Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38901) greenlizard


greenlizard
csendes tag

Sziasztok!

Eddig csendben olvastam csak a forumot, de ket hete sikerult Wolfy999 forumtarstol egy Baby-t szereznem, az Ascaso daralo melle.
Hihetetlen milyen jo kavet lehet vele csinalni :)

(#38902) Surda- válasza greenlizard (#38901) üzenetére


Surda-
őstag

Tökjó kis szett, gratula hozzá.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#38903) killerjohn válasza soldier2 (#38882) üzenetére


killerjohn
addikt

Nem értem az egészet. Komolyan, kezdek kifogyni az ötletekből.

Idebent: szinte olajos, lassan meginduló, gyönyörű lefolyás. Kicsit csíkoz is a nakeddel. A kávé olyan, mintha egy halom olajfesték lenne. Imádom. (GC + Iberital C)

Otthon: egy színű, már-már szőkeként induló, végig egyenletesen lefolyó, "semmilyen" az egész. Ugyanaz a zacsi choko. Semmi csík. A kávéban olajosságnak nyoma sincs. (K6 + GB).

És mindezt úgy, hogy egy hete hozta vissza Fragola a GB-t. Tönkre volt menve az OPV benne, de a javítás nem sokat segített ezen a jelenségen. K6-ban meg most cseréltem késeket. BÁRMI ötlet?

szerk: mindkettőt órákig hagyom bemelegedni, mindkettőt próbáltam standard dupla és naked karral, mindkettő ugyanúgy vízlágyítóval van használva, mindkettő PID-es, mindkettőn ugyanannyi a hőfok, GB-n nem segít se a hőfok emelés, se a csökkentés. Kávé mennyiséget mérleggel mérem, egyformán tamperelek...

[ Szerkesztve ]

(#38904) paljoc válasza killerjohn (#38903) üzenetére


paljoc
tag

Csereld meg a ket gepet vagy a ket daralot, hatha kiderul. Mindkettot egyszerre ne, bar az is erdekes lehet foleg ha valtozas tortenik ugy is!:-)

(#38905) Surda- válasza killerjohn (#38903) üzenetére


Surda-
őstag

Úgy kéne beállítani a K6ot,hogy otthon is lassan induljon meg,nem?
Az sem biztos,hogy a hőfok ugyanaz,hiába ugyan olyan a pid.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#38906) killerjohn válasza Surda- (#38905) üzenetére


killerjohn
addikt

Úgy van beállítva, hogy 25 mp legyen a lefolyás (mérőpohárban a dupla espresso mennyiség). Ha finomabbra állítom a K6-ot, akkor jóval kevesebb főzetet kapok.

(húshőmérővel érdemes lenne megnéznem a felsőszűrő vagy a fej hőmérsékletét? lehet hogy ott van a gubanc? de ez marhaság, mert Fragola ezt kiszúrta volna...)

[ Szerkesztve ]

(#38907) soldier2 válasza killerjohn (#38906) üzenetére


soldier2
őstag

Szerintem a daráló a különbség oka, tedd amit Paljoc mondott.
A lényeget elfelejtetted írni, milyen az íze?

Paljoc: friss tapasztalat?

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38908) jveres válasza killerjohn (#38903) üzenetére


jveres
csendes tag

Új késeknek nem kell bejáratódni (ld. HG-One)?

(#38909) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Nem szeretnék a Renekával kapcsolatban hitvitát indítani, de elfogulatlanság nélkül megosztanék pár tapasztalatot. Leszögezem, hogy eddig csak gyári kosarakkal volt dolgom a duplák tekintetében, az a viszonyítási alap. Még nagyon az elején vagyok, igyekszem nem belemagyarázni semmit az új szerzeménybe. Nem is önigazolás, mert volt alkalmam próbára

Ami eddig problémám volt, hogy a CM702 fokozatai függvényében vagy nehezen indult meg és lassan is jött le a kávé, vagy szépen indult meg, de túl gyorsan lejött. Ezzel szép csöpögősen indul, majd összeáll egérfarokba, és végig szőkülés nélkül jön a nedű.
A hőfokkal játszadozva az optimumnál is vegyesen, de nem kellemesen voltak jelen a savanyú és keserű ízjegyek. Most jobban szétválasztható a két véglet, a vélelmezett optimum is aromásabb, nélkülözi a kellemetlen tényezőket.
Csatornásodás csak akkor - de akkor is csak éppen a folyamat elején egy kicsi -, ha nagyon lezser vagyok, és a tamperre bízom a rögök szétzúzását.
A pogácsa egyben, tömören és szárazon pottyan ki a kosárból. A gyáriból mindig csak több darabban sikerült kibányászni, illetve ha hosszabb ideig hagytam száradni, akkor néha egyben.
Ugyanazon PID értékek mellett a gyári szűrővel mindig sokkal sötétebb volt a pogácsa felső szűrő felőli része, illetve alul a pereme. Most csak akkor fordul elő ilyen, ha nagyon hosszúra veszem a lefolyást, de még így sem akkora mértékben.
Nálam is durvább őrleményt kér, mint a gyári kosár. A legjellemzőbb szó rá talán a tolerancia, én nagyon megszerettem.

Hogy egy-két negatívumot is említsek... Újonnan mint ha tele lett volna apró fémreszelékkel. Párszor átmostam, átfőztem első használat előtt, de a biztonság kedvéért az első adagot sem fogyasztottam el. Tisztítása is kicsit körülményesebb, finom kefével párszor át kell menni rajta, hogy ne maradjon őrlemény.

Más:
Most Kalmár közepes pörkölésű Sidamo-ja van terítéken, nekem ez is kimondottan ízlik. Kis paskolgatással és ráindítással szépen ki is adja mindet a Graef. PY-tól eddig Choco Madness és Spicy Italy járt nálam. Mindkettő ütős blend, nálam a Spicy Italy lett a nagy favorit. Rá kell majd fordulnom a Renekával is, nagyon kíváncsi vagyok, csak vigyen az utam Bp felé. :)

(#38903) killerjohn: Felső szűrő ugyanaz? Vízterítő egyforma a két gépben (alu/réz)?

[ Szerkesztve ]

(#38910) killerjohn válasza soldier2 (#38907) üzenetére


killerjohn
addikt

Paljoc? hol?

Ízre olyan semmilyen. lapos, nem jó. Nem tudom megmondani szakszerűen, mert nem vagyok kávé kóstoló.
Btw a K6-nak nem JOBBNAK kellene lennie (mondjuk fényévekkel), mint egy IC-nek? :(

Bazsee71: otthon réz terítő és spéciesített felsőszűrő van (de a gyárival is ugyanolyan tré a főzet). Melóban nem tudom milyen terítő, és gyári felsőszűrő. Létezik, hogy az expolygonos réz terítő a ludas? Igazából időben kb együtt tudom elhelyezni, hogy mióta szar a kávé otthon azzal, hogy rézre cseréltem a szétrohadt alu vízterítőt... Dehát, nehogymár az új réz ennyivel rosszabb legyen, mint a szétrohadt alu...

[ Szerkesztve ]

(#38911) Bazsee71 válasza killerjohn (#38910) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nálam nem lett rosszabb a réz vízterítővel és az ipari felső szűrővel, annyi hogy ha nagyon feltapadt a pogácsa, akkor könnyebben megégette.
Jó vízterítőt vettél hozzá? Ha jól tudom létezik 4- és 6-lyukú, GC-hez tudomásom szerint a 4-es kell. Én a biztonság kedvéért közvetlenül fragolától vettem.

(#38912) killerjohn válasza Bazsee71 (#38911) üzenetére


killerjohn
addikt

nem tudom, hány lyuk van rajta, de pontosan ugyanúgy néz ki, mint az eredeti (csak nincs szétrohadva)

[ Szerkesztve ]

(#38913) Bazsee71 válasza killerjohn (#38912) üzenetére


Bazsee71
őstag

Én vetnék rá egy pillantást, 2 perces művelet, formára képek alapján ugyanaz, a lyukak száma meg nem feltétlen szúr szemet. Más tippem nincs, akkor marad a daráló teszt.

(#38914) Keresztapper válasza greenlizard (#38901) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Jó kis szett, sok jó kávét vele!

http://palscoffeetech.com/

(#38915) killerjohn válasza Bazsee71 (#38913) üzenetére


killerjohn
addikt

hazamegyek, és szétszedem, mint Floki a lábtörlőt... de nem sok reményem van, hiszen Fragola nem egészen egy hete nézte át az egészet.

[ Szerkesztve ]

(#38916) soldier2 válasza killerjohn (#38910) üzenetére


soldier2
őstag

Cseréld meg a gépet vagy darálót. Tudni fogod, hogy daráló vagy géphiba.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38917) fragola.6035 válasza Bazsee71 (#38909) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Renekáról csak én szoktam itt rosszakat írni. Azt tartom is.
Viszont nemrég megint volt nálam egy GC, amihez Reneka szűrő volt. Próbálgattam egy hétig. Aztán elkezdtem olyan kávékat készíteni, amit itt a fórumon sokan, amit duplának neveznek.
Szóval főztem a Renekával 1:2 árányú kávékat, tehát 15g kávéból 30g (kb. 27ml) italt. Na erre tényleg jó a Reneka, ha valaki ezt a tömény italt szereti. Tele volt ízzel, jó gejl is volt, aki szereti az efféle italt, arra kiváló ez a szűrő.
De tartom azt, hogy presszózni nem jó és kicsi is, normális két szimplát húzni vele számomra esélytelen volt.

https://caffe35.webnode.hu/

(#38918) fragola.6035 válasza killerjohn (#38915) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Azzal kezdtem, hogy nyomást mértem, ami 15 bar volt, így az opv hiba tűnt egyértelműnek. Az opv beragadásán kívül semmi más problémát nem láttam.
Azt mondtam, hogy a bojler hegesztve volt, ami még nem is probléma, de az alu bojler szilikonragasztóval volt tömítve a fejhez. Ezt nem értem, hogy miért kell csinálni indokolatlanul, ha meg pl. a kráteresedés miatt ragasztani kell, akkor legalább a tulajnak el kellene mondani. Nekem ez a szilikonragasztózás eléggé kókányolás. Szóval kicsit gányolva volt a gép.
De ha akarod elhozom még egy hétre és megnézem paljoc kávéval is. Csak a műhelykávémmal próbáltam. Szétszedem és rendbe is teszem a bojler ingyen és bérmentve.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#38919) killerjohn válasza fragola.6035 (#38918) üzenetére


killerjohn
addikt

Nah, nem akarlak terhelni, megnézem én. Ma hazaviszem az IC-t az irodából, és még este húzok vele párat. Ha azzal jobb lesz az eredmény, akkor a K6-ra nagyon morci leszek... Ha nem, akkor meg a GB-re :(

(#38920) Bazsee71 válasza fragola.6035 (#38917) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nekem az őrlemény finomságától függően 17-18g fér bele, de inkább előbbi. Ez a szűrő most kiszolgál egy darabig, de ha felbukkan valahol jó áron VST, azzal is teszek egy próbát, mert így csak a gyárihoz tudom hasonlítani a Renekát.

(#38921) fragola.6035 válasza Bazsee71 (#38920) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Nálam az akkori aktuális py kávénál 16-17 gramm már felért a felsőszűrőhöz.
Még az érdekel, hogy a 17-18 grammból a főzetet két szimplára húzod?

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#38922) Bazsee71 válasza fragola.6035 (#38921) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nem, egy duplát húzok vele. Nálam is felér, finoman látszik a felső szűrő lenyomata a pogácsán. 16g-nál még nem ért hozzá, ha jól emlékszem. Amit nem értek, hogy a nagy szűrőnél (nyitott karhoz kaptam, ~20-21g-os) nem ért fel, mégis jobban megégett a pogácsa.

[ Szerkesztve ]

(#38923) adp válasza paljoc (#38851) üzenetére


adp
őstag

Nekem is ugyan ilyen a cm 702-vel. Az para? Eddig mem foglalkoztam vele mostanaba viszont poharba orlom es felkavarom hustuvel de nem mindig jon szet... :/

(#38924) bajnokpityu válasza fragola.6035 (#38917) üzenetére


bajnokpityu
félisten

na,akkor ez a véleménykülönbség oka. én csak ilyet iszok, nekem ettől több lé már túl híg :)
éppen ezért nem is teszteltem azt, amit presszónak definiáltok, amikor 1:3-1.4 arány körül mozog. az nekem már citromos alkoholmentes sör kategória. azt se gyárival, se renekával nem szerettem.

18g-ből szoktam 30-35g italt főzni. silvia esetén egyébként 20g is belefér,nemcsak 16,mint a hivatalos. és pont úgy jön le, ahogy a kolléga írja. csöpög, majd összeáll vékony sugárrá, aztán, amikor már 2mm vastag a lé, akkor megtelik a 30g-s bögrém, zárom is el.

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#38925) adp válasza soldier2 (#38916) üzenetére


adp
őstag

Szia. Szerinted az baj ha eddig nem torodtem azzal jogy ossze allt ilyen bumszliba mint a paljoc kepen?

(#38926) soldier2 válasza adp (#38925) üzenetére


soldier2
őstag

A nagyobb rögökre rátömöríteni nem jó ötlet, de a hatás erősen kávé és géppark függő is. Próbáld vele és nélküle, ha nem érzel különbséget, akkor nem csináld.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38927) paljoc válasza adp (#38923) üzenetére


paljoc
tag

En mar nem tudok semmit, miota a poharban a kis habverovel "megturmixolom" a hg orlemenyet es ugy ontom at a szurobe olyan rogos h ilyet meg eletemben nem lattam. Lehet h en full hulye vagyok ehhez a tekeroshoz.:-(((

(#38928) soldier2 válasza paljoc (#38927) üzenetére


soldier2
őstag

:) ha az eredményen nem javított, nincs ötletem. Azaz ha van habverőd akkor talán még egy. Darálsz a saját edényébe, valahogy ráteszed az egész edényt a szűrőre, dugó kihúz, alaposan megkever, picit megráz, majd leveszed róla az edénykét, tömöríted és kész. Ha ez sem megy, akkor nincs ötletem.

Vario: végre sikerült barátságot kötnünk. Már csak minimálisan spriccel, egész szép a lefolyás is, de ahogy neked az tűnt fel, hogy a Hg-1 tolja előre a savakat, én a variót lúgosítással vádolom :) megeszi a gyümölcsök egy részét, vsz azért éreztem az elején keserűbbnek a vele készült kávét. Nem rossz, annyival semmiképp nem rosszabb mint amennyivel olcsóbb. - azért még nem bántam meg a tekerőlantot (és talán jobban várom a daralos tesztet az Abi Pharosával és a Fragola Fiorenzatojával.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38929) adriankoooo


adriankoooo
senior tag

Szerintetek érdemes beruházni egy profibb IMS szűrőbe a gyári Gaggia helyett?

Melyik lenne jó a h26 vagy h24.5? Állítólag az ellőbbi túl mély.

IMS PRECÍZIÓS SZŰRŐ 2 CSÉSZÉS 12/18 g H24.5

Ez a klasszikus dupla?

(#38930) Ábi


Ábi
tag

Renakával nekem csak az a bajom, hogy a két réteg közé reked finom őrlemény, amit csak nagyon nehezen lehet kimosni...😒

(#38931) Parci válasza killerjohn (#38919) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a vízterítés tuti ugyanolyan? nem lehet, hogy az egyiken gagyi és csatornásodik a pogi? megmagyarázná a nagy különbséget.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38932) killerjohn válasza Parci (#38931) üzenetére


killerjohn
addikt

mondom, réz van rajta. most itt van az IC, megvárom míg bemelegszik a GB, aztán húzok párat. Ha nem jobb, akkor nem a daráló a hibás, és akkor lekapom a vízterítőt, lefotózom és posztolom.

(#38933) Parci válasza killerjohn (#38932) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

tök mindegy, hogy milyen anyagból van a vízterítő, a kérdés, hogy a felsőszűrő ugyanolyan-e? illetve a kérdés leginkább az, hogy a vízterítés ugyanolyan-e, mert ha nem, akkor kár a gépekben keresni a hibát.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38934) rallypix válasza killerjohn (#38932) üzenetére


rallypix
csendes tag

Az egyik gép Classic, a másik Baby és ha jól tudom, más belül a kéttő. A pidhez használt érzékelő is szórhat pár fokot. Szűrőkosarak azonosak?
Gyakorlatilag a kávén kivül a két rendszerben minden különbözik, így simán lehet, hogy ami egyiken jó eredményt ad, a masikon már kevésbé.
Ha a réz vízterítő óta nem jó a kávé, akkor próbáld nagyon más hőmérséklettel, mint elötte. Hogy lefelé, vagy felfelé, azt neked kell érezned íz alapján.

(#38935) Bazsee71 válasza Parci (#38933) üzenetére


Bazsee71
őstag

A vízterítő vizsgálatát én hoztam szóba, hátha véletlenül 6-lyukú került fel, és az rontja a végeredményt. De ha fragola szerelte be, akkor tuti nem.

(#38936) Deadzone41 válasza fragola.6035 (#38917) üzenetére


Deadzone41
őstag

Pedig az 1:2 - 1:2.5 elég népszerű arány, kb újhullámra ez az ami általánosan ajánlott. Persze ízlése válogatja, filterkávé hosszúságra is el lehet menni espresso gépen: [link]

(#38937) adp válasza soldier2 (#38926) üzenetére


adp
őstag

Na ezt privatba szantam :D

Paljoc en is igy vagyok vele. Mostanaban nem jon ossze a presszo keszites lehet azert mert csak hetvegen jutok a gepemhez aztan tul raizgulok.
De olyan keseru tomeny egett sz@rokat huzok, hiaba engedem ki elotte a vizet, hogy huljon... Az lehet, hogy a termosztatom beszart?
Vagy tul sok orlemenyt rakok a szurobe.. Neha nehez is felcsavarni...

(#38938) killerjohn


killerjohn
addikt

csavar a történetben: az ICvel őrölt kávé TÖKÉLETES eredményt adott a GB-n, 30mp lefolyással. Annyira jó, hogy sírok. Szóval holnap reggel finomabbra (30mp lefolyás) veszem a K6-ot, és ha még mindig tré az eredmény, akkor biztos hogy a K6 rossz.

[ Szerkesztve ]

(#38939) ronin s8 válasza Ábi (#38930) üzenetére


ronin s8
senior tag

Három naponta hidegzsíroldóból egy spricc... ;)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38940) ronin s8 válasza killerjohn (#38903) üzenetére


ronin s8
senior tag

K6 késcsere jól sikerült...? Nem ütnek a kések...? Be van-e járatva, stb....?
Egyelőre a darálót érzem gyanúsnak.

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38941) killerjohn válasza ronin s8 (#38940) üzenetére


killerjohn
addikt

kérlek definiáld az 'ütnek' és 'bejáratva' szavakat jelen kontextusban :)

- én nem hallok semmi rendellenes hangot a K6-on, és az egész csere pár csavar segítségével elvégezhető. a csere után az alsó, forgó résznél ellenőriztem, hogy középen van-e (bekapcsolt állapotban, szemmel). A felső logikusan csak szemmel tudtam nézni, de mivel nagyon masszívan a passzol a helyére, ezért nem érzem hogy itt lenne hibalehetőség.
- kb 500gr kávé ment le a K6-on a késcsere óta

(#38942) Parci válasza killerjohn (#38938) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

akkor a vízterítős és egyéb parák kizárva, marad a daráló valóban

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38943) soldier2 válasza killerjohn (#38941) üzenetére


soldier2
őstag

Eredeti kések, vagy Expolygonos zacskós utángyártott? Nem tudom a kések be vanna-e járatva, de a Hg-1-nek nagyon kellett a bejáratás (de pl amit a Mazzer árul alitolag gyárilag be van)

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38944) Parci válasza soldier2 (#38943) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mik ki nem derülnek. tény, hogy amikor megvettem a gyári jolly késeket és beraktam, rögtön lehetett pörgetni a kofit, nem volt gond.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38945) killerjohn


killerjohn
addikt

második csavar: szétszedtem a K6-ot, csavarokat kiszedtem, újra visszaraktam, összeraktam, újra beállítottam, és most már minden fasza. Ezt magyarázza már meg valaki... Hiszen végig, mindkét oldalon szinte mikrométerre pontosan lehet csak betenni a késeket, nincs is holt-tér :F

(#38946) levytee válasza killerjohn (#38945) üzenetére


levytee
csendes tag

:-)

levytee

(#38947) soldier2 válasza Parci (#38944) üzenetére


soldier2
őstag

HB-n írta valaki, hogy mekkora kicseszés már, hogy a Mazzer kések a Roburhoz bejáratva érkeznek, berakom, darálok kész. Gondolom Craig-ég így némileg olcsóbban jutottak hozzá, vagy a Mazzer nem ad el bejáratott kést más gyártónak. A lényeg, az enyémeken átment a 10 kg kávé (sokkal több nem, de az megvolt), így arra már nem foghatom.

Killerjohn: öröm, bódottá'

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38948) adp


adp
őstag

ez a bejáratós téma olcsóbb gépekre is vonatkozik pl a cm 702?

(#38949) ronin s8 válasza killerjohn (#38945) üzenetére


ronin s8
senior tag

Magyarázat:
Na látod! :DDD

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38950) killerjohn válasza soldier2 (#38947) üzenetére


killerjohn
addikt

az, csak nem értem :(

és, mint szoftverfejelsztőnek, nekem minden "öngyógyulás" gyanús, mert magában hordozza az "önelromlás", avagy inkonzisztencia lehetőségét...

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.