Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#99651) peetie1 válasza Gézengúz (#99649) üzenetére


peetie1
aktív tag

A jelenlegi előjelzések alapján, igen minden bizonnyal jobban jársz a pmáppal. De sztem te is erre a következtetésre jutottál :) Aztán persze jönnek azok a gondolatok, hogy HA minden így marad.

(#99652) Gézengúz válasza peetie1 (#99651) üzenetére


Gézengúz
addikt

Rövidebb vagy hosszabb vajon?
Tulajdonképpen tudom a választ, ha minden így marad akkor a hosszabb.
Igaz?

(#99653) Hi!King válasza rushmoon (#99645) üzenetére


Hi!King
őstag

Bocs, de te kezdtél politikai lózungokba azzal, hogy tényeket tagadtál a manyuppal kapcsolatban, meg hangulatkeltésnek nevezted az államosítás említését.

Az a baj, hogy nem csak véleményt mondtál, hanem konkrétan téves állításaid voltak, nem csak azzal kapcsolatban, hogy magántulajdon-e, hanem pl. a zsarolásnál is azt hazudtad, hogy csak annyi volt, hogy el kellett küldeni egy levelet, közben pedig onnan indult a zsarolás, hogy aki marad, az nem kap állami nyugdíjat.

Itt a link, bár biztosan vagyok benne, hogy továbbra is ragaszkodni fogsz a hazugságodhoz:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700082.tv
"A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona"

"Miért segített volna a Quaestoron az OBA/BEVA? Nem voltak befizetők."

Hát pont ez az. A BEVA kártalanítás akkor járt volna az ügyfeleknek, ha a Questor mint értékpapír számla vezető ellopja a számlájukon lévő értékpapírokat. Ez esetben viszont nem ez történt, hanem azon Questor vállalat, amely a kötvényeket bocsátotta ki, csődbe ment, ilyenre elvileg nem fizet a BEVA. De az állam mégis kötelezte a BEVA-t, hogy fizessen, ráadásul nem 20 ezer, hanem 100 ezer euróig, amit utólagos törvénykezéssel vezettek be. Emiatt a BEVA-nak hitelt kellett felvennie, ami miatt megdrágultak a hazai brókercégek, mivel a hitelt ők fizetik a megemelt tagdíjakból.

És úgy jött ide, hogy te említetted, hogy kommunista módra majd az állam helytáll az OBA esetében is. Hát volt már bankcsőd, és az OBA fizetett, nem az állam, sőt emellett a BEVA-t még olyanra is kényszerítette az állam, ami nem lett volna kötelezettsége. Szóval amit írtál, azt pont nem mutatja a gyakorlat, sőt az ellenkezőjét ezen a téren.

Amiatt meg nem gondolom hogy meg kellene sértődnöd, ha már felvállaltad a véleményedet, hogy amiket vallasz manyup ügyben, azok keményvonalas kommunista nézetek, ezért is abszurd, amikor arra hivatkozol a manyup ellopásával kapcsolatban, hogy ha csődbe mennének a pénztárak, akkor majd mindenki az államtól várná a megoldást. Ami amúgy is butaság, mert a pénztárak csődje nem jelenti azt, hogy az általuk kezelt vagyon odaveszik.

(#99654) peetie1 válasza Gézengúz (#99652) üzenetére


peetie1
aktív tag

Igen,a hosszabb a jobb annak nagyobb a prémiuma. Reménykedünk benne ,hogy nagyon nem fognak szigorítani a visszaváltáson, aztán majd meglátjuk. Ha nagyon nem bízol benne, akkor rövid dkj továbbra is,sajnos jóval kisebb a hozam de tiéd a pénz 1 hónap múlva...

(#99655) peetie1 válasza peetie1 (#99624) üzenetére


peetie1
aktív tag

Már 98.8 a 2027/B, napon belül is rallizott még 0,5%ot!

(#99656) Hi!King válasza rushmoon (#99648) üzenetére


Hi!King
őstag

Anno Antalléknak voltak további terveik is, többek között pl. egészségügyi magánbiztosítókat akartak, szerepelt is a 90-es kormányprogramjukban.

Lehet nevezni a NER-t komoly átalakításnak, csakhogy valójában nagyrészt épp a korábbi, amúgy is csak részben megtörtént vagy elindult reformok visszacsinálásáról szólt, és sokmindenben a szocializmushoz, míg másban a Horthy rendszerhez tértünk vissza. És ezek a dolgok nem népszerűtlenek, míg egy többiztosítós egészségügy vagy egy tényleg kompetencia alapú oktatás népszerűtlen lenne, minden ilyen próbálkozás az is volt, ezért nem sikerült a korábbi kormányoknak, ebben persze komoly szerepe volt a Fidesz hangulatkeltésének.

2010-ben a Fidesztől még sokan azt várták, hogy majd népszerűtlen, de hosszútávon hasznos reformokat is véghezvisz, ehhez képest ellenkezőjét csinálják máig, inkább mindig a könnyebb út felé mennek, alárendelve mindent a rövidtávú szavazatszerzésnek és a támogatói kör gazdagításának.

(#99657) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

(#99658) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Ez alapján akár az is logikus lehetne, hogy a TBSZ-en elhelyezett megtakarítások és befektetések szochója hasonlóan működik majd, mint a kamatadó, ugyanakkor ez nincs így.

@rushmoon
Bocs nem vagyok jövőbelátó nem tudom mikor mit fog NEResíteni/államosítani. Ha kell neki a tied mert vészhelyzet/soros/brüsszel nekem nincs kétségem afelől, hogy megteszi újra. Mért ne tenné?
Az meg tény, hogy a manyupot ami magántulajdon volt, megánszámla volt NEResítette/államosította.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#99659) Kukipapa_rr válasza Hi!King (#99653) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

a pénztárak csődje nem jelenti azt, hogy az általuk kezelt vagyon odaveszik

Rendben (bár nekem úgy rémlik, hogy külföldi rendszerben futottak bele, hogy tömeges kifizetéskor derült ki, hogy mégsem tud mindenkinek annyit fizetni, amennyi járna, de most meg nem keresem), nekem másik kérdésem lenne.

Szerinted minek kéne történnie egy manyup-os rendszerben (#azénpénzemazénnyugdíjam), ha mondjuk 30 évesen lerokkansz?

[ Szerkesztve ]

(#99660) Hi!King válasza Kukipapa_rr (#99659) üzenetére


Hi!King
őstag

Mivel ez a rendszer csak 1/4-ét tette ki a járulék befizetésnek és a nyugdíj kifizetésnek, és nem volt benne kötelező magánbiztosítás, ezért nyilván a jogos az lenne ez esetben, hogy 3/4-ét kapja a rokkantnyugdíjnak az államtól, mint amennyit egyébként kapna, és hozzáférne az addig befizetett manyup befizetéseihez is, ami nyilván ez esetben jelentéktelen.

De rendszer szinten az a megoldás, ha a manyupnak csinálnak biztosítási részt is rokkantságra, és a befizetés egy része ebbe megy, ez esetben működőképes lenne a 100%-ban magánnyugdíj rendszer is.

(#99661) ArGab válasza rushmoon (#99639) üzenetére


ArGab
őstag

Tévedés, szerintem nem "kettő(ből egy) darab levél megválaszolása volt" a magánnyugdíj beszántásakor. Alapból visszakerült mindenki ha nem csinált semmit. Ha maradni akart magánban, adott határidőig személyesen kellett befáradni hozzá a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy az ONYF-hez és emlékeim szerint voltak akik nem is jutottak be, mert egyszerűen nem volt elég kapacitás ennyi személyes ügyintézés kezelésére.

Megerősítésként: Kormányzat - Gyakran ismételt kérdések (kormany.hu)

[ Szerkesztve ]

(#99662) Dare2Live válasza Kukipapa_rr (#99659) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Moon (is) baromi szigorú kontrol volt, van.

Nem tudom a 30(40...)évesen rokkant mi köze a manyuphoz. Azt viszont igen, hogy 2023ban MOon rokkantnak lenni anyagilag katasztrófa.

szerk: leszakadhatnánk már a témáról. A lényeg, hogy 2012ben a Fidesz/NER simán elvett/ellopott/NEResített magánszámlákat.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#99663) rushmoon válasza Hi!King (#99653) üzenetére


rushmoon
csendes tag

A személyeskedés még mindig megy, gratulálok! Az élet mely területein sikerül ezzel a céljaidat elérni?

Köszi a linket, bár ebben még mindig nem látszik hogy magánvagyon lenne a manyup pénz, az egyéni számlákat említi, meg a kezelői feladatokat taglalja. Ennyi erővel a mostani rendszerben is a magánvagyonunk van az állam kezelésében, ami a nyugdíjjárulék befizetéseket illeti..

Ami az eredeti MNYP törvényt illeti, nem kellett nagy bátorság 98-ban elindítani ezt, a leköszönő Horn Gyulának, az akkori alacsony arányú odairányított pénzek mellett. Sokkal inkább volt teher az őket követők számára a törvény által lefektetett csökkenő állami járulékok (=emelkedő manyup pénz), és a mindeközben fenntartandó állami nyugdíjrendszer okán. A Fidesznek és az MSZP-nek is, pártállástól függetlenül.
És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert. Lehet hogy lett volna más megoldás is, mint az állam kezelésé visszahelyezni ezt a vagyont, de bármilyen más megoldás legalább ennyire fájt volna.
És most sem érzelmekről beszélek, hanem pénzügyi oldalról tekintek erre a problémára.

A Quaestor ügyben elhiszem amit írsz, nem ismerem mélységében (nem voltam károsult :D ), illetve úgy nézem félreérthettem amit az első említésnél írtál róluk. Viszont ha így van, azaz BEVA kártalanítottak lettek az ügyfeleik, akkor csak megerősíti az eredeti állításom, hogy az esetleges MNYP/ÖNYP-károsultak felé is hasonló szolidaritást kellene majd mutatnia egy mai, modern, buksi-simogató, széltől is óvó, helyetted gondolkodó államnak. Legyen az bolsevik, komcsi, libsi, konzervatív, progresszív, akármilyen. Az én pártpreferenciámnak nincs jelentősége a kérdésben (ahogyan a tiédnek sem :DDD).

(#99664) rushmoon válasza Hi!King (#99656) üzenetére


rushmoon
csendes tag

Szerintem a NER arról szól, hogy a rendszerváltásnál megnyitott magyar piacot, amelyet azonnal leuralt a nyugat, megpróbálják "felszabadítani", azaz létrehozni egy tőkével rendelkező magyar réteget, aki nem csak hasznot szedni jön, hanem - helyi lévén - nagyobb eséllyel próbál élhető körülményeket teremteni a saját környezetében (=hazájában). Kevesebb pátosszal: mivel magyar vállalkozók, magyar cégeiről van szó nagyobb a kontroll felettük.

Ugyan miért zavarja ez a nyugatot? Te komolyan elhiszed hogy téged, a szabadságot, a demokráciát igyekeznek megvédeni amikor ez ellen dolgoznak? Itt is érdemes elvetni a személyes érzelmeket és csak a pénzügyi oldalát vizsgálni az alapvetően pénzügyi problémának.
És ismét nem ítélkeztem, hogy ez vajon a legjobb módszer-e, vagy hogy nincsenek-e korrupt alakok a rendszerben, stb., mielőtt megkapom hogy Lőrinc-bérenc vagyok.. :))

(#99665) amargo válasza rushmoon (#99663) üzenetére


amargo
addikt

"És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert."

Zseniális, olyan ez mint az M1 miközben gulyás narrálja :)

#99664 rushmoon:
Szoktál enni, inni, vásárolni? Ha már a pénzügyi részt nézzük m.. vagy ezért is megint valaki más csak a hibás és majd jön a fidesz és helyrebillenti, nekik persze semmi közük hozzá, ahogy soha semmihez ami rossz?

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#99666) BiP válasza rushmoon (#99664) üzenetére


BiP
nagyúr

Hahahahahahahaha.
Ezen nagyot felnevettem. De inkább sírnék.

(#99667) Hi!King válasza rushmoon (#99663) üzenetére


Hi!King
őstag

Bocs a személyeskedésért, de azért a te stílusod sem volt makulátlan, a szándékos hazudozások mellett meg nem szeretek elmenni.

"Köszi a linket, bár ebben még mindig nem látszik hogy magánvagyon lenne a manyup pénz, az egyéni számlákat említi, meg a kezelői feladatokat taglalja. Ennyi erővel a mostani rendszerben is a magánvagyonunk van az állam kezelésében, ami a nyugdíjjárulék befizetéseket illeti.."

Teljesen mindegy hogy minek a kapcsán említi, egy tényt közöl, ami nem csak a kezelő szemszögéből nézve érvényes. De sejtettem, hogy nem fogod elfogadni akkor sem, hogy a manyup magántulajdon, ha konkrét törvényben mutatok rá. Innentől kezdve abba is hagyhatnánk a vitát, mert értelmetlen.

"Sokkal inkább volt teher az őket követők számára a törvény által lefektetett csökkenő állami járulékok (=emelkedő manyup pénz), és a mindeközben fenntartandó állami nyugdíjrendszer okán. A Fidesznek és az MSZP-nek is, pártállástól függetlenül."

Igazából amíg befizetés van, addig mindig teher, aztán amikor nyugdíjat fizet a manyup, akkor már nem, de ettől függetlenül tény, hogy van egy költsége ami a felépítéséhez kell a vagyonnak, hiszen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből vesz el.

A Ratkó korszak miatt viszont volt egy 2 évtizedes vissza nem térü lehetőség, hogy elinduljon, mivel még 2 évtizedig viszonylag jó aktív-inaktív arányok voltak. Ezt sikerült egy megszorítani nem hajlandó kormánynak lenulláznia.

Másrészt az összes kormány a falig megy el hiányban. A fal máshová, közelebb kerül egy ilyen rendszeres kiadás mellett, miközben a pénz nem veszik el, hanem ennyivel kevesebb nyugdíjat kell fizetnie az államnak a jövőben. Ehhez képest sikerült felélni egyébként nem is a legrosszabb időszakban, hiszen akkor már kilábalás volt a válságból.

"És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert. Lehet hogy lett volna más megoldás is, mint az állam kezelésé visszahelyezni ezt a vagyont, de bármilyen más megoldás legalább ennyire fájt volna."

Egyrészt akkor már túl voltunk a Bajnai féle válságkezelésen, másrészt megint kifelejted a kulcsmomentumot, mikor az EU-nál megpróbálkozott Orbán felmentést kérni a konvergencia program alól, hogy nagyobb hiányt is elfogadjanak, az erre adott jogosan negatív válaszra nem volt hajlandó népszerűtlen intézkedéseket, elsősorban államháztartási reformokat, másodsorban megszorításokat csinálni, így jött a manyup vagyon ellopása.

"Viszont ha így van, azaz BEVA kártalanítottak lettek az ügyfeleik, akkor csak megerősíti az eredeti állításom, hogy az esetleges MNYP/ÖNYP-károsultak felé is hasonló szolidaritást kellene majd mutatnia egy mai, modern, buksi-simogató, széltől is óvó, helyetted gondolkodó államnak."

Pont az ellenkezőjéről van szó, mert nem az állam gondoskodott, hanem a versenyszférából csikart ki több pénzt azok számára, akik felelőtlen döntést hoztak.

A manyup tagokat pedig továbbra is az állam károsította meg, te meg olyat vízionálsz, ami szigorú szabályozás mellett meg sem történhet.

(#99668) Attis7 válasza rushmoon (#99664) üzenetére


Attis7
tag

Felmondtad a propagandát, neked mennyit fizetnek, remélem nem 600-at misit, mint a kopasznak...

(#99669) dugo_ válasza rushmoon (#99664) üzenetére


dugo_
veterán

(#99670) favagoJoska válasza rushmoon (#99664) üzenetére


favagoJoska
tag

Ez a NER-es ideologizálás ugye most valami vicc?
A rendszerváltáskori politika azt a hibát követte el, hogy nem érttette meg az emberekkel, hogy a privatizációra azért van szükség, mert önerőből ez az ország a büdös életben nem tudta volna megkezdeni a felzárkózást. Az úgy nem megy, hogy a nyugati cégek csak úgy puszira hozzák ide a technológiát. Meg kellett volna értetni az emberekkel, hogy nincs ingyen ebéd.
Az hogy orbánék mit hazudoznak össze, hogy miért is csinálják az ország gazdaságának a leuralását, az nem jelenti azt hogy az tényleg azért is van. Milyen élhetőbb körülményeket teremtettek? Olyat hogy alacsonyabb béreket fizetnek mint bármelyik multi? Vagy olyat hogy előbb rugdosta ki a dolgozóit Mészáros Lőrinc mint bárki más mikor beütöttek a covid lezárások? Vagy esetleg olyat, hogy egy szolgáltatóváltást nem tudnak rendesen levezényelni és a digis mobilom most is roamingban kell csatlakozzon a magyarországi hálózaton és ha külföldre megyek ügyeskedhetek nehogy beszopjam a roaming tarifát? Vagy azt hogy többször emeltek internet és tv előfizetés árat az a pár hónap alatt mióta megkaparintották a digit, mint előtte az egy évtized alatt összesen? Ezek lennének azok az élhetőbb körülmények. Hát köszi, akkor inkább ne mentsenek meg a gonosz nyugati cégek fogásától...

(#99671) Hi!King válasza rushmoon (#99664) üzenetére


Hi!King
őstag

Ezt végig tudtad írni röhögés nélkül?

Nem, a NER egyetlen dologról szól, a magyar gazdaság teljes leuralásáról egy baráti kör érdekeiben, hatósági eszközöket is bevetve. Ettől nem szabadul fel a magyar gazdaság, ettől csak rab lesz, mert kiiktatják a piaci versenyt, kiiktatják a magyar, de nem haveri konkurenciát is, és végül a NER vállalatok nemzetközileg ugyanúgy versenyképtelenek maradnak, mert állami csöcsökön gazdagodtak meg.

Egyébként azért is totálisan bukik az egész Lánczi féle propaganda, amit most előadtál, mert a gyakorlatban simán külföldi céget is előnyben részesítenek, ha a hazai vállalkozóval háborúban áll valamely NER lovag. Lásd pl. Orbán cseh haverjának a műtrágya gyárát hozták előnybe a hazaival szemben, mert a NER haver háborúját támogatták Bigével szemben. És ez csak egy a sok közül, köze nincs az egésznek a magyar érdekekhez, a Fidesz érdekekhez van köze.

Másrészt egy rakás szar beruházás valósul meg ezen a címen, csak mert az állam támogatja, mesélhetnék ilyeneket csak a környezetemből.

Szerk.:
Egyébként nem értem mire számítasz, ha színtisztán előadsz egy olyan propagandát szinte szó szerint, ami a gazdasági témákban teljesen tájékozatlanokat hivatott meggyőzni egy olyan fórumon, ahol azért a legtöbb ember érdeklődik a gazdasági témakörökben?

[ Szerkesztve ]

(#99672) HussarF válasza rushmoon (#99664) üzenetére

Nem tudom, hogy mennyire szoktad olvasni az itteni hsz.-eket, de szólok előre, hogy ez alapvetően egy kormányellenes topik. Szóval időpazarlás megpróbálni más szemszögből is megvilágítani a dolgokat. Ha nem az a szemüveg van rajtad, hogy minden szar, amit a kormány csinál akkor rengeteg off-os flame lesz, ami fárasztó, szóval... Gondold meg, hogy hiányzik-e ez :R

(#99673) Kukipapa_rr válasza Dare2Live (#99662) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Nem tudom a 30(40...)évesen rokkant mi köze a manyuphoz.

Az úgy nehezen megy, hogy amíg fiatal vagyok, egészséges és jól keresek, addig el a kezekkel a nyugdíjbefizetéseimtől, de ha váratlanul lerokkanok, akkor azért természetesen ne hagyjanak megdögleni, nemde?

Hi!King javaslata működhet: nyilván lehetne találni valami észszerű arányt, ami az idő előtti nyugdíjak mellett fedezheti a bedőlő vagy nem megfelelően teljesítő pénztárak miatti veszteségeket.

A lényeg, hogy 100% manyup rendszer szerintem nem túl szolidáris: mindenképpen szükséges közös kockázatviselési rész is.

(#99674) Ádám16 válasza aujjobba (#99632) üzenetére


Ádám16
addikt

Én all-in PMÁP-oztam.
Annyi, hogy a korábbi lejárat miatt 65% 2027/K-ban (kelleni fog a pénz mindenképp), 35% 2030/J-ben.

Még tudok aludni. :) Nem lesz itt dráma.

(#99675) Attis7 válasza peetie1 (#99655) üzenetére


Attis7
tag

Wow, most nullán ki tudnék belőle ugrani a 1.5 havi felhalmozott kamattal! :)

(#99676) rushmoon válasza Hi!King (#99667) üzenetére


rushmoon
csendes tag

Nincs szó szándékos hazugságról, egyszerűen máshogyan látunk egy kérdést. Én nem találtam az idézett törvényben a magánvagyon szót vagy szinonimáját, vagy bármit ami arra utalna hogy ilyesmiről lenne szó. Mint írtam "magán" témában a "személyes számla" volt a legkonkrétabb fogalom, ami előkerült, szóval nem győztél meg.

Az hogy a többség pártállástól függően képtelen akár csak meghallgatni (nem hogy elfogadni, ne adj isten átgondolni) a másik oldalinak hangzó véleményt, az korunk szégyene.
Azt pedig nem tudom miért olyan nehéz elképzelni, hogy nem csak "adott oldali" egyének léteznek, lehet ám önálló véleményed is a téged körülvevő világról, ami hol ilyen, hol olyan oldalinak látszik. De most komolyan, tényleg az kell meghatározza a gondolkodásunkat, hogy az egyik vagy másik tábor mit gondol az adott kérdésről?!

Ami a Quaestor ügyet illeti, tehát az állam döntést hozott, hogy a BEVA fizet, egy közösség (a pénzügyi szervezetek ügyfelei) által összedobott alapból. Úgy látom hogy ez mindkettőnk szerint rossz döntés volt, szóval itt nincs miről vitatkozni. :)

Amargo, BiP: Szivesen meghallgatom ti hogyan narráljátok a kérdést, már ha van saját véleményetek.

(#99677) Hi!King válasza Kukipapa_rr (#99673) üzenetére


Hi!King
őstag

Igazából amit felvetsz, jelen formájában az államinál is probléma, hiszen ha 30 évesen lerokkansz, nagyon alacsony rokkantnyugdíjat kapsz még akkor is, ha jól keresel.

A 100% manyup rendszer valóban nem szolidáris, de a példádban nem a szolidaritás hiánya, hanem a biztosítás hiánya a probléma. Ha az átlagon felül kereső 30 éves mindent magánba fizetne az állami kassza helyett, aminek a rokkant biztosítási része hasonló arányú lenne mint az államé, akkor jobban járna, átlag alatti keresettel rosszabbul. Ebben is egy középút lenne jó szvsz, csak akkor az állami rész akár lehetne kisebb, mindenkinek fizetés arányos, de mindenki ugyanannyit kapna, ez lenne benne a szolidaritás, a nagyobb magán részből meg nyilván attól függően mennyit fizettél be, illetve baleseti rokkantságra milyen díjat fizettél.

(#99678) Hi!King válasza rushmoon (#99676) üzenetére


Hi!King
őstag

"Nincs szó szándékos hazugságról, egyszerűen máshogyan látunk egy kérdést. Én nem találtam az idézett törvényben a magánvagyon szót vagy szinonimáját, vagy bármit ami arra utalna hogy ilyesmiről lenne szó. Mint írtam "magán" témában a "személyes számla" volt a legkonkrétabb fogalom, ami előkerült, szóval nem győztél meg."

Mert úgy fogalmazza meg, hogy a pénztártag tulajdona. Ennél egyértelműbben nem is lehetne. Nem is akarlak, nem is foglak meggyőzni, az ilyesmit már rég feladtam elvakult fanatikusok esetében, csupán rámutattam, hogy tényszerűen hazugság amit állítasz.

"Az hogy a többség pártállástól függően képtelen akár csak meghallgatni (nem hogy elfogadni, ne adj isten átgondolni) a másik oldalinak hangzó véleményt, az korunk szégyene."

Bocs, de ha a Lánczi féle magyarázatot adod elő a korrupcióról, azt nem tudom véleménynek tekinteni, mert konkrétan a rendszebe épített lopásdt mosdatod, és hazudsz bele nemzeti célokat. Az nem vélemény, hogy ellopom a pénztárcád, majd megmagyarázom hogy jól tettem.

És önálló véleménynek meg semmiképp sem tekinthető, ha a gazdaságilag tájékozotlanoknak szánt propagandát kritika nélkül átveszed.

(#99679) MasterMark válasza HussarF (#99672) üzenetére


MasterMark
titán

Nem minden szar, de szerinted ki tehetne bármit ha nem a kormány? Miért olyan ördögtől való a kormánykritikus gondolkozás?

Switch Tax

(#99680) 66zio


66zio
aktív tag

Nem lehetne már abbahagyni? Már rég bekadt a tű és ugyanazt a köröket futjátok. Úgyse tudjátok meggyőzni a másikat. Az egyik félnek igaza van. Sajnos ez ilyen, de tudni kell leállni. Mindneki elmondhatta a véleményét, nem is egyszer.

(#99682) rushmoon válasza HussarF (#99672) üzenetére


rushmoon
csendes tag

Szoktam olvasni, írni nem nagyon. De ami az utóbbi időkben megy, hogy 10 hozzászólásból legfeljebb egy szakmai, a maradék siránkozás, vagy politika, az kezd fárasztó lenni.. Persze ellennék én azzal a 10%-nyi kontenttel is, de úgy tűnik már azokba is kell egy kis O1G.. Talán így hitelesebb a célközönségnek a mondandó? Passz.

Jobban tetszett a topik amíg PZ próbálta kívül tartani a politikát (és Ixion nem lopta el a komolyabb témákat :D). Egyébként ez a manyup téma sem javít ezen, belátom, ezáltal én sem javítok az arányokon. Csak meglepődtem azon, amikor felvetődött hogy valaki hozzá akar férni nyugdíj előtt, csak úgy, mintha a saját folyószámlája lenne, gondoltam félreértettem valamit. De ezek szerint nem, tényleg ez a kép él a többség fejében (legalábbis itt) az MNYP számláról.

Szóval elnézést azoktól - ha vannak még - akik a szakmai tartalmat keresik itt! Részemről befejeztem az offolást. :R

(#99683) peetie1 válasza Attis7 (#99675) üzenetére


peetie1
aktív tag

Ki tudnál ha nem lenne épp karbantartás alatt a kincstár 😁 Én mostmár kívárok, valszeg a következő pmap varialasig. Vagy, ha közben felmegy az árfolyam úgy hogy nettó 0 körül kijojjek az is jó.

(#99684) Hi!King válasza rushmoon (#99682) üzenetére


Hi!King
őstag

"Csak meglepődtem azon, amikor felvetődött hogy valaki hozzá akar férni nyugdíj előtt, csak úgy, mintha a saját folyószámlája lenne, gondoltam félreértettem valamit."

De ilyet senki nem állított. Mondjuk jó tudni, hogy te hívőként ezek szerint többek között az önyup, Start számla, nyugdíjbiztosítás államosítását is támogatnád, hiszen azokhoz sem férhetsz hozzá akármikor... Vagy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is tőled nyugodtan elvehetne az állam.

Nem attól lesz magánvagyon a magánvagyon, hogy bármikor korlátlanul hozzáférhetsz, hanem attól, hogy törvény mondja ki, hogy magánvagyon.

A politikát meg nehéz elkerülni, amikor valaki politikai propagandától fűtve mond gazdasági kérdésben valótlanságokat.

(#99685) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Kb. 200, ha nem több hsz óta megy itt a politika. Nem lehetne ezt a politika topikban folytatni? Nagyon köszi.

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#99686) gg07 válasza Hi!King (#99684) üzenetére


gg07
tag

Meg az is baj, hogy az egymás szapulásával a foglalkozás el is érte a célját...az egymásnak esést és a másik megbélyegzését. Normális párbeszédre lenne szükség, ami mondjuk annyiból is állhat, hogy: Értem amit mondasz, de nem értek vele egyet...ezért és ezért (érvek). És akkor talán valahová eljuthat a párbeszéd a sértődés és egymás gyűlöletén kívül. Én azért se szólok be a politikába, mert egy csomó olyan dolog van ebben az országban amiről nem tudunk, vagy nem a valóságot tudjuk. Kollektív formálva volt és van az emberek véleménye tudata...Ez a nagyobbik baj, hogy egy olyan térképen kell eligazodj, ahol mind2 fél saját maga rajzolja fel merre ,miért kell menni és mitől kell tartani, mitől nem.

(#99687) buherton válasza rushmoon (#99664) üzenetére


buherton
őstag

A kommunizmus is szépen nézett ki papíron. Cserébe a legtöbb áldozatát szedő ideológia lett.

Ugyan miért zavarta a Nyugatot?

:(

MOD: topikgazdák, nem lehetne kitakarítani az összes offot az utóbbi néhány napból? Az enyém is mehet. :K

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#99688) bandus válasza Vesa (#99454) üzenetére


bandus
veterán

mi az a szamos elethelyzet, ahol nem a trukkozes a cel ezzel?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#99689) Gallmix válasza rushmoon (#99664) üzenetére


Gallmix
aktív tag

"Ugyan miért zavarja ez a nyugatot? Te komolyan elhiszed hogy téged, a szabadságot, a demokráciát igyekeznek megvédeni amikor ez ellen dolgoznak? I"

Én rájöttem egyébként mi a gond Magyarországgal, nem követjük Ukrajnát, az gyönyörű demokrácia, több Eu-s főmufti is mondta már. Korrupció sincs. Most a teljes internetet is ellenőrzik szabadság, személyiségi jogok, stb ugyan már ;]
Minden szabályt félre lehet rakni, ellenzéki média, párt sem nagyon akad.

Lehet ezt kellene itthon is, mindjárt gyönyörű demokrácia lenne, minta állam :DDD

(akinek nem esne le szarkazmus, legalábbis részben)

"Kb. 200, ha nem több hsz óta megy itt a politika. Nem lehetne ezt a politika topikban folytatni? Nagyon köszi."
Kizárt, itt nem lehet politizálni. :DDD Ez csak üzlet... akarom mondani gazdaság. ;]

[ Szerkesztve ]

(#99690) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,

Egyes nemesfém típúsoknál/kereskedőknél látok olyan árat feltüntetve, hogy "Bruttó, különbözeti áfát tartalmaz".

Mit jelent ilyen esetben a különbözeti áfa?

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#99692) rushmoon válasza Hi!King (#99684) üzenetére


rushmoon
csendes tag

Na még egyszer, remélhetőleg tényleg utoljára a témában (ha nem lesz több személyeskedés, hülyének nézés, hazugozás). És elnézést ismét a többiektől!

De ilyet senki nem állított.
De igen, innen indult a manyupozás: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_99578-99578.html
Meg jött a szokásos siránkozás hogy gonoszorbán, jajjmindmeghalunk, elveszikmintamanyupot, stb.
És ezzel nem azt mondom egyetértek a 13% szocho adóval, vagy a jelenlegi kormány akármelyik intézkedésével, csak azt hogy felesleges egyből világvégét vizionálni (mint a 400 feletti eurónál). Másrészt felesleges ide nem illő dolgokat - hibás értelmezéssel - idekeverni. A topikot olvasókat egyébként, ha tanultak itt valamit, akkor nem is kellene hogy érintse ez az adó.

Mondjuk jó tudni, hogy te hívőként ezek szerint többek között az önyup, Start számla, nyugdíjbiztosítás államosítását is támogatnád, hiszen azokhoz sem férhetsz hozzá akármikor... Vagy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is tőled nyugodtan elvehetne az állam.
Ezt melyik írásomból szűrted le? Bár nem először kommunistázol le, de talán nem volt egyértelmű amikor válaszul csak annyit kértem, hogy ne sértegess?!
Tehát szerintem: a mindenki által, egységes mértékben befizetett nyugdíjjárulék keretében befizetett összeg, menjen az mnyp-be, vagy az állami számlára, a nyugdíjrendszer része, nem magántulajdon. Minden ami ezen felül van, eldöntöd hogy fizeted-e a saját zsebből az a tiéd (ÖNYP, stb). Ha érdekel egyáltalán a véleményem a témáról, bár gyanús hogy ez is csak egy újabb trollkodás volt. :F

Nem attól lesz magánvagyon a magánvagyon, hogy bármikor korlátlanul hozzáférhetsz, hanem attól, hogy törvény mondja ki, hogy magánvagyon.
A politikát meg nehéz elkerülni, amikor valaki politikai propagandától fűtve mond gazdasági kérdésben valótlanságokat.
Egyetértek, béke veled!

@gg07: Maxi respect hogy így tudsz hozzáállni.
@Gallmix: Gonosz vagy! :DDD

(#99693) attiati válasza HussarF (#99647) üzenetére


attiati
veterán

Mea culpa, valóban élelmiszeriparról beszél.
Nézzük tényszerűen.
Erre az MNB ábrára hivatkozik.
Feldolgozóipar 50%-os eredménynövekedése látszik Q3-ra:

1. Ha ez egy egyszeri jelenség, akkor kevésbé lehet vele foglalkozni. Például a felhalmozott, olcsóbb bekerülésű termékeket átárazták a feldolgozóipari cégek és aktuális áron adták el. Jókora profittal. De ha egyszeri jelenség, akkor a következő negyedévek kiegyenlítik.
Lásd Masterplast esete, betáraztak jókora mennyiségű alapanyagból. Aztán látták ennek a jó oldalát egyik negyedévben, majd a rosszat a következőben.
2. Ha ez egy tartós jelenség, akkor gondoljuk végig.
A termék teljes értékesítési láncában jelen van a termelő, a feldolgozó és az értékesítő.
Vajon az összes itthoni élelmiszer kiskernek nincs annyi érdekérvényesítő képessége, (akár összefogva is), hogy olcsóbb beszállításra kényszerítse a feldolgozóipart (és a termelőket)?
Kiskerláncok profitot veszítettek 2022-ben, de hagyják, hogy a feldolgozóipar profitot növeljen szemtelenül?
Nézd meg, hogy pl. egy dinnyeszezonban milyen érdekérvényesítő ereje van a kisker láncoknak. Megmondják, hogy mennyiért veszik át a gyümölcs kilóját a termelőktől.

Szóval ha a kiskerláncok profit visszaesésről számolnak be a teljes 2022-es évben, akkor vajon az élelmiszeriparban profit száguldás van?
Nem tudom, de nehéz ezt elképzelni.

Összenéztem volna több negyedév statisztikáját is, hogy megnézzem, mennyire tartós jelenség a feldolgozóipar profit szárnyalása.
De sajnos sem a korábbi, sem a későbbi negyedévekre nem közölt adatot az MNB. Csak pont a Q3-as negyedévre.
Nyoma nincs ennek az ábrának 22Q2 és a 22Q4-re vonatkozóan az inflációs jelentésekben (egy-egy negyedév elcsúszás van, azért ezeket linkelem).
KSH-n sem találtam infót. Ha valaki megtalálja, szóljon.

Hogy azért ne maradjunk számok nélkül, megnéztem véletlenszerűen két élelmiszeripari feldolgozó céget. Pick és Kométa. Mindkettőnek csökkent az adózás utáni eredménye 2022-ben !

Pick:
Éves jelentése.
"A húsipari cég adózott eredménye a 2021-es 10,323 milliárd forintról tavaly 6,917 milliárd forintra csökkent."

Kométa jelentés
abból az ábra:

[ Szerkesztve ]

(#99694) AMD Power


AMD Power
titán

Szerintetek?

Ez fájhatna csak igazán az inflációkövető állampapír befektetőinek

Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

(#99695) Gallmix válasza rushmoon (#99692) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Ugyan dehogy vagyok :D

Pár hónapja volt itt egy vándorlás egyik szolgáltatótól a másikhoz, mert nekem akkor is megéri ha többet kell érte fizetni..

Ukrajnában megoldották, bármikor bárhova bemehetnek lefoglalhatnak bármilyen adatot elkérhetnek utána nézhetnek stb... semmilyen akadályba nem ütköznek és a távközlési cégek sem szólhatnak semmit - vonatkozik ez nem csak az internet forgalomra...

És őket szeretnénk felvenni, mint minta demokrácia... érzed az iróniát? ;]

Bence Balázs videójából nekem az jön le, hogy a tőzsdei kereskedés (EFT) nem esik a most felkapott eset alá. A Kriptó érdekes kérdés még... de egyes formáinál eddig is volt, meg nem tömegek foglalkoznak vele, nagy tételben.

Viszont az már annyira nem jó hír, hogy rövid távon tovább ronthatják a állampapírok feltételeit, formáját, mivel a kereslet már meg lesz rá így is úgyis. És akkor visszatérünk a vitához, melyik papír jobb a korábbi, vagy a most indult... Egyértelműen a korábbi. Lehet megérte volna a hitelkártya keretet beáldozni...

#99694 AMD Power
Hasonló cikket máshol is olvastam. Van benne logika hitelfelvétel egyébként is kockázatos sok okból. A Legjobban azok jártak, akik még a máp+ miatt vették fel, sokkal alacsonyabb kamatért, fixen.

[ Szerkesztve ]

(#99696) szabi__memo válasza AMD Power (#99694) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Igen

(#99697) zoo8800 válasza AMD Power (#99694) üzenetére


zoo8800
veterán

Kb. minden nap téma a topikban. De ha nem minden nap, akkor heti 5x tuti.

rip and tear, until it is done

(#99698) aujjobba válasza zoo8800 (#99697) üzenetére


aujjobba
addikt

Miközben ez teljesen jó, hogy felhívja rá a cikk a figyelmet, de azért azt is tegyük hozzá, hogy ezt már legalább ötször megírták, nyilván jót tesz a befektetési alapjaiknak és a privát vagyonkezelésnek ez a kis reklám.

(#99699) szabi__memo válasza aujjobba (#99698) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

-

[ Szerkesztve ]

(#99700) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Csak hogy megtörjem kicsit ezt az elmúlt 2 napban kibontakozott melankólikus hangulatot, más téma:

Nagyon úgy tűnik, hogy az a trend rajzolódik ki, hogy a tőzsdéken október közepe jelentette a mélypontot, azóta pedig egy jelentős bikapiac bontakozott ki ami folytatódni látszik.
Én ez alapján őszintén szólva nem lennék meglepve, ha év végére látnánk egy ATH-t (S&P500-t tekintve mondjuk). Kb szokták mondani hogy a tőzsde fél évvel előbbre jár mint a gazdaság, és egy jövő év közepi rózsás gazdasági kép egybe is vágna az idei év végi tőzsdei új csúccsal. Aztán meglátjuk, így lesz-e.
Mindenesetre a mai nap tetszik, 4,5k eur+ :Y

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.