Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
-
syl5
őstag
Sziasztok!
Az meg lett végül, hogy hova kell küldeni a NAV-nak az IBKR által kiállított TBSZ certit?
Mondjuk olvasva itt egy kolléga 6 millás adó plusz-át, nem nagyon jött meg tőle a kedvem.... így is kurva sokat fizetek nekik..
-
vnorbi
aktív tag
válasz
PredatorZoli #110295 üzenetére
A tényleges bekerülési áraknak akkor van szerepe, ha veszteséggel zárul a TBSZ, és értékpapírok kerülnek ki róla. Iyenkor a kikerült papírok jövőbeni eladásakor az adószámításhoz a tényleges bekerülési árat lehetne használni, ami alacsonyabb adót eredményezhetne.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ixion77 #110294 üzenetére
Neked kel bevallani, de pontosan azt kell a bevallásba beírni amit a bróker kiszámol és megküld neked jan 31-ig. TBSz esetén nincs lehetőség a kiadott igazolás felülbírálására (ha nem ért valaki egyet a benne foglaltakkal akkor az igazolást kiállítóval ki kell javíttatni az igazolást és csak akkor lehet).
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #110292 üzenetére
Nem.
A titka szerintem mindösszesen annyi, hogy ilyenkor TBSZ transzfer esetén a számlán belül történő tranzakciókat, bekerülési árakat azért nem kell hogy átadják, mert azokra nincs szükség az adó kiszámítására egy TBSz feltörés esetén. A küldő fél a TBSZ mellé csak egy adatot kel átadjon (ezt át is adja), mégpedig hogy te a gyűjtőév alatt mennyit fizettél be a számlára. Hisz a feltöréshez csak ez kell, meg a teltöréskori számlaérték, ami meg adódni fog. Az adó a kettő különbségének 15%-a (ha pozitív)
Így ezeknek az adatoknak a manuális felvétele szerintem csak öncélú kimutatás szempontjából, releváns, az adót nem az alapján számolnák (hisz azok az infók nem is elegek hozzá amúgy sem). -
mgoogyi
Topikgazda
Ha csökken a saját pemáp/pmáp arányom, akkor majd nekem is feljön ez a kérdés megint.
Jelenleg a 3-7 éves US treasuryre és európai inflation linkedre hajlok fele-fele arányban.
Nem teszik a túlzott kockázatvállalás kötvény oldalon, ezért nem 10-20 éves kötvényekben gondolkozom.
Az EUR hedgelésnél a költségeit túl nagy hátránynak látom.
Viszont túl nagy devizakockázatnak sem akarom kitenni magam. -
aujjobba
addikt
válasz
nort_on #110288 üzenetére
nem küldik be a beker árakat, ezért minden instrumentum esetén a transzfer idején aktuális árfolyam kerül rögzítésre
Azaz ha megvolt a transzfer, majd másnap eladsz mindent es feltöröd a TBSZ-t kvázi nem keletkezik árfolyam nyereséged, max. az egy napi mozgás eredménye?
-
KMT
addikt
Nincs egyértelműen jobb.
Jobbak lehetnek a fix kötvények, ha javul az árfolyamuk, de erre egyre kisebb a tér. Pl. 2032/G vagy 2051/G 5,5-6% körül megy most. De ebben van árfolyamkockázat mindkét irányban. Lehet a "végén" jobb, mint lesz a PMÁP, de nem biztos.
És akkor még az EMÁP is ott van; ahogy romlott a PMÁP, úgy relatív egyre vonzóbb lett. -
avl
senior tag
válasz
stingy2 #110287 üzenetére
köszi, en a screen-em elküldesen vagyok epp tul
kicsit döcögös, de ez legyen a legnagyobb baj
idönkent bajban vagyok, hogy magyarul vagy angolul irjak-e ?
eddig ugy tettem, hogy TBSZ kapcsan magyarul (mert aki nem ert magyarul, annak idegen lehet a tema), más kapcsán angolul irtamvajon ez a "Balázs" egy intelligens human, vagy elsökent valami automata reakcio jön, hogy óó, elküldtük, nézd csak meg
-
nort_on
senior tag
IBKR TBSZ transzfer - Bekerülési árak
A transzfer során nem küldik be a beker árakat, ezért minden instrumentum esetén a transzfer idején aktuális árfolyam kerül rögzítésre. Ez egyébként nem tudom, hogy korrekt eljárás-e... Adózás, LIFO, FIFO, stb.
Ez egyrészt nem mutat jól a P&L riportokban, másrészt TBSZ törés esetén az adózás kiszámítása sem lesz helyes. Itt egy leírás a support-tól, hogy lehet ezt manuálisan beírni. Minden egyes vételt külön fel lehet vinni, aktív júzereknek jó nagy sz..ás, kitartást hozzá...
De igazából a cash utalás sem lesz jó, mert pl januárban vettem 10k EUR BTC-t, aztán eladtam 20k-ért, akkor ez sehol nem jelenik meg az IBKR-nél, csak hogy 20k érkezett be a TBSZ-re.
ERSTE riportot szedjetek le, mielőtt átmegy a transzfer, mert utána nem lesz elérhető. Max email-ből a napi tranzakciós riportok...
Please be advised that transfers do not include cost basis details however, you have an option to update the details manually from the Client Portal.
Please follow the below procedures to update the cost basis for transferred securities:
Nulladik lépés, a megfelelő TBSZ számla kiválasztása.
1) Log in to Client Portal.
2) Click on Performance and Reports>Tax Documents
3) On the right hand side below is a section Cost Basis
4) Next to Position Transfer is a Configuration (gear) icon.
5) Click on the icon and select the Transfer Date.
6) Select add lot and fill in the fields. The total tax lots must equal the transferred amount.
7) Be sure to enter the Gross Amount for the cost, not the share price.
8) Follow the instructions to save the information.Please note, that you can add several lots in case you did not buy all assets at once but in several transactions. It will take 1-2 business days for the correct price to be reflected in your Client Portal/Statements.
-
stingy2
senior tag
Nálunk is volt ilyen, hogy itt van, itt nincs, de, nem
Aztán küldtem a prtSc-t, hogy nincs ott, és másnapra ott lett. Azt mondták, hogy valami hiba miatt ha a TBSZ alszámlára küldenek értesítést, az nem látszik, míg ha a fő számlára, az igen. Írtam nekik, hogy nekem jó, ha e-mailben megküldik, de nem akarták.
-
mgoogyi
Topikgazda
Kötvényben nincs konszenzus.
A Bogle hozzáállás, hogy globális eur hedgelt bond etf, pl Vanguard Global Aggregate Bond.
A lustaportfóliós arc szerint a legjobb a 20+-os USD Treasury.
Az ismert portfóliókban ezeket láttam:
- hosszú kötvényt ajánlanak, mert az tart ellen legjobban a részvényeknek
- közepesen hosszú (5 és 10 év közöttiek), mert az jól tart ellen és nincs indokolatlan magas kockázata
- "barbell" technikát alkalmazva a hosszút és rövidet kombinálják, a hosszú rész ellen tart a részvényeknek, a rövid pedig gyorsan felveszi az új magas kamatokat, így minden szituban van erős kötvényrészed
- nagyritkán inflációkövetőt, merthogy az tartja az értékét, minek kockáztatni a portfólió biztonságos részével
Kicsit visszatérő téma tőled, jellemzően csak ketten csevegünk róla.
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. -
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #104074 üzenetére
"Abban a pillanatban ahogy beutalsz, az aktuális IB részvényárfolyamon a deposit 1%-ának megfelelő IB részvényt kapsz. A kövi befizetésnél megint az akkori IB árfolyam számít a darabszám"
momentan ezt mutatja:
nem tul kevés ez ?
illetve: arfolyama ~82$, a 2.3399 db tehat ~192$, ami ~19200$ -nak lenne az 1%-a ...en meg már jóval többet beutaltam
-
avl
senior tag
válasz
stingy2 #109842 üzenetére
jol gondolom, hogy itt kellene latnom TBSZ-röl papirt ?
message center > notifications alatt latok többet, de mind az utalasaimhoz kapcsolodik, TBSZ-röl valami *.pdf-et nem latok, pedig a lenti datumok között nyitottam, 20231215-en utaltam is a TBSZ-re
rakerdeztem "open ticket"-tel, ott is az jött "Balázstól", hogy itt van -> visszaírtam, hogy itt nincsen
emailben is meg kellett volna kapni ?
-
kepe1977
csendes tag
Én total bond market-et vettem, mivel ott a cégek kötvényei is benne vannak és nagyobb a diverzifikáció. De szerintem mind kettő jó.
Én ezt a két alapot tartom tbsz-en (120-életkor a részvény arány)
VANGUARD FTSE ALL WORLD IE00BK5BQT80
Vanguard glob aggregate bond euro hedged
ISIN IE00BG47KH54, WKN A2PJZJ
Elletve a NYESZ-R -en (amit csak most nyitottam), sajnos a BÉT-en keresztül csak ezeket lehet venni amik alacsony költségű indexkövető és visszaforgató ETF-ek.
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) IE00B5BMR087i 80%
Shares Core DAX UCITS ETF (DE) DE0005933931 19%
ETFBUX otp 1%
Amiket én pár éve elolvastam az alábbi internetes lapok és könyvek:
https://www.bogleheads.org/wiki/Main_PageAndrás Gy. Lusta portfólió
kiszamolo.hu blogja
https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/ -
somegi
csendes újonc
A webkincstárban az új felület megjelenése óta nem tudom elérni a számlakimutatásokat a tbsz számlákra vonatkozóan. Pontosabban akármit választok ki, mindig csak a normál számla egyenlegét jeleníti meg. Csak nálam van ez a hiba?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
axioma #110275 üzenetére
Nekem evidens volt, hogy az ünnep miatt a D231227-et legkésőbb szerdán lehetett eladni. Gondolkodtam is rajta, nagyobb részét még hétfőn eladtam, és a maradékot is tudtam volna jobban kamatoztatni ebben a 6 napban (kb 100 forintot nyertem volna a DKJ-ban tartáshoz képest, de ezért most nem hajoltam le).
Ha bizonytalan vagy az árfolyamjegyzésben, a WebKincstárból lehet két napra előre árfolyamtáblát generálni. Az árfolyamokra nem kell alapozni, azok úgyis változnak napon belül is, de az ilyen táblából az legalább kiolvasható, hogy a holnap, holnapután beleesik-e a kamatfizetés/lejárat előtti felfüggesztett árfolyamjegyzésbe.
-
axioma
veterán
Na dkj 2 banki nappal elotte nem vezet arfolyamot? Miert nem tudom most eladni a 27-eit?
A 2 munkanap az lesz, csak hetfo-kedd nem lesz banki nap...
(ma me'g 16 ora elott probaltam).
(15-en meg volt arfolyam a 20-aira) -
aujjobba
addikt
-
bigdady
nagyúr
Nyeszre vettem korábban NASDAQ-ot mint kiderült ma osztalékos mert fizetett
. Van teendőm?
-
avl
senior tag
ugy latom nagyjabol konszenzus, hogy faktorok nelkül, vagy maskepp fogalmazva: egyszerü rv. ETF-re egy FTSE all world, wagy IMI stb. etf, mint a VWCE a "legjobb" / elegendöen jó
van-e konszenzus egyszerü kötveny ETF-re ?
global ?
"elég" csak US ?
€ hedgelt ? (en csak ilyenre gondolok bond ETF-nél)
government vagy total bond market ?ezekböl en az elsö 2-vel szimpatizalok (latom persze, hogy nem egyforma a "szélességük")
[link]Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF [link]
Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF [link]
-
Met
nagyúr
Sziasztok,
Jobb a Magyar Államkötvény mint a Prémium Magyar Állampapír?
Megint vennék papírt, hosszabb távra. Előbbinek picit jobb a kamata (már amit most írnak). -
avl
senior tag
válasz
aujjobba #110260 üzenetére
most / mikor írtál nekik ?
hogy idezzelek: #110237aujjobba "Megkerdezhetem esetleg milyen nagyságrendű állományra
adtak meg a díjmentességet?" nem mrasztalnak ? :-)persze nem csak az allomany szamit(hat), hajlok arra, hogy "random", véletlenszerüség is lehet ebben;
persze siman lehetne egy "függvényük" is marasztalasi szandek = f(allomanydij, szamlak szama, miota tagunk, mennyit kereskedik, ebböl mennyi a bevetelünk, ....) -> de nem feltételezek egy ilyet
-
axioma
veterán
válasz
Ace Ventura #110266 üzenetére
Utana egybol, 15.30-ig [asszem] inditva me'g ma a kulso szamlan is lesz.
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok!
MÁK Webkincstár felületen kezelt, mai napon eladott DJK kb mikor utalható saját számlára?
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #110261 üzenetére
Erste hitelkartyam van, de gondolom az erstebroker mas entitas, mindenesetre az RC-nel nem voltam személyesen beazonosítva úgy emlékszem.
Mas: vajon az IB-nel a visszamenőleges TBSZ-t a felhalmozási évre, vagy az effektív első évre kell nyitni?
Marmint erste-nel van pl. TBSZ 2020 nekem, de ott 2020 a felhalmozási ev volt. -
-
Ixion77
addikt
válasz
travix #110256 üzenetére
A fő lehúzás nem a 7 dolláros minimum, még csak nem is a havidíj, hanem a 0.35%/0.45% kereskedési díj, meg a 0.7% váltási költség.
Korábban az 5 euró osztalékjóváírási díj volt a legarcátlanabb, de azt már ők is érezték hogy túlmegy minden határon és előbb ötödölték, majd megszűntették.Itt is, mint mindig, a tisztességes piaci verseny a fogyasztó barátja. Az IB megjelenése már belerondított a levesükbe, és a folyamat várhatóan egyre nagyobb lendületet fog venni. Pedig az óceánon túl IB ma már nem is tartozik a legolcsóbbak közé. De nálunk bőven, így vagy alkalmazkodik az Erste és a KBC, vagy egyre intenzívebben fogják veszteni az ügyfeleket.
-
Dronte
aktív tag
válasz
PredatorZoli #110251 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy 2023-ban még van ilyen, főleg ha számlanyitáshoz nem kellett. Pedig nem ez az első transzferem
mindig meg tudnak lepni.
Valaki meg tudja mondani, mi kell pontosan a transzfer elindításához? Nem akarok feleslegesen két kört futni.
Az IBKR-en elindítottam a transzfert (bár én nem láttam, hogy TBSZ accountonként lehetne, csak az Account Numbert tudtam megadni). Erről kaptam egy Letter of Authorization-t. Mi kell még? Ez lenne a befogadó nyilatkozat? A transzfer információkat IBKR ügyfélszolgálattól tudom elkérni? Sokat keresgéltem, de eléggé sokféle válasz volt itt a topicokban. Köszi!
-
vnorbi
aktív tag
válasz
hukhl #110248 üzenetére
"Vagy lehet olyat, hogy azt meg az államkincstárhoz transzferáljam valahogy
"
Két esetben lehet ilyet csinálni a TBSZ feltörése nélkül:
A 3. lekötési év végén ha pont ilyen TBSZ-ed lenne, akkor most részkivétet kellene kérni a PMÁP 2033/I-re (aminek a lekötési hozamára megfizetnéd a 10% adót), és januárban tudnád intézni a TBSZ áthelyezést, amin ekkor már nem lenne rajta a PMÁP, valamint a PMÁP transzfert a Kincstárhoz.
Az 5. lekötési év végén a PMÁP kivételével a teljes állományt érintő részhosszabbítást kell kérni. Ennek is az a végeredménye, mint az előzőnek: a PMÁP kikerül a normál számlára (de itt már nem lenne adófizetés), a többi maradna TBSZ-en, és januárban lehetne intézni a költöztetéseket.
-
pictigjis
őstag
válasz
PredatorZoli #110251 üzenetére
ez az "aláírási karton" ritka kellemetlen szóösszetétel 2023/2024-ben
Új hozzászólás Aktív témák
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest