Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#111021) noiq_nolife válasza PredatorZoli (#107501) üzenetére


noiq_nolife
csendes tag

Sziasztok, meg decemberben tettem fel egy kerdest az IBKR referral reszvenyek adozasaval kapcsolatban a NAVnak, eleg terjedelmes valszat kaptam, amiben sokmindenre kitertek.
Amit kiemelnek belole, hogy:
Az Szja tv. 4. § (2) bekezdése szerint bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték. Bevételt a magánszemély értékpapír (például részvény) formájában is szerezhet. Értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékek vonatkozásában az Szja tv. külön rendelkezéseket tartalmaz az Szja tv. 77/A. §-ában. Ilyenkor a jövedelmet az értékpapír feletti rendelkezési jog megszerzésének napjára, vagy - ha ez a korábbi időpont - arra az időpontra kell megállapítani, amikor az értékpapírt a magánszemély (a magánszemély javára más személy) birtokba vette (ideértve különösen az értékpapírszámlán történő jóváírást).
Szoval valamelyik felnek mindenkeppen adot kell fizetni utana, ami valtozhat annak fenyeben, hogy jogi ertelemben kifizetonek minositheto-e a broker, vagy sem. Illetve ha kifizeto az sem mindegy, hogy belfoldi, vagy kulfoldi (IBCE vs IBIE).
A kerdesemben kitertem az RSU-kra is, viszont ebben az esetben ez teves feltetelezes volt reszemrol - szerintem, mivel itt szo sincs veteli opciorol hanem a valos reszvenyt kapjuk meg.

A jovairt reszvennyel kapcsolatban 2 fele adokotelezettseg jelenhet meg. A reszveny, mint egyeb jovedelem utan meg kell fizetni a (15%SZJA+13%Szocho), illetve eladaskor keletkezhet arfolyamnyereseg, ami ellenorzott tokepiaci ugylet reven - szerintem 15% SZJA.
A "kifizeto" fogalommal kapcsolatban egy fontos reszlet:
Belföldi kifizetőtől szerzett belföldön adóztatható egyéb jövedelem esetében a kifizetőnek meg kell állapítani a 15 százalékos személyijövedelemadó-előleget és amennyiben lehetőség van rá akkor le is kell vonnia azt. Abban az esetben, ha nem pénzben (hanem például értékpapír formájában) szerez adóköteles egyéb jövedelmet a magánszemély akkor az adóelőleget a kifizetőnek meg kell állapítania és a le nem vont előlegről igazolást kell kiállítania a magánszemély felé melyet majd a magánszemélynek kell megfizetnie a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Nem kell azonban adóelőleget fizetni, mindaddig, amíg az adóév elejétől összesítve, vagy egyébként amely negyedévben a fizetendő összeg nem haladta meg a 10 ezer forintot. A szocho fizetési kötelezettség ekkor a kifizetőt terheli.
A külföldi kifizetőtől megszerzett értékpapír esetében szükséges olyan igazolás, kimutatás beszerzése, amelyből megállapítható a szerzés időpontja, illetve a megszerzett értékpapír piaci értéke.
Ez alapjan lehet erdemes lenne megkerdezni a brokernel, hogy szamithatunk-e valamifele kimutatasra, vagy hogy ok vontak-e barmifele eloleget.
A leirtakat senki ne vegye keszpenznek, inkabb gondolat ebresztonek szantam.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.