Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zetor2000

    senior tag

    válasz Jahno #137958 üzenetére

    Ezek a kutatások arra mennek ki, hogy olyan gépek essenek adatszivárgás áldozatává, amik nincsenek kinn a "Zinternetten".
    Azaz egy nagyobb / komolyabb cég - mondjuk egy hadiipari fejlesztő vállalat - gépeinek egy része nem hozzáférhető a nagyvilágból még annak se, aki egyébként használja naponta. Bemegy, leül elé, bekapcsolja, látja a vállalati hálózatot, de internetet, mondjuk google-t nem. Arra van neki másik gép.
    Na, az ilyen "air gap"-el leválasztott gépek lehetnek az izgalmasak, mert ami nem annyira hozzáférhető, "abban van a vitamin".
    Ezekbe nem biztos, hogy adathordozót be lehet dugni, azaz nem lehet pendrájvra adatot kimásolni. De ha egy megfelelő célzott támadással ráveszed az áldozatot, hogy de dugja be a pendrájvodat, akkor van rá esély, hogy lefut a kódod, és mondjuk a HDD led villogását látja egy biztonsági kamera. Ha ennek a kamerának a képét bámulja egy erre a célra való szoftver, akkor képes lehetsz adatot kinyerni a gépből, csak k..va körülményesen.
    Ilyen támadás volt a Stuxnet vírus terjedésére használt pendrájvhegy is. A jóképességűek bedugták a vállalati hálózatba, ahol az elkezdte keresni az urándúsító centrifugákat, meg átmásztak a vállalat másik gépeire. Aztán amikor meglett az urándúsító centrifuga, akkor érdekesen vezérelte a vírus ezen része, és a centrifuga szétment. Az iráni atomprogram emiatt pár évet csúszott...

    Mindezek mellé meg van a csoda pendrájv, ami saját maga szerint klaviatúra :D [link]

    Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés