Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31051) kovisoft válasza szőröscica (#31047) üzenetére


kovisoft
őstag

Azt is gondold át, hogy külföldi brókercégnél nem olyan egyszerű TBSZ-t vezetni, és lehet, hogy nyersz a jutalékon, de nehogy hosszú távon többet veszíts a kamatadón.

(#31052) Intel válasza kovisoft (#31051) üzenetére


Intel
csendes tag

A KBC-n kívül melyek azok a hazai brókercégek, ahol lehet TBSZ-t nyitni és viszonylag kedvezőek a külföldi részvény, ETF vásárlási díjaik?

(#31053) kovisoft válasza Intel (#31052) üzenetére


kovisoft
őstag

Korábban már linkelték ezt az összehasonlító oldalt, ezt nézd meg. TBSZ-t szerintem minden hazai pénzintézetnél lehet nyitni (de javítson ki valaki, ha tévedek). Külföldinél is lehet e bejegyzés szerint (én még nem próbáltam), de ez nyilván több utánajárást igényel.

(#31054) Intel válasza kovisoft (#31053) üzenetére


Intel
csendes tag

Köszi, néztem már ezt az összehasonlító oldalt. Akkor inkább úgy kérdeznék, hogy kinek hol van értékpapírszámlája és mi a tapasztalata vele.

(#31055) haly válasza Intel (#31054) üzenetére


haly
őstag

Erre én is kíváncsi lennék!
Személy szerint Interactive Brokerst néztem, de nem biztos, hogy megéri majd az nekem.

Mivel jelenleg 22 éves vagyok, így a 25 év alattiakra vonatkozó fee-t fizetném, ami 3$.
Ti nyitnátok így számlát?

2-3 éven belül szerintem nem halmozok fel akkora tőkét, hogy azt a 10$-os havi számlavezetési díjat ne érezze meg a hozamom.

Mi a véleményetek?

(#31056) kovisoft válasza Intel (#31054) üzenetére


kovisoft
őstag

Nekem KBC-nél van, de nem hiszem, hogy sok lényeges dolgot tudnék mondani, ami nincs benne a linkelt bejegyzésben. Nem tetszik az állományi díj és a minimum 7 dolláros megbízási díj, valamint az értékpapírokra vonatkozó alacsony befektetővédelem.

(#31057) Intel válasza kovisoft (#31056) üzenetére


Intel
csendes tag

A KBC-nél ez az állományi díj vagy van még más is? Normál havi számlavezetési díj az összesített számlaegyenleg arányában: 0,01%, min. 99 Ft, max. 3000 Ft (Start díjcsomag)

(#31058) Intel válasza kovisoft (#31056) üzenetére


Intel
csendes tag

Ha valamelyik kijelölt K&H fiókban befizetek USD-t a KBC-nél lévő értékpapírszámlámra, abból a célból, hogy majd valamikor részvényt/ETF-et vegyek, akkor is felszámítják rá az állományi díjat, ha még csak áll a pénz a számlámon?

(#31059) kovisoft válasza Intel (#31057) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha devizában akarsz kereskedni, akkor annak van egy spreadje (napközben +-1%, máskor +-3%), és az átváltott devizát mindenképpen be kell fektetni, ráadásul ugyanez érvényes a visszaváltott devizára is. Gondolom, az utalásnak is van költsége, de nem tudom, hogy ez mennyi. Állományi díjra ezt írják:

"A díjszámítás alapja a normál és a TBSZ számlák összesített értékpapír záróállománya (készpénz és határidős pozíciók nélkül). Ha nincs értékpapír a számlán, a számlavezetési díj ingyenes."

De legjobb, ha tanulmányozod a kondíciós listájukat.

(#31060) mgoogyi válasza kovisoft (#31059) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ez a kötelező devizabefektetés nem csak akkor van, ha csak Ft-ot toltál be a számlára?

(#31061) kovisoft válasza mgoogyi (#31060) üzenetére


kovisoft
őstag

Igen, akkor van, ha a KBC váltja neked a devizát. Itt írnak róla bővebben.

(#31062) mgoogyi válasza kovisoft (#31061) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ok, annyiból félreértettelek, hogy a közvetlen a válaszod előtt feltett kérdésben az volt, hogy USD-ot fizet be a számlára és abból vesz vmi USD-os ETF-et. Arra pedig nem kéne vonatkozni semmilyen megkötésnek.

[ Szerkesztve ]

(#31063) Intel válasza Intel (#31058) üzenetére


Intel
csendes tag

Tudnátok segíteni életem első külföldi részvényének megvásárlásában? Befizettem a KBC-s TBSZ-emre USD-t egy K&H bankfiókban. Már meg is jelent a számlámon az összeg. Ma szeretnék vásárolni a Ny-Nasdaq tőzsdén. Úgy látom, hogy magyar idő szerint 15:30-kor nyit a tőzsde. Már beadhatom most a megbízást a KBC-hez vagy meg kell várnom a 15:30-at? A megbízás díja 7 USD, így az X db részvény árának plusz a 7 USD-nek bele kell férnie a rendelkezésre álló összegbe, ugye? Milyen árat adjak meg vásárlási árnak, hogy biztosan teljesüljön a megbízás? A KBC-s netes felületen látom, hogy van egy veszek és egy eladok ár az ajánlati könyvben. A kettő közé lőjem be az én vételi áramat? Stop megbízást már most célszerű beállítani, ugye? Mondjuk a részvények általam megadott vásárlási ára -5%-ra? Mire kell még figyelnem? Minden tanácsot szívesen fogadok :)

(#31064) vnorbi válasza Intel (#31063) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Én azt javasolnám, hogy várd meg a nyitást, mert ha olyan részvényt veszel, ami több tőzsdén is forog, akkor nem mérvadó, hogy a Nasdaq-on most éppen milyen árakat látsz, sokat változhat még nyitásig (főleg ha mondjuk tegnapi záró árakat mutat a rendszer).

Biztosra csak azzal mehetsz, ha piaci áras megbízást adsz, limit áras vásárláskor pedig a legalacsonyabb eladási ár fölé kell célozni valamivel (vagyis többet kell kínálnod az utolsó kötési árnál, és akkor vélhetően lesz eladó, akitől tudsz venni). Minél magasabb árat adsz meg, annál valószínűbb, hogy azonnal teljesül a megbízás. KBC-nél nem tudom hogy megy, de gondolom, ott is zárolják az ajánlatod összegét, három nap múlva meg visszakapod azt a részt, amivel többet ajánlottál a tényleges kötési árnál.

(#31065) Intel válasza vnorbi (#31064) üzenetére


Intel
csendes tag

Köszi a tanácsot! A piaci áron történő megbízást egyszer próbáltam már egy magyar részvény megvásárlásakor, de magas összeget (talán plusz 20%-ot?) akart befoglalni a KBC és így nem tudtam volna annyi részvényt venni, mint amennyit szerettem volna, ezért fix limit árat adtam meg a vásárlásnál, ami azonnal teljesült is (azóta persze csak lefelé ment az árfolyam:-))

(#31066) vnorbi válasza Intel (#31065) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Első alkalommal én is így jártam, és annyira nem értettem, hogy mi van, hogy még telefonáltam is miatta az ügyfélszolgálatra. Ott mondták, hogy +10%-ot kell rászámolni (nem KBC), hogy befogadják, vagy limit árat válasszak. Ez lett, teljesült is, és már aznap esett 10%-ot a részvény, fel is függesztették a kereskedést délután (3 év után nyerőben szálltam ki, de az első nap azért erős volt :) ).

[ Szerkesztve ]

(#31067) Intel válasza vnorbi (#31066) üzenetére


Intel
csendes tag

Minden jó, ha a vége jó:-)

(#31068) vnorbi válasza Intel (#31067) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Jaja, jó tapasztalat volt :) Mondjuk jobb döntéseket nem hozok, de jobban tűröm az ingadozást (például a török kitettségem ellenére is jól alszom).

Lassan fél órája nyitva a Nasdaq, sikerült megvenned, amit kinéztél?

(#31069) Intel válasza vnorbi (#31068) üzenetére


Intel
csendes tag

Igen, köszi, Facebookot vettem.

(#31070) bernel válasza Stanlee (#31050) üzenetére


bernel
tag

ETF-et venni minden honapban, ha vennek is akkor inkabb MSCI World-ot vennek, a nagyobb diverzifikalas miatt.

Worldből is van legalább 2 fajta, az egyik, amelyikben csak fejlett piacok vannak (23 ország), a másik meg amiben a feltörekvők is (46 ország).

Ti melyiket veszitek inkább?

[ Szerkesztve ]

(#31071) mgoogyi válasza bernel (#31070) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Amit MSCI WORLD-nek hívnak, az a fejlettes, amiben meg benne van ACWI, az meg a 46-os.
Én előbbit veszem (IWDA), olyan lóra szeretek fogadni, ami már bizonyított.
De ez teljesen egyéni preferencia.

(#31072) attiati válasza Intel (#31063) üzenetére


attiati
veterán

Kereskedni fogsz, vagy befektetni?

Arra számíts azért, hogy a stop megbízás hogy nem véd meg 100%-osan a veszteségtől, mert simán átugorhatja az árfolyam a stop szintedet, ha (kereskedési időn kívül) bejelentés vagy esemény van.
Mint például a Cambridge Analytica ügy vagy negyedéves jelentés vagy bármi.

Illetve a tech részvények elég volatilisek, ott az 5% mozgás nem számít soknak.

[ Szerkesztve ]

(#31073) Stanlee válasza bernel (#31070) üzenetére


Stanlee
őstag

Nekem most ebbe megy a legtobb penzem: MSCI ACWI (All Country World Index), ami 24 Developed es 21 Emerging Market-et tartalmaz. ISIN: FR0011079466

Nem a legolcsobb, de a bank ezt adja havi megtakaritasban ingyen. A legjobb eddig egy ishares volt, annak a legalacsonyabb a TER-je, de az egyszeri banki dij megeszi ezt az elonyet, es en inkabb havonta tolok be 300 eurot, mint hogy egyszerre egy nagyobb osszeget.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#31074) Intel válasza attiati (#31072) üzenetére


Intel
csendes tag

Tbsz-re vettem hosszú távú befektetésként, és nem kívánok hozzányúlni min. 5 évig, ezért nem is állítottam be stoppot. Idén volt két jelentős beesés, gondoltam ez utóbbi jó beszálló lehet. Majd később kiderül, hogy jó döntés volt-e :)

(#31075) vnorbi válasza Intel (#31074) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ha nem csak speciálisan a Facebook-ban látod a fantáziát (bár szerintem sem rossz a mostani beszálló), akkor van olyan ETF, ami az S&P 500-on belüli IT szektort követi (Apple, Microsoft, Facebook, Google, Visa, Mastercard, Intel, Cisco és Nvidia adja az index közel 65%-át, a Facebook jelenleg 6%-ot).

Ez már azért valamennyire diverzifikált, amikor a FB 20%-ot esik, akkor az nem érinti olyan nagyon, mint az egyedi részvényt (és ugyanakkor amikor éves 100%-os növekedés van egy részvényen, abból is csak arányosan részesül). Az ETF 2016-ban 13,4%-ot, 2017-ben pedig 38,3%-ot teljesített, és az idei év eddigi teljesítménye alapján idén is meglehet a 30% fölötti növekedés.

Link egy ilyenhez.

(#31076) Intel válasza vnorbi (#31075) üzenetére


Intel
csendes tag

Köszi az ötletet! Úgy látom, hogy a KBC-nél meg lehet venni USD-ért a londoni tőzsdén. Neked van ilyen ETF-ed? Ha igen, melyik brókercégnél vetted?

(#31077) vnorbi válasza Intel (#31076) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Van. OTP-n keresztül vettem a frankfurti tőzsdén euróért. Kétszer vettem, márciusban és júniusban. Márciusban kérni kellett, mert nem volt meg a kínálatukban, júniusban már simán ment.

A jutalék itt magasabb (0,5%), mint a KBC-nél, meg csak ezt az egy külföldi tőzsdét adják a nem privát banki ügyfeleknek, de egyelőre még olcsóbbnak tűnik, amiért nem kell pénzt utaztatni másik brókerhez, és nincs minimum díj a tranzakciókon (viszont vételenként legalább 1000 euró árfolyamértéken kell megbízást adni).

Aztán lehet, hogy később keresek olcsóbbat. A normál értékpapírszámlámon egy ETF van tavalyról, idén meg nyitottam egy TBSZ-t direkt ETF-eknek. Ez így még nem tűnik drágának, de itt a számlavezetés csak akciósan olcsó (kb annyi, mint a KBC-nél), viszont az öt év alatt bármikor duplázhatják (mondjuk máshol is bármi lehet ennyi idő alatt).

[ Szerkesztve ]

(#31078) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Robinhoodot használja valaki itthonról?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#31079) Intel válasza vnorbi (#31077) üzenetére


Intel
csendes tag

A pénz utaztatása egyelőre nem gond, mert az Erstés Privilégium L számlámról ingyenes az utalás. Talán 2019. március 1-ig él ez a számlacsomag, utána (vagy még inkább előtte) nekem is át kell gondolnom, hogy hogyan lenne költségtakarékos a befektetni szándékozott pénz eljuttatása a bróker céghez.

(#31080) vnorbi válasza Intel (#31079) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nekem sem az odautalással van most igazán gondom, az ingyen menne, hanem a későbbi visszautalással. Bár ahogy nézem, a most érvényes kondíciók szerint 0,05% a kiutalás, ami nem olyan súlyos, ezt valószínűleg kitermelné az alacsonyabb tranzakciós jutalék.

Lehet, hogy ha jövőre is akarok TBSZ-t nyitni, akkor megfontolom őket.

Azt egyébként nem tudod (vagy más?), hogy a KBC-s számlára lehet-e devizát utalni nem saját névre szóló külföldi számláról? Mintha a brókerek ezt nem annyira tolerálnák. Az OTP-nél működik az, hogy nem kérem az ő devizaváltásukat, hanem TransferWise-on keresztül váltok (ez jobb árfolyamot jelent, 1000 eurónál összejöhet 2000 forint körüli különbség is), és közvetlenül a TBSZ-hez tartozó deviza pénzszámlára jön a pénz a TW valamelyik németországi számlájáról.

Mondjuk ha a KBC középárfolyamon vált, akkor erre a körre nincs szükség...

(#31081) Intel válasza vnorbi (#31080) üzenetére


Intel
csendes tag

Sajnos nem tudom. Én egyelőre még csak USD-t fizettem be kp-ben a számlámra. A váltást/utalást még nem próbáltam, engem is érdekelne, hogy hogyan lenne érdemes.

(#31082) vnorbi válasza Intel (#31081) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A tudástár oldalon végül is találtam mindkettőre utalást.

Emlegetik a vételi és eladási árfolyam közti spreadet a devizaváltással kapcsolatban, úgyhogy biztos nem középárfolyamon váltanak.

Nincs egyedi IBAN számlaszáma minden ügyfél minden számlájának, de lehet devizát beutalni a KBC központi EUR (vagy más deviza) számlájára megfelelő közleménnyel. Nem írnak megkötést azzal kapcsolatban, hogy ki legyen a küldő, vagy hogy csak belföldről érkezhet az utalás, szóval akár itt is működhetne a TransferWise-os váltás. Mondjuk ha nagyon aktuális lenne, azért még rákérdeznék náluk a biztonság kedvéért.

Én egyébként úgy szoktam, hogy nézem a bank deviza eladási árfolyamát, meg az aktuális középárfolyamot, amit a TW használ. A TW-nál akár másodpercenként is változik az árfolyam, a banknál viszont van, hogy naponta csak egyszer frissül. Ezért előfordulhat olyan, hogy a banki árfolyam még egy korábbi kedvezőbb érték, mint a valós idejű árfolyam, ami még mindig rosszabb pár száz forinttal a TW-nál, és volt már olyan, hogy péntek délután inkább kértem az azonnali váltást a banktól kicsit drágábban ahelyett, hogy a TW-tól csak hétfőn kapjam meg a devizát, amikor nem lett volna időm foglalkozni a befektetésével.

[ Szerkesztve ]

(#31083) kovisoft válasza vnorbi (#31082) üzenetére


kovisoft
őstag

Napközben +-1% a spread a középárfolyamhoz képest, más időpontban pedig +-3%.

(#31084) vnorbi válasza vnorbi (#31082) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Majdnem biztos vagyok benne, hogy ha a banki váltást választom 2 forint euróra váltására, akkor abból 0,01 eurót váltanának (ami a 327-es árfolyam helyett csak 200-as árfolyamot jelent). Ezt sokszor megismételve már be sem kell fektetni, csak visszaváltani egyben és kezdeni elölről. Mondjuk egy ilyen akció után lehet, hogy nem a bank keresne meg, hogy ezt nem pont így kellene használni, hanem rögtön a rendőrség jönne.

(#31085) Met


Met
nagyúr

Azon gondolkozom hogy az állampapír mellé nyitok egy Cetelem Takarékszámlát, egy "kisebb összeggel", hogy ha kell gyorsan pénz (elromlik a tv, hűtő akármi) akkor kevesebb veszteséggel jutok a pénzemhez.
Vagy nem ilyen egyszerű a helyzet?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#31086) Oppenheimer válasza Met (#31085) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Erre a célra egyszerűbb a bankszámládon lekötni párszáz k-t.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#31087) Met válasza Oppenheimer (#31086) üzenetére


Met
nagyúr

Igen csak ott 0,0x% a kamat :U

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#31088) Begbiebike válasza Met (#31085) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Jó ötlet a cetelem számla, ha kell napközben akár egy óra alatt visszautalják a pénzed.

Én tartok pár százezer készpénzt, bankleállás, vészhelyzet esetére. Egy nagyságrenddel nagyobb összeget cetelemen, még nagyobb baj esetére pl megsemmisül az autó.
Az efeletti összegeket fektetem be hosszabb távra, remélve, hogy azokhoz tényleg nem kell hozzányúlnunk.
Ez nálam állampapírt és ETF-et jelent, ennél komolyabb pénzügyi termékekhez már kevésnek érzem magam.

(#31089) Met válasza Begbiebike (#31088) üzenetére


Met
nagyúr

Ezt tényleg lehet telefonon nyitni vagy kijönnek?
Vagy be lehet valahova menni?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#31090) Oppenheimer válasza Met (#31087) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Na és? Ezen az összegen Cetelem számlán se nyersz semmit, csak időt veszítesz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#31091) dugynok


dugynok
senior tag

Egészség és önsegélyező pénztàrnàl ugye a szàmlàn levő pénz utàn negyedévente van hozamkifizetés. Ha lekötöm 2 évre a pénzt kapok +10% adójóvàíràst ugye. Ilyenkor megkapom a lekötött összeg utàn is negyedévente a hozamot?

(#31092) vnorbi válasza dugynok (#31091) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Elvileg igen. Legalábbis amikor legutóbb negatív hozamot hozott össze a pénztár, akkor megkérdeztem, hogy az ilyet ki lehet-e védeni azzal, hogy lekötöm a náluk levő pénzt (gondolván, hogy ha le van kötve, akkor nem piszkálják, és nem vesztenek belőle). Az volt a válasz, hogy nem érdekes, hogy lekötöm, a hozamfelosztásnál ugyanúgy a teljes benn lévő pénzem lesz a rám eső hozam alapja, mint amikor nincs lekötve. Gondolom, ez akkor is igaz, ha pozitív a hozam.

(#31093) dugynok válasza vnorbi (#31092) üzenetére


dugynok
senior tag

Én is így gondolom, mert a pénzem ugye nàluk van, hasznàljàk azt, a +10% adójóvàíràst meg nem ők adjàk, gondoltam hàtha tudja itt valaki biztosra.
Majd ràkérdezek azért nàluk.

(#31094) ptya


ptya
tag

Sziasztok!
Van esetleg valaki, aki külföldi értékpapírszámlát használ (pl Lynx) és a beutalásaihoz TransferWise-t (vagy bármi egyéb) használ?
Én most nyitnám életem első számláját és nagyon vacilálok a KBC és Lynx között. Egyelőre a KBC csak azért vezet, mert durva banki költsége lenne az átutalásnak külföldre :(
Előre is köszi :R

(#31095) Kobe válasza ptya (#31094) üzenetére


Kobe
veterán

A banki atutalasi koltseget ha pl revoluttal tolod a sepa atutalast, meg tudod sporolni. Nekem eddig ezzel utalgatva nem volt semmi problemam (esetleg a jovore tervezve erdemes meg revoban gobdolkozni ha lesz hufos szamlajuk), viszont a negativum hogy ez esetben problema eseten 2db kulfoldi entitassal levelezgethetsz + ugye barmi gebasz eseten kulfoldon jogot ervenyesiteni annyira nem ecceru

(#31096) ptya válasza Kobe (#31095) üzenetére


ptya
tag

Revolutra úgy látom, hogy HUF-ot nem lehet utalni. Ha oda utalnék devizát, akkor meg ugyan ott vagyok, nem?
Eddig úgy tűnik, hogy az a járható út, hogy bankból utalok transferwise-ra, ahonnan tovább eur-ra Lynx-be, ahol átváltom azt USD-be. Kicsit macera így :\
Vagy rosszul értem?

(#31098) Kobe válasza ptya (#31096) üzenetére


Kobe
veterán

Kulfoldi szamlan gondolom nem forintban venne..... Revolutra meg lehet huf bankkartyarol feltolteni adott devizaba es abba tovabbutalni

[ Szerkesztve ]

(#31099) bernel válasza Fandango (#31097) üzenetére


bernel
tag

Érdekes. A BÉT-en keresztül olcsóbb megvenni ezeket, és visszaforgatós is van, hogy az osztalékkal se kelljen szórakozni, úgyhogy ezeket akkor felesleges külföldi tőzsdén megvenni.

(#31100) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

[link]

A piac hosszú távon 3%-os amerikai kamatot vár. Ha a piacnak igaza lesz, akkor jó sokáig nem lesznek magas kamatszintek, európában is ennek környékén fog tetőzni. Eszközárak nem fognak csökkenni, és az eladósodott országok is talán bírni fogják ezt a kamatszintet.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.