Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65651) Dzsekó válasza pn4hvq (#65650) üzenetére


Dzsekó
addikt

A szemetest tiltottam a megosztott mappáknál. Ez az, hogy az adatok rajta vannak, csak nem tudom kiolvasni őket, és ha 100%-os tárkapacitást szeretnék, akkor újra építhetem fel a raid tömböt, konzisztencia ellenőrzés jó sok idő, és adatok felmásolása is jó sok idő.

(#65652) dkess válasza Dzsekó (#65648) üzenetére


dkess
őstag

Snaphot -ból visszaállítás? Avagy törölt file -ok korábbi verzióit? (ezek miatt foghatja a háttértárat és amíg ezeket nem törlöd nem is fog felszabadulni)

Ugye lomtár nincs beállítva ahogy írtad ...

(#65653) kulu22 válasza Dzsekó (#65651) üzenetére


kulu22
aktív tag

ssh-n próbáltad már nézni, hogy mi maradt meg?

[ Szerkesztve ]

(#65654) Dzsekó válasza kulu22 (#65653) üzenetére


Dzsekó
addikt

ssh-n volume1 üres sajnos, mellette vannak külön mappában vannak dolgok. Pontosan hol nézzem, ha nem a volume1-en?

dkess: Törölt fájl nincs, egybe fel lett másolva, és akkor is 51% volt a mutató, mikor még megvolt a megosztott mappa. Snapshot nincs feltelepítve, de amikor töröltem a megosztást, akkor kiírta, hogy a pillanatfelvételek törlésre kerülnek és nem visszaállíthatóak. Bárki megnézheti a szöveget, ha nyom egy törlést a megosztott mappájára, elolvassa a szöveget és aztán mégse-t nyom. Csak én erre azt gondoltam, hogy majd visszaindexeli sok óra alatt a raid tömbből, ha újra megosztom a volume1-et. Naív voltam. Windows is tud ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#65655) Snoop-y válasza Dzsekó (#65654) üzenetére


Snoop-y
veterán

Mar sokadjara irod ezt a windows tud ilyet. Te nem egy sima halozati megosztast toroltel.
Amit csinaltal az olyan mintha legyalultad volna a meghajtot...

Amugy nagyon akkuratusan minden josagot kikapcsoltal :U

Mod: hat igen en is megszivattam magam mert rossz sorrendbem adtam hozza a driveokat SHR-2 alatt. Szoval kimenteni mindent (8TB) ket kulon helyre mert egyben nem volt ennyi. Aztan ujra letrehozni a tombot es visszamasolni mindent

Tanulopenz ;] orulj, hogy megvan a cucc mashol.

[ Szerkesztve ]

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#65656) nyikszi válasza Magnat (#64982) üzenetére


nyikszi
őstag

Megcsináltam (végre volt időm) a Transmission indexelést, de nem megy :(

Ez alapján csináltam: [link]

Why? Mit rontok el? Hol keressem a hibát?

''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

(#65657) Dzsekó válasza Snoop-y (#65655) üzenetére


Dzsekó
addikt

Ok, ezeket elfogadom.
De akkor a tároláskezelőben miért látszik úgy, mintha mi sem történt volna. Ha töröltem volna, akkor ott is 100% szabad helynek kellene lennie, nem?
Csak a szemetest kapcsoltam ki, azt mindenhol ki szoktam kapcsolni. De itt úgy érzem az nem védett volna meg. Talán a Snapshot replication, ha előtte fent van.
Snapshot replication-t nézem most, ha nincs más, akkor a következő menetben felteszem és beállítok mentést rá. Most feltettem, de azt írja, hogy nincs pillanatkép. Nem gondoltam volna, hogy ez a pillanatkép ilyen nagy galibát okozhat.
Ezek után nem szüntetem meg az asztali HDD-ket, az biztos. Eredetileg az volt a terv. Jó lesz biztonsági mentésnek. Nem gondoltam, hogy ilyen könnyű hazavágni az adatokat a NAS-ban, nem igazán volt adatvesztésem, mindig is óvatos voltam. Szerencsére most sincs. Csak az idő. Még lehet, hogy ezt a migrációt kipróbálom, ha már berogyott a cucc, akkor most kell kísérletezni. Most pakolok fel pár csomagot, ismerkedem velük.

[ Szerkesztve ]

(#65658) dkess válasza Dzsekó (#65654) üzenetére


dkess
őstag

Namost lehet én értek félre valamit, de a kiindulópont az volt, hogy volt egy megosztott mappa. Majd ezt a mappát törölted (aztán újra létrehoztad, de ez nem érdekes).

Most ebben a mappában voltak file -ok vagy nem? Amennyiben file -ostul lett törölve ott akkor lesznek "törölt file" -ok.

Fileverziózás van beállítva? Ez független a snaphot -tól teljesen máshogy működik, külön is lehet állítani. Abba is sokan nem gondolnak bele, hogy a törölt file -ok korábbi verziói is megőrződnek. Attól, hogy "alapból" nem látod, mert a könyvtárban nincsenek meg a lomtárba sem, de attól még megvannak azok amíg nem törlöd ki azokat külön. Ezért is kell ezt a funkciót (is) előrelátóan beállítani.

(#65659) Dzsekó válasza dkess (#65658) üzenetére


Dzsekó
addikt

A komplett volume1 lett megosztva, és ezt a megosztást töröltem. Pillanatképeket törölte le.
Elkezdtem volna nézni a synology levelezőszervert, de kért a felhasználók/speciális alatt legalul lévő felhasználói kezdőlap szolgáltatás engedélyezését. Ezt megtettem kötet1-re, aminek a fele volt szabad. Ezután még mindig kérte a levelezőszerver, hogy kapcsoljam be. pedig be volt kapcsolva, létrehozott egy homes megosztást is. Gondoltam, akkor NAS újraindít, ezután is kérte a levelezőszerver, hogy kapcsoljam be. Ekkor láttam, hogy már megvan kötet1-en az összes hely. Viszont a felhasználói kezdőlap szolgáltatást nem lehet kikapcsolni sem, mert hibával leáll. A homes megosztást sem engedi eltávolítani, amíg a szolgáltatás be van kapcsolva, a levelezőszerver meg panaszkodik, hogy nincs bekapcsolva ez a kezdőlap szolgáltatás. Elegem lett belőle, kireseteltem a NAS-t a fenébe. Most kezdem elölről. Pedig szerettem volna megnézni a levelezőszervert, hogy mi kell egy sima smtp-hez, mert levéltovábbításra jó lenne egy smtp (UPC pótlás), de nem tudom, hogy mi kell hozzá. Kíváncsiságból matattam volna benne. Na majd most azzal kezdem adatok nélkül. Ha berogyik, akkor megint reset.
fileverziózáshoz nem nyúltam, gyári beállításon van. Hol lehet megtalálni?

(#65660) dkess válasza Dzsekó (#65659) üzenetére


dkess
őstag

E témában (Snapshot és File verziózás) írtam korábban két apróbb szösszenetet (többet is, de egyelőre nem "terhelnélek" azokkal):

[link]

[link]

A már törölt file -ok korábbi verzióinak törlése a második link legvégén. Úgy egyébként amit ott nem írtam, ha az 'Egyebek' fülre mész, akkor mutatja, hogy:

- mely köteten van a file verziózás adatbázisa (nálam pl. két kötet van a két raid tömbön, mind a kettőn vannak olyan megosztott mappák amikre van állítva file verziózás - az adatbázis ugyanakkor az első köteten van csak),
- mennyi helyet foglal összesen a file verziók adatbázis. Azaz nemcsak a törölt file -ok korábbi verziói, hanem "unblock" minden ... Persze egy 'Számítást érdemes lehet nyomni, ha aktuális adatot akarsz látni, mert simán lehet itt félévvel ezelőtti állapotnak megfelelő számok például ...

(#65661) kulu22 válasza Dzsekó (#65654) üzenetére


kulu22
aktív tag

Ha a megosztásod a /volume1-ben volt és ott most nem látod a megosztást mint almappa (mivel törölted, nyilván nem fogod), akkor sztem búcsút inthetsz az adatoknak, a lomtár pedig ott volt a megosztott mappán belül. A linux sajnos ilyen, nincs easy-way visszacsinálás.

Esetleg valami lemeztúró programmal, de kevés esélyét látom. Van találtam ilyen btrfs-undele shell scriptet, de ha nem vagy jártas a linuxban akkor vastagon benne van, hogy esetleg csak rontasz a helyzeten.
Még egy ötlet: Syno support?

(#65662) Dzsekó válasza kulu22 (#65661) üzenetére


Dzsekó
addikt

Nekem is eszembe jutott, köszi. De már a raid kötet is 100% szabad helyet mutatott a végén, úgyhogy újra kezdtem, most megy a konzisztencia ellenőrzés.
Az adatok megvannak, csak újra vissza kell másolnom... Meg persze rendezetlenül vannak, amit a NAS-ra már rendbe raktam. Szóval nem csak elindítom a másolást és ott hagyom sajnos. Ezt szerettem volna megúszni. Persze másodszorra már gyorsabban fog menni.

dkess: Köszönöm a linkeket, elolvastam kb. képben vagyok. A Synology Drive-ot tegnap feltettem már, de csak kb. 5 perc erejéig volt időm belenézni. Most már emlékszem, hogy ott volt a fájl verzió, csak azt hittem, hogy az valami felhővel kapcsolatos és nem a köteten lévő fájlok verzióit tárolja. Én esetemben talán a snapshot segített volna, de az sem biztos. Legközelebb óvatosabb leszek. Amikor kérte a rendszergazdai jelszót, már gyanús volt, de azt gondoltam, hogy ez csak egy megosztás. Még egy kérdés. Vezérlőpult - Megosztott mappa alá csak komplett kötet enged megosztani? Olyat nem tudok, hogy köteten belül mappákat is külön betegyek? Láttam nálad több kötet1 van, ezek gondolom külön mappák és lehet hogy Snapshot-ban már be lehet állítani külön mappát is. Pont nem tudtam kipróbálni, mert akkor rogyott be az egész DSM. Akkor máshogy kérdezem. A Vezérlőpult - Megosztott mappák alatt neked csak kötet1 és kötet2 van? Persze jobb klikk az adott mappán, tulajdonságok és adott usernek írási jog adása ugyanaz, csak azt elsőre nem találtam ki, ebből jött a hibám.

[ Szerkesztve ]

(#65663) kulu22


kulu22
aktív tag

1821 beüzemelve, már csak a ramot várom, asszem most egy ideig nem cserélek NAS-t :)

[ Szerkesztve ]

(#65664) csiritel


csiritel
csendes tag

Sziasztok!
Elkövettem egy hatalmasnak látszó hibát: frissítettem DSM 7.0-ra...
Ezzel kivégeztem a torrentemet:
Transmissiont használtam, a DSM 7 nem engedi sem futni, sem frissíteni, azt mondja, hogy ez az alkalmazás root jogokkal működik és ő ezt nem engedheti meg...
Próbáltam a meglévő fájljaimat átteni a saját "Download Station" nevezetű, szintén béta verzióra frissült förmedvényre átköltözni, de most odáig jutottam, hogy látszólag sikerült, de aztán egy új torrent hozzáadása után kifeküdt az egész NAS, el sem lehet érni, belépni sem lehet...
Valaki, aki szintén elfogadta a felkínált csodálatos lehetőséget (frissítsen a 7.0 verzióra) és meg tudta oldani ezeket a problémákat?
Esetleg arra a problémára mi lehet a megoldás, hogy a root jogokat kérő alaklamzásokat hogyan lehet telepíteni (próbáltam a DeLuge-t, szintén nem engedi, ugyanezen okok miatt, de a Plex-et sem hajlandó frissíteni)?

A vájtfülű hallgatónál csak a vájtszemű néző a rosszabb!

(#65665) Dzsekó válasza dkess (#65658) üzenetére


Dzsekó
addikt

Synology drive-nál és Snapshoot-nál hogyan lehet visszahozni a törölt fájlokat, ha beüt a vész? A linkeden szépen le van írva az ütemezés, de a visszaállítást nem láttam a képeken. Az alkalmazásokat még mindig nem tudtam feltenni, még másolok...

Snoop-y: Amikor rossz sorrendben adtad hozzá a drive-okat, akkor nem vesztek el az adatok, nem esett szét a raid tömb? Hogy tudtad kimenteni?
SHR 2 mivel tud többet SHR-nél? Annyit olvastam, hogy 2 drive toleranciája van SHR 2-nek, mint raid 6-nak, illetve sima SHR gyorsabb picit. Van még különbség?

csiritel: Erre már panaszkodtak itt pár napja, egyelőre nem láttam rá megoldást, csak hogy "béta verziót nem teszünk fel" meg "várni kell, amíg páran fel nem teszik, hogy mi a tapasztalat". De keress rá itt "DSM 7" "7.0" vagy hasonlók.

[ Szerkesztve ]

(#65666) Snoop-y válasza kulu22 (#65663) üzenetére


Snoop-y
veterán

Grat en pont ezt mondom a 1621-rol :D
Ha ugy van inkabb a diskeket cserelem.

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#65667) Snoop-y válasza Dzsekó (#65665) üzenetére


Snoop-y
veterán

Akkor nem vesztek el csak az shr-nel figyelni kell kotetboviteskor:
A kotetben legkisebb vinyonal ha kisebbet teszel be akkor nem fogja a teljes kapacitast kihasznalni.

Mikor kesz voltam csak 10TB helyem volt. Most 12.5 ujraepites utan.

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#65668) Dzsekó válasza Snoop-y (#65667) üzenetére


Dzsekó
addikt

Azt tudom, hogy különböző méretű HDD-ket kezel az SHR és SHR 2 is, jó tudni, hogy növekvő kapacitással kell betenni, de logikus is. És miért választottad az SHR 2-t az SHR helyett? Én a sebesség miatt választottam sima SHR-t, és nem kell 2 redundancia lemez. Inkább majd lesz egy kötet 2 külön amire majd tükrözök 1-2 fontos mappát. De az még a jövő zenéje. Most sikerült feltennem a Synology mail szervert. Csak smtp kell belőle, hogy az outlookban be tudjam állítani UPC helyett. Az világos, hogy kell regisztrálnom domain-t. Rendszergazdai admin név és jelszó lesz az authentikáció. De nem tudom, hogy kell-e ehhez a fix IP, vagy van-e még valami hátulütője a dolognak. Látszólag egyszerű, SMTP-nél beírom a portot, regisztrált domain-t, bepipálom a hitelesítést, routeren port forwardolom az adott ssl-tls portot. Kell még valami? Állítottál ilyet? Vagy esetleg más állított már ilyet? Köszönöm a segítségeket!

(#65669) kulu22 válasza Dzsekó (#65668) üzenetére


kulu22
aktív tag

Kérdés, hogy a szolgáltatód engedi-e a hálózatból kifelé az olyan SMTP-re irányuló forgalmat (értsd célport 25, 587 stb.) ami nem a saját szerverére megy. Telekomnál tudom, hogy szűrik, így ott nem tudsz saját szervert üzemeltetni.

(#65670) dkess válasza Dzsekó (#65662) üzenetére


dkess
őstag

Lehet a gondolatmeneted nem értem (lehet az segítene, ha egy kicsit tagolnál :) ), de a 'Vezérlőpult - Megosztott mappa' -nál pont az a "truváj", hogy pont a megosztott mappákat látod (és nem almappákat vagy rózsaszínű csillámpónikat). Nomen est omen - pont ezért "Megosztott mappa" a neve a menünek ... :D

Egyébként igen, megosztott mappánként tudsz felhasználói jogosultságokat kezelni - szép öröklődő módon. Aztán az almappáknak meg tudsz másmilyen jogosultságokat is beállítani. Utóbbival "koncepcionális" alapokon csak óvatosan, mert értelemszerűen a temérdek almappa azért nincs annyira szem előtt ...

@Dzsekó #65665

Többféleképpen. DSM -ből is. Azonban, ha külön nem tiltod, akkor az egyes felhasználók akár Windows -ból is. Akár kliensprogrammal - akár Windows -al. Értem ez alatt, ha ugye ez nincs tiltva, akkor integrálódik a Windows file -kelezőbe is.

Ugye a sima filekezelőben (felcsatolt hálózati mappa) megjelenik a #snapshot mappa (akár a külön állítható #recycle mappa is a lomtárnak) - benne a korábbi snapshot -ok. Így akár a felhasználó magának ki tudja nyerni az adatokat - akár file szinten böngészve a snapshot -okat. Megijedni nem kell - sem a felhasználó - sem pl. egy zsarolóvírus nem tud kárt tenni a snapshot -okban, mert felülírni vagy törölni semmit nem tud - legfeljebb kimásolni ...

A file-verziózás is integrálódik a Windows file kezeléséhez. Működik a szokásos jobb egérklikkes mutatvány. Egyébként lehet "tömegesen" is visszaállítani, de az egy másik történet, mert nagyon kell érteni az elméletet mögötte, mert lehet nem az fog visszaállni, amit gondoltál ... Pont ezért igen - tömeges visszaállítást (azaz nem a file szintűt) inkább snapshot -ból vagy egyébként biztonsági mentésből érdemes visszaállítani. Ez utóbbi meg egy gyönyörűszép teljesen különálló témakör.

Mindhárom (snapshot, file verziózás, backup) témakörben elég sok, akár terjedelmes írás született korábban szép képernyőképekkel is ...

Szerk.: Ha már ennyit beszéltünk róla, akkor ki is töröltem az összes korábban törölt file -ok verzióit - 10 GB -tól szabadultam meg így most ... Persze ez függhet beállítástól (kinek, melyik mappákra engeded) és mennyi időnként ejted meg. Meg persze, ha megejted, akkor mindenre vagy csak egyes megosztott mappákra ...

[ Szerkesztve ]

(#65671) agyhalal válasza csiritel (#65664) üzenetére


agyhalal
aktív tag

Sajnos én már korábban belefutottam ebbe a hibába. Annyival kiegészíteném, hogy én eltávolítani sem tudtam a Transmissiont. Frissítést még nincs hozzá, a DSM downgrade pedig macerás számomra.

Nézz tükörbe, hogy neked mi van a homlokodra írva!

(#65672) Dzsekó válasza kulu22 (#65669) üzenetére


Dzsekó
addikt

A 465 tuti megy, mert azon működik a gmail. Saját szerverre megy a másik kettő is, majd mindjárt megnézem telnettel.
Kérdés, hogy az smtp részhez kell-e fix ip, vagy csak elég a domain regisztráció szerinted?

(#65673) Dzsekó válasza dkess (#65670) üzenetére


Dzsekó
addikt

Most már leesett, hogy mi nálam a bibi. Én létrehoztam egy mappát a köteten belül és oda tettem mindent. Akkor úgy fogalmazom át a kérdést, hogy megosztott mappa alatt létező almappát létre lehet-e hozni megosztottként a megosztott mappák alatt, vagy ezeknél marad a jobb klikk- tulajdonságok? Nem szeretném széttagolni a mappáimat külön megosztott mappákra és felcsatolgatni egyesével betűmeghajtókra.

(#65674) kulu22 válasza Dzsekó (#65672) üzenetére


kulu22
aktív tag

Az egy dolog, hogy te tudsz csatlakozni a google smtp szerverére, de nem biztos, ez általános lesz. A google-hoz meg kell adnod a felhasználónevedet és jelszavadat. Ha ugyanis a saját szervered a kimenő, akkor kb. ahány címzett (ahány domain felé megy) annyi felé fog (vagy szeretne) kommunikálni is. Értsd: ha a google.com-os a címzett, akkor a google smtp szervere a cél, ha a yahoo.com, akkor a yahoo-é, etc. És ha valami módon szűrve van a szolgáltatódnál - márpedig valszeg van hogy elejét vegyék a spam küldésnek - akkor lesznek olyan leveleid amik a queue-ban ragadnak miközben te abban a hitben vagy hogy elküldted őket. Ami igaz is, eljutottak a NAS-ig. Szóval figyelni kell a MailPlus-t nincs-e függőben ott a kimenő leveled.

Ha csak küldesz de nem fogadsz levelet, szerintem nem kell fix IP, de ezt erősítse meg más is. Azért van még buktató, nem minden célszerver fogad csak úgy leveleket, sok nézi a reverse DNS-t, SFP-t, valid cert-et, authentikáció kell mint a google-nél, stb. Szerintem esélytelen otthonról összehozni.

Miért fontos hogy a sajátod legyen a kimenő? A szolgáltatóé is jó szokta tenni a dolgát.

[ Szerkesztve ]

(#65675) Essejó válasza Ironhide (#65629) üzenetére


Essejó
veterán

Nekem ez van beállítva és a letöltés után automatice indul a feltöltés.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65676) Dzsekó válasza kulu22 (#65674) üzenetére


Dzsekó
addikt

Ez a bajom, megszűnik a UPC smtp március 1-től. Vodafone user barát húzása.
És a vodamail-t is megszűnetik, Vodafone kiszáll a levelezésből.
Akkor keresek más smtp-t vagy UPC smtp helyekre is beállítom a gmail-est.
Ez van. Köszönöm az információkat. Azt tudom, hogy nem egyszerű dolog a mail szerver, csodálkoztam volna, ha ilyen egyszerűen be lehetett volna lőni.

dkess: ezt az almappa dolgot megoldom jobb klikk - tulajdonságok -engedéllyel + elérési úttal. Kipróbáltam, meg lehet így is csinálni. Köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#65677) dkess válasza Dzsekó (#65673) üzenetére


dkess
őstag

Amennyiben felhasználónkénti megosztás a cél, akkor javasolt a felhasználónkénti megosztott mappa. Az, hogy ezek melyik köteten vannak mindegy.

Persze lehet "közös" megosztott mappák is (amit mindenki avagy felhasználói csoport lát). Amennyiben mind a két féle (egyéni és csoport/mindenki) mappák vannak akkor az egyes felhasználók két csatolt mappája lesz: a sajátja és a közös. Az admin meg (pl. Te) elméletileg azt csatolsz fel amit akarsz - bár nem javasolt admin -al mappát felcsatolni (hozzál létre új korlátozott jogosultságú felhasználót magadnak).

Egyébként almappára is lehet külön jogosultságot beállítani és akár felcsatolni is - akár WebDAV -al is (láttam ezt korábban írtad). Pl. saját médiamappára (ami almappa) adsz egy felhasználónak csak olvasási jogot. Aztán egy távoli háztartásban (interneten keresztül éri el) felcsatolod azt WebDAV -al ... Avagy éppen egy Plex/Emby user -nek (stb.) csak azon almappákra adni jogosultságot, ami érdekes lehet neki. Sokan nem tudják, de elég csak olvasásra adni - így pl. alkalmazásból nem tudnak beletörölni a file -jaidba, ha az alkalmazás felhasználó jogosultságokra nem figyelsz például ...

Apropó - a WebDAV -ot csak interneten keresztül tervezed használni? A korlátaival pl. Windows -on tisztában vagy (meg hogy hogy lehet azon tágítani)? Itt érdemes figyelembe venni, hogy pl. filekezelés terén hogyan működik együtt (avagy sem) pl. CIFS -el amennyiben vegyes közös használatú mappát tervezel üzemeltetni ...

Amennyiben meg arra gondolsz, hogy egy megosztott mappa almappáira öröklődnek-e a jogosultságok, akkor a válasz igen - ahogy írtam is a korábbi hsz -emben. Ugyanakkor az almappákkal lehet variálni ahogy írtam, de érdemes úgy tervezni, hogy ne nagyon kelljen ...

(#65678) kulu22 válasza Dzsekó (#65676) üzenetére


kulu22
aktív tag

A Vodafone egy smtp szervert illene hogy biztosítson majd, enélkül ellehetetlenítené sok előfizető levelezését.
Fentebb volt olyan ami nem teljesen igaz, mondjuk authentikációt csak akkor kér a szerver ha a leveled címzettje nem nála van, vagy a MailPlus is lehet hogy küld valami értesítést ha már nála rostokol a levél egy ideje, de alapvetően azt gondolom, hogy mindig lesz valami bökkenő.
Szerintem kérdezz rá az ügyfélszolgálaton, hogy a jövőben milyen kimenő szervert tudsz használni.

(#65679) Essejó válasza csiritel (#65664) üzenetére


Essejó
veterán

És nem lehetne a Transmissionban a Root felhasználót átírni a te nevedre, mint a qBittorentben kell ha telepíteni/futtatni akarod? Nem Root-ként kiengedni a netre.
Engedélyezed az SSH-t, belépsz Putty-al elindítod az MC-t, és megkeresed a /var/packages/qbittorrent/scripts (itt természetesen a transmissiont és nem a qB-t)
és Start stop fájl neve alapján egyértelmű lesz, és a többi is azon belül
user=root <-Ezt a te nevedre
group=administrators <- ezt is ha szükséges
Nem ismerem a transmission lelkivilágát, teljesen jól elvagyok a Xpenologyn a DS-el, de lehet némi turkálást megér. Végszükség esetén ott a qBittorrent, bár azon is át kell írni az Usert ha futtatni akarod. De azt mondják megéri mert egy kétmagos procin kétszálon képes tölteni.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65680) Dzsekó válasza dkess (#65677) üzenetére


Dzsekó
addikt

"Egyébként almappára is lehet külön jogosultságot beállítani és akár felcsatolni is - akár WebDAV -al is (láttam ezt korábban írtad). Pl. saját médiamappára (ami almappa) adsz egy felhasználónak csak olvasási jogot. Aztán egy távoli háztartásban (interneten keresztül éri el) felcsatolod azt WebDAV -al"
Ezt pont így próbáltam ki csakis szigorúan olvasási joggal, nem szeretném, ha családi fotók tűnnének el...

"Apropó - a WebDAV -ot csak interneten keresztül tervezed használni? A korlátaival pl. Windows -on tisztában vagy (meg hogy hogy lehet azon tágítani)? Itt érdemes figyelembe venni, hogy pl. filekezelés terén hogyan működik együtt (avagy sem) pl. CIFS -el amennyiben vegyes közös használatú mappát tervezel üzemeltetni ..."
Interneten keresztül terveztem beállítani rokonoknak. FTP-nél jobb azért.
De a korlátait nem tudom. ha kifejted (akár privátban) azt megköszönöm. Életemben először 2 napja telepítettem fel WebDAV-ot. Nem sokat tudok róla, csak azt, hogy működik és a fájltörlést kipróbáltam, hogy nem tudtam törölni read only módban. Inkább mindent kipróbálok, mint hogy aztán meglepődjek. :)

"Ugyanakkor az almappákkal lehet variálni ahogy írtam, de érdemes úgy tervezni, hogy ne nagyon kelljen ..."
Csak a fényképek lesz ilyen olvasási joggal, meg esetleg egy egyéni mappa írási joggal, ahová feltölthetnek nekem.

(#65681) dkess válasza Dzsekó (#65680) üzenetére


dkess
őstag

Fontos limitációk Windows kliensen ( [link] ):

- alapértelmezés szerint maximum 5 MB méretű file -ok kezelése - Windows registry túrással a fentebbi határ kitolható max. 4 GB -ig (minden kliensen meg kellene tenni),
- egy menetben 30 percnél hosszabb file átvitel nem támogatott - Windows registry túrással a fentebbi határ kitolható,
- file lock egyűttműködése (avagy együtt nem működése) más protokol -okkal. A WebDAV támogat file lock -ot, de amennyiben "vegyes használatú" hely lenne, akkor lehetnek problémák. Ez téged nem érint, mert csak olvasási jogot adsz ...

Az első ponttal kapcsolatban, ha túrod a netet, akkor megvan a pontos max érték ami beállítható: 4294967295 . Fontos, hogy ezt minden olyan Windows -os PC -n meg kell tenned, ahol szeretnéd ezen határokat kitolni ... Egyébként igen, Win10 -nél is kell ...

Az a WebDAV milyen protokol -on csatlakozik (illetve engedélyezett)? A HTTP -t javaslom tiltsd, mint lehetőséget is akár. HTTPS -hez kell tanúsítvány persze meg van egy kis trükkje (\\tecimed.synology.me@SSL@port\DavWWWRoot -et tartalmazó hozzászólásokra keress rá ebben a topikban), de ez alá biztonságban tényleg ne menj. Továbbá itt macera lehet a kéthavonta megújuló tanúsítvány (LetsEncrypt esete) esetén az újracsatlakozás jelszó megadással, de hát valamit valamiért (ha nem akarjuk, hogy a családi fotók a netre kerüljenek). Persze legyen a felhasználónak erős jelszava ...

Speciális esetekre jók lehetnek kliensprogramok használata. Pl. a Kodi WebDAV kezelése nagyon jó. A legegyszerűbb beállítása, ha először Win -ben beállítod, majd a Kodi -val átveteted.

Általánosabb célra sokan inkább egy segédprogram (pl. NetDrive stb.) használatát javasolják erre a célra. Ezek általában fizetősek, de úgy is meg szokta érni aki használja. Én speciel elvagyok e nélkül is - megy rendben (illetve pontosabban nem nálam megy - nálam a NAS van).

[ Szerkesztve ]

(#65682) zsamiatt válasza kulu22 (#65678) üzenetére


zsamiatt
őstag

egyáltalán nem biztos, hogy fog adni. Ő netet ad, a többit a felhasználónak kell megoldani. Keress olyan alternatívát ami ad SMTP-t. Egyébként se kár érte. A upcs szerverek is folyamatosan blacklisten voltak.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#65683) Sanya válasza dkess (#65681) üzenetére


Sanya
nagyúr

Synology automatikusan frissíti a tanusítványt.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#65684) dkess válasza Sanya (#65683) üzenetére


dkess
őstag

Ezt tudom. És mi történik a HTTPS -t használó szolgáltatásokkal? Pl. a CloudStation, HyperBackup stb -vel? Igen, az amit írtam ... :)

(#65685) blakey válasza Sanya (#65683) üzenetére


blakey
titán

Nálam nem, jön az értesítő, hogy frissítsem.
2 tanusítványom volt, egyiket frissítettem, másikat vártam, hogy frissítse, nem történt semmi, lejárt. Hogyan és mit kell beállítani, hogy automatikus legyen? :F

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#65686) TeebyKay


TeebyKay
őstag

Sziasztok!

Elérhető olyan funkcionalitás egy synology nas-on, hogy egy adott könyvtárba elhelyezett torrent fájlokat automatikusan beolvassa és letöltse és ne kelljen kézzel böködni a webappot?

Üdv,
TIbi

(#65687) hkari válasza TeebyKay (#65686) üzenetére


hkari
őstag

Szia,

Igen a Download Station tudja a mappa figyelést.

(#65688) TeebyKay válasza hkari (#65687) üzenetére


TeebyKay
őstag

Köszi megtaláltam, olyan sebességgel olvasta be az átmásolt fájlt hogy meg se jelent az intézőben :D

Arra esetleg van ötleted, hogy a letöltött fájlokat ezután hogy tudnám szétkategorizálni (filmek, zenék, játékok), úgy hogy közben a torrent útvonal megmaradjon és tudjon seedelni?

(#65689) zAcsKO


zAcsKO
tag

Sziasztok, adott egy kétlemezes NAS, eddig egy darab 12TB-os WD Red volt benne ami maradna is (SHR, btrfs), most vettem egy második ugyanolyan típusú és méretű HDD-t backup lemeznek. Beraktam a NAS-ba de nem történt egyelőre semmi, nem vette használatba. Azt szeretném, hogy az első lemezen lévő adatokról létrejöjjön a biztonsági másolat az új HDD-n, tehát nem cél a tárterület növelés. Megpróbáltam utánna olvasni, de mégis elakadtam és nem merek semmit csinálni, mert, adatot nem szeretnék elveszteni. Milyen lépéseket kell végrahajtanom? köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#65690) ssgt1981


ssgt1981
senior tag

Használja itt valaki a nas-t Telekomos eszközzel? A gigabites netet kapott T-s eszközön hiába állítom be a port forwardot egyszerűen nem érem el a nas-t külső hálózatról. A hálózat nincs nat-olva. Esetleg van valakinek valami tippje?

[ Szerkesztve ]

(#65691) Dzsekó válasza zAcsKO (#65689) üzenetére


Dzsekó
addikt

Itt a lap alja felé nagyon szépen le van írva.
Lényeg, ha SHR-t bővítesz, akkor tükrözni fogja, ami Neked kell. Viszont ha tárhelyet növelnél, akkor alap kötetet kell létrehozni, és nem bővíteni, így lesz 2db volume 2x-es tárhellyel.

[ Szerkesztve ]

(#65692) Elemental válasza ssgt1981 (#65690) üzenetére


Elemental
addikt

Nekem működik normálisan 3890V3 eszközzel.

(#65693) zAcsKO válasza Dzsekó (#65691) üzenetére


zAcsKO
tag

Köszönöm szépen :R , elindult. Lesz egy kis idő ahogy nézem. :(

(#65694) Essejó válasza Elemental (#65692) üzenetére


Essejó
veterán

Azzal nekem is a majdnem syno😁
De neki optikája van és nem koax.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#65695) Csabi1984


Csabi1984
addikt

Sziasztok!
Okozhat-e problémát, hogy jogosultságot nem ömlesztve hanem készülékenként teszemm pl PC, Dune médialejátszó, stb..

Számomra átláthatóbb lenne!

(#65696) dkess válasza ssgt1981 (#65690) üzenetére


dkess
őstag

DHCP reservation -t is állítottál? Amennyiben mindig más IP -t kapna a NAS -od, akkor az a port-forward nem lesz az igazi. A NAS -on tűzfalszabály nem kavarhat be?

UPnP be van kapcsolva a T eszközén is egyébként - avagy ezen keresztül frissülnek a szabályok?

@Csabi1984,

Alapvetően emberi felhasználókra iletve csoportokra állítasz jogosuéltságokat - ugye? Azaz pl. a PC -t használó emberi felhasználókra.

Mondjuk amennyiben Windows fiókot közösen használnak, akkor lehet pl. egy szinkronizációs/backup "gépi" felhasználót létrehozni és külön kezelni jogosultságok terén. Meg persze egy Dune lejátszót is. Ez volt a kérdés?

[ Szerkesztve ]

(#65697) ssgt1981 válasza dkess (#65696) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Köszi a választ! Fix ip címen van a nas. Tűzfalszabály nincs aktiválja. Az Upnp aktív.

(#65698) jcage válasza ssgt1981 (#65697) üzenetére


jcage
tag

Hiába van fix IP-n a NAS-od, mert a WAN IP-d dinamikus majdnem biztosan, sőt simán előfordulhat, hogy nincs is IPv4-ed, csak v6-od. Állíts be egy DDNS-t és utána el fogod tudni érni kintről is (Ettől függetlenül nem ajánlom, hogy simán megnyisd Internet felé, inkább állíts be egy VPN-t). UPNP-t meg érdemes tiltani, mert tonnányi sérülékenység van rá.

A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet...

(#65699) ssgt1981 válasza jcage (#65698) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Köszi szépen a tippet! A Ddns-t hogy és hol kell beállítani? Bocsi a hülye kérdésért, de ilyet mëg nem csináltam. A nas-on az username.synology.me van ddns-kënt beállítva.
VPN elvileg konfigurálva van a nas-on, hogy tudom ezt úgy beállítani, hogy csak ezen keresztül menjen ki az eszköz a netre?

[ Szerkesztve ]

(#65700) ssgt1981 válasza ssgt1981 (#65699) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Nem tudom, hogy szâmit-e, de a nas egy switchen keresztül kapcsolódik a netre.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.