Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#99667) Hi!King válasza rushmoon (#99663) üzenetére


Hi!King
őstag

Bocs a személyeskedésért, de azért a te stílusod sem volt makulátlan, a szándékos hazudozások mellett meg nem szeretek elmenni.

"Köszi a linket, bár ebben még mindig nem látszik hogy magánvagyon lenne a manyup pénz, az egyéni számlákat említi, meg a kezelői feladatokat taglalja. Ennyi erővel a mostani rendszerben is a magánvagyonunk van az állam kezelésében, ami a nyugdíjjárulék befizetéseket illeti.."

Teljesen mindegy hogy minek a kapcsán említi, egy tényt közöl, ami nem csak a kezelő szemszögéből nézve érvényes. De sejtettem, hogy nem fogod elfogadni akkor sem, hogy a manyup magántulajdon, ha konkrét törvényben mutatok rá. Innentől kezdve abba is hagyhatnánk a vitát, mert értelmetlen.

"Sokkal inkább volt teher az őket követők számára a törvény által lefektetett csökkenő állami járulékok (=emelkedő manyup pénz), és a mindeközben fenntartandó állami nyugdíjrendszer okán. A Fidesznek és az MSZP-nek is, pártállástól függetlenül."

Igazából amíg befizetés van, addig mindig teher, aztán amikor nyugdíjat fizet a manyup, akkor már nem, de ettől függetlenül tény, hogy van egy költsége ami a felépítéséhez kell a vagyonnak, hiszen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből vesz el.

A Ratkó korszak miatt viszont volt egy 2 évtizedes vissza nem térü lehetőség, hogy elinduljon, mivel még 2 évtizedig viszonylag jó aktív-inaktív arányok voltak. Ezt sikerült egy megszorítani nem hajlandó kormánynak lenulláznia.

Másrészt az összes kormány a falig megy el hiányban. A fal máshová, közelebb kerül egy ilyen rendszeres kiadás mellett, miközben a pénz nem veszik el, hanem ennyivel kevesebb nyugdíjat kell fizetnie az államnak a jövőben. Ehhez képest sikerült felélni egyébként nem is a legrosszabb időszakban, hiszen akkor már kilábalás volt a válságból.

"És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert. Lehet hogy lett volna más megoldás is, mint az állam kezelésé visszahelyezni ezt a vagyont, de bármilyen más megoldás legalább ennyire fájt volna."

Egyrészt akkor már túl voltunk a Bajnai féle válságkezelésen, másrészt megint kifelejted a kulcsmomentumot, mikor az EU-nál megpróbálkozott Orbán felmentést kérni a konvergencia program alól, hogy nagyobb hiányt is elfogadjanak, az erre adott jogosan negatív válaszra nem volt hajlandó népszerűtlen intézkedéseket, elsősorban államháztartási reformokat, másodsorban megszorításokat csinálni, így jött a manyup vagyon ellopása.

"Viszont ha így van, azaz BEVA kártalanítottak lettek az ügyfeleik, akkor csak megerősíti az eredeti állításom, hogy az esetleges MNYP/ÖNYP-károsultak felé is hasonló szolidaritást kellene majd mutatnia egy mai, modern, buksi-simogató, széltől is óvó, helyetted gondolkodó államnak."

Pont az ellenkezőjéről van szó, mert nem az állam gondoskodott, hanem a versenyszférából csikart ki több pénzt azok számára, akik felelőtlen döntést hoztak.

A manyup tagokat pedig továbbra is az állam károsította meg, te meg olyat vízionálsz, ami szigorú szabályozás mellett meg sem történhet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.