- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kk831228 #136122 üzenetére
Köszönöm mindenkinek választ, akkor ezek szerint ez "normális" dolog, másoknál is előfordul, nem kel aggódnom, hogy szállítás során valami szétrázódott, stb...
Ami fura, hogy Mano66nál sosem volt ilyen, pedig szinte csak CM-el etette... Lehetséges, hogy a fagyasztás miatt? Ha jól emlékszem, rögtön megy nálad a kávé a fagyóba, és mindig egyenesen onnan őrölsz. Ridegebb lenne mínusz sok fokosan, és könnyebben szétroppan az őrlőben? -
válasz
kk831228 #136119 üzenetére
Ahogy néztem, a Mazzer a 151C-t a 3 fázisú majorba rakja. Annak a motornak jóval nagyobb az indítási forgatónyomatéka, mint az 1 fázisúnak.
Elhiszem, hogy kondicserével meg lehet változtatni valamilyen tekintetben az 1 fázisú működését, de ez nem azt jelenti, hogy általánosan véve "erősebb" lesz.
Az, hogy miért indul el egyik helyen a valamilyen babbal, a másikon meg másik babba nem, egy elég sok változós matek érzésem szerint.
A kondenzátor kapacitását meg lehetmérni, és ha az lényegesen kisebb, mint ami rá van írva, akkor egy ugyanolyan új beszerelése lehet megoldás. ...persze az indítás utáni etetés szintén. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
kk831228 #136040 üzenetére
Fragola rézbojlerére nem hogy nem volt kereslet, hanem sorba kellett állni érte, mert Fragolának nem volt anyagi lehetősége, hogy 10-15 db álljon a polcán, hanem 3-4-esével tudtam legyártatni kézi esztergályossal. Így a kb 2 év alatt, amíg tudtam gyártatni, kb. 40-50 db készült el. Aztán elszálltak az anyagárak és munkadíjak, és felhagytam vele. Simán lehetne gyártatni öntött réz kazánt is, csak hát nekem egyedül, korlátozott anyagi lehetőségekkel, nekem ez nem ment.
Szerencsére meghagyták a külső fűtést, és remélem nem nagyon növelték a vízteret, mert ezektől mindenverő a GC. -
hoffman_
nagyúr
válasz
kk831228 #136049 üzenetére
szeretem, nem hiszem, hogy ne használnám. a Brikkát is előveszem, néha az aeropress-t is. a V60 megy legkevesebbet, de még a Flair is forog. napi gépnek szerintem maradna a GC, mert reggel egyszerűbb és gyorsabb lehúznom rajta két szimplát.
aztán majd kiderül, ha egyszer rászánom magam -
válasz
kk831228 #135826 üzenetére
Vannak alátétek, de az az első beállítás része ha jól emlékszem, a csomagban ott van hozzá minden. Utána persze tudja stabilan az espresso tartományt (de nyilván nem single dose, van pangó, ha mindent ki akarsz nyerni belőle, akkor kell csapkodni picit, szóval megvannak a korlátai).
Nyilván nem baj, ha jobb a szett, csak azt is írta, hogy az sem baj, ha olcsó(bb), gondoltam elterelem árban lefelé is a beszélgetést
-
-
válasz
kk831228 #135814 üzenetére
Tudom, hogy ez a pro topik, de a kérdés kifejezetten olasz espresso-ra vonatkozott, ami feltételezi hogy robusztás, sötét pörkölésről van szó, az elvárt eredmény cremas, sűrű, tehát egy egyszerűbb őrlő is kiszolgálja az igényeket - nem filterpörkből fog készülni az 1:3-as gyümölcsbomba
Egy graef őrlő szerintem bőven elég, és a netflixes kiadású Hófehérke (csak hogy színben passzoljon az őrlőhöz
) is elégnek tűnik az igények alapján.
De az avx-es őrlők is valószínűleg tudják azt, amit a Graef, de azokkal nincs tapasztalatom. -
zolnagy
őstag
válasz
kk831228 #135770 üzenetére
Silviám csak egy volt, abba az xmtt tettem, de már eladtam. Gc-be, brasilia ladybe tettem omront. Ott elég volt az auto tuning és valamekkora offset állítás, ha igényled, hogy kb a valós kifolyó hőt mutassa, de azt ki kell mérni a kifolyó víznél, hogy mennyi a difi (persze lehet e nélkül is élni, max magasabbra állítod a pidet)
@Parci, sztem nem nagy dolog. Meg is csinálnám neked, de messze vagyok hozzád.
-
Wolfskin
őstag
válasz
kk831228 #135310 üzenetére
Hát igen, Mondjuk espresso régen se nagyon volt elterjedve náluk, de a jó féle, németes filterkaffee-t teljesen kiszorította az a sz@r, érintőkijelzős automata
.
Mondjuk Lindauból nem esik útba, de ha az A3-ason jársz, érdemes megállni Wertheimnél. A nőknek ott az outlet (bár annyira nem olcsó, hogy sokat költs) neked meg előtte, a Cholkolade fabrik melletti pörkölő üzem és kávézó.
-
Wolfskin
őstag
válasz
kk831228 #135297 üzenetére
Én a németeknél nagyon utálom, hogy már mindenütt az az egységes, érintőkijelzős automata kávégép van, de tényleg mindenhol: benzinkút, étterem, hotel, Bäckerei. (ami elvileg kávézó is). ) 98%-ban nem találsz mást. Hol van már a jó öreg német filterkávé, amit mindenütt kapni lehetett??? A németeknél az volt "A" kávé, minden más espresso, capuccion, stb. külön kategória volt
Két helyen találtam rendes kávét, Wertheim Village, az A3 autópálya mellett lévő outletben van egy pörkölő és mellette egy kávézó, és Warnemündében, egy étteremben, ahol a helyi pörkölő manufaktúra kávéját főzik. Elvétve van gasztróban is rendes, karos kávéfőző gép.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
kk831228 #135297 üzenetére
Ausztriában voltam a múlt évben sokat. Olyan szemét kávé mint ott volt mindenütt...döbbenet. Nem is értem, elvégre nyugat, vagy miféle. Viszont idén Görögo.ban ért kellemes csalódás, mennyi jó újhullamos kavézó van, pedig full lepukkadt egész Athén. Kávékultúrában kiváló.
-
JackFeryll
őstag
válasz
kk831228 #134500 üzenetére
Nekem volt flair classic, robot, 58. Árban nagyjából 1x, 2x, 3x.
classic: hordozható, az egyetlen ezek közül amivel bátran húznák szimplákat (12-13g) mert magas apogácsa, durvább az őrlemény, utazáskompatibilis a kis táskájában.
Egymás utáni shotokat húzni ezzel a legkellemetlenebb. Ez annyira tökéletes gép belépni a kávés világba egy kézivel és nem is kell 18-20 grammos duplákkal etetni.58: rengeteg helyet foglal hosszában és vertikálisan is, plusz a táp és kábelek. Standard portafilter. Ha leszámítom hogy a dugattyú elfordul minden húzással és időnként helyre kell igazítani itt van a legkényelmesebb munkafolyamat. A nagy erőkar miatt sokkal kényelmesebb nyomni mint a classic-ot és nem kell foglalkozni az előmelegítéssel. Egy picit kellemetlen a "memória nélküli" kapcsoló. Mivel nagyon hamar felfűt a kép ezért nem olyan zavaró.
robot: nagyon kevés helyet foglal a pulton. Hiába 58-as nem tudsz játszani a kiegészítőkkel, de talán az is az előnye hogy a szűrő és a víztartály egyben van és nem kell 2-3 kosár közt váltogatni dózistól függően.
Ha jó helyre át van rakva a nyomásmérő akkor felülről két karral nem nehéz nyomni, csak kell neki venni korong "kezeket".
Sokkal jobban tetszik a munkafolyamat mint a flair classicnál.Szerintem mindegyik gép kiváló vétel az árkategóriájában manuális vonalon.
Toobee nekem az külön tetszik, hogy egy unifilter után egy ilyen faék szűrővel iszod a legjobb kávéid
-
-
Zen42
tag
válasz
kk831228 #134379 üzenetére
Csakis a tiszta szűrt vizet. Hosszú lenne végigmenni a témán, de a"visszasózó" patronok különbözőek ugyan de gyakran adnak hozzá olyan ionokat melyek nem alakítják kedvezően a kávé ízét és Ca túlsúlyosak.
(A visszasózás amúgy minden szempontból felesleges normális táplálkozás mellett és néha a patronok olyan dolgokat is adagolnak a vízbe amitől tényleg a falnak megy az ember a 21. század 3. évtizedében. Pl. fluoridot.) -
válasz
kk831228 #134178 üzenetére
pedig Freiben amúgy lehet inni egész normális kv-t, ha ragaszkodsz hozzá. Filtert nem próbáltam, lehet, hogy olyanjuk nincs is. Múltkor mikor orrom előtt bezárt a tetves espresso embassy asszem ötkor (nonszensz ez nekem egy főváros közepén) átkutyagoltam a Deák Tré melletti italkimérésbe és kellemesen csalódtam.
-
kchris78
veterán
válasz
kk831228 #133923 üzenetére
igen, hogy konkrét legyek hátha tudok valakinek segíteni ezzel: [link] Ez az ami nagyon jól működik, de ez a konstrukció egy csepp nedvességet sem kaphat. [link] Ez nagyon jól néz ki de valahogy a mechanikája olyan hogy mikor a mérőlapon lévő súly picit változik akkor nem áll be valahogy, nem tudja lekövetni, csak ha "rádobjuk" a súlyt.. És akkor is képes ide-oda mérni. (de akkor legtöbbször ok)
-
-
válasz
kk831228 #131183 üzenetére
Nem tudom, nem szedtem szét és ( egyelőre ) nem is tervezem, de szerintem nem lesz gond ilyen téren. Minden esetre a c kés filter pörivel sem akasztotta meg.
Egyébként a gyári késsel sem volt rossz a végeredmény. Sőt! A számomra eddig minden formában ihatatlan avx filter kenya az italmill késsel egész okés lett! -
válasz
kk831228 #131098 üzenetére
nem volna logikus. dugattyús gép, tehát vízoszlopot nyom egyenletesen a kávépogácsára, képes 9 barig bármire, tud 92-93 fokos vizet. szóval tud mindent, innentől nem rajta múlik. valószínűleg a mini gaggiával eleve alacsonyabb nyomáson dolgoztam, inkább ilyen 5 bar, ez lehet az egyik különbség.
amúgy, bár ez persze engem minősít, hogy nem vagyok elég up to date, de mókás volt most megnézni lance videóit (ha már arra jártam) a turbo shotokról: már anno, amikor küzdöttem a világosra pörkölt casmo kofikkal (és az nem ma volt... még a gc korszakban, szerintem simán 6-8 éve), akkor arra jutottam, hogy ha mindenhogy savanyú egy kávé, akkor inkább durvábbra őrlök és gyorsabbra veszem, úgy azért sokkal ihatóbb lesz. tudományos magyarázat persze nem volt és anno úgy gondoltam, hogy így alulkivonatolt a kávé és ezzel mentem.
viszont a rao-féle blooming "espresso" sosem jutott volna eszembe, úgy még véletlenül sem húztam soha.
lényeg a lényeg, csodálkoznék, ha bármi baj lenne a f58-cal. illetve kizártnak tartom, akkor nem vettem volna meg.
-
Zen42
tag
válasz
kk831228 #129493 üzenetére
"kb nem sokat ba..kodnak vele és mégis jobb a végeredmény"
Igen, ezek a mai gépcsodák elképesztő dolgokra képesek. Szerintem is van bennük automatikus flow szabályozás ami rettentően sokat jelentene az otthoni gépekben de csak a Descent-ről tudok amiben ilyesmi van. Bárcsak létezne valami hack erre!
Mondjuk konkrétan keserű az nekem nem szokott lenni a kávém. (Közepes vagy világos pörik esetében, no robusta.) Vagy engedek az őrlőn vagy a hőmérsékleten és megoldódik.
Inkább az a bajom, a jobb kávézókban egy lágy, ballanszos shotot kapok ami az eddig használt eszközeimmel lehetetlennek bizonyult. Egy jó sötét keverékből csodákat hozok ki de a világosakat képtelen vagyok kimaxolni, mindig valahogy "karcosabb" lesz az eredmény. Egy ideje gondolkodom, hogy lehet, hogy egy manuális gép volna számomra a megváltás de eddig egybe sem tudtam igazán beleszeretni.
Érdekességképpen ha már a keserűséget említetted pont most próbáltam egy kávét ami standard hőmérsékleten és lefolyással keserű volt. Ha engedtem az őrlőn akkor csak szimplán alulkivonatolt, savanyú. Erre az eredeti szemcseméret mellett döntöttem de két fokkal csökkentettem a hőmérsékletet. Az eredmény: átütő penész íz. Borzalom volt. Még nem dobtam ki de kizárt hogy ebből bármi is lehet.RetepNyaraB
Pont ez a karcosság amiről írsz az én problémám. Én is 250 grammonként váltok többnyire, csak kivételes esetben veszek fél vagy egy kilót ugyanabból. De van egy táblázatom az eddig elfogyasztott kávékról amiből ki tudok indulni ha egy új kávé nem akar muzsikálni alaphangon, pusztán tapasztalati alapon nekiveselkedve. Mondjuk a régi adatok sokat nem érnek mert a régi gépek, régi őrlők, régi kosarak, régi nyomás (9-ről 6-ra váltás) stb. de néha azért jól jön.
A vizet viszont mindig keverem, milligrammra mérem a dolgokat és 6 literenként készítem el előre. Úgy érzem, hogy mindent összevetve még mindig van ott tartalék. Már csak a csepegtetős módszert nem próbáltam mert az már nekem is sok, amikor nullás vízzel jön le a kávé és utólag, cseppenként adagolja az ember az ásványokat. Mivel a kávézókban nem így készül ezért ez ejtve. -
-
-
iceQ!
addikt
válasz
kk831228 #129311 üzenetére
Ez egy régi modell már 10 év körüli. Nem azt mondom hogy rossz, de hogy ettől jobb kávét főzne egy Brikka.
Szívesen fogadom a tapasztalatokat, hogy mit érdemes venni. Tényleg kezdeti fázisban vagyok, azért is írtam hogy kezdenék egy ilyennel majd ha nagyon nem jön be akkor váltok. Viszont jó lenne ha nem sz@rt vennék elsőnek.
Arabica kávékat szeretem, gondolom ha egy jó minőségűt veszek (erre is jöhet ajánlás), akkor nagyot nem hibázhatok azzal a főzővel. -
-
-
törölt tag
válasz
kk831228 #128338 üzenetére
Általában a felénél kezdi csinálni, mindig 18 megy a kosárba, 40 a cél, és akkor 20g körül már elkezdi ezt a vizesedést. Érdekes, amit rastacsz ír a leeső nyomásról mert pont olyan jelenség mutatkozik, viszont a gép nyomásmérője szerint végig stabil a 7 bar. Hogy kizárólag filter őrlő lenne, azt nem mondanám, szinte minden review írta, hogy jól szuperál presszóhoz is. Nem tudom, mi lehet a gond. Olyan mintha döglött kávé jönne le szanaszét csatornásodva, pedig nem.
-
Zen42
tag
válasz
kk831228 #128188 üzenetére
Egyszer próbáld ki papír alátéttel. Itthon is kapni. Ha túlságosan elmegy jobbra a kar akkor kénytelen vagy kisebb töltetet használni.
Nekem érdekes módon pont az ellenkezője a probléma.
A gyári tömítéssel alig tudom elfordítani a kart. Középre csak akkor tudom behúzni ha lefogom a gépet.
Könnyen lehet, hogy ha jobban nekifeküdnék, az NR kar sem eresztene, de úgy vélem ezt a gépet nem izomból lábbal kitámasztva kéne használni. -
goom
senior tag
válasz
kk831228 #128001 üzenetére
Köszönöm mindenkinek! Sajnos az amazon.de ezt írja: "Ez a cikk nem szállítható a kiválasztott szállítási helyre. Kérjük, válasszon másik szállítási helyet."
Budapestet ajánlja fel, én viszont Szombathelyen élek. Megyeszékhely, 75 000 lakossal, de a jelek szerint a világ végén van... -
mutyi
senior tag
válasz
kk831228 #127920 üzenetére
Bocsi ha félreérthető voltam.
A 3-4 hét alatt volt egy folyamatos alig érzékelhető állítás, amit betudtam a két féle kávénak, a kávé 1 hét alatt történő változásának.
De tegnap óta drasztikus lett a változás, ahogy írtam is, hirtelen a 40 mp körüli lefolyás 20 körülre ugrott még úgy is,hogy visszaugrottam még kettőt.
A kávé 1 hetet bír nálunk, tehát nem döglött. Két fajtát iszok mindig, 250g-os kiszerelésekben, hűtőben, védőzáras zacsiban is benne van.
Reggel kíváncsi leszek,mert ma az írás után először szétszedtem az őrlőt és kitakarítottam, bár nem nagyon volt benne mit kisöpörni.
Amit viszont nem tudok, hogy ezek a kézi 1zpresso őrlők minden szétszedés után újra kell kalibrálni? -
vendingo
veterán
válasz
kk831228 #127845 üzenetére
Még gázégővel is hevítettem, de semmi.
Végül kiraktam a betonra egy gumidarabot, aztán párszor odavertem neki, utána már szétjött. Több órán át szenvedtem vele, még a derekam is belefájdult az erőlködésbe.
A végén odáig fajult a dolog, hogy nem sok hiányzott, hogy rendeljek egy robotot.
Olajszűrő leszedő viszont jó tipp. Ha megint lesz ilyen, azzal kezdem. -
hogyaza
tag
válasz
kk831228 #127432 üzenetére
Ha össze tudjuk hozni személyesen,megmérem neked,nem kerül semmibe.
Vagy tudok kölcsönadni állványt,de abban a mérésben könnyen lehet hiba.
Kávén belül a gyors lefolyás és a befulladás között teljesen rendben van a 2 ricni.Az a gáz,ha minden kávé benne van a 2 ricniben,és sohasem kell kimenni belőle.
Azért nem kis túlzás és felelőtlenség állítani hasrapacsira hogy a tied is gtk.Még sohasem hallottam ilyen esetről mint a Mézespálinkáé,szóval mondhatni hogy millióból egy esete.
Meg kellene nézni hogy miért lehet ez vele,addig nem kellene lehúzni a mazzert. -
-
PJónás
csendes tag
válasz
kk831228 #126756 üzenetére
En nem mondtam, h az jobb mint a mazzer ....de en nem is a legjobbat akarom megvenni, hanem arrol szerettem volna itt informaciot gyujteni, h mi az ami egy kezdo kávézó embernek, mint amilyen en is vagyok, mi az ami legjobban megfelelne...vagy egy egy tipusrol jo es rossz velemenyeket hallani..de itt csak azt olvasom, h mazzer szuper a tobbi szar....persze most 100 ezer koruli kategoriarol beszelek.
-
-
paljoc
tag
válasz
kk831228 #125802 üzenetére
Azt azért ne kezeljük követendő példaként, csak az épp úgy jött össze, nyilván nem volt beállítva a rendszer a kofihoz és/vagy lusta voltam újat csinálni mert épp iható volt, vagy már nem is emlékszem pontosan mi volt…🙈😵💫
Ami még talán említésre méltó, h az a gép ott az üzemben “rossz”, az 6-6,5 báron főz mert elromlott az OPV-je, csak nem csináltatom meg mert olvastam valahol - talán vmi PH-nevű fórumon🤣 - hogy most “módi lett” alacsonyabb nyomáson főzőcskézni, én meg nagy “trend követő” vagyok. /ja, nem amúgy/😆 -
Cathfaern
nagyúr
-
-
válasz
kk831228 #125516 üzenetére
Ha kb. 4 mp alatt őröl le 20 gramm babot akkor C kés.
Egyébként pedig igen, cserénél jó eséllyel máshol lesznek az összeérési pontok és máshol lesz a presszó tartomány is.
Csavar kiteker, kés kiszed, pormentesre kitakarít és mehet be az új kés. Az alsót központosítani illik a „kidobó lapátoknál” hézagolással.
C késhez erősebb motor indító kondenzátor kell . -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged