Náncsinéniben ebédeltem nemrég,hát... az a klasszik semmi különös,sőt, a sajátom nem is ízlett.
A pincérek kedvesek,de érzed azt a mű kedvességet, ráadásul egy tartárt kértem,azt is elfelejtették.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#39706) ronin s8 válasza Parci (#39704) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ez tényleg szuper! :R

Megjegyzem, a norvégok egymás közt viccesen beszélik, hogy náluk ugye kb. nulla méretű a gasztronómia (pár évtizede még csak krumplit és halat ettek, de azt is nyersen, mert nem tudták, hogy meg is lehet sütni), de tudatosan, országimázs okokból eszméletlen pénzeket ölek a csúcsgasztróba, aminek meg is lett az eredménye: itt is őket várták az első helyre, meg kb. minden versenyt eddig megnyertek. Ehhez képest, otthon náluk a mai napig a külföldi (olasz, francia) éttermek mennek.
Ez nálunk is hasonlóan van. Picit fejlődünk - és ez bíztató... ;)

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#39707) Surda-


Surda-
őstag

Na,ilyet sem láttam még, török kávé forró homokban készítve :) [link]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#39708) Parci válasza Surda- (#39705) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a hétköznapi még nagyon-nagyon messze van mondjuk a mediterrán országokétól. de ég és föld, hogy nincs is más vagy azért van.

ami a náncsi nénit illeti, egy szar, sznob, lehúzós hely volt már 20+ éve is. mindig dugig van, soha nem értettem, hogy hova sztárolják, pedig sokáig a közelében laktam és most is sokat járok arra. sok német presztízskocsi teleparkolja a környékét... :DDD

szóval oké, hogy elmegy a kaja, de az arcuk sokkal nagyobb, mint mögötte a teljesítmény. amikor utoljára ettem ott nyulat, romlott volt, hazáig sem jutottam, kihánytam a kocsiba. még egy esélyt tőlem nem kaptak.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#39709) Parci válasza ronin s8 (#39706) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem ismerem norvégiát... egyszer már meg kéne nézni kicsit közelebb
(kisfiam szavajárása... "hmm, mi az a hinta? nézzük meg egy kicsit közelebb!")

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#39710) ronin s8 válasza Surda- (#39707) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ebben kb. semmi új nincs, sőt, itthon a Kis Zoli is így készíti. :)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#39711) Surda- válasza Parci (#39708) üzenetére


Surda-
őstag

Ejha,az nem rossz :D
Na,ez annyira nem volt rossz,de mondjuk tényleg max közepes.
Sznobnak szerintem ma már nem sznod,hiába a sok merci és közéleti személyiség,egy kis kockás terítős kerhelyiséget nem neveznék sznobnak.
Sőt,drágának sem drága, olyan 3ezer körül vannak a főételek,ez egy jó helyen belefér.
A Pomo d'oro,na az drága :D

ronin s8 Oké,nekm új volt a dolog,látványra 10pont :)

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#39712) ronin s8 válasza Surda- (#39711) üzenetére


ronin s8
senior tag

A Pomo d'Oro sem drága, bár évekkel ezelőtt még barátságosabbak voltak az áraik. Mára ugyan megtartották az ország legjobb szervizét, és a konyha is belefér az első húszba (ez nem kis teljesítmény!), de az adagok lassan fálydályning-szerűvé zsugorodtak, ami különösen a háttérben hallható, kiszűrődő, ideges traccsparti fényében tűnik némileg túlárazottnak. Etalon hely, amúgy, ha biztosra akarsz menni... :K Mi évente négyszer fix vendégeik vagyunk. :B
On: Náluk Perté van - és tökéletes olasz! :R

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#39713) adp válasza Surda- (#39707) üzenetére


adp
őstag

En ha Frei-ben iszok( vagyis regen ittam, amig azt hittem az a csucs)ilyet szoktam inni.
Ott ez a jellegu izesitettben van, vagyis abban biztos de nagyon finom.
Örmény narancskávé néven fut. Nekem nagyon bejött.

(#39714) adp válasza Gigi01 (#39698) üzenetére


adp
őstag

Nekem a Rome espresszo kotyogoba nagyon rossz volt. Presszoba viszont bejott, foleg kis tejjel kortadokent.
De en inkabb a hivatalos oldalt ajanlom. Ki tudja itt milyen idos porik vannak.
Minden heten mas es mas kave kb 4 van akcioban.

[ Szerkesztve ]

(#39715) Surda- válasza adp (#39713) üzenetére


Surda-
őstag

Olyat már én is ittam,valóban nem rossz. Bár Freit ismerve biztos nem így készítik eredetileg :D

ronin s8 Az egyik budai étteremben (nevét hagyjuk) kaptam akkora adag csirkepaprikást,mint egy csészealátét.
Kis kör formában.
Egy darabig néztem,hogy ez mi.
Értem én,csak hát na... eztne :D

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#39716) Bazsee71 válasza peter.szabo (#39660) üzenetére


Bazsee71
őstag

Köszi a tippet. :) Igazából a Kenya és a Yirga között vacillálok. Ma megjött a fém 155-ös Kalita, igazi kis ékszer. Képek alapján nem tűnt ilyen minőségi darabnak, nagyon tetszik a megmunkálás, kialakítás. Már csak a főpróba van hátra.

[ Szerkesztve ]

(#39717) peter.szabo válasza mgy (#39679) üzenetére


peter.szabo
csendes tag

:) Csak annyit, mint te... ;-)

Ha van újabb infó, hogy rendelünk-e, vagy itthon csináljuk, szóljatok.

(#39718) mester6 válasza peter.szabo (#39717) üzenetére


mester6
tag

Szia! Keresem a Caravel szűrőtartókar tömítés méreteit. Tudnál segíteni?
Köszi! :)

(#39719) tibi970307


tibi970307
tag

A hétvégén vettem helyi pörkölésű kávét.
A kávé specifikációi:
Nicaragua, Nueva Segova tartományából származik. Árnyékban termelt, black honey process feldolgozási mód van megemlítve a jellemzői között. A leírás szerint ezek az ízek várhatóak: erőteljes, közepes savas íz, áfonya, málna és narancs ízjegyekkel, kakaó, narancsvirágméz, szilva és kardamom utóízzel.
200g volt 1700Ft akciósan , egyébként 1970Ft. A pörkölés dátuma: március 2.

Sajnos nem rendelkezem az eszpresszókészítéshez szükséges igazi eszközökkel, de azért leírnám, hogy mit tapasztaltam és tanácsot kérnék.

Az eszközök: Delonghi EC152CD, nyomásfokozós szűrővel, forgókéses "mákdaráló", műanyag tamper.

Amikor kibontottam, kellemes illat fogadott. Gyorsan daráltam is 8g-ot, Addig a gép melegedett (körülbelül 15 percig), felhelyezett szűrőtartó karral, hogy az is átmelegedjen. A csészét forró vízzel melegítettem, utána letöröltem róla a vizet. Mivel nyomásfokozós szűrőm van, így nem szükséges nagyon finomra őrölni a kávét, mert hajlamos "bedögleni", azonban a bolti téglától jóval finomabbra őröltem. Ebből kifolyólag a 25mp-es lefolyás sem megoldható 25-30ml kész kávé esetében, mivel ilyenkor megég a kávé, nagyon lassan folyik le, csöpög és sötét, hamar eltűnő crema lesz rajta. Szépen megtömtem a műanyag tamperral, a felülete sima lett és teljesen vízszintes. Lefőzéskor világos crema volt szép textúrával. Eddigi tapasztalataim szerint cukor nélkül ilyen eszközök által készített kávé nem iható, így a szokásos 2 cukorral, egy kevés tejporral fogyasztottam. Azt tapasztaltam, hogy egy teljesen savanyú, kellemetlen ízű eredményt kaptam. A Tschibo Sicilia Style szemeskávéjával egész finom eredmény szokott születni, aminek az ízvilágát egy kifejezetten finom tejcsokoládéhoz hasonlítanám.

Kérdésem az lenne, hogy a kapott eredmény a nem megfelelő eszközpark, vagy a kávé rossz minősége (pörkölés, vagy alapvetően is) okozhatja-e? Legközelebbi kávéválasztásnál milyen jellemzőket érdemes figyelembe venni? Milyen ízjellemzőket keressek a csomagoláson, ha egy édes, a Tschibohoz hasonló ízt szeretnék, esetleg több karakterrel? Mit jelent A "fekete méz eljárás" feldolgozási folyamat?

[ Szerkesztve ]

(#39720) Bazsee71 válasza Bazsee71 (#39716) üzenetére


Bazsee71
őstag

Az első próba megvolt, kicsit túlpörkölt (Full City) saját Sidamo volt kéznél. Melegen egész iható volt a pörkölésből adódó mellékíz ellenére is, sőt kellemes volt fogyasztani, hűtve viszont egyenesen ihatatlan lett. Pörkölök világosabbat, illetve jövő héten talán PY kávéhoz is jutok, nekifutok újra, biztató a dolog. :)

(#39721) jveres válasza Bazsee71 (#39720) üzenetére


jveres
csendes tag

Ha veszel olyan helyről vedd, ahol filteres kávéra (is) pörkölnek: CasMo, Kávékálmán,...

(#39722) Bazsee71 válasza jveres (#39721) üzenetére


Bazsee71
őstag

PY Kenya AA és Yirgacheffe City pörkölésű. Azok már elég világosak filterhez, nem?

(#39723) tariattila válasza peter.szabo (#39717) üzenetére


tariattila
veterán

Szia!

rendelnék én is Francesco-tól Caravel tömítésgarnitúrát....

Annyiban tudnék segíteni, hogy nekem ha minden igaz jön tőle pakkom... egyben el tudná küldeni szerintem.

Valakinek esetleg ha kell még tőle valami az írjon!

(#39724) weinmaker


weinmaker
őstag

A kapucsínós csészék elkeltek, már csak a profi podos gép van!

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#39725) jveres válasza Bazsee71 (#39722) üzenetére


jveres
csendes tag

Biztosan. Kinél mit jelent a City. Sokféle felosztás van a pörkölés kapcsán, ezért vagyok bizonytalan. Én, ahol vettem, mindig a "filter"-t választottam és eddig jók is voltak.
Mondjuk paljoc pont nem pörköl filterre. Az ő kávéi presszóra jók. Csak, hogy ellentmondjak magamnak :D a múltkor kaptam tőle kis maradék filterre pörkölt kávét (azt, hogy ezt ő Citynek, Bécsinek, vagy másnak nevezi nem tudom), ami kimondottan finom volt Kalitában

[ Szerkesztve ]

(#39726) Bazsee71 válasza jveres (#39725) üzenetére


Bazsee71
őstag

Köszi, közben írtam paljocnak, meglátjuk mi sül ki belőle. :) Aztán majd szépen sorban kipróbálok mindenféle kávét. Az, hogy a sötétre pörkölt Sidamot melegében fintorgás nélkül elfogyasztottam, bizakodásra ad okot.

A korábbi tanácsért pedig külön köszönet Neked és fragolának, így jutottam el a Kalitához. És így lett végül az üveg 185-ösből fém 155-ös, szerencsére. :)

(#39727) Ábi válasza mester6 (#39687) üzenetére


Ábi
tag

A gyári külső átmérője 58mm, belső 43mm, vastagsága 4mm.

(#39728) jveres válasza Bazsee71 (#39726) üzenetére


jveres
csendes tag

Nem tudom mit értesz "melegében elfogyasztás" alatt, de a filternél érdemes várni, hogy hűljön a kávé, mert akkor nyílik ki igazán. Én elsőre a készítést követően azonnal megkóstoltam és rögvest elszönyülködtem az ízén. Aztán, ahogy hűlt a kávé úgy hozta a fajtára jellemző ízjegyeket.

(#39729) Bazsee71 válasza jveres (#39728) üzenetére


Bazsee71
őstag

Belekortyoltam én is, amikor már éppen nem égette meg a szám, de úgy igen rossz volt, hirtelen kedvem is szegte. Aztán olyan 10-15 perc múlva a felét szépen lassan elkortyolgattam, úgy egész jó volt. A felét pedig lehűtöttem hűtőben. Na az ihatatlan lett. :)

(#39730) noss válasza jveres (#39728) üzenetére


noss
csendes tag

örülök hogy visszaigazolod az egyéni tapasztalatomat.
bár én mindig tejeztem az aeropresst, gyakran előjött az ideális hőmérséklet - ideális íz kombó

noss

(#39731) mester6 válasza Ábi (#39727) üzenetére


mester6
tag

Köszönöm!!!!!!! :R

(#39732) Keresztapper válasza tibi970307 (#39719) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Szerintem így látatlanban, vagyis a konkrét kávé ismerete nélkül kevesen mernének találgatni még ha céleszközökkel is készítetted vona a kávét, de az is biztos, hogy egy rendes őrlő és tamper nélkül nem fogod tudni az adott fajtára jellemző, a csomagolásokon feltüntetett ízjegyeket reprodukálni. Sőt, igazából ezeknél a kávéknál a PID, vagy más hőmérséklet szabályzó módszer nélkül is nehéz az elkészítést a kávé igényeihez igazítani.

http://palscoffeetech.com/

(#39733) jveres


jveres
csendes tag

Ma megérkezett a Strietman CT1 :DD Két dolgot rögtön megállapítottam: 1. Az elmúlt 3-4 hetes filterezésem hatására elszoktam a presszó által nyújtott ízorgiától. 2. Minden gépet tanulni kell, hogy kihozza az ember a legjobbat belőle.
A gép dizájnja nekem bejön, de ez teljesen szubjektív. A működésének az egyszerűsége a mai napig csodálattal tölt el. Az első 2 csapolás nagy része a mosogatóban végezte, a 3.-4. már iható kategória volt, de messze az ebből a kávéból kihozható határoktól. Mára már felfüggesztettem a kísérletezést, mert este szeretnék aludni :)) Holnap folyt. köv.

[ Szerkesztve ]

(#39734) levytee válasza jveres (#39733) üzenetére


levytee
csendes tag

Sok örömöd legyen benne. Szeretem az ilyen őszinte postokat,reményt ad annak aki most kezdi,mint én is és éppen a kezdeti kudarcokkal viaskodik.

levytee

(#39735) vicces


vicces
addikt

tegnap megrendeltem. ma adták fel Brembateban...
hogy milyen kvval fogom etetni még kérdéses, de az alapja az espressomnak már úton van. 25 kilós a csomag a szállitó cég szerint :C
kell még kv, örlő, tamper, meg bodenlose kar meg meg meg meg. :B

:)

(#39736) Ábi válasza jveres (#39733) üzenetére


Ábi
tag

Gratulálok! Várjuk a folytatást!😉

(#39737) Ábi válasza vicces (#39735) üzenetére


Ábi
tag

Mi lesz ebből?

(#39738) jveres válasza Ábi (#39736) üzenetére


jveres
csendes tag

Ábi, levytee köszi a biztatást. Ahogy okosodom, úgy beszámolok az eredményekről

(#39739) vicces válasza Ábi (#39737) üzenetére


vicces
addikt

hát a rancsi! :K

:)

(#39740) vendingo válasza jveres (#39733) üzenetére


vendingo
veterán

Sok sikert az új szerzeményhez. :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#39741) adp


adp
őstag

Aki casino mocca kavet szeretne es nem pesti vagy bonyolult neki az eljutas annak ajanlom ezt az oldalt:http://www.mindenamibar.com/egyeb_4879/legujabb_termekek
Nincs minden viszont a csomagpontos kezbesites ingyenes. Eleg sok helyen van az orszagba ilyen pont.

(#39742) soldier2 válasza jveres (#39738) üzenetére


soldier2
őstag

Gratula, neked is, Viccesnek is. Viccesnek külön kitartást, neki nem a harmadik lesz iható kategória attól tartok, de ez egy tanulási folyamat, amin túl kell esni. Ma én is láttam a Strietmant élőben, vicces egy szerkezet, de bitang jó kávét készít.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#39743) pacuha69 válasza jveres (#39733) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Gratulálok, sok jó kávét vele.

(#39744) hifis50 válasza jveres (#39733) üzenetére


hifis50
csendes tag

Sok jó kávét ezzel a géppel! Pont az a jó benne, hogy könnyű kiismerni és kényelmes használni. A bonyodalmak és a figyelem így az egyéb dolgokra irányulhatnak.
Egy jótanács: nem tudom, hogy csábít-e, hogy a dupla kifolyóját képező lemezt csak egy próba erejéig is berakd a helyére? Ne tedd! Ha a rugóját a szűrőtartó karban lévő nútba beugrasztod, onnan többet ki nem veszed. A lemez meg úgy szorul a karban, hogy szétkaristolja, mire kibányászod. Nálam legalábbis így működött. Ezért csak berakás nélkül csodáld meg, úgy baj nem lehet.

(#39745) mester6 válasza jveres (#39738) üzenetére


mester6
tag

Hajrá! :) Nekem már volt olyan kávéfőzőm amit korábban Te használtál, így nagyon kíváncsian várom a fejleményeket! :(( Egyébként gratulálok! :C

(#39746) datee válasza adp (#39741) üzenetére


datee
csendes tag

aki Casino Moccát szeretne inkább rendeljen a Casino Moccától. Vidékre is van szállítás, illetve előfizetéses rendszerben is lehet kávéhoz jutni. A viszonteladók készletének a frissessége kérdéses lehet...

(#39747) Ábi


Ábi
tag

Ma Kalmárnál összpontusult Magyarország legtöbb működő Arrarex Caravele.
Az enyém volt a legfiatalabb a maga kb.54 évével. 😊

(#39748) mester6 válasza Ábi (#39747) üzenetére


mester6
tag

Ez nem semmi! Jó kis csapat!!!!! :C

(#39749) Toobee válasza Ábi (#39747) üzenetére


Toobee
veterán

Esz a fene, hogy ki kellett hagynom!

https://barbieripnk.hu/

(#39750) Ábi válasza Ábi (#39747) üzenetére


Ábi
tag

Mellesleg jól megtekertük a HG-One, Mahlgut, Pharos triót.
Végre kipróbálhattam a 2 konkurenciát, és szeretett Pharosom nem vallott szégyent.
Kezelhetőségében, minőségében partyban van, pláne ár-érték viszonylatban.
Melyikkel jobb a kávé?
Azt szerintem ebben a kategóriában 100ból talán 1 ember mondhatná meg vakteszten, de az már szubjektív, kinek mi a finom.

Jót beszélgettünk, kávéztunk.
Végre láttam egy pörkölő főhadiszállást!
Köszönöm a vendéglátást! 🙇

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.